Kondo-söndag: Tidying Up With Kids

I veckan var det klass-någonting-varning-storm och vi blev sittande hemmavid en hel dag, tror det var i onsdags. Eftersom jag redan ångeststädat lägenheten hade jag ingenting bättre för mig än att dra på Nettan. Det var då det hemska hände. "Du kan inte streama för tillfället eftersom det har uppstått ett problem med ditt konto. Uppdatera din betalningsinformation för att fortsätta använda Netflix."


Jag fick i vanlig ordning kontakta Far i Huset för att få igång det hela och det var tur det eftersom de precis släppt en serie med Marie Kondo - tvåbarnsmamman som är tio centimeter bred. Yr av iver drog jag igång avsnitt ett som visar familjen "Friends" och deras småbarnstillvaro. Några reflektioner:

- Vad händer om Happy Jankell gifter sig med mannen i familjen?
- Hur kan en amerikansk småbarnsfamilj vara så snygg och så charmig på samma gång? Oftast brukar ju folk i denna typ av program vara sociala freaks och/eller fysiska spillror. Jag vill gifta mig med både herr och fru Friends.
- Med tanke på Marie Kondos enorma genomslag internationellt, vore det inte bra ROI att lära sig världens mest kommersiellt gångbara språk a.k.a. Engelska? Det blir jättemärkligt när det ska tolkas hela tiden.
- OMG bästa ögonblicket är ju när de inledningsvis ska tacka huset. Jag hade betalat 300 dollar för att få höra tankarna i Herr Friends huvud.
- Är det vanligt att man i USA ammar barn tills de är i förskoleåldern? Finns det inte något gammalt saying att "If your old enough to ask for it you're too old"?
- Näst bästa ögonblick är när jag får bekräftat att min nya köksordning är Marie Kondo-compliant. Sedan min köksrensning i december förvarar jag stora köksredskap i en låda och små i en annan, något som lett till stor förvirring hos min man delar av familjen [trots att jag skrivit pedagogiska lappar med lådornas innehåll på varje lådkant - jag hör hur han står och drar ut och smäller igen lådorna ologiskt många gånger, rent statistiskt måste han dra ut samma låda minst två gånger].

Överlag tycker jag att det var uppfriskande med ett rensa-i-röran-program som inte visar psykisk sjukdom utan en helt vanlig medelklassfamilj som har svårt att få ordning på vardagslogistiken. Jag ska villigt erkänna att det föll en liten tår ur mitt öga på slutet när de berättar om hur deras relation förändrats i takt med att de slutat kasta skit på varandra för vem som gör vad och istället samarbetar. Hennes Lady & Lufsen-blick på Herr Friends alltså...Att jag personligen tycker att Marie Kondos klädvikningsprocess är lite fånig är en annan femma, det funkade ju för dem, som en sorts hobby och familjebonding. För er som är nya på Kondo en rätt belysande kommentar från YouTube:
What I think a lot of people don’t understand is Marie kondo’s book isn’t just about tidying up. It’s really so much more than that. It’s a whole philosophy and way of life. I didn’t think it was a big deal either but as I read her book I really found myself thinking about the way my environment affects my life, health and happiness. By clearing out your environment, all the clutter and negative energies attached to that clutter you allow yourself to bring things to your life that spark joy. It really is life changing - all of you who are calling this dumb or don’t get why it’s a big deal should give it a chance and read it :)
Den som kan se detta avsnitt utan att bli berörd av det här parets nyförälskelse efter en månads tidying up har likt riddar Cato ett hjerta av sten.  Om du sett avsnittet, vad tyckte du?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Man vet att man lever i en filterbubbla när IGMR ett par timmar efter release sms:ar enligt nedan:

58 kommentarer:

 1. Håller med om dina reflektioner ang avsnittet, sett 2 avsnitt och valde sedan Minimalisterna på Netflix, uppfriskande. Sen ägnades gårdagen åt att microstäda badrummet, ute med precis allt. Tog nästan hela dagen att skura väggar, golv, skåp etc. Badrummet är halvstort men jag har haft en del trivselpynt.
  När jag var klar öppnade sonen dörren in och sa: "Minimalistiskt" (på ett positivt sätt)
  Nu ska trivselpyntet ut i drängstugan och om en vecka tar jag in någon grej.
  Halverade det redan magra innehållet i skåp och sov som en drottning inatt!
  (Alltid uppe tidigt då det är några hästar som släpps ut 6.30, sen njuter jag av kaffe i soffan med lite läsning innan dagen börjar.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å så härligt! Jag önskar att jag kunde säga "I know the feeling", men det var så länge sedan jag drog ner på badrummet att jag minns inte. Exemplifiera "trivselpynt".

   Radera
  2. Trivselpynt är för mig tex en vacker kruka med en icke organisk krukväxt, en fin flaska på handdukshyllan, några halsband på ena fönsterhaken. Mkt kan jag avvara mot minimalistik och prylbantad, vill inte ha det sterilt.
   Nu åkte det dock ut och det ska få eka ett tag.

   Radera
 2. Jag tycker den första boken är bättre än tv-serien men serien är ju underhållande. En sak som jag reflekterade över var hur mycket kläder alla hade (nu har jag sett alla avsnitt). Även om jag tyckte jag hade mycket kläder när jag inledde min resning är jag inte i närheten av de mängderna.

  Sen kan jag hålla med morsan att många av dem fortfarande har för mycket grejer om man har lådor stående i hörn.

  Det som jag irriterade mig i detta avsnitt och de andra var att männen alltid skulle "hjälpa" sin fru med hushållssysslorna och att kvinnorna i vissa fall var någon sorts hushållsmartyrer. WTF! Det var aldrig fallet med de samkönade paren.

  Det som jag tycker är smidigt med vikningen är att man på ett lättare sätt hittar det man söker och behöver inte lyfta på en massa andra kläder för att få ut kläderna. Så jag gillar den. Dessutom om de nu gör det till ett familjeevent så kanske ungarna lär sig att hantera sin egen tvätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med att männen "hjälper" sina fruar är ett genomgående stört tema som verkar uppstå i en kultur där barnomsorg kostar lika mycket som en deltidslön. Jag tror inte att vi fattar hur bra vi har det med maxtaxa i barnomsorgen och vad det gör för jämställdheten i de nordiska länderna. "Det som jag tycker är smidigt med vikningen är att man på ett lättare sätt hittar det man söker och behöver inte lyfta på en massa andra kläder för att få ut kläderna. Så jag gillar den." Jag har också någon form av Kondosystem i byrålådorna men jag bara hafsviker och liksom rullar ihop undertröjor och linnen. Om jag hade Kondovikt hade de behövt balansera på egen hand när jag öppnar lådorna eftersom ajg har så få plagg att de inte skulle få stöttning av varandra. Jag får klaustrofobiskt kli i kroppen när jag ser dessa välordnade men proppfulla lådor. Självklart kommer någon vid tillfälle rafsa ut ett plagg så att resten följer med, och då inte orka finvika tillbaka. Håller med alla som säger att familjerna, trots sin idoga rensning, har alldeles för mycket kläder. Och varför spar hon de tomma galgarna? Spar en handfull fina galgar istället för de där fula? Det är som att spara sina tjockiskläder för att man väntar sig att gå upp i vikt igen. Hon har uppenbarligen för avsikt att fortsätta shoppa.

   Radera
  2. Tredje försöket!

   Jag skulle säga att trots vårt sk jämställda nordiska samhälle så finns det ganska många hushåll där pappan hjälper till. Det är bara att titta på vabbandet där många kvinnor drar det stora lasset.

   Jag ser inte det som finvikandet. Det kanske är ett mer vik avseende tröjor men annars skiljer det sig inte så mycket från hur jag gjorde innan.

   Rensning sker ju ofta i steg så nästa gång är det kanske dags för galgarna.

   Radera
 3. Jag snabbsåg första avsnittet i går, lite fanatiskt och roligt.

  Men huvaligen va mycket saker. Jag känner mig som en minimalist (vilket jag verkligen inte är).

  Pratade de något om att stoppa inflödet? Annars är de snart där igen.

  Ingenjör E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen pratade om att stoppa inflödet. Och Kondos grej är tydligen inte köpstopp/de-cluttering i första hand, utan just "var sak på sin plats". Men jag håller med dig, de måste sluta ta in. Å andra sidan. Har du gjort det där mikroskiftet i hjärnan som någon nämner nedan, så kanske det tar emot att bulkköpa i butik nästa gång. Plus att du genom ordningen har koll på att du har X antal vita T-shirts redan och inte behöver köpa en ny. I och med flummeriet och "tingen har en själ" kanske man börjar bete sig lite mer respektfullt i alla led menar jag.

   Radera
  2. Jag skulle säga att Kondos grej är att bara behålla det som ger dig glädje. Och om du faktiskt vet vad du äger eftersom allt har sin plats så kommer du förhoppningsvis fram till att vit tröja nr 73 inte ger dig glädje.

   Det är här serien fallererar lite eftersom de kör allt american light.

   Radera
 4. En intressant kombo av japanskt och amerikanskt beteende, vem börjar med att säga I love you till en ny bekantskap, förutom fru Friend el annan random amerikan? (Fördomsfull...ja). Kan hålla med Plina om mängden kläder (har sett tre avsnitt). Jag kan tycka att jag har mycket kläder, trots utrensningar, men deras kvarvarande mängd är ändå större. För att återgå till Friend, om han jobbar 50-60 timmar i veckan plus lite på helgen så blir ju lasset på frun rätt tufft med två såpass små barn. Hade inte velat vara någon av dem. Det jag gillar med serien är att Marie Kondos inställning, börja med det positiva, det som gör dig glad. Först tyckte jag det var lite fjantigt att tacka plagget, och jag kommer sannolikt inte att göra det själv, men det är en respekt för producerade saker/ägodelar som saknas till stor del idag. Det har diskuterats förut, men att ta hand om och vårda det man har och uppskatta är något som saknas i dagens samhälle även om det är en microförändring på väg (mer sannolikt i västerländskt samhälle med överkonsumtion). Min sambo suckade när jag ville titta på Marie men sedan fastnade han också och gillade det till viss del, eftersom han är ordningsam. Känner mig pepp på att ta nya rensartag men inser att jag till en stor del använder mig av hennes tekniker redan. Min fråga till mig själv när jag rensar brukar vara Vill jag någonsin använda detta?/C

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym 08:29: Jag reagerade också på "hälsningsscenerna". "Så himla cringe" som barnen hade sagt. Dessa skrik!? Och barn som "är väldigt blyga" som genast vill kasta sig i famnen på Kondo.

   Radera
  2. Det krävs att han jobbar så mkt, eftersom de köper så mkt de redan har. Typ: en micro kan spara tid, men för att köpa micron måste man använda tiden man sparar på att jobba ihop kostnaden för micron och då måste man ha den eftersom man inte har tid att laga mat.

   Radera
 5. Morsans kommentar från igår: Jag har sett två avsnitt av Kondo men kommenterar bara det första då. De har fortfarande FÖR MYCKET SAKER! Jag skulle få ett psykiskt sammanbrott om jag ägde så många plastboxar/plasttallrikar/plastglas. Fattar inte ivern med plast till ungar. Det är en så begränsad tid de slänger saker i golvet att ett par muggar per unge räcker, bara att skölja ur. Man måste inte köra allt i diskmaskinen. Jag tror bekvämlighet som diskmaskin/komplett tvättstuga triggar folk att ackumulera mer saker. När vi har fyllt vår diskmaskin finns det inte många glas kvar. Vi skulle inte kunna skiljas och dela upp två högar för att skapa två nya hem. Vi har inte prylar så det skulle räcka till det. Sjukt skönt och en anledning så god som någon att jobba på ett lyckligt äktenskap. Har besökt släktingar under julen som lätt har köksgeråd för tre eller fyra familjer, alltså KAMPEN när man ska hitta en specifik sak. Otroligt dränerande. Jag gjorde den övningen Frugalwoods gav dag ett, skriva en lapp till plånboken med framtidsmål. Så otroligt upplyftande och motiverande. Givet att vi får vara friska/ingen zombiekollaps så har vi en rejäl trygghet om fem år, stor frihet om tio år och när vi når pensionsålder behöver vi inte ens fundera över hur det blir med pensionen. Om saker får gå enligt plan. Och vi har inga enorma inkomster, just nu bara en.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Morsans kommentar från igår. Jag instämmer! Syftet verkar (tyvärr) inte vara decluttering utan mest sortering! Jag hade velat slänga/sälja 75 % av prylarna och SEDAN plocka in dem i skåp och lådor som i "Cluttered" (även om folk i den serien är obotliga hoarders), men då hade antagligen Marie Komo-serien inte varit så "feelgood".

   Radera
 6. "Sjukt skönt och en anledning så god som någon att jobba på ett lyckligt äktenskap". Alltså, jag har ju hört den om att man håller ihop för barnens skull, men inte att "aaargh jag hatar honom så mycket, jag står inte uuuut, om vi bara hade en uppsättnings dricksglas till så hade jag lämnat honom".

  Frugalwodds UFC jag ligger efter märker jag, har misskött till och med dagens mantra. Ska gå in och kolla mailen nu.

  SvaraRadera
 7. Jag reagerade också på amningen... Men jag försöker att inte lägga mig i sånt som jag inte har någon erfarenhet av (har lärt mig att just barn kan man tydligen inte kommentera öht om man inte haft barn. Hm...).

  Sen blir jag lite less på att han ska fixa i garaget och hon i köket. Så typiskt amerikanskt. Men iom att han är den som jobbar mest så har de förmodligen annan syn på det hela än jag. Jaja, de verkar lyckliga iaf.

  Det som jag hängde upp mig mest, är att jag inte tyckte att jag fick några tips. Javisst, rensa upp bland saker och de som inte tilltalar dig ska bort. Absolut. Men jag får känslan av att systemet är MER än detta, men att jag liksom luras på konfekten.

  Har redan laddat ned nästa avsnitt och kommer se det på planet mot varmare breddgrader. Ska göra mitt bästa att kommentera också, men hotellet har inte gratis wifi...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha en underbar resa Ellinor! Och jag tycker VISST att man får tycka saker om saker man inte själv erfarit, det är ju liksom min hela affärsidé.

   Radera
  2. @ellinor Jag har många åsikter om saker jag inte har erfarenhet av (jo då, om barn också fast jag inte har några) men det är ju just det - åsikter (inte fakta).
   Det här med könsrollerna hängde jag också upp mig på. Kommer att tänka på när jag och dåvarande sambon för herrans många år sedan tittade på ett hus och mäklaren (en hane) inte bevärdigade mig med en blick för än vi kom till tvättstugan!!! DÅ vänder han sig till mig och pratar BARA med mig! Jag kommer ihåg att jag tänkte -Fuck you! Kommer aldig att köpa ett hus via dig!

   Radera
  3. @Tack Fru EB. Jag ska njuta av ljuset och värmen (även om det inte är mer än runt 15-20 grader så är det perfekt för mig). Sen ska jag försöka reka lite inför kommande resor. Var köper man billigast mat? Kan jag laga mat på ett vettigt sätt på det här hotellet (billigaste lägenhetshotellet i området)? Kan jag bo längre bort från turistområdet utan att jag tappar glädjen över att vara utomlands (dvs måste jag ha nära till stranden?)? Ska bli så spännande! Målet är förstås att nån gång bo där flera månader i sträck, men då snackar vi pensionering alternativt udda jobb först.

   @S.L.I.M. Herregud! Jag hade blivit VANSINNIG över ett sådant beteende. Men jag rörde mig i en del ganska konservativa kretsar under studentåren i Uppsala och det fanns folk med såna sjuka åsikter. Tex min fd sambo (jag var 18 när vi träffades dvs naiv) var en sån som lät bli att presentera mig för vissa bekanta, då han ansåg att jag inte var tillräckligt kunnig (!) inom de områden de skulle prata om. När insikten väl slog mig, så dumpade jag honom direkt. Men fy så mycket konstigt folk det finns där ute! Tur jag har det här gänget! <3

   Radera
  4. Visserligen får man ha åsikter om det mesta men barn verkar av någon anledning vara tabu att ha åsikter om man inte har barn! Så precis som Ellinor brukar jag välja vem jag uttrycker mina åsikter om barn om för att slippa mammafundamentalisterna som ofta verkar leva efter devisen min unge gör aldrig fel. För man kan ju oooomöjligt förstå om man inte har kläckt ut ungar själv.

   Radera
  5. @Plina. Motherhood bias. Det är ju ni som står på utsidan som kan tänka klart. Exempelvis minns jag att jag innan jag fick barn tänkte att jag aldrig skulle laga specialmat. De skulle minsann få lära sig att äta det vi åt. (och vi har inte överdrivet komplicerade matvanor). Men vad händer? Specialare coming up, repetedly!

   Radera
  6. @Ellinor Hoppas du får en härlig resa även om hästarna inte är med, åkte solo till Teneriffa innan jul och det räddade mig från att krascha. Bara få softa i solen.
   Wifi: Om man hittar en Donken så har de bra wifi, ingen bryr sig om man inte handlar alt hitta ett bra stort hotell med wifi i lobbyn.
   Mat; ofta kan man se vad priset är på öl (!) hur prisnivån ligger, jag hittade en fantastik matbutik som låg off men ändå nära, billig öl och billigt på allt.
   Laga mat: Är det ett lågprishotell så ta med lite diskmedel i en pytteflaska, oftast finns det inte.
   Lyxa till det? Köp Take away, räcker till 2 måltider på balkongen.
   Have a happy trip!

   Radera
  7. @Sejva Tack för tips! <3 Jag har inte ens tänkt på Donken. Såklart kan jag äta lunch där och surfa. Köper deras hamburgare för 10 kr, brukar räcka med två så är jag mätt. :-)

   Radera
  8. Teneriffa-hacking när den är som bäst! I NY upptäckte jag också WiFi:t hos HM, perfekt att slå sig ner för en liten vilopaus i ett provrum och softa. Det var innan bloggen så dessvärre fick jag mest sitta och svara på puckade kundmail. Men det finns väl inte HM på Tenerife.

   Den dagen jag ska börja köra slow travel på vinterhalvåret och då vara mycket i Portugal (är tanken) tänker jag investera i en sån där kylväska med sladd som man jackar in i eluttaget och på så vis har tillgång till kyl på resan (såvida man inte bor i lägenhetshotell vilket naturligtvis är det allra bästa). Jag tänker mig mer bo i skabbiga men patinerade pensionat med gamla kultiverade damer i receptionen.

   https://www.jula.se/catalog/fritid/friluftsliv/Friluftskok-och-picknick/kylvaskor-kylklamp/kylbox-004050?gclid=Cj0KCQiA68bhBRCKARIsABYUGid_0ZddiNhN0IUWKbbf67VNNOqmXVURLkVJe4XW5I19A7keAvn3t8IaAg6OEALw_wcB

   Radera
 8. Haha, å förlåt att jag babblade igår. Jag var i städeufori efter att organiserat skafferiet till en tårögd dröm av ordning. Och håller med Ellinor, det känns tyvärr för förenklat. Jag hoppas hon säger mer klokskaper off camera. Men om andra roddiga amerikaner/fölk ser serien utan att ha läst boken missar de viktiga bitar. Tänk trion Marie Kondo/FruEB/Minimalisterna-Josh? Först kommer Kondo och mjukar upp dem lite, sen Minimalisterna och lär dem att inte fylla på samt slänga mer, och sist, tada! dundrar fru EB in och skäller upp dem så de inte törs spendera mer än 30% av inkomsten. Snacka happy ending-möjlighet gånger större!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. "så de inte törs spendera mer än 30% av inkomsten" En savings rate på 70% alltså? Du siktar mot stjärnorna Morsan.

   Radera
  2. @Morsan jag förlåter dig iaf, förstår precis känslan med städeufori, då vill man liksom sprida glädjen till alla andra samtidigt. :-D Jag kände samma när jag röjde ur badrumsskåpet, jag ville skrika ut till hela världen hur underbart det var.

   Tycker din programidé låter suverän! Mer Fru EB åt folket!

   Radera
  3. Shit, ni är ju sjukare än jag.

   Radera
  4. FruEB har redan en Youtube-kanal, och att nå ut till många vet vi ju redan fungerar, vad heter han svensken som har 50 miljoner prenumeranter; cute-i-paj-nånting och är väl störst på Youtube?
   Så här finns stora möjligheter att expandera, helt klart

   Radera
 9. Håller med om ALLT som redan sagts! Fast "- Vad händer om Happy Jankell gifter sig med mannen i familjen?" fattar inte??
  Jobbigt med tolkningen och jobbigt med alla gälla Wheeeeeee!!!! inför varje besök.
  "Överlag tycker jag att det var uppfriskande med ett rensa-i-röran-program som inte visar psykisk sjukdom utan en helt vanlig medelklassfamilj som har svårt att få ordning på vardagslogistiken." Word!
  Bara jag som hakade upp mig på -Babe hit och Babe dit?? Och när dom skulle tacka huset, jag väntade på att hon skulle säga något, blev lite konstigt där.....
  Ungarna verkade energiska men bedårande. Klippet där lill-tjejen säger -You're so pretty! You're so cute I love you. Naaaaw!
  Kommer jag att titta på fler avsnitt? Mest troligt. @Sejva "valde sedan Minimalisterna på Netflix, uppfriskande." Håller med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "som har svårt att få ordning på vardagslogistiken" Klipper lite i citatet.

   Det är det här jag känner mig snuvad på. HUR fick de ordning på vardagslogistiken. Kvinnan pratade i början om hur hon ofta gick ut i köket, fixade mellis till barnen och sen inte fick diska för att barnen skrek och krävde uppmärksamhet. Men hur löste de det då??? Gaaah, blir tokig på alla lösa trådar.

   Men NU ska jag ta tag i min egen röra istället. ;-) Återkommer när all disk är diskad, sängkläderna bytta och alla rum dammsugna. Weeeh!

   Radera
 10. Hon kommer att heta Happy Friends. Tänk så många förvecklingar i telefon. "I'm looking for Happy Friends please?" "Can I book an appointment for Happy Friends on Thursday?"

  Babe ja! Det var väldigt vad det eskalerade mot slutet av avsnittet dessutom, som att de var tvungna att manifestera sin nyfunna förälskelse. Jag är kluven. En del av mig tycker att det var rart, en del av mig vill nypa dem hårt i sidan.

  SvaraRadera
 11. Jag är team Ellinor här. Var är tipsen? Bortsett från själva vikandet och tackandet var det få konkreta tips tycker jag. Men det kanske kommer fler allteftersom i följande avsnitt.
  Måste ändå medge att jag rodnade skamset när Marie lyfta upp sladdhärvan i garaget. Sådana har jag ju haft ett antal. Är alltid rädd att jag ska slänga något som behövs, vilket förstås är idiotiskt eftersom de för det mesta är alternativa sladdar till modem eller datorer som kasserats för åratal sedan.

  Kan vi prata om prydnadskuddar i sängen? Är det bara jag som får gorilla på sådana? Finns det någonting mer meningslöst?

  Nu ska jag testa att tvätta fönster utan fönsterputs enligt F.E.B.s tips. Om det fungerar borde jag spara säkert... hm...25 kr om året. Något säger mig att jag kanske borde tvätta fönstren oftare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @DDT Jag tror att det är typiskt amerrrikannskt det där med prydnadskuddarna. De ägnar mycket tid åt att, efter att ha dragit upp sina platta lakan utan mysigt duntäcke, lägga ditt lager på lager av kuddar och gärna ett skrälligt överkast sist. Som opium för folket, keeps the women busy so they can't think of important stuff.

   Radera
  2. @DDT - Det kommer lite mer tips men tipsen hittar du tyvärr i boken.

   Jag slängde min sladdhärva efter att jag först ägnat tid åt att para ihop dem med rätt apparat. Sedan konstaterade jag att om jag mot förmodan skulle behöva en ny kabel kan jag köpa den för några tior på Clas Olsson. Senast slängde jag kablarna med den trasiga apparaten, vilket får ses som en bra utveckling.

   Radera
  3. Jag tror att en hel del svenskar anammat den där kuddtrenden också. Jag har vänner som varje dag ägnar tid åt att rada upp kuddar ovanpå sin bäddade säng, som sedan ska tas bort innan man lägger sig. Det är ju lika meningslöst som att lägga upp konstgjord mat på tallriken för att sedan ta bort den och lägga upp riktig mat. Men det kanske ser snyggt ut på instagram?

   @Plina - efter lång tvekan tog jag faktiskt mod till mig och slängde säkert 5 kg sladdar. Ock kan man tänka sig, jag har inte saknat dem!

   Radera
  4. @DDT: "Det är ju lika meningslöst som att lägga upp konstgjord mat på tallriken för att sedan ta bort den och lägga upp riktig mat." Du kanske är något på spåren där. I dessa Instatider hinner folk inte laga mat själva eftersom de måste kolla av alla sina flöden. "Instafood - ursnygg återbrukbar mat att lägga upp på ditt porslin innan du slabbar i dig din hämtpizza." Det var här ni läste det först.

   Radera
  5. @DDT - bra jobbat! Det är lite lustigt att man alltid hittar grejer i sina skåp som man glömt att man äger och sedan trots allt tvekar att slänga det.

   @FruEB - Jag tror att de snor matbilder från andra eller photoshoppar. Hade en helt urusel guide i templen på Angkor Wat. Han ägnade tiden åt att berätta var vi kunde ta de bästa selfies och visade egna bilder. I vart fall visade han en bild på soluppgången som man uppenbarligen kunde ta en gång per år, varpå en tjej sa att alla hennes kompisar hade den bilden och hon visste att de varit vid olika tidpunkter på året. Så Photoshop is your instafriend.

   Radera
 12. Ett litet tips att spara pengar på ,dela netflix med dina vänner eller släkt går till 4 enheter samtidigt .Ca 30 kr var 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken slog mig, innan vår familj glupade i sig samtliga fem inlogg. Men behöver man inte bo på samma adress? #Anonyma Naivister, tror att man alltid måste vara ärlig i formulär och att någon kommer att kolla upp

   Radera
  2. @Fru EB-Tror inte det, vill minnas att en kompis delar med en annan och dom bor inte på samma adress. Har funderat på att fråga min granne om hon vill dela men jag är ju en sådan on-off:are när det gäller Netflix. Ibland är där liksom inget som tilltalar mig och då blir jag sparsam (snål) och pausar ett tag. Vad händer då med grannen? -Sorry, nu pausar jag så att eeeee....

   Radera
  3. Finns det inte abonnemang i olika prisklasser med en alternativt fyra-fem inlogg? Så är det i vart fall i Singapore (vart mitt abonnemang hamnade pga VPN).

   Jag kan i ärlighetens namn säga att jag ledsnade redan efter att tittat på Kondo och 20 min av minimalisterna. Ska bara vänta några dagar till för att sedan säga upp mitt gratisabonnemang.

   Radera
  4. @Plina javisst, det är dyrare med familjeabonnemang (typ +20kr/mån så ingen jättestor grej) (vilket var anledningen till att vi slog på stort och skaffade det, jag pallade inte att logga in för att tvingas se Huset fullt).

   Radera
 13. Har sett några program nu och hänger upp mig på vikningen. Om man redan rensat rejält och inte har så många kläder rasar inte det vikta då? Men ger så klart en bättre överblick!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har vikt korrekt rasar det inte. Dessutom skulle Marie antagligen hänvisa till att du lägger det i mindre lådor i den större lådan.

   Radera
  2. Tess, du hänger upp dig på vikningen? Bättre att du rätar på dig, stryker ut dina bekymmersrynkor ordentligt med mjuk hand och viker dig för upplägget. Om du gör rätt står du utan stöd och behöver inget att hänga upp dig på!

   /Eva

   Radera
 14. Får kanske öva lite mer vikningen ;-)
  Bra tips med små lådor, tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver vika vissa saker i mindre delar för att det ska funka. T-shirtar och linnen är en sån grej. :-)

   Radera
 15. Jag ska genast börja spana efter tomma skokartonger i återvinningsrummet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går att fråga efter kartonger hos skohandlare. Då lättare att få bestämma storlek också. De blir nog glada att bli av med några och de kartongerna behöver inte heller torka från soprumsfukten.

   Radera
  2. @Anonym 17:39: Vad är du, ett geni?

   Radera
 16. ”- Hur kan en amerikansk småbarnsfamilj vara så snygg och så charmig på samma gång? Oftast brukar ju folk i denna typ av program vara sociala freaks och/eller fysiska spillror. Jag vill gifta mig med både herr och fru Friends.”

  JAMEN AVSNITT TRE! AVSNITT FEM! Inget gult kort hoppas jag p.g.a. säger ingenting mer.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Castingen var ju gjord av Katy Wallin (8 episodes, 2019).
   Det är hon som är den riktiga trollkonstnären här, för utan riktigt bra urval, med fingertoppskänsla, blir en dokusåpa lätt en platt och trist historia. Se på alla svenska dokusåpor, det är ju helt och hållet katastrofer (nuförtiden).

   Så Katy Wallin ska ha ett stort fång med rosor för ett bra utfört arbete, helt klart

   Radera
  2. Jag reflekterade faktiskt över hur politiskt korrekt valen av deltagare var.

   Radera
 17. @Hanna kvinnan i avsnitt 6 är ju också helt gorgeous.
  @Anonym 18:34 Ja låt oss tillsammans skramla till ett fång rosor till Katy Wallin! Skickar upp ett swishnummer efter avslutad serie.

  SvaraRadera
 18. Man behöver inte bo på samma adress för att dela Netflix och man behöver alldrig logga ut från några enheter .🎅🎅🎅

  SvaraRadera