Låginkomsttagarens guide till rikedom

Häromdagen tillkännagav en av mina favoritkommentatorer* att hon skulle starta blogg och det var "Ljud av regn" som kickat igång bloggen med det fantastiska namnet Låginkomsttagarens guide till rikedom. Efter att ha läst igenom det som redan ligger där insåg jag att jag måste göra ett inlägg om bloggen, för den är fantastisk**. På vilket sätt?

1. Språket. Ni som redan idag läser hennes kommentarer förstår vad jag menar. Kan bero på att hon, enligt egen utsago, diagnositcerats med OASEST; Oförmågan Att Skriva En Seriös Text, något jag uppskattar mycket. Diagnosen är extra välkommen i sparbloggosfären eftersom den under alla år haft en överrepresentation av folk med OASU; Oförmågan Att Skriva Underhållande - ett plågsamt tillstånd som resulterar i mycket lidande inte bara för den drabbade utan även hens omgivning.

2. Vinnarskallen. Jag blev så till mig i trasorna när I-US (Investeringsundersköterskan) började blogga för ett tag sedan eftersom hon erbjöd en bjärt kontrast till de chinosklädda iingenjörer som antas befolka ekonomibloggosfären (jag påstår inte att så är fallet men det är nog mainstreambilden). Men som Ljud av regn (jobbar deltid inom förskolesfären) är inne på har rösterna hos sparnördarna (även om jag tror att många även utan hög inkomst sparat men då i det tysta) ofta varit medel- och höginkomsttagarnas. Responsen i dagligmedia har varit därefter och de svagas förkämpar på journalistfronten har tävlat i att klanka ner på FIRE-rörelsen som en Go' Fabrikörn's-hobby, för populas enbart skådebröd. Fräcka fingret till dessa skribenter säger jag, när FIRE-rörelsen visat sig bestå av ett spretande collage av människor med skiftande kön, etnicitet, socioekonmisk bakgrund, utbildnings- och lönenivå men med en gemensam nämnare - längtan efter mer frihet. Jag har skrivit om det internationella perspektivet här och jag älskar Ljud av regns passage nedan:
"Då jag är låginkomsttagare och inte har några planer på att jobba heltid kommer det givetvis att ta sin tid att uppnå detta, men varje år jag kan slajsa av från den ålder jag i annat fall skulle gå i pension (man vill gärna tänka 65, men regeringen jobbar ju hårt nu för att höja pensionsåldern och den lär väl bli närmare 70 för 40-åringar som jag) är guld värd för mig och så värd att kämpa för. Så här har jag i praktiken känt ända sen den dagen jag fick mitt första jobb, men det är inte förrän nu på senare år som jag faktiskt har insett att det är mer än en avlägsen dröm som endast kan uppnås genom en maffig lottovinst utan att jag faktiskt kan påverka det själv genom hur jag lever och vilka val jag gör. Så istället för att uppgivet tänka att jag kommer få jobba till 70 och sen leva som fattigpensionär (för let’s face it, att jobba deltid hela livet är inte direkt grunden för en hög pension) tar jag mitt öde i mina egna händer – jag tänker fortsätta jobba deltid (för det är så jävla skönt rent ut sagt), jag tänker gå i pension före staten ger klartecken och jag tänker ha helt ok med pengar under dom sista ljuva åren. Hur f-n tänker du göra det, kanske du undrar lite försynt samtidigt som du gör en snurrande rörelse med pekfingret mot tinningen? Ja, läs bloggen så ska förhoppningsvis molnen skingra sig och sanningen uppenbara sig i eldskrift över himlen."

3. Illustrationerna. Ljud av regn gör seriestrippar till sin blogg och de är en fröjd! Gå in här för att se hur en lönesättning går till inom barnomsorgen för den är för lång för att klippa in här. Jag låter mig nöja med att - utan upphovsmannens tillåtelse - saxa ut en bild som illustrerar DIG vid ålder 72 om du inte lyssnar på Ljud av regn.Lite kul också att både jag och Ljud av regn hittade Per H Börjesons bok "Så kan alla svenskar bli miljonärer" på Pocketshop Centralen och att denna [medelmåttiga anser även jag i retrospekt men då det begav sig var det mumma] titel blev något av ett startskott för projekt Designa Livet. Kanske är hon jag?

Kortfattat kan sägas att Ljud av regns blogg påminner mig om det J L Collins-citat jag hörde av Kristy Shen och Bruce Leung (kommer ut med "Quit Like a Millionaire" i dagarna) i veckans Choose FI: "If you figure out money, life is incredibly easy. If you don't figure out money, life is incredibly hard."***


Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Förlåt jag måste bara lyfta ett till meningsfragment: ..."så jag har väl haft det rätt knapert ekonomiskt enligt svenska mått mätt, du vet på det där sättet när man tillhör det övre skiktet av världens befolkning gällande rikedom, lever bättre än vad kungarna gjorde förr i tiden, har tak över huvudet, mat på bordet och spolar bort sin skit i toaletten med renare vatten än vad vissa får dricka, men ändå blir ledsen i ögat för att man inte har råd med den senaste teknikprylen." Haha älskar't. Kommer osökt att tänka på en bekant vars fru började gråta när hon insåg att barnen på det dagis förlåt förskola de ansökte till med sitt förstfödda skulle behöva sova på madrasser ej sängar på vilan. Samma bekant+fru letar nu med ljus och lykta efter sommarens andra (2:a) utlandsresa eftersom vädret varit under all kritik här i Sverige. 

* Äsch, mamma har inga favoritbarn. Men håll med om att Ljud av regn har ett alldeles säreget förhållande till svenska språket som gör att man vill gifta sig en smula.
** Och ärligt talat så har jag gått i semesteride så det var ett lätt inlägg.
*** En rörande episod ur Kristys liv är när hon under sin uppväxt i Kina får en Coca Cola av sin pappa. Det är så enormt att hon sparar burken att ha sin tandborste i. När familjen senare emigrerar till Canada och barnen i skolan retar henne för hennes omoderna vintagefyndade kläder orkar hon knappt bry sig: "Ha, jag har sovit på stengolv och inte tagit en varm dusch under hela min uppväxt, ska ni reta mig hitta något bättre än mina kläder suckas." Lyssna på podden vettja. 

8 kommentarer:

 1. För Guds skull, skräm inte bort dem med OASU, som förser mig med sina eminenta aktieanalyser!

  Mvh
  I-US

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag glömde skriva att jag älskar den nya bloggen som inlägget handlar om 😊

   Mvh
   I-US

   Radera
  2. "skräm inte bort dem med OASU, som förser mig med sina eminenta aktieanalyser!" Ingen risk, de är rätt vädertåliga.

   Radera
 2. Men åh, vad glad jag blir! Tack för att du tillkännagav detta så att jag får ännu mer mysig läsning och förstår vem det är som ligger bakom bloggen. YEY!

  SvaraRadera
 3. Okej, så ni vet den där känslan när man är ledig och ligger och göttar sig i sängen en stund innan man går upp, sätter på vattenkokaren, brer sig ett par smörgåsar, tar fram mobilen för att läsa vad favoritbloggaren lagt upp för smaskigt inlägg idag och sen ångrar att man höll en rykande varm tekopp i andra handen eftersom man ryckte till av ren chock när man insåg att vederbörande ägnat ett helt frekking inlägg åt just din lilla nystartade ynkliga blogg? Jag vet inte om ni brukar ha den känslan ofta, men jag upplevde den i alla fall i morse…

  Ja jag kanske är du...i en parallell verklighet där du saknar all känsla för stil, din sofistikerade humor bytts ut mot fånigheter och din heterosexualitet är som bortblåst...vi är båda födda -76 så hm, du kanske är nåt på spåret...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha you are most welcome hoodie-klädda parallellmänniska. Och även om det inte blir mer än de två inläggen är jag nöjd.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Fler sidvisningar idag när Fru EB nämnt mig i en mening, än igår när jag publicerade ett nytt inlägg!

  SvaraRadera