En film om FI

Idag, ett klipp som rullade upp efter ett JLF*-klipp som jag fick skickat till mig av Newman så tack Newman. Det Stephan säger är varken särskilt nytt eller elegant formulerat, men en habil video om FI. Hans bil-liknelse i början använder jag varje gång jag passerar en Tesla.
Mvh/
FruEfficientBadass

*Jakob Lund "fotbollströjan" Fisker

10 kommentarer:

 1. Den här ska min son få kolla på, han har firat jul med sin pappa. Jag tänkte han skulle få 1000 kr i presentkort på HM (jag behöver ändå pynta en del av växande barns kläder).
  Men nu fick jag iden att istället sätta in 1000 kr i någon form av aktiespar åt honom. "Bästa/smidigaste" stället för en ännu på området okunnig morsa?
  Planen är att genomföra det idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi utgår från att sonen inte har eget bankkonto och att du enbart har bankkonto i storbank, följ stegen i länken:

   https://efficientbadass.blogspot.com/2018/08/fruebs-investment-school-for-retards_21.html

   Jag skulle lägga tusingen i Spiltan Aktiefond Investmentbolag - en bred riskspridning med låg avgift. Den har nog gått ner i källaren nu givet börsens nedgång (har inte kollat på ett tag) så du köper den nog till rejält nedsatt pris. Blir kul för honom att följa uppgången sen, och starkt motiverande. För tanken är väl inte att han ska använda pengarna inom 3-5 år?

   Den dagen du anser att han är redo (för mina barn = runt 38 men alla är olika) för du över ISK:en till honom (jag tror att det är görbart, d.v.s. att flytta en ISK från dig och din bank till honom och hans bank, om något vet annorlunda hojta till), utan att du behöver sälja innehållen och köpa om dem i hans bank.

   Jag tycker verkligen att du ska spara åt honom i din bank till en början. Du ska alltså inte höra av dig till banken och säga "jag vill öppna ISK i min sons namn" för då har du inte full kontroll över pengarna. Du disponerar ju dina pengar själv utan inblandning från opolitlig äkta hälft etc. så pengarna [öronmärkta åt din son] är ju trygga hos dig. Du kan ju för pedagogikens skull namnge ISK:en med hans initialer så att han känner att det är "hans" pengar och så kan ni tillsammans gå in någon gång i halvåret och se hur det gått. Beroende på ålder/mognad kan ni göra en graf där ni följer utvecklingen, som ni sätter upp på insidan av hans garderob e d. Varje gång han får ett tillskott till jul/födelsedag jackar det upp ett snäpp och på så vis får han en magkänsla kring sparandet som förhoppningsvis skapar ett livslångt intresse.   Radera
  2. Stort tack för info, nu gav du ett knuff som kommer att förändra tänket hos unnge mannen.
   Tanken är att inspirera till att bli långsiktigt oberoende, är 15 år nu. Han kommer få en bra sudd den dag jag lämnar in även om det inte ska planeras.. Och ärvda kosingar har inte samma tyngd som det man skapat själv.
   Jag aktiesparar inte men pyntar av gården i en takt som en häst skenar, med återhållsam konsumtion i kombo med bra lön/utdelning i det enmansföretag jag har.

   Radera
 2. Han verkar ha lite svårt att avsluta sina egna meningar, men jag är svältfödd på innehåll just nu så jag tar vad jag får. Ser sällan Tesla,men kör på samma resonemang när mannen gnäller över att vi inte kör bmw eller Mercedes./frihetsmamman

  SvaraRadera
 3. Mitt mission här hemma är att fostra ett ekonomiskt geni. (Folkvett, självkänsla och empati står också på schemat) Jag blir lite motarbetad av min äkta hälft ibland tycker jag. Han tycker jag blir så ”intensiv”. Ja tacka fan för det, man behöver vara ganska INTENSIV för att spara ihop typ 100’ på en svennelön på ett år vilket jag gjort. Lite mer beundran och tacksamhet skulle sitta fint. Därför är det så viktigt att ungen fattar det här med pengar hårt och tidigt. Det känns som att jag måste vara drivande. Jag vill inte behöva anordna någon jäkla intervention när hen är 32 och klantat bort sig.
  Det är inget som riktigt biter på honom. För att han inte kommit på det själv skulle jag tro. Som den här filmen, han skulle sluta titta efter två minuter och starta den jävla chackappen. Kan någon bara skjuta..Kasparnakov..? Eller vad alla chackmuppar heter. Han är absolut ingen slösa men just därför skulle vi kunna åstadkomma så mycket om han hakade på på riktigt. Någon fler med motsträvig hälft?
  Morsan

  SvaraRadera
 4. Angående videon, så var den bra som introduktion för dem som är färska på det här, men för oss routinated mathafackas var det kanske lite skåpsmat :-)

  SvaraRadera
 5. @Newman: Verkligen skåpmat. Men kanske lite inspiration till hur man själv skulle kunna lägga upp caset i ett försök att förklara konceptet för någon?

  Eller whom an I kidding. Det går ju inte att sälja in FI. Anitingen har man denna längtan i sig - och då räcker det med MMMs första post och så är man stuck for life, eller så har man det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I hold with you, fan! Har skippat den nyreligiösa entusiasmen och nöjer mig med att hänvisa till MMM och the Danish guy. Fattar de, så fattar de, annars kan de fortsätta vandra i ignoransens mörker mohaha ;-)   Radera
 6. Morsan: Schackappen flitigt använd även här (tror att det är vad psykologerna, jämte Text-TV-appen) kallar flyktmekanismer. De tycker att det är obehagligt när det händer mycket och rafsas runt.

  Jag skriver under på din lista och adderar även ”bordsskick” (men det kanske ingår i folkvett?).

  SvaraRadera