Årets första dagar...

...är en bitch. Om du är i närheten av likadant funtad som undertecknad är nyårsdagen och nästkommande handfull dagar starkt ångestframkallande. Inte bara i kölvattnet av för mycket bubbel i kombination med vällingbeige himmel och kyla, utan för att årets första dagar - åtminstone för mig - känns då djävulskt mentalt påfrestande rent världsligt. Likt Sisyfos står jag igen längst ner i backen med min stenbumbling som ska baxas upp och jag känner mig så trött och seg. Därför ägnar jag mig åt den aktivitet som allra mest effektivt botar min ångest och kickar igång mina system nämligen städning. Städning har ungefär samma effekt på mig som sån där...vad kallas det för...ladd!*


Det som intresserade mig i den här videon var också hur hon styckar upp de olika momenten till olika dagar. Vilken bra idé! Jag tror att jag ska testa detta någon gång under året. Men i helgen blir det major Christmas Cleanout, då ska stjärnor, gran, dörrkransar och allehanda allmogepynt UT, fönster ska öppnas och täcken ska vädras, blommor ska duschas och mannen ska rakas.

Mvh/
FruEfficientBadass

* För översättning, gå till Kristna Nyktra Singelbloggen för "Knarkspråklista".

P.s. Jag tänkte från och med söndag köra "Kondo-söndag" i ett par månader där vi tillsammans analyserar ett avsnitt av Netflix serie "Tidying Up With Marie Kondo" som publicerades 1 januari. Jag är - som ni kanske redan gissat - ett stort fan och vet att flera av er som läser också är det. Tanken slog mig att det vore så kul om vi kunde dissekera varje avsnitt ihop. Detta var bara en heads-up så att du - förutsatt att du har Netflix - kan hinna se avsnitt ett innan söndag. D.s.

51 kommentarer:

 1. Alltså.....jag är ett stort fan av för/efter grejer oavsett vad men.....alltså....jag har liiiiite svårt för det där med "spark joy". Förstår grejen men när jag ser henne eller vem som helst stå på ett ben och tindra (försöker visa att man - ja, hur översätter man det till svenska? - sparks joy) så får jag sådan där pinsamhetskänsla i kroppen och jag börjar leta efter skämskudden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha håller med! Det är detta vi ska ventilera i gruppterapin på söndag. I första avsnittet fanns flera ögonblick av "cringe" för att citera barnens språkbruk. MEN också helt underbara saker händer. Man får, som Lars säger, ta det goda med det onda.

   Radera
  2. Jag är med på allt utom krig! Count me in, här ska ventileras!

   Radera
 2. Älskar marie kondo..har sträckkollat alla avsnitt..därmed inte sagt att jag står på ett ben o tindrar med mina saker ..men bara se lyckan i den lilla människan..wow

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon är verkligen ett fenomen. Det visar hur märklig och magisk världen är. Här har vi alla kommersiella, finslipade, munlädrade de-clutter-artists som mer än gärna gör sig ett världsnamn. Men så är det en barnstor japansk liten fröken - som inte ens talar engelska - som folk går igång på.

   Radera
  2. Kan man kolla säsongens alla avsnitt eller är det sånt irriterande nu släpper vi ett avsnitt i veckan?

   Radera
  3. @ Plina, det finns åtta avsnitt ute!

   Radera
  4. Men inga spoiler alerts nu! Om ni ser hela säsongen, håll den för er själv!

   Radera
  5. Då kanske det är dags att testa en gratismånad av netflix. ��

   Radera
 3. Många här verkar gilla städning och ha ganska pedantiska personligheter. Undrar om det gör det enklare att spara? Känns logiskt. Ordning i både skåp och kontoplan.
  Själv är jag mer av ett vandrande katastrofområde. Det är en ren kamp att inte låta kaoset ta över. Så jag kanske borde försöka hänga på här med Marie kondo-tittandet. Särskilt med tanke på att jag har utsett januari till årets städa-rensa-röja-månad. Men tindra kommer jag fan inte att göra. Där drar jag gränsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag avskyr städning! Och efter att ha läst hennes böcker och gjort rensningen så kan jag säga att jag längre inte använder en massa tid till att söka efter grejer på morgonen eller att städa. Med hemfrid som hanterade städningen och 5 minuter innan läggdags då jag la tillbaka allt på sin plats så såg mitt hem ut som i en inredningstidning. Jag skulle säga att hennes bok egentligen inte handlar så mycket om städning utan snarare är en livsfilosofi. Precis som med alla andra böcker behöver man inte tillämpa allt. Jag har tex svårt att tacka prylar för deras del i mitt liv eller hur det nu var utformat men just glädjedelen var ganska effektiv vid utrensning av saker och ting. Sen tycker jag att hon i vissa delar såsom utrensning av böcker är lite för extrem för min smak men jag har gjort min version av hennes utrensning. Jag är förvånad över hur mycket jag rensade ut eftersom jag tyckte jag redan hade det ganska minimalistiskt.

   Radera
  2. @DDT: Nu är det du som tindrar bitch!
   @Plina helt rätt, en filosofi. En vacker, grön, kärleksfull och mindful filosofi som går att applicera på alla livets områden.

   Radera
  3. Okejrå, jag ger det en chans. Det där med fem minuter före läggdags och inredningsmagasin låter ju bra. Även om just mitt hem aldrig lär hamna där - jag har mycket tveksam smak.

   Radera
  4. Jag tog hjälp av en inredningsarkitekt (som två år senare fortfarande inte skickat en faktura för jobbet) efter att vid inköp av min första lägenhet ställts inför valet av en miljon färger i färgbutik. Jag berättade vad jag gillade och inte gillade. Hon kom med några färgalternativ och några alternativ till köksbord och stolar. Jag valde den jag gillade bäst, köpte färgen och målade. Samma med möblerna. Även om jag fått en faktura så hade det varit värt att slippa göra alla val eller springa i en massa möbelbutiker.

   Radera
 4. Det finns tre höjdpunkter under min arbetsdag i buren.

  Numeros 1: promenaden till jobbet i frisk luft och med vetskapen att du publicerat nytt inlägg (alltid morgoninlägg dessutom, tummen upp).

  Numeros 2: att läsa inlägget på kontoret med varmt gratis kaffe och vinklad datorskärm givetvis.

  Efter denna ljuva stund försvinner livslusten liten för man vet att en har minst 7tim kvar av arbetsdagen men så händer nr 3.

  Numeros 3: Avanza appen plingar till med Kaaaching vilket innebär utdelning. Nu sker inte detta dagligen men det ger en tillbaka hoppet om ett liv i frihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Avkastaren: I love you. På riktigt. "...och vinklad datorskärm givetvis" Hahaha

   Radera
  2. @avkastaren Ja vilken lycka det var att upptäcka katchinginställningen! :)

   Radera
  3. Avkastaren: Känner igen mig. Tre höjdare och sedan transportsträckan (med en kik på kommentarsfältet som en liten paus).

   Magnus

   Radera
  4. Inte för att jag vill vara den som är den och ta bort den lilla glädjen...
   Oavsett vinklad skärm eller inte men sker surfningen på jobbdator och på arbetsgivarens nätverk så har de full koll på vart ni surfar om dagen. Det finns fin fina applikationer installerade som rapporterar till it-ansvarig om vart trafiken går på nätverket. Storebror ser dig.
   /kryddpåfyllaren

   Radera
  5. Vi har ju diskuterat det här tidigare och antar att det beror på arbetsplats. Vissa menar ju att de efter ett tags surfande här inte kommer in längre. På min förrförra arbetsplats (där jag ändå hade en viss insyn hos storebror) fanns det inte på kartan att kartlägga folks surfvanor. Vissa sajter var spärrade globalt, ex. YouTube såvida man inte jobbade med marknad och då fick man på formulär ansöka om access (har ni hört så dumt!) men att någon programvara skulle analysera var kreti och pleti håller till hade vi mig veterligen inte.

   Radera
  6. Jag vill hävda att det inte beror på arbetsplats. Alla server ett företag har övervakas och mäter belastning, trafik etc. Programvaran/orna för övervakning är en default sak som kommer med en serverlösning. Naturligtvis finns inte denna programvaran primärt för att gå ner på detaljnivå för att se vad vilken mac-adress som har surfat var - dock finns informationen där om någon vill kolla. Tror inte det är många som bryr sig om vart deras anställda surfar och kollar efter.

   Min poäng är dock fortfarande att som anställd tro inte att du är anonym för att du vinklar skärmen.
   /kryddpåfyllaren

   Radera
 5. Jag känner så igen mig i Avkastaren förutom en 55 min bussfärd istället för friska luften. Jag lägger till en h på omplaceringar/följa upp bevakningslistan etc så att jag kommer ner i 6 h vilket jag tycker ska vara heltidsnorm. Marie K får jag väl trots viss aversion kolla in. Hennes trollstav/container hade verkligen behövts i det Lanska hemmet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag glömde dagens mantra av Frugalwoods: "Managing your money—and growing your wealth—isn’t about complex day trading or bizarre get rich quick schemes, it’s about following the simple premise of “spend less than you earn—invest the surplus—avoid debt.”

   Radera
 6. Jag lyssnade på en av hennes böcker, den första tror jag, när jag rensade för ett par år sedan. Väldigt inspirerande medan man hällde ut lådor och slängde och ordnade! Man kanske inte lyssnar på precis allt hela tiden, men då backar man ju bara en halvtimme eller mer och lyssnar om. Kan räcka i flera städdagar. Ja, det är onekligen intressant hur en liten nätt flicka som inte talar engelska kan slå igenom så där. Det säger något om kraften i saken i sig, att hon verkligen har något av värde att komma med.

  Det är intressant att hon också för med sig en annan syn på verkligheten än vad som är vanlig i väst. Hennes verklighetssyn liknar lite den fornegyptiska synen där även ting har en insida, är ett subjekt likt människor och där anden eller "det andliga" integreras i vardagen. Det där spark joy är väldigt lätt att tolka som en andlig förnimmelse. Om någon pryl ger dig en positiv andlig förnimmelse är det en pryl du kan fortsätta relatera till i ditt liv.

  Relation och relatera är vad det handlar om, inte "ha/äga objekt", det är ett västligt sekulärt perspektiv. Om du är fäst vid något som du innerst inne vet är galet och det skapar allt annat än joy, är relationen till det subjekt du lagt i saken sjuk. Saken kan behöva avlägsnas eftersom den bär på relationen till subjektet.

  Många saker kanske inte skapar så mycket negativa känslor alls. Bra, banden är inte så starka och man kan bara kasta, ge bort eller sälja av. Märkligt att man ens velat lägga sin livsenergi/pengar på att köpa dessa ting eller så tjänade de sitt värde tidigare. Tack för det då och hej då saken!

  Och saker som skänker goda minnen varför slänga detta? Kanske har man för mycket, nå då så, släng, ge bort. Vissa verkar dock bli arga över att spara ting överhuvutaget. Nå, alla gör som de vill (i väst har alla frihet att göra dumheter ändå). Men om man fått slängmani kanske man ska fundera över sin relation, relation, realtion till sitt förflutna, varför skapar vissa uppenbart bra och användbara saker vrede, vilja att slänga bort? Är det lösningen på relationen?

  Som Plina (ungefär) sagt ovan, det Marie Kondo pysslar med är ett praktiskt psykologjobb!

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som när jag ser på bocken grisen och julmusen under granen, de ser ut som ett gäng på vandring och jag undrar alltid var de är på väg och vad de tänker på!?? Idag tänkte jag att kanske de är på riktigt, att de har en själ! Tänkte städa iväg dem men det var svårt att skiljas åt. När de står där och ser på mig, speciellt den lilla grisen som bligar pillimariskt under sina små grisöron. Men det går ju inte an, tjugondag knut och åker de obarmhärtligen ut, eller ner i sin låda. Tack för att du finns Eva och ger mig insikt och förståelse för att det inte är konstigt att besjäla sina saker. /M

   Radera
  2. @M: Det var ta mig tusan det finaste jag hört sedan min konfirmation. "speciellt den lilla grisen som bligar pillimariskt under sina små grisöron" Men SNIF!

   Radera
  3. Tack M för trevlig feedback, att utfläkandet av mina spontana och något självupptagna tankar kan bli till glädje för någon. :)

   /Eva

   Radera
 7. "Relation och relatera är vad det handlar om, inte "ha/äga objekt", det är ett västligt sekulärt perspektiv. Om du är fäst vid något som du innerst inne vet är galet och det skapar allt annat än joy, är relationen till det subjekt du lagt i saken sjuk. Saken kan behöva avlägsnas eftersom den bär på relationen till subjektet." Just beautiful, håller helt med.

  Precis som med mänskliga relationer upplever jag ofta att ett hålrum skapar luft för nytt. Inte sällan händer det, efter att jag exempelvis hårdrensat garderoben, får fatt på exakt det bruksplagg jag letat efter så länge, rätt ofta som en gåva och/eller vintage. Det är jättemärkligt. (och naturligtvis confirmation bias i att jag minns dessa episoder).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bara för kul med de där "tillfälligheterna"! Läste om en amerikansk kvinna som hade full garderob men ändå inget att ta på sig, ja det vanliga. På nätet råddes hon att röja och tänka ut vad hon verkligen ville ha på sig och behövde. Hon gjorde sig, i sin vilja till verklig förändring, av med nästan allt! Hon blev ändå lite oroad över denna hastiga gåva från hennes sida. Men så dagen därpå ringde hennes mamma och ville ge henne 700 dollar. En sådan stor gåva hade hon tydligen aldrig tidigare fått av sin mamma, dessuom utan synbar anledning, hon fyllde inte ens år. Mamman hade fått för sig att dottern plötsligt hamnat i någon mindre knipa och ville hjälpa...

   Har själv blivit snuvad på försäljningsvinsten till låssmeden när jag av snålhet inte ville skänka mina kläder... Naturligvis behöver inte dessa ting ha samband, men vi människor vill skapa ordning och mening i livet. Du har väl läst Jan Cederquists bok "Slumpen är ingen tillfällighet"? Ljuvlig och lättläst liten pärla! Tror alla människor som inte är helt förstockade av materialism kan relatera till den åtminstone efter lite lagom lång livserfarenhet.

   /Eva

   Radera
 8. I hear ya sister! Men jag kombinerar med lite lek.

  SvaraRadera
 9. @fru EB till kommentar ovan

  SvaraRadera
 10. Angående Marie Kondo: Hon är ju bedårande, men jag blev ändå lite besviken efter att ha sett två avsnitt. Har sett det förut: Helt förfärligt hoarder-likt stökiga hem, någon kommer dit och säger "städa". De städar, det ser så fint ut, och de verkar mycket lyckligare. Gott så, men det ger mig väldigt lite konkreta tips på hur vi kan strömlinjeforma och minimera vårt relativt välstädade och prylfria hem. Och jag ser inte vad som egentligen skiljer avsnitten åt. Ska dock testa att vika kalsingarna så att man slipper ha dem i en hög.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Magnus. Nu vill jag inte gå in på avsnitten i denna serie eftersom det blir SPOILER ALERT men din frågeställning "hur vi kan strömlinjeforma och minimera vårt relativt välstädade och prylfria hem" är intressant och gud hör bön, jag kommer att approchera något ditår vecka tre tänkte jag. Det kommer att tangera lean vilket jag tror att du som ingenjör kommer att gilla.

   Radera
  2. @Magnus Plus underbart att höra att du ska vika dina kallingar Kondo-style. Låt oss veta hur länge du lyckades bibehålla den ordningen.

   Radera
  3. @FruEB: "lean" - mais oui! Återkommer om kalsipperna.

   Radera
  4. @Magnus - Efter att sett tre avsnitt skulle jag säga att du behöver läsa hennes böcker eller i vart fall första bok för att åstadkomma det. Jag trodde jag hade ett relativt minimalistiskt hem innan jag läste hennes första bok och trots det lyckades jag städa bort väldigt mycket. Sedan kan jag säga att trots att jag körde Kondo-metoden har jag vid två flyttar de senast två åren lyckats rensa bort grejer som jag glömt att jag ägt.

   @FruEB Jag har lyckats behålla Kondo-vikningen i 2-3 år. Att packa resväskan blir ett sant nöje med den.

   Radera
 11. FruEB, skulle du vilja utveckla det som producenter och återförsäljare kallar för "premium", dvs en vara som man tar extra betalt för men som i princip (eller exakt) är likadan/samma som den för lägre pris. Det enda man gjort är att man smort munlädret ordentligt på marknadsförarna och skriker högst i alla kanaler som man kan komma åt, och därmed dränker andra. Och därmed skapar en större efterfrågan och en acceptans för högre pris på den aktuella varan/varumärket.
  Det skulle vara intressant att höra din sida av detta - från en insider om man får kalla dig så

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså jag är ingen varumärkesstratg men utifrån det du skriver ovan har jag rätt lite att tillägga. Mer än att det inte alltid behöver handla om att skrika högst, ibland kan det motsatta [naturligtvis fingertoppshanterat av dyr PR-byrå] d.v.s. att bara sprida det word of mouth i vissa kretsar, vara the shit som får populassen att öppna plånboken. En avart till detta är ju haute couturen där inte en käft (njae, kanske några men inte mer än hundratalet) har råd att köpa plaggen, men de stora massorna köper märkesparfymerna på tax freen och det är dessa parfymer som är själva affären, cat walken är bara som ett kostsamt PR-jippo. Vilka mer produkter har lanserats på detta sätt, det står still i huvet. Önskar att Markndsförings-L kunde hjälpa mig men hon står och multitaskar i skidbacken.

   Radera
 12. Aha, nu förstår jag: "Tidying Up with Marie Kondo" är som det nedlagda "Hoarders" fast lite mer slätstruket, lite mer familjevänligt

  Med tanke på att
  "Hoarders was the most-watched series premiere in A&E network history among adults aged 18–49 and tied for the most ever in the adults aged 25–54 demographic"
  så vore det mycket svårt för underhållningsbranschen att lämna en kappsäck med fylld med guldpengar utan att försöka bärga den.

  Innovativt för underhållningsbranschen att förnya/"utveckla" den genren ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ. Tjänstefel, kanske det skulle kallas, att inte förse efterfrågan med tillgång.

   Radera
 13. Efter en skilsmässa där mannen typ bara tog sina kläder och backade ur är det nödvändigt att rensa ut när dammet lagt dig. (Vilket tog ett år)
  Och Marie Kondos bok får mig att inte bli sentimental, den är lätt att plocka upp och läsa en stund innan rensning. Netflix serien är så ytlig på något sätt, skulle vilja se mera djupdykning än än den ger, som man får av boken.

  SvaraRadera
 14. @Sejva Jag är helt övertygad om att rensning är en förutsättning för att komma vidare efter en separation. Inte nödvändigtvis flytt, men att rensa ut, vädra ut och få in ny energi i ett hem, särskilt om där varit dålig stämning mellan ett par. Det här har varit en instinkt hos mig alltid, funkar vid alla stora omställningar. Kul att du hade glädje av boken. Jag läste den precis när den kom och tyckte att den var bra men det enda bestående minnet jag har kvar är att hon alltid plockade ut innehållet i sin väska varje dag vid hemkomst och det tyckte jag verkade jobbigt. Däremot har jag följt henne i att inte ha saker på badkarskanten - alla hår- och duschprodukter ligger i en korg och var och en får plocka fram och tillbaka det de använder annars blir det stryk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tillämpat plocka ur handväskan sedan jag läste boken och den eliminerade i princip allt sökande efter grejer på morgonen. Jag köpte en byrå med massor med lådor och alla grejer i väskan har sin plats där eller någon annanstans. Just nu lever jag med en dagsryggsäck som jag inte plockar ur för jag har ingen specifik plats för allt och det är så jäkla frustrerande! Jag ägna betydligt mer tids åt att söka efter grejer, vilket jag nästan aldrig gör hemma. Förutom en gång när jag blev distraherad och hade placerar något i fel låda. Blev en stor sökoperation som involverade arbetskamrat tills jag hittade saken i lådan bredvid.

   Radera
  2. "Blev en stor sökoperation som involverade arbetskamrat tills jag hittade saken i lådan bredvid." Haha splendid.

   Radera
 15. Skulle gärna läsa mer om detta. Jag håller på konstant och rensar och det går relativt bra. Men sen hamnar högarna med grejer i ett rum k väntan på... Gillar inte att slänga fungerande prylar! Alla tips emottages! Mvh aktiemamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skänk dem till välgörenhet. Det gör jag för då kan jag inbilla att de kommer till nytta för någon. Det eliminerar också det jobbiga med att göra sig av med fungerande prylar.

   Radera
  2. Ja det är faktiskt mäktigt. Hjärnan gör allt den kan för att stötta dig i denna /ibland/ villfarelse. För det är ju inte så att bara för att du dumpar ett halvt ton böcker på Myrorna per definition leder till lycka för tredje part, men det underlättar för dig att göra dig av med sakerna. Det jag verkligen gillade var när jag gav de finaste av barnens böcker till barnakuten på KI eftersom jag a) har ett förflutet i bokbranschen och således hade en enorm range av kvalitativ, hyfsat fräsch barnbokslitteratur alltså ej av slaget "Goboken" och annat artvidrigt b) själv spenderat timmar på nämnda akut och lidit hemska kval av att det bara fanns artvidrig barnlitteratur av typen Goboken.

   Radera
  3. Böcker; En del böcker har sparats då de haft ett värde av respekt för författarens arbete och tanken att en bok finns i få ex. Jag kollade på bokbörsen och slängde kultur/arkitekturböcker och 1.Jag inte vill ha längre och 2. Det fanns fler än 5 ex till salu på Bokbörsen.

   Det går också att samla ihop diverse fungerande hela saker och sälja lådvis som loppislådor! Oväntat många ser det som julafton att köpa dessa till låg peng.

   Radera
 16. Till den/dem som tänkt låna A zero waste life av Anita Vandyke på Signalfabriken kan glömma det. De vill trots allt inte köpa in böcker på engelska i första taget. /Eva

  SvaraRadera
 17. Jag signade upp för två gratisveckor Nextory via någon sparblogg, kommer inte ihåg vilken tyvärr... Har läst Kondos ”Konsten att städa”, bara några sidor kvar. Den är som en lättsmält karamell i munnen trots att översättaren måste varit extremt bakis då hen utförde uppdraget. Jag håller med någon tidigare som kommenterat att det är mycket en hel livsfilosofi. Man kan ju ta hennes ceremonier med en nypa salt om man känner sig skeptisk till ”lallet” men jag är benägen att tro mycket av det hon påstår. Att ha ordning ger en själsro och glädje som jag inte upplevde förr (i min mer röriga tillvaro) och jag är ständigt sugen på mer av varan, det vill säga färre ägodelar och mer tomrum att fylla med frid och luft. Jag tror serien är ganska väsensskild från boken. Ska kolla ett avsnitt i morgon.
  Peace
  Morsan

  SvaraRadera