Saker jag inte fattar #17 - Badtofflor

För nytillkomna läsare är detta en serie där FruEfficientBadass profiterar på det faktum att hon fått lite trafik till bloggen och således kan utnyttja denna trafik till att få svar på saker hon, i brist på intellektuell stimulans, går runt och grunnar på. Eftersom hen är anonym ids hon inte ens skämmas över frågornas art och natur.

Ända sedan jag var ett litet litet barn har jag funderat över dessa badtofflor på badhuset. De ser ut så här...


...och går också under namnet "Flip Flop".* En del människor, enligt min uppskattning cirka 6%, bär dessa när de besöker allmänna badhus. Som jag ser det finns två upptänkliga orsaker:

1/ De är rädda för att halka och badtofflan ger dem bättre friktion mot underlaget
2/ De är rädda för att få fotvårtor
3/ De är töntar

Okej det där var tre möjliga orsaker, men följdfråga på nummer ett: Det är ju inte så att den population jag oftast ser bära dessa tofflor verkar vara typen som springer i badhus. Faktiskt tvärt om, de verkar vara mer typen som rör sig som sengångare i badhus. På punkt nummer två uppkommer så många följdfrågor att jag inte vet var jag ska börja. Men låt oss först reda ut saker och ting. Hur smittar vårtor? Enligt vårdguiden:

Vårtorna smittar troligen både genom hudkontakt och genom fuktiga handdukar eller via våta golv i duschar och omklädningsrum. (Även om min personliga erfarenhet var att jag hade massivt av dem i åldern 6-9, sedan försvann de helt. Detsamma hände mina barn. Vissa inom vårdapparaten har sagt till oss att det är hormonellt betingat, men vad vet jag, jag är blott en lekman).

Så okej, de har en poäng. Och jag hade haft respekt för badtofflorna om det inte varit för några observationer jag gjort de senaste 35 åren:

a) De som bär badtofflorna gör det inte konsekvent. Det finns ställen i badhuset de inte bär sina badtofflor på, exempelvis under det där sista steget mellan den lilla hyllan där de prydligt lägger sina badtofflor tillsammans med sin omsorgsfullt vikta handduk innan de försiktigt tassar ner mot bassängen. Inte ens hard core-grenen klarar av att hoppa direkt ur badtofflorna ner i bassängvattnet** utan att passera åtminstone stegen. 
b) Och även om någon the Lancet-artikel kunnat ge belägg för att vårtviruset inte trivs på rostfritt stål skulle jag tro att denna eventuella vetenskap*** inte är primär källa till varför badtoffelstammen överlever generation efter generation. 
c) Jag har också sett badtoffelbärare helt ogenerat föra sig toffellösa mellan sin plats vid påklädningsbänken och hårtorken i omklädningsrummet (med fläckvis våta golv), utan att röra en min. 
d) Om det nu är så att det är belagt att vissa material överför vårtvirus mer än andra, varför finns denna information inte tillgänglig för oss alla? 
e) Och varför görs inte samhällskoordinerade insatser för att få slut på skiten, så som skolorna angriper lössen under lussäsong (50 veckor/år)? 

Om man verkligen vill eliminera risken för att smittas av vårtor kan man ju satsa på en badsko av den mer heltäckande typen, en sort du även kan ha på dig nere i bassängen, alternativt bära hela vägen ner i bassängen för att sedan ta av dig och lägga på kanten. Den ser ut så här och kallas badsko:

Badsko

Kanske känner någon som är badtoffelbärare. Kanske är du rentutav en själv? Sprid lite ljus över frågan är du snel.

Mvh/
FruEfficientBadass

*Ett varumärkesnamn som måste hamna på topp 5 töntigaste varumärkes-listan, tillsammans med Walkie-Talkie.
** Det hade varit en syn. Masa masa masa badtoffelsteg, försiktigt lirka lirka ur båda fossingarna och sen ba BAM SPLASCH freakin BOMBEN!
*** Och jag påstår verkligen inte att det finns sådana belägg så rusa nu inte åstad och gör några dumheter under helgens badhusbesök, du kan bli vårtkontaminerad för livet. Usch!

37 kommentarer:

 1. Är det lika mycket (eller mer?) töntstämpel om man använder dylika tofflor till löpning: https://lunasandals.com/products/oso-2-0?

  Frågar åt en kompis...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 115$ för ett par fancy flip-flops! Vet inte om "tönt" är rätt ord men "ekonomisk" är iallafall fel.

   Radera
  2. De ser jättesköna ut. För mig med artros i ena tassen ser de fantastiska ut. Skulle gärna gå med flip flop jämnt. Fast bara de som är mjuka mellan tårna. De andra är hemska.

   Radera
 2. Både flip-flops och badskor tycker jag fyller en funktion ute när det är risk för vassa stenar eller rentav glas. Men inomhus verkar det rätt onödigt. Men jag gissar på vårtteorin. Vill minnas att det var krav på sockiplast när man var i dagisålder på 70-talet, tror det var vårtskräck som var orsaken.

  Håller med om töntfaktorn på flip-flop, men lite roligt ändå att de heter som de låter. Sockiplast måste väl också det vara med och trängas där i top 5?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, sockiplasten kommer jag ihåg från lågstadiet. Men syftet trodde jag (redan då) var halkprevention. Barn som sprang i strumplästen i gympasalen slirade och föll ju hela tiden på de bonade golven, inte de med sockiplast.

   Fru EB, du förordar alltså en mer klädd variant, en badskornas burka?! Skulle utan tvekan skämmas mer för dem än de mer lättklädda flip-flopsen även om jag förstår din poäng att de även är opraktiska för sitt syfte på badhuset. Har svarta flip-flops och går med dem skamlöst på stranden och i vattnet om det är grusigt. Men flip-flops på badhuset? Nej. Tänker som Louis Pasteur gällande vårtor (och andra baciller/smittor): "Jordmånen är allt." /Eva

   Radera
  2. Sockiplast har vi på våra patienter. Minskar klart halkolyckorna....
   Vi har dock en mer avancerad variant jämfört med dagis. Halkskyddet går hela vägen runt och inte bara på undersidan. Så den förvirrade patienten har halkskydd oavsett hur de tar på sig strumporna....
   (En av symptomen vid hjärnskador är en oförmåga att "koppla rätt" vid handlingar....så var strumporna sitter....eller på vem kan ibland ge ett leende på personalen)

   Flipflops....skulle tro svampskräck och att det känns obehagligt att gå på golvet är orsaken.

   Mvh
   Thz

   Radera
 3. Jag tror det är fotsvamp fölk vill undvika. Vanligt på badhus ovh gym. I USA kallas det ”athletes foot” just pga att man gärna får det i dusch och dylikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok...finns data som backar upp detta? Jag har hängt rätt mkt på badhus utan badtofflor och aldrig haft fotsvamp. Jag är å andra sidan lite av en übermensch.

   Radera
  2. Det finns otroliga mängder data i princip överallt på detta.

   Jag har haft förmånen att få skiten ett gäng gånger när jag gick på gym och när jag simmade. Nu är det alltid badtollor på - man känner sig inte sexigast instan när man har det.

   Radera
  3. Ajdå! Då till följdfrågan: varför informeras ej mer om detta från Staten? Vi är ju rätt bra på att tapetsera med all annan typ av info i tid och otid?

   Radera
  4. Jo på grund av att staten och läkemedelsbolagen konspirerar ty de tjänar pengar på svampdödande medel. ”Svampmedel är nya Bitcoin” läste jag i en artikel. De vill att vi likt drönare går på blöta golv i offentliga byggnader och smittas av fotsvamp. Tänker på den gamla Ebba Grön låten staten och kapitalet ”kapitalet säjer svampmedel och staten står för blöta golv” är ju en av textraderna i denna fantastiska låt.

   Sen har vi detta med chem trails också - dont get me started on that

   Radera
  5. Badtofflor är den nya foliehatten, skyddar mot stat/läkemedelsindustrikonspirationen! Oklar koppling till chemtrails i dagsläget men ny banbrytande forskning är på gång!

   Radera
  6. Det sker flera tvärvetenskapliga forskningsprojekt på fotsvamp/chem trails as we speak.

   Radera
  7. Det har även visat sig vara bra att ha när man jobbar med väldigt tunga stenar

   Radera
  8. Vänta nu, är du seriös IGMR? Forskning på chemtrails? Har visserligen haft stunder då jag fastnat på youtube och dess konspirationsgrejer, främst metalliska ljud i atmosfären och sedan gått ut och "hört" de konstiga ljuden och "trumpeterna" från himlen som det talats om, men tänkte då att det var dags att lägga ned det här med youtubandet några dagar... Inget skämt här, jag har hört saker, fåglar har flygit i loopar vid dessa ljud så då var det i alla fall inte bara jag som hörde eller..?Konspirationsteorier kan göra en galen! Vad har fotsvampen att göra med chemtrails dessutom? /Eva

   Radera
  9. Nej jag är så oseriös man kan vara. Lite feberyrig här hemma i soffan + att det är fredag. Passar på att trolla lite... Jag är ingen konspirationsteoretiker - far from it. Naturvetare i grunden och logisk lagd.

   Radera
  10. Attans - jag tyckte det verkade spännande det där. Korrelationen fotsvamp och chemtrails - allt hänger väl ihop på något snöre har jag hört.
   /annalitekonspirationsteoretiker

   Radera
  11. Haha tack för fredagsskrattet. "Tänker på den gamla Ebba Grön låten staten och kapitalet ”kapitalet säjer svampmedel och staten står för blöta golv” är ju en av textraderna i denna fantastiska låt." Fortsätt ha feber IGMR!

   Radera
 4. Plina med flipfloppsolbränna7 december 2018 kl. 08:48

  Fotsvamp. Dessutom är ju offentliga badrum mer eller mindre äckliga så vem vill gå barfota där mer än absolut nödvändigt.

  Personligen älskar jag flipflops. Jag har tom en flipflopbränna numera. Skulle jag kunna gå året runt (möjligtvis med en 2 veckors vintersemester kring jul) i shorts och flipflops så skulle jag vara nöjd. Inomhus föredrar jag dock barfota.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tycker badrum är äckliga, vad tycker du då om bassängen? Snor, slem, hår, kiss, hudavlagringar, svett, saliv, mens, sperma, diverse eksem och hudåkommor och allmänt dåligt torkade anus i en härlig blandning.
   Bara lite klor inblandat som iofs dödar smittsamma bakterier men det tar inte bort gegget.

   Radera
  2. Och detta läser jag när jag äter sen frukost... bläh.

   Radera
  3. Jag är inte ett stort fan av badhus överhuvudtaget. Ännu äckligare är det när massa människor envisas med att tvätta sina underkläder genom att ha dessa på sig när de badar. Helst hade jag haft en egen pool av typ 25 meter x 2,5 meter.

   Radera
  4. Man kan fråga badhuset vilka dagar de städar extra och byter vatten. Efter storstädningen kan man vara första gästen där och njuta av att det är rent. Varje torsdag kl 10 på mitt lokala badhus är allt tiptop. Frågan förvånade inte alls personalen.

   Radera
  5. Men gue vad ni är kräsmagade. Okej det här blir min nästa "Saker jag inte förstår": Varför hör man ständigt dessa litanior hos svenne banan (ni ovan inräknade) över att "vi har det för reeeent...barnen får allergiiiiii....titta på polackerna de låter hundarna bajsa inomhus och där har de ingen allergiiii" klipp till: "Snor, slem, hår, kiss, hudavlagringar, svett, saliv, mens, sperma, diverse eksem och hudåkommor och allmänt dåligt torkade anus i en härlig blandning." Alltså, vi talar om den mest potenta probiotiska cocktail du kan tänka dig i ett i övrigt kliniskt rent nutidssamhälle. Jag ska minsann fråga nästa gång på badhuset när det är vattenbytesdag och så tänker jag gå dit dag INNAN och ta några riktiga kallsupar.

   Radera
  6. Fast du har ju inga karensdagar eller hur var det nu?

   Radera
  7. Det finns väl grader i helvetet. Simhallen är äcklig och vissa av dem äckligare än andra. Däremot behöver det ju inte betyda att man undviker dessa.

   Å ena sidan kanske man inte behöver dränka allt i antibakteriella rengöringsmedel men å andra sidan inte heller gå till andra extremen där man låter hundarna skita inomhus. Urk! Det handlar också delvis om att visa hänsyn till andra. Du kanske inte ska raka dina ben på gymmet eller badhuset så att alla sedan behöver vada igenom dina hår. Eller som en snubbe som klippte sina naglar i bordet bredvid mig på ett kafé.

   Radera
 5. ”** Det hade varit en syn. Masa masa masa badtoffelsteg, försiktigt lirka lirka ur båda fossingarna och sen ba BAM SPLASCH freakin BOMBEN!” - hahaha! Höll på att sätta kaffet i vrångstrupen av hostattacken som följde!

  SvaraRadera
 6. Eftersom jag har ungefär noll procent bacillskräck har jag aldrig skaffat några badtofflor. Äh, vem försöker jag lura? Det är i och för sig sant, men den verkliga anledningen är att jag inte kan förmå mig att lägga pengar på något som är så fult och att jag inte vill se ännu löjligare ut i badkläder. Men två gånger om året önskar jag verkligen att jag hade ett par. Det är nämligen ungefär så ofta jag brukar vinterbada. Jävlar vad man fryser om fötterna.
  När jag var på badhus i Belgien var man tvungen att gå igenom ett fotbad med någon form av desinfektion innan man kom till bassängerna. Det funkade uppenbarligen inte. För då fick jag fotvårtor. Men grattis till mig då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på att det var desinfektion däri? Jag har badat en del i både Frankrike och Belgien och jag känner till den lilla fotbassängen, men trodde att det bara var kallt vatten däri. F ö duschar de ju med baddräkterna på. Och som [hetero] kvinna kan det vara bra att veta att om en badvakt svarar jakande på frågan "lär du ut crawl?" betyder det med stor sannolikhet att han inte kan crawla, men att ser det som en chans att ragga på en naiv skandinav.

   Radera
  2. Bara kallvatten? Det kan ju förklara att jag fick fotsvamp. Med tanke på hur hysteriskt dålig min franska är, kan folk ha sagt precis vad som helst till mig. Min hjärna brukar hitta på förklaringar som den tror är rimliga.
   Varningen om badvakter hade jag haft nytta av för 30 år sedan. Idag är jag relativt (ok, helt) säker på att det skulle vara riskfritt.

   Radera
 7. Så mycket ballare med flip-flops än att ha helt havererade tånaglar av äcklig nagelsvamp. Googla hur det ser ut. URK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag behöver inte, min lokaltidning fläker upp fyrfärgstryck på kvartssidor jämte annonser från de lokala ICA-butikerna. Jag hade varit lagom nöjd som ICA-handlare. "Camembert 50 kr" jämte bild på gul bullig tånagel. Frågan är om den ens gynnar fotsvampsföretaget? Det lär det ju göra eftersom den överstatliga konspirationen rimligtvis har tagit med denna annonssynergi i kamratfostran.

   Radera
 8. Du menar att ICA ogillar konkurrensen från mer närodlade och prispressade alternativ? Men här är ju ICA och fotsvampsföretaget på samma sida, på samma uppslag till och med...

  SvaraRadera
 9. som barn kallade vi alltid dessa för pisstofflor ...praktiska att slänga på sig när man var på landet och behövde gå runt knuten nattetid

  SvaraRadera
 10. Det må se roligt ut men OMG va äckligt det är i badhus, uuuuuuuusch! Jag tycker mig inte vara kvackelmagad men kommentarerna ovan har fått det att vända sig i mig med. Mer badtofflor åt folket helt enkelt!

  SvaraRadera
 11. Vilken fin blogg du har :)

  En tjej jag känner fick fotsvamp (eller tåsvamp? Naglarna ruttnade typ, såg f-j ut, verkade ta evigheter eller år innan det försvann?)efter sitt enda besök på välkänd gymkedja...
  Bästa är nog att ha på skorna hela tiden om man duschar..

  SvaraRadera