Att leva på existensminimum

Först av allt: Detta är en stor dag för consumer suckers. De har nu genomlevt en helvetisk period då de inte kunnat konsumera som zuckaz eftersom de vid sidan av de gängse avbetalningsplanerna till Lendo dragit på sig en del kortfristiga, julrelaterade blancolån som pockar på inbetalning varför lönen per idag kommer att vaporeras som ånga på en egyptisk bastubädd i marmor liksom puff så var det tabula rasa igen vilket möjliggör nya krediter hurra. Men du frugal weirdo, erfar enbart euforisk investerarlycka, eftersom börsen fortfarande är - kanske inte på rea men - hyfsat prisvärd och all diff mellan nettolön och räkningar kan obekymrat bäddas in i ISK:en med löfte om framtida frihet. Själv kommer jag framåt 17-snåret att hälla upp äkta bubblor hemmavid och om du är nyfiken på varför får du börja följa mig på Instagram you fool för då och där ska jag Berätta. Ditt bidrag idag skulle kunna vara att #-a ditt intag av lönecava och dessutom, lägg gärna till dina skämskuddelåtar på min spotifylista för ändamålet. Om du inte känner till begreppet lönecava, klicka här. Tanken är att du genom lätt fylla i kombination med fysisk aktivitet frigör samma mix av signalsubstanser som du fordom lösgjorde vid lönekonsumtion. Genom att koppla denna endorfin/dopamincocktail till ISK-momentet varje månad, lär du din hjärna att det är fantastiskt roligt och belönande att investera.

Till dagens inlägg: Jag trillade på en Instagrampost av Börjasparabara (älskar namnet) på temat existensminimum (eller det kronofogden kallar förbehållsbelopp) och blev lite nyfiken.Jag tycker ju själv att jag är duktig som få när jag inte slöshoppar eller åker på dussincharter. Men hur nära existensminimum är jag och min familj? Så här säger Mr Kronofogde:

"I förbehållsbeloppet ingår dels din boendekostnad, dels ett normalbelopp som ska täcka dina vanliga levnadsomkostnader. I normalbeloppet ingår bland annat kostnaden för mat, kläder, hygien, telefon, hushållsel, försäkringar och andra mindre utgifter för tillfälliga behov. Hur stort normalbeloppet ska vara bestäms av riksdagen och justeras en gång per år."

Okej, hold your horses bitch. Så man skiljer på boendekostnad och normalbelopp? När jag läser vidare nedan står det: "Om du bor i hyreslägenhet är boendekostnaden din hyra samt kostnaden för värme. Bor du i villa eller bostadsrätt gör vi en individuell prövning. Då kan utgifter för räntor på bostadslån, uppvärmning och andra driftkostnader vara en del av boendekostnaden." Så vår bostadsrätt behöver inte tvångssäljas, utan vi kan sätta oss i göttig skuld men behöver inte utmätas mer än att vi har råd att fortsatt bo kvar och betala räntor [och eventuell lägsta-nivå på amortering om jag har ett nyare lån antar jag] OCH därtill ha ett normalbelopp som ska täcka räkningar och kläder. Inte så illa, inte så illa. Kanske ett alternativ för framtiden?

"För 2019 är normalbeloppet:
4 923 kronor för en ensamstående vuxen
8 133 kronor för sammanlevande makar eller sambor
2 612 kronor för barn till och med 6 år
3 007 kronor för barn 7 år eller äldre

Det är bra att veta att normalbeloppet för barn påverkas av till exempel underhållsbidrag, barnbidrag eller studiebidrag på så sätt att normalbeloppet minskas med motsvarande belopp. Självklart blir minskningen aldrig större än själva normalbeloppet."

Så det Kronofogden tänker sig är att vår familj skulle kosta enligt nedan:
8133+3007+3007+3007=17 154 kronor +boende. Mitt estimat är att vi har utgifter ink. bostad på runt 30 000 kronor i månaden men plockar man bort boendekostnaden ink. värme  kostar vi runt 21 000 kronor att dra runt d.v.s. vi ligger 3 800 kronor över förbehållsbeloppet. Om det Kronofogden-krisar skulle vi kunna vidta en del drastiska åtgärder, exempelvis sluta handla på Stora Gröna Apoteket och helt utesluta kött. Och barnen hade allt fått använda slut samtliga sina exklusiva pennor, åtminstone tills mamma och pappa betalat tillbaka sin skuld. Glöm heller inte att ögna igenom avsnittet "tillägg".

"Vissa kostnader kan du få tillägg för. Det kan till exempel vara:
 • Familjens kostnader för medicin och läkarbesök. Tillägg kan endast göras upp till högkostnadsskyddet. Sjukdomsrelaterade kostnader som inte omfattas av högkostnadsskyddet kräver läkarintyg. Alternativmedicin ingår inte.
 • Resor till och från arbetet.
 • Kostnader för barnsomsorg.
 • Kostnader för umgänge med barn som inte bor hos dig men som du är försörjningsskyldig för. Du kan få ett tillägg med 40 kronor per dag och barn som barnet vistas hos dig.
 • Underhållsbidrag som du betalar direkt till den andre föräldern eller till barnet om det är över 18 år.
 • Vissa kostnader för specialkost. En förutsättning är att du kan visa läkarintyg.
 • Glasögon. En förutsättning är att du kan visa intyg och kostnadsförslag.
 • Omfattande tandvård. En förutsättning är att du innan behandlingen inleds kan visa ett intyg från tandläkaren om att behandlingen är nödvändig, hur stor den totala kostnaden är och vilken andel du själv ska betala, hur du ska betala samt att behandlingen är det billigaste alternativet."
Ok det var inte så mycket att hämta där, möjligen kan vi få behålla några tior för att min man inte tål gluten. Men summa summarum: Jag kan med gott samvete säga att vi som familj inte lever på existensminimum så nästa gång någon frågar "Blir det inte tråkigt att leva så sparsamt?" kan jag med emfas svara "Men vi ligger 3 800 kronor över existensminimum!". Men med lika gott samvete kan jag säga att vi inte är långt ifrån så vår fallhöjd är rätt låg. Kronofogden lurar ständigt runt hörnet så man kan lika gärna göra sig redo.


Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Läs gärna MI30:s fredagsintervju med mä! D.s. 

69 kommentarer:

 1. Om du har skulder till kronofogden ska du nog inte räkna med att kunna bo kvar i din bostadsrätt om den inte är 100 % belånad. Skulle de få ut pengar för att täcka försäljningskostnaderna och en del av skulderna så är det bara att börja se sig om efter en ny bostad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å men skit också, aldrig ska man kunna få vara utblottad på riktigt.

   Radera
  2. Med tanke på hur svårt det är att få tag i en alternativ bostad kanske den där bostadsrätten är det bästa alternativet?

   Jag har börjat kolla runt lite efter en bostad till morsan, då farsan är ganska krasslig och det finns risk att inom något år eller två kommer han inte att kunna bo kvar hemma. De bor idag i en hyresfyra på 84 m2 som kostar ca 7500 kr i månaden. Det finns i princip inga hyreslägenheter att få tag i i hela kommunen, och man måste stå i kö i flera år. Jag kan tänka mig att man kanske kan byta om nån behöver denna fyran som idag bor i en tvåa.
   Man bör nog vara försiktig innan man ändrar en fullt fungerande boendesituation, med tanke på att vi har en icke fungerande bostadsmarknad.

   Lösningen för morsan kommer att bli att jag lägger ut för den del av hyran som hennes bostadstillägg inte täcker. Hennes pension netto är på 7500 kr. Vill inte att hon ska flytta till ett område hon inte trivs med. Vill hon bo kvar så ska hon bo kvar.

   Radera
  3. Om hon får en hyra på 7500 kr att ensam stå för (+höjning framöver) täcker åtminstone bostadstillägget hela beloppet upp till 6900 kr (uppgifter för 2018) för en pensionär. Om nettoinkomsten är 7500 kr blir nettoinkomsten istället 600 kr mindre, dvs 6900 kr, klart över existensminimum i alla fall. Men det är kanske inte kul om man är van vid högre levnadsstandard och en fyra på en person är mycket yta. Osäker också på om en som är gift kan räknas som ensamstående även om de bor isär på ålderns höst. Om dina föräldrar nu ens är gifta. /Eva

   Radera
 2. Så fattar jag det också. Those guys dont dance. Men man kan ju försöka låna upp till taknocken innan det smäller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kaktus du raljerar men lovar att det är så det går till i vissa fall. Träffade en dekisman i min ungdom (han var farbror till min dåvarande pojkvän) som hade satt faderskapet i system d.v.s. han visste exakt vad Kronofogden inte kunde utmäta eftersom han hade barn och såg noga till att maxa på de områdena.

   @Snålgrisen: jag har stått i kö i en betalande kooperation sedan Olof Palme var statsminister och får redan idag erbjudanden om ettor nota bene (för 3:a behöver jag stå i ytterligare trettio år). Men jag vill inte ha en trea, jag vill leva minimalismliv på 30 kvadrat för 3 500 kronor i månaden.

   Radera
 3. Hur är det med telefon då? Vet att förr i tiden, på den tiden det bara fanns televerket att ringa med och fasta väggtelefoner eller telefonkiosker, fick man inte pengar för detta utan det fick ingå i normalbeloppet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @SLIM vet ej, men det var en av de sakerna min pojkväns släkting pysslade med; man fick då tydligen inte frånta en person telefon om den hade barn.

   Radera
  2. S.L.I.M. En ledtråd kan kanske återfinnas på wiki:
   Existensminimum i Sverige är det belopp i pengar som man anses behöva som inkomst under en månad för att uppnå skälig levnadsnivå. Beloppets storlek är mindre än vad riktlinjerna av försörjningsstöd anger och tillämpas bla vid utmätning.

   Alltså, socialbidrag (som du söker hos din kommun) är högre än om du utmätt av Kronkalle.
   I Socbodrag ingår telefon mm och flexibilitet för övriga kostnader verkar vara förhållandevis stor jmf med utmätning (= existensminimum)

   Men du vet vad dom säger: det som står på internet kan man inte lita på, speciellt inte wikipedia och liknande.
   Om det däremot står i Aftonbladet eller Expressen, ja det är källor som det kan litas på. Men det kände du väl redan till?

   Radera
  3. Hos Konsumentverket gick åtminstone nyligen telefon- och internetkostnader under "Fritid" och bedömdes kosta 800 kr/mån. En uppgift som säkert måste uppdateras ofta numera.

   1994 kostade fast telefon ca 2000 kr att "installera" (även om Televerkets personal bara tryckte på mystisk knapp så att det fungerade på direkten). 119 kr/mån fast avgift, 23 öre/min för lokalsamtal, 1.32 kr/min för rikssamtal. Uppgifter gäller för tiden runt 1993/94. Fast avgift till Televerket var nog en lika obligatorisk som TV-licensen på ungefär samma summa. Telefonen var helig, kunde inte tas ifrån en barnfamilj. Ledde till ännu större skuldsättning om oansvariga typer ringde utlandet stup i kvarten för 20 kr/min. Och den part som står för telefonen är ensam ansvarig. Ersattes inte av socialbidrag, utan lades på befintlig skuld. Som upplagt för start av en ond cirkel att heligförklara telefoner, även då! /Eva

   Radera
  4. "Om det däremot står i Aftonbladet eller Expressen, ja det är källor som det kan litas på. Men det kände du väl redan till?" Så klart, ja e väl änte född igår! (ironisk)
   Eva - du är ju rena rama Wiki!

   Radera
 4. Lol! Haha, har inte ens reflekterat över att vi lever under existensminimum om man räknar på normalbeloppet för vår familj. Det verkar förövrigt vara en guldgruva att skaffa fler barn i sammanhanget! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tillägga dock, att inte konsumera så mycket skapar en känsla av existensmaximum!
   (edit; bidde lite fel där)

   Radera
 5. Nej, vi har en ganska generös syn på "existensminimum" i Sverige. Men man vill ju egentligen leva på "existensmaximum", som väl får tänkas som en känsla snarare än pekuniärt överflöd. Kanske bara jag som minns Hansson De Wolfe United från tidigt åttiotal, då de gav ut en skiva med just det geniala namnet "Existens-maximum".

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är ju om inte i många fall att minimera spenderande leder till maximerande av existensen.

   Radera
  2. Att tämja konsumtionsspöket är som att gunga sin själ i en hammock! (Hej, Magnus!)

   Radera
  3. ....å här e den:

   https://www.youtube.com/watch?v=1Qy0BxiIzuM

   Radera
 6. Det där var något av ett uppvaknande. Jag skulle ha väldigt svårt att klara mig på existensminimum. Dags att kapa lite kostnader tror jag minsann.

  SvaraRadera
 7. Förlåt men det här "Hur stort normalbeloppet ska vara bestäms av riksdagen och justeras en gång per år."

  Bestäms av Riksdagen? Va f-n vet dom om existensminimum, de sitter på sina höga pappershögar, dricker joe-n-juice för 99kr/glaset, äter räkmackor för 499kr/st, tycker dem gjort en bra deal när de köper 10-klipp kort på sturebadet för 12999kr. Aldrig hört orden Willys Plus, Sparkvot, Minimalism, Lönecava. Har "Af" eller "Von" i efternamnet (säger väl det mest). Bor på herrgårdar på Österlen, skatteverket betalar gladeligen uppehället på top-notch adresser i Sthlm innerstad. Kom ner på jorden snälla. Det mesta förnuftiga är att låta kompetenta människor såsom Sparo, MI30 bestämma i denna fråga. Nej, jag är inte bitter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha menar du att det hade blivit bättre av att låta Sparo och MI30 sätta en gräns för normalbelopp för existensminimum?
   Tänker att de ligger lite på andra sidan skalan av ytterligheter från godsägarnas räkmacksriksdag. Ser framför mig en "teoretisk modell" på 1700kr/mån för en fyrbarnsfamilj. =)

   Radera
  2. @Flow-fri: Haha precis, det måste ju vara lite utmanande för svennebanan att komma ner på existensminimum. På köpet kommer dem inse att korrelationen konsumtion = lycka inte stämmer.

   Radera
  3. Ja jag menar det, enligt den "teoretiska modellen" på 1700kr ingår 500kr månadssparande på ISK i lågkostnads indexfond. För sparkvot = lycka, eller? :)

   Radera
  4. @Flow-fri: Sparkvot = $$$ + Avanza = passiv $$$ = tid = lycka :)

   Radera
  5. @Utdelningsbagaren: Jag älskar din nästan 80-taliga raljans över politiker, kommer att tänka på någon Weiron i ottan med Robert Gustafsson (på den tiden han var rolig): "Och var har vi drottning Silvia då? Hon ligger och badar i Liebfraumilch och tvättar sig med gravlax!"

   I dagens Alex & Sigge (22 minuter in) ges en exakt redogörelse för varför jag har så svårt att engagera mig i svensk partipolitik. Ett gäng clowner som byter hatt då och då, vem orkar tycka till om skiten? Jag är helt nöjd med att bo i den bästa av tider i den bästa av världar, men för guds skull låt mig slippa moset som kommer ur munnen på våra randomiserat tillsatta politiker.

   Radera
 8. Haha, intressant inlägg! Gjorde ett snabbt överslag och kan konstatera att vi lever rätt mycket under existensminimum för våra återkommande kostander. Ja vi i Sverige verkar verkligen ha en rätt generös syn på existensminimum. Vår siffra skulle bli 31 130:- men vi lever mycket gott på ca 24-25 k för fem pers.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Simplicitas: Ja men då odlar du som en Cajsa Varg på speed också.

   Radera
 9. Haha! Så tittarvänligt det hade varit om Döden verkligen kom och tog ps4:orna från de gråtande småbarnpapporna i Lyxfällan. Jag och matros D filosoferar då och då på existensminimum-förbehållsbelopp kontra lyxfällan och konstaterar att samhället intutat oss att jämställdhet och likabehandling är det som gäller. Fine när det gäller kön och lön men vad vissa nog missuppfattat är att det inte är en rättighet att ha samma standard som höginkomsttagaren i villaområdet om du jobbar som städerska i offentlig verksamhet med ingångslön 19300:- i månaden. Vad som står på i fam Lana Banana är experimentet att leva på en lön, landstingslön that is. Går väl sådär men nästa månad ska vi börja. Och sen tar vi och räknar med förbehållsbelopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men vad vissa nog missuppfattat är att det inte är en rättighet att ha samma standard som höginkomsttagaren i villaområdet om du jobbar som städerska i offentlig verksamhet med ingångslön 19300:- i månaden" Är det folk som tycker det verkligen? Ett mindre upplyft faktum är något jag påmindes om på, tror det var ett Sparoinlägg om att utbilda unga om ekonomi för ngn vecka sedan, där en lärare på en yrkesskola berättade att det var svårt att motivera unga blivande hantverkare att spara givet att de rätt snabbt efter lärlingsperioden närmade sig 30 papp, d.v.s. cirka 5tkr över vad den Handelsexaminerade controllern på mitt förra jobb hade. FInns enligt mig ingen solklar motsättningn mellan att vara högutbildad och ha mkt pengar. Som hantverkare kan du dessutom sidogigga, vilket är svårare som tjänsteman.

   Radera
  2. Nej, snarare tvärt om. När jag bodde i villaområde utanför Stockholm gjorde jag följande observation: Högskoleutbildade bodde i de mer normala, ibland gamla villorna medan det ofelbart stod en hantverkarbil framför de flådigare barrarna.

   Magnus

   Radera
  3. FruEB, "Är det folk som tycker det verkligen?" Men för guds skull, det finns ju ett helt riksdagsparti som tycker det. Och partiet verkar få alltfler anhängare dag för dag, utgående från opinionsmätningar och riksdagsval.
   Alltså, det är fler än 500 000 människor som tycker så.

   Radera
 10. Lås upp spotifylistan EB så ska jag fylla den med Eddie Meduzas samlade verk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Markera som gemensam" är det? Testa nu, har aldrig lyssnat på Meduza.

   Radera
  2. Då har du ett rabbit hole som heter duga. Det funkar nu!

   Radera
  3. Nu har jag lagt till lite göttigt. Mest dansant är Days Ahead av Museum of Bellas Artes. Panflöjt! Galet!

   Vi lever för övrigt mellan 2 - 5 000 över existensminimum och då väldigt gott. Dock bor vi där vi vill och har tokansträngt oss för att komma dit vi vill. Nu kan vi chilla, spara och leva gott på lite. Alla är inte så priviligierade som vi är.

   Radera
  4. Eftersom du inte lagt till något med Eleganten från vidderna så gjorde jag det. :)

   Radera
  5. GILLAR STARKT att Eddie Meduza har nämnts flera gånger senaste dagarna. Fru EB, filmen om honom invigde faktiskt Göteborgs filmfestival 2010. På tal om det: vill ha inlägg om fler budgetfilmkvällar!

   Vänligen, Hanna

   Radera
 11. @fruEB. Tror min vetenskapliga uppfattning om detta kom just från en lyxfällandeltagare som tyckte att han hade väl också rätt till att ha en ny bil/89tums tv/random grej som han uppenbarligen inte hade råd med. Likadant med resor där tänk på de stackars barnen som ser sina kompisar åka på charter till Löjlig och Benig-resort. Som sagt högst vetenskapligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu när du säger det...Jag satt inne på min lokala diakoni i ett försök att addera välgörenhet genom min persona och hon berättade för mig att det fanns stipendier i församlingen till ensamstående mammor som behöver få komma utomlands på sommaren med sina barn "eftersom alla andra gör det." Behöver jag säga att jag inte är med i SK?

   Radera
  2. Min mamma berättade om en jobbarkompis utan behov som sökt julklappspengar samt julmatspengar av SK nu i julas och fått det beviljat (runt 3000). Hon tjänar säkert 30 000 i månaden. ALLTSÅ FÅR MAN ENS GÖRA SÅ?! *Går och... söker stipendier till ensamstående mammor som behöver få komma utomlands på sommaren*.

   Vänligen, Hanna

   Radera
 12. Och så skrev jag höginkomsttagare inte högutbildad. Släkting som är hantverkare så yes I know, pengar att tjäna. Kollade ingångslöner dör jag jobbar och undrar hur man får ihop det med 19300kr i månaden om man vill leva som consumersvensson.

  SvaraRadera
 13. Freudiansk felsägning: ”dör jag jobbar” haha

  SvaraRadera
 14. Jag är visserligen nybörjare när det gäller att spara lite tuffare, men med ett yrkesval som aldrig skulle ge några stora inkomster bestämde jag mig i ungdomen för att aldrig leva större än vad den inkomsten gav utrymme för. Man blir rätt osårbar med ett sådant tänk, eftersom man valt ett arbete man verkligen gillar. Jag vill inte sluta jobba :). Det är en annan sida av FI, när man lever frugalt och kanske inte sparar till miljonerna men ändå kan känna sig fri att byta jobb om en specifik arbetsplats inte funkar för en. Med en buffert för fasta utgifter och mat för fem månader + ev a-kassa kan man också känna sig rik, såtillvida att man inte behöver känna sig inlåst. FU-kapital på existensminimum = existensmaximum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym 11:55: När du väl får fatt på en kopia av Ut ur ekorrhjulet så tituleras den nivån "Nivå 4:6: Stor frihet: Du har kapitalet som låter dig vara kvar på arbetet för att spara pengar om du vill det, men som också låter dig göra relativt stora förändringar i livet, utan att det innebär en gigantisk ekonomisk risk." Inte illa det heller!

   Radera
 15. Jag lade till lyxfällans egentliga och riktiga vinjett...inte vilse i pannkakan men ändå. ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det bara jag som inte förstår vad du säger Nisse?

   Radera
  2. Hen la till en låt i din spellista som har en passande låttext samt titel.

   Radera
  3. Precis IMGR.

   Radera
 16. Kul idé med delad Spotify-lista! Vi får äntligen ett gemensamt soundtrack till communityt. Är det bra eller dåligt;-)

  Mitt bidrag får bli:

  ”De e bar’ å åk med is i magen och tungan rätt i mun”.

  Passar i både pisten och under kommande år av ups and downs på börsen framöver;-)

  Happy friday alla🎉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om man vill ha det lite lugnt (för det är inte fru EB´s lista) snurrar man igång denna, av mig, hemmasnickrade lista:

   https://open.spotify.com/user/krba40/playlist/7AD0LrDgjJ1N0wtI87sIv1?si=XUr-G7lPSFS5wuE-MiX4Bw

   Radera
 17. @IGMR Well döööön! Dancing as I write!

  SvaraRadera
 18. Jag som skalat löken betalar inte för spotify längre, jag antar att mina harmoniska ljudmattor inte kan läggas till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du Lana? Du kan väl lägga till även som inte premiumanvändare?

   Radera
  2. Jag har kört gratis-version av spotify i åratal, knepet är att skruva av volymen på datorn när reklamen kommer.

   Radera
 19. Fru EB: Har du läst Åsa Axelssons bok "Jag lämnar ekorrhjulet" ?

  Se dagens intervju med Åsa här:

  https://www.youtube.com/watch?v=uIt6szLjgzo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix, läste bara AB-"artikeln". Ska kolla klippet.

   Radera
 20. @fru EB: Hmm, too tough for a governmentworker. Jag kan inte ens spela vilka melodier jag vill utan det står bara shuffle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På datorn kan du spela vad du vill med gratisversionen, men i mobilen kan du bara shuffla :)

   Radera
 21. Haha, älskar sista bilden! Ett snabbt överslag (ok inkl. kalkylator och kassabok men ändå bara ca 1 min ;)) gör gällande att våra baskostnader exkl. avgift, ränta och amortering på bolånet ligger på ca 6790 kr/mån. Då räknar jag med amorteringar till CSN, bredband, dagens lyxiga livsmedelskostnad, lyxmat till Jycke Lugn, och mobiltelefoner - såna där lyxsaker som man också kan dra in på om det verkligen behövs :) Vi får väl räkna med att flytta om det kniper, för det är faktiskt ingen mänsklig rättighet att bo i bostadsrätt med trädgård för 9500 kr/mån om man sätter sig i skiten. Å andra sidan är myndigheterna också väldigt generösa med vad som är skälig boendeyta, så vi kanske inte skulle komma billigare undan ändå..?

  Hmm, vi skulle verkligen kunna spara mer om det behövdes. Skön känsla! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och skulle det verkligen knipa (vi talar cyberattack mot våra elektroniska plånböcker nationwide) kan ju Jycke Lugn konverteras till mat.

   Radera
  2. Vi kommer äta kottar och mossa innan det skulle hända! Men det är klart, är det äta eller ätas som gäller så... ;) Men vi har ju grönsaksodlingarna och skogen att ta av innan :)

   Radera
 22. Hej vänner, jag är Antonio Laura från Heidelberg, jag är en sjuksköterska. För några dagar sedan läste jag online-postad kommentar på en relationsrådgivningsblogg. en kvinna från München-Italiensk baserad journalist avslöjar hur hon permanent Cured Weak Erection & Quick Ejaculation inom tre veckor efter att hans fru lämnade honom på grund av sjukdomen medan hon fortfarande läste sin historia sa hon ... mannen som hjälpte henne att uppnå allt detta heter Överstepräst Oduduwa tar tillbaka sin exkvinna efter separation. Jag har tur att kopiera Dr.Oduduwa personlig kontaktadress för att kommunicera med honom personligt för hjälp (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag kommunicerar med samma präst Oduduwa på grund av mina utmaningar i äktenskapslivet behöver hjälp mirakulöst.
  För sju månader sedan såg min man Anderson rakt mot mitt ansikte och sa att det var mellan oss att vi var färdiga med vårt äktenskap, han tog bort min son Felix och reser vårt land för att bo i Spanien, sedan dess har jag försökt att ringa och skicka meddelanden till honom via telefoner, sociala medier och e-post men helt blockerade min linje från att nå honom, jag var så frustrerad och behövde hjälp att åtminstone prata med vår son Felix, jag läste att be om ursäkt även när vi båda vet att han har felit mig, han tog min son bort från mig i över 7 månader inga ord inget brev. denna situation dödade mig varje dag jag var deprimerad och jag behövde desperat akut hjälp och lösning för att lösa detta problem så jag kontaktar e-postadressen till Dr.Oduduwa som jag tror att han bara kan hoppas
  för att hjälpa mig att ta tillbaka min make hemma med min son tillbaka. DrOduduwa försäkra mig om att han kan hjälpa mig med att ta honom hem, jag lyda och följa hans instruktioner steg för steg, 2 dagar Efter att Droduduwa hade lunchat en Magic Love-stavning på min vägnar i sitt tempel ringde min man Anslund mig på mobiltelefon för att be om ursäkt, han var ledsen för allt han gjorde för att skada mina känslor och han återvänder hem till mig med son Felix, jag är så glad idag att jag har återställt min familj och min man och jag älskar varandra mer än någonsin tidigare nu. Tack vare Dr.Oduduwa kärleksspell för att få tillbaka min mans hem. Jag och min kärlekspartner är alltid tacksamma för Oduduwa-biståndet.
  Jag lovar att dela mitt goda vittnesbörd om att berätta om världen om Droduduwa förmåga att återställa äktenskapet tillbaka till livet, jag insåg att det skulle vara bra att dela ut här som jag vet att det kommer att inspirera andra också som jag finner i mig nyligen, Jag är medveten om att det fungerar för mig, min man återvänder hemma inom sju dagar älskar stavningsproceduren.
  Oduduwa har en lösning för att lösa följande kärleksproblem
  * Love Spells Win-Back Ex älskare
  * Framgång och främjande magisk stavning
  * Lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDD HÖG
  * förbannelseupplösning, andlig rensning från ond ande.
  * Traditionella rötter och örter för att bota sjukdom, Cure to Cancer Disease, Cure HIV
  * Fruktbarhet magi - FRUITS OF WOMEN har barn.
  * Dekretiserande magi, SPEL LOTTERI & VINSPEL SPEL
  här kan du skicka meddelande till Oduduwa för att hjälpa dig direkt lösning inom 42 timmar
  Oduduwa personlig e-postadress (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  WhatsApp nr: +79268011965

  SvaraRadera
 23. Jag fru Corolina.William från USA, jag vill dela ett vittnesbörd om mitt liv för var och en. Jag var gift med min man William, jag älskar honom så mycket att vi har varit gift i 7 år nu med två barn. När jag gick på semester till Dubia hänvisade jag till en kvinna som heter Sandra, jag berättade för henne att hon inte längre är intresserad av vårt äktenskap. Jag var så förvirrad och letade efter hjälp, jag vet inte vad jag ska göra förrän jag träffade min vän Maria, och jag sa till henne mitt problem. Hon oroade sig inte för att hon hade ett problem som tidigare och introducerade mig till en man som hette profeten TAKUTA, som förhöjde sin ex-pojkvän och tog tillbaka honom till henne efter tre dagar. Maria frågar mig att kommunicera med profeten Taketa. Jag kontaktade honom för att hjälpa mig att få min man tillbaka och jag ber mig att inte oroa sig för att gudarna till sina förfäder kommer att kämpa för mig. Jag sa till mig att efter tre dagar skulle jag gå med mig och min man tillsammans. Efter tre dagar ringde min man mig och sa att jag letade efter saker med mig igen, jag blev förvånad när jag såg honom och jag började gråta för förlåtelse. Just nu är jag den lyckligaste kvinnan på jorden för vad den här stora profeten gjorde för mig och min man, var vänlig kontakta hans email: (takutaegbedie@gmail.com) ... eller WhatsApp honom på det här numret. (2,348,066,574,752). Kontakta honom om något problem som:
  (1) Om du vill att din ex ska komma tillbaka
  (2) Om du alltid har dåliga drömmar
  (3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
  (4) Om du vill ha ett barn.
  (5) Växtskydd
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill knyta din man / fru för att vara hans för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomisk hjälp.
  (9) Låt folk lyda sina ord och göra sin önskan
  (10) ETC-falllösning
  Kontakta honom igen på (takutaegbedie@gmail.com) eller whatsApp .. honom på det här numret. (2,348,066,574,752). och bli välsignad.

  SvaraRadera
 24. HIV GRATIS ALLT TACK TILL DR GOODLUCK.
  Hej allihopa
  Är så full med glädje att dela detta vittnesbörd om GUD som skickas till mitt liv Dr GOODLUCK, som kommer att tro att en ört kan bota hiv och aids, jag tror aldrig att detta kommer att fungera jag har spenderat mycket när jag får droger från sjukhuset för att hålla mig frisk, vad jag väntade på är döden för att jag var trasig, en dag jag svårt om den här stora mannen som är väl medveten om hiv, cancerbehandling, jag bestämde mig för att maila honom, omedvetet för mig att detta kommer att bli slutet på hiv och aids i min kropp, han förbereder örten för mig och ger mig instruktioner om hur man tar det, i slutet av 17 dagar efter att jag tog botemedel som han berättade för mig, sa han till mig att gå till sjukhuset för en kontroll, och jag gick förvånansvärt efter testet, doktorn bekräftade mig negativ, jag trodde att det var ett skämt, jag gick till andra sjukhus var också negativ, då tog jag min vän som också lider av HIV och cancer till doktorn med namnet Dr .Goodluck, efter behandlingen bekräftade hon också båda sjukdomsfria. Han har också örten att bota. (1) CANCER, (2) PENIS ENLARGEMENT, (3) Hiv och aids, (4) URINÄR TRACT INFEKTION, (5) DU ÖNSKAR DIN EXBACK ELLER ÖNSKAR ATT STOPPA AVDELNING ELLER SPARA DIN RELATIONSHIP HAN DU KAN HJÄLP DIG OCKSÅ, (6) IMPOTENCE , (7) BARENESS / INFERTILITY, (8) DIARRHEA, (9) ASTHMA, (10) DIABETER, (11) HERPS (12) OM DU BEHÖVER FRAMSTÄLLNING I ARBETET KAN JAG KAN HJÄLPA (13) Lotteri av alla slag han kan hjälper dig att vinna väldigt stort i någon form av lotteri ETC, snälla, jag vill att alla med det här viruset ska vara fria och botas, det är därför jag släpper sin e-postadress och Whatsapp-nummer för enkel kontakt med honom. kontakta honom på hans Email: goodluck05spellcaster@gmail.com eller lägg till honom på Whats-app: + 2348138654465, kan du också besöka hans hemsida: http: //drgoodluck.simplesite.com/. tveka inte att maila honom, han är en bra och en bra man. Dr.GOODLUCK tack för att du har sparat mitt liv, och jag lovar att jag alltid och alltid kommer att vittna om ditt bra arbete.

  Här är hans kontakt,
  Maila honom på: goodluck05spellcaster@gmail.com
  Ring eller Whats-app honom: +2347038374420
  hemsida http://drgoodluck.simplesite.com

  SvaraRadera