Bokrecension: A Zero Waste Life

Anita Vandyke är den australiensiska astrofysikern som ville bli ekonomiskt oberoende och blev miljökämpe med en jättelik Instaföljarskara på kuppen. "A Zero Waste Life is the ultimate guide to radically reducing your waste, without losing your lifestyle."* Det som är lite kul att läsa om är att Anita själv gått från att vara consumer sucker i alla hänseenden möjliga till en person med ett helt annat förhållningssätt till livet.


Det är en söt liten skrift, behändig i formatet och lättläst med gulliga illustrationer. Punkterna är indelade i tre nivåer: Reduced, low och zero och man kan själv välja den nivå som passar en och områdena går från att sluta använda plast mer generellt (Anita slår ett slag för sitt "Zero Waste Kit" som består av en PET-flaska, sugrör, servett, pappersmugg och lite annat som gör att hon inte behöver ta dessa saker från restaurangerna), de-cluttering, mat, finkem etc. Det är väl inga jätteöverraskningar. Exempelvis anges i "Zero Waste in the Kitchen" att man ska undvika onödiga paketeringar, laga säsongsvaror och inte kasta mat like duh. Vidare finns ett långt kapitel om hur man ska ta med sina egna glasburkar till butiken och fylla på dem där (hon talar om "bulk stores"; ett koncept jag tolkar som en sorts australiensiska grossistbutiker vars motsvarighet åtminstone inte finns i Stockholm). Ett tips jag testade var att lösa upp etikettklistret på burkar med en blandning bikarbonat och kokosfett. Häll därefter i en lösning bestående av 50% vatten och 50% vitvinsvinäger över natt och eventuell dålig doft försvinner. Funkar!

Vidare anger hon vikten av att inte slöshoppa mode. Jag vet sedan tidigare att kläder bidrar till en stor del av utsläppen. Trots det blev jag förvånad över uttalandet att modeindustrin är "the 2nd most polluting índustry on the planet after fossil fuels" eftersom jag var helt säker på att det var den tunga industrin. Måste kolla upp det där, ibland känns hon inte helt påläst. Exempelvis är hon helt okritiskt pro ekologisk mat, där många idag argumenterar för att det inte är någon större skillnad i miljöpåverkan mellan eko och vanlig odling. Vidare talar hon om vikten av att skära ner sin köttkonsumtion och hon ger en del recept på egen kosmetik och städprodukter. Jag hade nog hellre sett ett par inspirerande recept på mat än egen tandkräm (utan flour dessutom, en "ekotrend" tandläkare får kollektiv stroke över).

Ett avsnitt hon inte är lika sugen på att fördjupa sig inom är emellertid flygresandet. De få sidor som handlar om resande handlar om köp av utsläppsrätter (något nog de flesta ändå måste vara överens om Moder Jord skiter fullständigt i) och vikten av att ta med sig sitt Zero Waste Kit på flyget så att man kan tacka nej till plastsugröret. Tydligen gillar hon att resa Anita och hon har Zero Plans att sluta. "Travelling to visit family, for work and to experience the world has enriched my life beyond belief." och "To me, living a zero waste life has always been about making sensible and practical switches and unfortunately, there is currently no sensible switch for air travel." Eeh...I beg to differ? Jag är den första att medge att inte låta det bästa bli det godas fiende och för övrigt flög jag ToR Mallis för att vakta ett barn här i januari. Men jag bjuder heller inte hem mina vänner på "Environment Documentary Night" eller skriver böcker om hur man ställer om till en miljövänlig livsstil för att däremellan sätta mig på flyget eftersom jag får en kick av att "see the ice-capped mountains of Iceland and the Redwoods of Carlifornia, and it has made me even more passionate about protecting this planet for the future" .

Några bra knep jag tar med mig från boken är att ha en donationspåse hängande hemma, där man kan lägga utrangerade plagg och prylar för vidare transport till Myrorna e d. Jag gillar också hennes tänk kring att anlita skräddare för att formpassa vintageplagg och att lära sig basala sykunskaper i syfte att förlänga plaggens livslängd. Jag gillar Anita Vandyke, hon är smart och har ett sätt som får med sig många på tåget. Men jag lyckas ändå inte tysta den lilla envisa röst som under läsningen skanderar en ramsa och jag hör knappt vad den sjunger den är så svag, så liten, så pipig, hör ni? Jag hör inte, va?

Posta på Insta dina snyggaste hack
visa på godhet och alla rätt
Skynda dig sen med ditt pick och pack
att flyga över klotet, hastigt och lätt

För vem behöver bry sig om klimatutsläpp 
När man är en sån hängiven sympatisör
att man genom att flyga lär sig att älska vår jord
inte är man väl då blott en stilfull posör?Mvh/
FruEfficientBadass

* Fast för mig hade det förändrat min livsstil, åtminstone om jag ska handla för fem i glasburkar. Just sayin'.


44 kommentarer:

 1. På sätt och vis kan jag förstå henne avseende resandet. Om du vill lämna Australien så är väl flyga det enda vettiga alternativet om du nu inte ska segla, vilket känns lite extremt. I Europa kan du täcka ganska många länder utan att flyga om du tar tåget eller om du vill kan du ta tåget till Asien. Om jag tittar på mitt egna klimatavtryck så är flygresor den största klimatboven. Även om jag kan tänka mig att ersätta många av flygresorna med tågresor i framtiden så kan jag inte tänka mig att ge upp resandet helt och hållet för precis som Anita tycker jag att det bidrar till mitt välbefinnande.

  Jag tycker det är problematiskt när man sätter zerowaste-förespråkare eller folk som propagerar för en miljövänligare livstil på någon sorts piedestal där de aldrig får göra något som är miljöovänligt. Allt som de gör bra nedvärderas på något sätt av att de har någon vana som inte är bra för miljön. Oftast är de största kritikerna folk inte vill ändra sin egen livsstil med den ena eller den andra ursäkten. En miljövänligare livsstil är inte något som händer över en dag eller ett år utan det är snarare något som utvecklas. Så inspirera andra till en miljövänligare livstil och inspireras av andra.

  SvaraRadera
 2. "Jag tycker det är problematiskt när man sätter zerowaste-förespråkare eller folk som propagerar för en miljövänligare livstil på någon sorts piedestal där de aldrig får göra något som är miljöovänligt." Håller med dig Plina. Med det sagt: Det måste finnas mer köttiga tips att fylla de fem sidorna om resande med än tips på att ta med sugrör i plåt på flyget. Hon har en worldwide målgrupp. Och även inom Australien kan man väl ta sig vissa sträckor med tåg eller buss (hon flyger vad jag förstår även en del domestic)? Och den typen av nöjesreesor hon ägnar sig åt där hon boostar sin miljökärlek, kan ju även hon försöka dra ner på, säg 20%? Eftersom hon verkar vilja leva the brand i allt övrigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter vettigt. Eftersom jag tills jag kom till Thailand bara har rest med tåg och andra publika sätt så har jag faktiskt börjat fundera på detta med tågresande. Det är ju lite lustigt när 20-åriga sugrörsvägrare berättar om hur de flugit hit och dit över asien.

   Personligen lyckas tågresande i Sverige reta gallfeber på mig. Jag är ärligt talat betydligt mer öppen för att ta tåget ut i Europa. Det gäller dock att ifrågasätta sitt agerande så hädanefter inget flygande till Stockholm utan det får bli tåg dagen innan mötet och hotell istället (helt i enlighet med företagets miljöpolicy). Däremot är jag t.ex inte beredd på att åka tåg vintertid till familjen i norr och riskera bli stående/lämnad någonstans pga kyla/snö men jag kanske kan göra det sommartid när jag inte har några tider att passa och betala för en egen kupé.

   Radera
  2. Plina, du säger att du på sommaren kan åka tåg norrut, men att du ska betala för en egen kupé. Varför vill du ha en egen kupé, jag förstår inte? Finns det någon koppling till miljötänket?

   Radera
  3. Personligen är jag inte så jätteförtjust i att dela en liten kupé med främmande människor över natten. Det blir inte så mycket sömn eftersom alla har olika rutiner och lägg- och uppstigningstider så man kommer ofta fram mindre glad pga sömnbrist. Det är fortfarande miljövänligare att åka tåg, även om du skulle räkna tre personers miljöpåverkan dvs en egen kupé, än att flyga så man kan säga att det är ett bättre alternativt miljö- och humörmässigt för det är en tågresa som blir av. Däremot är det inte det bästa miljövänliga alternativet, vilket vore att inte åka alls alternativt att åka liggvagn eller kanske ha en sittplats.

   Radera
 3. Angående "bulk stores" så vet jag inte riktigt vad det är, men den stora matvarukedjan Whole Foods i USA (numera ägt av Amazon) har en hel "gång" med torrvaror som man kan köpa i lösvikt (ris, gryn mm). Jag tror Paradiset i Stockholm har lite av det också (de har definitivt Whole Foods som "role model"). Sedan är ju materialåtervinningen i Sverige överlägsen den i staterna, så jag vet inte om papperspåsen som mina havregryn ligger i är ett så stort problem.

  Personligen älskar jag tågresor, men det verkar mer än lovligt besvärligt att boka en resa ner i Europa, så det blir väl oftast flyg av ekonomiska, tidsmässiga och praktiska skäl. Här borde politikerna kunna styra upp det lite bättre men det finns ju nationella komplikationer förstås.

  Och så det där med sugrör. Det är väl något för barn?

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tåg är bökigt. Vi kommer att åka på tågweekend till KPH nu i vår och där går SJ hela vägen (kostar typ femtio kr mer än Malmö). men i övrigt finns i dagsläget ingen bättre koordination mellan länderna, så som det var när VIII var unga och man åkte interrail på somrarna. Och ja, sugrör är för barn. Vad är det med barn och sugrör? Mina kan bara inte få nog. Men de har lärt sig att spara sina så nu ligger det äckliga Oboy-sugrör på konstiga ställen i vårt hem.

   Radera
  2. Den stora konsumtionen av sugrör kan kanske vara det synliga uttrycket för att den moderna människan befinner sig i det orala stadiet i den psykiska utvecklingen? Driftstillfredställelse genom sugande. (Halvt på skämt.)

   Men sugröret skyddar väl tänderna åtminstone lite om man dricker sockriga och sura drycker som läsk och juice. Drycken går mer direkt i halsen tänker jag. Hmm, kanske ska man testa att dricka (surt) kaffe med porslinssugrör. Har dock inte sett sådana annat än i min fantasi.

   /Eva

   Radera
  3. @Eva: "Den stora konsumtionen av sugrör kan kanske vara det synliga uttrycket för att den moderna människan befinner sig i det orala stadiet i den psykiska utvecklingen?" Haha, jag skrattar högt. Tänk på alla dessa latteföräldrar som drar omkring på sina barn, ivrigt isugande sig sötad mjölk (föräldrarna också). Det är något Freudianskt över det, visst är det det.

   Radera
 4. Handlar man i eko/alternativa butiker så är det mycket som finns i lösvikt och som för min del är praktiskt. Slippa köpa en färdig påse av något som blir ståendes onödigt länge. Finns också en butik i Malmö som har alla sina varor i lösvikt tror jag, har inte besökt den själv bara läst om den. Och, en gång i tidernas begynnelse då jag extraknäckte i butik så skapade min chef ett eget system där man som kund kunde köpa diskmedel, tvättmedel och sköljmedel ur (plast)tank. Antingen så tog man med sig egen flaska eller så bjussade vi på (diskade) enliters petflaskor./Cc

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Handlar man i eko/alternativa butiker så är det mycket som finns i lösvikt och som för min del är praktiskt" Låter dyyyyrt. Vi konsumerar stora mängder havregryn, ris och annat och jag är sucker för Lidls och Willys stora paketeringar. Att byta dessa mot ekologisk lösvikt tror jag skulle runt dubbla kostnaderna på dessa varor för oss. Så sorry no can do. Plus att det hade blivit ett heltidsjobb att dra glasflaskor fram och tillbaka över stan. Jag håller med magnus att vi i Sverige har bra återvinning. Dock inte i Stockholms innerstad. Jag har två ställen på runt 1 km avstånd med ndet är inte good enough. På landet finns det återvinning i anslutning till i princip varje mataffär och då sker det per automatik. Man lassar kärran full med återvinning dit och mat på vägen hem. I stan ligger ställena ofta lite i utkanten och bort från allt man ska till.

   Radera
  2. Jag är helt på din linje med pris kontra miljönytta. Jag kollade upp den här lösviktsaffären i Malmö för ett tag sedan för att se hur stor skillnad det var mot att köpa vanligt förpackade produkter och trodde först att jag hittat en guldgruva tills jag såg att pris/enhet var 100g och inte kg! Jag är nog inte den tilltänkta kundgruppen med havregryn för 40kr/kg och vetemjöl för 30kr/kg. Matkontot hade blivit 4-5ggr mer än dagens om man handlat där. Jag skulle vilja ha en affär där det finns prisfördelar i att handla produkter utan förpackningsmaterial men det kanske inte är ett koncept som tilltalar svenska kunder?
   // M

   Radera
  3. Låter som det kan bli succé på Södermalm i Stockholm, ordentligt kundunderlag om butiken placeras nära Pustegränd där miljöpartiet har sitt huvudkontor och lagom gångavstånd för SR/SVT journalisterna som tar bussen över till sändningslokalerna på Gärdet, Södermalm är ju Sveriges journalisttäta område i Sverige, över 1000 journalister sägs bo där.

   Radera
  4. Apropå Miljöpartiet lyssnade jag på vår nya demokrati- och kulturminister idag i förra Medierna. OMG! Hon är ju sjuuuukt skicklig! Måste ha drillats i broilerskolan för politikerna sen FSK. Har faktiskt aldrig hört någon uttala sig så generiskt någonsin, inte ens hennes företrädare.

   Radera
  5. "Hon är inte MIN demokrati- och kulturminister" för att parafrasera ;-)

   Radera
  6. @Anonym 11:59 jag följer inte media, vad är det för parafras?

   Radera
  7. Ja det finns en butik i Malmö där allt är i lösvikt, tom tandkräm

   Radera
 5. När jag bodde i Kanada hade de en kedja som heter Bulk Barn om jag inte missminner mig på namnet. Sjukt bra, stora tunnor med allt som man kunde fylla på själv i egna förpackningar eller så fanns det bruna papperspåsar i olika storlekar. I Skottland och i Göteborg fanns det även där fast i mindre skala, det var typ hälsokostbutiker med mest müsliingredienser och lite andra torrvaror man kunde köpa hektovis. Men grymt koncept med bulkbutiker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas ju att de stora kedjorna kan implementera detta så att man kan bibehålla eller t.o.m. sänka priserna i existerande loop.

   Radera
 6. Jag har också funderat i de här banorna när jag läst viss litteratur. Ibland tänker jag att varje "miljöbok" borde redovisa ett diagram på första-sidan där man illustrerar vad det är som egentligen orsakar våra utsläpp, tex: 1) flygresor 2) bilresor 3) elförbrukning i hemmet 4) kosten etcetera. Så att läsaren kan bilda sig en uppfattning om vad det egentligen är som ger impact. Tex så motsvarar en enda transatlantisk resa hela ditt års körande av bil, ett helt års klimatnytta att äta vego, ett helt års klimatnytta att du bara har led-lampor och mer därtill. Skulle inte förvåna mig om klimatnyttan med det här "zero waste kit" typ skulle vara som att vegetariskt...två gånger per år. Hade man lagt bara 2 minuter att istället byta sitt elavtal till grön el hade du kanske kunnat mångdubblat klimatnyttan. Sen fattar jag såklart att det finns en massa andra klimateffekter än CO2-utsläpp och att miljöfrågan är komplex. Ibland känns det bara inte som att vi börjar i rätt ände, att vi gör det för svårt. Som när folk i sparvärlden börjar med att dyka ner i teknisk analys och warranter istället för att bara spara 10 % extra och köpa en indexfond.

  Håller med Plina delvis om att kritiken kan vara oskälig på miljöprofiler (jag tänker även tex kritiken FruEB fick för sina plasthättor hon köpt för att förpacka maten i kylskåpet hehe... :-)). MEN håller man en hög profil på något område ska man nog räkna med att få mötas av lite kritik och kunna svara för sig. /QQ

  SvaraRadera
 7. "Som när folk i sparvärlden börjar med att dyka ner i teknisk analys och warranter istället för att bara spara 10 % extra och köpa en indexfond." Mais ouiii, därav min hyllning till FFF-boken eftersom de dräper den där skiten och går rakt på de stora frågorna, sätter dem i rätt perspektiv. Cut your living! Cut your car! SEN kan vi snacka warranter.


  "Sen fattar jag såklart att det finns en massa andra klimateffekter än CO2-utsläpp och att miljöfrågan är komplex" En sak jag diskuterade med en kompis är detta med sugrören att ja, man kan fnissa åt det. Men samtidigt - det sänder en liten liten signal som svenne banan internationellt kan uppfatta. Kanske kan den lilla signalen leda till ytterligare en liten signal som kan leda till en mellanstor signal och plötsligt blir det stora beslut à la "Liten tuva"-principen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sugrör är nog ett större problem internationellt än i Sverige. I alla fall upplever jag inte att jag får sugrör med varje dryck i Sverige eller så beror det på att jag inte dricker juicer och konstiga kaffedrycker. Jag ser det mer som något för barn så även om jag skulle skaffa mig ett zerowaste-kit så skulle sugrör definitivt inte vara något jag släpade på. I Thailand är väl varmt kaffe den enda dryck som du inte får ett sugrör med. Kan man tacka nej till sugrör kanske nästa fråga som du ställer dig är vilken annan onödig produkt som jag kan tacka nej till.

   Ur ett globalt perspektiv är de väl ett större problem genom att att de hamnar ute i naturen och i djurs magar/näsor. Jag skulle gissa att de hör till det plastavfall som vi i Sverige bränner för att det inte har något värde att återvinna. Helt enkelt en onödig produkt om du nu inte råkar ha något handikapp som gör att du inte kan dricka annars.

   Radera
 8. Vad för slags sugrör rekommenderas till lönecavan? Och så det här när man borstar tänderna, använder barnen sugrör även då när de ska skölja?
  Måste vara en eftersatt marknad, har inte sett Procter&Gamble, Colgate Unilever mfl konsumentjättar promota sugrör att köpa tillsammans med barntandkrämen, men det kan bero på att jag har AdBlock på datorn och att jag inte sitter som klistrad när det är produktreklam på TV?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men det kan bero på att jag har AdBlock på datorn och att jag inte sitter som klistrad när det är produktreklam på TV?" Haha, ja troligtvis. Sugrör till lönecavan, där sa du någe. I bambu! Jag är så miljöcertad redan, känner hur det spirar. Ok att jag snor den rakt av?

   Radera
  2. Här kan du börja sälja på hemsidan din, lite swag helt enkelt.

   Typ ditt inköpspris från kinesisk leverantör 10 öre styck vid 10 000st i beställning, ditt utpris 99 kr/st
   Så lägger du ut logistiken på tredje part (alternativt övertalar barnen) så att du frigör tid till viktigare saker än att administrerar beställningar dagen i ända, du har ju viktigare saker för dig.

   Radera
  3. Så kan mina kunder hashtagga #mitt-stra-till-stacken och återgå till Nettan

   Radera
 9. Det här med flygandets vara eller icke vara är mångfasetterat. Krönika om flyg av Johan Norberg:
   
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/4dkxw6/att-sluta-flyga-raddar-inte-varlden--bara-vara-samveten

  Mycket intressant - sätter verkligen saker i perspektiv! Det enda man kan invända är väl det här med att föregå med gott exempel - andra gör som man gör & inte som man säger & någon måste ju vara först med att ändra vanorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den sortens argumentation lätt hamnar snett för det innebär att alla bara kan fortsätta som vanligt utan att behöva ta ansvar för sitt handlande. Du kan ju lika gärna säga att shoppa på för x antal asiater ökade shoppingen varje dag eller skit i att sopsortera för x antal asiater inte gör det. De kinesiska flyglinjerna lär öka men det som glömdes bort i artikeln är hur många km snabbtåg linjer det tillkom i Kina. Eller om vi tog efter kineserna så skulle vi göra en massiv utbyggnad av tunnelbanelinjerna.

   Jag tror också den ökande medelklassen i omvärlden tittar på västvärlden och tar det som vi gör ett tecken på välstånd. Så om det blir hippare att ta tåget och fler tar tåget så borde ju med samma mekanik även tågresorna bli bättre och fler snabbtåglinjer byggas.

   Radera
 10. OK, nu ska jag ta upp ämnet som är tabu, eller åtminstone mycket känsligt att tala om: Det är för många människor på jorden, och det skulle behöva minska antalet till hälften eller en fjärdedel. Alltså i runda slängar 2-3 miljarder människor (jämfört med dagens ca 8 miljarder). Inte fler än så. Hur ser ni på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym: Tabu och tabu, den så kallade "befolkningsexplosionen" har varit på tapeten sedan 70-talet och utmålats som vår väg till förintelse. Nuvarande prognos från FN är att vi planar ut vid drygt 11,2 miljarder och det runt år 2100. Desto större skäl att ställa om, vi ska rymma 4-5 miljarder fler.

   Radera
  2. Och det här med att vi bara kan vara 2-3 miljarder är väl sprunget ur Malthusismen som kom till i en tid innan man visste att effektivisera jordbruk och finna geografiska stordriftsfördelar (exempelvis kan vi idag föda betydligt fler på liten yta eftersom vi gm fri handel kan importera och expoertera mat till andra breddgrader). Apropå tabun så talas rätt lite om "world greening" d.v.s. att vår odlingsbara mark också ökar. Det finns ju ingen som vet hur stor kapacitet jorden har, men ett spann jag läst (minns ej källa dessvärre) gör gällande att vi rent teoretiskt skulle kunna försörja uppåt 14 miljarder. Men då måste vi ställa om vår livsstil och exempelvis äta mindre kött och hitta än mer effektiva jordbruksmetoder (a.k.a. ej traditionell "ekologisk" odling som kräver större resurser ink. yta). Är man intresserad av att gå ner sig fullständigt kan man alltid läsa nu Sverigeaktuella Roy Scrantons essä "Learning to die in the anthropocene". Han intervjuas i DN då han gästar Göteborgs filmfestival och säger: "Det är jobbigt för mig också och jag vill hellre ägna resten av min tid åt att vara med min dotter och läsa poesi och skriva. Det finns egentligen inget mer att säga." Snif. Eller vänta...han ska bara sälja sin bok också, kommer snart i svensk översättning vilket KAN ha ett samband med hans Sverigebesök men jag ska inte ta gift på det.

   Radera
  3. Sverige brukar vara värd för diplomati och internationella möten. Hela jordens befolkning kan mötas på Gotland och i demokratisk anda besluta vilka som är överflödiga. Några inbjudna kommer att vara sjukanmälda och därmed kvar hemma så vi kommer att få långt mer än en kvadratmeter var. /Eva

   Radera
  4. Det är en av de miljöfrågor som jag är minst orolig för. Maten som produceras idag räcker teoretiskt för att föda alla idag. Problemet är dock att det inte fördelas jämnt så ca 800 miljoner lever i svält. Vi behöver producera mer mat om det ska räcka till en växande befolkning men vi behöver också sluta slänga en massa mat. Det funkar inte om alla äter som i västvärlden så mindre tjockisar är en del av svaret. Vi måste sluta överkonsumera mat (gäller även undertecknad). Min köttkonsumtion har minskat dramatiskt sedan jag kom till asien där kött bara utgör en liten del av maträtten och inte huvuddelen som många gånger i västvärlden.

   Det visar också att ju bättre ställt människor får desto mindre barn skaffar det så jag tänker att det är en fråga som sköter sig självt om vi löser de övriga miljöfrågorna.

   Radera
  5. Fast just nu verkar det som att vi skaffar större barn med tanke på allt snack om fetmaepidemin. Sorry Plina kunde inte låta bli.

   Radera
  6. OK, men om jag följer upp med att säga att utan människor skulle det inte vara någon miljöförstöring och inget klimathot. Och eftersom antalet djur och växter är så otroligt många fler än antalet människor vore det väl rimligt om det blev färre människor, speciellt eftersom det är människan som får alla andra arter att lida eller ser till att de utrotas?

   Radera
  7. @Anonym. Ingen kan argumentera mot det, att det innebär en ansträngning för jorden att ha fler människor. Så att..?

   Radera
  8. FruEB, då återkopplar jag till ursprungsfrågan, ställd kl 11:31

   Radera
  9. Du menar: "[...] Det är för många människor på jorden, och det skulle behöva minska antalet till hälften eller en fjärdedel."

   Tolkar jag dig rätt som att du säker någon form av "lösning"? Av mer radikalt slag typ ettbarnspolitik? För det som gjort att kurvan redan vänt (https://ourworldindata.org/world-population-growth) är varken ettbarnspolitik eller tvångssteriliseringar utan ett stadigt ökat välstånd hos de extremt fattiga i världen, så att de slipper dö som flugor och därmed inte skaffar lika många barn som man gör i ett extremt fattigt samhälle (exempelvis så som vi födde barn på 1700-talet i Sverige). Så vad man kan göra är ju att försöka speeda på det globala välmåendet. Min prio ligger på framtagandet av ett bra TBC-läkemedel (se flik "välgörenhet" högst upp på bloggen för mitt resonemang kring detta).

   Radera
  10. @FruEB - Vadå skaffar barn? Jag skaffar inte barn av miljöskäl. Tänk på hur många gånger jag kan flyga för de utsläppsmängderna som 2,1 barn producerar!

   Radera
  11. @Plina ahh glömde, man kan också fokusera sina insatser på preventivmedel, ett av de FN-målsättningar som sägs ge bra ROI enligt Copenhagen Consensus.

   Radera
 11. Skulle tro att hela planetens befolkning skulle kunna äta sig mätta om vi lyckades omfördela resurserna och få slut på korruptionen.
  Jag tror alltså inte problemet är att vi är för många på planeten utan hur vi fördelar det vi har.

  /Kryddpåfyllaren

  Ps - Blev stolt och lite tårögd när jag såg din post på Instagram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kryddis! "Skulle tro att hela planetens befolkning skulle kunna äta sig mätta om vi lyckades omfördela resurserna och få slut på korruptionen." Du har helt rätt och om detta kan du höra i detta avsnitt av Filosofiska rummet. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1144380?programid=793

   Radera
 12. "Trots det blev jag förvånad över uttalandet att modeindustrin är "the 2nd most polluting índustry on the planet after fossil fuels" eftersom jag var helt säker på att det var den tunga industrin. Måste kolla upp det där, ibland känns hon inte helt påläst."
  Åh... kära EB, NÄR ska du se "The true cost" på Netflix?

  SvaraRadera
 13. Hej vänner, jag är Antonio Laura från Heidelberg, jag är en sjuksköterska. För några dagar sedan läste jag online-postad kommentar på en relationsrådgivningsblogg. en kvinna från München-Italiensk baserad journalist avslöjar hur hon permanent Cured Weak Erection & Quick Ejaculation inom tre veckor efter att hans fru lämnade honom på grund av sjukdomen medan hon fortfarande läste sin historia sa hon ... mannen som hjälpte henne att uppnå allt detta heter Överstepräst Oduduwa tar tillbaka sin exkvinna efter separation. Jag har tur att kopiera Dr.Oduduwa personlig kontaktadress för att kommunicera med honom personligt för hjälp (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag kommunicerar med samma präst Oduduwa på grund av mina utmaningar i äktenskapslivet behöver hjälp mirakulöst.
  För sju månader sedan såg min man Anderson rakt mot mitt ansikte och sa att det var mellan oss att vi var färdiga med vårt äktenskap, han tog bort min son Felix och reser vårt land för att bo i Spanien, sedan dess har jag försökt att ringa och skicka meddelanden till honom via telefoner, sociala medier och e-post men helt blockerade min linje från att nå honom, jag var så frustrerad och behövde hjälp att åtminstone prata med vår son Felix, jag läste att be om ursäkt även när vi båda vet att han har felit mig, han tog min son bort från mig i över 7 månader inga ord inget brev. denna situation dödade mig varje dag jag var deprimerad och jag behövde desperat akut hjälp och lösning för att lösa detta problem så jag kontaktar e-postadressen till Dr.Oduduwa som jag tror att han bara kan hoppas
  för att hjälpa mig att ta tillbaka min make hemma med min son tillbaka. DrOduduwa försäkra mig om att han kan hjälpa mig med att ta honom hem, jag lyda och följa hans instruktioner steg för steg, 2 dagar Efter att Droduduwa hade lunchat en Magic Love-stavning på min vägnar i sitt tempel ringde min man Anslund mig på mobiltelefon för att be om ursäkt, han var ledsen för allt han gjorde för att skada mina känslor och han återvänder hem till mig med son Felix, jag är så glad idag att jag har återställt min familj och min man och jag älskar varandra mer än någonsin tidigare nu. Tack vare Dr.Oduduwa kärleksspell för att få tillbaka min mans hem. Jag och min kärlekspartner är alltid tacksamma för Oduduwa-biståndet.
  Jag lovar att dela mitt goda vittnesbörd om att berätta om världen om Droduduwa förmåga att återställa äktenskapet tillbaka till livet, jag insåg att det skulle vara bra att dela ut här som jag vet att det kommer att inspirera andra också som jag finner i mig nyligen, Jag är medveten om att det fungerar för mig, min man återvänder hemma inom sju dagar älskar stavningsproceduren.
  Oduduwa har en lösning för att lösa följande kärleksproblem
  * Love Spells Win-Back Ex älskare
  * Framgång och främjande magisk stavning
  * Lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDD HÖG
  * förbannelseupplösning, andlig rensning från ond ande.
  * Traditionella rötter och örter för att bota sjukdom, Cure to Cancer Disease, Cure HIV
  * Fruktbarhet magi - FRUITS OF WOMEN har barn.
  * Dekretiserande magi, SPEL LOTTERI & VINSPEL SPEL
  här kan du skicka meddelande till Oduduwa för att hjälpa dig direkt lösning inom 42 timmar
  Oduduwa personlig e-postadress (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  WhatsApp nr: +79268011965

  SvaraRadera