Kondo-söndag: The Downsizers

Återigen lyckas Netflix hitta ett snyggt, trevligt par eller ska jag säga en trevlig familj - vilka underbara barn som verkar vara så rara mot varandra. Och om min familj varit ens i närheten av den kostymeringsnivån (Kleopatrafotot) hade jag varit överlycklig. MEN.


Skilj dig från mansbarnet kvinna. Han är snäll, snygg och charmig men fem år i hövve. Å andra sidan verkar hon vara någon form av informell världsmästare i passiv aggressivitet. Jag går nästan på det när hon med blänk i blick säger att hon "misslyckats som mamma och fru" för att hon "inte lyckas sköta hela hushållet själv och veta var alla prylar befinner sig" men det skiner igenom att det hon egentligen säger är att resten av familjen fokus mannen är förslappade slashasar. (Jag kommer osökt att tänka på ett citat av Martina Montelius [nej, inte Maria Montazami, jag pratar om Kristina Lugns dotter, dramatikern]: "En kvinnas främsta plikt är att om hon blir abrupt väckt mitt i natten kunna redogöra för var varenda pryl i hemmet befinner sig för tillfället"). Mannen i Kondo-avsnittet har aldrig lagat mat. Jo, en gång försökte han göra havregrynsgröt men "misslyckades". Ha! Äldsta knepet i boken, liksom "Oj älskling, jag råkade blanda rött med vitt i tvätten igen..." och så är man fråntagen den uppgiften 4life. Det är ett allmänt känt faktum att folk som skickas på coaching av chefen i större utsträckning än kontrollgrupper säger upp sig efteråt. Jag misstänker att den här typen av program får samma effekt. "Det var inte bara i mitt huvud det här var åt skogen, det är objektivt åt skogen och har så varit i alla år."

Jag kanske glider ifrån ämnet städning en smula men eftersom städning handlar om livet blir det ofta så, för jag kan inte låta bli att citera MMM från hans öppenhjärtiga skilsmässoinlägg:
"You need to proactively nurture a close, loving relationship before things get too dire, and never take it for granted. Because many bits of damage you do to a relationship are permanent. You cannot nag or criticize your partner for years and expect them to forgive you when you eventually see the light. And for those being nagged: you cannot ignore the requests of your partner for years, and expect them to forgive you for that either."
Så även om saker verkade snuff'n'dandy när Kondo och tolk lämnade deras LA-lägenhet skulle jag tro att frun i huset fått ett och annat att tänka på. Vad tror ni?

Mvh/
FruEfficientBadass

23 kommentarer:

 1. Eftersom jag närmar mig 40 år utan man och barn så har min mamma de senaste 5 åren fått frågor om jag inte ska skaffa man och barn. Hon brukar säga att jag inte vill vara obetald hushållerska åt någon man, vilket är sant för jag skulle aldrig stå ut med en man som i detta avsnitt. Det roliga är dock svaren för ganska ofta konstaterar tanterna att där gör hon rätt. :)

  Från en utomståendes perspektiv framstår många förhållanden som väldigt ojämställda och jag undrar många gånger hur kvinnorna står ut att leva med barn i vuxenstorlek. För all del så funderar jag också på hur vissa män orkar med sina gnällkärringar.

  Från ett utomstående perspektiv så har en av mina kompisar ett förhållande där de är varandras kompisar och jämställda partners. Jag gillar genuint att umgås med båda för de är båda föräldrar och dem själva, dvs de kan faktiskt föra en konversation om annat än sina barn. Inga martyrer som kvinnan i familjen. Sen har jag bekanta som verkar ha det så. Tyvärr har man också kompisar med män som man önskar att de slängde ut men det kan man ju inte säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kvinnorna som lever med mansbäbisarna som sen utvecklas till gnälliga kärringar och då tycker alla synd om mannen.... Var väl George Carlin som myntade ”women are crazy and men are stupid. And the main reason women are crazy is that men are stupid”. Men visst borde kvinnorna ta lite ansvar över sina liv och dumpa mansbäbisarna!

   Radera
  2. Jag kan väl köpa om det gällde att de bara är gnällkärringar hemma men tänk på den där gnällkärringen som finns på varje arbetsplats eller gubben för den delen också.

   Min bror, som i vissa saker är en jättebebis, var ihop med en gnällkärring och hon gnällde inte bara om sysslor utan om allt. Efter att ha lyssnat en timme en jul så började fundera på hur jag kunde mörda henne och komma undan för att slippa lyssna på kärringen varje jul i väldigt många år framåt. Jag tror hela familjen var i hemlighet lättade när de gjorde slut och levde sedan i fruktan att de skulle bli tillsammans igen tills hon lyckligtvis hittade någon annan och flyttade till huvudstaden.

   Radera
  3. "Efter att ha lyssnat en timme en jul så började fundera på hur jag kunde mörda henne och komma undan för att slippa lyssna på kärringen varje jul i väldigt många år framåt." haha lucky new guy.

   Radera
 2. @Anonym Underbart citat. @Plina "Det roliga är dock svaren för ganska ofta konstaterar tanterna att där gör hon rätt. :)" Obetalbart. Att vi i Sverige lever i jämställda förhållanden är ett av våra stora självbedrägerier och jag okulärbesiktigar omkring mig (ink mitt liv). Vi har däremot belagt det med sådan skam att leva ojämställt att ingen pratar om det vilket genererar passiv aggression med skilsmässa som följd. Om jag hade varit vigselförrättare hade jag fokuserat på hushållsarbete i mitt tal och jag hade vänt mig till mannen. "Regel nummer ett: Var proaktiv med ditt hushållsarbete, och du skola bli rikligen belönad. Det motsatta: Du kommer att få en gnällande bitch till fru. Regel nummer två: Glöm aldrig regel nummer ett."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser det också på arbetsplatserna. Förhållandena där man är hemma varannan dag eller halvdagar och vabbar eller där den ena parten alltid vabbar. Det om något säger en hel del om jämställdheten. Lustigt nog har jag en manligt arbetskamrat som lyckades vabba alla dagar utom en i februari förra året. Hans fru är delägare på advokatbyrå.

   Radera
  2. Jag såg en intressant notis i Unionens medlemstidning om VAB. "Barn till högutbildade är friskare än barn till lågutbildade. Ändå vabbar deras föräldrar mest. Anledningarna är bland annat att högutbildade arbetar i högre utsträckning och att lågutbildade oftare har yrken som gör det svårt att vabba."

   Punkt ett: så jävla naivt, pardon my french. Så här är det, och tro mig, jag har rätt ingående insikt om hur det här funkar både från egen praktik och genom att studera folk i min närhet:

   1) Folk "vabbar" om de kan. För att systemet tillåter det. Du behöver inte sitta i förhör hos HR om du vabbar >8 dagar per år som du måste om du är sjukt >8 dagar (vid 8 olika tillfällen) som barnfri. Som exemplet du nämner Plina. Är det ur ett samhällsekonomiskt hänseende okej att ha den uppdelningen? Jag tycker inte det. Det betyder ju att en arbetsplats riskerar att anställa svarte petter om det råder en informell regel i familjen att person X tar 90% av all vab?
   2) Högutbildade arbetar i regel med VPN-uppkoppling och möjlighet att skypa etc. vilket möjliggör lite småfluffigt jobb hemifrån. Det är svårare att småjobblöka hemma om du är barnskötare eller sopgubbe. Vem bedömer om ett barn är "sjukt"? Föräldern! Och om du som tjänsteman KAN "vabba" för att Olle är lite snuvig och därmed slippa en dag av red tape och corporate bullshit, gör du gärna det. Medan du som renhållnignsarbetare kanske måste bita ihop och bedöma att Olle inte är tillräckligt sjuk för att stanna hemma från förskolan. Jag tror att det i tjänstemännens VAB-tal döljer sig stora mängder med utleda föräldrar.

   Inte det du skrev om Plina men jag kom att tänka på det. Kapa möjligheten att jobba hemifrån och minska den floskelrelaterade arbetsbördan på svenska företag och myndigheter och du ska se att de svenska tjänstemannabarnen blir dramatiskt mycket friskare.

   Radera
  3. Off topic också. Min chef tyckte det var helt ok att ifrågasätta längden av min tjänstledighet men han hade aldrig gjort det med någon som skulle vara föräldraledig. Tänk om han skulle säga till någon: du har ju precis börjat komma in så bra i uppdragen. Kan du inte vara ledig i 6 mån istället för 12 mån så blir det inte så jobbigt att komma tillbaka. Nu ska han vara föräldraledig i slutet av året. Jag har lite lust att ifrågasätta längden av hans ledighet. :-p

   Nästa vecka planerar jag iaf att berätta de goda nyheterna att jag kommer tillbaka. Halvtid i maj tänkte jag för att jag ska kunna berätta de glada nyheterna att jag är tillbaka innan alla går på sina 8 veckors semester/föräldraledighet. Förhoppningsvis medför det också möjlighet att söka ett nytt jobb innan Sverige stängs för semester.

   Radera
  4. Ett problem är att man som arbetsgivare inte, rent arbetsrättsligt, FÅR ifrågasätta föräldraledighet. Sannolikt inte heller VAB. Det har funnits tillfällen då jag som chef verkligen skulle ha velat kolla upp om lille Kalle verkligen var hemma och inte i skolan eller på dagis.

   Radera
  5. Jag är medveten om det. Från en AG är det därmed inte heller så smart att ifrågasätta andra önskemål om ledigheter. Om min chef hade haft någon koll hade han insett att det inte skulle resultera i något och hållit käft. Det hade skapat betydligt mer goodwill för jag brukar sällan ändra mig om jag bestämt mig något.

   Du kan ju alltid tipsa FK anonymt att de borde göra lite kontroller i en specifik klass.

   Radera
  6. Högutbildade har väl oftare kontorstider, medan lågutbildade (handel, sopgubbar, shiftarbetare i industrin) oftare jobbar helger/kväll etc. Då borde det lågutbildade parets arbetstider överlappa mindre än det högutbildade (mån-fre 8-17) och då får de vabba mindre. Man får ju inte vabba om en förälder är hemma. Simple as that? Ju för sig orättvist kan man tycka, men men...
   /L

   Radera
  7. @L har inte tagit del av studien i sin helhet (där din i övrigt plausibla del av förklaringen kan ligga) men det lär väl inte vara första gången någon drar felaktiga slutsatser av undersökningsdata.

   Radera
  8. @Plina och vad din chef anbelangar, vilken retard att inte dra den slutsatsen. Du måste, bara måste nita'n med detta när du väl säger upp dig. Något i stil med. "Kära Chef. Jag har verkligen uppskattat att arbeta med dig på grund av din erfarenhet och klokskap på många områden. [Tankepaus. För att låta trovärdig samt luckra upp försvarsbarriärerna ordentligt för att få nästa mening att ta skruv]. Och jag vill därför ge dig lite av en present på vägen. Låt oss kalla det ett tips, även om du naturligtvis själv avgör om du tycker att det är applicerbart i just din yrkesroll eller ej. Jag kan naturligtvis bara uttala mig som den enkla konsult jag är, från min synvinkel. Men om det skulle vara så, Chef, att du framledes vill behålla arbetskraft av typen mig själv som träget arbetar utan varesig föräldraledighet eller VAB, är det en rätt framkomlig väg att då inte ifrågasätta och genom övertalning försöka motarbeta när sådan arbetskraft vill ta lite tjänstledigt för livsförverkligande. Jag skulle faktiskt dra mig till att säga att hade du stöttat mig i mitt resebeslut utan att komma med invändningar, hade vi inte haft det här samtalet idag. För övrigt uppskattar jag att du är en sådan lyhörd och kompetent chef." (Det där sista lägger du in för att fucka upp i huvet på hen, den kommer inte att kunna värja sig mot din konstruktiva feedback om du kör snälla saker före och efter, det blir syntax error).

   Radera
  9. Jag tror han firar det. :) Han har fortfarande två frispråkiga och jobbiga kvinnor kvar i sin grupp. Dessutom brukar vi vara ganska överens i våra åsikter, vilket gör det extrajobbigt för honom.

   Radera
 3. Jag reagerade också på mansbarnet i avsnittet som var musiker och alla hans instrument fyllde ju upp lägenheten. Vilken bra deal han fått, fullservice i hemmet och på kontoret. En granne tvärs över gatan sköt ihjäl sin fru (båda närmare 80 år) för många år sedan. Hemskt såklart. Alla i kvarteret var i chock och kunde bara inte förstå. Tills jag raljerade en dag med en vän om ett par i släkten där kvinnan både är dum i huvet och en gnällkärring och fick till svar: varför tror du folk skjuter ihjäl sin respektive? Man blir till slut pushed over the edge. Nej, jag kände inte det gamla paret men jag fick en annan synvinkel på det hela kan man säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet jag inte hur det var i det här fallet men många äldre kommer också till en punkt där de inte orkar ta hand om den andre. I Finland var det en äldre man som sköt i hjäl sitt vuxna handikappade barn och sin fru som var sjuk. Han hade inte fått hjälp. Jag tror faktiskt fler äldre kommer att göra det i framtiden.

   Jag har en kompis vars pappa har en dement fru som han inte längre orkade ta hand om i hemmet. De samlades hemma med familjen och tog fram en plan B som gick ut på att han skulle skilja sig från henne om de inte fick hjälp. Kommunen gjorde sitt och hon kom in på ett demensboende men jag tycker det är ett utmärkt exempel på hur folk inte längre litar på att de ska få den hjälp de behöver. I verkligheten finns det anhöriga spm sliter hårt med service och vård till sina föräldrar. Ibland blir det för mycket.

   Radera
 4. @plina, ja absolut kan det vara så. Tragiskt att det är såhär. Vad jag också upplevt på nära håll är att vissa äldre inte vågar/vill besvära etc genom att ställa krav. Man väntar liksom på att det ska fixa sig som det ju sällan gör. Tex en undersökning som en äldre skulle bli kallad till (cancer-). Istället för att ringa själv beklagade den äldre att han aldrig blev kallad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju så fel att man ska behöva ställa krav. Min syster som var sjuksköterska hos landstinget ledsnade så på att ställa krav och tjata pga sitt knä att hon sa att hon skulle skaffa privat sjukförsäkring.

   Vi är lite krassa i vår familj så vi har bestämt att jag fixar ekonomin och tar domstolsprocesserna för att få in föräldrarna på hem när det är dax. Min syster planerar redan hur de ska flytta in i ett generationsboende hos henne och sambon samt hon är sjuksköterska så allt vårdrelaterat faller på henne. Min bror får ploga snö, vara alltiallo och taxichaufför. :-)

   Radera
 5. Fy vilken makaber diskussion, att skjuta varandra. Och det hela skulle handla om att vika kläder. Vad tror ni, kommer de att vara ett par om ett halvår? I ett avsnitt av Consumed (mannen som köpte shitloads av avancerade verktyg han inte kunde hantera för att impa på frun) blev det ju skilsmässa. Jag tycker att Kondo-ismen samt minimalismen är rena skära recept på lycka och en total strömlinjeformning av medlens nytta i ens liv, men för vissa blir det ju ett blottläggande av den riktiga skiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite irriterade för att de inte visar Consumed på Netflix Singapore (och är inte tillräckligt intresserad för att genomföra ett byte).

   Han måste ju ha varit en total idiot om han trodde att han skulle impa sin fru med dyra verktyg som han inte kunde hantera. Det enda som imponerar med hantverkare är om de råkar ha vältränade kroppar och sixpack. Annars verkar de ju vara totalt oförmögna att göra det de ska när de sagt de ska göra det.

   Hon var en alltför stor martyr så jag tror det tar längre än ett halvår innan hon lämnar honom. Snarare när barnen flyttar ut.

   Radera
  2. Jaså dom skilde sig?!

   Tyckte det var skämskudde när han beskrev deras dröm om flytt till LA och att han nu jobbade med musik och hon "jobbade med att se till att alla fick mat i magen".

   Radera
  3. @Fruminimera: Nej inte det här paret (vad vi vet?) utan jättebäbisen i Consumed (den andra serien på Netflix ordningsnördar bingewatchar). Det var rätt ledsamt faktiskt när de gjorde återbesöket och han satt ensam i det stajlade huset.

   Radera
 6. Hey friends, I'm Antonio Laura from Heidelberg, i'm a Medical Nurse. few days ago I read online posted comment on a relationship counseling blog. a lady from Munich-Italian based Journalist reveals how she permanently Cured Weak Erection & Quick Ejaculation within three weeks after His wife left Him because of the illness while still reading her story she said... the man who helped her achieve all this is called Chief Priest Oduduwa bring back his ex wife after separation. I lucky to copied Dr.Oduduwa personal contact address to communicate with him personaly for help (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  I communicate with same Priest Oduduwa because of my challenges in marriage life need help miraculously.
  Seven months ago my husband Anderson looked straight to my face and said its over between us that we were done with our marriage, he took away my son Felix and travel our of the country to be living in Spain, ever since then I have been trying to call and send messages to him through phones, social median and email but he completely blocked my line from reaching him, i was so frustrated and needed help to at least get to talk with our son Felix, i was read to apologize even when we both know he wronged me, he took my son away from me for over 7 months no words no letter. this situation was killing me everyday i was depressed and i desperately needed urgent help and solution to resolve this problem so i contact email address of Dr.Oduduwa as i believe he can be only hope
  to help me bring back my husband home with my son back. Dr.Oduduwa assure me that he can help me bring him back home, i obey and follow his instructions step by step, 2 days After Dr.oduduwa lunched a Magic Love-spell on my behalf at his Temple, my husband Anslund called me on cell phone to apologize, he was sorry for everything he did to hurt my feelings and he return back home to me with son Felix, I am so happy today that i have my family restored and my husband and i love each other more than ever before now. Thanks to Dr.Oduduwa love-spell caster for bringing back my husband home. I and my love partner are forever thankful to Oduduwa assistance.
  I promise to share my good testimony to tell the world about Dr.oduduwa ability to restore marriage back to life, I realized this would be good to share out here as I know it will inspire others too as i find in myself recently, I'm a living witness it work for me, my husband return back home within seven days love spelling procedure.
  Oduduwa has solution to resolve the following love problems;-
  * Love Spells Win-Back Ex lover
  * Success & promotion magic spell
  * lucky charm - BUSINESS STAR
  * wards - PROTECTIVE HOOK
  * curse resolution, spiritual cleansing from evil spirit.
  * Traditional roots and Herbals to Cure Sickness, Cure to Cancer Disease, Cure HIV
  * fertility magic - FRUITS OF WOMEN have children.
  * decreeing magic, SPELL LOTTERY & WIN-GAMES SPELL
  here you can send message to Oduduwa to help you instantly solution within 42 hours
  Oduduwa personal email address (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  WhatsApp No.: +79268011965

  SvaraRadera