Försäkringshelvetet

Som ni kanske anar på rubriken har jag ungefär samma beröringsskräck med försäkringar som jag har med mina kökslådor. Jag känner mig rävsaxad och skulle gärna slippa den tusing jag i snitt pyntar på försäkringar varje månad. Men det kan jag inte.* Därför har jag undvikit ämnet på blögga. Tur då att man har Studenten A som med ynglingens flit suttit och skrivit en essä om det. Take it away Studenten A (och stort tack!):

"Tänkte bidra lite kunskap om ett ämne som berör typ alla människor som bor i Sverige, nämligen hemförsäkringen.** Generellt är gemene man överförsäkrad. Detta är inget konstigt då gemene man inte har 1 mille på ISKen eller en buffert anpassat efter ens familjs behov. Om det är en försäkring som jag tycker alla ska ha så är det hemförsäkringen. Enligt konsumenternas ingår detta i en hemförsäkring:
 • Egendomsskydd (lösöre) 
 • Ger ersättning t ex vid brand eller stöld.
 • Reseskydd, gäller i 45 dagar (eller hos vissa bolag i 60 dagar).***
 • Ansvarsskydd (skadeståndsskydd) 
 • Rättsskydd (juridiskt ombud) 
 • Överfallsskydd (kan ge ersättning om du till exempel blir misshandlad).
Rätt jäkla najs att ha va? Om man läser ovan lista så märker man att det finns en röd tråd, det är skydd som gäller när "shit hits the fan". Varför är detta viktigt? Jo för man ska förstå varför man har en försäkring och dess syfte. Om syftet är att skydda vid händelse av vattenskada i lägenheten, så behöver man inte ha en självrisk på 1 500 kr. Har du en låg självrisk så kommer du betala en högre månadskostnad för din hemförsäkring. Detta är riskpremien försäkringsbolaget måste kompensera för, då sannolikheten att du kommer nyttja försäkringen är högre. Detta blir särskilt relevant för folket som strävar efter FI, vilka ofta har en buffert. Och det är nu det blir intressant!

Exempel:
Säg att vi har ett sambopar, Adam och Eva, som bor i en 2:a. De har ett gemensamt buffertkonto på ett sparkonto med insättningsgaranti till högsta räntan för fria uttag, där de har 40 000 kr. Dessa pengar används för oförutsedda utgifter som att diskmaskinen går sönder e d. Det betyder då att ni agerar ert eget försäkringsbolag för alla mindre utgifter. Och det betalar ni ingenting för.

Varför är detta så bra då?
Jo för då kan man höja självrisken på hemförsäkringen, istället för standardsjälvrisk på 1500 kr så säger ni till försäkringsbolaget att ni vill ha en självrisk på 10 000 kr (eller högre om ni pallar det). Alltså alla oförutsedda händelser under 10 000 kr ersätter ni på egen hand ur ert ”försäkringsbolag”. Detta gör att premien (risken för försäkringsbolaget) blir lägre, och således kommer ni kunna få en lägre månadskostnad för hemförsäkringen (vilket ni bör vilja ha).

Det andra benet, lösöre, är också lite klurigt, här gäller det att försöka uppskatta mellan tummen och pekfingret hur mycket era prylar i er lägenhet är värda totalt. Ponera att lägenheten skulle brinna upp och ni förlorar allt i lägenheten, hur mycket pengar skulle ersätta alla de sakerna? För mig är det ett lågt belopp då jag har rätt lite prylar, men testa googla lite vad andra familjer har i lösöre, grovt kanske ni har saker för 300 000 kr? Då säger ni att ni vill ha ett lösöre på 300 000 kr, det är beloppet ni får ut om det värsta skulle ske. Detta är typ en omöjlighet att ändra hos de flesta försäkringsbolag, då de flesta vägrar att gå under 1 000 000 kr i lösöre, vem f*n har 1 mille i prylar i lägenheten? Genom att sätta ett realistiskt lösöre så sänker ni även där risken för försäkringsbolaget och ni kommer få en ännu lägre månadskostnad.

Det man ska kolla efter som en tredje sak är om det är en fullvärdesförsäkring. Det innebär i praktiken att alla era prylar blir försäkrade till fullpris (det som ni köpte dem för). Om det inte är en fullvärdesförsäkring finns det risk att de vid händelse av olycka har massa parametrar inskrivna i små bokstäver som gör att de inte behöver betala tillbaka ens i närheten av det belopp man förlorat. För Brf-andelsägare kolla med styrelsen om föreningen har fullvärdesförsäkrat huset. För villaägare kan det vara värt att hosta upp plånboken för skaffa fullvärdesförsäkring men tänk på att det inte ger absolut skydd. Ska även tillägga att villaägare bör lägga ännu större tankeverksamhet på val av hemförsäkring, då riskerna och förutsättningarna är mycket svårare att sätta in sig i än för folk som bor i lägenhet. Släng ett öga på Konsumenternas (oberoende) analys av de olika försäkringarnas poängsystem.

Sen är det bara att mata in dessa siffror på en jämförelsesite för hemförsäkringar och kolla vad som kommer upp, dessa utefter era egna behov och förutsättningar. Sen ringer du till de som har bäst pris och som har bra betyg och kollar vad de kan erbjuda.

På telefon med försäkringsbolaget frågar du om:

· Öka självrisken (och hur det påverkar månadskostnaden)

· Realistisk uppskattning av lösöre och välj ett belopp som är så nära det som möjligt

· Fullvärdesförsäkring?

Den bästa försäkringen är den som inte används. Men njut nu av en anpassad hemförsäkring utefter behov och låg månadskostnad och ett starkt skydd vid katastrofer. Var även lite tacksam över att vi inte har USAs försäkringssystem. Min hemförsäkring kostar 88 kr i månaden hos Länsförsäkringar med 10 000 kr i självrisk, 1 000 000 kr i lösöre och min brf har fullvärdesförsäkrat huset. Lgh är på 28kvm.

/Studenten A"

Ok jag har redan nu en följdfråga. Vad menas med att föreningen har en fullvärdesförsäkring för huset? Avser inte det gemensamhetsutrymmen e d eller inbegrips även vår lägenhet i denna? Varför ska jag ens ha en egen hemförsäkring dårå?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Beror delvis på förekomsten av tre barn där jag när en mycket levande fantasi om att de dagen efter avslutade försäkringar kommer att halka under en bil och bli förlamade för resten av sina liv och min mans påföljande "Vad var det jag sa, snålo!" samt förekomsten av en bondgård där bara bortfraktandet av bråte efter en eventuell brand enligt LF skulle gå på närmare en mille varför jag tvingats teckna en dyr "gårdsförsäkring".
**Disclaimer: jag är inte på något vis expert på försäkringar och jag har heller inte arbetat med försäkringar. Mina kunskaper om detta ämne har jag snappat upp över tid genom att lyssna på andra och pratat med folk i branschen.
***Ersätter bland annat kostnader för sjukvård som annars kan kosta dig hundratusentals kronor, och ambulansflyg som kan kosta uppåt en miljon kronor.


60 kommentarer:

 1. Intressant! Tycker dock det låter knepigt med lösöret. Jag vill minnas att jag för några år sedan var tvungen att ringa och höja lösöret från default 200k till 300k p.g.a. samlarprylar. Måste kollas upp!
  Betalar runt 110 kr/mån hos LF för att försäkra en bostadsrätt på 75 kvm.

  Hälsningar,
  mrFIRE
  svenskafire.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. En undrar ju vilka sorts "samlarprylar" mrFIRE håller sig med. Jag kommer att tänka på en Lyxfällan där en kvinna i T-shirt och Adidasbrallor hade en kollektion med dyra porslingsdockor. Så creepy på så många sätt. Naturligtvis blev det tårar när de skulle säljas.

   Radera
  2. Min Lyxfällanporslinsfavorit är paret som samlade på Muminmuggar och inte fick tillräckligt bra betalt.

   "Då behåller vi dem. Muminmuggar är viktiga för oss."

   Hur viktiga kan de vara liksom...

   Radera
  3. En effektiv illustration av hur infantiliserad svenne banan är.

   Radera
  4. Bara för det kommer MrFIRE svara att han sparar på muminmuggar.

   Radera
 2. Jag har samma taktik som studenten, försäkrar bara för "katastrofer".
  Enda undantaget är att jag har halvförsäkring istället för trafik på bilen. Det är för att jag tycker man får väldigt mycket för den extra kostnaden. Det räcker med att behöva bärgning en gång eller få ett stenskott t.ex så har man tjänat in mellanskillnaden för flera år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om halvförsäkringen. Även om jag oftast i min bilkarriär tagit det bedrägliga tjänstebilsalternativet.

   Radera
 3. Fru EB, nämnde du inte tidigare att du var lite amish? ;) De har inga försäkringar, lever i tillit och tar hela risken. Tråkiga händelser ser de som möjlighet till lärande och övning i ödmjukhet. Allt är oss till låns, tingen i sig döda, och så även snart vår jordiska lekamen.

  Jag tycker dock en hemförsäkring är något man bör ha. Det knepiga är väl att försäkringsbolag inte vill tro att man inte äger så mycket lösöre, lägsta gränsen att försäkra för är hög!

  Barnförsäkring kanske också är vettigt, har sålt sådana så hade åtminstone förr lite koll på nyttan av dem. Men skolbarn är försäkrade genom sin skolgång, så helt utan blir de förstås inte ändå. Det knepiga med barnförsäkringar är väl att man bör ta dem omedelbart när barnen är i princip nyfödda, annars verkar de flesta bolag vägra att försäkra barn som har minsta "fel" eller undantar detta och dess eventuella konsekvenser i framtiden. Vem vet, de kan skylla just på detta undantag vid framtida händelse också. Detta är en uppenbar business, sannerligen ingen välgörenhet och vilja till ekonomiskt skydd vid skador! /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt Eva, jag måste bara hitta den svenska amishgrenen så löser sig allt.

   Radera
 4. Vi har kört Studenten A´s exempel (förstås!). Mixat med parametrarna och vår villa kostar oss cirkus 4000 kr om året nu (eller var det 4400). Ganska lågt är det i alla fall.

  Bilen från 2008 kör vi nu bara trafikförsäkring på. Sjukvårdsförsäkringen är avskaffad - dock inte olycksfallsförsäkringen då jag verkar ha skador som side hustle.

  Onkel Tom har väl tagit bort sina barnförsäkringar - så långt har vi dock inte gått - hur gör ni andra här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här! (fast utan olycksfallsförsäkring)
   Tog bort barnförsäkringarna efter att ha cashat in pga en bruten arm. Barnen är ändå försäkrade via kommunen i skolan.

   Radera
  2. Verkligen? Men vad händer om de inte är i skolan när olyckan sker gäller den då?

   Radera
  3. Onkeln har skrivit långt om det här: http://onkeltomsstuga.se/2018/06/behovs-barnforsakringar/

   Radera
  4. Många kommuner har dygnet-runt-försäkringar på barnen, du bör kunna se vad som gäller på skolans hemsida. Vill bara säga att obs! skolförsäkringarna är inte alls lika bra som en egen barnförsäkring så jag med en unge som nog är värre än IGMR när det gäller skador skulle aldrig nöja mig med den.

   Radera
 5. Försäkringen hos en Brf följer väl ungefär ansvarsfördelningen vad gäller underhåll etc. För själva byggnadsstommen, bärande väggar, utsida/tak etc. så försäkrar föreningen. Din egen hemförsäkring täcker skador inuti din lägenhet eller om du orsakat vattenskada själv. Vattenskador kan ju flytta sig mellan lägenheter, och det kan bli dyrt om du lämnat kranen på och 3 grannar under har fått förstörda golv och stommen måste torkas ut.

  Själv visste jag knappt att olycksfallsförsäkringar var något som var vanligt. Barnförsäkring har vi, men har man flera barn och disciplinen att spara så är det svårt att motivera. Har också läst Onkel toms inlägg om försäkringar, och det är befriande med någon som ser nyktert på vad det egentligen kostar. Man blir medveten om att försäkringsbolag är i högsta grad vinstdrivande, ofta börsnoterade, bolag och ingen välgörenhet.

  SvaraRadera
 6. Ah, ett ämne jag kan bidra lite med! Efter åtta år i försäkringsbranschen är jag ganska laid back med försäkring. Mitt hus i norr är tex endast försäkrad så jag kan frakta bort resterna ifall det brinner ned. ;-)

  Men för att svara på din fråga, du behöver hemförsäkringen framförallt för ansvarsförsäkringen. Inget man tänker på, förrän nåt händer. Dvs säg att du glömmer ett ljus såhär i jueltider. Hela kvarteret brinner ned. Har du då ingen hemförsäkring, så är det ditt ekonomiska ansvar att betala för uppbyggnaden av alltihop. Det är tex därför som äldre som bor på ålderdomshem fortfarande behöver en hemförsäkring (då lägger man dock alla parameter på lägsta och får en årspremie på 400 kr), det är ofta då man glömmer plattan på...

  Fö brukar jag tänka att det är först när skadan är framme, som man märker om man har ett bra försäkringsbolag eller inte. Jag har hört från (fd) kollegor när de varit först på plats vid en brand (före brandkåren!) och kunnat erbjuda familjen varma filtar i januarinatten samtidigt som de meddelar att det finns ett hotellrum bokat och ger ena föräldern 3000 kr i kontanter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemförsäkring är ju sjävlklart tycker jag men hur ställer du dig till detta med barnförsäkring? Vi lägger i runda slängar 4 000 kr/år på detta så tacksam för input. Det är mkt jada jada tycker jag "Om ditt barn får anorexi betalar försäkringen dina övernattningar på sjukhuset" typ. Och vi lever ju i Sverige så sjukvård och rehab får ju våra barn ändå om olyckan varit framme. Värre då med IGMR som verkar ha någon sorts stunt-man-ambition med sin tillvaro, hans föräldrar hade nog tjänat bra på en barnförsärking när det begav sig (om det ens fanns)

   Radera
  2. Livet blir mer spännande då. Speciellt som halvrehabiliterad hypokondriker (tack ACT!) får man ta alla chanser till vårdbesök.

   Radera
  3. En försäkring är ju ett skydd för framtida bekymmer. Man ska därför försöka verkligen tänka igenom sina behov och dessa kan skilja sig enormt från person till person.

   Jag har tex assistansförsäkring på bil och släp, helt enkelt för att jag ofta kör ensam med nån av hästarna, då funkar det inte att jag byter däck samtidigt som hästen trampar oroligt i släpet och bilarna swischar förbi i 130 knyck (gäller nästan oavsett väg, verkar vara nåt mycket störande med hästtransporter). Alltså har jag försäkrat mig emot denna händelse. En dyr kostnad i vissas ögon, men ovärderligt för mig.

   Likaså barnförsäkring. Om vi tex säger att ditt ena barn får leukemi, har du möjlighet (jo, du har ju, men du fattar hur jag menar) att vara med barnet på sjukhus under en längre period. Eller skulle ekonomin krascha fullständigt? I såna fall kan det vara värt att ha barnet försäkrat. Men försäkringen gör ju inte att barnet blir friskt, eller aldrig insjuknar i nåt.

   Man kan även få ersättning för värre sjukdomar, men även om jag förstår tanken (tex sjukförsäkring där du får en stor summa ifall du får vissa dödliga sjukdomar; ALS kommer jag ihåg på rak arm), så tror jag inte att jag skulle må bättre av att få säg 300' men få veta att jag har ett halvår kvar att leva. Dock faller det resonemanget lite för min del, eftersom jag då ändå skulle ta alla pengar på ISK:n och ha roligt för.

   I ditt fall (kanske, som sagt, vi är alla olika) skulle det vara ett alternativ att ta de 4000 kr/år och ge till barnen när det yngsta fyllt 18.

   Det som tas upp som samlarobjekt är också intressant. Där gäller det inte bara att ha tillräckligt högt skydd i hemförsäkringen, utan också kunna bevisa att sakerna har ett visst värde och varit i din ägo vid tex brand. För mig som har en riktigt udda samlarhobby har det gjort att mina dyrbara modellhästar aldrig kommer kunna ersättas försäkringsmässigt, för det finns ingen som kan värdera dem oberoende. Alla inom hobbyn vet tex att modellhästar målade av Kathy McKenzie är värda runt 10-15', men allt en vanlig människa ser är ju en fin prydnadshäst. ;-) Jag har löst det hela genom att börja sälja av istället. :-P

   Radera
  4. @Ellinor Du inser att jag nu är snubblande nära att sortera in dig i Lyxfällan-samlaren-med-porslinsdockor? Likvidera! Investera!

   Radera
  5. Förlåt Fru EB. Men jag är beroende. Gaaaah! Men jag har iaf sålt för 8000 kr i år och inte köpt något nytt. Jag kan dock inte lova att 2019 blir lika bra, för då ska jag på ett sektmöte i Kentucky. *skäms lite, men bara lite*

   Radera
 7. Jag kör bostadsrättsförsäkring med 3000 kr självrisk. Beloppet kommer jag inte ihåg men det man ska tänka på när man beräknar värdet är att det trots allt kostar en hel del att ersätta allt som finns i garderoben och köksskåpen. Jag har t.ex tallrikar för några tusenlappar för att inte tala om vinglas.

  Däremot kommer jag nog att höja sjävrisken till 10000 kr när jag kommer tillbaka. Jag har aldrig sett försäkringsvillkor där allt är fullvärdesförsäkrat oavsett ålder. Jag skulle föreställa mig att en sådan försäkring är betydligt dyrare än en normal hemförsäkring. Utöver hemförsäkring så har jag också sjukvårdsförsäkring och olycksfallsförsäkring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du Plina borde ju vara expert på reseförsärking!? Tell us tell us!

   Radera
  2. Om du inte ska vara borta längre än hemförsäkringens 45 dagar så brukar det räcka med hemförsäkring. Sedan betalar jag alltid resan med kreditkort som har försäkringar för förseningar etc men framförallt om flygbolaget går i konkurs så får jag mina pengar tillbaka. Annars kan man oftast glömma det om man inte åker på paketresa.

   Radera
 8. Sen ska man ju inte glömma alla "dolda" försäkringar. Jag och alla som hanterar mina hästar är tex försäkrade via mina hästars försäkring. Det gjorde att kompisens brutna tå blev ersatt efter att min valack somnat på den (japp, han är lite klumpig när han är trött). Dessutom har jag en olycksfallsförsäkring genom mitt medlemskap i en ridklubb, som tex gäller när jag är på träning. Dessutom har jag ytterligare (!) en olycksfallsförsäkring när jag tävlar, via tävlingslicensen. Puh!

  Vet att många har inbyggda olycksfallsförsäkringar via facket, minns en kund som kom in på kontoret med alla sina försäkringspapper och efter att vi råddat i allt visade det sig att hen var försäkrad på tre olika bolag, med samma typ av försäkring...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det gjorde att kompisens brutna tå blev ersatt efter att min valack somnat på den" Nej men neej Ellinor...du kan inte formulera en sån mening och bara lämna den. Alltså hur? Vad? Hur? Valack är en häst right? Och den somnade blixtsnabbt och tungt på din kompis tå så att den bröts? Jag har visserligen inte hängt så mycket i stall, men det här begriper jag bara inte.

   Radera
  2. Hahahaha, det är bara en sån pinsam historia så jag ville liksom spola snabbt framåt (ett uttryck som dagens barn inte fattar va?)... Men när min valack (en kastrerad hingst, även om han inte anser det) blir trött, så glömmer han liksom bort att han har fyra ben att hålla reda på. Min kompis tappade fokus på honom en sekund, han snubblade över sina egna framben och placerade en hov helt sonika på hennes fot. 550 kg prima urhäst är rätt tungt, speciellt som han förmodligen la extra vikt på den hoven utan att märka det själv.

   Tilläggas bör att han innan detta tillbringat en stund med mig, dansandes på bakbenen, för att jag sagt åt honom att han skulle gå snällt bredvid mig. Man säger inte till en hingst (eh valack då) vad han ska göra. ;-) Men det hade känts så mycket bättre om skadan varit pga nåt våldsamt sparkande eller liknande, inte när han somnade. :-P

   Just ja, hästar har en låsningsmekanism i lederna, så de kan stå upp och sova. Det är dock bara en typ av dåsande sömn, de måste ligga ned och sova djupt en del varje dygn, men till skillnad från oss räcker det med några minuter. Därav att han somnade men ändå stod upp.

   Radera
 9. Glöm inte resedelen i Hemförsäkringen. Om man blir sjuk på resan kan det kosta några miljoner i bara hemresan.....

  Men jag har gjort som ni. Höjt självrisken, ser flera fördelar:
  -Man får lägre premie
  -Man slipper bli upprörd på försäkringsbolaget vid deras värdering av pryl X som efter nedskrivningar är värd 14kr eller något sådant.
  -Går fortare att åka och köpa en ny frys/ TV eller vad det nu var, än att processa med försäkringsbolaget.

  Med vänlig hälsning
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Om man blir sjuk på resan kan det kosta några miljoner i bara hemresan....." Ambulansflyg från LA? Och jag håller verkligen med om punkt två. Det är precis av detta skäl jag ogillar försäkringsbolag, jag kan riktigt visualisera hur de sitter och snipar om jag någon gång skulle kräva ut något. VIlket jag aldrig gjort. Jag är deras freakin drömkund - har aldrig (hmm...eller har jag? Minns inte) använt en försäkring.

   Radera
  2. Men Thz, har du barnförsäkring? Du som är i sjukdomsbranschen, tycker du att det är lönt det?

   Radera
  3. När jag gjorde senaste revideringen av försäkringar så hade vi barnförsäkringar via facket....då var det snuskigt billigt. Typ 63kr per år eller så...

   Nu har Folksam tagit över och höjt efter hand, och jag har inte orkat (dålig ursäkt...men det är den jag har) att gå igenom avtalen.

   Gissningsvis är det som oftast....kan man inte räkna....så förlorar man.
   Det blir en sannolikhet x kostnad vid tillfälle jämfört med årlig kostnad.

   Visst försäkringsskydd behövs....vid katastrof...resten är nog oftast bara "inkomster för försäkringsbolagen"

   Så kort och gott....har inte gått igenom barnförsäkringarna. Förut via facket var det nog värt det....numera är jag mycket tveksam.


   Med vänlig hälsning
   Thz

   Radera
 10. I min hemförsäkring ingår:

  Brand, vattenläckage, stöld, skadegörelse. Personligt skydd: Överfall, rättsskydd, ansvarsskydd samt reseskydd.
  Självrisk: 2500 :-. Lösöresbelopp: 200 000:-.

  Pris: 537 :-per år, eller 45 :- per månad.

  Bostadsrättsföreningen har försäkring för fastigheten, så jag har valt bort utökad bostadrätträttsförsäkring.

  Input?
  SvaraRadera
  Svar
  1. Newman vinner, är min input. 45 spänn per månad OMG.

   Radera
  2. Haha! Anledningen att jag bad om input var att jag kände ett sting av osäkerhet - "Fan, jag kanske gjort något dumt här! Bäst att få second opinion" :-)

   Radera
  3. Jag tror du gjort fel med bostadsrättsförsäkringen. Den har man för att inte behöva ersätta föreningens självrisk som kan vara extremt hög. Ibland behöver man inte den, det beror på föreningens försäkring, men det bör man kolla upp.

   Radera
  4. Third opinion: Har nog aldrig hört talas om billigare.

   Min går på 1248 kr/år (104 kr/mån). Något lägre självrisk (1500kr) men högt lösöresbelopp (1500 000kr som högst). Bara den obligatoriska internethöjningen i huset i februari nästan år går på över 40 kr/mån. Får alltså nästan en (billig) hemförsäkring för samma pris alltså. Ibland blir man gladare av att inget veta, det är ett som är säkert! Men det kan vara ovist att byta efter många skadefria år, förra året blev det belönat med större avdrag. Man skapar relation och inger förtroende som pålitlig. Sådant är i slutänden mycket viktigt om olyckor verkligen sker. Haft samma försäkring sedan 1994... /Eva

   Radera
  5. Jag tänkte skriva att det är smart att ha bostadsrättstillägget för att slippa ev tvister mellan sitt eget försäkringsbolag och brf:ens men när jag kollade så såg jag att jag själv valt bort tillägget så jag får helt enkelt sätta ev tvist på nöjeskonto. Brf har försäkring. Min kostar 800 kr per år i centrala Malmö om jag tar bort nuvarande uthyrningsförsäkring. 1,5 mkr och 3000 kr i självrisk.

   Radera
  6. Newman: glömde tillägga att jag har bostadsrättsförsäkring som tillägg till min Hemförsäkring och därav min dyrare kostnad (men mer skydd).
   /A

   Radera
  7. Nu blir jag lite orolig att vissa av er har missförstått detta, bostadsrättstillägget ska alla ha som äger en bostadsrätt och där föreningen inte står för tillägget. Dvs att föreningen har en försäkring på fastigheten gör inte att man automatiskt kan skippa tillägget! Står du utan tillägg och föreningen inte har tecknat detta åt alla medlemmar utöver fastighetsförsäkringen så betyder det krasst att om huset brinner ned så får du tillbaka din lägenhet men utan inredning dvs parkettgolv, kök, vitvaror och inrett badrum. Inte så kul... Vissa föreningar såsom min egen har tecknat bostadrättstillägget för alla medlemmar för att slippa avgränsningsproblem mellan föreningens försäkring och medlemmarnas försäkringar (samt risken med oförsäkrade medlemmar) men de flesta föreningar tecknar inte tillägget utan detta måste man gör själv. Framgår det inte tydligt från föreningens håll att de tecknat tillägget så skulle jag aldrig våga stå utan.

   Radera
  8. @Anonym 19:18: Jag kollade med ordföranden i min förening (som jag för övrigt har barn med) och vi hade detta bostadsrättstillägg. Det låter som ganska basic för ett föreningsarbete kan tyckas? Vore verkligen kymigt om huset brann ner och man var tvungen att bekosta sin interiör.

   Radera
  9. Jo man kan tycka att alla föreningar borde erbjuda det men eftersom flera försäkringsbolag inte erbjuder föreningarna det längre så är det inte alltid möjligt (arbetar själv i försäkringsbranschen). Bolagen väljer vilka risker de vill försäkra och ibland får de för sig att vissa objekt inom ett segment är olönsamt och då vägrar de att nyteckna den typen av objekt.

   Radera
  10. Men i sammanhanget så habdlat det sällan om några stora summor att teckna själv ovanpå hemförsäkringen, tror det kostade mig 300kr extra per år innan föreningen tog över och tecknade tillägget.

   Radera
  11. Min förening har tecknat detta tillägg, så jag tror att min egen försäkring är tllräcklig. Är det kanske det låga lösöresbeloppet som gör den så billig?
   Kan tillägga att försäkringen - Hemförsäkring Bostadsrätt - är tecknad hos Trygg Hansa, ifall det finns någon expert där ute.
   Det viktigaste för mig är att den täcker skador på den egendom som tillhör föreningen och som jag är skyldig att underhålla, t ex wc, diskbänk, parkettgolv mm. Det gör den, och jag tycker att självriskerna verkar rimliga.

   Skrik gärna till om ni tycker att jag är ute och cyklar. Jag vill gärna hålla nere mina försäkringskostnader men absolut inte vara dumsnål :-)

   Radera
 11. Helt OT. Men jag har fått hem taxfree-katalogen inför min resa (jaja, jag vet att jag borde vara nöjd med den j*vla svenska vintern, men det är jag inte) och kunde inte motstå att jämföra priser med willys (jepp, det är endast och enbart godis som jag köper i taxfree). Kan meddela att det är mycket dyrare godis i taxfree än hos willys, så jag ska försöka handla på mig lite gott innan och placera i resväskan. Den här gången blir det dessutom experiment med att endast ha handbagage med mig, även om jag kommer checka in den iaf på ditväg. Men bara tanken på att slippa kånka på stor resväska gör mig alldeles varm av lycka. Synd att den värmen inte räcker till att värma upp min kropp i snöslasket.

  En dag ska jag vara så rik (lycklig?) att jag kan lämna hästen (för då får det räcka med en) på pensionat i fyra månader och själv leva loppan i San Agustin. Har redan kikat på trevliga lägenheter att hyra på Airbnb, tänker reka var de ligger någonstans på denna resa. ;-)

  Resten av året ska jag bo billigt i skåne, har hört rykten om att Kristianstad ska ha låga levnadskostnader. Nån som vet mer? Jag är ju flyttbar den dag jag bara har en häst + inte behöver jobba. Vad sa vi? 2028? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perstorp och Lövestad är två bi bi billiga ställen.

   Radera
  2. Tackar! Ska spana in dessa också. Måste ge mig iväg på road trip nån sommar för att uppleva Skåne irl, men jag envisas med att använda upp semestern på andra saker hela tiden. Måste helt enkelt skaffa mig mer semester. ;-)

   Radera
  3. Skåne är billigt. Jag köpte ett hus på landet utanför Ystad. Kostade bara 900.000 kr så boendekostnaderna är låga. Hästen står på ridskolan och de hjälper mig att ta hand om honom när jag inte kan mot att han får gå med på några lektioner. Ystad och hela Österlen är så fint. Livskvalitet. Och totalt sett lever jag mycket billigare här än vad jag gjort i de storstäder jag bott i tidigare

   Radera
  4. Anonym: Du får det att låta alldeles för lockande! Men jag hickar till, 900 000 kr! Dessutom ett "bara" före. Du snackar med hon som köpte hus för 200 000 kr. ;-) Men då måste man stå ut med snö och noll hästkompetens hos veterinärer etc, det funkar ju inte.

   Skulle jag snubbla över ett trevligt, välbetalt jobb kanske jag tom flyttar innan pensioneringen. Men kruxet är väl att då måste jag söka jobb och det ids jag inte. :-D

   Radera
  5. Ellinor, 200 000:- det är väl vad 2-3 kvm kostar hos FruEB, det blir väl som två garderober av standardstorlek alternativt så stort som en säng brukar vara

   Radera
  6. Ellinor - ja då jag bott i Sthlm och haft bostadsrätt och sen i Gbg och haft hus, för att sen bo i hyresrätt efter separation och fick hicka över priserna som även det minsta huset flera mil utanför stan kostade, så att hitta ett hus som kostade under en miljon kändes i princip som gratis ��

   Radera
 12. Det är "kul" eller kanske mer intressant när det blir så billigt, typ Torsby, där det inte lönar sig att renovera sitt hus. Hus ska klart köpas för att bo i men om badrumsrenoveringen kostar 50% av husets köpesumma så kan man funderelidera.

  SvaraRadera
 13. Vi sa upp våra barnförsäkringar för några år sedan. Vi skrev ut och läste villkoren och tyckte inte att det var värt det. Vi kom fram till att den ersättning man eventuellt skulle kunna få klarade vi oss utan. Vår ekonomi skulle klara det.

  Vid den tiden hade vi en stor rensning av försäkringar inspirerade av en vän till min man som konsekvent sparade motsvarande belopp som vad försäkringarna skulle kosta i en särskild fond. Han var så att säga sitt eget försäkringsbolag.

  Men känslan av att man skulle kunna orsaka att barnen blev sjuka när vi tog bort försäkringarna minns jag tydligt. Det kändes som att katastrofen lurade runt hörnet. Det var det som gjorde att det tog emot att säga upp den. Min man fick ringa samtalet. Nu så här några år senare är vi nöjda med beslutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det kändes som att katastrofen lurade runt hörnet." Exakt denna känsla har jag! Ska ta och diskutera detta med maken igen då han alltid tycker att jag är dumsnål i den här diksussionen.

   Radera
 14. Många bra tips och reflektioner! Hemförsäkring har vi (det måste vi iom brf) men vi (jag) räknade en hel del på det - jämförde bolag, läste villkor, höjde självrisk och minskade lösöre, ingen drulle, mm. Vi betalar 1776 kr/år för två personer på 45 kvm. Är det billigt? Jag vet inte, men det känns inte onödigt dyrt i alla fall.

  Jag är kluven när det gäller övriga försäkringar... jag har en olycksfallsförsäkring (1131 kr/år) som jag tog när mammas barnförsäkring slutade gälla. Behöver jag den? Om jag skulle bli helt invalidiserad så får jag upp till 800 000 tror jag, men ju mer vi bygger vår egen pengahög, desto mindre relevant känns den.

  Behöver jag en "bonus" för att jag bryter en arm eller får en viss sjukdom? Eller om framtida barn drabbas av något liknande? I de flesta fallen har man väl ändå betalat mer än man får ut... det är svårt. Vi är liksom drillade i att man som ansvarstagande vuxen ska vara försäkrad till tänderna, det är definitivt mer känslostyrt än logiskt (eller anpassat till gemene svennbanan som inte har några stålars?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fru Lugn:

   Tycker er hemförsäkring låter bra!

   Nu vet jag inte alls dina förutsättningar men eftersom du efterfrågar andra åsikter så tänkte jag delge mina. Skippa olycksfallsförsäkringen, har du byggt upp en pengamaskin på egen hand så minskar betydelsen för olycksfallsförsäkringen. Skulle det värsta hända och man blir invalid så är man fortfarande invalid men 800 000kr rikare, vet inte hur mycket det hade varit av glädje rent krasst.

   IGMR har en intressant take på detta. Om ni lever "farligt" eller om ni gör mycket reperationer och DIY och liknande kanske olycksfallsförsäkringen är något bra att ha. du kan läsa det IGMR skrivit här: https://iblandgormanratt.blogspot.com/2018/12/betong-i-ogat-och-hur-pk-eliten.html

   oavsett vad ni väljer så tror jag ni kommer ta ett bra beslut! :)
   /A

   Radera
 15. "Vi är liksom drillade i att man som ansvarstagande vuxen ska vara försäkrad till tänderna, det är definitivt mer känslostyrt än logiskt" Exakt! Vi vet ju alla att det finns en stor vinnare i detta och det är IF och deras kollegor i branschen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns också en anledning till varför försäkringsbolagen tjänar så mycket pengar ;) och varför Warren buffett byggde sin förmögenhet med en grundplåt som bestod av ett försäkringsbolag (Geico)
   /A

   Radera
  2. Och för att spinna vidare på det varför man bör hålla sin bank kort vad gäller "rådgivning/bolån" och andra kassakor men istället köpa aktier i dem.

   Ni vet naturligtvis redan att Avanza släpper bolån till alla nu? Sifferminnet sviker men var det 1,07%?

   Radera
 16. Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler, men jag bestämde mig för att prova och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skickar du ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 och du kommer att få det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.

  SvaraRadera
 17. Kul att läsa dina tankar om försäkring! Vi brukar säga att man ska försäkra sig mot det man inte kan hantera på egen hand, men inte mot resten.

  SvaraRadera