Köksrensning

Ciao suckerz! Ni som följer mig på Insta* vet att min susu-harai fortsätter även efter Lucia och i helgen tog jag mig an min kryptonit - mitt skafferi.


Eller skafferi...alla köksskåp. Jag har inte städat där sen vi flyttade in. Vafalls? En compulsive cleaner som inte håller reda på sina köksskåp, låter som en omöjlighet right, right? Men även solen har sina fläckar och det är något med just köksskåpen som fyller mig med sådant avgrundsdjupt obehag. Platsbristen, kombinerat med smulorna som samlas i besticklådan, den flottiga hinnan i kryddhyllan, allt jamselisams av typen "en silikonform för att steka ägg i form av en uggla" jag köpte i NY och andra dåliga samveten som jag inte vill konfronteras med. Men nu jäklar började jag och avslutade faktiskt under samma dag. Med start i skafferiet kunde jag konstatera följande:

- Jag har ofta flera paket av samma sak så det blev till att hälla över innehåll från en förpackning till en annan.
- Jag hade rätt många "smaksättare" som gått ut rejält i datum och som fick gå.
- Jag hade glömt (gömt?) en flasa Veuve Cliquot i en lådda högst upp i skafferiet så det var najs.


När allt ställts tillbaka beslutade jag mig för att dedikera en hel glasburk till popcorn (rad två). Detta eftersom popcorn är en absolut nödvändighet på fredagar för min familj och det har hänt någon gång att min man vi inte uppmärksammat att man tar det sista i påsen och därför "glömt" att skriva upp det på inköpslistan trots upprepade uppläxningar. Men med burken på tydlig display kommer vi nog att minnas. Jag passade också på att gruppera saker lite mer logiskt. Exempelvis ställde jag det stora saltpaketet i anslutning till saltskålen så att påfyllningen inte behöver föregås av ett "Har du sett saltet? Var är den stora förpackningen salt? Har vi ens salt? Var är det? Behöver man en stege för att nå saltet?" och jag lade alfalfafröna och mungbönorna inuti groddhuset ifall andan skulle falla på.

Sen var det köksskåpens tur och även om jag inte rensade ut så fasligt mycket (jag är trots allt prylhatare) så blev det en rejäl batch skräp.


En sak som gladde mig mycket var arbetet med att finjustera placeringen av prylar. Exempelvis har jag redodlat en "skålhylla" istället för att ha skålar i olika storlek på olika ställen. Vidare höjde jag nivån på vissa hyllor så att prylarna lättare ska kunna tas ut och ställas tillbaka. Exempelvis nedan: Köksmaskinen (Vad kallas det? Assistent?) låg alltid på sidan på grund av för låg hylla. Nu står den upp och jag har lagt alla tillbehör i en glasslåda bredvid. Inget mer letande efter någonting.


Samma sak med den lilla elvispen. Det är alltid ett sökande efter visparna som då låg i en stor låda tillsammans med alla sorters köksredskap. Nu har den (ink. vispar) och stavmixern fått en egen låda. Det framgår inte på bilden, men jag har skrivit vad som ska vara i varje låda på frysetiketter som jag satt på kanten så att även min man ett barn ska kunna lägga tillbaka sakerna på rätt ställe.En annan sak som stört mig i vardagen är att man ibland måste lyfta ut något för att få tag på något som är under. Exempelvis låg rivjärnet av utrymmesskäl i durkslaget. Jag använder rivjärnet nästan dagligen och varje gång jag var tvungen att lyfta ut durkslaget blev jag lite, lite störd. Nu har de, på grund av utrensning junk, varsin hyllplats. Geschwint geschwint. Vidare irriterade det mig att alla dukar och tygservetter alltid svällde ut i nedan skåp och att jag var tvungen att lyfta upp en ugnssäker form för att nå den i större format. Genom att flytta [de sällan använda dukarna och servetterna] till ett annat skåp frigjorde jag plats så att varje ugnssäker form har egen hyllyta. Ja ok minus pajformarna, men de använder ja rätt sällan.När jag var klar med skåpet torkade jag av luckorna med målartvätt vilket får bort flotthinnan och lämnar en perfekt finish utan ränder. Jag städar normalt inte med målartvätt och skulle tro att det går lika bra med en skvätt gulsåpa ("grönsåpa" för er norrlänningar då) i en blomspruta med vatten, men nu har jag den jäveln kvar sen DIY-månad november. Jag lyckades även trolla bort en grej som tidigare stod på arbetsbänken så nu är det rätt bart: Jag har bara en brödrost, en vattenkokare, två brickor och en lökkorg. Det finns något lockande och härligt med helt tomma köksbänkar. Jag tror att det var dessa tomma bänkar som fick mig att - som synes på Instagram - äntligen få tummen ur och göra egen sushi, något som efterfrågats av barnen i ett kvartal. Ett sant nöje att plocka fram prylarna på en ren bänk, ta fram det stora uppläggningsfatet som nu har en helt egen plats i ett skåp och börja rulla. Och det var jättelätt! Jag tror att jag kommer att räkna hem min investering av smala ingredienser och sushimatta redan nästa helg. Men jag har en fråga: vad heter den där grön/lila kryddgröna saken som ligger på köpesushi som är så himla god?


Mvh/
FruEfficientBadass

* 308 nu, tackelitack! Jag följer några av er som har anonyma alias av typen "sparamera" och om ni vill att jag avföljer er på grund av skam får ni skicka ett meddelande.

34 kommentarer:

 1. Är det wasabi du söker efter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nej, ett kryddgrönt. Förekommer inte på alla sushiställen, men går man på fin-sushi (typ svenska sushi-köket Telefonplan) får man massor av denna gudomliga krydda.

   Radera
 2. Jag har fått Sumak på Sushi tidigare, är det möjligtvis kryddan du söker?

  SvaraRadera
 3. Hm, ingen aning, är det liknande det där gröna genomskinliga som är typ fermenterat som också finns som sushitillbehör? Nu spekulerar jag vilt. Kan det vara något inlagt sjögräs?

  SvaraRadera
 4. Egentligen är Assistent ett degenererat varumärke, men numera brukar det användas för större köksmaskiner som har rejäl degblandare och degkrok. Din maskin skulle jag kalla för matberedare, om man vill vara specifik (för det är väl en sådan med knivar?).

  För övrigt kan jag bara hålla med om lyckokänslan över välorganiserade köksskåp!

  SvaraRadera
 5. Nej, det är inget torkat eller fermenterat. Det ser kanske lite ut som små basilikablad fast lila och de smakar himmelskt. Jag ska ta reda på det hos en sushimakare på gatan som jag minns använde sådana.

  Tack Tinga för utredning av dessa begrepp. Matberedare är ordet. Och jag njuter så storskaligt när jag gläntar på lådorna.

  SvaraRadera
 6. Jag gillar egentligen inte köksskåp, men som överskåp är de svåra att ersätta med utdragslådor. Dock har min eminenta hustru införskaffat trälådor med etiketter så att man kan få ordning och överblick (de kan också lätt tas ut och inget kladd hamnar på skåphyllorna). Rekommenderas! Annars blir de så lätt att påsar, flaskor och prylar skymmer varandra i ett sådant köksskåp.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart. Jag riskerar dagligen livet för våra överskåp när jag balanserar på bänkarna.

   Radera
 7. Jag älskar sådana här rensningar!! Alltså inte rensningen i sig men känslan efteråt! Inte bara i köket utan överallt precis så som jag sett på insta att du gjort.
  Jag får mina ryck ibland och går lös i hela huset. Det som förvånar mig mest är hur det fylls på och stökas till lätt, trots att jag ser mig som
  '' halvminimalist''. Jättekonstigt! Jag rycks med i din städiver så står väl snart med huvudet i ett kökskåp och river. PS, vet precis vad du menar på sushin men vet inte heller vad det heter.. Nån färsk krydda iaf. ☺️

  Fru Småland

  SvaraRadera
  Svar
  1. "vet precis vad du menar på sushin men vet inte heller vad det heter" Aaa härligt trodde ett tag att jag inbillat mig det hela.

   Radera
 8. När kylskåpet är urstädat kan man i förebyggande syfte lägga halvt utbredda servetter på kritiska punkter i skåpet eller täcka med plastfolie på hyllorna. Vid behov kan man bara ta/dra ut dem och byta. Lättare att hålla rent. /Eva

  SvaraRadera
 9. Wunderbar!
  Jag gjorde liknande nyligen. Ett rejält röj i köksskåpen och på köksbänken. Hela familjen vart jättenöjda och det är så skönt nu när det ser fint ut och allting har sin plats utan att knö. Bland det bästa jag gjort på länge =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som en maxiversion av att bädda sängen: Man känner sig Kapabel.

   Radera
 10. Underbart! Ser så fram emot en liknande manöver när vi flyttat efter nyår. Vi hade det såhär efter inflyta i vårt nuvarande boende. Jag blir också störd av att ta ut flera grejer för att komma åt något. Det sjuka var att trots ordningen letade sig sakerna till varandra och bildade små högar av sig själva! Resultatet blev ett helt tomt skåp som ENBART användes av lästa sonen att gömma sig i. Han tycker nu det är hans eget skåp och grejerna staplas på hög i skåpen bredvid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å så rart, jag saknar tiden när de fick plats i ett skåp.

   Radera
 11. Men nu kanske det passar att jag ställer en fråga som jag grunnat på ett tag: vi diskuterade (skojade) om vad vi är bra på och du berättade att du är bra på att göra storrensningar utan att det märks. Detta låter ju som en superkraft! Hur gör man det? När jag ska rensa är det direkt någon som: "mamma var är mitt halvtrasiga sudd/sönderbrutna krita/tidning som var i tre delar". Helt omöjligt uppdrag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har uppenbarligen mer kognitivt alerta barn än jag. Jag använder en "mellanlåda" för potentiellt minnesvärda objekt och har de inte nämnt dem på två månader blir det runda arkivet. För teckningar har jag en tidskriftsamlare kallad "Pågående" och samma sak där, har de inte sagt "Har du sett min teckning med X Y Z..." inom ett par veckor så trillar de i återvinningen. Vad gäller kläder är de ofta rätt nöjda eftersom de återupptäcker plagg de trodde var borta. Imorse var jag en superhjälte när jag lyckades hitta 11-åringens Powerpuffpingle-hoodie i skolans ocean av Kvarglömt. Jag band den runt hundens hals och skickade in den (hunden) i 11-åringens rum till jubel och klang. Jag är inte någon vidare bullmorsa, men att få ordning på prylar, that I know.

   Radera
 12. Åh, den lågmälda extasen i den ordningen. OBETALBART! Eftersom jag har två barn, en 8-åring och en 47?-åring hemma för jag en ständig kamp hemma. Det enklaste är att minimera, då finns det inte så mycket att lägga fel.
  Dagens könsrelaterade episod:
  Igår föreslog jag för det äldsta barnet att vi kunde göra en lista med göromål för att få surfa mot julen i behaglig takt. Eftersom han redan har ledigt så finns det några timmar mellan 08 och 16 som kan fyllas med ett par sysslor. Listförslaget framkallade bara en ilsken fnysning. Jag förklarade att eftersom jag planerat ALLA inköp, UTFÖRT de tidigare inköpen och skulle komma hem med det sista idag vore det en herrans fröjd att få packa in i städad kyl. Men nej nej, här skulle inte skrivas några listor.
  Kommer hem nu med x antal kassar. Glad över att samtlig julhandel av mat o klappar öppnar jag kylskåsdörren. Om jag möttes av änglakör och skinande rena hyllor? Fortsätta gissa! Kag är en heterosexuell kvinna så jag är gift med en man. Någon som vill gissa igen?

  Förmodligen någon slags krasse på sushin.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom mannen är kvinnans huvud och inte tvärtom kan du inte räkna med att han lyssnar på dina förmaningar. När en kvinna börjar respektera sin man kan under ske. En man vill bli accepterad som han är, eftersom han inte kan eller ens vill ändra sig nämnvärt, och därtill har han behov av respekt, och det alldeles oavsett om kvinnan tycker att han förtjänar det eller inte.

   Hoppas du inte tror att jag klankar på dig nu Morsan, vet ju inte hur det är i ditt fall, talar bara här om min åsikt rent allmänt. /Eva

   Radera
  2. "När en kvinna börjar respektera sin man kan under ske." Det är kört för min del alltså.

   Morsan: Sexvägran?

   Radera
  3. HAHAHAHAhahahahah! Jag dör. Tror asgarvet hörs ända ner till dig. Ungefär som att Melania skulle ”You ain’t gettin no kale sallad on YOUR christmas eve table Donald!!”
   Samma resultat tror jag..
   Morsan

   Radera
 13. Nej för sjutton Eva! Ingen fara, men när man testat respekt i två decennium blir man lite..GALEN till slut :-)
  Morsan

  SvaraRadera
 14. Om man måste tassa på tå och ”respektera” en man trots att han visar noll lyhördhet så är jag hellre singel för resten av livet än lever i en parrelation. Just saying!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ingen dum idé, Anonym! ;)

   Radera
  2. Speciellt om han ska vara mitt huvud. Jag har ett eget huvud. :D

   Radera
 15. Jag har svårt att tolka om Eva är ironisk i det här fallet med att man ska respektera sin man oavsett om han verkar okapabel till att städa ut ett kylskåp eller ej?
  Seriös fråga från min sida.
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner lite samma sak. Hur är det?

   Radera
  2. Äh tjejer, det jag skrev är min grundinställning. Betyder inte att man ska behöva stå ut med vad som helst. Män har sitt ansvar också naturligtvis, kvinnor verkar dock mer benägna att tjata, stå ut och acceptera oönskat beteende väldigt länge. Är det självrespekt? När den sjunker, sjunker även respekten för partnern och det riskerar att bli en nedåtgående spiral. Någon måste då starta i en godare ände och det är lättast att börja med sig själv, den andre kan svårligen kontrolleras, man har ju redan försökt.

   Nå, ska inte fördjupa mig i sådana diskussioner, är inte någon relationsexpert, har för lite personlig erfarenhet, har aldrig ens bott ihop med någon under de senaste 24 åren. Däremot gillar jag är granska andra pars relationer, vad de signalerar utåt, kanske utan att veta om det. Gifta män med tjatande fruar är ett kapitel för sig. Råkar stå på dessa mäns sida, har varit öra till så många historier under årens lopp, bristande respekt, bristande acceptans, många män lider. /Eva

   Radera
  3. Hur lyckas du vara singel med denna inställning Eva? Hade jag varit heteroman hade du stått högst upp på min önskelista.

   Radera
  4. Andra kvinnors män står inte på min önskelista. Även om dessa kvinnor inte sällan tror just det, och männen också dessvärre. Ju högre upp i ålder man kommer desto fler är stadgade och de ännu lediga är ytterst sällan intressanta. Återstår då de något yngre, men det känns inte seriöst.

   Tur att man har bred smak, allt från skådisen Jonas Karlsson till SD:aren Mattias Karlsson, chanserna ökar. Det står dock, liksom ödesbestämt, EJJ på mina lakan. ;) /Eva

   Radera
 16. Amaranth på sushin?

  SvaraRadera
 17. Kan vara. Jag bildgooglade och det börjar likna något Jag ska som sagt röka ut den jäveln idag. https://www.google.com/search?q=amaranth&rlz=1C1GCEA_enSE786SE800&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwisp6r26ajfAhVoqYsKHSvOC_cQ_AUIDigB&biw=1280&bih=579&dpr=1.5#imgdii=8gwQPGpi7ixnfM:&imgrc=RQZ7coeKCxKz7M:

  SvaraRadera
 18. Låter som det är
  Shiso du pratar om? Inte då vanligt men om det både är grönt och lila.

  SvaraRadera