En lean-detalj: Fläcksuddare

För några år sedan fick jag tipset av en granne om nedan produkt: Fläcksuddare. Vi bodde då i vårt McMansion i förorten med 170 kvadrat i stockholmsvitt samt tre barn = ständig befläckelse av våra oskyldigt vita väggar. Blod, spya, mat gick ju lätt bort med fuktad trasa. Men ihärdigt väggdragande av legobyggen eller stötande med Bobby Car mot listerna satte svarta märken som inte gick bort.

Enter: Fläcksuddare a.k.a. Magic Sponge. Jag köpte mitt tvåpack på ICA för 32 kronor. Samma sak finns på Clas O, fyra för 40 kr vilket ju är betydligt mer prisvärt. Och de är verkligen magiska. Hemligheten heter melaminharts vilket verkar vara lite evil shit eftersom svamparna ska hållas borta från djur, barn och ej appliceras på hud. Vid en googling visade det sig att melaminplast (fick ingen träff på melaminharts) kan innehålla höga halter av formaldehyd vilket är cancerframkallade och kan ge allergier, så jag skulle använda dessa kuddar med viss försiktighet.Men man får också ställa dem mot sin alternativkostnad, vilket i vårt fall hade varit att då och då måla om en del vita ytor med inomhusfärg vilket inte heller hade varit optimalt för miljön eller plånboken. Vidare tror jag på det shoppingterapeutiska i att kontinuerligt fixelidona i sitt hem och hålla det rent och snyggt i syfte att motverka destruktiva inredningsshopping-moves, vilket även det minskar vårt ekologiska fotavtryck.

Ett presenttips hade också varit att ge bort ett pack i cellofan med ett vackert band om till en vän med en liten tag som du klippt ur ett mottaget kort som du hålslagat och dragit igenom snöret med texten: "Fläcksuddare - tar bort dina väggfläckar & framkallar cancer."

Mvh/
FruEfficientBadass

33 kommentarer:

 1. Jag använder dessa för att rengöra nålen på skivspelaren. Mycket bra för det ändamålet också. Och garanterat en mycket billigare lösning än den mer rättrogna med en dyr nålrengörare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man, Jarno - en finsmakare på vinyl! Har ingen skivspelare (eller...på landet men den används aldrig) men om jag skulle hamna i den situationen tar jag med mig fläcksuddaren.

   Radera
 2. Har aldrig hört talas om dessa suddare utan bara om nattsuddare (vet inte vad det säger om mig). Vi tycker att en liten klick Cif (fd Jif, som jag fortfarande säger) brukar fungera bra för fläckborttagning med sin milda men effektiva "slipeffekt".

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert samma cancerogena ämne fast i flytande form.

   Radera
  2. Lite research gav vid handen att det är ett vitt pulver - kalciumkarbonat. Icke cancerogent, för såvitt jag vet.

   Magnus

   Radera
 3. Oh my godness Lisbeth! Detta är ju svaret på mina existensiella frågor. Ok, mina svartasträckpåväggar-frågor. Jag springer och köper på direkten! Så smart som present till mindre bemedlade i omgivningen, resten renoverar istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. My point exactly! Mvh/Guds dotter

   Radera
  2. "Varsågod, här får du en svamp som kan hjälpa dig som är mindre bemedlad, att sudda bort fläckarna jag sett i ditt hem. Vi andra renoverar istället. Grattis på födelsedagen förresten!"

   Radera
 4. Vi kör baby wipes. Tar bort ALLT. Våra vänner i STHLM som skulle sälja sin lilla men apdyra lägenhet häromåret - deras barn bestämde sig för att göra en väggmålning dagen innan visning. Baby wipes funkade fint där också. Dessutom är de bra på skor för att hålla dem fräääääscha och vita.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska genast baby wipea min vita skor. Eller...nu inser jag att jag inte har några baby wipes hemma längre men om jag skaffar ska jag ta med mig skotricket. Apropå skotrick, jag testade ditt knep med 2K+grus på kängorna. Eller rättare sagt, jag körde en tunn sträng superlim och det blev epic fail. Har nu resignerat och fått ett par pensionärsklor av min pensionärspappa och tog första isgateturen idag. Helt fantastiskt! Förstår inte ens varför jag var så mot broddar, de syns ju inte ens?

   Radera
  2. Älskar att broddarna har blivit en följetång. Superlim är inte tillräckligt. Marinera sulorna i tvåkomponentslim och ös på med ugnstorkat grus i lämplig storlek. Återkom med resultat.

   Radera
  3. Att putsa eller borsta med tandkräm kan också funka fint på vita skor. Sneakers och enklare vita tygskor har jag slängt i tvättmaskinen med gott resultat. Har dock varit mycket sparsam med tvättmedel, då jag inte vet hur kemin skulle verka på lim, gummi och dylikt. Kanske bättre att smörja in med lite galltvål först istället för en massa tvättmedel. Men skor i tvättmaskinen är alltid en risk. Har använt skorna riktigt länge innan jag provat. Det kan ju bli sista gången de är användbara, har dock bara hänt mig en enda gång.

   Tror jag har liknande sådana där svampar, mina heter Vileda Miraclean, inköpta för säkert 20 år sedan och nästan glömda eftersom halva paketet är kvar. Där står: "Håll barn och husdjur utom räckhåll. Använd ej på huden." Ska man helst kanske ha plasthandske om man suddar länge? Ingen info om cancerrisk dock.

   Undrar nu om de kanske fungerar på smutsiga klinkersfogar. Just ljusa fogar tycker jag är det svåraste av rengöra. Att inte rengöra dem i tid kostar enorm kraft, smutsen verkar gro in sig snabbt där. Hade inte ens tänkt på svamparna. Annars mottages tips tacksamt.

   /Eva

   Radera
  4. @Eva finns en massa olika fogfärger och pennor som man kan försöka snygga till dem med. Kostar ofta en 100-lapp så inget dyrt projekt. Resultatet vet jag dock inte så mycket om, själv skrapade jag fogarna och satte dit ny fog ovanpå när jag hade samma problem. Blev väldigt bra men lite mer jobb!

   Radera
  5. @Eva: Kalkosan eller WC-Anka. Kalkonsan är farligt, du ska ha handskar och/eller munskydd (om du som jag hällt över i sprayflaska och sprayar). Har testat med naturliga medel också utan resultat dessvärre. Men idag ska jag köpa bikarbonat och kokosolja för att få bort klistriga etiketter från julens sillburkar som jag tänker ha hemjord glass i. Tipset kom från "Zero Waste Life" och går ut på att man ska 1) Ta bort så mkt av etiketten som möjligt 2) Skrubba in en blandning av bikarbonat och kokosolja (luckrar tydligen upp etikettlimmet) 3) Tvätta burkarna i varmt såpa/tvål-vatten och "give it a good scrub" (jag skulle säga typ scotch brite/stålull) och för att få bort dålig lukt i själva burken, låt stå över natt fylld 50%50 vatten/vitvinsvinäger. Bara en OT-grej eftersom jag höll på med det.

   Radera
  6. Jag tycker man brukar uppnå samma effekt om man kör burkarna i diskmaskinen. Nu har jag iofs inte testat med sillburkar.

   Radera
  7. Tack för fina tips angående fogrengöring! Och fick också svar på en fråga jag bara ställt i huvudet, det där om hur få bort sillukten. Burkarna är ju små och användbara men slänger dem på grund av lukten, men inte framöver! :) /Eva

   Radera
  8. Lampolja (om man som jag har kvar sedan 80-talets alladinlampor) är toppen för att ta bort etikettklister.

   Radera
  9. OK tack för tips. Har ej sådan dock.

   Radera
 5. När alla andra gångtrafikanter går så sakta, så sakta som för att minska risken för epic fall så susar vi med broddar om som om det vore sommarväderlek under sulorna.
  Broddar på = Rattmuff på

  SvaraRadera
 6. @Anonym 12:14: Ja, man känner sig som superman. Jag har testat att småspring till och med och det går utmärkt. Broddar rules. Märkligt egentligen hur man skapar sig bilder av hur vissa saker är fåniga. Hade någon sagt till mig för några år sedan att jag skulle äga såväl en dramaten som ett par broddar hade jag skrattat rått. Men hur coolt är det att trilla och slå sig eller som du beskriver, sköldpaddsmasa sig fram på gatorna samt att kånka matkassar med ont i handflatorna och ryggen som följd? Typ 0 på en skala från 1-10.

  SvaraRadera
 7. Japp, vi använder baby whipes här också för att ta bort målningar och märken på väggar osv. Helt knasigt att de är så bra på sådant när de egentligen är. Till för att badda rumpan på små bäbisar.

  Näe, på barnen använder vi dem inte.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Jag tror att melaminharts och melaminplast typ är samma sak - detta efter en snabb googling. Verkar inte helt miljöbra.

  SvaraRadera
 9. Angående baby wipes. Ni fattar varför man inte ska använda dem i rumpan på små bebisar va? Vissa är till och med svagt parfymerade. What the F liksom?! Jag testade någon babygrej på min egen snippa och fattade fort varför jag valde tygservetter från början. Sparad krona är en sak, sparad natur en annan men det viktigaste var ändå ongens intima delar. Jag testade Icas egna plastblöjor en gång. Förutom att de stank (kiss i plast är inte härligt) så fick ongen typ brännsår av dem efter några dagars användningen. I en kontakt med ICA, säg 3 mailomgångar, kunde de fortfarande inte redogöra vad de var tillverkade av. Tygblöjorna har sedan varit skurdukar etc. Alltså, ”hellre wipes på väggen än mot organet som producerar äggen”
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baby wipes är effektiva till att rengöra cykelkedjan och händerna om man nu råkat grisa ner händerna på kedjan.

   Radera
  2. Å det glömde jag att säga: Min Mallisshopping var en olja för cykelkedjan!

   Radera
  3. Skrämmande detta med baby wipes. En läkare har rekommenderat en väninna med väldigt känslig hud, att använda dessa istället för att duscha. Hon gör så och duschar sedan flera år bara en gång i veckan. Undrar verkligen om detta kan vara direkt bättre efter att ha läst om vad dessa wipes verkligen kan användas till.

   Fru EB, provade burktipset med vinägern och det fungerade utmärkt på de stora illadoftande surkålsburkarna jag ändå sparat. Kan använda dem för annat än surkål nu. :)

   Den där Zero waste verkar enormt läsvärd. Är dock nästan rädd för att vilja spara på allt möjligt nu. Fick tidigare tips (många år sedan) från en kanadensisk blogg som heter Not buying anything och då sparade jag apelsinnät för att göra en "disksvamp"! Det gick sådär, men förstår tänket, om man rullar ihop en mängd nät blir får de en skrubbeffekt. Bloggaren är en rätt så extrem miljökämpe och vill förhindra att man slänger bort nätplasten och istället använder det mesta man drar hem från affären, även de oavsiktliga skräpet.

   Sedan jag började läsa om minimalism 2013 har jag aldrig varit så prylfokuserad, snål och sparsam som nu. Förut var jag mer easygoing, rensade lätt(are) bort saker utan att tänka på det som något märkvärdigt alls och var faktiskt sällan riktigt snål. Mitt fokus låg inte så mycket på mig själv överhuvudtaget, inte som nu... Det finns downsides med allt det här också, inte ofta det lyfts fram. Man menar ju att medvetenhet är bra, ibland tror jag bristen därpå faktiskt kan vara mer hälsosam! Medvetenhet riskerar att skapa självupptagenhet om man inte redan är en mycket mogen person och vem är det i dagens samhälle? Sällan jag tycker man stöter på någon som känns riktigt vuxen, mogen och ansvarsfull på det där allomfattande sättet. Det är brist på stora människor, eller så verkar de i det tysta, långt borta från all sorts medias uppmärksamhetsradar.

   /Eva

   Radera
  4. "provade burktipset med vinägern och det fungerade utmärkt på de stora illadoftande surkålsburkarna jag ändå sparat. Kan använda dem för annat än surkål nu. :) " Sweet! Jag har två sillburkar på vinägring nu, ska addera två till och har då nästan tillräckligt för att göra egen portionsförpackad glass till familjen+helgens middagsgäster. Det är något lyxigt över att servera färdiga portioner non? Ett lager vanilj, ett lager blåbär och ett lager jordgubb. Man måste kortmixa de halvtinade bären btw.

   Radera
  5. En detalj kring vinägermanövern och varför jag gör det i omgångar: Då slipper man göra av med halv burk vitvinsvinäger gånger fyra och gör bara av med två halva burkar.

   Radera
  6. Eftersom jag häller över den vinäger jag använder nu i de jag ska göra ikväll...

   Radera
  7. Smart där! Verkar alltså som katalysator snarare än att förbrukas efter en gång. Skulle aldrig kommit på den tanken, krävs speciell EB-hjärna. ;) /Eva

   Radera
  8. Man måste ha en master i Frugal Weirdoness.

   Radera
 10. Hey friends, I'm Antonio Laura from Heidelberg, i'm a Medical Nurse. few days ago I read online posted comment on a relationship counseling blog. a lady from Munich-Italian based Journalist reveals how she permanently Cured Weak Erection & Quick Ejaculation within three weeks after His wife left Him because of the illness while still reading her story she said... the man who helped her achieve all this is called Chief Priest Oduduwa bring back his ex wife after separation. I lucky to copied Dr.Oduduwa personal contact address to communicate with him personaly for help (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  I communicate with same Priest Oduduwa because of my challenges in marriage life need help miraculously.
  Seven months ago my husband Anderson looked straight to my face and said its over between us that we were done with our marriage, he took away my son Felix and travel our of the country to be living in Spain, ever since then I have been trying to call and send messages to him through phones, social median and email but he completely blocked my line from reaching him, i was so frustrated and needed help to at least get to talk with our son Felix, i was read to apologize even when we both know he wronged me, he took my son away from me for over 7 months no words no letter. this situation was killing me everyday i was depressed and i desperately needed urgent help and solution to resolve this problem so i contact email address of Dr.Oduduwa as i believe he can be only hope
  to help me bring back my husband home with my son back. Dr.Oduduwa assure me that he can help me bring him back home, i obey and follow his instructions step by step, 2 days After Dr.oduduwa lunched a Magic Love-spell on my behalf at his Temple, my husband Anslund called me on cell phone to apologize, he was sorry for everything he did to hurt my feelings and he return back home to me with son Felix, I am so happy today that i have my family restored and my husband and i love each other more than ever before now. Thanks to Dr.Oduduwa love-spell caster for bringing back my husband home. I and my love partner are forever thankful to Oduduwa assistance.
  I promise to share my good testimony to tell the world about Dr.oduduwa ability to restore marriage back to life, I realized this would be good to share out here as I know it will inspire others too as i find in myself recently, I'm a living witness it work for me, my husband return back home within seven days love spelling procedure.
  Oduduwa has solution to resolve the following love problems;-
  * Love Spells Win-Back Ex lover
  * Success & promotion magic spell
  * lucky charm - BUSINESS STAR
  * wards - PROTECTIVE HOOK
  * curse resolution, spiritual cleansing from evil spirit.
  * Traditional roots and Herbals to Cure Sickness, Cure to Cancer Disease, Cure HIV
  * fertility magic - FRUITS OF WOMEN have children.
  * decreeing magic, SPELL LOTTERY & WIN-GAMES SPELL
  here you can send message to Oduduwa to help you instantly solution within 42 hours
  Oduduwa personal email address (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  WhatsApp No.: +79268011965

  SvaraRadera
 11. Har fått tips om att använda det på mina köksluckor...Låter som en bra eller dålig idé? Dem är mattsvarta 🥵

  SvaraRadera