Snåla Snickarn - Uppföljning

I det inledande inlägget om DIY hemma i november trodde jag naivt att färgnotan sluta på dryga 1 200 kr. Efter avslutat snickeri- och väggfärgsprojekt kan jag säga att det gjorde den inte. Nedan inköp är ett hån, ett HÅN säger jag mot vad som slutligen skaffades. Dessutom kunde jag inte använda slipmaskinen på dörrarna som jag trodde, det var alldeles för hoppigt och otympligt och jag blev alldeles för darrig i handen.


Men ingredienserna var ungefär de som jag på förhand estimerade nämligen (från vänster till höger):
- Målartvätt
- Maskeringstejp
- Handskar, munskydd
- Moddlare (ett fackspråksord för "pensel") varav en bred och en smal, gärna snedställd (hittade emellertid ingen sned så jag tog en rak).*
- Färgskrapa
- Minirollerset
- Snickerispackel
- Snickerifärg
- Slippapper till min slipmaskin
- Sandpapper i olika korn (ganska "fina" eller vad man nu säger på kornspråk)

Det märkligaste hände i träbutiken. Jag efterfrågade grundfärg varpå säljkvinnan sa: Om du tvättar med målartvätt och sedan slipar behöver du inte grunda, då kan du måla direkt med snickerifärg. Jag blev så till mig i trasorna att jag drog till med premiumfärg vid namn "Lady Supreme" för 829 kronor. Jag följde i grova drag den här mannens metod:


Eftersom jag inte har något som helst brådska i det här gör jag sakerna lite löpande.
Dag ett: Rengöra med målartvätt, skrapa bort gamla färgformationer och slipa. Första lagret spackel.
Dag två: Slipa ner spackel.
Dag tre: Måla första lagret.
Dag fyra: Måla andra lagret.

Jag har totalt åtta dörrar om man inkluderar garderober och skrubb, och det hela tog cirka tre veckor. Inte för att det tar tre veckor, utan för att det kommer liv och annat emellan plus att det är rätt jobbigt att skrapa färg, sandpappra och måla i konstiga vinklar. Jag upptäckte att det ibland kunde vara förenligt med arkeologisk utgrävning att börja karva i färgsprickorna - ut rasade sand och grus och ursprunglig färgsättning som genomgående verkar ha varit snorgrön eller latringul. Även om resultatet inte syns så bra på mobilbilderna nedan är det övergripande intrycket numer ett par snäpp fräschare chez moi.

Vardagsrumsdörrar före & efter
Dörrsidor vardagsrum före & efterYtterdörr före & efter

Garderobsdörr före & efter
Men det köstar, det köstar. Jag köpte totalt snickerfärg, rollers, penslar, spackel och verktyg för runt 3 000 kronor. Detta tyckte jag var mycket, tills jag googlade på vad arbetskostnaden efter ROT blivit om jag anlitat extern hjälp. Så: 12 600 kronor sparat vilket motsvarar cirka 20 000 kr i nettolön vilket är en knappt genomsnittlig månadslön för svenne banan.

Utöver dörrar och snickerier har jag dragit på ett lager ny färg i hall, kök och vardagsrum så totalkostnaden landade väl på en 6 500 kronor om jag därtill räknar in kemtvätt av vardagsrumsgardinerna. Förlåt mig herre för jag har syndat ja, de blir så förbannat skrynkliga om jag ska tvätta och stryka dem själv och det är synd på så rara gardiner som Marknadsförar-L sytt åt mig i ett anfall av husmoderlighet. Däremot tvättade jag sovrumsgardinerna själv och höll på att paja mangeln när öljetterna höll på att matas in.** Stay tuned för morgondagens redogörelse för gölven.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Viktigt med kvalitet på penslarna tydligen, annars kan det bli oönskade spår och stråtapp i färgen. Jag köpte två som kostade tillsammans 200 kronor men hey, man får inte bli dumsnål som någon sa. Dessa kallades "lackpenslar" från "Anza" som verkar vara målerivärldens svar på Mulberry och jag fick tipset av Katarina häromsistens som plöjt hela Tightwad Gazette för att komma fram till följande frugala trick: Lägg penslar och rollers i frysen så blir de inte dåliga mellan användningstillfällena.
** Får mig att tänka på ett avsnitt att Wahlgrens där Bianca och Pernilla passerar ett rum märkt "mangel" i källaren och Bianca frågar Pernilla vaden mangel är. "Vad tror du att det är om du skulle gissa?" frågar Pernilla. "Eeeeh....ett djur?". 

17 kommentarer:

 1. Hallå EB. Jag har också smetat Jotun finfärg över hela vårt hus och kan så här i efterhand säga att jag borde gjort annorlunda. Jotun är finfärg som är go att jobba med. Dock kostar det som om de strött bladguld i färgen. Jag har nu bytt märke som kostar halva priset och det blir ungefär exakt lika bra.

  Jag ofinsmygsynade (som den DIYnisse jag är) dina dörrar när vi sågs senast. Glömde att berömma dig där och då men det ser mycket fint ut. Good job!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns inte vad vi hade för väggfärg men den där Ladyn fick en sådan där sidenliknande finish på snickerierna att jag nästan tyckte att det var värt 800kr burken (eller så är det bara placebo). Aargh, du kollade säkert på pardörren i vardagsrummet som jag otaktiskt började med (den dörr som syns mest). Exempelvis lärde jag mig att man inte kan slipa ner akrylfog efteråt, som man kan med spackel. Och jag behövde fogen för att täppa till den meterdjupa sprickan som syns på bilden ovan. Så nu ser det ser ut som Keso på sidan av dörren. Men what the heck, de som kommer att hyra här är troligtvis sydeuropéer eller balter och de har lite annan benchmark än ängsliga inredningsskadade skandinaver. Och tack för komplimang.

   Radera
  2. De sitter ju på plaststolar till vardags, så ja.

   Vassego.

   Radera
 2. Snyggt! Jag har en del snickerier som skulle behöva målas... ;-) ...om du blev sugen på mer målarjobb, vill säga.
  Färg är för övrigt galet dyrt.

  /R, originalet

  SvaraRadera
  Svar
  1. För 15tkr timmen är jag din. Ungefär så sugen är jag på att måla mera (har fortfarande barnens rum kvar men iiiiids inte).

   Radera
 3. Vi har löpande renoverat rummen i vårt hus & alla väggar är numera målade med en vit obruten standardfärg från Beckers (finns att köpa i 10-litershink för ca 500.-). Himla smidigt numera om det blir något märke på någon vägg, för då drar vi bara fram hinken från förrådet (har alltid en hemma) & målar över märket. Brukar bli 1-2 rundor om året också (en helg när barnen inte är hemma ;-) ) som vi gör översyn av hela huset & målar i på de ställen där det behövs. Mycket minimalistiskt, praktiskt & ekonomiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å Tinga, när ska vi flytta ihop du och jag, i enkel vithet och äta brysselkål? Jag köper ditt resonemang till 100%. Jag har (visserligen en bruten men "standardbruten" d.v.s. det stod ett antal hinkar klara med detta, 10 l runt det priset) en kvartsfull hink kvar i källaren och tänker precis som du. Nu har jag gjort grovjobbet, men inför inflytt hyresgäster tar jag en omgång med penseln på såväl väggar som snickerier. Genialt, minimalistiskt, kräver inget av psyket.

   Radera
  2. Du flyttar ju åt fel håll när du flyttar norrut till sommaren - jag bor i andra riktningen (svårt att flytta ihop då). Du är dock välkommen på besök när du har vägarna förbi - brysselkål serveras garanterat (är stapelföda för mig den här tiden på året) men tror vi kan trolla fram något tillbehör också.

   Radera
 4. Vad gäller gardiner kör jag skrynkelstilen - har långa linnegardiner i alla rum med gardiner & låter dessa torka upphängda på plats, så får de snygga skrynklor. Vet att svärmor annars vika tvätta linnedukar själv, men lämna in dem enbart för mangling hos kemtvätt. Spartips till nästa gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooo smart! Jag är bara så rädd att jag ska krympa de här mästerverken...oklart vilken materialblandning det är. Men jag ska absolut tänka på det vad gäller somvrumsgardinerna i bomull.

   Radera
 5. Får pettimetern fråga hur resultatet blev när du "tvättar med målartvätt och sedan slipar behöver du inte grunda, då kan du måla direkt" dvs du tar inte bort slipdamm och skraprester eftersom du redan tvättat innan? Du målar alltså in slipdamm och skraprester på dörrarna och låter det torka in?

  Vore det inte bättre att skrapa och slipa först, sedan använda målartvätt för att ta bort damm och skraprester för att därefter måla?

  Säljkvinnan i träbutiken kanske skojade med dig för att se om du hade humor, eller så ville hon se om hon kunde sälja mer grejer till dig när du kommer tillbaka till affären för att göra om allt en gång till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Du målar alltså in slipdamm och skraprester på dörrarna och låter det torka in?" Alltså, du talar med en person som utan att blinka målar in flugäggen vid staketmålning. Så ja, jag har nog målat in både byggdamm, skraprester och hade barnen varit hemma hade jag nog målat in dem också. Men så blev det billigt också!

   Radera
 6. Blev ju oerhört tjusigt! Och glöm inte det viktigaste - att du gjort det själv! Alltså känslan av att faktiskt kunna klara av saker själv (kan hända att jag har nån typ av femåringskomplex som älskar KLARA SJÄLV så mycket?!).

  Kör för övrigt samma trick som beskrivits av Plina ovan. Målat hela bostaden i samma vita och när hunden skakat sig under ett halvår är det dags för en omgång vit färg från öppnad 10-liters dunk, måla från golvet och ca 80 cm upp. Går mycket snabbare än att försöka (lyckas aldrig helt) torka bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "(kan hända att jag har nån typ av femåringskomplex som älskar KLARA SJÄLV så mycket?!)." Vem har inte det. Som de gillar att berätta om på ChooseFI så visar studier att folk gillar sina halvbra monterade IKEA-möbler mer än om de köper en färdigmonterad möbel med en knappt märkbar defekt. Ytrenovering är som terapi brukar jag säga. (Men att bygga hus verkar vara raka vägen in i väggen).

   Radera
  2. Plina avskyr vita väggar utan det var Tinga. :-) Redan innan jag flyttade in såg jag till att måla de flesta av väggarna i annat än vitt. Tyvärr gjorde jag ett lite slarvigt jobb i delar så nu har sovrumstaket gråa fläckar. Får ta in en målare för att få det fixat för det är lite för högt i tak för mig.

   Radera