Bob om FIRE

I slutet av juni lyssnade jag på ett gammalt avsnitt av "Allvarligt talat", ni vet P1-programmet där poeten Bob Hansson och dramatikern Martina Montelius svarar på "lyssnarnas" frågor*. Min favorit är ju Bob eftersom han är så helt underbar och klok och underbar. I avsnittet från 27 december 2018 snuddade man även vid FIRE då en lyssnare hörde av sig med frågan: "Varför jagar vi nytt hela tiden? Enda gången när man inte konsumerar någonting är ju när vi själv skapar något rent praktiskt eller abstrakt. Ett samtal, konst...[...]". Bob:

"Vem är man, om man inte konsumerar hela tiden? Ja, du är den du redan är. Det skulle kunna vara det enda svaret som behövs. [...] Att man på något sätt skulle förändras av att köpa något, det gör det för det mesta inte. Om du förändras, så förändras du av andra anledningar som exempelvdris vad du gör när du behöver tjäna in pengarna som behövs för att konsumera. Det förändrar dig. Sällan konsumtionen. Konsumtionen är för den enskilda människan ofta ett nollsummespel. Och nu menar jag förstås inte inhandlandet av mat och varma kläder när vintern kommer. Jag menar inhandladet av vinterjacka nummer två, den man köper fast att man redan har en. Denna andra vinterjacka är historiskt en anomali, ett undantag. Alltså, något människan nästan aldrig gjort, förrän nu. Detta att inte bara ha en vinterjacka på oss när det är kallt utan även tre till i garderoben. Vad vi anstränger oss och jobbar, bara för att våra garderober inte ska frysa. När jag öppnar min garderob och ser alla mina vinterjackor, då ser jag på något som varken gör mig till en bättre eller sämre människa. De bara hänger där. Man kan bli glad av en vinterjacka. Men studier visar att man inte är glad så länge. Inte länge alls. Man blir faktiskt mest glad av tanken på att man ska köpa den. Man är lyckligare av en vinterjacka precis innan man köper den än någon vecka efter.

Och det mesta vi handlar har vi ju dessutom redan. Ett stekjärn för tusentals kronor köps ju väldigt sällan av folk som dittills - vaddå - stekt ägg i brödrosten? Kan jag inte tänka mig, att det finns så många stekjärnslösa människor i vårt land. Och stora köpcenter skulle troligen vara mycket mindre om det inte vore för att människor vill köpa något som de redan har men en dyrare variant. Och sen står man där och steker och känner att "Här går det framåt. När jag var yngre stekte jag ägg i en stekpanna som kostade några hundra. Nu är det bättre, nu kostade stekpannan några tusen." Kanske det här skulle kunna kallas jättekonstigt tänkt. Men det gör det inte, det kallas normal medelklass.

Vi betalar för våra uppdaterade dubbletter som vi betalar allt annat. Med pengar, med vår tid. En naiv tanke, men om vi inte skulle köpa saker vi redan har fast en till som är dyrare, hur mycket mindre skulle vi då kunna arbeta? Hur mycket tid är våra uppdaterade dubbletter värda? Hur mycket måste vi arbeta för att kunna köpa en liiite snabbare kaffekokare? Det är en poäng att vårt hushållsarbete effektiviserats. För det har det gjort, i alla fall enligt en studie av SCB som visar att tiden vi i genomsnitt lägger ner på hushållsarbete de senaste 15 åren har sänkts med...4 minuter. Alla de maskiner vi köpt till våra kök de senaste 15 åren har alltså sparat oss 4 minuter om dagen. Det är kanske därför det behövs reklam. Om handeln inte skulle betala kloka, kreativa människor som på de mest underfundiga sätt får oss att vilja köpa nya vinterjackor, skulle det vara mer plats i våra garderober. Och möjligen även i våra liv. Och vad skulle det här göra med vår globala BNP? Nej det kan jag inte föreställa mig, kanske skulle det bli katastrof. Kanske det också skulle bli en helt annan slags värdighet. Det skulle garanterat bli tid över. Och jordklot förstås."

Undrar om det här är hans enda vintermössa?
Vad tror ni, är Bob FIRE-anhängare eller bara random konsumtionshatare?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Tycker ofta att det är samma röst som läser upp frågorna och alla talar stockholmska, oavsett landsdel de hävdar att de ringer ifrån.

17 kommentarer:

 1. Bob kom etta där jag kom tvåa i Poetry Slam i Falkenberg 1994. Han fick i pris en resa till vidare tävling i USA. Heja Bob!

  SvaraRadera
 2. Att människor konsumerar skit och är medvetna av vad de byter sin mot tid mot, helt OK.

  När människor däremot klagar över sin situation som de försatt sig i och klagar på ”systemet”. Det får bägaren / bagaren att rinna över.

  - Jag jobbar så mycket att jag inte hinner umgås med barnen. Staten borde införa 25v semester.

  Inom affärssfären skulle en root cause analys vara på plats här. Även om det vore trevligt att politikerna ordna semesterveckor, va realistisk, det kommer dröja innan det händer.

  Här gäller det ställa om. Konsultation av Fru EB och livsstilsomställningen är påbörjad.

  - Jag får en pension som inte går att leva på.

  Först en liten smäll på käften: Vad i helsike har du gjort med lönen senaste 45år i arbetslivet? Skulle du sparat 15% av lönen i ISK eller dåtida AF konto skulle du haft milllljoner lagom till idag

  Låt oss utgå nu för nuläge. Total livsstilförändring med flytt till 2a i Bengtsfors med tillhörande odlingslott. Handla på lokala Lidl. Umgås med ekonomiskt sinnande pensionärer, inte de som åker till Nice feb-april varje år. För att hålla motivationen och livsglädjen uppe - tänk att du lever bättre än kungarna på 1700-talet. Upplägget är en enabler för spara en slant också, så kan den där 2an uppdateras till ett lummigt korsvirkeshus i Simrishamn lagom till 72års dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kungarna fram till runt slutet av 1800-talet om jag får be, det var väl då man uppfann narkosen?

   Radera
  2. De hade de gött på den tiden. Att däremot ha så många betjänter nutida är svårt i västvärlden om en inte klättrat högt upp i företags hiearkin.

   Radera
  3. Bra rutet Bagaren!

   För skojs skulle googlade jag fram vad man kan få i pension 2019, minpension.se och exklusive bostadsbidrag pendlar summan EFTER SKATT mellan 12 300 (bas) 17000 (medel) 22 300 (hög).

   https://www.minpension.se/allt-om-pensioner/paverka-din-pension/hur-mycket-pengar-behover-en-pensionar

   Radera
 3. Han sätter hufvudet på spiken den gode Bob.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innan vi fann FIRE brukade vi skämta om vissa av våra vänner som optimerat allt i sina hem så att det blev krystat. När vi fann FIRE var de inne på dyra salt och pepparkar till matbordet. Var de är nu i sin optimering står skrivet i stjärnorna. Besticklådorna?

   Radera
  2. Ja gud, besticklåda i quakerstil minns jag att jag läste någonstans. Det är ungefär som om "hundglassen" min vän H hörde om på radio. Nu har den kommit till Hudik. Smaka på ordet. Hundglass.

   Radera
 4. Bob = fireanhängare? Vet ej. Men det han lyfter handlar åtminstone om downshifting vilket inte per automatik innebär strävan efter fire.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du har rätt, kom att tänka på det efter att rubriken var missvisande. Men man kan ju åtminstone säga att downshifting ofta är en del av FIRE. Eller "downsizing" som Malou sa i intervjun med FFF...

   Radera
 5. Bob <3!! Mötte honom på Espresso House i Eskilstuna för några år sedan. Då var han nog inte helt FIRE av inköpen att döma. Men han är förlåten, så klok kille! Själv hade jag då djävulens påfund:Espresso houses kaffekort. Man laddade det med x kr och fick sedan lite rabatt, typ 5%? Hur som, det blev alltid pengar kvar på kortet som inte räckte till något köp så man tankade igen... Och igen...

  Annat är det nu. Står just och packar en matväska. Jag ska låna kompisars hus 6 dagar och är inte helt bekväm med att äta rent i deras skafferi. Så jag tar med så mycket jag kan inkl ett gäng matlådor. Sedan blir det några uteluncher/fika med andra vänner på orten men utöver det tänker jag inte frestas handla på finbageri, takeaway etc. Har lagt pengar istället på en hyrbil (grymt prutade såklart, samt SAS Eurobonus) istället, för mitt utmattningssyndrom är inte kompatibelt med SJ i sommartid.

  SvaraRadera
 6. Nej, downshifting innebär inte FIRE, medan FIRE ofta innebär downshifting. Jag är med i en downshiftinggrupp på fb och så fort något börjar likna FIRE så vaknar förkämparna för "stackars ensamstående undersköterska med tre barn" eller undersköterskorna själva eller liknande yrkeskategorier. Och då är det helt plötsligt totalt fel att högavlönade downshiftar för det kan ju inte undersköterskan. Jag fattar inte logiken eller snarare avsaknaden av logik.

  Mvh
  I-US

  SvaraRadera
 7. @Maria: Låter underbart. Låter som den typen av sommar Snålcoachen ägnade sig åt förr om åren snif. Själva åt vi på lunchkrog igår (sushi) för min mans sista Rikskort-kronor. Det var ett äventyr må jag säga. Och jag älskar hur naturligt det kom för barnen att samla sushi/teriyaki och indisk gryta i en och samma doggy bag.
  @I-US: Ja, kom på mitt feltänk också. Sorgligt att det är så stigmatiserat att tala ekonomisk slack och rörelsefrihet, att det fortfarande för så många är synonymt med klassamhälle/maktstruktur/vad-vet-jag att man inte ens kan beröra det, när de enkla livslektioner som utgör fundamentet inom FIRE eller åtminstone den privatekonomiska sfären, hade hjälpt så många att få mer inflytande över sina liv oavsett utgångsläge. Där är ju du en viktig komponent.

  SvaraRadera
 8. "Men det gör det inte, det kallas normal medelklass."

  Tack för att detta inlägg finns. En påminnelse att mina köksknivar från fiskars duger ett tag till och att jag inte nödvändigtvis behöver 'uppgradera', dvs köpa nya och dyrare, efter att jag tagit examen.

  SvaraRadera