Susu-harai Del 1

Idag är det bara ett par dagar kvar till Lucia och du trodde kanske att du skulle få ta det lite lugnt och så, kanske ägna dig åt lite ströshopping bland all bråte ute i butik, lyssna på Oh Tannenbaum och ha det allmänt julklistrigt. Men där bedrog du dig, för det är dags att förbereda för

SUSU-HARAI

Susu-harai infaller nämligen på Lucia och har gjort sedan tidigt 1600-tal. I Japan visserligen, men ändå. Susu-harai betyder ungefär "att sopa bort sotet" och var en sorts årlig storstädning inför nyår. Jag har förgäves sökt efter information kring hur man gick tillväga då, men hittar inga detaljer. Gissningsvis såg det ut ungefär som nedan och städningen involverade nog inte lika många turer till tippen på grund av årets felköp. Inte heller fejade man med kemikalier, man sopade nog mest skulle jag tro. Om susu-harai är höjdpunkten för städning, är själva ordet för städning om jag fattat rätt, sojido - sättet att städa.


Jag gillar verkligen idén att inför det nya året göra en rejäl storstädning. Jag gillar i och för sig storstädning oavsett tidpunkt på året, men ändå. Så vad gör man i Japan idag? Jag hittar en intervju med Satoru Imamura, ordförande i Japan Cleaning Association (kan man låta bli att älska Japan gott folk?), som säger att man kan använda sojido till att skapa goda vanor genom att först förbereda en harmonisk hemmamiljö. Och det låter väl logiskt?

"Människan kan verkligen ändra sig genom handlingar. Vi tror att hjärnan kan omprogrammeras om en person ändrar sitt beteende i positiv riktning genom att använda händer, mun och fötter. Sojido är en sorts träning som hjälper dig att definiera din person." Satoru Imamura

Inte konstigt att japanska städföreningen har 10 000 medlemmar med sådan idealism i ledningen. Jag tror att ovan stämmer. Jag har sett så många saker ske i kölvattnet av att folk rensat. Allt från kollegor som äntligen fått tummen ur efter en rejäl skrivbordsrensning till väninnor som äntligen förmått gå vidare efter separationer efter att ha vänt upp och ner på bostaden. Jag tror att städningens och rensningens kraft är mycket större än vad folk i gemen tror. Så hur gör man då om man vill göra en riktigt japansk sus-harai? I stort sett är det samma mekanismer som inom 5S som jag talat om i ett tidigare blogginlägg, nämligen:

1. Sort=Seiri=Att sortera och rensa ut. Spar bara det du verkligen behöver.
2. Set in order=Seiton=Strukturera. Märk upp en plats för varje sak.
3. Shine=Seiso=Städa. Bestäm en städrutin på en för dig lagom nivå.
4. Standardize=Seiketsu=Standardisera. Skapa regler för att göra de första s:en bestående. Ett exempel är Jarlsdotters eget sätt att hantera tvätten - när tvättkärlet är fullt ska den in maskinen punkt slut (se separat inlägg från oktober 2017 om Lean & tvätten, kategori Städa).
5. Sustain=Shitsuke=Skapa en vana.

Satoru Imamura är hard core i städning på ett högst avundsvärt sätt. Han beskriver i intervjun att han en gång i tiden var en riktig slarver med bland annat 20 000 böcker i sitt hem (!). Men efter att han slagit in på den ordningssamma banan gick han så långt att han vid ett tillfälle, efter att ha vunnit fjärdeplats i ett maraton, tog en bild på sig själv med medaljen kring halsen, för att sedan slänga själva medaljen. Stort! Imamuras råd till dem som har svårt att göra sig av med memorabilia eller arvegods, är att spara ett litet antal och helst integrera dessa i vardagen. Exempelvis att ha ett fotografi av en älskad släkting uppe på ett väl synligt ställe, hellre än att ha lådvis med bilder av densamme på vinden. Förr eller senare kommer en annan generation få göra sig av med grejerna. Som han säger: "The point is that by seeing the item everyday and drawing positive energy from it, you are technically using it."

Du fattar. Imorgon beskriver jag hur jag tänkte uttolka Sus-harai i helgen.

Mvh/
FruEfficientBadass

30 kommentarer:

  1. Det är verkligen underbart att rensa ut, det går inte att förneka att det känns otroligt mycket renare i själ och hjärta efter en riktig storstädning eller utrensning. Ser fram emot din tolkning!

    SvaraRadera
  2. Ugh, städa som är så tråkigt och en sån grund i alla relationsosämjor. Hur upplever du/ni samsynen på vad som ska städas och när? Egen erfarenhet säger att det sällan är balanserat och vad som är viktigt för den ena ser inte ens den andra. Är det per automatik den som vill dammsuga minst 1ggr/veckan som har rätt istället för den som vill dammsuga 1-2ggr/månaden? Ofta så ser vi ju olika värde i våra hemmasysslor. Vissa (nämner inga namn, det kan vara jag) tycker det är viktigt med ett rent kök medans bilen kan se ut lite som en soptipp med bananskal och papper i sidofack osv. Det är kanske ett annat inlägg, men vi har pratat mycket om det hemma och gjort listor med ansvarsområden osv. Men i grunden handlar det om att man har olika ambitionsnivåer och prioriteringar och där det sällan prats om kompromisser utan att den som vill ha det renast och mest välstädat sätter sig höga hästen och ska beklaga sig över att den andra inte städer som de vill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spot on läget hos oss. Jag är väl uppfostrad i en ointellektuell och prudentlig miljö då men jag gillar exempelvis inte att duka på ett kladdigt bord. Det gör min man. Jag avskyr att krypa ner i ensmulig, obäddad säng utan föredrar bäddat. Detta är min man likgiltig inför. Vi har varit tillsammans i 18 år och vi kommer aldrig att mötas här. D.v.s. jag gör det mesta i ordningsväg. Lyckligtvis har vi väldigt få saker så det enda jag behöver ta strid om dagligdags är 1) Torka köksbord och köksbänkar på kvällen 2) Bädda sängen 3) Diverse efterfix i badrummet (exempelvis saker som en 5-åring brukar uppfatta som spontant trevligt: Hänga upp sin handduk, lägga sin smutstvätt i tvättkorgen etc).

      Radera
  3. Fantastiskt x 2!

    1 = det där han säger om vanor! Har precis blivit mycket intresserad (besatt) av ämnet efter att det nämnts lite här och var i i bloggen och kommentarerna. Efter ett tips här i kommentarerna har jag nu köpt en begagnad version av boken Atomic Habits från e-bay för 17 kr och ska se vart det kan leda mig. Redan har vi börjat träna varje dag istället för som tidigare då och då som blev aldrig för att det vat så oregelbundet. Vi dricker också hemmagjord rödbetsjuice och äter en megagrön smoothie till frukost och går upp klockan 6 varje dag, även när det är helg och sover 8,5 timmar per natt.

    2 x städningen!! Har aldrig gillat städning tidigare och hur vi än organiserat den (lördag morgon, måndag kväll, lite varje kväll, varannan dag, inhyrd städning 1 gång/vecka) har jag aldrig blivit riktigt nöjd. Vi har inga problem med för många saker utan det är smutsen som är problemet med två småbarn. Och då blev jag faktiskt lite besviken på Marie Kondos ”konsten att städa” för den handlar ju inte om städning tycker jag, utan om att rensa och organisera. Dammsugaren nämns ju knappt eller inte alls. Och det är städningen som är en issue här hemma. Men nu! Efter ett tips från nån här om ovan bok och från en annan som sa typ ”min mormor arbetade när det fanns som mest energi på morgonen och efter lunch vilade/ återhämtade hon sig”, har vi (jag och min man) börjat städ tio minuter varje morgon, direkt efter att vi vaknat, alla dagar i veckan utom söndagar då vi kör på Sabbath efter ett annat boktips (det händer medan du vilar). Och gisses säger jag bara! Så rent som vi har det hemma nu har det aldrig varit! Fönstrena är putsade, kylen skinande ren (på insidan och utsidan), alla lister, element, bakom badkar osv osv. Vi dammsuger varje dag! Och det har blivit en sån vana nu efter fyra veckor att jag undrar om den går att bryta nu...

    Så ditt inlägg passade märkligt bra in i mitt liv just nu!

    / SuperIngrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Vi dammsuger varje dag!" Hardcore! Om du inte redan gjort det läs "Hejdå saker" där städningen blivit en njutningsfull, daglig ritual. Han räds den dagen han ska bli sambo eftersom "hon då kanske kan komma att göra anspråk på hans städrutin". Hade jag varit singel i Japan idag hade jag lagt an på han.

      Radera
    2. Japp den har jag läst, efter tips härifrån;-) såklart.

      Härligt inlägg om Nobel på instagram igår förresten! Vi satt också bänkade och åt gröna marmeladkulor (som bara äts då och på nyårsafton).

      Och 6-åringen blev så inspirerad av allt snack om kemi och fysik att hon började kemi-experimentera med allt möjligt i köket. Tillslut hade hon tillverkat en badbomb av bikarbonat och diskmedel. Och vi föräldrar kunde konstatera att aldrig har barnen lekt så bra som under Nobelsändningen. Vi som kört lite skärmfritt ett tag för att få igång familjens kreativitet...

      / Ingrid

      Radera
    3. SuperIngrid, det snackas om att unga intresserar sig för lite för naturvetenskap, det verkar inte gälla er unge som redan börjat experimentera med bomber... Har du recept på badbomben förresten?

      Bra inlägg idag, med ny info jag aldrig läst eller hört om förr. Japan fascinerar. Japaner håller så hårt på traditionerna, samtidigt är de öppna för så mycket nytt och modernt. De kanke alltid har förstått hemligheten med balansen mellan dessa två, till synes ytterligheter, de skådar möjligen redan den där som västländer aldrig verkar finna för att vi är så ensidigt upptagna med den materiella verkligheten, något som japaner ju vet bara är en del av det hela. Självklart lever många japaner helt igenom "västerländska liv", men dessa är mer stressade, mer ohälsosamma och bidrar till självmordsstatistiken. /Eva



      Radera
    4. Jag tänkte på det när jag såg Nobelpristagaren i medicin under ”hemma-hos”-reportagen, att han besökte sina föräldrars grav och berättade för sin döde far att han fått pris. Medicinpristagaren!

      Ja våra barn var också märkligt tålmodiga med sändningen. Både jag och min man önskde att vi vigt våra liv åt något mer meningsfullt, om vore det bara att sopa golven på ett labb som sysslar med grundforskning.

      Radera
    5. Du och din man var uppklädda och hade dukat bordet fint och slagit på TV:n. Det är klart barn blir intresserade när vuxna "leker"! Då är ni på deras planhalva och kan tagga ned lite tänker jag. De kan till och med få för sig att det som sänds på TV:n faktiskt är intressant, den var väl i fokus som annars bara andra skärmar har. En liten familjelägereld på dekis.

      Angående medicinpristagarens besök vid graven och tal till sin döde far...religiofobi är väl en åkomma svenskar är ganska ensamma om i världen ändå. Möjligen kan holländare tävla med oss. /Eva

      Radera
    6. Super Ingrid <- bästa nicket ever va?
      Shit, jag gillar det starkt.

      /kryddpåfyllaren

      Radera
    7. Ja mycket märkligt, är fortfarande förvånad. De är inte alls lika lugna om vi skulle kolla på en vanlig serie. Kommer ni ihåg det där inlägget om ”tredje rummet”? Jag fick lite samma känsla, som att vi och barnen förstod att vi var en fel av något större och det var ”gratis” att vara med på festen via TV:n...

      Eva, jag ska fråga om receptet men oftast är hon avigt inställd till recept över lag eftersom det dödar kreativiteten menar hon (och det är 6-åringen själv som säger det, inte jag. Jag tycker det blir bättre resultat med recept.)

      Radera
  4. Åh, "memorabilia"! Jag trodde jag var den ende som använde det uttrycket. Men vad är det egentligen? Gamla grejor som man "inte haft hjärta att slänga". Efter några flyttar som successivt minskat mitt utrymme för att lagra dylik memorabilia (som jag aldrig tittar på utan bara flyttat från förråd till förråd), är det numera minimerat till nästan ingenting. De få saker som jag verkligen tycker om vill jag se varje dag. Resten är bara barlast på livets väg.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle tro att gemene man kallar det "minnessaker" av typen foton, gamla medaljer/priser, i min mans fall samtliga inlämningsuppgifter från lågstadiet och framåt.

      Radera
    2. Medaljer och annat skräp i goodiebags till vuxna känns så onödigt. Du skulle se de förvånade minen när man tackar nej. Men det är ju gratis brukar repliken vara.

      Personligen har jag inspirerad av Kondo skaffat en plats till varje sak, börjat tömma handväskan när jag kommer hem och plockar allt på respektive plats innan jag går och lägger mig. Det tar max 5 min. En av de saker som stör mig när man är på resande fot och flyttar ganska ofta är att inget har sin plats. Lite lustigt var att när jag sålde min lägenhet så sa inredningsdesignern som pimpade lägenheten att jag inte behövd plocka bort något. Enligt henne var jag en av de få som inte behövde göra det. När jag köpte lägenheten så hade mäklaren plötsligt inte nyckeln till förrådet. Efter att träffat säljaren så insåg jag att det var för att förrådet var fullproppat med saker.

      Radera
    3. ..."sa inredningsdesignern som pimpade lägenheten att jag inte behövd plocka bort något". Sedär! Du är värre än jag. Jag plockar inte ur min väska. Men jag har ett ställe till den. Och till det mesta annat.

      Radera
    4. Ha! Samma sak hände mig. "Här är det ju redan färdigstylat", typ. Jag använde inte ens en inredningsdesigner för att pimpa, jag visste på förhand att det var så. Det var fotografen (som från början varit en smula... ska inte säga negativ, mer avvaktande, avseende icke-pimpningen) som uttryckte detta.

      Radera
  5. Haha, lite mikrostädning är det enda jag orkat med efter dagar i förkylningsdimma. Känner hur livsandarna återvänder efter att jag orkar bringa stasi-ordnung i barnets garderob i långsam takt. Jag rör mig som en pleggad snigel men gläds år att nunan är välbehållen trots oceaner av bihålebiprodukter som frästs och torkats. Nässkölj och barnens rumpsalva under näsan är ett magiskt sätt att ta sig igenom en förkylning med beautyhedern i någolunda behåll.

    Ordning är vägen till ett lyckligare liv. Få ägodelar är vägen till både ordning och bättre ekonomi. Så kan vi enas om att städning är essensen av allt. Den som städar är fri.

    Morsan (som varit frånvarande av galet jobbande och fick en flunsa som tack)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Den som städar är fri". Och jag vill verkligen betona den terapeutiska effekten. Mitt hem har aldrig varit så rent som efter terrorattentatet i Stockholm. Det är nog inte så stört som det låter. För mig handlar det om att processera tankar och känslor genom att hålla mig i rörelse i en förutsägbar ordning. Så som andra hanterar löpning eller chi gong. Plus att jag då hittar alla lösa trådar som är ute på språng vilket skänker ett lugn.

      Inotyol under nästan då antar jag?

      Radera
    2. Inotyol- hello babyface! Säkert skitdålig egentligen om man synar innehållsförteckningen men i krig och rinnsnuva är allt tillåtet.

      Förrsten, han sett ”Consumed” (i vegeterat tillstånd måste intagandet av media anpassas) och holy moly.

      Mitt mål med utrensning och städande är att komma till en tillvaro då det inte behövs ”storstädning” och ”röjryck” utan att allt är så slimmat att man bara kör ett varv med damsugaren och så är man nöjd. Vi har kommit en bra bit faktiskt. Så klart blir man aldrig ”färdig” (förrän man har en enrummare på frostfritt) men skillnaden mellan nu och bara ett par, tre år sedan är gigantisk. Och det är så skönt!
      Morsan

      Radera
    3. https://www.raptitude.com/2018/12/how-to-enjoy-life/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Raptitudecom+%28Raptitude.com%29

      Passande inlägg på temat förresten...från en av de bloggar du länkar till.

      Radera
    4. @Anonym 23:52 Viken liten Raptitude-karamell. Jag ska spara den till eftermiddagskaffet.

      Radera
  6. Har ett frugalt hälsotips till dem som har svårt att låta bli söta drycker till maten och som tycker enbart vatten ofta blir för trist. Man dricker helt enkelt alltid grönt te! En tepåse (förslagvis Green Tea Lemon från Lidl) får dra i väldigt lite hett vatten, sedan spär man med iskallt vatten. Numera är det hej då till onödiga köp och kalorier genom dryck. Grönt te är hälsosamt och gott, passar till det mesta. De duktiga japanerna dricker mängder av det också. En pausdryck mellan städronderna kanske?

    Ett hälsotips till nu inför julen: Späd ut julmusten med hälften vatten. Efter ett tag har du glömt hur den smakar koncentrerat och vill inte ha annat än utspädd! Billigt, men framför allt hälsosamt. /Eva

    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Älskar grönt te till maten, förutsatt att det är lite fräschare mat med mycket grönt etc. Passar mindre bra till rårakor med bacon e d.

      Radera
  7. ”Billigt, men framför allt hälsosamt” - du menar lite mindre ohälsosamt? ;-)

    SvaraRadera
  8. Nästan lite läskig tajming på det här inlägget - jag läste precis färdigt Spark Joy av Marie Kondo och har typ KonMariat färdigt kläder och böcker. Next up är kökslådorna som är kaos trots att jag har rensat i flera år redan. Jag befinner mig nog mest på organisations-/strukturerasteget, vissa saker har helt enkelt inte hittat hem än utan bildar små högar på ställen där det inte ska vara högar. Mannen undrade om jag kommer sortera kläder varannan vecka resten av livet (bara tills det aldrig mer blir oordning igen) ;) Ett mål med rensningen är väl ändå att det ska bli lättare och framför allt roligare att städa. När jag har ett system för allt så jag slipper leta, tänka, eller flytta på massa saker för att städa - då kommer jag vara nöjd!

    Jag fastnade också för idén med nyårsstädning, att göra klart till det nya året istället för att lova dyrt och heligt att "nästa år ska jag". Det känns mer aktionfyllt och "nu kör vi" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja plus att det känns så härligt rebelliskt att gå mot strömmen. I en tid då de flesta ängar sig åt att fylla sina hem med fler prylar rensar man ut. Riktig synergi får du ju om något av det du gör dig av med kan säljas till julklapp. Det var i alla fall min tanke på Tradera. Dessvärre verkar det inte som att folk ger bort andrahandssmycken (av oäkta sort) till sina vänner och partners.

      Radera
    2. Eller hur! Jag glömmer hur rebellisk jag är, men det är alltid lika trevligt och förvånande att bli påmind om det av omvärlden. "Jaså du har matlåda idag också?", "Va, har ni ingen TV, bil, mikro, whatevs?!"... Herr Lugns släkt uttrycker i det närmaste avund över att vi har sån ordning hemma - "Ja de har ju inte hunnit samla på sig så mycket än, annat är det hemma hos oss!" Jo pyttsan, de skulle bara veta vilken diciplin och möda som ligger bakom det hela! ;)

      Sälja grejer är riktigt badass, det närmaste jag har kommit är Sellpy... Folk verkar inte ge bort ens äkta andrahandssmycken, eller så är felet att mina gamla smycken mest är av silver och därmed inte fina nog? Men böcker, ljusstakar och sånt regiftar jag gärna när tillfälle ges!

      Radera
    3. Inte kan jag stava på mobilen heller... actionfyllt och disciplin ska det vara!

      Radera