Politiker tycker till - om downshifting etc.

I tisdagens Malou efter tio gästade Oskar och Maribel vilket ju alltid är en fröjd för ett FIRE-hjärta. De har dessutom manglats så många gånger nu att de svarar väldigt bra på alla frågor. Vilket i och för sig är overkill eftersom de flesta frågorna lyder "Vad skulle hända om..." [ja du vet raddan som brukar ramla in efter]. Det som var speciellt spännande i detta avsnitt var att man dragit dit några partiers ekonomisk-politiska talespersoner, nämligen Per Bolund som av Lövbiff för tillfället fått låna hatten som finansmarknads- och konsumentminister ur utklädningslådan, Elisabeth "alla-moderater-bär-inte-knytblus-men-jag-kunde-bara-inte-låta-bli" Svantesson (M) och Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för V. Om du är lat och inte orkar se hela avsnittet på TV4 Play kan presentera min slutsats i två meningar:
Om du eftersträvar FI och tror att våra politiker under din livstid kommer att vara dig behjälplig, tänk om. FIRE/downshifting är och förblir en individuell strävan ty våra partipolitiker är alltför upptagna med att positionera sig själva på den inrikespolitiska kartan samt att polera sina egna politiska varumärken för att kunna/orka/motiveras till att tänka utanför boxen i syfte att hitta konstruktiva och flexibla lösningar för ett modernt arbetsliv med hög grad av automatisering och ett paradigmskifte från heltidsnormen mot gigekonomin.*
Bolund går ut starkt i debatten med en mycket bejakande inställning och, verkar det som, viss insikt i hur uppfuckat dagens arbetsliv är. Bland annat refererade han till den undersökning från i december som gjorde gällande att runt en halv miljon människor i Sverige avskyr sina jobb. Hans lösning är en planerad propp/reform (?) som möjliggör för lönearbetare att få gå på grönbete ett år eller två för att skola om eller starta eget. Jag gillar tanken, men är det inte bara en ompaketering av det gamla friåret? 

Elisabeth Svantesson (M) gör stor sak av att hon är så gammal så att hon vet bäst och trots att hon under några sekunder ramlar in i kaninhålet Johan Norberg ("Det är inte alltid ökad produktion som ska ge tillväxt utan vår förmåga att göra saker smartare") så har hennes förhållandevis gamla (men i snygg kropp paketerade måste tillstås) hjärna loopat alltför många gånger kring tillväxtmantrat för att hon ska klara av att bryta sig loss. Hon ber om ursäkt för att hon måste vara den som säger obekväma sanningar och berätta hur landet ligger egentligen, men det är faktiskt tillväxten som behövs "för att vi ska kunna behålla vår levnadsstandard." Verkligen? Jag tror att vi skulle klara oss alldeles utmärkt om vi kunde nöja oss med att konsumera typ ett klot om året istället för drygt fyra?

Ali Esbati (V) har, inte helt otippat kanske, snöat in på klassperspektivet och förmår inte under denna sittning lyfta blicken från de djupa orättvisorna som gör vårt samhälle så dåligt, exempelvis att klyftorna ökat eftersom 1%:aren drar iväg från resten - en rest som btw har större konsumtionsutrymme än någonsin men sådana detaljer kan man inte grotta ner sig i om man jobbar för Partiet. Lösningen är att vi gemensamt rör oss mot en 6h-vecka och att vi omfördelar resurserna i samhället från de onda bankirerna med fet mage till de fattiga, vahettere...fattiga...ensamstående är det ja, de ensamstående vård...vad-heter-det-nu-igen, sjuksköterskorna, ja, ja sjuksköterskorna är det synd om!


Ring ring! Ali, verkligheten ringde och ville hälsa att en sjuksyrra tjänar mellan 33-39tkr per månad, säg 36 000 som snitt, vilket efter skatt ger cirka  27 000 kronor d.v.s. cirka 7 000 kronor mer än vad Oskar och Maribel tillsammans behöver för att bekosta livet för sig själva och sina tre (3) barn en månad inklusive resande, skor och ett och annat restaurangbesök. Men just det ja, sjuksyrran är ensamstående med tre barn så det försvinner ett huvud och därtill hörande kostnader där, men strunt i det, hon får lite extra fluff bara för denna kalkyl då, jag vill inte bli anklagad för att kräva mer av sjuksyrran än ett downshiftat akademikerpar. Om hon liksom Oskar och Maribel lever i Sverige får hon också barnbidrag vilket med flerbarnstillägg blir runt 4 500 kronor per månad extra in. Hennes odugling till exman betalar säkert inget underhåll så istället får hon 1 573 kr per månad och barn av Försäkringskassan vilket blir 4 719 kronor per månad extra in fram tills barnet fyller 15 då blir det mer. Eventuellt bostadsbidrag lämnar jag därhän och landar ändå på en diff in/ut på 7 000+4 500+4 719kr=16 219 kronor som hon antingen kan shoppa kinaplast för eller lägga i en indexfond. Väljer hon det senare kan hon redan inom 15 år ha 5,3 millar på banken** och således plocka ut 17 600 kronor per månad enligt 4%-regeln och därmed vara ekonomiskt fri för all framtid och därtill lämna 5,3 millar i arv till barnen. Såvida inte vänsterpartiet får för sig att ytterligare öka beskattningen på privat sparande i ISK:en i syfte att straffa folk som får för sig att ta tag i sina egna liv, i så fall får kalkylen justeras enligt det beslutet. Och Ali kommer kanske att bli förvånad när han ser att sjuksyrran kanske inte alls lägger sig framför Netflix de tio åren efter att hon nått FI utan att hon faktiskt fortsätter att arbeta. Kanske inte lika mycket som förr och kanske inte heller med samma sak - men risken är nog inte så stor för att hon går från att vara en ekonomiskt grym arbetsmyra till att bli en samhällsparasit över natt. 

Och anledningen till att sjuksyrran till skillnad från paret Leander Lindberg inte kan ställa om till en mer hållbar livsstil är...(ringa in rätt svar Ali):

a) ...ensamstående sjuksyrror har enligt en studie lägre IQ än downshiftade ekonomer och logistiker.
b) ...paret Leander Lindberg har så många akademiska poäng att de genererar stålars bara genom sin närvaro i deras hjärnor. 
b) ...sjuksyrran är ett offer hur man än vänder och vrider på det och av politisk-retoriska skäl skall inga frågor ställas på det.

Så, för dig politiker och/eller opinionsbildare som fortfarande lever i förvissningen om att downshifting inte är för ensamstående mödrar, folk med annan hudfärg än vit eller människor inom vårdsektorn hänvisar jag till detta inlägg. Till er som läser denna blogg: Fortsätt att spara på egen hand och planera ert liv enligt ert sunda förnuft. 

Mvh/
FruEfficientBadass

* Allt medan SD i lugn och ro knatar uppåt, precis som NSDAP åren fram mot 1933 då man tack vare en massa internt jidder mellan övriga partier kunde smida sina ränker i fred och BAM så var de andra partierna förbjudna och så var det bara att börja implementera.
** Jag använder Jan Bolmessons ränta-på-ränta-kalkylator med av Vänsterpartiet 2018 reviderade ostkroks-skattesats, en inflationsjusterad snittavkastning på 8% samt antagandet att sjuksyrran inte justerar upp sitt sparande när barnen blir större och får högre underhållsstöd. Jag utgår även från att hennes lönehöjningar inte leder till ökat sparande.

52 kommentarer:

  1. Kan inte komma på nåt smart att skriva. Men jag håller med till 100 %. Önskade att Oskar eller Maribel tagit upp frågan om skatt på ISK, det hade varit intressant att höra hur det viftades bort av politikerna. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först tänkte jag skriva "fast blir det inte grötigt om de ska gå in och bli politiska, de vill ju bara visa med exempel hur man kan leva en hållbar livsstil", men så kom jag på att det är en oerhört intressant fråga. Den blir ju en vattendelare mellan de politiker som anser att detta med den annalkande gig-ekonomin bara är en variant på det vi har idag och de som insett att så inte är fallet. För med en gig-ekonomi kommer mer eget ansvar och med mer eget ansvar kommer det att bli nödvändigt att själv bygga buffert för att parera upp- och nedgång i arbetsflödet. Då blir ISK-skatten nyckel och rätt mycket signalpolitik.

      Jag ser ett smått komiskt scenario framför mig där våra svenska politisker står som i orkan-motblåst och förtvivlat försöker skapa mer jobb ur trollerihatten medan fler och fler företag autmoatiserar sin kundtjänst, medan butiker och köpcentra stänger ner (man spår exempelvis att 30% av amerikanska gallerior kommer att stänga de närmsta 5 åren p.g.a. näthandeln och det finns väl inga övertygande skäl att tro att Sverige kommer att undantas den utvecklingen) och friställer sveriges vanligaste arbetare a.k.a. butikssäljarna, lastbildschaffisarna ratinaliseras bort med AI men hepp hepp: Här var det jobb! Vill du bli jobbcoach åt en som ska bli jobbcoach åt en som blivit arbetslös? Vill du bli digitaliseringsmentor? Vill du bli GDPR-butler? Sverige håller sina löften - Heltid åt alla! (och btw vi måste höja ISK-skatten till 5% för att ha råd att skapa dessa "jobb").

      Radera
    2. Hahaha skrattade rakt ut åt "GDPR-butler" här, ett uttryck jag kommer att sno och implementera i mitt dagliga vokabulär snarast

      Radera
  2. Gissningen är att den stora massan av politiker varken vill eller har förmåga att förstå. Jag följer ditt sista råd "spar på egen hand och använd livet med sunt förnuft". Sedan håller jag tummarna för att politikerna inte lägger sig i så mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "den stora massan av politiker varken vill eller har förmåga att förstå" Jag misstänker att de faktiskt fattar men deras tidshorisont är nästa val och de räknar inte med att svenne banan kommer att fatta förrän gig-ekonomin är ett ett utblommat faktum och DÅ kan de gå ut och köra kampanj på temat utan att riskera att bränna röster.

      Radera
  3. Du glömde denna på slutet: https://images.app.goo.gl/Xrk8aLHex7RNBKdq9

    SvaraRadera
  4. I övrig är detta ett grymt inlägg. Jag pratar ofta med Fru IGMR och försöker förstå hur vi kan leva ett gott liv med slack på mellan 20 - 25K och det samtidigt är synd om andra som gör det. Det skevar oerhört för mig och jag har svårt att tycka synd om de som klagar. Vi lever dessutom i ett land där statens varma hand giveth föräldraledighet in absurdum, fri sjukvård, fri utbildning... the list could go on forevva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är som någon uttryckte det: Vi är krigsskadade. Det vill säga vi har varit utan krig och andra katastrofer under så lång tid att vi tappat orienteringen kring vad som är ett problem respektive vad som inte är ett problem. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Gemene svensk som har hälsan borde freakin' high fivea oss genom tillvaron och bara gratulera varandra på daglig basis kring hur överjordiskt bra vi har det.

      "där statens varma hand giveth föräldraledighet in absurdum" Elegant!

      Radera
    2. Helt enig. Vardagens friktion har blivit en källa till ändlös klagan. I Sverige har vi det i princip friktionsfritt om man adderar ett par hundra år till perspektivet eller varför inte, typ alla andra länder i världen.

      Radera
  5. Min syster som är sjuksyrra sökte tre jobb och fick alla. Hon tackade nej till ett privat alternativ som betalade för dåligt, dvs 37 tkr för att jobba för landstinget som med tillägg betalar bättre. Dessutom ska hon bara jobba vissa dagar i april och definitivt inte påsken. De flesta år så tjänar hon mer än mig som är jurist och det gör förresten min brorsa med arbetaryrke. Dessutom är han också ledig var tredje vecka. Så de borde nog uppdatera sig angående yrken med dåliga löner och börja använda oss akademiker som exempel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De behöver gå på kurs! https://efficientbadass.blogspot.com/2018/02/management-by-horse.html

      Radera
    2. Sjuksyrror tjänar inte så dåligt men beror på var i landet kanske. Jobbar man natt + massa OB och diverse kan man tjäna 43 000 och få ut ca 30-32.000. Pratar Stockholm nu. Inte så illa.

      Radera
    3. Fördel med sjuksyrra är också: kan ta med matlåda, inga dyra kläder+smink+ hårvård elle socialt med kunder där man ska vara snygg och trevlig och dricka alkohol. Det spar också pengar. Inga LV väskor behövs.

      Radera
    4. "elle socialt med kunder där man ska vara snygg och trevlig och dricka alkohol." Åh men det går ju på reseräkningen...allt utom att vara snygg då kanske.

      Radera
  6. Fantastiskt bra inlägg. Politikerna kör sina intränade repliker men har slutat att se verkligheten som den är. Bara mer av heltidsnormen, bidrag (vilka behöver dessa egentligen), att det är synd om visas yrkesgrupper för att de tjänar så dåligt (fast de gör de ju inte), and the list goes on.

    Oerhört viktigt nu att kämpa för att de vettiga sparformer som finns kvar inte saboteras.

    Magnus

    PS. Sen tror jag i och för sig att sjuksköterskor räknas som akademiker (och det har jag ingenting emot). Och (grattis!) de kan nu skörda frukterna av en klassisk tillgång-och-efterfrågan-situation, som gör att lönerna trissas upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, sjuksköterskor har automatiskt en kandidatexamen utöver sin yrkesexamen efter sina 180 hp. Så har det varit länge. /Eva

      Radera
    2. Ja, de har det. Dock har jag aldrig tänkt in sjuksköterskor som traditonella akademikeryrken.

      Radera
    3. Nej, så är det ju. Lärare var nog inte heller det fram till 60-talet(?), inte de under gymnasienivå i alla fall. Det finns en intressant bok som heter Tomhetens triumf, skriven av Mats Alvesson. Där skriver han ganska roligt och smått raljerande om samhällets nollsummespel, inte minst vad gäller status och yrken. Han är nog också den enda riktigt ärliga personen som figurerat i Gift vid första ögonkastet. (Han är far till en av de kvinnliga deltagarna i nuvarande säsong. Se hans sunda reaktion på dotterns bröllop på svtplay.)
      /Eva

      Radera
  7. När jag lyssnar på debatten låter det faktiskt som Ali är den som mest verkar vara för minskad arbetstid, de andra partierna har väl inga konkreta förslag? Även om arbetsmarknaden kommer sköta förändringen själva mot gigg marknaden ser jag inte det som skadligt att t.ex införa 6-timmar dagar, det är inte lösningen på problemet men det är iaf bättre än hur vi har det idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej Ali kom ju närmast och 6h-veckan har ju legat på agendan så länge att man nästan misstänker att det är valfläsk snarare än en uppriktig målsättning.

      Det ena utesluter ju inte det andra men om du frågar mig är jag ungefär lika intresserad av 6h-veckan vs. gigekonomi boostad av egen pengamaskin/medborgarlön som om jag egentligen hade velat ha en MC men blivit erbjuden en trehjuling med en cool ringklocka.

      Radera
    2. Oops freudian slip, menar 6h-DAGEN.

      Radera
    3. Största problemet med deras retorik kring arbetsdagar på 6h skulle jag påstå är: "Med bibehållen lön".

      Även om man rent nominellt hade haft kvar samma lön så borde ju en sådan drastisk förändring påverka samhällsekonomin som helhet, vilket borde resultera i ökad inflation.

      En övergång till arbetsdagar på 6h hade garanterat haft många positiva effekter på samhället. Problemet är som sagt att V har en tendens att mörka de negativa effekterna genom att väva in förslaget med orden "bibehållen lön".

      Kan mycket väl vara så att de positiva sidorna är värda varenda negativ sida, men lite ärlig retorik hade fortfarande inte skadat.

      Radera
    4. @Lilla Ego: Få se vad du kommer att tycka om morgondagens inlägg på temat medborgarlön... Vissa menar ju att man i USA kan pytsa ut motsvarande 10 000kr/mån till var och en av medborgarna utan krav på motprestation och ändå gå break even. Inflationen är väl det som är lite av ett wild card...See U2morrow!

      Radera
    5. Läste för ett tag sedan om något företag som gått över till 4 dagars veckor med som jag förstår bibehållen lön och bibehållna arbetsuppgifter. Uppenbarligen är det en succé och man hinner med allt ändå för man har rationaliserat bort allt fluff som finns i arbetsdagen.

      Radera
    6. Plina: Finns garanterat företag där det går att effektivisera enormt mycket. Förmodligen även mer än så. Sen finns det arbeten där det hade varit mycket svårare. Sen tror jag inte effekten är att produktiviteten kommer gå ner med 20 % på hela samhället, men viss effekt skulle det garanterat ha. Och som jag skrev, en nedgång av den totala produktiviteten kanske kan få oss att inte missbruka lika mycket av jordens resurser och liknande, vilket ju kan vara en positiv bieffekt. Men jag tror ändå det är bra att folk är medvetna om att det förmodligen blir en effekt, därför gillar jag inte retoriken "med bibehållen lön".

      @Fru EfficientBadass: Haha, jag är ju splittrad i frågan medborgarlön. Tycker, i teorin, det på många sätt är bättre än det system vi har idag, samtidigt är det ett system med mycket brister i praktiken och frågan är vad det hade haft för effekt som helhet.

      Radera
  8. Det är en myt att sjuksköterskor tjänar så dåligt, dags att avliva den. Det är brist på personal som gör att sjukvården går på knäna och det är inte p g a dåliga löner utan att bemanningsföretag kan ge en sjuksköterska upptill sextiotusen i lön och på det sättet konkurera ut sjukvården vad det gäller personal.Sjukvården behöver kontinuitet och stabilitet och inte personal som kommer in och jobbar då och då i den utsträckning som det förekommer idag.
    Ordinarie personal får ta allt ansvar för exempelvis planering medans den som kommer in från bemanningsföretaget inte alls har samma ansvar men kanske tjänar tjugotusen mer, det sticker förstås i ögonen på dem som sliter i en redan ansträngd arbetssituation. Lönerna är tillräckliga när man har kommit upp i 35-40tusen,vad som behöver eftersträvas är en högre personaltäthet där skulle det satsas, så att människor har ork att jobba kvar.
    För övrigt är människor alldeles för fokuserade på pengar och det materiella och trots det aldrig nöjda. Det är något som gnager hos många eftersom utmattning och depression verkar vara så vanligt förekommande. Det är inte mer pengar de flesta behöver det är ett liv som man hinner med./Elsa





    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller fullständigt med dig Elsa! Det är en sund arbetsmiljö många i slutändan vill ha, inte mer pengar. (Men det verkar finnas många undantag ändå.) De gånger jag blivit särskilt girig i tänket har det alltid varit ett uttryck för stark vrede och en kompensation för att stå ut med ett eländigt jobb där glädjen försvunnit. Skulle hellre jobba på lönenivån för 20 år sedan om arbetssituationen var toppen och man längtade till måndagen varje helg. (Ja, i början hade jag det så bra faktiskt, dock kanske lite ovanligt ändå.) /Eva

      Radera
    2. Att vi har hamnat i den situation vi är i idag beror just på att de drog ner så pass mycket på personal under nittiotalskrisen att det idag har blivit ett moment 22.

      Radera
    3. Det känns onekligen lite som en point of no return i vården. Man skulle ju vilja nollställa skiten och göra en omstart där man skrotar "Heltidsresan" till förmån för "Fast anställningsresan" med målsättning att de som jobbar inom vården jobbar där kontinuerligt och att man i detta trattar in nya medborgare - alla med rätt till tjänlig lön och deltid. Det enda abret i min i övrigt mycket genomtänkta politiska plan är hur man ska göra med avfolkningsområdena dit det är svårt att locka läkare.

      Radera
    4. Vill bara flika in med att säga att vi dummskallar som stannar kvar på en arbetsplats ( vårdavdelning) och inte hoppar på hyrföretagen belönas av atbetsgivaren med en lön under 30000 kr i de flesta fall. Detsamma gäller de nyutbildade syrrors om väljer landstinget. Man måste hoppa mellan jobb eller vara hyr alt ta ett jobb som avdchef fel att hamna över 35000. I alla fall i det landsting jag jobbar.

      Radera
    5. @Stina: Det måste vara sjukt irriterande att bevittna dylikt. Det sker iofs också inom det privata näringslivet att den som sitter still i båten och träget jobbar år ut och år in på en firma (vilket också ofta uppmuntras i olika av HR formulerade "utvecklingsplaner"/talent management-program) ofta belönas med slattarna i lönerevisionen "eftersom hen ändå kommer att stanna kvar". Har själv viktat på detta vis i mina lönerevisioner så guilty as charged.

      Radera
    6. Kan hålla med Stina, här nere i Småland ligger lönerna för IVA (där fru SNålgris jobbar) med ingångslön på numera 25000 och efter 4 år har Fru Snålgris fått upp sin lön till 26500 kr. Då är hon ändå en av de som presterar mest, är aldrig sjuk etc. Löner på 30-35000 ser vi inget av här nere, kanske i Stockholm?

      Radera
  9. Tjatet om 1% -arna. Hur många är egentligen 1% av jordens befolkning? Svaret är att dom är ca. 75 miljoner. Tjänar man mer än 24 000 i månaden eller äger tillgångar värda mer än 8 miljoner så tillhör man 1% -arna. Nästan alla arbetande svenskar tillhör denna globalt lilla grupp. Lever man på soc i Sverige kvalar man in bland dom 10 % rikaste på klotet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag skrev på Lanas kommentar nedan så är jag inte helt säker. Men jag tror att det är kapital och tillgångar. I vilket fall tycker jag att det är vridet att man ser världens rikedom som ett nollsummespel och inte en gemensam kraftansträningning framåt till gagn för alla. Det faktum att entreprenörer av typen Gates och Benioff dragit iväg extremt mycket beror till stor del på att deras produkter sprids lätt digitalt på en global marknad. Den främsta "rättvisefördelaren" har historiskt varit krig och statlig kollaps, då alla fått det lika uselt under en period. Efter ett tag är det emellertid ofta samma grupp som tidigare hade god ekonomi som återfår god ekonomi. Jag vet inte varför det är så och vill minnas att det var en kommentar på bloggen som berörde detta så jag har ingen källa.

      Radera
  10. Personligen önskar jag att FIRE håller sig till en folkrörelse utan politiskt vetskap eller insikt. Kommer politiker på att "småfolk" lever på sparat och investerat kapital så kan du ge dig f*n på att nya lagstiftningar införs för att skatta bort den möjligheten och att folk tvingas in i arbetarfållan igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Låt oss röra oss till Deep Web för fortsatt samtal.

      Radera
  11. Jag såg inslaget och slås varje gång över hur lite politiker verkar vara insatta i verkligheten, speciellt moderaterna som fortsätter prata om tillväxt in absurdum. Vi behöver inte mer tillväxt och ingenting kan bara fortsätta att växa, växa....till vad? Och varför? Verkar som de har tappat svar på varför också och bara upprepar ett mantra.

    Sen när det gäller de som syns i media idag gällande att lämna ekorrhjulet tycker jag att det är stor skillnad på Åsa och Familjen Fri! Åsa, som skriver att hon lämnar ekorrhjulet och lever utan lönearbete, gör ju det som en persona i ett hushåll med två inkomster. Familjen hoppar ju inte av ekorrhjulet och lever utan löneinkomst, så med hänsyn till din länk till debatten AB har så har de ju rätt till viss del. Den enda anledningen till att Åsa från en dag till en annan kan hoppa av sitt lönearbete är ju att hennes man fortsätter att arbeta så familjen blir försörjda av inkomst från lönearbete. För att kunna göra en sådan förändring så snabbt krävs det ju att någon står för inkomsterna. Det verkar också som det är där många fastnar i debatten om att det inte är aktuellt för alla. Jämför man då med Oskar och Maribel har de förberet för sitt avhopp från lönearbete under en längre tid. De har under flera år sparat pengar för att inte behöva arbeta. Ett sådant upplägg är möjligt för de allra flesta. Nu tog det sex år för dem för att få ihop tillräckligt med pengar. Det är klart att för en person som lever på en inkomst kan det ta längre tid. Men de lever ju verkligen utan lönearbete. För mig är dessa exempel två helt olika saker, men eftersom bådas böcker har kommit ut ungefär samtidigt och båda skriver om att hoppa av ekorrhjulet (som för övrigt är en mycket konstig term för ekorrar springer inte i något hjul, hamsterhjul hade passat bättre) men innebörden är inte samma. Däremot tar både Åsa och Familjen Fri upp massor med olika spartips som vem som helst kan ta efter och anpassa sina liv till en lägre kostnadsnivå.

    Senast idag har två av mina kollegor pratat om att de skulle vilja ta tjänstledigt i ett halvår men tycker inte de har råd. Båda lever i tvåinkomstfamiljer och skulle kunna ta efter dessa råd och absolut kunna ta tjänsledigt en tid. Jag som är ensamstående har precis börjat jobba igen efter att ha varit ledigt i nästan två år. Då har jag hoppat av ekorrhjulet och ingen inkomst har kommit in från någon annans lönearbete som betalat hushållets utgifter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt i allt - det är två helt olika scenarier om än för en frugal weirdo inspirationsvärdiga på olika sätt. Och givet den diskussion vi haft här idag finns det incitament även för den som inte är "akademiker" att åtminstone få ökad slack i sitt ekonomiska liv (kanske särskilt om du är old school knegare eftersom jobb av typen rörmokare/luftpumpsinstallatör kommer att vara svåra att robotisera inom snar framtid åtminstone).

      Radera
    2. Inte bara svåra att robotisera; svåra att outsourca också.

      Radera
  12. Varför detta angrepp på ekonomisk tillväxt? Utan tillväxt får vi ingen ränta-på-ränta effekt, och tiden till "FIRE" blir så mycket längre. Tillväxt behöver inte betyda att man bygger större fabriker utan att man utvecklar och säljer smarta lösningar och tjänster. Och motsatsen - en krympande ekonomi - är det nog egentligen ingen som vill ha.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Tillväxt behöver inte betyda att man bygger större fabriker utan att man utvecklar och säljer smarta lösningar och tjänster." Sant! Jag kanske är naiv här för jag tolkar alla som tuggar tillväxtmantrat som att de INTE tänker som du utan mer "spin the wheels of production of things". Men jag kanske bara inte har fattat vad de menar...

      Radera
  13. Vad bra du är på att skriva! Garvat i 30 min här:)

    SvaraRadera
  14. Alltså kan nån förklara det där med 1%? För mig låter det som om man har tagit absoluta tal och inte tittat på levnadsomkostnaderna. Stor skillnad mellan Sverige och andra länder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte exakt hur man räknar om man likte Piketty et al jobbar med rättviseglapp men vad gäller att 1% av världens befolkning äger [minns ej andel med X] av jordens rikedom brukar nämnas, jag har skrivit lite om det här https://efficientbadass.blogspot.com/2018/11/varlden-blir-allt-mer-orattvis.html.

      Radera
  15. Jag är sjuksyrra and I love you. Förra året tjänade jag ca 450 000 kr före skatt, helt ok lön med andra ord. (Men arbetsmiljön.. herregud vad vi sliter för att bokstavligt rädda livet på patienterna dagligen.)

    Någon gång under sommaren 2018 hörde jag en intervju med Oskar på radion och blev inspirerad att spara ännu mer och se över mitt sätt att leva. Sen hittade jag din blogg under hösten och jag tror jag har läst vartenda inlägg. Det är en daglig dos glädje att kika in här.

    SvaraRadera
  16. GUD jag bara ÄLSKAR dig. Eller jag har gått från att älska dig till att vara helt bländat crazy crushad! Asså om de ringer från kanal..8? Från programmet..” Någon har en crazy crush på dig..?” Då är det GARANTERAT Morsan som kommer sitta på andra sidan plastblomman och sippa på en rosaorange fuldrink och be om evig trohet och homoäktenskap. Hur KAN du skriva så jävla roligt och träffsäkert hela tiden. Brittfylla?
    Morsan

    SvaraRadera
  17. Jag håller med dig på så gott som allt och tycker verkligen att du har en poäng. Men jag måste kommentera det du skriver om sjuksköterskor. jag är själv sjuksköterska, eller ja barnmorska och tjänar 34. Då har jag varit ssk i 11 år och barnmorska i 7.. Jag har alltså dagligen ansvar för flertal gravida och deras ofödda barn, jag förlöser självständigt och tillkallar läkare endast vid komplicerade förlopp så även omhändertagande på mödravården. Jag kan inte nånstans tycka att 34000 är en rimlig lön för det ansvaret. Sedan klarar jag mig mer än bra på den lönen och jag hoppas att vi snart ska få se en rimlig arbetsmiljö.. Men ja, siffrorna som du anger känner jag inte igen mig i alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att när man ser vad sjuksköterskorna faktiskt gör och hur mycket ansvar de har är det ingen vidare lön.

      Radera
    2. I mitt landsting är ingångslönen för sjuksköterskor strax över 26 tusen i månaden.

      På min avdelning arbetar vi dygnets alla timmar med svårt sjuka patienter. Läkarna kollar in till alla patienter en gång om dagen, resten av tiden finns vi sjuksköterskor där hos patienterna och är skillnaden mellan liv och död. Med det i åtanke tjänar sjuksköterskor för lite. Jag kan nästan känna mig provocerad av de som arbetar på kontor med meningslösa saker och tjänar mer än mig. Men oftast rinner det av mig för när jag går till arbetet känns det fint att veta att jag gör skillnad dag ut och dag in.

      Radera
  18. Vet inte vad denne Bolund menar att ett eventuellt sabbatsår eller två skulle tillföra (har dock själv inte sett hela klippet bara den delen där Oskar och Maribel var med). Det finns ju redan en rätt att vara studieledig från sin anställning på obegränsad tid samt rätt att vara ledig 6mån för att starta eget, det skulle väl vara utökad längd på ledigheten för att starta eget då. Allt specifikt anpassat för den klassiska tillsvidareanställningen så hamnar man utanför den ramen missar man sabbatstiden förstås. Vet inte hur många som utnyttjar dessa rättigheter till ledighet idag men det är ju frågan om man har råd privat eller inte snarare än om man ska ha rätt till sabbatsår eller ej?

    Rätten till deltid tycker jag borde upp på agendan. Är det inte tokigt att man inte har rätt till deltid när man börjar ta ut del av sin pension t.ex.? Kanske en lösning om man nu är av åsikten att folk bör arbeta i anställning fram till graven.

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  20. Var i hela friden tjänar SSK dessa löner? Inte är det i Småland eller Blekinge i alla fall. I Kalmar län, landstinget, IVA 4 års erfarenhet, 26300 kr i bruttolön. En kollega med 18 års erfarenhet 31000 kr. Detta är exklusive OB men det blir inte mer än 2-3000 kr extra i månaden.
    Detta stämmer betydligt bättre överens med verkligheten :
    https://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Sjukskoterska-1226/lan/Kalmar-17

    SvaraRadera