Året summerat & mål nästa år

Innan jag börjar har jag ett tillkännagivande att göra: Jag har nu dragit plåstret, på julafton till på köpe. Från och med 1 januari har vi inga barnförsäkringar (hoppas jag, har bara mailat bolaget, går det inte per den 1/1 ser jag till att de avslutas asap de har säkert något finstilt i avtalet som gör att man blir skinnad en sista gång) och kommer att lägga dessa årliga 6 500 kr i deras barnstash. Vidare kommer vi i hemförsäkringen att sänka lösöret till lägsta tillåtna nivå och höja självrisken till högsta möjliga nivå. Återkommer med detaljerna när jag fått siffrorna från If. Tack Studenten A för att du skrev inlägget angående försäkringar. och alla ni som kom med kompletterande input. Det jag insåg efter inlägget är att i livet som FI behöver man inte så mycket försäkringar som om man jobbar lön för lön då exempelvis en sjukhusvistelse med ett barn kan innebära att besvärande lönebortfall som gör att man hamnar hos inkasso, Lendo eller Lyxfällan. Som någon uttryckte det: Det gör ju inte barnet mindre skadat, det blir mer som ett plåster på såren. Och med svensk sjukvård behöver vi inget ytterligare plåster på såren anser jag eftersom vi varken bryr oss om lönebortfall eller random utgift som kan komma med en olycka/invalidisering. Inte heller har vi i vår skabbigt möblerade lägenhet något lösöre av värde. Det som skulle hota vår kick ass life style hade varit vattenläcka e d men där är diffen i självrisk marginell i sammanhanget och förhoppningsvis drabbas man rätt sällan av just sådana händelser. Jag kommer nog att tampas med de katastroftankar kring barnen Katarina nämnde ett tag (känns lite som att jag bränt våra lyckoamuletter) men parallellt med detta - vad gött det var att skicka de där mailen! Det var liksom: Thanks for nothing If, seeya in hell!

För nio år sedan fick jag nedan anteckningsbok av Marknadsförar-L och den har blivit min "årsdagbok"*.Jag har i perioder fört vanlig dagbok men den har varit av något skiftande kvalitet.** Tanken med årsdagboken är densamma som med dagligmedias försök att sammanfatta året i något som skulle liknas vid relevant rapportering i slutet av varje år, utan att ägna sig åt granulärobservation av perifera alternativt urvattnade ämnen.*** Så min årsdagbok ger på 1-2 sidor en summering av de större händelserna i vår familj under året. Tjopp tjopp. Och så lite mål inför nästa år. Och ni som varit på ledarskapsutbildning vet att målen ska vara SMARTA d.v.s. Syndiga, Maffiga, Androgyna, Rudimentära, Tillmötesgående och Antagligen i siffror. Därför har jag ställt upp följande mål för mig nästa år:

- Gå 6,5 km/dag (inte så svårt eftersom jag gör det redan idag. 7,5 faktiskt, jag gillar att ha säkerhetsmarginal)
- Skaffa fem (5) hönor.
- Installera en (1) hönslampa i hönsgården

Vilka årsmål har du inför 2019?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Fast det skulle kanske heta "årsbok" för att vara språkligt korrekt.
** Jag har mest spytt galla över kunder. 
*** Exempelvis turerna kring svenska akademien och regeringsbildningen.

44 kommentarer:

 1. Härliga mål! Höns! Tell me more!! Vilka höns ska du skaffa?
  Jag har flera mål inför 2019, förutom sparmål så har jag mål kring odlingen/graden av självhushållning och träningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En blandning tror jag. Åtminstone tre Hedemora så att jag vet att de överlever ifall jag misslyckas med lampan (de ska klara minus 20 grader?) och sen har jag en lokal pusher av en helt underbar sort vars namn jag inte minns nu men de har fjädrar ända ner på fötterna. Klorna? Tassarna? Hur mäter du graden av självhushållning om en får fråga? Min grad ligger uppskattningsvis på en promille (egen mynta till mohitos och det är ungefär lika imponerande på en trädgårdsnörd som att säga att jag lyckats driva upp maskrosor att ha i salladen).

   Radera
  2. Under mina år som hönsfarmare hade jag afrikanska dvärghöns, de har fjädrar ända ner till tårna.

   Delade ganska frekvent en påse ostbågar med den sällsynt sociala tocken på altanen.

   Radera
  3. Å så raaart! Jag längtar ihjäl. Ska kolla men det var inte så de hette.

   Radera
 2. Hahaha jag gillar dina mål för kommande år. De flesta kör jättemaffiga mål men de här är ju helt genomförbara. Mina mål för året är att dra in el till hönshuset så jag kan ha en värmelampa, rida min häst 1-2 ggr i veckan och äntligen få upp mitt växthus och börja odla mer själv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha så jag är inte ensam om värmelampa-målet? Jag ska lägga in en bevakning på Tradera så får vi bjuda mot varandra. Hönslampebattle!

   Radera
  2. Hahaha för att trissa upp priset så sure ���� ja en av mina hönor har inte riktigt förstått det där med hur olika årstider fungerar så hon ruggar i december när allt annat levande lägger på sig extra hull och extra päls för att klara kylan. Då bestämmer hon sig för att det är en bra tid att vara naken. Så tänkte vara snäll att ordna lite värme åt henne. Nu bor jag i Skåne så vi har ju sällan så väldigt kallt men ändå minusgrader

   Radera
  3. Utmärkt mål, rida är verkligen en lisa för själen! Idag red jag en stund barbacka och skrattade som ett barn när jag höll på att ramla (eh glida) av. Min häst ansåg att jag inte hade tillräcklig balans för att få trava. ;-)

   Radera
 3. Varje dag promenad. Får du till det? Inte lite slack med 5 dagar i veckan eller liknande

  Strongt gjort med försäkringarna? Var du och herren (han i samma lgh, inte där uppe) överens?

  Målen nästa år blir sparande på börsen x kr
  Amortering x kr
  Ta med barna på x roliga saker
  En utemiddag med barnvakt
  En barnfri frukost ute
  (De sista kanske inte låter så svårt men med övrig släkt på annat håll och ett barn på 1 år är det lite utmanande)
  /D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra mål! Om jag får komma med ett litet råd skulle jag passa på att formalisera den där utefrukosten till minst två gånger under året och då medan barnen är på förskola/skola. Jag hade som vana förr om åren att ta en semesterdag mitt i terminen då jag åkte på yasuragi. No need for babysitter! (tips då är att inte glappa inför dagispersonalen varför man kommer och hämtar med rosiga kinder och harmonisk blick istället för den askgrå hyn och stirret, vissa kommuner (alla?) tillåter inte att man har barnet/n där om man har semester).

   Radera
  2. Och ja, jag fick med mig min Herre/Husbonde. Jag fångade honom i ett blissful moment kring Karl-Bertil Jonssons Jul.

   Radera
  3. Jag har en arbetskamrat som tillsammans med sin man tar en ledig eftermiddag i månaden då de promenerar och umgås tillsammans utan barnen.

   Radera
  4. Tack för tipset om ledig mitt i veckan, och använde den faktiskt för 3 veckor sedan på just nämnda japanska stället :)

   Radera
 4. Ja, förutom mål för sparandet, har vi en Bucketlist i familjen på saker vi höll göra, både stora och små.
  Sedan har jag personliga mål, två friluftsaktiviteter som jag vill göra och sedan har jag som mål att ta två uppdrag inom min hobbyverksamhet.
  Det är mål som är utvecklade och meningsfulla för mig.
  Sedan har jag ytterligare ett mål som jag kanske borde kvantifiera, att rensa ut mer saker hemma... Ska kanske specificera vilka garderober och skåp jag ska gå igenom.... Hmmm, ja, så får det bli!
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sedan har jag ytterligare ett mål som jag kanske borde kvantifiera, att rensa ut mer saker hemma... " Det kommer lite inspiration på temat i mellandagarna så stay tuned! Sen har jag aldrig förstått de i de-cluttersfären som känner ett sådan behov av att räkna allting. "34% av prylarna ut!" Risken med att applicera ett akademiskt förhållningssätt till rensningen är att den inte blir av så mitt tips är: Börja med en låda och fortsätt sedan så länge du orkar.

   Radera
 5. God fortsättning på julen Fru EB och alla som läser här.

  Först vill jag säga att jag är tacksam för allt tålamod. Vet ju om min starka tendens till långa och omständliga kommentarer. Får skylla på att denna högintressanta blogg och spännande kommentarsfolk bidrar starkt.

  Fru EB, du skriver att du går 7,5 km per dag. Ni har hund så blir inte förvånad egentligen. Men menar du att du går den sträckan inräknat dagens alla steg från sängen till sängen igen så att säga? Då är det inte mycket mer än vad som anses nödvändigt för ett hälsosamt liv på lång sikt. 10 000 steg eller 6 km/dag är vad som anses normalt för god hälsa. Men om du egentligen går uppåt 15 000 per dag så är det ju rikigt finfint.

  Det sägs att svenska sjuksköterskor går (springer?) i snitt 18 000 steg/dag. Enda anledningen till att de inte alla då är pinnsmala är stressen, den kan ju bidra till sämre mathållning och matsmältning dessutom. Man kan undra hur det är inom andra yrken. Möjligheten till vardagsrörelse (nya hälsotrenden 2019?) är begränsad för många.

  Under 2009 förde jag stegdagbok (tips!), skrev upp antal gram fett förbrännt, km osv. Hade avancerad stegräknare (ej i mobilen). Bara fokuset ledde till att man sällan ville sitta på rumpan. Gick ned sju kilo, blev som 18 igen. Det var väl en hype med stegräknare tror jag det året.

  Förresten, liknelsen med att bränna sin lyckoamulett är intressant. En sådan är ju tecken på att man tror på det onda. Att istället tro på det goda kräver tillit. Klart det känns (understatement) att gå från otro/misstro/vantro till tro! Det modet har också Kierkegaard sagt sitt om. Riktigt starkt jobbat där! /Eva

  SvaraRadera
 6. "Men menar du att du går den sträckan inräknat dagens alla steg från sängen till sängen igen". Nej, jag räknar med hjälp av hjärtsymbolen i iPhone så det är bara när jag beger mig utanför ytterdörren som det tickar. Så siffran är nog högre.

  "Bara fokuset ledde till att man sällan ville sitta på rumpan."
  "Man får det man mäter" var något jag lärde mig under någon av séjourerna på Hästberga. Det är därför det är så viktigt att också mäta sparande varje månad, förr retards (mig själv inräknad under 4-5 år) på daglig basis d.v.s. hur mkt deg man sprätter iväg. Det är enda sättet om man vill nå riktig förändring, diffusa nyårslöften av typen: "Jag ska träna mer och äta nyttigare" göre sig icke besvär.

  Eva - dina långa och studntals uppfriskande Gammaltestamentliga kommentarer förgyller detta kommentatorsfält så vi betackar oss för eventuella tankar på självcensur i det nya året!

  SvaraRadera
 7. Extremt smart med försäkringarna att höja självrisken, det har aldrig slagit mig! Ska kolla vad det gör på hem- och företagsförsäkringen. Och bilen. De övriga rör jag inte, ska dessutom köpa på mig en livförsäkring. Livets snabba vändningar har varit alltför påtagliga den här julen. Det där plåstret är bara ett plåster men det kan vara hjälpsamt om det värsta händer. Har ju bara en spottstyver sparat ännu om vi snackar frånfälle och lämna familen i sorg och den parten som är kvar blir ensamförsörjare.

  Jag vill ha tillit till det goda, som du så klokt och fint skrev Eva! Men det modet har fått sig en törn. En av mina bästa vänner miste sin hälft för ett par dagar sen, hen är inte fyllda 40 och har ett barn i förskoleåldern. Så klart kommer ekonomin att bli en sak att omstrukturera nu som ensamförsörjare. Att hen klarar det är jag säker på men ett utfall på livförsäkring skulle vara en hjälp i det praktiska som blir verkligt även om sorgen är det som är det absoluta just nu.

  Mina mål 2019:
  • Sluta snusa (så länge jag inte lyckas med detta känner jag att min karaktär är som bakterierna som lever av kladdet längs toakanten på golvet på en obevakad offentlig toalett)
  • Få ihop en likvid buffert som motsvarar ett års familjeförbrukning. Om jag får till den aktieutdelning jag hoppas på så bör jag vara i mål vid oktober nästa år. (Jo, jag behöver ha det i likvida tokpengar för jag mår så bra av det.) Sen matar jag allt spar rakt till ISKen.
  • Reclaima yogan. Jag får köpa en julklapp för max 450 från mitt bolag. Det blir en yogamatta för min gamla gick och dog i somras.
  • Vara en mer accepterande människa. Jag har lätt att bli så där pöbelaktigt fördömande och klaga. I hate it!

  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En av mina bästa vänner miste sin hälft för ett par dagar sen, hen är inte fyllda 40 och har ett barn i förskoleåldern". Å fy så hemskt Morsan! Och ett trauma att fira jul för ett antal år framöver.

   Livförsäkring skippade vi båda för länge sedan efter att vi valt anhörigskydd i pensionen. Jag ser min ISK som en fet livförsäkring till mannen pLUS att han får fullständiga rättigheter att ge ut mina dagböcker postymt - mer snaskiga detaljer än Noréns lyckades klämma ur sig.

   Målen för 2019 ser bra ut. Ett tips på snusvägen är att gå över till billigt fulsnus så att du till slut mår så illa att du inte kan stoppa in en. https://www.snusbolaget.se/gora-eget-snus/snussatser-los/.

   Och jag tror att jag talar för alla när jag ber dig lägga till ytterligare ett nyårslöfte nämligen att inte sluta kommentera på blögga!

   Radera
 8. Oups, där var jag nära att skriva med mitt google-konto. ;-) Så går det när man inte loggat ut från mailen. Hehe.

  Jag har kick off med mig själv dagen innan nyårsafton, då jag summerar året och bestämmer mig för nya mål. Så jag får återkomma då. De allra flesta målen handlar trots allt om hästarna, så det är inte så spännande. ;-) Jag har sett fram emot att få summera hur mycket större portföljen blivit, men nu när börsen rasar blir det kanske inte lika muntert.

  Snabbsummerar jag så inser jag att 2018 var året jag verkligen tog tag i min ekonomi, minskade ned på saker (både sånt jag hade och att jag köpte mindre) och började gå djupare in på vad jag egentligen vill. Har alltid gått min egen väg, men 2018 blev jag ännu tydligare mot mig själv vad jag egentligen vill (spoiler: hästar och få vara ifred).

  Skönt med barnförsäkringarna, de där pengarna kommer göra så mycket mer nytta i sparande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Snabbsummerar jag så inser jag att 2018 var året jag verkligen tog tag i min ekonomi, minskade ned på saker (både sånt jag hade och att jag köpte mindre) och började gå djupare in på vad jag egentligen vill." Rys vilket bra år Ellinor!

   Om en får inflika ett mål inför 2019 för dig: "Sälja av min samling handmålade hästar och investera i låg börs för maximal hävstång."

   Radera
  2. OCH det betyder mycket för mig att du - med ett förflutet i försäkringsbranschen - tycker att jag gjorde rätt i att ditcha barnförsäkringarna. Tar med mig det och Evas ord om att tro på det goda som mina nya amuletter.

   Radera
  3. Ja, 2018 var verkligen ett bra år! Även om jag som vanligt inte inser det förrän i backspegeln. Just känslan av att rensa är underbar, både där och då, men även när man njuter efteråt av tex ett luftigt badrumsskåp.

   Haha, jadå, modellhästarna ska minskas ned rejält. Alla kommer jag inte kunna sälja (än...), men jag ser det som ett ständigt pågående projekt där de fåtal som blir kvar, uppskattas mer.

   Radera
 9. FruEB, appropå det där med försäkringar, visst var det du som skulle kolla om du kunde göra förtidigt uttag på en pensionsförsäkring/sparande eftersom den var på ett mindre belopp och därmed fanns möjligheten att få ut den i förtid och därmed slippa de höga årliga avgifterna?
  Hur har det gått, vad säger försäkringsbolaget?
  Hade du flyttat den från Skandia till Humledumle-banken (eller hur du säger) dvs swedbanken eller kanske var det vice versa och isåfall , om den är flyttbar är den antagligen uttagbar i en klumpsumma

  SvaraRadera
 10. https://efficientbadass.blogspot.com/2018/11/min-lasta-pension.html

  Den var flyttad från SEB till Kuckelimuck bank (Swedbank). Jag sitter fast i en återvändsgränd ochorkar inte researha mer nu, är rätt nöjd med indexfond Asien som den nu ligger i. Det är ju bara kaffepengar, 80 lakan höhöhö (ett isterbukskratt från maggropen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. 80 lakan? Hmm, då måste det ha missuppfattats från början eftersom vårt kära skatteverk har satt gränsen på 1pbb, dvs ca 45 tovor.
   Men om ca drygt ett år när börsen gått ner 50% så är du under skatteverksgränsen och kan då ta ut stålarna. Alltid något att glädjas åt i sådana fall.....

   Radera
  2. Som kommentarena säger i länken din så har du ju fortfarande möjligheten att flytta till tex avanza och köpa deras globalfond med 0.1% i avgift eller Nordnets helt avgiftsfria olika fonder i våra närliggande länder
   Men som du säger, det är ju kattskit vi pratar om vi pratar i kronor och ören här för din aktuella försäkring

   Radera
  3. Apropå detta med börsens nedgång som nu verkar ligga på minus 10% i år (hörsägen från middagsbordet igår). Är det bara jag som välkomnar detta? Och jag är inte ens i wealth ackumulation phase och för er andra är det julafton hela 2019 om ni har tur kanske längre ändå, fantastiska nyheter!

   Att förvänta sig fortsatt uppgång efter dessa 9 år av halleluja moments är lite som att...jag inte vet jag, den gamla göra-i-brallan-liknelsen: Kortsiktigt behagligt (?) men långsiktigt varken hållbart eller najs eftersom man då kommer att gå med nerverna på utsidan och vänta på korrektion var dag. Detta göder också ett oönskat beteende nämligen alla självutnämnda domedagsprofeter a.k.a. börsexperter som ska gå ut i sina fora och ropa vargen kommer. Släpp hit vargen säger jag och låt oss kela lite med han. Han bär en skylt runt halsen och där står det "Skynda fynda!".

   Talade med min man om detta igår och han var inte alls med mig. "Jag bryr mig ju bara om vilken avkastning jag får." Ja exakt, och om man värnar om sin avkastning kanske man månar om ett vettigt börsklimat som inte stegrar sig raka vägen upp mot 1929-nivåer med påföljande skyskrappehoppare and shit. Hur tänker ni kring detta? Är det jag som tänker rätt och min man som tänker fel? (story of our marriage men visst, utmana det)

   Radera
  4. Jag är mest stressad över att jag inte kan få loss mer kontanter att köpa fler aktier och fonder för. Så jag hoppas lite att nedgången fortsätter iaf tills jag fått loss 2019 års utdelningar... :-D

   Radera
 11. För mig som är i en ack-fas så är det ju toppen att det lyser rött överallt men precis som du skriver så tjänar nog alla på en mer sund värdering av börsen. Jag investerar i globala indexfonder samt tråkiga stabila utdelningsbolag (tänk Investor och Handelsbanken) och överlåter Fingerprint och andra chansningar till de självutnämnda proffsen (läs männen) på börsen. För eller senare så blir det nog fart på karusellen igen.
  God jul fru EB!

  SvaraRadera
 12. Tjena,
  Det där med försäkringar borde jag nog också spana på. Pyntar kring 2000 kr per månad till if. Som du påpekar är inte pengar varken tröst eller till hjälp för min del. Blir barn skadat så är det ju vad det är och jag utgår grån att sjukvården gör allt de kan oavsett försäkring.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Årets, dvs 2018, var matlåda hela året och inget godis öht samt inga andra sötsaker på jobbet. Fixade alla! Det har varit grymt skönt att slippa tänka på sötsaker och bara förhålla mig till/acceptera att jag inte får. Jag tror jag helt enkelt copy paste och kör samma för 2019.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sötsaker, jag får en bild av en liten macaronbuffé där bland Pokemonplattorna. Det jag uppskattar i detta kommentatorsfält är det hårdnackade målfokuset. Som studenten A som straffar sig själv för glömd lunch genom att inte köpa lunch. Det är nästan JLF-compliant fast lite mer stilfullt eftersom ni förhoppningsvis inte har på er fotbollströjor. @Petrusko: Skippa skiten bara.

   Radera
  2. Något annat man bör skära i? Alkoholintag?

   Radera
  3. Haha det vågar man väl inte föreslå i det här kommentarsfältet "Ibland gör man rätt". Finns ju chans att man blir lynchad av alla vinpimplande "äldre damer" här då ju :D

   Radera
  4. Notera hur väl vi teg ihjäl kommentaren.

   Radera
 14. Har städat av lite bilförsäkringar under hösten. Det som vanligtvis triggar detta är vackra brev från försäkringsbolagen där de säger att de förändrat försäkringen för att anpassa mot mina behov, dvs öka sin egen vinstmarginal på min bekostnad. Denna städning minskar kostnaden med ca 6000 sek/år. För övrigt drog jag mej ur börsen för ca ett år sedan då jag tyckte att det jag redan hade tjänat gjorde att jag kände mej fri och ledig med tanke på risken för negativa förändringar på jobbet. Känner nu att de sista två åren innan jag fyller 55 har förutsättningar för att kunna rulla på fint då en ny chef är under rekrytering. Skulle dock börsen fortsätta ned en bit till kanske jag får börja shoppa någon fond igen. Chanserna till en sur börs i närtid verkar dock goda så länge trumpen får hålla på utan att bli tagen i örat./frivilligpensionär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tillskriver Trump stort inflytande. Låter som en bra sits för dig. Skrattade igenkännande åt brevet från F-bolaget. Det var vid deras barnförsäkringsrevidering förra året som jag kände att det nog fick komma att bli nog.

   Radera
 15. Att jobba på sin fåfänga. Kan det vara nåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade faktiskt det som nyårslöfte ett år i tonåren. Jag tillbringade osunt mkt tid med att titta mig själv i spegeln och satte som mål att bara titta i spegeln en gång om dagen. Idag tittar jag mig i princip aldrig i spegeln vilket kanske inte gagnar mina syften heller.

   Radera
 16. Haha! Det läggs inte så många sekunder framför spegeln. Jag tänkte mer på hur jag är med andra. Det handlar så mkt om att försöka imponera och att vara bättre. Jag ser det som fåfänga. Och det ger inte så mycke i längden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså jaha...Men du får välja att hitta din excentriska nisch, den där avhållsamhet från gadgets och resor är en exklusivitet. Utan att för den skull skriva folk på näsan, du ska mer utsöndra ett diskret frugalt elixir som får de andra att undra vilken magisk hemlighet du fått nys om. Så som ena halvan av The Minimalists beskrev det (den hundliknande) när han träffade sin blonde lille kompis efter flera års paus och såg hur denne såg så fjäderlätt i psyket ut. "Vad är din hemlighet?" liksom.

   Radera