En lean-detalj: Leta efter barnens prylar

En central aspekt av lean är ju som sagt att sluta slösa och däri inbegrips också slösa tid på att leta efter försvunna saker. Och är det något som försvinner i ett hem på fem så är det ju barnens saker. Av många skäl (frugal weirdoness varandes ett, ordningsmani och minimalismkärlek två andra) har våra barn väldigt få saker vilket jag redan förhävt mig om i tidigare inlägg. Jag kan också varmt rekommendera detta amerikanska inlägg om de kraftfulla effekterna av att helt ta bort barnens leksaker och enbart plocka fram ett fåtal åt gången (främst avses här småbarnsåren men jag tror damn it att det är bra oavsett ålder mellan 1-100). Såg nu att Ruth kommit ut med ett "6 years later"-inlägg på temat som också kan rekommenderas om du har barn. Jag måste bara saxa en passage ur detta inlägg så att ni till fullo förstår vilken kontroversiell handling det är att "beröva" sina barn många prylar:
"Over the years, the comments and reactions to that post have run the gamut, from parents applauding the decision and letting me know that post inspired them to do the same, to many others who were sure I was causing permanent psychological damage, depriving my children of a happy childhood, and setting them up to be neurotic hoarders who will require years of therapy. I’ve been accused of being a sociopath and a child abuser, received hate mail and death threats, and have had entire Tumblr pages and forum threads devoted to what a horrible person I am."
Detta är ett ämne som jag är intresserad av eftersom jag tror att barnens tillgång till prylar formar deras framtida relation till desamma. Dessutom gick jag på jullovet åstad och köpte en sak, yes I did. På samma sätt som det finns greenwashing (slänga sin ännu ej uttjänta plasttandborste för att ersätta den med en i bambu som någon host i min närhet gjorde under julen) finns det minimalism-washing och dess pushers heter företrädesvis Muji och Granit, d.v.s. man tror att man genom att köpa snygg förvaring ska få ett minimalistiskt hem. Det får man inte. Man får ett hem fyllt av prylar inuti stiltull förvaring och du har fortfarande ingen koll på någonting och har troligtvis för hög boendekostnad eftersom du betalar lagerplats för dina prylar.

Well, jag köpte i alla fall en stor korg på Afro Art och jag ska villigt erkänna att jag sneglat på de där korgarna i cirka en livstid utan att köpa en. Förrän nu. Vad föranledde detta? Jo, jag upptäckte att min minsting a.k.a. "9-åringen" inte hade någonstans att förvara sina prylar. Nedan en bild på hennes lösa saker:


Och innan ni lyfter på luren och ringer Bris ska jag säga att hon förutom ovan saker även har cirka två hyllmeter böcker i ett skåp i vardagsrummet, en whiteboard (på vilken hon skrivit "Yakes, I'm married" såg jag nu) och en verktygslåda. Ja och en verktygslåda, det ska börjas i tid. Är det något mina barn ska kunna så är det att borra i olika sorts väggar när de flyttar hemifrån så att de slipper några av de missöden en annan var med om (i mitt barndomshem lärdes enbart spikning ut).

Estetik är som sagt en viktig del av lean. Ett hem är ett hem enbart om det visar sin själ, som Eva hävdar att Ellen Key sagt. Och blev det inte fint då så säg? (rullskridskorna är hennes också btw, julklapp från Tradera).Så närhelst 9-åringen kommer och letar efter sin Rubiks kub eller sin låtsasbajs kan jag med säkerhet hänvisa henne till korgen. Vi har redan "tekniklådan" i vardagsrummet där alla iPads, datorer och laddare därtill läggs i det fall de hittas på avvägar* samt "laddlådan" i ett skåp i köket där alla telefonladdare finns. Nycklar, ink. barnens, hängs i "nyckelskåpet" och gymnastikkläderna läggs i deras nedersta byrålådor märkta "gymnastikkläder." De har varsin hylla i en hallgarderob för säsongsaktuella skor samt en korg för varje barns vantar och mössor samt en dedikerad krok för ytterkläder. Hela familjens badkläder ligger på ett specifikt ställe, tillsammans med badhus-finkem, skåplås och simglasögon. Det gör att vi ytterst sällan lägger den dyrbara resursen tid på att leta efter barnens saker. Vi lägger i alla fall inte 700 minuter i veckan på att leta som Evas familj gjorde. Hur mycket är det ens? Typ 10 timmar? Kan det stämma verkligen? Trots detta kommer saker bort även hos oss. Jag kan inte se någon annan förklaring till 9-åringens försvunna mobil än att en marsian varit inblandad. Jag såg den själv ligga på pysselbordet ena sekunden för att därefter vara spårlöst försvunnen. Vi har vänt upp och ner på stället ett antal gånger, till och med lossat på elementen för att se om den glidit ner där bakom men inte ett spår (avstängd var den också).

Hur ser det ut hemma hos dig - barnaprylar på drift en oproportionerligt stor del av tiden? Eller dina egna grejer kanske?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Note to presumtive burglar: Go to "Tekniklådan" in the living room for the fast moving stuff.

15 kommentarer:

 1. Imponerande liten mängd prylar "9-åringen" har. Och vilken ordning! Balsam för själen bara att läsa om det. Nu har jag grabbar i samma ålder och det är fortfarande mycket lego och nerfs + skott som ligger överallt. Framför allt på deras rum men allt har en tendens att sprida sig när det leks "krig" och minstingen bygger med smålego.

  Du har inspirerat mig att ta tag i det där "barnkaoset" som jag skjutit upp så länge. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Go get them tiger! Smålego - satans uppfinning, tillsammans med slime.

   Radera
 2. Härligt att läsa! ”Innan ni lyfter luren och ringer BRIS” Hahaha. Lovar att inte! Min yngsta är en (inte så) hemlig kaos-agent. Barnet tar alltså sina pennor, hårband, hemgjorda snickerier och andra störiga och inte sällan fula saker och lägger ut i soffor, under bord, på bord osv. Bara för att reta mamman tror jag, eller så är hon fortfarande bara ett litet barn vars intention är att känna sig hemma i hela huset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Min yngsta är en (inte så) hemlig kaos-agent." Ja fy det är det värsta, när de agerar i lönndom. Jag har en låda på vuxenhöjd där jag lägger random skit (ursäkta men då menas exempelvis lerfigurer gjorda på fritids eller långa "hamstergångar" av toalettpappersrullar) och har de inte frågat efter sina grejer på ett par veckor så är det bara ut.

   Radera
 3. Vi nyttjar baby IGMRs stök till vår fördel. Är det något han inte hittar så gör han det alltid när han städar. Vi ber honom städa och då hittar han sitt meck. Fö översvämmas vi av hamapärlor och teckningar nu. Hur göra? Jag är rätt osentimental och slänger en del...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja herregud, vad göra med deras alster. Särskilt i hans ålder då de är så oerhört kreativa. Jag har en tidskrift-samlare där jag lägger sådant jag tycker är lite trevligt och efter en månad eller två går jag igenom den igen och försöker att vara ännu mer kritisk och det som blir kvar (ofta bara ett par teckningar per barn) åker in i respektive barns pärm märkt med namn+år så kan de själva gå tillbaka och ögna igenom när andan faller på. Jag har observerat ett mönster och det är att a) De minns i regel inte vad de skapat b) de skapar som mest i åldern 3-7, sen trappar det av på takten. Vilket gör att jag numera bara behöver byta till nya pärmar en gång vart tredje-fjärde år. När det var som mest bytte jag varje år. Pärmarna förvarar jag i deras "flytta-hemifrån-låda" på landet. Som en brudkista, fast med tveksamt värde.

   Radera
  2. Ang. Teckningar
   Min kollega fotar av sina barns teckningar, sen slängs de. Och det är helt naturligt för barnen
   Brutalt osentimental

   Radera
 4. Jag tycker att ungens saker är prick överallt men har flera gånger fått kommentarer om att det knappt syns att det bor ett barn där (då blir jag lite varm inombords).

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. "(då blir jag lite varm inombords)." Haha I know the feeling. Vänd på det och tänk dig att någon kommer in och bara "Här bor det barn ser jag" (Fischer-Price-grälligt överallt), fy!

   Radera
 5. Mycket bra med särskilda platser för prylar som lätt hamnar på vift, särskilt i en familj på fem. Antalet prylar för den där 9-åringen var också föredömligt. Och "barnens tillgång till prylar formar deras framtida relation till desamma", precis!

  Du hänvisade till Ellen Key här och läste ditt inlägg om henne från 2017. (Rekommenderas att leta upp i sökfältet här på bloggen!) Bra inlägg och jag gillar verkligen henne och den där boken Skönhet för alla var uppfriskande. Har faktiskt påverkats av hennes tänk, även om jag ändå gillar vissa mönster som hon skulle rata.

  Köpte på mig ett gäng gamla inredningsböcker på Myrorna för fem år sedan, bland annat från Keys hem. Var oerhört fascinerad över bilder från gamla nordiska kulturpersonligheters hem, synade varje detalj på varje sida. Det var hem som Karen Blixens, Alvar Aaltos, Selma Lagerlöfs, Edvard Munchs och minst 30 till. Den perioden lånade jag också hem kilovis med Sköna hem och dylika magasin från många år tillbaka, vissa köpte jag på loppisar, kollade på Nordiska museets bibliotek. Ja, var enormt nördig på det här. Lärde mig mycket och det kändes som att själen fylldes av akut skönhetslängtan... ;)

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. "även om jag ändå gillar vissa mönster som hon skulle rata." Menar du mönster som i tygmönster, eller något mer djupsinnigt? Grejen med Key är ju att hon gm föremål manar till politisk handling och det är fantastiskt. Om man bortser från tidstypiska signum som eugenik var hon ju mot detta duttande och daltande med hemmet som band kvinnans tankekraft. Hon manade ju kvinnor att avstå virka gulliga dukar till förmån för att ta en promenad, sova eller läsa en bok.

   "Det var hem som Karen Blixens, Alvar Aaltos, Selma Lagerlöfs, Edvard Munchs och minst 30 till." OMG du nämner min absoluta inrdningsidol, Karen Blixen. Jag har besökt Rungstedlund två gånger bara för att få inandas atmosfären i hennes arbetsrum. Mitt Afrika! Försökte skjuta in bildlänk men den blev väldigt lång, men sök på Karen BLixen Office. "kollade på Nordiska museets bibliotek" Vänligen utveckla? Har man tillgång till deras bibliotek? Jag gillar att gå runt i deras funkisvåning (bredvid lekstugan), som att kliva in i min farmors 30-talslägenhet.

   Radera
  2. Haha, älskar funkislägenheten på Nordiska muséet, har varit där flera gånger och får inte nog! Är nog obotlig nostalgiker. (Precis som Eric Schüldt för övrigt.) Biblioteket där ligger en trappa ned på samma plan som garderob och toaletter. Är öppet för allmänheten och där finns många gamla tidsskrifter också, bara att slå sig ned och läsa någon veckotidning med härlig reklam från 1930. Personalen är underbar, pratade med en kvinna där och hon förstod mitt intresse och gav mig plötsligt en (ny) bok om Viktor Rydberg, bara sådär. Hon blev så förtjust över att det fanns andra människor som hon själv med lite udda intressen och tänkte att jag skulle uppskatta boken och det gjorde jag verkligen. Den typen av möten är lite vad jag lever för faktiskt. Hade kunnat börja jobba där på stubben...

   Menade för övrigt tygmönster, inget mer djupsinnigt än så. Allt hon stod för är ju, som du skrev, inte riktigt rumsrent och när jag nämnde henne så menade jag mest hennes stilideal, inte så mycket vad hon gjorde och sade i övrigt. Men gillar absolut hennes syn på barn, skola och pedagogik. Det är i allra högsta grad aktuellt även idag.

   Vad kul att du besökt Rungstedlund! Har inte gjort det själv men hade gärna gjort det. Har bara varit på Mårbacka, i Sundborn, på Strindbergsmuseet och så en del författarhem i Ryssland. Kan bli så känslosam av sådana "hembesök" att jag inte kan hålla tårarna borta, det blir så levande om man också redan läst biografier om personerna. Okej, jag är lite konstig men det har ju läsare här redan förstått. ;) Förresten får man hoppas att du inte tagit efter Karen Blixens extremt långa gardiner!? Men i övrigt är det vackert, håller med om det.

   /Eva

   Radera
 6. Mordhot och helt överdrivna anklagelser för att Ruth städar upp bland leksakerna? Fyfan...tänk att stå o rensa ut garaget/förrådet o sen kommer grannen o JAG SKA DÖDA DIG DIN JÄVEL..

  Något är riktigt fel här..om sälja prylar/prylbanta/minimalism får folk att gå helt bananas. Sanningen vore annars att mer prylar = lycka. Och det vet vi ju alla att så inte är fallet.

  Ropen skall skalla, LEAN åt alla! Kul va? Men på riktigt, den filosofin är guld värd, toppa med lite minimalism och ditt liv blir rikare. Köpa lycka funkar inte i längden.

  Så nu har jag gnällt färdigt, ha en trevlig helg Fru B!

  SvaraRadera
 7. " Fyfan...tänk att stå o rensa ut garaget/förrådet o sen kommer grannen o JAG SKA DÖDA DIG DIN JÄVEL.." Hehe, ja det vore någe. Tror dels att det är särskilt provocerande just i USA (att inte bejaka prylberget) men möjligen kanske hon överdriver en smula..? Jag vet inte, men klart, många som själva inte växte upp med så mycket saker ser det som en naturlig utveckling att barn ska få det bättre och bättre än en själv och när någon gör tvärt om blir det syntax error. Om jag fått en tia varje gång någon rapat upp "Våra barn är den första generation som kommer att få det sämre än sina föräldrar" senaste året hade jag kunnat köpa en flaska Dao nu. Jag brukar hålla käft, men funderar på att printa några grafer från Our World In Data att surt dela ut som visar att vi som art fått det bättre på alla plan än...få se nu...alla generationer ever de senaste två-trehundra åren och det med asmycket råge. Bara det att vi halverat den extrema fattigdomen sedan 50-talet trots kraftigt ökande befolkning på jorden borde vara någon sorts kvitto på att det går rätt bra för mänskligheten. Att vi kanske inte kommer att få se samma dopade tillväxt som vi sett efter andra världskrigets slut är i min mening snarast ett sundhetstecken. För sjuttio år är väl inte samma sak som "all evighet", åtminstone inte sist jag kollade.

  Så nu har jag gnällt färdigt, ha en trevlig helg Oberoendefrihet

  SvaraRadera
 8. Under de senaste två veckorna läste jag en kommentar från online blogg webbplats som räddade mitt äktenskap från skilsmässa, verkligen information är kraftfull. Jag hade god avsikt att dela med dig om min personliga livserfarenhet i min äktenskapsaffär. Min man skilde mig senast 2 år, han flyttade ut för att träffa en annan kvinna, jag grät varje kväll när jag kommer ihåg min dotter frågar mig när kommer pappa att komma tillbaka hem till middag ikväll! jag älskar min honom så mycket och vi har en tjejflicka på 6 år gammal. jag kontaktar så många stavningskastare förra året ingen kunde ta tillbaka min man, de alla krävde mycket pengar från mig, jag gav upp på kärleksspell till förra veckan, jag gick för att besöka min vän hemma, sa jag till min vän allt som händer med mig och jag delar mitt hjärtesmärta till min vän Michelle, hon uppmanade också mig att kontakta kommunikation med samma Spell Caster Dr.oduduwa, jag läste om honom online bloggkommentar, som har en stavning magisk kraft för att få tillbaka älskling man Hem. Min man var under en ond spell från en annan kvinna som hävdar att de daterades tillbaka i högskolan, hon övertygade om att min man skulle skilja mig. Min man Anders kom tillbaka hem till mig bara igår och grät att han var ledsen för skilsmässa mig, han beklagade och sa att han inte hade rätt sinnen. Det är sant att min man var under en ond spell från en annan kvinna för att hon hävdar att min man daterade henne innan hon blev gift med mig. Dr.Oduduwa hjälper mig att lösa mitt äktenskapsproblem. ikväll, jag och min man med vår dotter, äter middag tillsammans i storsäljare. Jag är väldigt glad och använder detta medium för att uppskatta DrOduduwa love spell powers.
  Dr.Oduduwa försäkrade mig att han kan hantera sådana problem;
  - Ljusstearinljus Kärlek stavar till Ta tillbaka ex-make / ex-wife
  - Honey Spell för att sluta fuska och sluta ligga i ett förhållande
  - Fredkärlek Stavning böner för att komma tillbaka Stolt på ditt förhållande - Stava bönskrafter om du vill föda din egen bebis - Vit magisk stavning för att stoppa skilsmässa / separationsstavning. - röda stearinljus stavar böner för att få betalt tillbaka förlorade pengar. - Lycka stava charm för att locka kärlek och lita på relationen. - stava böner för att få snabb jobbpromotion på arbetsplatsen. - Undersökningsframgång bra lycka Stava. - Finansiella affärer framgång genombrott stavning böner. Kärlek Stava att locka uppmärksamhet och respekt,
  - Traditionella rötter och örter för att läka blodcancersjukdomar, bota till högt blodtryck och andra kroppssmärtor. Sedan min kommunikation med Dr.Oduduwa verkar han vara som en far till mig. Jag uppskattar hans råd och visdomsord som såg mig igenom.
  Jag rekommenderar verkligen DrOduduwa Love Spell Caster, om du har liknande problem med äktenskapsrelationer, skicka ett e-postmeddelande för att kommunicera med Dr.Oduduwa för en snabb brådskande lösning för att ta tillbaka ditt förlorade kärleksförhållande: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  WhatsApp nr: +79268011965

  SvaraRadera