Snåla Snickaren - Golv

Wassup savage? Våra brädgolv i lackad fur är allt annat är perfekta. Faktum är att jag vid inflytt nästan började gråta när jag såg status på golven som på visningen varit dolda under möbler - det såg ut som att termiter och husbock haft swingersklubb sedan tidigt 1900-tal och därtill har under årens lopp adderats märken, ihärdigt sittande glitter, repor och stora gropar åsamkade av möbler, exempelvis de där obegripliga små hjulen som sitter framtill på de där sofforna ni vet.*

Hall före
Any How, inför presumtiv långtidsuthyrning till nästa sommar var det dags att ta tag i frågan. Det finns gott om såväl instruktionstexter som mäktiga filmer med asgrym musik på the Internetz som avhandlar golvslipning så jag är rätt övertygad om att jag klarat det själv. Jag uppskattar kostnaden för att göra hela vår lägenhet till cirka 6 300 kr förutsatt att jag klarar av att göra mig av med familjen i fem dagar vilket på pappret ser ut att vara en enkelt exercis dock ej i verkligheten**.

Men något inom mig var lite anti hela projektet. Åtminstone i dagsläget. Dels har vi fortfarande rätt stort slitage hemma med tre stundtals klösande barn och rätt ofta en hund som gärna åker skridskor på klorna runt om i lägenheten. Därtill har jag fortfarande inte hittat ett bra sätt att skydda golvet mot de löjliga små soffhjulen. Plus att jag har hört att man måste vara försiktig efter att man slipat golv, något som faller på eget grepp givet meningarna ovan. Vad jag behövde var en liten uppfräschning, tillräcklig för att uthyrningsagenturen inte ska haka upp sig på golvens status vid en snabb okulärbesiktning. Så jag gjorde vad varje ohederlig nutidsmänniska skulle gjort; jag gick in i min lokala färgbutik och frågade om råd men tog sedan bussen ut till förortsmecka och skffade grejerna på det byggvaruhus där jag har SKB-rabatt. Där införskaffade jag:

- 1 sprayflaska målartvätt à 60 kr (51 kr med rabatt)
- 1 flaska Kährs "Laquer Refresher" (låter som en kosmetikprodukt?) à 169 kr (149 kr efter rabatt) d.v.s. en subtotal på 200 kr.


Det jag sedan, efter ursprungsbutikens rekommendation, gjorde var:
1/ Rengör golvet med målartvätten. Jag märkte att smutsen (för det var mycket ingrodd smuts snarare än slitage på många ställen) verkligen reagerade på målartvätten, så jag trissade upp det hela en smula genom att efter att ha låtit målartvätten verka en stund, skrubba golvet med hett vatten och svampen ovan. Med mig hade jag också ett rakblad och jag hyvlade loss äckel som troligtvis glidit under radar i gott och väl fyra år. Bara för hallen fick jag byta tvättvatten sex gånger.
2/ Smörj in golvet med lack-återfräscharen med hjälp av en trasa. Låt torka 30 minuter innan du beträder golvet.

Resultatet blev helt okej. Inte "wow har ni lagt nya golv"-känslan (faktum är att ingen i min familj har reagerat på golvet än), men resultatet blev tillräckligt bra för att jag ska slippa skämmas för golvet den dagen vi hyr ut det. Och hyresgästerna behöver inte känna att de ska tassa på tå och vara rädda om golvet, som huvudkaraktären i Care of Wooden Floors.

Hall efter
Dessutom en tillfällig besparing på i runda slängar 6 100 kr som istället kan ligga och götta till sig i ISKen fram till zombieinvasionen.

Har du några golvtips?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Det är för övrigt vi som skapat dessa små gropar, orkade inte hålla koll på de där skyddsbrickorna som ska sitta under.
** Hyra golvslip och kantslip fem dagar 2 600kr, transport ToR 700 kr. Golvpapper 10 st. (ingen aning om det räcker bara hellar): 590 kr, kantpapper 10 st 180 kr, hårdvaxolja 1 119kr*2.

28 kommentarer:

 1. Vem tittar på golvet när där är en hund med på bilden?
  En softis? med en Dog Copenhagen sele i färgen Purple passion.
  Gillar hundar, yepp :)
  Fast okej då, golvet blev så mycket fräschare! Snyggt jobbat med både golv och pengabesparing. / Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm....en koppel-konnässör minsann. Har ingen aning, varken hund eller koppel är mina inköp. Ja visst var det en rejäl slant sparad? För mig är det också mycket värt att slippa går runt och vara rädd om något. Liksom "akta den äkta mattan, lev helst inte på den".

   Radera
 2. En stor fördel med att ha gammalt hus/bil/whaterver är att man slipper känna sig så rädd för att det ska skadas. Man kan göra det grejerna är tänkta för, att användas. Svänger vi upp i vår peugeot från 2007 på en överfull decemberparkering (aka the battleground) så känns det som jag har ett grymt psykologiskt övertag. Parkerar brevid en ny BMW och man ser ur stressvetten bryter ut ur grannägarens pannveck. Slå upp en dörr på vår Mad Max-bil och vi skrattar bara. Det är sannerligen en befrielse att hunden kan sladda på golvet hemma utan att vi behöver känna ångest. Har varit hos goda vänner som stalkar en med handduk ifall det skulle spillas en droppe ramslökssoppa på fiskbensparketten! Puh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag tänkte klippa ut en av meningarna i kommentaren ovan för att sedan skriva "hahaha" men det gick inte att välja en. Eller jo, jag gillar mest "Slå upp en dörr på vår Mad Max-bil och vi skrattar bara." för den är så visuell. Man riktigt ser de brydda och smått rädda minerna hos random svenne banan när ni unisont brister ut i ett hysteriskt frugal weirdoskratt där på parkeringen. "Har varit hos goda vänner som stalkar en med handduk ifall det skulle spillas en droppe ramslökssoppa på fiskbensparketten". Den här meningen är ett konstverk. Jag tror f ö att du skulle uppskatta boken som nämns i inlägget "Care of Wooden Floors". Det handlar om en man som ska lägenhetsvakta hos en pedantisk vän, vars trägolv är mycket känsliga och ska behandlas på ett visst vis om en fläck uppstår. Man kan säga att det hela ballar ur en smula.

   Radera
  2. Låter som en bok i min smak!

   Radera
 3. Oavsett är känslan go. Jag ser skillnad på bilderna och gångrännan är borttrollad. Jag tycker att sådana golv gör sig bäst med patina. FÖ älskade jag golvet i ert kök. Många små fossingar har gått på det genom tiderna kan man se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det lutar också, det är därför kylen knorrade. Nu har jag vänt den 90 grader (alltså, den frontar diskbänken) och den blev tyst(are). Kanske lutar det inte åt det hållet. När vi flyttade in lade vi en spelkula på köksgolvet och den rullade snabbt och elegant ner i ett hörn.

   Att jämföra med två gånger nyproduktion där allt var chrystal meth-vitt (är det vitt? Jag är så oskyldig, kanske är det blått?) och perfekta laminatos. Laminaten var ju svår att förstöra för de små, men listerna...Jag minns våra grannar vars söner cyklade inomhus, de bara skrattade till slut och sa att de fick byta ut listerna när sönerna flyttade hemifrån. Nej, ett hus är till för att levas i och jag håller med om att golv ska ha patina. Utan "gångränna" helst.

   Radera
 4. Jättefint FruEB, både golven och målningen du visade igår! Önskar att jag var så modig och händig, skulle inte ens tänka på att försöka. Men bor i hyresrätt så målningen har ju blivit av med jämna mellanrum. Och golven...har lådsasträgolv i plast på mina gamla trägolv...Plina får väl spader. Men vet ju inte hur riva upp det, eller det är väl inte största problemet kanske, men vem vet hur det ser ut under och vad göra då? Plastträet är högglansigt och fräscht i alla fall, lätt att hålla rent. Men fina trägolv gör ändå väldigt mycket för helhetsintrycket i ett hem.

  Din familj märkte alltså inte när du fixat golvet!? Otroligt, men du lagade middag åt dem i alla fall eller? Du kanske är för snäll. Hade jag haft en karl, hade han fått stå för allt hemmafix, ingen tvekan om saken. Och har man gjort något, ska man få en gentjänst, beröm eller åtminstone ett tack.

  En annan sak som gör mig fundersam är talet om att spara x kronor på att göra något som faktiskt innebär en kostnad. Sparande betyder att ju att pengar inte går åt. Inte sparar man väl genom att köpa/konsumera? Annonsblad skriker ut att man sparar så mycket på att handlar ditten och datten. Så dumt, jag sparar ju genom att inte alls handla. Har ni sparat genom ditt målnings- och golvfix? Eh..skulle säga att det är en ren utgift, om än lägre än många andras. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eva, i längden sparar man genom att underhålla saker, dessutom gör en viss fräschör utan pedanteri livet trivsammare för de flesta. Tror att hålla efter det yttre om det så är att städa lägenheten, motionera eller fixa golven hjälper upp mentalt till en viss måtta./ FU

   Radera
  2. Jag hade hellre tagit trägolven eller en vanlig plastmatta. Själv har jag lister som ser för jävliga ut efter ca 5 års dammsugande. Laminatgolvet är någon mörk billig laminat som det blir märken på och det värsta är att damm syns på det. Förstår inte varför de inte kunde lägga in kvalitetsgolv om de nu skulle byta bort det ljusa golvet.

   Plastgolv kan också rengöras. Jag hade bajsgul färg i mitt kök i miljonprogramsområdet. Lärde att man kunde tvätta men det var ett jäkla jobb med rotborste. Det som jag orkade tvätta blev vanligt gult och resterande del fick kvarstå bajsgult.

   Radera
 5. @Eva
  Varför ska karlar stå för allt hemmafix? Lever vi fortfarande på 50-talet med cementerade könsroller? Män är inte händigare eller mer tekniska än kvinnor, allt sånt är bara BS. Skillnaden är att männen pga yttre socialt tryck försöker sig på saker de inte kan och därmed så småningom lär sig hur man gör.

  (Och ja, jag är kvinna och ja, jag renoverar själv allt hemma oavsett man eller inte och jag tror att så länge kvinnor frivilligt ställer sig vid spisen och låter mannen renovera hemma så blir vi aldrig jämställda.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar inte att karlar behöver stå för allt hemmafix, men jag skulle se till att det var så för min egen del. Skulle inte heller frivilligt ställa mig framför spisen, vore bra om karln kunde laga mat också. Att skriva som jag gjorde till FruEB, var en reaktion på att hon verkar tycka det var ett sådant tråkigt jobb (hon nämnde det igår med målningen), så då hade väl HerrEB kunnat göra det istället tänkte jag.

   Men ska väl erkänna att det där med jämställdhet inte är någon brännande fråga för min del heller. Men denna inställning leder ju förstås till små missförstånd, inte minst vid löneförhandlingar, då jag ogenerat går på "som en man" och folk trott att jag är så "traditionell", får chocken men plötsligt inte kan säga nej. Har hänt flera gånger! Talet om jämställdhet är ofta mycket prat & gnäll, det gäller att agera. Men själv agerar jag inte inom området hemmafix dock på grund av ointresse/okunskap. :) /Eva

   Radera
  2. Jo fast det är just det här med ointresse/okunskap som jag värjer mig emot. Hur ofta hör man inte män och kvinnor försvara könsrollerna i sina förhållanden med att ”jo men min fru tycker ju om/har ju ett genuint intresse för att laga mat” eller ”jovisst men min man är ju mycket händigare än mig”. Man tycker saker är roliga om man är bra på dom och mindre roliga eller till och med läskiga om man inte kan. Prövar man aldrig så lär man sig aldrig. Varför ska den som kan saker bäst alltid göra dom? Vore väl bättre om den som är sämst får öva upp sina skills istället?
   Sen är det väl bra om man kan stå på sig i andra sammanhang som vid tex en löneförhöjning men det är ju bara en liten del i det stora sammanhanget. Om kvinnor visade andra att de kan i stort som smått som fru EB gör här så kanske fler skulle få insikt och självförtroende i att det kanske inte är så svårt alla gånger. Och blir det fel så är det faktiskt inte värre än att man får göra om och göra rätt :)

   Radera
  3. Har inga invändningar mot det du säger. Är väl en latmask och feg stackare. Vill inte göra något jag inte redan vet att jag kan. Är ytterst sällan nyfiken på att lära nytt vad gäller praktiska ting.

   Men att kvinnor helt plötsligt skulle få självförtroende att göra något genom att andra kvinnor föregår med gott exempel, är dock lite främmande för min del. Struntar blankt i om det är män eller kvinnor som gör något, det säger ju inget om att just jag kan det också, det inger heller inget ökat självförtroende för min del. Det är väl ändå egen upplevelse av kompetens som ger självförtroende, inte idén om dess existens? Därför tror jag inte heller att man kan ge den till någon, inte uppfostra barn till att "få" det, annat än genom att de själv får erfara sin kompetens genom att lyckas då. Och det helt utan curlande hjälp av vuxna...

   Självförtroendet, oavsett högt eller lågt, står i relation till mitt intresse för något. Finns inget intresse är talet om självförtroende meningslöst. Är jag däremot intresserad blir självförtroende en intressant faktor. Men det gäller att vara MER INTRESSERAD AV INTRESSET ÄN AV SIG SJÄLV. Annars blir det svårt att lyckas med en ny sak man kanske inte helt behärskar. Det mesta fungerar om man har ögonen på vad man vill åstadkomma. Det var lättare som ung ska sägas, var mindre kritisk då, mer utåtriktad, mindre självupptagen. I dag har jag inte självförtroende nog att sy den typ av gardiner jag lätt fick ihop som 20-åring, eller sticka raggsockor. Fattar inte hur jag kunde, men misstänker att hemligheten låg i att jag absolut inte skulle ha reflekterat ett sekund över min kompetens... ;) /Eva

   Radera
  4. Detta med hemmafix och gör det själv är nog det jag har svårast för med FIRE. Precis som Eva har jag inget intresse för hemmafix. Jag har målat mina väggar själv men helvetet skulle nog frysa till is innan jag skulle slipa golv eller tapetsera. Jag har helt enkelt inte tålamod för pillerigörat för att det ska bli snyggt. Jag har inget emot att måla ytterväggarna för det är inget pillerigöra. På samma sätt outsorcar jag gärna städningen och om någon lagade maten skulle jag till och med kunna tänka mig bli vegan. Jag kan dock gärna tvätta eller tömma diskmaskinen.

   Å andra sidan så ser jag hur många kvinnor som är familjens projektledare och hanterar ungarna och det mesta, vilket driver mig galen. Jag hade skiljt mig för länge sedan om jag hade varit i en sådan relation. Detta med att inte fastna i traditionella könsroller är nog väldigt svårt och kräver en hel del av relationen.

   Radera
  5. Och jag ska kanske tillägga att jag väljer att inte göra vissa saker för jag har inget intresse av att lära mig det. Tvärtemot Eva så tror jag att jag kan lära mig det mesta om jag bara vill.

   Radera
 6. Det övervägande skälet till denna ytskiktsuppryckning är att vi för att få kalkylen att gå ihop kommer att hyra ut lägenheten under de första två åren. Sen jag trillade ner i kaninhålet ser jag allt i kalkyler. 5 000 kr netto in/mån i 24 månader är en bra mycket mer FI-kompatibel variabel än 10 000 kr netto ut i 24 månader. Sen vänder jag mig liksom Eva mot begreppet "spara" när man lägger ut pengar på något. Men i det här fallet är det ju ren kapitalförstöring att inte attrahera en pröjsvillig hyresgäst.
  Min man är en typisk white collar dandy. Jag gör allt smutsjobb här hemma, så som jag beskrev i inlägget om att jag är hemmets vaktmästare. Men han är söt och höjer min sociala status när vi är ute på söndagspromenad så jag har valt att behålla honom ett tag till (åtminstone tills han blir gråhårig).

  SvaraRadera
  Svar
  1. FruEB har du det så lyckligt att BRF styrelse, och stadgar, gör det möjligt för er att hyra ut i två år i andrahand pga - ja pga vad?
   Vad anser BRF vara giltiga orsaker till att hyra ut i andra hand? Förresten, det kanske inte är en BRF utan en BF eller kanske en bostadsaktiebolag eller kanske en ägarlägenhet eller kanske något annat så att sammanslutningen (fastigheten) bestämmer i princip själv, och inte behöver fundera över något paragrafrytteri?

   Radera
  2. Tror inte att de kan neka efterom lagen om uthyrning i andra hand har ändrats för ett par år sedan för att underlätta andrahandsuthyrning. Brf-förening lyder under lagen om andrahandsuthyrning och är inget som godtyckligt kan ändras i stadgar av av brf. Idag kan det bli svårt att neka, tror inte EB kommer att få några problem. Personligen tycker jag att det inte är ok mer än en begränsad period, eftersom man lämnar över ansvaret för brf på andra.

   Radera
  3. Hade de kunnat hade de sagt nej. Men som ANonym 16:26 påpekar är det ett nästintill omöjligt case om jag/vi kan visa giltiga studieintyg under uthyrningstiden (som vi beräknar till två år). Min man är idag ordförande och testade genom att ringa föreningens juridiska ombud för att föra fram ett fiktivt case i föreningen och det var bara "glöm det, de har all rätt att hyra ut".

   Om du ska flytta ihop med din sambo för att testa att bo ihop.
   Arbete, studier, värnplikt eller vård av anhörig på annan ort (som du inte enkelt kan pendla till)
   På grund av sjukdom.
   När du hyr ut till egna barn.
   När du hyr ut till närstående.

   Ovan skäl är giltiga. Och då förslagsvis under kortare perioder. Tror du har viss risk att förlora i hyresnämnden (som även processerar BRF-ärenden) i det fall du "hyr ut till närstående" i 10 år.

   Radera
  4. Svaret är alltså studier på annan ort.

   Har HerrEB planerat att ta något påhugg i närheten av stugan i Bollnäs, mest att välja på finns kanske åt Söderhamnshållet? Men det är klart, det finns väl gott om tex föreningar runtikring Bollnäs som gärna får hjälp av en revisor.
   Men han kanske har dolda sidor som att han trivs i skog och mark, plockandes bär och svamp, och gärna rör ihop en trerätters till vardags åt tindrande barn och en glädjestrålande FruEB?

   Radera
  5. Jag tror att han kan tänka sig att deltidsjobba med ekonomi förutsatt att han slipper personalansvar. Back to basics. Sen gillar han att snickra och det finns oändligt att göra dit vi ska. Om ni tycker att våra könsroller är ur led i stan kan ni lugnt invänta den transformation som sker på landet när jag går runt - bokstavligt talat - med huckle och en spann skulor under armen medan min man drar runt diverse verktyg. Rena Katthult.

   Radera
  6. Anonym ovan igen. Vi hade i vår förening en person som hyrde ut utan tillstånd,personen hade inte heller någon specifik andledning. Vi tog upp det med våran jurist och blev avrådda att gå vidare till hyresnämnden eftersom risken var stor att vi skulle förlora även om bostadsrättsinnehavarens tillvägagångsätt var fel. Däremot var de tvungna att skriva ett andrahandskontrakt i efterhand som blev tidsbestämt till sex månader. Det blev en hel del rabalder, vilket fick ägaren av lägenheten att sälja till slut, när denne insåg att någon fortsatt uthyrning inte skulle tillåtas.

   Radera
  7. Jag hyr ut pga utlandsresa eller möjligtvis studier utomlands. Minns inte. Två år är gränsen i min förening. Sen kommer de inte acceptera mera. Att det krävs skäl betyder på juridiska i det här fallet: kom på något annat än att du vill tjäna pengar på din lägenhet så har du ditt skäl.

   Radera
 7. Jag är inte heller någon gör det självare. Ibland får jag för mig att jag ska renovera en möbel eller så men det blir aldrig av eller ännu värre stannar i halvfärdigt skick. Jag saknar både intresse och tålamod. Matlagning och bakning däremot sysslar jag gärna med.

  JagJaJ attattataHåller också med den som sa det bästa är att ha saker som har lite skavanker. Det är så skönt att slippa oroa sig för att sätta första fläcken/repan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nånting blev väldigt konstigt där men förhoppningsvis förstår ni vad jag menar...

   Radera
  2. Du fick tangentbordsepilepsi. Ja fy, halvfärdiga skick betackar jag mig för. Bättre då som du gör att ägna dig åt något du gillar. Dina saker går dessutom att äta.

   Radera
 8. Galet fina golv ni har! Men vad är det för typer du bor med som inte märker skillnaden efter detta frugala mästerhack..?! Asså vem vill ha nyslipade känsliga golv som man inte vågar leva på? Tacka vet jag vår repiga ekparkett som hunden kan rasa med sina kompisar på utan att vi behöver bry oss. Ännu hellre den slitna fiskbensparketten från 1943 i min gamla lägenhet - den hade helt rätt livserfarenhet/patina/personlighet!

  Jag glömmer aldrig när vi lånade hus i huvudstaden när jag var liten och jag lyckades lägga min ryggsäck på ägarens gigantiska skrivbord... det var liksom *mjukt* och repades av precis ingenting. Alltså ett skrivbord som man inte kan lägga något på... användbart?

  SvaraRadera