Lean@home

Jag har ju i tidigare inlägg exempelvis detta tangerat boken Från frustration till flow med lean@home av Eva Jarlsdotter. Jag kan inte nog betona vikten av den här boken i mitt livs utveckling från att vara en ordningsnörd utan mål och mening till att bli en ordningsnörd med en filosofi. För precis som bokens omslag hintar (ett trassligt nystan ur vilket fyra färgglada trådar lösgöres för att bilda fyra vackra bågar) handlar lean@home om att karva ut mening ur röra. Stycket där Eva Jarlsdotter beskriver vad Lean@home inte är är paradoxalt nog en favorit*, eftersom jag tycker att hon i sin avgränsning nailar vad begreppet innefattar:
"Lean@home handlar inte om en snabb, effektiv metod för att skapa ett hem som påminner om en produktionsprocess där familjemedlemmarna är internkunder. Det handlar inte om ett praktiskt, avskalat, trist, fantasilöst målorienterat hem där man inte lever i nuet. Det handlar inte om att se huset/lägenheten enbart som ett förädlingsobjekt, som något som kan förbättras hela tiden, renoveras, målas om, snickras på." (Lean@home s. 28)
Nej, lean@home handlar om att minska svinn och spill för att istället lägga tillgängliga resurser, må det så vara tid, pengar eller energi, på sådant som tillför familjen värde. Att facilitera för värdeskapande aktiviteter. Jag mediterade en smula över detta på tåget ner mot Göteborg i julas och ritade denna mind-map så att ni kan störa er på att ni inte ser vad det står:


Man skulle kunna se hemmet som en fabrik i vilken man pumpar in råvaror som ska ut som produkter på andra sidan. I vår familj skulle det kunna se ut så här:

In:
Pengar, tid, mat, köpta produkter & tjänster.
Ut:
Mätta, utvilade, välmående, trygga, rena, respektfulla, välklädda, GDPR-certifierade, skapande och harmoniska människor med mål och mening med tillvaron.

Det kan handla om så enkla saker som att vi alla mår bra av att sova ordentligt varje natt. Istället för att låta barnen "lägga sig själva" d.v.s. låta dem exponeras för djävulens påfund a.k.a. blåljuset fram till midnatt, har vi haft en tydlig kvällsrutin som påbörjats redan runt åtta med nedsläckning skärm och högläsning. Maten är ett kapitel i sig och där för vi ju i denna bloggosfär ständigt pågående diskussioner kring hur man på ett kostnadseffektivt sätt kan säkra upp en matrutin som minimerar ohälsosam take-away (samt knep för att smussla ner grönsaker i barnen). Ett nyligt exempel på hur jag applicerat lean hemma hos oss är tandläkarbesöken. Med tre barn blir vi kallade till tandläkaren å deras vägnar tre gånger per år. Det är ingen biggie, men efter ett samtal med tandläkaren ändrade de så att vi kan ta dem alla tre på ett bräde.** Att frigöra ett par timmar om året som tre separata tandläkarbesök resulterar i kan tyckas vara futtigt och det är det. Men addera till detta ytterligare 30-40 åtgärder i samma väg och plötsligt har du oceaner av tid att lägga på sconesbak, mitt-i-veckan-bio och Svarte Petter.
"Ett lean-hem slösar inte, det handlar om att ständigt sträva efter att reducera slöseriet. [...] Vi sliter på varandras kärlek, förtroende, självkänsla, på miljön och slösar med våra pengar. Lean minskar slöseriets alla aspekter. Som en del i lean@home går du systematiskt igenom slöseriet, sätter upp mål, kickar igång och förändrar på ett uthålligt sätt." (Lean@home s. 24)
Min lista på lean-åtgärder i hemmet är så lång så den får bli ett separat inlägg imorgon. Men innan jag gör det vill jag bara belysa en aspekt av den blurriga mind-mapen ovan nämligen trädet ("Vad är ett vackert träd?"). Trädet symboliserar dig - om du är singel, eller din familj - om du är >1. Vad gör dig lycklig? Vad har du får härliga mål? Vad gör Var Och En I Familjen lycklig och vad har Var Och En för mål på kort och lång sikt? Att harva runt i ett vardagsliv utan att ha koll på de här sakerna är ungefär som att cruisa runt i en raggarbil en lördagskväll i centrala Flen: Energikrävande men poänglöst. Blick på bollen bitch, vad vill du? Alldeles för många har paralyserats i sina FB-träsk och förmår inte ens tänka så långt som till vad de ska ha till middag.*** Inte konstigt då att man hamnar på avvägar eller trasslar in sig i ett stort flerfärgat nystan.


Det mest uppenbara exemplet när det kommer till lean och livet är att så många jobbar många timmar för att ha råd med en massa saker som de sen inte har tid att vara med, inklusive barn. Som en vän lakoniskt uttryckte det efter sin befordran med tillhörande ökad work-load: "Netto tjänar jag efter att vi betalt barnflickan lika mycket som förut. Så man kan säga att jag får betalt för att inte vara med mina barn." Men det kan även röra sig om att formalisera fluffiga drömmar till att bli konkreta delar av en vardag. En flerbarnspappa som drömmer om den dagen barnen flyttar hemifrån så att han ska få tid att skriva sin vikingatrilogi kan med en liten bro-slap vakna upp ur dvalan och rensa ut i förrådet för att karva ut en liten skrivarlya där han kan stänga dörren om sig. Med lite manipulative skills kan han säkert förhandla sig till skrivtid ett par kvällar i veckan, särskilt om han i övrigt effektiviserat andra flöden (läs exempelvis om hur Eva "Gud" Jarlsdotter fixade tvättfrågan en gång för alla här).

Det gäller bara att:

1) Ha ögonen på bollen
2) Använda hjärnan

Det behöver inte ens handla om storvulna planer av typen skapa ett författarskap. Det handlar om IGMR:s favorit Aggregation Of Marginal Gains - fast inte nödvändigtvis i kronor och ören utan i ett försiktigt och metodiskt utrensande av allt som inte bidrar till en individs eller en firmas/familjs lycka och välbefinnande på lång sikt. Om det så bara handlar om att byta ut ditt schampo mot ett som inte får din hårbotten att klia - adderar till din långsiktiga lycka. Riva ner lite morot i bolognäsen - adderar [eventuellt] till din långsiktiga lycka. Skaffa en egen krok till det störande stora skohornet i plåt som alltid trillar ner i marken med en skräll varje gång min man rotar runt bland ytterplaggen i hallen - adderar stort till mitt dagliga välbefinnande.

Imorgon kommer jag att försöka klämma fram egna exempel på lean från mitt liv. Tills dess: Vad har du själv gjort på leanfronten på sistone?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Kan möjligen ha att göra med att jag gillar de scenarios hon målar upp som ej önskvärda. Jag vill ju inget hellre än att leva i en minimalistisk produktionsenhet där varje avskalade föremål fyller minst fyra funktioner.
** Nu är jag kanske lite trög som inte tänkt på detta innan, men det är ett belysande exempel non?
*** Däremot är det rätt många som har tid att nätshoppa trots ett busy schedule. För att tillmötesgå denna impuls har Klarna tagit fram ett antal värdelösa funktioner som "shoppa med ett klick" som möjliggör för hundratusentals människor att gräva sig ännu djupare ner i gropen.

37 kommentarer:

 1. Att hantera de där små irritationsmomenten en gång för alla ger så mycket. Istället för att varje gång man gör något irritera sig på grejen. För något år sedan skapade jag en sk irritationslista och betade av grejerna en efter en. Vilken skillnad det blev.

  Just nu bor jag i en lägenhet där man inte ens kan äta frukost utan att bli irriterad över en massa småsaker. Lyckligtvis är det bara 6 nätter kvar av misären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exempel, exempel! Både på din tidigare irritationslista och där du är nu.

   Radera
 2. En av grejerna på irritationslistan var sopsorteringen som jag löste genom att köpa ett system från Ikea. Eftersom de inte längre irriterar mig så minns jag inte resten. Har nog listan i evernote.

  Här: köket hade tallrikar, glas, bestick, stekpanna, brödrost och mikro. Samt någon oidentifierad maskin, gissningsvis riskokare. Den saknar disktrasa, diskhandduk alternativt torkställ, vattenkokare eller helst kaffebryggare men vattenkokare är ok, torkställ för tvätt (det finns tvättmaskin men ingenstans att torka). Jag har fått knivar och skärbräda, vilket inte fanns ursprungligen. Det finns ingen kastrull men en stekpanna som är alldeles för stor för plattan. Allt detta gör att disken ligger i en blöt hög på diskbänken, jag kokade ägg i stekpanna och värmde vatten i mikron till kaffet.

  Dessutom var hemmet strösslat med kuddar (soffan hade 5 st och är för två pers) och små prydnadsgrejer. Sängen har något äckligt syntettäcke, utöver två syntetfiltar och tre kuddar. Allt det skulle egentligen vara smågrejer men köket gör mig så irriterad för att det saknar allt som någon som hyr en lägenhet vill ha. Så om det inte skulle förstöra min månadsbudget totalt skulle jag dra för varje gång jag går in i lägenheten känner jag mig bara irriterad. Nu är det här min fjärde airbnb lägenhet i Thailand och visst har vissa saknat någon grej och varit lite väl överlastade för min smak men detta är lite väl mycket. Jag saknar min egen lägenhet där det mesta är uttänkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvva huvva och the splendour du kommer att känna när du checkar vid hemmavid igen. Ibland vill man bara komplettera olika temporära boenden för att man har tics, inte för att det är ekonomiskt logiskt någonstans. Som ett fel i universum som måste rättas till.

   Radera
  2. Det hade ju känts ok att komplettera om jag hade bott säg en månad men en vecka så kan jag använda mina pengar till något roligare.

   Radera
 3. Ett av känt ämne som en blev mald med under tiden i industrin, lean, kaizen, 8D rapporter osv. Allt japanskt inspirerat. Exempelvis att hammare och skruvmejslarna ska ha sin specifika plats i monteringslinan, gärna med en tydlig markering formen av verktyget på väggen.

  Lean är synonym med effektivitet och maximalt värde och nytta anser jag. Lean inom bullshit job existerar exempelvis inte.

  I vardagslivet är tex effektiv mathandling och kost planering lean. Det motsatta bidrar enbart till sämre kost och sinar kassan. Detsamma med jobbpendling, om man behöver åka 2tim t.o.r till jobb skapar lite värde när alternativ till jobb närmare ofta finns eller flytta närmare arbetsplatsen. Farbror fri talar ofta om bästa spartipset är (inte matlåda) att bosätta dig så du har nära (cykelavstånd) till de saker du behöver ta dig till i vardagen, mataffär, jobb, dagis, bibliotek, vänner.

  Att inte nyttja moderna effektiva it verktyg är väldigt oLean. Vissa (få) åker ju till tågstationen för köpa biljetter istället för köpa på nätet. Dessutom har jag träffar på folk utan BankID, vet inte om de vägrar skaffa det pga politiska skäl (övervakning) eller om de inte förstår hur det funkar. De får hålla koll på bak öppettider och kontrollera saldo på kontot genom gå till en bankomat, beställa hem koder till internetbank osv osv osv. Slöseri med tid när bekväma effektiva system finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lärde mig avsky jobbpendling när jag bodde i Stockholm. Därefter har jag alltid bosatt mig på promenadavstånd (max 30 min) från jobbet. Plus att gymmet ska vara nära jobbet eller hemmet. Närhet till bibliotek är också viktigt.

   Jag har bekanta som flyttade ut i förorten för att husen var billigare där. Istället för att cykla till jobbet så pendlar de med bil och buss till jobbet. Istället för en bil som knappt användes har de nu två bilar. Jag måste säga att jag är skeptiskt om det verkligen blev så mycket billigare än att köpa ett hus på cykelavstånd i Malmö med tanke på bilinköpen och pendlingen.

   Radera
  2. Jag har ALLT på supernära promenadavstånd: mitt jobb (längst bort med 13 min), dotterns skola (1 min), vårdcentral (2 min), cellprovskontrollen (1 min), bibliotek (2 min), Systembolag (3 min), frisör (2 min), "hela" stans restaurangutbud (< 8 min) osv. Fan bästa lean- och livstipset jag kan komma på.

   Vänligen, Hanna

   Radera
  3. Jag har också det mesta på max 5-10 minuters avstånd inkl tågstationen. Jobbet är dock på 20 min promenadavstånd och frisören är 5 min från jobbet. Hela stans restaurangutbud blir lite svårare att få på det avståndet. :-) Allt planerat vid inköp av lägenhet.

   Radera
  4. @Utdelaningsbagaren jag blir tokig när jag inte kommer på vad man kallade det där med "hammarens specifika plats" på mitt förrförra jobb. Jag borde veta eftersom jag var en av projektledarna, men what have you, mitt forna yrkesliv är som en dimma av random bokstavskombinationer. Intressant dock att det projektet (precis som när man säger till barnen att man ska storstäda deras rum och rensa ut prylar) mottogs med en massa negativt motstånd och ursäkter (från vuxna män). Men när det hela var klart var de stolta som tuppar och man fick ta emot både en och tolv anekdoter om hur fantastiskt det var att hitta hammar'n på dess rätta plats. Som om det vore rocket science like duh ordning är meningen med livet vad är det du inte fattar retard?

   @Hanna jag vill se mäklarannonsen: "På bekvämt promenadavstånd från skola, service och cellprovstagning ligger denna enplansvilla med suterräng..."

   Inte bara är det mycket ekonomiskt och bra på alla sätt och vis att ha gångavstånd till allt, det är så väldigt trevligt att känna att man kan promenixa. Och barnen blir mer förankrade i sitt närområde, inte som dessa satellitnomader de var i förorten där vi skjutsade dem hit och dit som en sorts kapitalvara.

   Radera
 4. Hello,
  Jag gillar verkligen den där teckningen du ritat. Jag har inte samma skills när det kommer till att rita men jag kluddar gärna på liknande sätt tankar och planer i min anteckningsbok. Tyvärr blir det inte så ofta som man skulle önska men anyhoot.. Verkar vara en intressant bok det där. Jag skall checka in den vid tillfälle.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör't, den är snudd på filosofisk, på ett KBT:igt sätt om du fattar. Att rita har jag börjat med sen jag slutade jobba och jag tycker att det är mycket avkopplande. Jag tackar för den snälla komplimangen, det är nog första gången någon ger mig cred för mina teckningsskill och det är precis det som är poängen. Likt Brad i ChooseFI (har du lyssnat än?) som börjat ta sånglektioner fast han (enligt egen utsago) suger, man ska bara göra det man känner för.

   Radera
  2. Det där "man ska bara göra det man känner för" provocerar eftersom man då måste avstå bedömning och istället ge makten åt diffusa känslor. Blir bara förvirrad av sådana uttalanden tyvärr, ja liksom handfallen och paralyserad.

   Och angående ämnet för dagen är jag nog lite trög, fattar inte riktigt vad det går ut på. Att skapa effektivitet hemma antar jag. Nå, det är enkelt som singel i en etta och ännu enklare när man har gott om tid.

   Jag förenklar nog det mesta helt naturligt. Ser till att laga måltider med bara en kastrull att diska efteråt, förvarar saker som används varje dag extra lättillgängligt i skåp och lådor. Har rutiner för att äta ur frysen ibland så att den rensas och man vet vad som finns där hela tiden. Har rutiner med 3-4 återkommande rätter varje vecka så att handling går lätt och mycket redan finns hemma i lagret. Ser till att ha nötter och en frukt i väskan om jag tror att jag kommer vara hemifrån mer än fyra timmar när jag går ut. Har alltid tunn tygpåse i jackfickan. Har pennor och papper vid varje sittställe hemma. En sax på tre olika ställen, även tejp. Lägger kvitton, lösa knappar och andra småsaker alltid på samma ställe, samma med nycklar.

   Har aldrig någonsin anledning att fråga mig var något är, har aldrig fattat att människor behöver leta efter saker i sitt eget hem. Vet exakt var reflexer finns, häftmassa, spik, yatzyspelet, skruvmejsarna osv. Varje sak finns på mentala kartan i mitt huvud, även i förrådet. I frysen också egentligen, men vill ändå äta ur den ibland så att saker hålls fräscha och inte blir gamla och så passar man på att rengöra också samtidigt. Städning och fix är faktiskt kul. Man kan se det som en typ av omvårdnad. Inte särskilt tråkigt förutom när man underhållit dåligt och man måste grovrengöra och skrubba och dylikt. Sådant är inte kul, mer ett straff för gamla synder. Men om man tar straffet en kvart i veckan minskar "skulderna". Vet inte om jag fattar det här med lean nu. Måste nog kolla in boken ändå... /Eva

   Radera
  3. @Eva,
   Jag är likadan, jag har ett wikifindia i huvet. Jag vet var allt i huset är. Från makens hopprep(crossfitande almost-50, verkar vara en ras på frammarsch) till ongens legogubbehuvuden. Väck mig mitt i natten och jag kan redogöra för vad som finns/saknas i kyl och skaff för att ratta ihop en pot au feu nästa dag. Det är ju både en välsignelse och en förbannelse eftersom jag tar så mycket ansvar. Men som du säger, städning och fix är kul! Speciellt när man ordnat en bra grundförutsättning som bara behöver underhållas. Klipper inte lika frekvent som du men lypsyler/läppsyl/trynvalla placerar jag ut på lite omika ställen då jag kan gripas av plötslig smörjpanik.

   Morsan

   Radera
 5. Den boken har också betytt massor för vår familj! Den boken och Lasse Bergs böcker.

  Vi har bland annat en stor ”svart tavla” i hallen där vi tillsammans varje söndag går igenom veckan och där annat viktigt sitter uppe. Efter det här inlägget vart jag dock pepp på att vi ska se över allt igen. Och sätta upp lite mål tex.

  Ett annat exempel på lean (som andra här inne också verkar ha tittar på) är tvätten. vi har fyra snygga tvättpåsar hängandes på väggen där alla faktiskt lägger sina smutsiga kläder och när en är full sätter vi på en delayd tvätt på kvällen och sen in i torktumlaren på morgonen och sen sorterar vi den på eftermiddagen. Vi märker inte att vi tvättar längre, och har inte ett plagg på vift nånstans. Vi har ingenting i tvättstugan mer än maskinerna. Så en liten bastu fick vi plats med och ett litet gym. Otroligt tacksamma att vi hade läst boken innan vi flyttade till renoveringshuset, så att vi kunde renovera efter våra verkliga önskemål och behov och inte efter vad man ”borde” ha. Vi kunde då också bygga en uthyrningslägenhet istället för ett extra förvaringsutrymme på 25 kvm.

  Är rent otroligt vad en kan bli inspirerad till av böcker och bloggar!

  Har läst flera nya böcker och bloggar sen jag hittade hit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag började med tre ikealådor dit jag sorterade tvätten i mörkt, rött och vitt. De senaste åren har det faktiskt blivit mer vitt och mörkt. När jag köpte dem låg de i en garderob i badrummet, senare i en garderob i sovrummet. I min senaste lägenhet har de stått i ett hörn i badrummet. Jag gillar din idé med påsar så ska förverkliga den när jag kommer hem. Tack!

   Radera
  2. Ja vi hade också lite lådor innan men det är jätteskönt att kunna dammsuga under!

   Radera
  3. @Ingrid: Lasse Berg? As in https://www.adlibris.com/se/bok/gryning-over-kalahari-hur-manniskan-blev-manniska-9789170376818? Undrar om det är han som citeras i Norbergs "Framsteg", besökte han Indien under 70- 90 och 2000-talen för reportageresor?

   @Plina varför en separat röd, kan du inte blanda i den i mörkt? Jag menar, det blir väl lång väntan för att få till en röd maskin annars?

   Radera
  4. Ja det är alldeles säkert Lasse Berg. Han reste runt i och skrev om Indien. Kan varmt rekommendera hans böcker - de är grundbulten i vår familjs livsfilosofi (alltså min och min mans). Vi läste böckerna tillsammans när vi reste runt till små byar på Kanarieöarna som föräldralediga i fem månader med vårt första barn.

   Radera
  5. Lasse Berg skriver bland annat att om vi ska försöka leva i samklang med vår natur som människor ska vi nog inte jobba med än fyra timmar per dag och helst utan chef så att vi får samarbeta ordentligt, vilket är livsviktigt för oss människor. Nu tolkar jag som jag minns. Men läs böckerna om du vill - de är fantastiska!

   Radera
  6. Jag hade nog ganska mycket rosa och röda kläder ett tag men inte längre så därför blir det oftast en allt utom vitt tvätt istället. Rosa blev inte så käckt när det blandades med någon nytt mörkt plagg. Dessutom har jag numera reducerat mina kläder så det blir opraktiskt att tvätta separat.

   Radera
 6. Bra tips! Önskade jag hade lite mer lästid - med bebis hemma ha jag lyckats ta mig till sida 34 i senaste låneboken som nu måste tillbaka till bibblan. Får göra en lista till om några år. Vi gjorde oss av med vår tresitssoffa inför flytten, som blivit för liten för att alla ska få plats. I nya större soffan har vi en specifik hundplats med filt över. Nu kan vi alltså tvätta filten då och då istället för samtliga soffkuddar. Tror det kommer bli toppen, tillsammans med 39 liknande knep kanske det frigör lite energi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. " Nu kan vi alltså tvätta filten då och då istället för samtliga soffkuddar." Något liknande hände också i vår familj då vi fick barn nummer två. Vi sålde våra vita IKEA-soffor samt de där stoppade stolarna med vitt tyg som var så poppis tidigt 2000-tal. De var tvättbara men man grät av ångest varje gång man skulle dra på de krympta, fuktiga överdragen på stolarna. Nej, gråmålad furu från blocket till stolar och grå soffor gjorde vårt hem så mycket mer leisure.

   Radera
 7. Jag är fortfarand mitt uppe i mitt röjarstim och lever med en massa prylar framme på golven (som innan stod i skåpen till ingen nytta) och där ska dom stå och irritera mig till jag är färdig. Boken måste jag kolla upp! Kanske införskaffas när jag gjort mig av med dom som ligger på golvet....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låna! Ett tips jag fick apropå rensa/göra-sig-av-med när jag nu läser om Fumio Sasakis "Hejdå saker" är att inför varje pryl fråga sig: "Skulle jag skaffat denna igen om den försvunnit?". Fundera på det en smula. Exempelvis dina böcker. Om de hade brunnit upp i en av dig ej iscensatt brand och du fått en pott pengar: Hade du köpt om dessa böcker? Jag gjorde mig ju av med enorma mängder böcker för något år sedan enligt Prylbanta-modellen (https://efficientbadass.blogspot.com/2018/01/bokhyllan.html) men köpte därefter på mig ett tiotal böcker som jag tidigare lånat (däribland "Hejdå saker" och "Prylbanta") eftersom jag aktivt vill ha dem. De andra var bara gamla prestigeprojekt och intellektuella troféer.

   Radera
 8. Matlåda är mitt absolut bästa tips, och inte att samla ihop gårdagens middagsrester utan att ställa sig några timmar och fixa till ett gäng rätter till frysen. Vi tar oftast en dag/halvdag varannan helg då vi lagar mat, bakar matbröd, fixar allmänt och det är så skönt att ha matlådan fixad (kompletterar med kolhydrater som ris/pasta/potatis för det fryser vi inte in) eller när man inte orkar fixa något utan kanske sneglar mot hämtpizza, men inser att det är bara att öppna frysen och tina.

  Har också använt mig en del av nedan bok, även om jag saknar barn./C

  https://www.boktipset.se/bok/jacobs-halsokok--mat-pa-en-kvart-med-familjemetoden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör likadant men fryser även in pasta och ris. Lagar mestadels mat bara på helgerna och äter matlådor under veckorna. Matbröd bakar jag dock sällan eftersom jag äter så mycket mer bröd om det är hembakat.

   Radera
  2. "Vi tar oftast en dag/halvdag varannan helg då vi lagar mat, bakar matbröd, fixar allmänt och det är så skönt att ha matlådan fixad " Måste vara så sjukt satisfying att ha sådan proaktiv benkoll på tillvarons största pengaslukarmoment (för frugal weirdos vill säga, vanliga svenne bananas bränner väl iväg större delen av pengarna på okynnesrenoveringar och/eller dussincharter kan en tänka). Själv är jag inte riktigt där pga lite frys (mitt ständiga alibi) men lite försöker jag, exempelvis att göra dubbel sats ärtsoppa/köttfärssås så att det alltid finns något att ta fram i frysen. Äter ju också i princip alla luncher hemma för egen del och det kostar nada jämfört med forna dagars 120 kr-luncher.

   Radera
 9. Några lean-saker här hemma on-top-of-my head:
  - Reser ganska mkt i jobbet så har en färdigpackad necessär ståendes för att slippa packa i/ur vid varje resa (blir dubbletter men är värt det!) I kombination med en ordnad garderob känner man sig som en brandman varje gång man packar. Bara tjoff, tjoff så är man packad och klar, redo att släcka nya bränder.
  - Har införskaffat SmartStore-lådor till allt gytter i tvättstugan såsom batterier, glödlampor, extra schampon, presentgrejer mm. Allt på sin plats, ingen gömt, så skönt.
  - Sparar väldigt lite "bra-att-ha-saker". Säljer, skänker, slänger det mesta.
  - Håller även de flesta former av dubbletter kort. T.ex. dubbla uppsättningar spagettislevar, kastruller man sällan använder, stekspadar mm. Lättare att hålla koll på sakerna om man har mindre.
  - Håller överlag nere prylmängden hemma och gömmer i princip inget där det inte syns i skåp och garderober.
  - Packar väskor/förbereder kläder kvällen innan.
  - Har alltid haft en miljon 50 cl petflaskor liggandes i garderober, bil, väskor för att kunna ha på språng. Gjorde oss av med alla för några månader sedan och köpte varsin KleenKanteen i stål. Av någon konstig anledning har vi nu alltid stenkoll på var vi har våra vattenflaskor. Kanske inte ekonomiskt, men vattnet smakar inte längre plast eller lite lätt "smultron-lime" och vi håller koll på flaskorna.
  - Hanterar posten så snart den tas in. Typ 70 % direkt i soporna, resten öppnas och läggs i en låda i hallen som är märkt "Aktuellt". Här har vi post som ska hanteras, aktuella rabattcheckar, post som ska läggas på lådan och liknande.
  - Gemensam kalender som hängs synligt, undviker en hel del missförstånd och ombokningar...

  Några förbättringsområden:
  - Matlagning. I perioder schemalägger vi veckan på helgen vilket funkar väldigt bra. Men med jobb där den ena reser och den andra jobbar skift plus småbarn på det så finns inte alltid orken...
  - Matinköp. För mycket reaktiv småhandling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym 16:36 Vem är du och vilken planet kommer du ifrån? Du skriver så inspirerande:
   "- Har alltid haft en miljon 50 cl petflaskor liggandes i garderober, bil, väskor för att kunna ha på språng. Gjorde oss av med alla för några månader sedan och köpte varsin KleenKanteen i stål. Av någon konstig anledning har vi nu alltid stenkoll på var vi har våra vattenflaskor. Kanske inte ekonomiskt, men vattnet smakar inte längre plast eller lite lätt "smultron-lime" och vi håller koll på flaskorna."

   Har själv inte känt någon urge för just Kleen Kanteen (plus kan man frysa in is i dessa? Det gillar ju jag att göra åtminstone under sommarhalvåret) men jag kan skriva under på principen att en kvalitativ vara ger mångfalt större nöjdhet än en massa jox. Går att transponera på vilken artikel som helst skulle jag tro. Marknadsförar-L berättade nyligen om att, lyssna nu, hon gjort sig av med samtliga billiga handväskor i fuskskinn och skaffat en märkesväska (tror det var en klassisk LV) och nu har hon stenkoll på vart den är, hon slipper förvara en massa icke-väskor och hon älskar varje minut av användning. THe power of less...

   "- Hanterar posten så snart den tas in. Typ 70 % direkt i soporna, resten öppnas och läggs i en låda i hallen som är märkt "Aktuellt". Här har vi post som ska hanteras, aktuella rabattcheckar, post som ska läggas på lådan och liknande." Den här är riktigt mäktig. Marn märker direkt när man kommer in i ett stressat hem på förekomsten av en pappershög på central plats, exempelvis "köksön" (som för de flesta verkar vara synonymt med "pappers- laddar- och random-ön".). Och deppigt att 70% ska gå ner i stora runda arkivet direkt. Jag ska göra som, vem var det, Ingrid? som helt lyckats göra sig av med posten. Varenda brev jag får framöver ska genomgå thorough analysis och uppföljning med målsättning att fasa ut det.

   Och gemensam, synlig kalender är också förstklassigt. När man talar om "livspusslet" så handlar det nog i vissa fall mest om dålig framförhållning. Jag menar, om man vet att något kommer att krocka/köra ihop sig i god tid finns nästan alltid en lösning, även om den lösningen är att man avbokar ett av åtagandena. Det är när saker dyker upp i sista minuten som det skapar stress. Anyhuew, bra gjort och tack för att du delade med dig på sådan detaljnivå.

   Radera
  2. Vem jag är? Jag, tillsammans med alla andra tysta följare, är som den mörka materian i universum; alla vet att den upptar 99 % av utrymmet, men ingen kan se den ;-) Gällande frysning av KleenKanteen så kan den börja bukta ut om du fyllt den full pga att is expanderar när det fryser, annars lugnt. Sen håller jag verkligen med om att en "kvalitativ vara ger mångfalt större nöjdhet än massa jox"... Alltså, den där damen i senaste avsnittet av MarieKondo (som diskuterades här igår) hade ju kunnat gå runt i designerkläder varje dag i veckan om hon bara valt lite färre plagg med omsorg. Och då känt sig som a-million-dollar hela livet istf "rea-på-hm" hela livet.

   Håller med om posthögar. När jag ser en sådan på central plats hos folk tänker jag att det är en indikator på oordning/stress. Tidigare hade vi ofta "aktuella" papper på hallbänken. Men när en kollega vid något tillfälle, apropå en diskussion om städning, nämnde något i stil med att "ja, det räcker ju att bara titta in i farstukvisten hos någon för att förstå hur de har det hemma" så kände jag mig genast träffad med min posthög och bestämde mig för en bättre lösning.

   Sen en grej som mr deed nedan nämnde har vi faktiskt också infört: preussisk ordning i bestickskorgen! En liten historia..: Min fru, som generellt är mer ordningssam än mig, föreslog en kväll över en kopp te att vi skulle dela upp varje fack så att gafflar bara står i ett, knivar i ett osv. Jag tyckte att det här var helt idiotiskt, men kände att det inte var en fajt värd att ta. Man vill ju liksom inte urvattna sin veto-rätt på allsköns obetydliga beslut. När vi sedan vaknade morgonen efter och åt frukost så berättade jag för frugan rätt nedvärderande och skrockande om att jag haft en mardröm inatt där hon hade föreslagit att vi skulle ha strikt ordning i bestickskorgen i diskmaskinen. Ehehehe...pinsamt! För att göra en lång historia kort så älskar jag den nya ordningen i bestickskorgen och kommer ALDRIG att byta tillbaka. Till och med så att jag får ett tyst psykbryt varje gång vi har gäster som bryter ordningen.. /QQ

   Radera
  3. Jag kör också den strikta ordningen i bestickskorgen. Tömningen blir så mycket enklare. Tänk vad glad man kan bli av sådana smågrejer.

   Radera
  4. Haha, vad den här bloggen drar till sig likasinnade. Trodde vi var ensamma i världen om detta, men nu har två till bekänt sig i kommentarsfältet! :-D /QQ

   Radera
 10. Lite OT, men varför är så många böcker av den här typen så fruktansvärt fula? Ögonen vill ju packa ihop och stänga av syncentret för gott när jag ser sådant här. Även små förlag borde väl ha tillgång till fler program än Word och Paint.

  SvaraRadera
 11. Jag snappade upp i någon pod att varje sak du har idag är att betrakta som en gåva från ditt dåtida jag. Du kan antingen välja att ta emot gåvan eller inte. Mycket av det vi sitter och ugglar på hade jag inte tagit emot...

  SvaraRadera
 12. Åh, jag älskar det här. Några små stoppade slöserier från vårt hem:
  -preussisk ordning när man lägger ner besticken (och annat) i diskmaskinen så att du bara behöver ett grepp för att få med dig alla skedar, knivar, eller gafflar när de sedan är rena och ska ner i besticklådan.
  -lägg kaffefilter, bönor, kaffekvarn, mått, kopp och termosmugg med mera i samma område som kaffebryggaren så att du har allting du behöver precis på rätt plats i vid rätt tillfälle för att göra din morgonkaffe och efterföljande take-out termoskaffe i ett svep.
  -Lägg smör, bröd och verktyg (smörknivar) på rätt höjd i kyl och frys så att barnen själva kommer åt alla delar som behövs för att kunna göra egna mackor till frukost.
  -Försöker ha jobb, skola, förskola och aktiviteter på cykelavstånd från hemmet för att minimera tid i förflyttning.
  -Har nästan alla räkningar på autogiro eller via kreditkort, räkningsproceduren tar 10 minuter per månad.

  Men vi har massor med områden kvar att optimera, det mesta ligger fortfarande framför oss. Ska bli härligt att kapa mer slöserier i vardagen, har tappat detta och känner att det är läge för ett litet omtag!

  SvaraRadera
 13. Så inspirerad! Boken är reserverad på bibblan!

  Ps.shadowboard heter det, kommer från Alcatraz, har jag hört

  SvaraRadera