Jag tvättar mitt hår med hundschampoo

Två till kvar till 300 följare på Instagram! Just sayin!

Detta är ett experiment. Jag vill se om jag får fler eller färre klick än vanligt på denna rubrik. Det kan enligt mina estimat gå åt båda håll. Antingen tänker ni "Hon har blivit en frugal weirdo på det psykotiska sättet, jag slutar läsa" eller så tänker ni "Hon har blivit en frugal weirdo på det psykotiska sättet, jag måste fortsätta läsa". Jag kan ge er en hint om hur landet ligger imorgon, d.v.s. huruvida ni  som kollektiv är goda eller onda.

Bakgrund: Jag passar ju en hund ibland. Han har det rätt bra den här hunden. Inte bara har han en exceptionellt begåvad au pair, han har en husse som skämmer bort honom något oerhört. Därför blev jag inte förvånad när jag inför en övernattningshelg i kittet fick med mig nedan två artiklar:Bilden visar ett "hundschampoo" samt ett "hundbalsam".* Om du har god syn ser du också att schampoot kostar 149 kronor och balsamet kostar 159 kronor. Givet min passionerade relation till Redken All Soft är det kanske att kasta sten i glashus men...han är en hund** och jag är en människa.*** Any Heuuuw, eftersom det här schampoot (och balsamet) verkar ha sådana extraordinära förmågor eftersom de tillsammans kostar lika mycket som en Moët, tänkte jag ge det ett försök. Sagt och gjort, jag tvättade håret med det.**** Se resultat nedan:


Vad tycker ni? Nu hade jag inte sinnesnärvaro att ta en "förebild" men jag tycker ändå att det är lite mer...stuns i det än vanligt (eller så är det den där placeboeffekten igen). En fråga till dig med hund: Vad handlar det här om egentligen? Köper du hundschampoo (och balsam) för 300 spänn? Hur påverkar frugal weirdoship relationen till djuraccessoarer? Eller blir det som en akilleshäl? Jag tänker på Ellinor med hästarna till exempel. Jag fick alldeles nyligen lära mig att en sadel kan kosta 35 000 kr. Är det sådant du lägger pengarna på Ellis? Eller inkluderar FI-tänket även djuren?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Just balsam kan tyckas ironiskt eftersom hunden har cirka 1 cm lång päls, särskilt efter sitt hundtrim som btw kostar 900kr varannan månad.
** Med de primära aktiviteterna att äta, sova, ha ytligt socialt umgänge och jucka på folk.
*** Med de primära aktiviteterna att äta, sova, ha ytligt socialt umgänge, och ju...okej fair enough men mitt schampoo är billigare än hans!
**** Det var först efteråt jag såg att det med fördel kunde spädas 1:10 så jag får väl vara glad om jag får behålla det - mitt hår alltså.

73 kommentarer:

 1. Med kommentar **** så faller ju hela argumentet? Späder man 1:10 blir det billigare än människoschampoo?
  Jag brukar köpa första bästa, löddrar det så fungerar det ju liksom. Hunden och jag använder samma sort men jag använder det betydligt oftare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt och riktigt. Vad jag förstår på människoschampoo kan man även späda detta (om än inte 1:10). Jag tror att min uppdragsgivare nog hade köpt schampoot även om han inte läst det finstilta.

   Radera
 2. Vad jag har förstått så ska man undvika ha schampo på hunden. Vi använder det bara några gånger om året kanske på vår hund om hon är riktigt skitig. Gissar att det är i stort samma ingredienser på hundens schampo som i för människor?

  Har hört om folk som talar sig varma om vanlig såpa till hunden då det är bättre för pälsen och ev allergier. Har dock inte provat på vår hund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, vi schamponera vår hund rätt sällan också. Tror vi har kvar samma flaska "valpschampo" vi köpte när han var liten och använder fortfarande drygt 4år senare. Men sen är han en liten och korthårig ras också. Så det krävs inte mycket när han väl ska schamponeras. Han brukar förövrigt lukta popcorn av sig självt. Så vi kallar honom popcorn-hunden. =)

   Radera
  2. Vad gulligt, valpschampoo! Nom nom (kom att tänka på IGMR:s bild av kaninen). Så lustigt att du säger det där med popcorn FF. Vi passar ibland en annan hund och den tenderar att lukta ostbågar efter några dagar utan schampoo. Jag vet inte men det är inte vad jag skulle kalla en behaglig doft (annat är på ostbågar) så då brukar jag be hundens ägare (ett barn) att tvätta hunden. Men är det så att olika hundar doftar olika snacks? Finns det en salta pinnar-hund exempelvis?

   Radera
  3. Popcornhunden luktar gudomligt (älskar popcorn). Det finns många dofthundar! Finska Spets Pinnar, Rökt Lax-Tax, Kanelbulldog, Corgi-Pirogi, för att nämna några.

   Radera
  4. Vanligaste måste väl vara blöt-hund-lukt, eller blandar jag ihop det med blöt-ylle-vante-lukt?

   Radera
 3. Jag, trots nu halvlångt hår, märker verkligen ingen skillnad. Nu har jag en exceptionellt bra hårkvalitet men dyrt som billigt spelar verkligen ingen roll. Med det sagt går vi till fru IGMR. Hon märker skillnad på alla hårprodukter. Skulle fan tro att hon känner skillnad mellan två tillverkningsbatcher av samma produkt. Jag kör billigt och fru IGMR kör lite vad som helst. Jag tror omväxling är viktigt på något sätt för henne.

  SvaraRadera
 4. Fö vad detta ett mycket uppiggande och roligt inlägg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! :)

   Märkte hur min egen reaktion när jag läste titeln till inlägget var: OK låter weird, men om FruEfficientBadass föreslår det så är det säkert bra...? Hundschampoo kanske vore nåt att kolla upp...

   Håret ser för övrigt glansigt och fint ut!

   Radera
  2. F ö håller jag med er alla ovan att schampoo låter lite artvidrigt på en hund. Såpa fine, det är väl någon sorts naturprodukt gjord av...såpafrön eller så men fabrikstillverkat schampoo brukades nog inte i någon större utsträckning i grottsamhällena. Då var iofs inte hunden domesticerad och den fick lukta fritt.

   Radera
  3. @Caroline: Intressant. Jag ska testa hur långt jag kan gå med detta. "Jag äter hundmat?"

   Radera
  4. Skulle fortfarande kunna övertyga faktiskt... Tänker på mina föräldrar som köpte importerad hundmat från usa i form av konservburkar med anka från veterinären. Räknade ut att en hunden hade högre dagliga matkostnader än jag som student även om jag käkade utelunch varje dag... Minns inte vad de betalade, men för de som är skeptiska lyckades jag googla fram: https://www.chewy.com/hills-prescription-diet-dd-skinfood/dp/54665 Herregud! 44 dollar för 12 burkar. Två burkar om dagen så 7.3 dollar per dag. Och då är inte veterinärens påslag inkluderade eftersom de verkligen inte köpte via world wide webb för cirkus 5-6 år sedan...
   Men tillbaka till förslaget "Jag äter hundmat", jae... i den hundmaten som vår vovve fick är det anklever och folsyra, B12,... Så skulle nog behövas ännu radikalare titel för att kaffet skulle fastna i vrångstrupen :)

   Radera
  5. ”Jag slutar borsta tänderna och tuggar på naturben istället?”

   Radera
  6. Jo där skulle jag nog vara mer skeptisk än övertygad... Om på rätt humör dock så kanske det skulle gå en tankeparallell till Anna Ankas "cancerfria" broskdiet för typ 10 år sedan... Who knows, naturben kanske är ännu bättre? :)

   Radera
 5. Ingen som helst kunskap i området....så detta är en cynisk gissning.

  Makan och döttrarna har förtielva flaskor i duschen (för 100+kr styck). Jag en. (som kostar 11kr tror jag)

  Tittar man på innehållsförteckningen verkar det inte skilja så mycket.

  Gissningsvis får man samma effekt för 10kr som för 300kr......men inte samma lyxkänsla.

  (brukar hamna i skamvrån efter sådana kommentarer hemma)

  Tror det var någon skönhetsfirma som hade som slogan.
  "Vi säljer inte produkter....vi säljer drömmar"

  Jag tolkar det som de är medvetna om att de inte tillför något utöver det basala....men det är inte åsikten hos övriga här hemma.

  Det där med dyra saker till hunden tolkar jag primärt som "bröllopsprylar = samma sak men till ett dyrare pris" Dvs hundägare är beredda att betala mer för samma sak....för det är till hunden. (orsaken till bröllopskommentaren är att det är där jag noterat största skillnaden mellan pris för samma produkt)

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemma kanske du hamnar i skamvrån men här välkomnas du med öppna famnen Thérèze och den naturliga följdfrågan: VAD är det för schampoo som kostar 11 kronor tell us tell us!

   "Vi säljer inte produkter....vi säljer drömmar" Oerhört klantigt att offentliggöra en intern tag line in publikus. Ungefär som att ett fondbolag skulle outa: "Vi fixar inte högre avkastning, men våra fina kontor och välskurna kostymer får slutkunden att tro att vi gör det."

   Radera
  2. Man skulle kunna säga att mitt genetiska arv på min faders sida har gjorde att mina planer att bli hårmodell ganska snabbt fick läggas åt sidan.........dvs jag använder inte schampo....finns liksom ingen mening. Däremot tvål 500ml för 11kr. (kommer inte ihåg var i från...Ö&b?)

   Skulle tro att för mer hårfagra så behövs:
   Tvål
   Schampo
   Balsam (eller conditioner som det numera står på flaskorna har jag märkt)
   Hygientvål

   Med vad de andra förtielva är till för...det vågar jag inte tänka på.....min gissning är någon form av satanistisk ritual


   Mvh
   Thz

   Radera
  3. Å grattis, vilken tids- och pengasparare. Har man inte tagit fram några produkter för behåringsutmanade män (jag undviker av finkänsliga skäl F-ordet)? Det är ju en rätt stor andel av befolkningen som faller ifrån alldeles för tidigt för finkemsbolagen? Vad sägs om "skalpolja?" (känns som att det redan finns non?)

   Din shortlist för "hårfagra" skulle kunna gå att applicera för cirka 47% av befolkningen d.v.s. män, frugal weirdos och de kvinnor som blivit dementa och glömt att de behöver 15 artiklar för kropp och hår. Jag själv behöver tio (10) och då räknar jag in allt ink. smink och tandkräm. https://efficientbadass.blogspot.com/search?q=mitt+badrumssk%C3%A5p.

   Ska jag räkna in parfymerna blir det 12. Sådant brukar jag ligga och räkna på kvällarna innan jag ska somna.

   Radera
 6. Ska du inte börja svara på kommenterar på in IG? Det hjälper nog till skapa mer diskussion :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "in IG" betyder Instagram? Alltså...jag har ju tidigare sagt att jag inte ska svara på kommentarer eller alls interagera med er skit eftersom det kan anses vara pedofilkompatibelt att hänga med en frugal weirdo [som tvättar sitt hår med hundschampoo]. Å andra sidan har de som väljer att kommentera självmant kastat sten i glashus så att säga så kanske...Å tredje sidan är jag lat och har av religiösa skäl inga notiser påslagna för någonting. Så det kan bli lite ojämn kvalitet.

   Radera
 7. Tack för skrattet, fan vad rolig du är. /Sara G.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte tänkt att vara roligt. Det är konsumentupplysning Sara. [*snipig mun*]

   Radera
 8. Den där sadeln, jo, det finns de som lägger 35000 på sadeln. Efter att ha sökt en sadel i evigheter, prövat femtielva stycken, köpt hälften av dessa, upptäckt att de inte längre passar efter 3 mån för att hästjä%¤##%n har ändrat sig igen, fått skavsår för att du försöker klämma fast dig i en sadel som förvisso funkar hyfsat på hästen men inte passar dig alls, sålt alla dessa sadlar, skickat sadlar i retur på posten i den omfattningen att du har ett eget lager av flyttkartonger hemma för detta ändamål. Då börjar den där sadeln för 35000 som är måttbeställd för både dig och hästen att kännas som ett ganska bra köp.
  Själv har jag sluppit detta och lyckats hålla mig till sadelköp på begagnatmarknaden för några tusenlappar, min hoppsadel går i arv mellan mina hästar då jag har samma modell på hästar (och tur). Men jag kan förstå de som har jagat sadel en mindre evighet att man tar det alternativet.

  Hästfolk är i övrigt de enda typer av människor som kan efter att räkningar är betalda redan ligga på noll på kontot och ändå överleva resten av månaden samt åka på träningar med hästen, eller behöva betala ett veterinärbesök. Ingen av oss vet hur det går till, men på något sätt brukar det alltid lösa sig. Kanske är det vi som skulle hålla i statsbudgeten, både pengar till vård och skola och samtidigt låga skatter /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som läge för en bok. "Personal Finance Mastery by Horse". Jag hade köpt den! Eller åtminstone lånat den.

   Radera
 9. Ja, jag som har häst kan intyga att allt som är gjort specifikt för häst är mycket dyrare än motsvarande sak som inte marknadsförs som en hästprodukt, tex säljs massor med dyra produkter som sågs ska vara bra för hästens hovar bla hovolja som penslas på för att inte hovarna ska bli torra och spricka. Jag ancänder istället en vanlig billig rapsolja som ger precis samma effekt, men till en bråkdel av priset. Det verkar som att vi som har djur älskar våra djur så mycket så vi köper allt möjligt till vilket pris dom helst om det sägs göra att våra djur på något sätt skulle må bättre och gynnas av att använda just den produkten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm....lite som prefixet "Barn" då? Eller som Thereze säger: "Bröllops-".

   Radera
  2. Jag brukar köpa fodertillskott som det är bilder med kor eller grisar på till hästen. Selen till ko och gris kostar ungefär lika mycket för en 20 kg säck som en hink på knappt 1 kg kostar till häst. Samma sak med kalk osv. Har inte sett schampo för ko, men om det fanns skulle det nog komma på kubiktank med färdig doseringsslang för en kostnad av 10 öre/dusch och innehålla samma braiga saker som ett dyrare schampo för oss tvåbenta. Perfekt att dela med grannen eller så /Lotta

   Radera
  3. Det finns en man, läste det på nån ekonomiblogg tidigare, han storhandlar solrosfrön och lite annat gott säckvis på sån där handel för bönder och trädgårdsfolk, inte för att ge till fåglarna utan till familjens müsli :-).

   Radera
  4. Lotta "schampo för ko" - hahaha, det var tamefan det roligaste jag hört på länge

   Radera
 10. Haha omg, när jag läste rubriken tänkte jag "det låter dyrt". Men sedan insåg jag ju att "hm, du fick det gratis"!! :) Själv tvättar jag vår hund med tvål från Eldorado av just den anledningen att "Hund-brandade" produkter är dyrt. Instämmer dock med resten av kommentarerna, håret ser glansigt ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt, nu har jag upphandlat en ny trimmare som inte ligger ute på landsbygden eftersom jag vägrar att ta mig dit men vill servera min uppdragsgivare med trimmad hund (han kan ju inte gå runt och ha yvig päls). Jag tänkte att de där 900 kr var en anomalie men icke! Det är standard. Så nu undrar jag om någon av er har erfarenhet av hur det är att bli/vara "certifierad hundfrisör" (det finns som skyddad titel tydligen). Detta måste ju bli min affärsidé! Snabb överslagsräkning: 2 hundar per dag (hon var fullbokad fram till Q2 så ont om jobb finns inte) à 900 kr, hälften in i sociala avgifter etc, = 900 kronor per dag gånger 5 gånger 4= Home Safe!

   Radera
 11. Kommer du att berätta för uppdragsgivaren om ditt tilltag? Eller du behöver inte, du och hunden doftar likadant? Familjen hade vit hund tidigare och den schamponerades med Date en gång i månaden. Gul såpa är antingen animaliskt fett eller olja från barrträd, grön såpa från hampa. Spelar ingen roll vad du skriver om, det är hur du skriver som räknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag kommer inte att berätta för hen att jag snuvat hunden på schampoo. Jag kvittar mitt tilltag mot att jag själv inhandlade en flaska tabasco att smeta in kopplet med eftersom han tuggar på det hela tiden. Han verkar vara en tuff liten gynnare för han reagerar knappt på det. Han bara slickar sig runt munnen och ser lite förvånad ut.

   Radera
  2. Hm... Jag har lärt mig att grön såpa är gul såpa som färgats grön. Dvs samma innehåll. Detta eftersom Norrland av tradition använder grön såpa och resterande 1/3 av landet envisas med gul såpa. Men det kanske är nuförtiden såpbolagen gör så?

   Radera
  3. Du har rätt Ellinor. Grönsåpa är sedan 2005 färgad gulsåpa då hampodling förbjöds i Sverige det året. Norrlänningar vill ha den gröna och försäljningen behöver inte minska om man bara färgar till det lite. si envisa har väl sina vanor.

   Radera
 12. Tänkte först skriva att jag minsann inte har så dyra sadlar, för det har jag inte. Däremot har jag tre stycken olika, till olika saker. De kostade i runda slängar 15' vardera. Gaaah! Jag försöker trösta mig själv med att jag iaf kan ha den till bägge ridhästarna. Sen tänker jag på PPA (pris per användningstillfälle) och blir lite lugnare. Den äldsta av sadlarna har jag väl ridit iaf tre dagar/vecka i sedan 2011 när jag köpte den dvs 13,7 kr/gång jag ridit i den. Helt ok alltså. Den är dessutom en sån sadel som lär hålla hela mitt liv och passa till alla hästar jag har (ignorerar de två andra sadlarna lite smått i detta resonemang).

  Sen har jag dessutom tre (!) olika selar á 2000 kr och en vagn som jag förträngt kostnaden på. Hm... Typ 15' kanske den kostade? Sen tycker jag INTE att vi ska prata om min hinderpark som jag köpt i omgångar senaste åren (känns som att det kostar mindre då host, host).

  Det jag däremot försöker mig på, det är att köpa bra kvalitet som håller länge och endast sånt jag behöver. Har dock en hel hög med täcken, schabrak (sånt man har under sadeln) och träns som jag borde sälja av, för de används inte längre.

  Min showponny (hon tycker hon är snyggast i världen, älskar att bada och åker på utställning och blir BIR) använder faktiskt samma märke som hundens husse, det är också en kostnad jag förtränger så fort jag köpt den. ;-)

  Så bästa FIRE-tipset här blir väl att köpa en katt om man prompt måste ha djur, för de kan fixa sitt eget käk och behöver ytterst sällan schamponeras. :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja häst lär det inte bli. Och katt...kommer att tänka på en stand-up jag såg nyligen vem tusan var det...som var hos veterinären och veterinären säger "vi skulle kunna byta ut höften här och fixera såhär och det skulle kosta 5 000 dollar" och jag bara "ni råkar inte ha en ny katt?".

   Radera
 13. Banne mig om du inte hittat den bästa FIRE-symbolen sedan cykeln. Om alla anonymt fick berätta hur de tvättar sina hår, hur de tänkt och vilka beslut de fattat på vägen innan de landat i sin nuvarande rutin. Så tror jag att det skulle säga något om hur långt man kommit "on the path". Schampot som en mätare på FIRE-mindset. Då har ju du kommit extremt långt fru FB. Liksom vad är du INTE beredd att ifrågasätta och vrida och vända på om du till och med testar hundschampo (så länge det är gratis)? Med ett osvikligt fokus på resultatet (i detta fallet skinande rent hår) struntar du i vilket medel du behöver använda. Kreativiteten flödar också uppenbarligen. Hur många har inte hållit i en hundschampoflaska men inte slagits av samma tanke? Detta är en viktigt hörnsten i FIRE. Tack för dagens goda skratt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske kunde utforma den i ett sorts test, en app "FIRE-o-metern"? Nej fy vad nördigt. Det skulle kasta en skugga över vår utter coolness.

   Radera
 14. Inlägget shockar inte mig för MMM har väl skrivit om hästschampot "Mane n Tail" vilket skall vara det bästa schampot som finns typ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ringer en klocka. Men hittar inget hos MMM. Däremot förekommer det i ett ikoniskt klipp från en av mina favoritfilmer. Haha! "Makes my hair shine like Orions belt." https://www.youtube.com/watch?v=EVjNkc7SIlA

   Radera
 15. UNDERBART! Jag lägger absolut inte så mycket pengar på mitt eget hår, men det är okej just nu eftersom den lilla sliter av det, ett hårstrå i taget.

  Angående hunden: bada och schamponera in i grön såpa vid behov. "Vid behov" är kanske en eller två gånger per år och då pga rullning i djuravföring. Oftare när jag är gravid och mår illa av pälslukten (och även sjukt nog av hans hundögon, de är så neeeedy på nåt sätt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe...skrattar åt de krävande djurögonen. Undrar vilken primitiv instinkt som gör att du känner aversion då du vanligtvis känner glädje och tillfredsställelse. Kanske är det i perioder då du som blivande/nybliven mamma måste säkerställa födan åt din avkomma. Då kan inte djuren komma och kräva mat, det rubbar strukturen.

   Radera
 16. Jaha, då får väl jag ställa mig i skamvrån då o erkänna att jag absolut använder så dyra produkter, om inte dyrare, till jycken som dessutom badas åtminstone varannan vecka.. Men nu är det ju faktiskt såhär att det finns lika hundraser med olika behov. De flesta hundar funkar säkert m såpa nån gång om året men nu har jag en pälshund o då är det annat som gäller. Sparar däremot in på dammsugarpåsar då inte ett hårstrå faller från hans kropp. Dyrt men fräscht och allergivänligt kan man väl sammanfatta det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varannan vecka??? Min uppdragsgivare duschar och schamponerar honom varannan dag!? Och det är en allergihund. Jag tror att någon har lyssnat lite för uppmärksamt på säljarna i hundbutiken (f.ö samma butik som säljer adventskalendrar för hundar).

   Radera
  2. Förmodligen eller också är det en valp, valppälsar är inte att leka med, då gäller iaf var 3:e dag.

   Radera
 17. Jag önskar att jag också kunde klara mig med billighetsschampo, men med seborré i hårbotten klöser jag sönder mig om jag inte använder Maria Nilas Heal-schampo. Jevlar vad dyrt det är, men för mig värt det. Har någon tips på bättre (och billigare) lösning (head&shoulders är inte ett alternativ) så är jag idel öra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix, har ej tips. H&S innehåller evil shit för vattenlevande organismer varför jag försökte få min man att skifta till ett dyrare salongsschampoo för något år sedan. Det skulle vara för mjäll men utan det där ämnet (zinkpyrition) och det funkade ett tag. Men sen hamnade vi i trånga sektorn och det var att han skulle ta sig tillbaka till samma salong och köpa om detta schampoo och då blev det massmarknadsprodukt igen.

   Radera
  2. En tidigare kollega slutade tvätta håret, det måste väl vara höjden av frugalitet och dessutom allergivänligt? Hon berättade att de första två veckorna var det lite strängt att röra sig bland folk men att håret sen betedde sig 'som vanligt' efter veckans vattensköljning. När jag luktade på det, två år in på rutinen, kände jag faktiskt ingen doft/odör. Möjligen kanske en liten hint av dagens lunch men så blir det även med min outfit efter en sittning i skolans matsal..!

   Radera
 18. Haha, ljuvligt inlägg! Minns fortfarande hur hundmaten jag smakade i sjuårsåldern liksom klibbade fast överallt i munnen bara som en varning... Ouppblött betfor (till hästar) är däremot ljuvligt att småtugga på. Räknas väl inte som tjänlig föda till folk tyvärr. Jag kan lätt relatera till hästägarna här inne. Att putsa en fin sadel/träns är en sinnlig upplevelse, och doften av läder och selkammare. Aaah.

  Vi hade en njursjuk katt. Pre-frugal time. Alltså vad hon kostade första levnadsåret törs jag inte berätta. Vi hade dock en strategi att när det behövdes sjukhusbesök fick maken ta det. Den kissungen med en orolig handsone husse gav fina rabatter. Det var mest kvinnlig personal kan jag tillägga. Hade det varit idag hade han lätt fått ligga med dem med för att komma billigare undan. Jag har svårt att se att vi skulle kosta på en katt de summorna nu. Men det är jag, resten av familjen skulle noga fälla mig.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pst. Morsan! Betfor kan man ha som utfyllnad i köttbullar, då blir de extra saftiga och söta. :-D

   Radera
 19. "Den kissungen med en orolig handsone husse gav fina rabatter. Det var mest kvinnlig personal kan jag tillägga." Ungefär som när min man tog med sig bebis på jobbintervjuer (100% kvinnliga HR-människor), då var det gräddfil fram till tredje intervjun och idel huvuden på sned, tindrande ögon. Något säger mig att det inte hade funkat riktigt lika bra med en kvinna och det upplägget. Pragmatiskt av dig att ge honom carte blanche för att slippa veterinärräkningen. Hur långt är du beredd att gå för gratis dränering? Kan nog landa på sexsiffrigt även för ett förhållandevis litet hus?

  SvaraRadera
 20. Hm, i mitt nuvarande skick skulle min lekamen inte ens inbringa 5% rabatt på soptömningen. Hade täckt fejan med beauty products för att möta lite folk och kände mig.ja men ganska hyfsad. ” Men stackare, du ser inte ut att må bra” var första kommentaren jag mötte. Så hem till soffan och underställ (nu ett nytt) igen.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ugh, jobbigt att få den om man ansträngt sig. Komplimanger är emellertid överskattade. Tacka vet jag imitation.

   Radera
 21. Hmmm... Undrar om jag skulle få många klick på rubriken "Jag tvättade inte håret på åtta månader"? Innan någon får för sig att jag har bra spartips här, så måste jag tyvärr säga att; nej, jag tjänade inte ett öre på det.
  Bra grejer med att tappa vartenda hårstrå på hela kroppen: aldrig en dålig hårdag, massor av sparad tid, inte en spänn lagd på schampo, balsam, hårspray, mousse m.m.
  Dåliga grejer: man tappar även de hårstrån man har i näsan som skyddar slemhinnorna mot damm och diverse partiklar som flyger omkring i luften (nej, jag vill inte tänka på vad det kan vara) vilket betyder att näsan rinner hela tiden = orimliga kostnader för pappersnäsdukar. Dessutom uppstod ett helt nytt och ovälkommet behov av kepsar och mössor pga kallt. Totalt nollsummespel.
  Så ur ett FIRE-perspektiv måste jag säga att cellgiftsbehandling var rätt värdelöst. Fast det hade man nästan kunnat gissa, va?
  För övrigt har jag testat silkonspray för hästsvansar. Fyrbenta alltså, inte den sorten som är stram och sitter högt upp på huvudet på catwalkmodeller. Det skulle jag inte heller rekommendera..

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Frugality through cancer". Nej, tror inte att den skulle sälja så bra. Glad att du verkar må bra nu i alla fall? En kollega som gick igenom samma behandling fick ett helt annat hår efter. Innan: Rakt och cendré. Efter: Krulligt och mörkt. Märkligt. Silikon som silikon tänker jag, hade något sådant för människohår (troligtvis hundra gånger dyrare än hästvarianten) och det lär ju vara samma skit.

   Radera
  2. Mår hur bra som helst, men har en rejält löjlig frisyr. Tänk penntroll. Mitt tidigare spikraka hår har förvandlats till mörkgrått fluff.
   Hästsilikonet borde ju ha fungerat, men tagel är ju rätt mycket tjockare än människohår, så kanske var det något i blandningen som var annorlunda. Det blev kletigt.

   Radera
 22. Som tidigare hästtjej känns det rätt rimligt att spara ca 50 % av lönen utan att behöva göra såå stora uppoffringar. Man lär sig att vara ekonomisk av hästarna men saknaden är stor.

  En ny häst på g? Nej, den är inte kompatibel med FIRE-drömmar just nu.

  / Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt, ett helt nytt subsegment till FIRE - hästbrudarna. Men det säger sig självt, man tänker sig inte direkt att ni hänger på AW i Mood (för icke-stockholmare: en överspänd galleria där ett glas cava och en tapastallrik kostar 300 spänn) eller köar för nyckelkundsrean på NK (översättning: Sveriges mest överreklamerade rea där folk köar för att få komma först in och betala för att hjälpa ett varuhus att bli av med sitt överlager).

   Radera
 23. Hundens ägare gjorde en dålig deal. Vetzoo säljer för 107 kr. Nästan (med god vilja) en flaska Dao imellan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där, du kunde inte låta bli att Compriza.

   Radera
  2. Nä det är lixom en ryggmärgsreflex

   Radera
 24. Roligt inlägg! Tvättar i princip aldrig pälsen på hunden, det skulle vara om han rullar sig i någon form av avföring eller dött djur (händer ibland ju för sig eftersom han får springa löst mycket). Då blir det klorhexidin-schampot som vi köpte när han var valp - bakterie- och luktdödande. Han luktar blöt hund när han är blöt, inte annars, och pälsen är tjock och fin. Borstar den ibland med en "furminator", mest när det är fällningsperiod för att slippa så mycket hår inne. Det är otroligt vad en hund kan kosta om man räknar in byte av bil till kombi (check på den), dagmatte/hunddagis (svärmot + deltid föräldraledighet fixar detta för oss), trimmning (nej, jag klipper hans håriga rumpa ibland på sommaren bara)... Vi körde ett tag det billigaste fodret, men inte att rekommendera för en hund med lite känslig mage, det blev en olycka i (den billiga, begagnade) soffan. Inte värt besväret, nu blir det något finare märke på maten. Skulle tro att vi i nuläget lägger 1500 kr/månad på hunden; foder, försäkring och bilkostnad för transport till dagmatte 2 dgr/vecka - det känns helt OK för mig. Slår man ut all kostnad inklusive inköpspris, kastrering, vetrinärkostnader, tillfälligt hunddagis, tjänstledigt vid valptiden, byte av bil till kombi (största kostnaden) blir det kanske tredubbla månadspriset, vilket jag i efterhand tycker är orimligt dyrt, så mycket har inte vårt barn ens kostat. Men men, inte gråta över spilld mjölk! Man kan bara försöka vara frugal där man är i nuläget, och för oss går det numera utmärkt att både jobba deltid och spara bra även med hund (och barn) :)
  /L

  P.S Lånar även ut hunden till jobbarkompisar eller andra som vill prova att ha hund. Uppmuntrar dem att prova flera gånger och gärna med övernattning. Hunden är en sort som uppskattar nya människor, så inget han far illa av. Det är mer tidskrävande än man tror med hund, så jag tycker det är bra att prova ordentligt innan, och om det för några stannar vid att "nej, det är lagom att bara låna hund ibland" så är jag nöjd med det. Funderar på klimatpåverkan av hund förresten (deras foder främst, själv köper vi inget annat till hunden), någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1 500kr/mån låter helt ok. Det är underbart med hund. Idag låg han på mig i soffan som en filt och myste med sin nos i min armhåla. Det är livet (särskilt när barnen inte längre vill myza nära mammi). Det sista du skriver om klimatpåverkan får mig att tänka på något jag hörde på en podd (A&S) om att man under andra världskriget dödade hundratusentals hundar i Storbritannien. Inte på grund av klimatet då utan för att maten skulle räcka till alla - man preppade inför svåra tider och ransoneringar. I efterhand visade det sig att det var en onödig manöver.

   Radera
  2. Menar du att man planerade att äta hundarna eller att döda hundar inte konkurrerar om maten?

   Radera
 25. P.s. och L du ska naturligtvis ta betalt för att leasa ut hunden till "prova-på":are. Jag tycker att den största förtjänsten att ha hunden i vår familj är att mina barn gått från att vara rädda för hundar till att älska hundar (+att de säkert fått en massa bra allergener) vilket många andra borde tycka också. Hyr ut honom för 200kr dag eller 300kr/dygn, en helg för en femhundring!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här borde kunna vara en naturlig utvidgning hos ett hunddagis, alltså att hunddagiset har några egna hundar som dagligdags är stationerade bland övriga kunders hundar. Men just de här hundarna hyrs ut, per dygn, eller till speciellt weekendpris. Man kanske även kunde tänka sig långleasing, och med viss rabatt på självas dagispriset om hyrespersonen under tider behöver nyttja det.

   Winner winner, chicken dinner

   Radera
  2. Kan därmed utvidgas även till dagis för människobarn. Kvinnor och män som är osäkra på det här med föräldraskap kan testa först, kanske med statligt stöd, ett så kallat FFF-avdrag. Med fördel hyrs ännu icke rumsrena exemplar. FFF= Förberedelse för föräldraskap och familjebildning. Fyra F är för långt. /Eva

   Radera
  3. Intressant tanke, men det skulle husse i huset nog säga nej till, "känns fel" fick jag som kommentar. Då skulle ju de proffesionella hundpassarna rimligen bli utan jobb, om de finns dem som betalar för att få passa? Lurigt det där, å andra sidan har min bekant fått betalt av folk som skötte deras höns och grönskasland under semestern (AirBnb, huset ingick också) Jag tycker det mer är som en kul grej att göra, låna ut hunden, det inbjuder ju till samtalsämnen på lunchen :)
   /L

   Radera
 26. Plina vars fina schampoo tagit slut14 december 2018 kl. 02:10

  Jag föredrar mitt salongsschampon alla gånger framför matvarubutikerna schampoo. Det är drygt och räcker länge men framförallt så kan jag tvätta håret var tredje dag utan att det ser fettigt ut i rötterna. Med det billiga schampot så ser det smutsigt ut efter två dagar.

  SvaraRadera