How To Invest With Clear Thinking

"There are two kinds of forecasters: The ones that don't know, and the ones that don't know they don't know."

Orden är från Howard Marks som är författare och en av grundarna till finansbolaget Oaktree. I höstas kom han ut med en ny bok titulerad "Mastering the Market Cycle" och i samband med det gästade han Tim Ferriss. Howard är fan av Buffett, vilket kanske inte är någon stor sak. Större då att Buffett är en stor fan av Marks och vid sidan av att han ska vara oerhört smart (och rik, han rankas som typ 350 rikast i USA), har han ju några år bakom sig i branschen. Jag gillar att höra om gamla börsrävars syn på historiska up:s and down:s och det Marks säger är viktigt: Vi måste stötta varandra i botten för att inte balla ur. För vissa människor faller sig obryddhet i stormiga tider naturligt. Exempelvis anses Buffett vara helt mentalt oberörd när börsen faller. Men för de allra flesta är så inte fallet. Även om vi på förhand intalar oss att vi ska vara coola osv, så blir det betydligt svårare när vi väl är där. Varför? Därför att stormen kommer att vara lika skrämmande för dig som för alla andra.

Därför är jag så glad att jag har blögga. För förr eller senare kommer en riktig korrigering och då kommer det att blåsa så in i h-e. Affärsmedia kommer göra allt i sin makt för att riva upp ytterligare kaos och morgonsofforna kommer att gå varma med snyftare.* Därför är det viktigt att vi redan på förhand bygger upp en community där vi tillsammans kan försöka förhålla oss till det hela med artig distans och inställningen att ett "BÖRSRAS" är precis lika härligt för oss som "BLACK FRIDAY" är för svenne banan. Lyssna på avsnittet vettja!

Ett annat tips är att lyssna på ChooseFI som nyligen hade ett nytt besök av den gamle Federal Reserve/Asset Managern Big Ern a.k.a Karsten som tidigare gästade dem med ett fantastiskt bra avsnitt om 4%-regeln och Sequence of Return Risk. Big Ern har nu äntligen brutit sitt One Year Syndrome och har de senaste sju månaderna rest jorden runt med sin fru men är nu tillbaka i Washington och berättar om hur det känns att nå FI precis när börsen vänder nedåt. Intressant lyssning och en bekräftelse på att ni gör rätt i att sitta still i båten och köpa för allt vad tygen håller. Några sammanfattande punkter från avsnittet:
 • If someone is still many years away from retirement, they shouldn’t worry too much about the market, and might actually be benefit from low stock prices.
 • If you have a 50% or higher savings rate, you are going succeed financially, regardless of this drop in the market.
 • The U.S. economy is still strong, so the value of the market isn’t necessarily going down – the price is just down.
 • If someone has a sum of money ready to invest, should they invest it all at once, or employ “dollar-cost averaging”? (svaret på den frågan får ni om ni lyssnar här från cirka minut 50 och framåt).
Mvh/
FruEfficientBadass

* Jag vet redan nu att min mamma kommer att lägga huvudet på sneda och fråga "Har du förlorat mycket pengar nu då när börsen faller?" trots att jag förklarat för henne ett tiotal gånger att jag inte kan "förlora" några pengar så länge jag inte säljer mina andelar och att aktieinvestering inte är som att köpa lotter på tivoli där man antingen får "vinst - hurra!" eller "förlust - buhu", det handlar inte om tur, skicklighet eller slump, det är en fråga om tid. Men detta rinner av na som vatten på en gås.

16 kommentarer:

 1. Media och diverse ”analytiker” (tala om bullshit Jobs) tjänat massivt med pengar på skrämma upp småsparare. Detsamma gäller vissa populära ekonomi poddar som mest ser kortsiktigt, avfölj säger jag. Följ enbart bloggar såsom denna samt FI youtubers, instagrammare osv för blir du inte utsatt för den typen av påverkan kommer du klara dig. Jag själv undviker blask media utan håller mig till följa personer som har samma inställning till börsras som jag själv - Rea och närmare FI.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vad ska jag säga Bagarn, jag håller givetvis med allt du säger. Jag lyssnade mkt på börspoddar åren 2014-2015 och då främst på sparpodden och lärde mig en del. Men det har varit lite sila guldkornen så att säga. Exempelvis minns jag att Jan vid något tillfälle i en bisats nämnde att investmentbolag över tid överpresterat mot index och det var så jag halkade in på Spiltan. Men det har varit mycket annat tugg däremellan som inte adderade annat än onödig dimma.

   Radera
 2. Mycket bra pod med Big Ern. Det känns lugnt, tryggt och stadigt.

  Tiden är ens bästa vän tillsammans med ränta på ränta. Låt dem få gosa ihop över tid och var inte och pilla i deras förhållande. Njut sedan av deras kärleksbarn - FIRE.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tiden är ens bästa vän tillsammans med ränta på ränta. Låt dem få gosa ihop över tid och var inte och pilla i deras förhållande. Njut sedan av deras kärleksbarn - FIRE." När vi startar en Etsy du, jag och resten av din familj, kommer detta citat att pryda såväl brickor som köksförkläden. Var får du denna esoteriska ekonomiprosa ifrån?

   Radera
 3. Din mening: "Därför är det viktigt att vi redan på förhand bygger upp en community där vi tillsammans kan försöka förhålla oss till det hela med artig distans och inställningen att ett "BÖRSRAS" är precis lika härligt för oss som "BLACK FRIDAY" är för svenne banan" gör mig glad.

  Jag har börjat kolla på The Money Guy på Youtube och gillar detta avsnittet skarpt: https://www.youtube.com/watch?v=auXS-dRtMGg.
  Intressant statistik om börstoppar och börsbottnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I like! "Avoid the herd mentality". Ska kolla igenom fler avsnitt när jag får tid, exempelvis såg det lovande ut med "The truth about keeping up with the Joneses".

   Radera
 4. Det som fascinerar mig mycket är synen på att börsen är någon form av lotteri/nöje för många. Jag kan förstå det dock eftersom det här med tålamod och tid inte är för alla. Många vill ha resultat snabbt och göra riktiga "klipp". Missminner jag mig inte så byggde herr Buffet upp en förmögenhet på sin "Cigar-butt"-investing. Köpa företag på dekis och ta "sista puffen" på dom. Detta innan han började med sin mer långsiktiga strategi. Har Svensson 50k att investera på börsen kanske det inte lockar så mycket att satsa på index och dubbla dessa pengar till 100k på 7-9års. Hade man däremot 10 miljoner som blir 20 miljoner på 7-9års tid snackar vi ett annat utgångsläge.
  Jag tror börsen är många olika saker för olika människor. För vissa är det ett nöje, för andra är det ett intresse och för många FIRE-strävare är det ett verktyg. För mig är det främmande att lägga ner massa tid på att läsa årsrapporter och göra TA/FA osv. Men för andra är det ett intresse som de brinner för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du har rätt i din observation att det är olika saker som driver oss och "För vissa är det ett nöje, för andra är det ett intresse och för många FIRE-strävare är det ett verktyg" är nog helt korrekt. Jag har personligen svårt att förstå hur man kan tycka att det är en "rolig hobby" enbart? Den yttersta motivatorn till att placera pengar på börsen måste väl ändå vara att få en stark ekonomi a.k.a. get rich as a bitch? Lägga pärlplattor & brygga mikroöl = hobby. Att placera pengar på börsen = ett verktyg till att nå ekonomisk trygghet för att kunna ägna sig åt sina intressen och leva ett härligt liv. ORKA lägga så mycket tid på PE-analys och annat när merparten av forskningen samt orakel av typen B menar att du lika gärna kan lägga pengarna i en billig indexfond. Det är DET jag inte fattar. Om man nu är så intresserad av att analysera bolag kan man ju göra det på sin fritid utan att gamla med sina pengar.

   Radera
  2. Ja, tror en får acceptera att vissa har det som intresse att läsa årsrapporter och sätta sig in i bolag. Vissa verkar dock tro de har spå-kula men aktiemarknaden är inte rationell på kort sikt vilket inte många fattar. Mer pengar har förlorats genom att gå ur/in i marknaden än de som hållit sig kvar.

   För mig har investeringar i utdelningsportfölj och fonder varit i synnerhet ett verktyg mot FI men även en visuell tillfredställelse när man ser depån växer. Och när löningen kommer in och man får placera pengarna är också en viss lyckorus.

   Sen kan det diskuteras i hur stor grad mitt geunia aktieintresse är, jag går på årsstämmor, men inte primärt för lyssna på VD:n utan snarare den smarriga lunch/middag efteråt. På flera stämmor bjuds det på huvudrätt, dubbla glas rödtjut och efterrätt. När övriga deltagare screenar "innehavslistan" med alla namn så dyker mitt namn upp med "Utdelningsbagaren, innehav: 1st aktie". Den där måltiden har jag en ROI på 300% redan år 1.

   Radera
  3. @Bagarn: Hahaha jag skrattade högt när jag sitter här hos hundtrimmaren, du är för härlig. Jag trodde att det var en myt detta med de överdådiga middagarna, då måste jag göra ett omtag för det där är ju frugal weirdoness på masterclassnivå.

   Radera
  4. Haha, ja nu ska jag inte överdriva men du bör välja årsstämmor med omsorg (läs: utbud av kost). Du som har lyxen att bo i årsstämmornas mecka Sthlm har ju årsstämmor så frekvent du kan mätta magen ett par månader i sträck.

   Har länge funderat göra en exceltabell översikt med följande kolumner 1) Bolag 2) Datum årsstämma 3) pris för 1st/aktie 4) tid för kost (före/efter/under stämman) 5) vad för kost 6) vad för dryck

   Det finns ju bolag som bjuder på allt från enbart havrekex och eldorado kaffe till bolaget med findukat huvudrätt med vin.

   Givetvis har jag döpt mitt ISK konto till "Årsstämmor" då jag enbart har innehav med 1st aktie för lite gött käk.

   Radera
  5. Bagarn, tror det är en riktigt bra idé. Lägg till en flik till på din bloggsida, bredvid "utdelningsportföljen"
   Du kan be läsare i bloggosfären bidra till listan, kanske gärna med bilder på det som serverades (i efterhand) och med det som annonserats (i förhand).
   Och så kör de det regelbundet under försäsongen, typ feb-april. Det skulle nog kunna putta upp din blogg avsevärt vad gäller läsare och trafik.
   Och listan skulle väl även stämma väl överens med ditt intresse för vad gäller bloggens inriktning?

   Och du behöver ju inte prompt ha just Excel utan kan ju använda dig av Googles motsvarande kalkylark, som antagligen är enklare att få att fungera ihop med bloggen?

   Radera
  6. @Anonym: Suverän ide. Ska försöka ordna något sådant. Redan nu schemalägger jag årsstämmorna här i trakterna för våren.

   Lite besviken att inte kosten framgår på kallelserna till årsstämmorna, suck.

   Radera
 5. @Utdelningsbagaren: haha, jag ser gärna en MPK-tabell (Middag Per Krona) över bolagsstämmor. Även om det knappats berör mig här ute på landsbygden så hade det varit intressant läsning. :)

  SvaraRadera
 6. Jag skäms nästan att säga det men jag är en sådan som åker snålskjuts på dom som har koll....Jag tycker det är roligare med utdelningsaktier än indexfonder och som tur är finns det många fina bloggare som matar mig med nyttig info så att jag slipper gräva så mycket själv.

  SvaraRadera
 7. Hey friends, I'm Antonio Laura from Heidelberg, i'm a Medical Nurse. few days ago I read online posted comment on a relationship counseling blog. a lady from Munich-Italian based Journalist reveals how she permanently Cured Weak Erection & Quick Ejaculation within three weeks after His wife left Him because of the illness while still reading her story she said... the man who helped her achieve all this is called Chief Priest Oduduwa bring back his ex wife after separation. I lucky to copied Dr.Oduduwa personal contact address to communicate with him personaly for help (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  I communicate with same Priest Oduduwa because of my challenges in marriage life need help miraculously.
  Seven months ago my husband Anderson looked straight to my face and said its over between us that we were done with our marriage, he took away my son Felix and travel our of the country to be living in Spain, ever since then I have been trying to call and send messages to him through phones, social median and email but he completely blocked my line from reaching him, i was so frustrated and needed help to at least get to talk with our son Felix, i was read to apologize even when we both know he wronged me, he took my son away from me for over 7 months no words no letter. this situation was killing me everyday i was depressed and i desperately needed urgent help and solution to resolve this problem so i contact email address of Dr.Oduduwa as i believe he can be only hope
  to help me bring back my husband home with my son back. Dr.Oduduwa assure me that he can help me bring him back home, i obey and follow his instructions step by step, 2 days After Dr.oduduwa lunched a Magic Love-spell on my behalf at his Temple, my husband Anslund called me on cell phone to apologize, he was sorry for everything he did to hurt my feelings and he return back home to me with son Felix, I am so happy today that i have my family restored and my husband and i love each other more than ever before now. Thanks to Dr.Oduduwa love-spell caster for bringing back my husband home. I and my love partner are forever thankful to Oduduwa assistance.
  I promise to share my good testimony to tell the world about Dr.oduduwa ability to restore marriage back to life, I realized this would be good to share out here as I know it will inspire others too as i find in myself recently, I'm a living witness it work for me, my husband return back home within seven days love spelling procedure.
  Oduduwa has solution to resolve the following love problems;-
  * Love Spells Win-Back Ex lover
  * Success & promotion magic spell
  * lucky charm - BUSINESS STAR
  * wards - PROTECTIVE HOOK
  * curse resolution, spiritual cleansing from evil spirit.
  * Traditional roots and Herbals to Cure Sickness, Cure to Cancer Disease, Cure HIV
  * fertility magic - FRUITS OF WOMEN have children.
  * decreeing magic, SPELL LOTTERY & WIN-GAMES SPELL
  here you can send message to Oduduwa to help you instantly solution within 42 hours
  Oduduwa personal email address (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  WhatsApp No.: +79268011965

  SvaraRadera