Nobel Nobel - the shit is getting betta

"Bloggnamnet syftar på enkelhet och naturlighet. Min strävan efter FIRE är lika mycket min längtan efter en hög med cash att förlita sig på som det är att slippa ha en chef och att samtidigt vara oberoende i livet, oavsett vad det gäller. [...] Sedan 2015 jobbar vi mot ett gemensamt mål om att bli så självförsörjande det bara går här på landet. Allt från odling, djur, fixa hus och hem till finanser och sidogigs. Varmt välkommen till min blogg!" Detta hälsar S från den nystartade bloggen Simplicitas

Idag är det Nobelfest och sällan har jag varit så exalterad inför en Nobelprisutdelning. Det är faktiskt så stort att vi ikväll kommer att dra på oss högtidsdräkterna, bära ut bordet i vardagsrummet och göra en egen sittning framför TV:n. Bildbevis på Instagram suckaz!


Varför detta rabalder? Jag har ju redan tidigare - i mina inlägg taggade "optimism" talat om det helt fantastiska som sker inom cancerbehandlingen idag,* trots att dagligmedia gärna vill få oss att tro motsatsen. Jag stod för ganska exakt ett år sedan med ett glas bubbel i hand och pratade med en cancerläkare som jobbade med denna forskning på KI (då med fokus lung- och hudcancer). Idag utförs behandlingen i Sverige, 4real doll. Med brasklapp för att jag tagit aktivt avstånd från merparten av all nyhetsrapportering har jag i skrivande stund - slutet av november 2018 - för första gången fått läsa en svensk artikel om immunterapi (i Cancerfondens tidning "Rädda livet"). För dig som inte orkar läsa mina fotnotade länkar finns en bra beskrivning här. Eller så kan du scrolla till minut 17 i detta SVT-inslag för att höra Gunilla Karlsson Hedestam i korthet förklara vad priset går ut på. I Cancerfondens artikel blir det tydligt att man redan idag använder sig av immunterapi på svenska fall. Exempelvis började jag i vanlig ordning böla när jag läste om en man, i artikeln kallad Michael - som berättar: "'Det kändes som om det var slut för mig och det blev en mycket svår tid för oss alla'. Michaels läkare Ana Carneiro föreslog kombinationsbehandling med immunterapi. 'Jag hade absolut ingenting att förlora och sa: Kör på allt ni har!' Michael påbörjade behandlingen och efter en tid kunde läkarna konstatera att tumörerna slutat växa. 'Det var som ett mirakel faktiskt, mot alla odds blev jag helt sjukdomsfri och har fortsatt vara det.'".

Årets Nobelpris i fysiologi går alltså till Tasuku Honjo och James P. Allison som anses vara de främsta forskarna inom området. Mest framgångsrik har behandlingen hittills varit för hud- blod- och lungcancer (autoimmuna cancerformer?), men nu tar forskningen stormsteg framåt i att kombinera denna behandling med redan existerande behandlingar. Man säger därför att "Immunterapi går att beskriva som en viktig, fjärde pelare inom cancerbehandling, efter kirurgi, strålning och cytostatika". Genom ovan kombination hoppas man snart kunna skräddarsy behandlingar även till vanligare cancerformer exempelvis bröst- tarm och prostata.


Så...jag vet inte vad du ska göra ikväll, men mitt förslag är att du redan på lunchen idag köper med dig en liten flaska alkoholfri cider (det är ju arbetsvecka för guds skull!) som du ställer på kylning i kontorskylen för att sedan, vid fanfaren för priset i fysiologi, höja en skål för dessa två personer samt världens alla cancerforskare och läkare som nu kommer att fortsätta att förädla och praktisera dessa upptäckter i syfte att hjälpa framtidens cancerpatienter. För betänk att ingenting är så dåligt för din ränta- på räntaeffekt som för tidig död. Eftersom vi tillreder vår Nobelmiddag i hemmet med ingredienser från Lidl tänkte jag också föra över mellanskillnaden mot random krogbesök till Cancerfonden som finansierar en del av studierna på området, exempelvis de kliniska studier som redan idag sker i Sverige avseende bukspottkörtelcancer.

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Glöm inte att du i PC-läge kan scrolla ner och trycka "Optimism" för att se alla mina inlägg på området, på samma sätt som att du kan filtrera på "Investera", "Städa", "Knarka etc" D.s

* Jag har tidigare skrivit om immunterapi här och här.

7 kommentarer:

 1. Jamen det bubblar ju och som du säger blir saker och ting i stort bättre. Min far är tex en sk "streckgubbe" - han är bypassopererad. Det blev han för 8-9 år sedan. Den första bypassoperationen genomfördes i Sverige under 70-talet. Haden han blivit sjuk under 60 talet = finito. Nu lever han ett fullgott liv och har det bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Same here same here (alltså inte jag, men min pappa är opererad för flimmer - av en robot, läkaren var inte ens i rummet). En kompis man fick MS för ett år sedan, han kan gå i princip symptomfri p.g.a medicinska framsteg.

   Radera
  2. Också haft liknande situation i släkten. Dödsdom, några få månader kvar att leva för en nära släkting. Släktingen fick vård utomlands som inte finns i Sverige. Lever idag friskförklarad.

   Radera
 2. Helt underbart, man blir så lycklig för dessa framsteg! Ikväll höjer vi glasen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjo Tjim! Det är viktigt också att klä upp sig. Jag var nere i källaren precis och hämtade upp Blåsan, får se om den passar (var ett decennium sedan jag bar den).

   Radera
 3. Immunoterapi = magic. Som extrem hypokondriker har jag följt detta med spänning!

  @ Fru EB, ödmjukaste tack för den presentationen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magic. Och drygt två decennier av grundforskning. Som, och detta har jag inte ens tänkt på, stöttats av Sweden i och med att ett antal Nobelpris i medicin har givits till folk som bidragit med milstolpar i just denna forskning. Vårt lilla puttefnaskland, jag blir så stolt.

   Radera