Biljäveln

Under våren hade jag ett par inlägg om bilens vara eller icke-vara, kring vilka ni kommenterade som hade ni aldrig sett ett kommentatorsfält förut, gå hit eller hit för originalinläggen. Bil eller inte bil. Magkänslan sa nej men intellektet sa ja. Bidragande orsak var den tur jag tog upp till lantstället i vintras då jag såg de massiva snömassor som bildats längs med vägen, parat med nästan obefintlig vägbelysning. Även om vi bara bor några kilometer från stadskärnan känns det lite grymt att skicka iväg ungarna på piano och dans på spark i beckmörkret. Jag skulle liksom gräma mig om de blev bortskovlade av en snöplog för att inte bli återfunna förrän framåt vårkanten i något dike. Så det blev en bil. Och inte vilken bil som helst, utan en bil baserad på era tips.


Toyota Avensis, 2012, 14' mil, 45' cash. IGMR sa att det var ett bra köp ("som med rätt skötsel kan gå 14' mil till") och Toyota Avensis var den uttryckliga rekommendationen från Herr Simplicitas som av sig själv sägs vara något av en bilexpert. Något jag gillar med min man (och mig) är att vi är rätt enkla när det kommer till köpprocesser. Det var ju ni som gjorde grovjobbet i att sålla fram att en asiat i allmänhet och en Toyota Avenis i synnerhet vore lämplig. Det enda vi behövde göra var att Blocket-söka och åka ut och köpa bilen, en process som tog fem minuter plus två timmar en vardag i juni. Vi gjorde noll jämförelser och noll tester, kanske för att vi inte kan någonting om bilar plus att vi tror på karma.

Enda smolket i glädjebägaren var att batteriet var helt slut så jag hamnade i en del prekära situationer dagarna efter.* Men nu har vi en till synes fullt fungerande bil med massor av bagageutrymme och inch allah kommer den att hålla hela vistelsen på landet d.v.s. minst två år. Klarar den 1,5 år utan oväntade stora fel har den rent finansiellt slagit alternativ b: Hyrbil och en till elcykel. Tanken är att vi så långt det går kommer att cykla (affären ligger bara ett par kilometer bort och vi har ju lådcykeln) och begränsa användningen till strandturer, längre utflykter och aktivitetsskjutsningar vintertid.

Försäkring från Gjensidige (gjorde Compricerkoll): 2 448 kronor (bara vagnskadeförsäkring med någon form av trafikolycksfall-tillägg**) och skatt: 2 344 kronor, d.v.s. total driftskostnad 400 kr/månad plus uppskattningsvis max en tank bensin per månad, troligtvis bara en halv, säg 300-500 kronor = 700-900 kronor, ungefär som ett SL-kort i Stockholm.

Därutöver lite jox kring besiktning och service, säg totalt 1 300 kronor/månad vilket känns helt okej med tanke på att tjänstebilen drogs från min lön med runt 4 500 kronor per månad. Slut med det "bekväma bilägandet" alltså. Höstens däckskifte sker hemmavid med 2nd hand-fyndad domkraft och bilen tvättar jag med trädgårdsslang på tomten, iklädd vit T-shirt för lite action.Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. En sak som är läcker med att köpa andra hand (eller åttonde hand om man ska vara petig) är allt som följer med på köpet. Tillval av typen DVD-skärmar med tillhörande lurar på baksidan av förarsätena, bagage-rullgardin och bagagenät - tillbehör jag som tidigare leasingkund vet kostar skjortan och halva ärmen - , dubbdäck, takräcken, en massa rengöringsprodukter och grejor i utrymmet med reservdäcket, saker som säkert gått på tiotusentals kronor vid köp låg nu där som en "ta-dem-bara-jag-har-gått-vidare-med-ny-bil"-material. Exakt samma känsla som att köpa andra saker begagnat - inget värde för den forna ägaren, massivt med värde om man skulle köpa nytt. Världens konstigaste sak, denna enorma diskrepans mellan pröjsvillighten när man köper nytt och känslan av värdelöshet om man säljer begagnat. D.s.

* Låt oss säga att jag nu vet hur man startar ett dött batteri med kablar och jag vet att man inte ska föra ihop de två kablarna när de sitter kopplade till batteriet.
** En tanke som slog mig då var att detta var såå vääärt jämfört med de forna barnförsäkringarna RIP, för rent sannolikt är det ju vid en trafikolycka som en ekonomisk invaliditet sker, inte vid trill i badkar (såvida du inte bor i Knutby). Kostnad våra barnförsärkingar: Runt 4 000 kr/år totalt. Kostnad "Trafikolycksfall": 240 kronor för hela familjen. Som mest löses 600 000 kronor ut som visserligen är ungefär hälften av vad If kan tänka sig att pynta vid ekonomisk invaliditet. Men så är inte häflten av 4 000 kronor 240 kronor heller. Inte heller inbegreps ju jag eller min man av barnens IF-försäkringar. Försäkringsmänniskor (Fri2032), vad är haken?

17 kommentarer:

 1. Har också reagerat över paradoxen med extrautrustning. En kompis antog att min bil varit väldigt dyr med GPS, massa högtalare etc....och det var den kanske för den bilens förste ägare. När jag köpte kostade den inte mer än snittet för aktuell årsmodell/miltal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser! Sedan jag skrev inlägget har jag emellertid kunnat konstatera att mitt TES (Toyota Entertainment System=DVD:erna) inte funkar men i övrigt går bilen bra.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Dödsstavning
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Appappappapp! Du måste ju lägga till alternativ avkastning på de 45k som bundits i biljäveln. Vid 5 %: 45*,05=2,25k eller ca 200 kr/mån ;-) /QQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej sant, den kostar oss 1500kr/mån. Tack för att du håller koll.

   Radera
 3. Det fina med att köpa en begagnad bil är att den fortfarande har tiotusentals mil kvar att gå om man ger den ett minimum av omvårdnad. Vår Skoda hade gått 14 000 mil när vi köpte den 2013. Nu, så här sex år senare närmar sig mätarställningen 28 000 mil och den tuffar på. Lite fulare, lite fler varningslampor som tänds med jämna mellanrum på grund av glappigt elsystem. Men rullar gör den. Och den tar sig inshallah fortfarande genom besiktningen.

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vackert. Det där med "lite fulare" är en blessing. Vi har cirka 2cm marginal på vardera sida bil när vi ska in mellan grindstolparna i sten och min svagaste bilgren är "rumslighet" (det var så det kom sig att jag fick köra upp flera gånger, jag vet inte var bilen börjar och slutar), varför det genom åren blivit lite skrap på fancy firmabil. Idag kan jag passera grinden lite mer värdigt, eller som min spanska vän "park with my ear".

   Radera
 4. Du skrämde oss onekligen med rubriken, men det verkar mer som ett grattis till en vettig avvägning mellan något som är praktiskt och ändå rimligt ekonomiskt!

  SvaraRadera
 5. Det är ett hat/kärleksförhållande jag har till den.

  SvaraRadera
 6. Tror ni kommer att bli nöjda med bilen. Ni fick väl med dragkrok?

  Om det är bilen i verkligheten så ser det dock ut som en 2011 års modell som såldes 2012. 2012 kom en facelift....lite annorlunda plast skulle jag tro. Ingen skillnad i funktion.

  När det gäller infotainmentsystem i bilen så brukar de aldrig fungera lika väl som varsin "platta" fastsatt på nackstödet med filmer in. På så sätt behöver inte ungarna vara sams om vad de vill se utan kan se på "sin" film....och du slipper skriket när du stänger av motorn för att tanka och filmen stänger av sig samtidigt.....

  Kan rekommendera https://www.dustinhome.se/product/5010775265/connect-wireless-media-drive?ssel=false&LGWCODE=5010775265;89813;5443&gclid=EAIaIQobChMIsKGHroiq4wIVisCyCh32agzBEAQYASABEgKBR_D_BwE

  eller liknande så kan man lägga alla filmer på den lilla burken och så kan ungarna bläddra fritt bland filmer. Kräver dock en del teknik/ program kunnande för att konvertera filmerna till rätt format för att passa till både ipad och android....men ack så skönt att ungarna är lugna vid resa....påminner mig att jag måste fixa just det till semestern....

  Med vänlig hälsning
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men gue jag sa helt fel, det är ju en 2007:a för guds skull! Jag lyckades memorera att den var lika gammal som något av barnen, bara inte vilket barn. Gällande skärmproblematiken så är den ett mindre problem eftersom de inte är så DVD-tunga nuförtiden. Det är mer lyssna på podd från mobilen och rita manga som gäller, men stort tack för tipsen. Jag känner igen en expert när jag läser den och vill minnas att du var rätt uppspelt i bilinläggen å.

   Radera
 7. Sen, om du ska ha den längre än 1,5 år, så kan ni ju lyxa till det med en dunk olja och ett oljefilter från biltema. Till en kostnad av 3-400kr.
  Om inte annat stillar det samvetet att man åtminstone gör något för att förhindra förfallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å ja, det vill jag gärna. Hängde upp mig på en tidigare kommentar om "minimum av underhåll" och kom på mig själv med att bara känna blankt i huvudet. Får bli ett inlägg på det. Tack!

   Radera
  2. Sen är det ju så att när man har oceaner av tid så är det ju bara tummens placering som bestämmer hur mycket man kan göra själv.
   Och tillräckligt mycket vilja och intresse har ju den konstiga förmågan att flytta tummen från att sitta i centrum av handen till där den ska sitta..

   Radera
 8. Hallå EB. Jag tror ni kan komma ner något på försäkring genomfart bara köra trafikförsäkring. Det har vi gjort och betalar knappa 1500 om året.

  I övrigt tror jag du gjort en home run med denna bil. Grymt köp!

  SvaraRadera
 9. Thankz. Jag kände stor lättnad när du gav din välsignelse.

  SvaraRadera
 10. Hej jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskastan och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller vad är han på +2348069032895
  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förbanna en förälskad älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  ogagakunta@gmail.com

  SvaraRadera