När mannen skulle handla

"A fixed chunk of money is about as safe a retirement strategy as you’ll ever find. In the event of a global apocalypse, you won’t be thanking yourself for spending those last few years in the office accumulating a few last shares of index funds anyway." Om du ska göra en läsprioritering idag skulle jag råda dig att hellre läsa MMM:s senaste inlägg här än att läsa mitt inlägg eftersom det förra är JIT soothing för alla som - trots nyhetsförbud - inte kan låta bli att tycka att allt, särskilt börsen, är lite läskigt just nu.

Det råder vad jag erfar en uppfattning där ute i samhället att kvinnor i en heterosexuell relation av samboendekaraktär gör av med mer pengar än män. Detta kanske stämmer om du är en man som av olika anledningar skaffat dig en high maintenance wife och i så fall: skyll dig själv. Men om du lever i en vanlig svenne banan-relation skulle jag, med basis av vad jag själv erfarit och vad jag ser i detta kommentatorsfält säga att det är männen som gör av med mer pengar. MAT* november 2018:

Exhibit 1: Kassaskrinen
I min iver att få barnen att förstå ränta-på-ränta och inspirerad av någon sparblogg, hade jag beslutat mig för att de större barnen skulle få varsitt kassaskrin i vilka de skulle förvara sin prudentligt välstrukna månadspeng. I slutet av månaden skulle vi tillsammans räkna ut räntan (10%) och anteckna denna i deras små kassaböcker, även dessa förvarade i kassaskrinet**. Eftersom jag hade fullt upp den dagen bad jag min man att gå ut och köpa två skrin. Jag hade lätt kunnat lägga en heldag på att leta fram det billigaste skrinet i stan och hade troligtvis inte nöjt mig förrän jag hittat ett skrin i prisklassen nedan***:


Min man? Icke. Han tog första bästa butik, en Office Depot, och cashade upp det som stod på skylten.Hmm tänker kanske du, 275 kronor, det var inte så fasligt dyrt. Titta närmare, säger jag då, 275 kronor är webbpris. I butiken kostade de 469 kronor styck. Lite kassaböcker på det och notan landade på fyrsiffrigt, något min man konstaterade med lite förvåning, ungefär som att det var en naturhändelse av något slag liksom "det blev en väldigt lång och kall vinter i år".

Exhibit 2: All form av mathandling
Min man gör i huvudsak två misstag när han ska handla mat, vilket sker cirka fem gånger per år (jag menar nu storhandling, inte att han ska köpta med sig två mjölk från kvartersbutiken).

a. Han tar med sig ett eller flera barn. Det finns en bra graf på det där från Breving, Snuff och Dahl 2014:

Fig. 1a: Korrelation mellan # barn i butik och kostnad


b. Han handlar enbart på ICA Maxi
Vi savvy creatures vet att det finns ett ganska tydligt samband mellan att handla på Willys/Lidl och att bli rik. Vad som inte är lika känt är att det föreligger en diametralt motsatt återspegling gällande ICA Maxi: Ju mer handlar på ICA Maxi, desto fattigare blir du. Forskarna är ännu inte eniga om vad detta beror på, men troligtvis är det som vanligt en kombination av faktorer. Dieter, Ryes & Pukes pekar i en nygjord studie från 2018 på en ökad prevalens av så kallade "ockerpriser" [åkke:rrprisèr]  hos ICA Maxi vilket antas vara huvudskälet till denna diskrepans. Redan 2012 kunde handelns utredningsinstitut i Ockelbo visa tydliga samband mellan ökad förekomst av nonsensavdelningar av typen "shop-in-shops"**** och ökad spending, orsaken varandes att den genomsnittliga konsumenten är oförmögen att hindra shoppingimpulser när de triggas av spotlight-belyst överdåd av random artiklar. Any Heuw, notan hamnar sällan under 2 000 kronor när min man ska handla och det är väl egentligen inte mitt problem då han får pynta ur egen ficka. Jag bara noterar.

Exhibit 3. Glödlampan.
Jag valde glödlampan som sista exempel eftersom det är så talande i all sin enkelhet. Ni vet ju att jag är lite känslig vad gäller belysning. Jag är också en dimmer junkie. Jag vill egentligen ha dimmer i alla lampor ink. fläktlampan, men det har visat sig bli för dyrt. Men där det finns dimmer installerad vill jag ha maximal utväxling. I hallen har vi två taklampor. Det finns dimmer kopplad till båda två så att man med ett enkelt rattrull tona upp, tona ner, tona upp, tona ner efter humör. Men den ena glödlampan var inte dimbar och detta störde mig något oerhört. Det var liksom dimma upp [minus halva hallen], dimma ner [minus halva hallen]. Gick ju inte. Så jag skickade ut min man med instruktionerna att köpa en dimbar lampa med bred sockel. Ungefär samtidigt var jag själv tvungen att uträtta något lite hastigt på stan och trillade då över en dimbar lampa för 19 kronor. Så jag slog till, lampor går ju som bekant åt. När jag kom hem hade min man varit på en annan butik och även han hade köpt en dimbar lampa [skulle bara vågat annat]. För 129 kronor. Okommenterat. Det var inte så att han sa: "Se älskling, jag köpte en sådan här Edison original, som håller i 150 år" eller "Den här har mycket bättre dimfunktion än alla glödlampor i hela riket" utan bara "Här är glödlampan".

Från vänster till höger: 19 kr resp. 129 kr.

Jag har ju min egna teori om varför det blir på det här viset [host lathet] men jag skulle vilja fråga er som läser:

- Är det korrekt att män konsekvent köper dyrare vardagsprylar än kvinnor?
- Om ej, motbevisa mig med konkreta exempel.

Mvh/
FruEfficientBadass

*Moving Annual Total - corporate bullshitiska för från nu och ett år bakåt.
** Det gick som det gick med den här typen av överambitiösa projekt; åt skogen. Kassaskrinet skänktes bort i samband med en tipptapp och då var hälften av nycklarna borta så se till att skaffa skrin med kodlås.
***Idag hade jag troligtvis försökt Tradera det.
**** Du vet när känslan är att du plötsligt befinner dig inne på Kicks eller Lindex fast du fortfarande är inne på Maxi.

60 kommentarer:

 1. Det verkar som du har skaffat dig en "high-maintenance husband", så du får skylla dig själv ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha! Jag försöker föreställa mig hans min vid det påståendet, min man vars mantra är ”Jag köper aldrig någonting”.

   Radera
 2. Ha! Mannen köpte ju en LED och du en glödlampa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så den håller längre? Ger ett mer raffinerat ljus? Spelar muzzak medan den lyser? Clearly, jag har några blank spots på min väg mot elektrikeryrket.

   Radera
  2. Led kan inte dimmas med vanlig dimmer. Det blir disco ligths då.

   Radera
  3. "Led kan inte dimmas med vanlig dimmer. Det blir disco ligths då"
   Tekniken har gått framåt de senaste åren, igmr, du kanske skulle uppdatera dig på lampfronten. Det har hänt allt möjligt spännande, och alltmer kommer de närmaste åren.

   Radera
  4. Kanske jag som kör billighetsled. Så du menar att det finns led som dimmas av glödljusdimmer?

   Radera
 3. Angående lampan: Ledsen att behöva säga det men mannen din gjorde bästa köpet - den kommer att hålla längst, funka bäst och dra minst el. Du köpte halogen, han LED - äpplen och päron typ. När det gäller led ska man fortfarande köpa de dyraste från störst märken, de har fortfarande bättre kvalitet även om det går raskt framåt överlag i branschen. Mvh hon som hängt 3 år med belysningsexperter (dessutom mot betalning).

  Angående män: Även såsom varande (ofrivillig) singel har jag noterat detta med hur dyra i drift män är (och hur synd det är att jag blev tvungen att skilja mig från en lagom frugal herre). Synen på ekonomi är ytterligare ett "problem" när man sysslar med den omöjliga uppgiften att hitta en hyfsat hel och ren karl, som inte är upptagen. Så jag är nog benägen att strunta i det och se till att ha separat ekonomi och ta ansvaret för maten, om jag mot förmodan skulle träffa någon.

  Angående mat(någon av veckans tidigare inlägg): Groddar! Nu högsäsong när färska grönsaker är dyra och trista. Kan ev tänka mig det går hem hos kid en, lite kul att se grejer som växer, knaprigt och fräscht + kan läggas i div wok, på macka etc. Köp groddburk på hälsokosten (75 kr, enkel sort) och ett paket mungbönor på Asien-butik (14 kr). Betalar sig snabbt om ni gillar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Been there done that (groddar), skaffade t o m ett litet groddhus eller burk som du säger. Problemet är plats. Den ska ju sköljas i tid och otid så den fick stå på diskbänken vilket var fult och opraktiskt. Jag gillar groddar men inte barnen

   Radera
  2. Mäh, vad synd! Jag tycker det ser coolt ut när de växer. Men så är jag ju från landet.

   Radera
 4. Ser att det står 700 h på "din" lampa och kollar man på t.ex. Råd&Rön https://www.radron.se/guider/ledvshalogen/ så ser man att en led lampa lyser 10-30 000 h.
  Någon mattepigg person kan säkert räkna ut vilken lampa som är billigast i längden och då ska man inte glömma att ta med "arbetskostnaden" dvs, mecket med att ta sig till affären och köpa en ny OCH ta med valfri "Hur många ****tar det för att skruva i en glödlampa-historia" i kostnaden!
  Arbetskostnaden kan bli enorm, beroende på om du lever med en norrman eller en RIKTIG man. ;)
  http://123an.tjosan.se/skruvaiglodlampa.html
  t.ex. "- Hur många norrmän behövs det för att skruva i en glödlampa?
  - Elva. En som håller lampan och tio som vrider stegen."
  eller
  "- Hur många Riktiga Män behövs det för att skruva i en glödlampa?
  - Inga. Riktiga Män är inte rädda för mörkret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej Wairam, valid point. Jag gillar när saker håller länge. Exempelvis Särlas toalettpapper med mer på rullen etc. Intressant att notera är emellertid den subtila motrörelse med ”buy for life” som ibland anas i FI-rörelsen (bl a skrev Frugalwoods om det i anslutning till ett madrassköp). Minns inte riktigt resonemanget, men något i stil med att alltför långsiktiga for life-köp tenderar att binda mycket kapital också. Nu tror jag iofs att ett glödlampeköp hade passerat hemma hos dem. Men överfört i möbler: En ny grön chesterfieldsoffa som köptes ”for life” 1992 kanske lite daterad idag. Bättre då köpa begagnat och värna såväl likviditet som behov av ”förnyelse” om tio år.

   Radera
 5. Betydligt längre livslängd på LED-lampan än halogenlampan. Men tveksamt att den är värd det även om man gör en livscykelanalys. Möjligtvis bättre färgåtergivning också. Men troligtvis 50% påslag för att det är Philips.

  Låter som din man har lite att jobba på i FIRE-andan. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen en kommentar som stödjer min sida en liten smula. Ja, jag har vis sms informerat honom om att jag hånar honom i dagens inlägg så vi får se om han svarar (det är så vi kommunicerar).

   Radera
  2. Jo tänker att man får ja med i ekvationen var lampan placeras också i sin livscykelanalys. Riskområden för vandalism som gång- och cykeltunnlar i utkantsområden eller hem med småbarn löper stor risk att de där aviserade 10 000h aldrig uppnås...

   Radera
 6. Det är könsoberoende! Handlar om vem som är mest insatt i FIRE och mest enveten när det gäller att göra smarta köp och hejda impulser.
  Min sambo är expert på att köpa chokladbitar i kassan på Ica att klämma i sig på vägen hem...

  Hälsningar,
  MrFire
  Svenskafire.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ”...att klämma i sig på vägen hem”, mycket visuellt ordval. Men DU ser till att ha med dig en påse morotsstavar att gnaga på i butiken?

   Radera
  2. En utmaning som fler borde testa (även jag bör erkännas) är att gå utan någon som helst "tutte" i munnen i fyra timmar. Inte ens en liten valnöt (nyttigt men ändock tutte här) eller kaffeslurk (Megatutten). Den som inte klarar det har ätit för dåligt eller har ett tuttberoende. Man kan också ha diabetes förstås. /Eva

   Radera
  3. Är jag ensam om att aldrig småäta mellan måltiderna, och att dessutom glömma bort att äta och typ bara äta två gånger om dagen? Idag (lördag) klev jag ur sängen strax efter 10, åt någon form av brunch (te, smörgås etc) vid 15-snåret och sedan middag vid 20-tiden.

   När jag var barn åt jag inte särskilt mycket, mina föräldrar brukade likna mig vid en boaorm som bara åt en gång i veckan (lördagens grillade kyckling, det var det enda som dög). Förmodligen åt jag lite mer än så, men inte märkbart mycket mer.

   Radera
  4. Samma för mig Ninni, blir dessutom konstig i magen av vanligt godis och har aldrig köpt chips.
   En rad, 30 gram 90% mörk choklad, och så är jag nöjd.

   Fast jag måste erkänna att jag har en böjelse för 2- och 3-stjärniga Guide Michelinerestauranger. Typ ett besök vart annat eller vart tredje år. Stora problemet är att vanliga restaurangbesök blir helt meningslösa, för maten är helt ointressant i jämförelse.

   Radera
 7. HAHAHA! Igenkänningsfaktor 3000 på det inlägget! Min make är förvisso rätt ekonomisk av sig också (kläder, bildäck osv) men jag skulle aldrig kunna överlåta en veckohandling eller andra hus/hem/barnrelaterade inköp till honom. Släpper jag lös maken på Willys med en inköpslista så kommer han förvisso ha med sig allt på listan hem, men han kommer också impulsköpa saker han är sugen på för åtminstone 500:- utöver det.

  SvaraRadera
 8. Hur tror du det ser ut i familjen IGMR?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok svarar mig själv eftersom jag tänkte till och insåg att familjen IGMRs interna ekonomiska universum inte är svartvitt.

   Jag (herr IGMR) är så regelstyrd gällande priser och vad som ska handlas. Baby IGMR är nästan alltid med när jag handlar men eftersom jag håller honom i herrans tuktoch förmaning blir inte kvittot dyrare. Jmf priser kollas och extrapriser räknas på. Men!

   Tittar vi tillbaka och så har jag genererat de största misstagen vad gäller ekonomi. Det är jag som kommit på att vi ”måste” byta vår fingerande och braiga bil. Jag har initierat flyttar. Jag har gjort dumheter helt enkelt. Det är betydligt värre för ekonomin är att köpa Zetas olivolja framför Garants...

   Radera
  2. Känner igen mig. Lätt att man silar mygg och sväljer kameler i sammanhanget.

   Radera
  3. Bra poäng. Nu väljer ju jag att likt knugen vända blad och inte se till mina historiska synder för då hade min man vunnit med hästlängder. Så IGMR: Fru IGMR:s freudian slip i olivoljesektionen är fullständigt oförlåtligt. Tukt!

   Radera
 9. Jag är lite kluven här. Hur din man tänkte kring kassaskrinen är en gåta. Möjligen är du som en eldsprutande drake om han kommer hem utan något som du har bett om???? I ett sånt scenario skulle köpet vara rationellt. Eller också är han helt enkelt lite mera lättsinnig med stålarna och tyckte att det får duga. Att det inte var rimligt att ägna en hel dag åt att hitta en bättre deal.

  När det gäller glödlampor är jag själv ganska petig. Inte för att jag vill dimma dem utan för färgtemperaturen. Jag hatar spökblått sken. Varmgult ska det vara. Så jag kan gladeligen hosta upp mer än 150 spänn för en varmgul sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spökblått ljus, ångest. Värst är när man i en och samma armatur mixar två sorters färg, såsom fallet är i sovrummet just nu. Dålig feng shui.

   Radera
  2. Jag känner igen problemet. Ty värre än spökblått sken är inget sken så när en av de två ljuskällorna i min vardagsrumslampa gav upp blev det akututryckning till Hemköp och deras högst begränsade sortiment. Resultat varmgult plus spökblått i oskön förening månad efter månad.

   Radera
  3. Kelvintalet på ljuset har inget med "dyr lampa" att göra. Enkelt ligger skalan på mellan varmt/gult ljus 2000k till 4000k kallt blåvitt ljus. Däremot kan en dyrare lampa ofta ha ett bredare spektra av färgåtergivning. Vanligt för varmt ljus dom påminner om de gamla glödlamporna (de med glödtråd som blev förbjudna för ett antal år sedan) är 2800k. Så kolla efter det om ni ska köpa en varm lampa. Nu är det inte meningen att mansplaina här utan tänkte bara att det kunde vara kul "onödig" info att ta med sig. Eller inte. :)

   Radera
  4. Håll även utkik efter antal lumen. Det talar om hur starkt det lyser. Watt säger inget om det numera. Watt talar bara om hur mycket energi som går åt.

   Radera
 10. "Jag köpte torsk idag, kostade bara 70 kr", säger min sambo av kvinnligt kön, att sen förpackningen är på 300 gram reflekterar hon inte över. En titt på grannligande torskar (produkter, inte negativt, hånfullt öknamn på personer) så borde hon inse att priset är ungefär 2ggr för högt. Vikt per enhet tänker hon inte på utan bara absoluta tal.

  /D

  SvaraRadera
 11. Läste för övrigt just MMM-inlägget ovan. Det som är nästan mest intressant och som engagerar de som kommenterar är behovet av medel för att hantera sjukvårdskostnader för sin familj inklusive sina föräldrar. Det är ju något som är fundamentalt annorlunda för oss i Sverige. Det är glädjande att se att de enorma summor jag har betalat in i skatt under mitt yrkesliv faktiskt har gjort en rejäl skillnad på ett så viktigt område.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att sträva mot FI i Sverige är enklare av detta skäl samt att du inte behöver lägga undan för barnens högskola (men du har inte barn har jag för mig). Har du dessutom barn har du barnbidragen och därtill maxtaxa i barnomsorgen så det är egentligen märkligt att inte fler siktar mot FI i Sverige.

   Radera
  2. Man kan oxå tänka att det är lättare på andra sidan då lönerna reflekterar att man behöver betala för sjukvård barnomsorg etc. Är man då lite flink, full i f*n eller riskbenögen kan man betta eller chansa på att man inte behlver försäkring och då spara stora summor, och du har ett incitament att hålla dig kry. /D

   Radera
  3. Man får vara ganska galen om man riskerar en ev dödsdom på grund av att man avstår från att skaffa sjukförsäkring för att spara pengar.

   Rent krasst undrar jag inte om vi i någon mån kan "tvingas" hantera sjukvårdskostnader för våra föräldrar och en själv. Skulle man verkligen ta en dödsdom i väntan på t.ex cancerbehandling som det varit för vissa i Sthlm och Skåne eller betala för privat sjukvård. Personligen har jag ledsnat på den offentliga sjukvården och betalar en privat sjukförsäkring.

   Radera
  4. Plina, du har definitivt en poäng här. Det talas fortfarande om vår "välfärd" och "trygghet", "skattefinansierade vård" osv. Men vi lever i ett klassamhälle. Som jag tidigare nämnt tillhör jag inte medelklass oavsett år på universitet osv. På nära håll ser jag släkt som fått undermålig vård och till viss del kan det kopplas samman med socioekonomisk bakgrund. Man kan förneka att skillnaden finns så länge man inte själv sett den. Märker själv skillnaden i bemötandet om man går in i en akademikerroll eller bara "är sig själv" i många sammanhang, i kontakt med myndigheter och kanske mest tyligt inom vården. Många har inte det språk och kunskap (läs: makt) för att hävda sig och sina behov av vård. Tycker en utbildning varit mer nyttig som maktfaktor och värdighetsskapare än som nödvändighet för det (delvis reglerade och manualliknande) arbete jag utfört i dess efterföljd. De som mest behöver den privata sjukförsäkringen är förmodligen de som i minst utsträckning ens känner till denna möjlighet. Skriver möjlighet, för pengar är inte alltid vad som verkligen saknas, men det är vad denna grupp ofta ändå tror... /Eva

   Radera
  5. Många företag har i vart fall haft privat sjukförsäkring innan våra kära politiker ville beskatta den förmånen.

   Jag håller tyvärr med om att man oftast måste vara en krävande eller i vart fall en påläst patient för att komma någonstans. Eller som en äldre person behöver man anhöriga som är det, vilket är synd för de stackare som inte har det.

   Radera
 12. Min bild är också att männen ofta drar mer i förhållanden. De köper mer kapitalvaror, teknik i högre utsträckning, ”nödvändiga” verktyg mm mm. Shopparhttps://omniekonomi.se/fed-dagens-ungdom-ar-som-sina-foraldrar-fast-fattiga/a/bKPPdd kanske inte lika mkt till sig själva (kläder mm) men de saker de köper är desto dyrare. Jag själv faller lite under den kategorin, men jobbar på det, haha!

  Btw läste lite dåliga nyheter nyss. Dagens unga vuxna, millenials, har tyvärr samma konsumtionsmönster som sina föräldrar med skillnaden att de bara är fattigare än sina föräldrar (USA). Så bilden av dagens unga som miljömedvetna, noga m arbetsvillkor, mindre konsumtion mm stämmer inte /H

  https://omniekonomi.se/fed-dagens-ungdom-ar-som-sina-foraldrar-fast-fattiga/a/bKPPdd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trist. Klart man hade hoppats på lite mer antimaterialism där. Samtidigt: kanske är konsumism en fas? Det är väl ingen slump att många som halkar in på minimalism etc närmar sig medelåldern?

   Radera
 13. HAHA, ÄLSKAR inlägget! Skulle kunnat vara min man det där. Han har dock slutat få okej att handla, åtminstone gemensamma saker eller till ungen. Istället beställer jag och han kan bistå med betalning eller upphämtning hos postombud. Hade tvingat honom gå tillbaka om han hade handlat ett kassaskrin för en femhundring. (tvingade faktiskt honom gå tillbaka till CO en gång för att han glömt dra kundkortet, en annan gång blev jag rasande när han handlade mat till kort datum för halva priset i svindyr central butik för att inse att han inte alls fått någon rabatt när han väl kom hem. man måste inte vara korkad liksom!)

  Han är dock bra för att han är billig i drift vad gäller mat (Ica basic duger bra, rester blir fint det, utgånget datum nemas problemas) och han köper inte så mycket prylar. Jag däremot har varit en syndare vad gäller barnkläder. Han skulle nog låta sin mamma köpa allt om jag dog eller så för han sätter inte sin fot på barnavdelningen och har aldrig haft en åsikt (i förväg) när jag bett om den inför inköp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. om jag dog skulle mina barn aldrig mer ha klippta naglar.

   Radera
  2. Samma här. Hoppas det dröjer till tonåren åtminstone innan jag trillar av pinn.

   Radera
 14. Har alltid tagit för givet att män i högre utsträckning fokuserar på "de stora och betydelsefulla sakerna" och därmed lägger mindre energi på detaljer som i det stora hela inte betyder så mycket. Beundrar detta synsätt, det är riktigt manligt! I en relation skulle jag se till att själv hålla koll på småsakerna (dvs det mesta) eftersom en stark man har svårt att märka skillnaden i vikt mellan saker som ändå bara väger några gram, rent metaforiskt menat då. Det finns förstås andra sorters män, men de kanske inte är lika starka? Och är han allsidig klarar han sig fint på egen hand och den kvinna han kanske ändå väljer (ja han väljer här, inte hon) att leva med, är med honom på nåder ;). Kanske finns det ett starkt intresse i naturen att könen är olika ändå... /Eva


  SvaraRadera
 15. Hög igenkänning här också! Vi har utarbetat ett system med "månadspeng" om 1500 kr som förs över till vardera eget konto att användas fritt. Mat, boende, nödvändiga kläder (vi båda köper ytterst lite kläder) transport och gemensamma nöjen betalar vi från det gemensamma kontot. Mitt egna konto bara tickar upp och utnyttjas sällan, i så fall till något speciellt (resa med systern, weekend med tjejkompisar i Stockholm), medan mannens ofta är slut. Han bara köper fler grejer helt enkelt - ffa teknik, men även specialintressen, och letar inte second hand. Det här funkar för oss och sparar många gräl! Jag är nöjd att en begränsad del av vår ekonomi försvinner bort i onödiga saker som kunde köpts för en femtedel av priset second hand (eller i många fall, inte köpts alls), han är nöjd då han upplever att han får köpa vad han vill. Förresten, vi var på Ica Maxi igår med ungen, dels för att havregrynen var slut, dels för att ungen ska få lite stimulans (vi är alla förkylda och det är alltså inte läge att bjuda hem folk). Var som värsta nöjesparken! Enorma gosedjur att klappa på, någon apa (fejk såklart)som gjorde konster i taket, gratis fruktbuffé, spelautomater, you name it. Vi köpte en hel del och glömde nästan havregrynen. Förstår att det blir dyrt om man bara är där för att handla mat. I vårt fall var det ju lite mer av ett helgnöje, och som det fungerade det utmärkt!
  /Liten stach

  SvaraRadera
  Svar
  1. edfhgjhDet är klart, man får räkna med att betala mer om det är en apa i taket. Jag vet exakt vad du menar, finns en på Kvantum i Kungens Kurva också. Jag har stått många timmar och tittat på den där apan.

   Radera
  2. Helt oklart varför jag skrev de där bokstäverna före texten.

   Radera
 16. Men hallå. LED är ju det största som hänt på länge. Har gett ett nobelpris bl.a.
  20% av all el går till belysning. Kolla på förpackningarna hur många watt de olika lamporna drar.

  SvaraRadera
 17. Haha du tog inte upp exemplet om dyr dijon senapen? Lite kul att jag sms:ar dig i förskräckelse över valet av senap så visade det sig att det var maken som köpt den. Att jag inte tänkte på det direkt =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det! Studenten A var uppmärksam nog att se att jag på Insta flashade en dyr-Dijon och inte Lidls för 8 spänn. Vem tror ni köpte den? Vavava?

   Radera
 18. OK, alla suukkas, här kommer lite number crunching:

  LED Philips
  8.5 w (står på förpackningen)
  15 000 h (från datablad hos Philips)
  129 kr i inköp


  Elpris
  1.50 Elpris kr/kWh

  128 kWh i förbrukning under hela sin livslängd dvs 15 000 h
  191 kr i el under hela sin livslängd

  320 kr i el +inköp för LED lampans hela livslängd, dvs 15000 h


  Halogen
  46 w (står på förpackningen)
  2 000 h (står på förpackningen på bilden)
  19 kr i inköp

  Elpris
  1.50 Elpris kr/kWh

  92 kWh i förbrukning under hela sin livslängd dvs 2 000 h
  138 kr i el under hela sin livslängd

  157 kr i el +inköp för Halogenlampans hela livslängd, dvs 2000 h

  För att nå upp till 15 000 timmar som LED behövs du köpa in så många Halogenlampor (15 000h/2 000h):
  7.5 st
  låt oss säga 7 st

  7 st
  Halogen kostar alltså:
  1099 kr (7st á 157 kr)

  jämför med LED
  320 kr

  779 kr mer, hur många Cava får du för det? Eller om du sätter in det i en indexfond med 7% tillväxt, räknat i 30 år....

  Lägg därtill att du måste gå och köpa Halogenlampa vid 7 tillfällen, och säg att varje gång tar det 5 minuter extra (tänka, komma ihåg, skriva ner på en lapp, gå några steg extra i affären, stirra bland ointressanta lampor, försöka tyda vad det står på lappen, lägga ner lampan i korgen osv osv)
  Med Studenten A:s (?) schablontimkostnad 146 kr/h blir det
  35 minuter, ca en halvtimme alltså, så säg 70 kr extra
  Det summerar till (779+70) ÅTTAHUNDRAFEMTIO riksdaler

  Så FruEB kanske ska be HerrEB om inte ursäkt så iallafall kanske lite vuxenmys såhär på lördagen för att han är så bra, inte nog med att han tänker på er ekonomi så gör han även en insats för klimatet!

  Och FruEB kan gå tillbaka med Halogenlampan till ICA för rika och be att få pengarna tillbaka (alla åttahundrafemtio kronor tack)

  Philips
  Item model number 8718696709320
  Average Life 15000 hours

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herr EB, är det du som har skrivit denna kommentar?

   Radera
  2. Nej, men för en toppensnäcka som du FruEB finns här en toppenkille - om du tänkt skilja dig (är lite gammalmodig av mig ;-)

   Radera
  3. Bra att veta, adderar dig till min back-uplista i mobilen. Jag tänkte att fraser som "Så FruEB kanske ska be HerrEB om inte ursäkt så..." kunde vara med intern avsändare. Men jag kollade av med han och han var så nöjd över allt "mothugg" jag fått glödlampan att han inte känt sig manad att själv kommentera.

   Radera
  4. Jag vet att anonym på pappret har rätt men i ärlighetens namn brukar en philipP led hålla kortare tid än en halogen i mitt hushåll. Vad är det för fel på mig?

   Radera
 19. Jag som är född 85 kan säga att det varit precis tvärt om i alla mina relationer med kvinnor. Det är de som köphetsar och vill armbåga sig fram för social status med nyaste bilarna och nyaste kläderna och manikyren. Nyaste telefonerna, dyraste smyckena osv. Upplever att män i min ålder (33) vi är väldigt basic. Vi är nöjd med ganska lite generellt. Men kan ju bero på att jag är MMM-dyrkare också sen barnsben (även om jag inte visste om det då) //Minimalistkapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bero på att du är MMM-dyrkare. Apropå manikyren. Vad är det som händer? Cirka 100% av alla nya affärsverksamheter inne i centrala Stockholm är manikyr? Manikyr är det nya Teliabutik? Tänk om gemene kvinna kunde lägga lika mycket tid på att läsa Rosling som att fixa naglarna, vilka lugna och harmoniska människor vi haft i samhället. Och tänk om alla män som spelar nätcasino istället kunde skriva kärleks-sms till sina respektive, så mycket mer love.

   Radera