I Am a Dreamer

Innan jag börjar: Det var en mycket intressant diskussion hos Simplicitas i förrgår angående mellandagsrea julmat. Jag måste säga att jag är lite rudis på området. Jag har väl varit som de flesta - när julen åker ut då vill man bara äta sushi och grönsallad för resten av sitt liv (eller åtminstone de kommande 11 månaderna). Men eftersom jag nu lämnat skara "normal" för population "frugal weirdo" är det dags att tänka om och göra rätt. Och som komplement till fysisk butik går det ju alldeles utmärkt att sondera näthandeln och här är vad jag fann i förrgår (reservation för att varorna kan ha sålt slut eller gått ner ännu mer i pris dräggel dräggel):

Mathems mellandagsrea klicka här (ord pris inom parentes)
- Julskinka Scan 1,2 kg: 49 kr. (179 kr)
- Juledamer Kroon, 875 g, 39 kr (76 kr)
- Allerum Cheddar, 12 mån, 700 g, 49 kr (98 kr)
- Julknäcke, Leksandsbröd, 395 g, 10 kr (33kr)
- Julmust light, back, 30 kr (99kr)
- Prinskorv, Per i viken, 39 kr (75 kr)
- Prinskorv kyckling, 320 g, Kronfågel, 19 kr (41 kr)
- Delikatessköttbullar, 450 g, Scan, 25 kr (49 kr)
- Rödbetssallad, Rydbergs 400 g, 10 kr. (19 kr)
- Julöl Mariestad, 3,5%, 6-pack, 29 kr. (70 kr) Min notis: Jum Jum!
- Annas EKO-pepparkakor 300 g, 10 kr (30 kr).
- Pepparkakor stora hjärtan, 400 g, 10 kr (29 kr)
- Gravad lax 175 g, 29 kr. (67 kr)
- Rimmad oxbringa,575 g, 19 kr (129 kr)

De hade också dadlar för 5 kr/paketet vilket är mumma för vår familj som gör rawbollar i parti och minut (ett tips där är att alltid ha ett GB BIg Pack med råbollar i frysen så behöver du aldrig springa man ur huse om göttebehovet smäller till). Mat.se hade billiga Aladdin och Paradisaskar (40kr) men i övrigt såg det ut som att de låg en bit över Mathem i pris. Willys.se verkar inte alls hänga med men kanske gör de det bättre i fysisk butik vad vet jag. Nu fick jag skrivkramp med listan ovan men på Mathem fanns massor av annat också bland annat finfina Stiltonostar och ännu mer skinka och lax och körv. Jag hade precis dragit hem en fet Mathembeställning inför nyår men lade genast en till med leverans till 4 januari. Inte ofta jag handlar för 700 kronor och får 1 000 kr i rabatt! Jag fokuserade på [delvis frysbart] protein: Köttbullar, prinskorv, gravad lax och ost (köpte bland annat en fin porslinsburk Stilton och de ekologiska pepparkakorna från Annas ovan, jag menar det blir ju inte helt plötsligt äckligt bara för att det är januari?). Knäckebröd går åt som smör när jag går hemma och fnular och till det mängder och mängder med julöl till minst halva priset. Can't argue with 3,5%. Någon som har bra tips på vad man ska göra med rimmad oxbringa förresten?

Dagens inlägg: Jag skriver detta två dagar efter att min provanställning på firma Start-up sades upp*. Föga dramatiskt och välkommet från alla inblandade, jag vill ju inget hellre än att sitta hemma och skriva blogg medan jag lyssnar på Hans Zimmers Bladerunner-tema. Any Heuw, jag och barnen hade haft en utrensning och då kommer en av dem  till mig med ett anteckningsblock från Lagerhaus med utanpåskriften "I am a dreamer" och så säger hon "Det här är ju ditt mamma, du fick ju det av mig för ett par år sedan." Jag har ett vagt minne av att hon och jag satt i hennes rum, drack te och plitade ner små livsdrömmar i varsitt block. Hon skrev om sina drömmar att lära sig japanska, bli spelutvecklare och sådant barna vill nuförti'n. Jag tog till min absolut bästa skrivstil och skrev om mina drömmar så som de såg ut i "December 2016", d.v.s. för 1½ år sedan. Den första drömmen är någon form av delirisk bästa-scenariodröm. Den andra är en mer rationellt förankrad dröm. Nu kommer det sjukaste: Min dröm nummer ett har precis slagit in, plus minus ett par hundra lakan och några månader. "Scenario 1: Fri vid 42. Jobba 2 kalenderår till, fri 1/1 2019. Fördelar: Mer fritt liv medan jag fortfarande är ung nog att byta bana. Kunna tillbringa hela lov i Hälsingland med barnen. Extremt motiverande att leva sparsamt i två år. Livet blir omedelbart färgstarkt och härligt om jag känner att det ligger så nära i tiden. Nackdelar: Större osäkerhet, särskilt om vi går in i en ny finanskris vilket mycket tyder på. Jag kommer att behöva ett jobb, helst pensionsgrundande, under de fria åren fram till 53. Interim? Sälja lägenheten vid 53 blir nödvändigt. Detta scenario ger mig möjlighet att känna livsnerv rätt omgående, men kan innebära en risk.""Scenario 2: Fri vid 48. Fördelar: Tryggt, särskilt om vi går in i en finansiell kris de kommande åren (vilket känns troligt). Jag slutar jobba när barnen är på väg hemifrån, vilket ger lägre kostnader. Bygger upp mer tjänstepension. Nackdelar: Sex år av kreativitet förlorat genom att genomlida ytterligare kontorsslaveri. Möjligen förlorade "andra chansen". Tuffare mentalt att bita ihop under så lång tid innan frihet. Missar långlov med barnen. Ett tryggt och lite tråkigt scenario som känns oändligt långt borta och där jag går miste om mycket ledigt med barnen."

Ok, låt oss benchmarka orden färgstarkt, härligt och livsnerv med orden genomlida, kontorsslaveri och bita ihop. Helt otroligt att jag lade upp de här alternativen i december 2016 och att scenario 1 nästan på millimetern infaller exakt när jag fyller 42. Jag hade helt glömt bort blocket, men när jag såg texten var den lika sann i dag som när jag skrev den. Med skillnaden att det nog hade funnits förstärkande uttryck på Scenario 2:s "nackdelar" av typen ökar risken för suicid och helt jävla ogenomförbart.

Jag var en gång på en nätverkslunch där en av kvinnorna menade att jag "tänkte för mycket". Hon kan ha rätt i det, jag håller på och nussar runt med mina kalkyler, mina principer och planer. Verkligheten funkar rätt sällan enligt plan. Jag var nyligen på en begravning av en jämnårig. Cancerbesked och inom två år ridå. Jag lever. Jag kan än så länge göra vad jag vill med mitt liv. Om jag skulle gå out of character och försätta mig i personlig konkurs får jag väl krypa till korset och ta ett hooker sales job och i absolut värsta fall får vi sälja lägenheten och flytta till landet för gott. Men ärligt talat låter båda dessa scenarios betydligt bättre än min väns. Och då diskuterar jag mina dåliga scenarios. Uppsidorna är ju okända, läskiga och...helt enkelt underbara?


Och med detta tackar jag alla läsare för i år och hoppas se er på andra sidan!

Mvh/
FruEfficientBadass

* D.v.s. juni 2018, jag har liksom inte kommit till skott att publicera inlägget än.

30 kommentarer:

 1. Så häftigt! Vilken resa! Och så många härinne som är på liknande spår i någon form!

  Ska ut och åka skidor men kan inte låta bli att först dela med mig av vad som förändrats i vår familj sedan lässtarten av denna blogg.

  Detta är året då jag fick halsfluss, öroninflammation och lunginflammation och hann läsa ikapp alla EB:s inlägg med kommentarer, vilket i sin tur ledde till:

  Ett buffertsparande istället för amorterande
  Öppnat ISK-konto med sparande i fyra indexfonder (en till barnen)
  Sparkvot ökade från 10% till 48%
  Bytte bort 3-abonnemang mot hallon
  Sänkte försäkringskostnader per månad
  Började handla på Willys (och andrahandskassar på Mathem) vilket sänkte matkostnader med 50% eller mer, från 8000-9000 till 4000kr.
  Osv osv..

  Tack alla härinne för inspirerande tankar och idéer! Och extra stort tack till dig fru EB som lägger så mycket tid och kärlek på oss och bloggen!

  Gott nytt år på er alla!!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså wow Ingrid! Det är så häftigt när det är uppradat sådär konkret. <3

   Jag är inte säker på att jag kommer ihåg allt jag ändrat, men några saker är iaf att jag börjat med avfallspåsar istället för att köpa plastkasse när jag handlar, jag har fast tvål till både handfat och i duschen, jag handlar numera nästan uteslutande på Willys (och planerar mat utifrån vad som är rabatt på) och jag har börjat sälja av en massa onödiga saker.

   Bästa bloggen! <3

   Radera
  2. Det är bra att minnas tillsamman! Har också börjat med avfallspåsar och fast tvål (överkurs för oss att göra egen flytande, får bli sista löklagret 2028).

   Och håller med - bästa bloggen!

   Radera
 2. Svar
  1. @Raraste Ingrid, jag får gåshud! När jag började skriva blögga minns jag att jag tänkte att om jag kunde få en enda person att ändra sitt liv i riktning mot hens drömmar (genom frugal weirdoness) så är det värt allt. Om vi bortser från att jag hade skrivit blögga ändå (fast då i daglobksformat och med färre bilder eftersom jag, likt Ellinor och hennes hästkärlek, älskar att skriva om de här sakerna) så är det så otroligt häftigt att få höra era vittnesmål (heter det så?). Jag minns särskilt en person (kanske var det du Ingrid) som skrev och berättade att de nu, inte bara tack vare denna blogg men hela bloggosfären, lagt om sitt liv och börjat planera för en flytt upp till Åre, ett drömprojekt som tidigare varit mer på flumstadiet men som de nu insett att de kan komma att realisera om tio år. Alltså...jag känner mig som Gud! TACK alla ni som också mailar mig då och då där ni berättar vad ni ändrat, besparingar som gjorts liksom drömmar ni börjat hård-drömma. Det betyder allt för mig!

   Radera
  2. Japp vi är på väg mot Åre! Där vi är nu (och trängs med massa andra stockholmare, så drömmen kanske revideras allt eftersom, vi ville ju bort från storstan;-)) och i vår river vi den gamla stugan som fallit av plintarna och börjar rita på ett större permanent hus som vi kanske kan bo i framtiden... med hälsan i behåll får vi se vad framtiden har at bjuda på...”det bästa har inte hänt än” som en känd Göteborgare sjunger!

   Och nästa år behöver blir ett no spending year for me, inte för att spara mer men för att skapa lite luft i systemet..jag är den som köper mest grejer och kläder och inredning mm.

   Tjolahopp i från mini-Stockholm /Ingrid

   Radera
 3. Mycket intressant det där med dina nedskrivna drömmar och att du glömt och senare ser saker slå in med hög precision. Det är uppmuntrande att läsa men inte förvånande egentligen. Hur många gånger har man inte fått höra att nedskrivna mål och drömmar skapar den verklighet man vill ha, förutsatt att det man skrev verkligen kom från hjärtat? Det får ju funktionen som en bön. "Den som ber han får, för den som bultar skall dörren öppnas."

  Jag har också skrivit saker som fått stor betydelse långt senare. I en dagbok från gymnasietiden skrev jag, märkligt förutseende, om en eventuell kris femton år senare. Påminde mig själv om vem jag var och även i framtiden kommer att vara, vilka mina värderingar är och vad jag borde tänka på som vuxen. Tro det eller ej men exakt på datumet femton år senare hittar jag dagboken i förrådet medan jag letar efter annat. Slår på måfå upp en sida och den dagens datum femton år tidigare kommer upp först! En ung version av mig talar rätt till min vuxna men lätt förvirrade själ. Det var som att komma tillbaka till sig själv, "komma hem" (kliché?). Tror starkt på skrivandets renande och förklarande kraft.

  Detta med uttryckliga drömmar är fortfarande något som jag har svårt att formulera. Vet inte om jag är ensam om det. Har så evinnerligt lätt för att vara nöjd med sakernas tillstånd. Och mål? Kära nån, har knappt någonsin haft några direkta mål heller förutom de jag uppnådde redan före 27 års ålder och var mest studierelaterade.

  Fick för övrigt en femårsdagbok i julklapp. Det är ett bra presenttips också!

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med mål beror på tycker jag. Mål med mitt jobb (utvecklingssamtal...) är helt hopplöst. Det blir alltid nåt krystat i stil med "fortsätta utvecklingsarbetet". Blä...

   Men mål med hästarna har jag lätt att formulera, där handlar det mer om att hålla undan prestationsångesten och fokusera på vad jag vill och tycker är roligt. Men så är ju hästarna en hobby (eh, mitt liv snarare) och nåt jag gör för att jag vill. Jobbet krävs just nu för att jag ska kunna finansiera min hobby. ;-)

   Radera
  2. @Eva javisst! Det är därför jag gjort det till en årstradition att jag intervjuar barnen om vad de älskar att göra, så att de har det dokumenterat innan vuxenlivet tar det ur dem.

   Radera
 4. Gott Nytt År! Det är fantastiskt när drömmar slår in. :-D Jag hoppas att alla här på bloggen får ett riktigt bra 2019, oavsett vad det betyder för varje enskild person.

  Själv ska jag fira med hästarna, då drottningen i flocken är lite bekymrad över raketer. I fjol fungerade det ok med lite extra fodermuta, så jag hoppas det blir likadant i år.

  Innan tolvslaget blir det dock middag i goda vänners lag, där den hemmagjorda blåbärsglassen får göra debut. Känner mig sådär fånigt nöjd över att bjuda på hemmagjort... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså blåbärsglassen...mmmm...kom ihåg att ta fram det gott och väl 40 minuter innan servering, annars får du ta med dig en ishacka.

   Radera
 5. Kul med en "blast from the past" och gud vad härligt att drömmen slagit in! Före utsatt tid dessutom.
  Tack själv för inspirerande och humoristiska inlägg under hela 2018. Ser fram emot fortsatt läsning 2019. Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack själv The Simplicitas för en strålande bloggstart! Du inspirerade mig till gårdagens inlägg igen idag.

   Radera
  2. Nej, jag menar, du har redan inspirerat mig til dagens inlägg om matrea men när jag läste ditt senaste inlägg blev jag ånyo inspirerad till morgondagens...

   Radera
 6. Hmm verkar inte ens kunna hitta hälften av rea varorna, de står som ordinarie pris för mig :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes! Ännu mer win, för jag beställde i förrgår. Det betyder att Mathem måste hålla priserna de angivit för mig alternativt ge mig fullpris ersättningsvaror på det jag lagt i korgen vilket lär bli fallet eftersom jag inte bett om leverans förrän på fredag. Mathem-hacking!

   Radera
 7. Ja varmaste grattis! Och tack för allt roligt och klokt du bjudit på under året som gått. Din blogg är en skatt och ett suveränt nöje. Önskar dig ett ljuvligt 2019!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men detsamma Morselimors. Jag hälsade på min släkt i GBG i julas och de är trogna läsare. Det framgick rätt tydligt hur stort värde ni kommentatorer har i det hela. "Det är så roligt att läsa alla kommentarerna, Morsan och Eva och dom..."

   Radera
 8. Första gången jag kommenterar, läser din blogg varje dag, sedan ett år. Den förgyller min vardag ! Kan heller inte prata FIRE med min bekantskapskrets de skulle inte förstå och tycka att jag var allmänt mysko. Känner igen mig i " jag tänker nog för mycket". Till saken älskar din blogg och din humor ! Har hållit på med FIRE i 5 år, jamen det går jättebra ! Gott Nytt År och keep up the god work !!/ Catarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Catarina, skriver jag med fuktig blick, blir så rörd av alla som orkar ta sig igenom robotarna med snälla ord. Fortsätt tänka för mycket så bildar vi klubb. Nästa år tar vi det till next level of frugal weirdoness!

   Radera
 9. Häftigt att läsa om ditt brev som du hittade!
  Håller med Eva i att där ligger mycket i bönen, den uttrycker ofta vår längtan. Istället för att tänka mål (vem är inte trött på det uttrycket corporate bul*) brukar jag tänka längtan. Vad är det jag har längtan efter. Funkar för mig!

  Tack från mig till dig för din härliga blogg. Kommentarerna är också superkul att läsa - känns som jag känner er alla redan. All läsning ger fortsatt inspiration.

  /kryddpåfyllaren (som säger upp sig i övermorgon) *tjohoo *glad gumma


  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Ser jag på målen jag har med hästarna 2019, så är det just sånt jag längtar efter. Sånt som jag är lite sådär otålig över att det ska hända NU (fast jag snällt får vänta till april för första målets uppfyllnad), så det är kanske vägen att gå. Sätta mål som man längtar efter.

   Just nu längtar jag till sol och stränder, men om tolv dagar är det verklighet. Jippie!

   Grattis till att säga upp sig! :-D

   Radera
 10. Som vanligt.. Bara älskar denna blogg
  Gott nytt år på er

  SvaraRadera
 11. @Ebah what Kryddis, menar du allvar? Proaktivt grattiz!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.
   Japp, menar allvar =)
   Blir både härligt och spännande!
   /kryddisen

   Radera
 12. Vill bara tacka för en fantastisk blogg där intressanta ämnen bidrar till att många känner sig bekväma med att skriva och beskriva sin verklighet och vad som behöver göras för att kunna må bättre samt nå dit de vill. Detta med FIRE och ta kontroll över både sitt liv och sin ekonomi har åtminstone för mej varit viktigt. Jag hade antagligen i min ambition att göra bra saker för både företaget samt mina kollegor gjort mej omöjlig genom att driva saker som är beslutade för hårt när chefen vägrar att backa upp mej och i och med det fått sparken. Lärt mej den hårda vägen att det inte räcker att ha rätt för att få rätt. Denna blogg har gett mej ork att stå ut med min nuvarande pajas-chef och dess nycker under 2018. Detta belönades under december med att jag säkrade finansiering av ett större projekt som ska genomföras under 2019 samt att nuvarande chef får sluta på grund av brister i sitt chefskap. 2019 känns ännu mer positivt än jag kunde ana för bara en månad sedan./frivilligpensionär

  SvaraRadera
 13. Rimmsd oxbringa - koka i lättsaltat vatten (dagens rimmade kött är inte så salt). Lägg i press i lite av lagen över natten i kylskåpet. Jag brukar ta två sockerkaksformar av olika storlek. Lägga köttet o mellan och sedan lägga i ett mjölkpaket i den översta formen. Detta för att köttet ska bli lättare att skära i snygga skivor. Dagen efter skär du köttet över fiberriktningen och värmer det i spadet. Gott till
  - rotmos
  - kokt potatis och pepparrotssås
  - kokt potatis och bechamelsås (dvs vanlig vit sås) med grov skånsk senap bredvid.
  Såsen får aldrig vara stabbig och ska kryddas med vitpeppar. Ngn kokt rotsak som morot piggar om inte annat färgmässigt upp. Känn mathisotrien flaxa. Smaklig spis!

  SvaraRadera
 14. Det är kittlande att leva med hög standard till små kostnader utan uppoffring, en tillfredställelse som är svår att dela men ingen tung hemlighet att bära.

  Måndens projekt: Laga mat av allt i frysen innan påfyllning.

  SvaraRadera
 15. How poetic. Blev sonen glae för sin ISK?

  SvaraRadera
 16. Ja, det blev han och det roligaste var när han fick 1000 kr av sin morfar så vände han sig till mig med en blick som sa allt om vad de slantarna skulle placeras. Faan man blir ju tårögd.

  SvaraRadera