En högtidsstund kring FI

Det mest fantastiska hände i torsdags. En läsare, låt oss kalla henne Stefan, mailade och tipsade om att MMM har startat en YouTube-kanal! OMGomgomgomgomg dräggel. Precis som med allt annat tar sig MMM an detta med ett FI mindset genom att bara börja (första episoden lämnar övrigt att önska avseende ljus, ljud, bakgrundsmusik) för att istället lära sig under resans gång, som en elegant allegori kring hela konceptet FIRE. En annan FI-anstruken aspekt är att det är den 11-åriga sonen som är drivande eftersom han drömmer att bli musik- och filmproducent. Jag har ju tidigare länkat till ett par inlägg där MMM resonerar kring framtidens arbetsmarknad och [potentiellt icke-] nödvändigheten i att göra en copy paste på föräldragenerationens utbildnings- och karriärresa. Detta eftersom vi om du inte märkt det genomgår en snabbt accelererande samhällsförändring som manifesteras genom digitalisering, demonetization (typ cirkulärekonomi), dematerialization (ex: Kodaks filmer försvann i samband med digitalkameran) och demokratisering av produkter och tjänster* [så screw you det var bättre förr - bara en passus] där "civil- [insert title]" kanske inte defaultar det mest gångbara karriärvalet. Däremot är det viktigt att ge sina barn självförtroendet att ägna sig åt sitt intresse och därtill ge dem tillgång till bra teknik och uppkoppling, därav det joint venture som är MMM:s kanal. Än så länge är det Q&A-format och jag kan särskilt rekommendera den i skrivande stund senaste videon, särskilt de frågor som kommer efter minut 8 eftersom det är frågor jag får ibland på blögga.


För dig som är lat alternativt sitter i konferensrum utan möjlighet att peta in hörlurarna (så tragiskt, på en lördag) så handlar en av frågorna om hur hen ska investera en större summa pengar: På ett bräde eller pö om pö, på vilket MMM svarar ungefär som jag brukar nämligen: Idag är bästa dagen. Så fort du får tag i pengar, in på marknaden (efter att du betalat av dina korta skulder men det är självklart). Titta inte ens på dagspriset. Försök inte tajma marknaden. Major shit storm coming i kommentatorsfältet, men såvida du inte lyckas tajma oktober 1929-nivåer spelar det inte så stor roll, eftersom du som god FIRE-anhängare ämnar investera på lång sikt, inte ägna dig åt daytrading.** Däremot avstår du utdelning om du står utanför marknaden och leker wizz kid. Jag har forskningen med mig här så talk to my hand bitch.

Apropå utdelning så är det nästkommande fråga och en jag är så van vid på blögga att jag till och med gjort en YouTube-film på temat. Folk är i regel rätt nervösa över att gå miste om utdelning när man köper indexfonder vilket kanske är det största missförståndet avseende investeringar. Så jag säger det igen: Du får utdelningar även i en indexfond, men de återinvesteras automatiskt. Som en lite go service. Tacka och ta emot. Eller som MMM säger: Det är inte bevisat att det ena är mer framgångsrikt än det andra, men för vissa är dividend investing en "philosophical approach" som passar deras investeringstyp bättre, eftersom de blir motiverade av exempelvis Avanzas katching-funktion (som jag dessutom blev lite sugen på, attans att jag inte har utdelningsaktier).***

Ytterligare en fråga som jag får ibland av vänner är "Jag har ett jobb som jag trivs med och jag har goda framtidsutsikter bla bla, varför ska jag spara 50% av min inkomst?" Jag tänker inte förstöra MMM:s svar på den frågan, du får själv kolla in, men detta blir mitt go to-svar framöver.

Mvh/
FruEfficientBadass

*Exempelvis har nästan alla i världen idag en mobil och i denna har du enligt Peter Diamandis produkter av typen GPS, videokonferensutrustning, inspelningsapparatur, digital klocka, väderprognosverktyg, encyklopedier, videospelskonsol, videospelare, högupplöst digitalkamera mm till ett värde av flera miljoner kronor i 2011 års värde, fast till en bråkdel av kostnaden. 
** Om du ägnar dig åt daytrading hoppas jag att du förstått att detta inte är bloggen för dig. 
*** Däremot kan du skippa hans snack om att det är nackdel med utdelningsaktier på grund av att du måste skatta på utdelningen varje år, förutsatt att du har ISK. Då skattar du ju löpande på hela depåvärdet, oavsett om du köper indexfonder eller aktier (eller har pengar liggande i cash för den delen).

22 kommentarer:

 1. Jag måste erkänna att jag är en av de lata. Jag tycker sällan ljudböcker eller youtubevideon ger samma sak som att läsa en text. För det första tar det mycket längre tid att lyssna på en bok och om du inte motionerar, promenerar till jobbet eller kör bil så pallar jag iaf inte ligga på soffan och bara lyssna. Min boktjänst har massa böcker som jag är intresserad av men tar 9 timmar att lyssna. Det blir jäkla många timmar på löpbandet.

  För det andra så kan man inte anteckna om man gör ovan nämnda aktiviteter så man glömmmer ofta bort en massa viktigt.

  För det tredje är oftast amatörvideon amatörmässiga så istället för att lyssna på budskapet börjar jag fundera hur man kan förbättra dem.

  Dags för dagens timme på gymmet så att jag kan avverka lite ljudböcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju lyssna på YouTube också, som kidsen.

   Radera
 2. Där tryckte du på alla mina knappar. Jag månadssparar i nästan enbart indexnära fonder på olika marknader, samma för ongen. Men när jag läser blöggers som är utdelningsinvesterare så rör det till i huvet för mig. Och så tänker jag ”ja men om jag kör både och då, lägga till några högutdelande företag, så kanske jag får det bästa av två världar?” Jag är lite ambivalent nu eftersom många även säger så här ”försök inte tajma marknaden” och i nästa andetag ”det är när alla flyr börsen du ska vara kall och köpa köpa köpa”. Jo men då måste jag ju ha något att handla med. Säg att jag har 500’ på börsen nu, och så blir det en riktig börskrasch under 2019 och jag har 62’’ kvar. (Alltså min portfölj halveras tre gånger vilket ska ha hänt åtminstone ett par gånger sen 20-talet?) Om jag inte har en ganska rejäl kontant buffert då så kommer jag känna mig allt annat än trygg.

  Det finns ju så många sorters människor. Många fräser iväg hela inkomsten varje månad och kommer vara i samma sits eller ännu värre på grund av mängden pengar de är vana att sprätta. Om jag gnetar ihop och når summan för ett års kostnader för hela familjen under 2019 så har jag det som en buffert och kan sedan mata in hela sparkvoten på börsen. Jag vet att jag ”tappar”ett år. Men i en annan värld kunde jag ju ha slumrat consumasömn i fem år till med. Det bästa för mig är nog att först ha den där snuttefiltsbufferten och sen mata blint på börsen. Jag tänker att jag då har skapat omständigheter som gör att björnfrossan helt ebbar ut.
  1. Jag är van att leva på typ halva lönen sen länge.
  2. Jag har en buffert som försörjer oss i flera år bara vi får a-kassa/random extraknäck/något bidrag ifall the shit really träffar fläkten
  3. Även om det är kaos på börsen och alla flyr/ dyrt på börsen och alla fortfarande väntar på björnen så törs jag mata in allt spar på börsen för jag har en back up.
  Bara mina ängsliga lördagstankar..
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänker jag också. Kontants pengar på konto för att klara 6-12 månaders utgifter för trygghet och sen kan jag investera. Kan också tänka mig 6 månaders utgifter kontant och sen amortera bostadslånet så mycket jag kan, vilket också ger en trygghet och samtidigt investera en del. Vill bli skuldfri. Har drygt en miljon i lån på huset och 150.000 kvar på CSN

   Radera
  2. "Det finns ju så många sorters människor. Många fräser iväg hela inkomsten varje månad och kommer vara i samma sits eller ännu värre på grund av mängden pengar de är vana att sprätta. Om jag gnetar ihop och når summan för ett års kostnader för hela familjen under 2019 så har jag det som en buffert och kan sedan mata in hela sparkvoten på börsen."

   AbsoDet finns ju så många sorters människor. Många fräser iväg hela inkomsten varje månad och kommer vara i samma sits eller ännu värre på grund av mängden pengar de är vana att sprätta. Om jag gnetar ihop och når summan för ett års kostnader för hela familjen under 2019 så har jag det som en buffert och kan sedan mata in hela sparkvoten på börsen." Håller med dig. Det vi så ängsligt ältar fram och tillbaka i ekonoomibloggosfären är rena lyxproblemen för någon som tar blankolån för att bekosta sin bröstplastik. BTW sant exempel, såg ett reportage om en kvinna med noll sparande som köpte nya kupor för 50' och när väl lånet var avbetalat var det dags att byta ut kuddarna och så fortsatte det.

   Tycker det låter bra att fyylla på med kontanter nog att bära hushållet i ett år eller två och sen matar man pengamaskin. Personligen hade jag, om jag haft fast inkomst, haft svårt att bärga mig i lägre börs så som det varit ett tag nu. Fast inte längre, upptäckte jag när jag satt och drack galopp och jämförde tävlingsportfölj med min vän A på Riche igår. Jag är plus minus noll sedan köp nu?

   Radera
  3. Psykologin spelar in big time. Ingen kan säga till dig att du gör fel? Pengarna är ju till för att du ska leva det liv du vill. Känner du dig som att du har en hemlig superkraft när du kan betala för familjens utgifter ett år - go for it! För mig är en stor del av anledningen till att jag sparar trygghet. Trygghet och även frihet eftersom jag också gillar att bestämma mitt eget tempo (här skiner en viss inflexibilitet igenom och yes, det stämmer). Under förra året stoppade jag in vinsten i mitt företags kapitalförsäkring, amorteringarna på bolånet avbröts för att öka investeringarna så mkt som möjligt. Sen under en diskussion med mannen nyligen, kom vi fram till att vi skulle vilja ta upp amorteringarna igen. Rent av betala av bolånet. Det blev ett mål vi båda kunde enas kring och vips hade vi bestämt att ta utdelningar för att kickstarta avbetalningen. Och vet ni vad? Pengarna kändes för mig mer verkliga när jag amorterade med dem än när de satt i investeringar. Fru EB - jag VET att jag lovade att inte amortera mer men nu är det så här... :-)

   Radera
  4. Precis som du säger Katarina så handlar det mycket om psykologi. Känner du dig tryggare med att amortera och det passar era mål tycker jag du ska göra det utan att be om ursäkt. Själv amorterar jag på bolånet för jag har inget val men vill inte extraamortera mer än vad som krävs för att få jämna belopp för att jag inte ser Malmö som stället jag kommer att pensionera mig i. Jag brottas med om jag ska betala av csn-lånet för jag tycker det är så trist men å andra sidan så skulle det vara idiotiskt rent matematiskt. Så mitt fokus kommer att vara att betala bort handpenningsblancolånen och sedan investera.

   Radera
 3. En kontantbuffert är A och O. Samt att inte placera pengar på börsen som man avser använda inom några få år, det misstaget sker alltför ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Jag har 6mån utgifter i kontantbuffert. Det är känslan av trygghet, även om det rent ekonomiskt skulle gynnas mer placera dem i marknaden. Jag t.o.m förlorar värder på dem pengarna pga inflation är högre än sparräntan, men värt tryggheten.

   Radera
 4. Jo, den allmänt kända devisen från
  Warren Buffett till de som är ointresserade av börsen (hans systrar och alla hans barn, men även alla som läser hans årliga brev sedan femtio år eller så) är att ha en buffert som räcker några år så att du inte behöver göra uttag från indexfonderna när börsen står lågt - dvs när det är riktig panik på börsen och företag sparkar anställda till höger och vänster.
  Så vår goda Buffet rekommenderar en sorts timing av marknaden, men vad vet väl han om sånt - det är väl ogenomtänkt säljsnack och han är ute efter att manipulera marknaden för att själv kunna dra fördel av alla de okunniga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är buffert detsamma som att försöka tajma marknaden menar du? Jag tycker mer att det är synonymt med att ha rörelsefrihet, precis som det du skriver i början av din kommentar.

   Radera
  2. Är buffert detsamma som att försöka tajma marknaden menar du? Jag tycker mer att det är synonymt med att ha rörelsefrihet, precis som det du skriver i början av din kommentar.

   Radera
  3. Om man ändrar sitt beteende, i detta fall sälj av indexfond, baserat på hur marknaden går/befinner sig/prognosticeras så är det väl själva defintionen av marknadstiming?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Höhö, nu känner jag mig lika starstruck som du när ChooseFI nämnde dig i sin podd.
  "Jag höll f.ö. på att trilla av stolen idag när jag såg Jesus Kristus/FruEB nämna mitt mail från i torsdags i detta inlägg. OMG, jag förstår folk som svimmar när de träffar påven, det var himmelskt. Synd bara att hon kallade mig "hon", är det så svårt att fatta att Stefan betyder killnamn betyder han?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag plockar genuspoäng för att medvetet randomisera mina val av pronomen.

   Radera
 6. Om ni undrar varför jag kopierar in saker flera gånger är det för att jag sitter på flyget utan mus och jag har aldrig kunnat hantera den där lilla plattan.

  SvaraRadera
 7. Å! Önskar dig en ljuvlig resa! Vi håller koll på extrapriserna på Willys tills du kommer hem och chefar igen. *emoji som blåser hjärta i ljummen Mallisbris*
  Morsan

  SvaraRadera
 8. På tal om gig-jobb, såg dokumentären Amazon - världens största butik på svtplay idag. Väldigt intressant att de erbjudet väldigt mycket gigg jobb som chaufför i UK och USA. Bland annat intervjuer de en chaufför som lever sparsamt och ej beroende av heltidsjobb och tycker Amazon Flex är fantastiskt. Enda nackdelen är att han får hålla på trycka ”refresh” på telefonen för uppdrag som publicerad på marknadsplatsen för hinna få något.

  Dokumentäre är tyvärr vinklad negativt att folk förlorar tryggheten och skyddsnätet (för de lever lön till lön). Jag tycker det är kanon med fler sådana här gigg jobb likt Amazon Flex, Foodora, hundpassning, osv. Det som behövs i Sverige är system och anställningsform som underlättar istället för försvårar för dessa jobb. Sådana jobb har man enbart skyldigheter under uppdragstiden tex 7tim och slipper skyldigheter efter det om man inte vill ta fler uppdrag.

  SvaraRadera
 9. Holy moly! Har MMM startat en Youtube-kanal? Närdå? Hur kan jag helt ha missat detta. Antar att det är sånt som händer när man bor under en sten i skogen!

  SvaraRadera
 10. Tjena,
  Ja visst är det nice att MMM är igång och Youtubar. Jag har sett de tre avsnitten han nyligen publicerat och gillar dem. För övrigt upptäckte jag ett par fräcka youtubers idag och det är på temat ekonomi och går in på FI i vissa avsnitt. Kanalen heter two cents.

  https://www.youtube.com/channel/UCL8w_A8p8P1HWI3k6PR5Z6w

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Ja det är riktigt kul att han verkar köra igång med Youtube, ska bli kul att se vad som kommer framöver! :)

  Frihetsmaskinen – Följ min resa mot ekonomisk frihet!

  SvaraRadera