Daglig städrutin

Eftersom det är mellandagar orkar jag inte skriva så mycket så jag tänkte göra som vikarierna i skolan: Rulla in TV:n och visa film. Eller...starta hologrammet eller vad de nu gör nuförti'n. Temata blir det gamla vanliga: Spara pengar, rensa i röran, get your act together etc.

En annan sak: Igår donerade jag till TBC-stället och det var as-smidigt, typ två klick och sen klart. Tänk om alla ni som läser bloggen kunde lägga en hundring var till detta inför 2019 och på så sätt bidra till att "win the battle against TB through the development of new drugs". Sprid gärna länken i era sociala medier också - TBC är trots sin spridning inte så synligt i Sverige så alla påminnelser är välkomna. (text från TB Alliance):
"Last year, 10 million fell ill from TB and 1.6 million died. TB is an airborne disease that can be spread by coughing or sneezing and is the leading cause of infectious disease worldwide. It is responsible for economic devastation and the cycle of poverty and illness that entraps families, communities and even entire countries. Among the most vulnerable are women, children, and those with HIV/AIDS. There is growing resistance to available drugs, which means the disease is becoming more deadly and difficult to treat. There were 558,000 cases of drug resistant TB last year."
Till dagens inlägg: Efter jäsande i julsoffan kan en "daily cleaning routine" vara precis det du behöver för att ta dig själv ur Aladdinkoman. Det kräver inga större åthävor, bara en enkelt uppfräschning av status quo. Sen ut på en promenad med julpapper till återvinningen (sortera snörena som plast eller dö bitch) och du kommer att känna dig som en människa igen jag lovar. Framför allt håller dig en cleaning act ifrån den förrädiska mellandagsrean som säkert startar redan idag trots att det är röd dag.*


Ni vet kanske att detta med "Daily Cleaning Routine" är ett rätt stort YouTube-segment? Och de består samtliga av 22-åriga, uppsminkade mellanvästernbrudar. Jag undrar ibland om detta är representativt eller om de är vanliga smink-tubare som försöker slå sig in på ett nytt mer outforskat område? Any Heuw, även om de amerikanska latte-färgade gardinlösa heltäckningsmattehemmen lämnar en del att önska vad gäller det estetiska blir åtminstone jag oerhört städsugen efter att ha sett ett par av dessa. Liksom: HA! Jag kan bättre än SÅ!

Mvh/
FruEfficientBadass

* Det tog mig många år att förstå att det som pytsades ut på mellandagsrean inte på något vis var varor som dagen innan stod på display i butik - den rean sker i säsongsskiftet jan/feb då vårsäsongen kommer in. Mellandagsrean är då butikerna rotar djupast ner i sina källare och drar fram möget de inte fick sålt under förra årets mellandagsrea, som i sin tur ackumulerades under tidigare års mellandagsreor så håll dig på säker plats nämligen i hemmet eller i naturen. 

32 kommentarer:

 1. Jag undrar igen och igen om du har funderat på att din förtekst/intro och din eftertekst/noter är omöjligt att läsa för någon över 20 år. Vansinnigt liten tekst som har flytande linjebryt, så når jag vänder mobilen för att göra teksten läsbar, då ändrar linjerna sig och bokstäverna känns ännu mindre.

  SvaraRadera
 2. Jag fick fart av din japanska video tidigare i bloggen, (har hennes bok) och det var sjukt skönt att hårdrensa skoningslöst i bokhyllorna. Så jag säger bara; fortsätt inspirera, it makes a different for some of us!

  SvaraRadera
 3. Håller med Mille där....Ibland orkar jag inte försöka läsa den pyttelilla röda texten. Har även funderat på vad du vill uppnå med dina för och eftertexter, varför inte klämma in alla dina ***** och rödad förtext i den huvudsakliga texten???

  SvaraRadera
 4. Point taken - jag tar bort mina röda texter och integrerar dem i blogginläggen. Är fotnoten ok nu (har tagit ett mellanting d.v.s. inte brödtextstorlek men inte "minst")? Annars får jag göra den i stor också även om det känns artvidrigt.

  SvaraRadera
 5. Håller med föregående postare, jag har stor behållning av din blogg men det enda jag stör mig är de små för och eftertexterna som man måste zooma extremt för. Avvara god jul och gott nytt år

  SvaraRadera
 6. Så mycket bättre!*
  *även ett namn på ett reality-TV-program på TV4 som tyvärr inte är så mycket bättre. En och annan nötta är väl ok!

  SvaraRadera
 7. Ärligt talat så kollade jag inte igenom filmen innan jag lade upp den och när jag nu gjorde det kunde jag konstatera att den var sådär. Jag menar - realtidstömning av diskmaskinen, tack men nej tack. Plus att jag blir riktigt irriterad på mannen nio minuter in, kan han lyfta på röva eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha precis samma reflektioner jag gjorde. Då filmen uppenbarligen var redigerad - varför då visa hela tömningen av diskmaskinen? Vi vet väl alla hur det går till.
   Och mannen funderade jag också på. Barnen hade uppgifter och hjälpte till, men mannen då? Han satt på arslet med mobilen och verkade inte vara delaktig alls i städningen. Och så mycket olika kemikalier hon använde varje dag. Usch

   Radera
 8. Mellandagsrea? Det är väl då butikerna plockar upp allt gammalt mög med glitter på i förhoppning om att någon ska köpa skräpet till nyår. Jag är rätt säker på att jag sett samma paljettröjor 7-8 år i rad på rearacken. Plagg som bara finns i butikerna just i mellandagarna. Som fyrverkerier ungefär. Fast förhoppningsvis ofarliga för djur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha, du återkommer alltså till din ungdomssynd fyrvererierna. Om det är till någon tröst är jag gift med en f.d. pyroteknikarbetare. Det var ju så tidigt 90-tal: Tobak eller fyrverkerier, fanns inte så mycket annat att syssla med.

   Radera
  2. Javisst är det så. Pappa var möbelföretagare innan pension och minns att han alltid kommenterade försäljningen när han kom hem. Han jublade inte sällan över att just i mellandagarna äntligen blivit av med någon gammal möbel som hängt med i åratal. På sommarjobb i skoaffär 1991 såldes (snarare försökte vi sälja) relativt tidlösa (nåja..) skor på sommarrean som stått i lagret sedan 70-talet och tagits fram varje år utan att säljas. Det var samma ägare hela tiden som aldrig verkade ge upp. (Gamla Wedins.) Alla skulle dock inte plockas fram, glitterskorna skulle sparas till mellandagarna... Kanske var det detta tillvägagångssätt ännu mer vanligt innan företag började skänka mer till Myrorna och Stadsmissionen. Vem sitter på större gamla lager nuförtiden? Förutom på paljettröjorna nu då? ;)

   I sedan länge nedlagda byaaffären (med välkomnande figurerna Icander & Monica förstås) hemma kunde man ännu under tidigt 90-tal fynda hushållsartiklar med prislappar som inte bytts på 20 år. När jag flyttade hemifrån var det kul att handla bland annat inhemskt tillverkade högkvalitativa kökshanddukar för 3,85 kr styck! De gamla ägarna kunde inte fatta hur jag ens hittade de grejer jag köpte, de kom inte ihåg själva vad de hade i all röra. De hade nog aldrig ens lyft på textilhögarna utan lagt nytt ovanpå under årens lopp. Åh, det var rena drömmen för dagens loppisnörd, nostalgiker och supersnålis!

   Förresten är den som inte bäddar sängen varje dag en loser.

   /Eva

   Radera
  3. @Eva ja herregud Icander och Monica, vad hände med dessa ikoniska varumärkesbärare? Hade inte funkat idag, de är alldeles för CIS.

   Radera
  4. Förstår hur du tänker, men skulle det inte vara verkligt normbrytande att återinföra dem helt intakta? Möjligen med endast lätt moderniserad klädsel och med nya frisyrer? Undrar ibland när vinden vänder och man offentligt vågar bryta de nya normerna som märkligt nog kallas normbrytande. /Eva

   Radera
  5. Den amerikanska intellektuella eliten är ju där redan så om cirka 3-4 år kommer vi att våga göra det även i Sverige.

   Radera
  6. Jaså minsann, då behöver inte Ica Nära på Lilla Essingen och i Bromma byta påsar då i alla fall, de kan fortsätta med de just nu otidsenliga figurerna och bida sin tid. Eller förresten, bättre att trycka dem på tygkassar. Skulle säkert tas upp i media för diskussion. Detta eftersom det inte verkar finnas viktigare saker att tala om...
   /Eva

   Radera
  7. Välfärdsstatens baksida - pseudodiskussioner. Och dessutom Eva har du inte hört hur många liter vatten det går åt till att driva upp bomullen till en tygkasse va va va? Det nya heta är att använda sin gamla plastkasse tills den nöts sönder och samman och då ska du cykla till återvinningen med den. [Meanwhile in Poland: Nytt kolkraftverk invigs.]

   Radera
 9. Varför fick barnen äta på papptallrikar? Vad mycket sopor de måste ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bizarr. Kan någon göra mig en tjänst och länka till en vettigare film än denna miljövidriga, dysfunktionella historia.

   Radera
 10. Får ett starkt sug efter att decluttra lite i hennes städarsenal. Jisses amerikaner och deras alla medel! Jag får lite panik. Även av antalet köksskåp men det är väl för att jag vant mig vid vårt minimala utrymme. Vi har en låda för kastruller/stekpannor/lock, en för ”övrigt” som rivjärn/mandolin/mått/stavmixer/sil, en för knivar och kryddor. Vi har två öppna hyllor för tallrikar/glas/koppar/asietter, det vi använder hela tiden. Sedan har vi en sats om fem lådor varav två är för teknikprylar och en för hushållets papper med tillbehör som hålslag/kuvert. De andra två har bestick och ungnsformar. Det är alla våra ”köksskåp”, har inga skåp bara de här lådorna. Förutom en liten skänk i vardagsrummet med stora fat/snapsglas/sällansaker. Vi har ett skafferi där vi har några stora grytor men vi skulle nog kunna vara med i VM i lite köksgeråd. Jag har nog inte behövt leta något de senaste två åren. Maken är fortfarande lite sur för att jag decluttrade bort hans mögiga brödrost för några år sedan. Han får rosta i ugnen när han absolut måste. Men lyckan i att SLIPPA äga en ful brödrost, som ska FÖRVARAS någonstans. Pjuh! Barnets hörna är en annan historia. Om ni har sett slutklämmen i ”Det regnar köttbullar” när allt har exploderat, där någonstans är vi.. En samlare av rang. ALLT ska sparas.
  Tack för inspon! Nu åker städplogget på, jihaa!
  Morsan

  SvaraRadera
 11. @Morsan: Innan jag ställer frågan "vad är ett städplogg" en fellow fantasi gällande "Han får rosta i ugnen när han absolut måste". Jag gillar verkligen det här tänket. Nu kanske vän av ordning menar att det inte är så energisnålt att värma en ugn till rostvärme för en toast (men ställt i sin helhet mot vad det kostar i miljö att producera en brödrost kanske det blir jämnt skägg?). Men principen är oerhört lockande, att verkligen bara ge brödrosten fräcka fingret. Dessvärre rostar vi väldigt mycket bröd på grund av glutenfri man, men på landet har jag gjort en annan sak nämligen tagit bort den avlagda på grund av vattenrost orangea vattenkokaren och använder nu en rostfri kaffekanna fyndad på Erikshjälpen direkt på spisen. The bliss! Mer fri arbetsyta, inga smulor som kryper in i sladdhärvorna plus att den verkligen är dekorativ och vattnet håller ju värmen jättelänge på plattans eftervärme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, han får värma mackorna, de behöver inte rostas. Rostat bröd är som att röka med magen, bara en massa age-ale.
   Plogg? Det måste du veta vad det är om du aspirerar på att bli bondmora! Det Raskens Ida har på huvet hela tiden. Sjalett kanske ni säger i stöckhölm.
   Love
   Morsan

   Radera
 12. Lyssna på filosofiska rummets senaste avsnitt - om Den konsumerande människan

  SvaraRadera
 13. Herregud! Jag skulle dö om jag hade det som stackaren i videon... Förvisso borde jag verkligen försöka hitta en lucka i vardagen för att städa lite varje dag, men när jag tex fick veta två timmar innan att jag skulle få besök, så hann jag fixa till lägenheten så den såg nästan ut som en visningslägenhet. Det enda som grämde mig var att jag inte hann torka golven med såpa... :-/

  Stör mig också på att mannen verkar vara helt frånvarande i städandet. Han borde väl åtminstone klara av en så enkel sak som att stoppa in grejer i diskmaskinen. Får hemska rysningar av att hon viker tvätt varje dag också, enormt tacksam att jag och exet aldrig ynglade av oss (även om han tjatade in absurdum om det). Tack gode Gud (jo, jag är också lite sådär religiös ibland, gillar att läsa Evas inlägg på området) att jag hade förstånd att aldrig skaffa barn. Nu är det tack och lov snart för sent också. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att hon åtminstone hade kunnat rensa bort mannen i filmen så att man slapp störa sig på honom. Stör du dig på själva vikmomentet eller att de verkar missbruka tvättmaskinen? Vi är fem i familjen (Guds finger) och tvättar och viker tvätt en gång i veckan. Det är mest underkläder och några enstaka toppar/skjortor. Jeans/byxor mycket sällan. Har heller inte fattat folk som trättar handdukar efter typ varenda dusch eller byter lakan flera gånger i veckan. Eller som min au pair-familj som tvättade sina pyjamaser varje dag och lät sin au pair = mig stryka dem varje dag.

   Radera
  2. Jag stör mig på den stackars människan som måste vika kläder varje dag... En sån "enkel" uppgift borde tom mannen klara av. Jag viker själv typ endast handdukar och badlakan.

   Men men, hon är säkert lycklig med sitt liv. ;-)

   Radera
  3. Hon kanske inte ens jobbar eller bara deltid. Min mamma var hemma på heltid tills jag var 17 år och då har man tid att laga mat från grunden, tvätta för jämnan, mangla, stryka och vika tvätt, baka och jobba i trädgården, odla och plocka bär. Mamma fraktade dessutom mat från affären på cykel åt fem personer. Pappa lyfte inte ett finger hemma, han drog istället in stålarna, var den som använde bilen och fick full markservice. Hur ännu mycket vanligare är inte detta i andra länder? /Eva

   Radera
  4. Jag skulle inte kalla henne stackars människa. Hon har väl själv valt att vika tvätt varje dag och en latmask till man.

   Radera
  5. Men håller med Fru EB, det är ett otyg detta med överdrivet tvättande. Gillar ju själv att allt ska vara riktigt rent men sådant är ändå inlärt beteende och osunt när det går för långt. Kan ibland se det som en sport att inte gå till tvättstugan. Lättare förstås om man inte jobbar och behöver se tiptop ut varje dag. Det enda som faktiskt behöver tvättas ofta är ju det Fru EB tog upp, strumpor, underkläder, toppar, vissa handdukar o dylikt.

   Skulle min hyresvärd plötsligt få för sig att ta en tjuga för varje bokat tvättpass skulle det bli andra bullar! För er som har egen tvättmaskin kan ni istället för att tvätta lägga undan en femma,tia eller tjuga, beroende på antalet maskiner som ett pass innebär. Medvetenheten ökar och vips har tvättmängden minskat, tvättmedlet räcker längre, elkostnaden gått ned och stressen över tvätten ett minne blott. Man har också "fått" en nätt liten pengahög att nyttja klokt. Är man plötsligt smutsigare? Snarare kanske mer lugn, ren och fri i sinnet. ;) /Eva

   Radera
 14. När jag ser den där städande amerikanskan kommer jag tänka på någon undersökning, minns inte om den var svensk, kanske tysk. De undersökte inandningluften i olika hem med olika vanor vad gällde städning, rengöringsprodukter och rökning.

  Det visade sig att luften var mycket ohälsosam i de hem där man städade ofta och med alla möjliga kemikalier och väldoftande medel. I hemmet med minst städning, men som var rökfritt, var det bäst luft tillsammans med det hem där det visserligen städades hyfsat ofta men enbart med milt diskmedel och såpa. I ett ruffigt och sällan städat hem där det röktes mycket, var luften lika farlig att inandas som i det mest perfekta hemmet som var rökfritt med ständigt befann sig i ett moln av kemikalier och starka dofter.

  Kontentan var att det var minst lika farligt med starka kemikalier och parfymer i rengöringsprodukter hemma som att utsättas för passiv rökning i hemmet. Bra att tänka på i sin dagliga städrutin. Och är den daglig så behövs väl inte så starka medel heller. Diskmedel eller såpa räcker långt även i badrummet när man väl gjort en mer sällan förekommande grovrengöring. Att behöva riktigt starka medel säger något om hur förutseende man (inte) varit i sin städning.

  Ändå är det väl bara att erkänna att man aldrig haft så rent och fint som den dag man flyttat! Varning: Välj inte vita fogar till golvklinkers.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gjort mitt egna städmedel och blandat i en sprayflaska som består sv såpa, ättika och vatten. Det funkar för det mesta som ska städas, utan alla de kemikalier som hon sprayar i sitt hem varje dag. Hemskt. Vilken kemikaliecocktail

   Radera
  2. @Anonym 22:17: Samma här, såpa och vatten i blomduschflaska. Se recept här https://www.grumme.se/stadtips/dosering-sapa/

   Radera