Frugalt hårhack - igen

Vän av ordning (alla män) kan ju tycka att jag gör alldeles för många inlägg om hår, exempelvis har jag skrivit om hur jag:

- Skalade hårlöken (uäjks vad läskigt det lät)
- Tvättade mitt hår med hundschampoo
- Klippte mitt hår pagekort

Men jag gör det för en anledning, som mina barn säger på artvidrig svenska efter att ha tittat alldeles för mycket på YouTube (en kanal man som vuxen för övrigt tydligen inte kan uttala på korrekt sätt), eftersom hår är ett produktsegment som kan suga upp huuur mycket deg som helst. Låt mig ge en kort förklaring:

Fordom (stenålder) var en kvinnas hår (ja korrekt, det är kvinnan som blir blåst här) det enda "tillförlitliga" sättet för en man att bedöma hennes hälsostatus på eftersom eventuella sjukdomar av typen infektioner kan påverka hur håret ser ut inte bara i nuläget - det långa håret skvallrar även om historiska sjukdomar vilket varit nyckel för hanen att göra sitt val. Ett långt, glänsande, "friskt" hår (så friskt nu död materia kan se ut) ger större chans till ligg och det är ju detta vi är skapta att göra (för dig som funderar på meningen med livet and such).

DÄRFÖR är hårbranschen en tidlös och lukrativ bransch och frisörer* men kanske framför allt fabrikanter av hårprodukter, kommer att leva i bästa välmåga tills den dagen vi dör av Jong Uns bombmatta I swear to God. Av den anledningen känner jag att jag, i en fåfäng David-Goliatsk kamp, ändå vill försöka nyansera skiten en smula genom att visa att man faktiskt kan se dräglig ut utan att lägga tusen spänn i månaden på att pimpa döda hudceller.** I dagens experiment ska jag för er berätta hur jag - tadaa - dresserat min 11-åring att klippa mitt hår!

Som synes i inlägget om hur jag klippte page på mig själv så var det rätt trixigt. Man måste så att säga ha ögon i nacken och det har inte jag och handen vill i spegeln inte göra som ögat vill. När jag, efter tre månader utan klippning önskade mig den korta pagen åter, verkade det till och med som att topping av pagen skulle bli svårare än den initiala klippningen. Troligtvis för att jag inte kunde lyfta upp stora hårlängder i synfältet utan skulle försöka komma åt små, korta partier om ni fattar vad jag menar. Jag mindes då att jag har en person i min absoluta närhet som sin späda ålder till trots är en riktig renässansmänniska (hon som formgav Camp-FI-affischen). Inte bara är hon konstnärligt lagd, hon är envis och läraktig så vill hon lära sig något gör hon det vilket är en bra premiss om man vill ha en personlig frisör.

I alla fall, jag lät henne klippa mig (torrt hår) och det gick asbra. Jag fick ju ge henne lite grundläggande instruktioner, såsom att jag ville ha rejält mycket längre fram än bak och att det skulle gå som en rak linje uppåt/bakåt. Och att man, genom att dra ner håret på motsvarande sidor om huvudet, löpande kan kontrollera att längderna blir lika långa på båda sidor ansiktet vilket kan vara en fördel om man inte vill misstas för en konststudent. Det ska erkännas att du inte får riktigt samma prydliga look som du får hos en utbildad frisör. Pagen blir lite mer rough, som att någon skurit håret med kniv (detta resulterar också i att håret får avsevärt mer volym än annars vilket är ironiskt då "ökad volym" är en USP som ofta används av hårproduktstillverkarna). Jag är för övrigt inte den som tackar nej till en lite slarvigare look, det får balansera min prudentliga hobbyinriktning städa och ordna saker i färg- och storleksordning. Jag inbillar mig även att jag i min asraka page blir aningen lik en av mina stilförebilder nämligen Tea Leoni i Deep Impact.

Du vet att du har för mycket tid om du har tid att iscensätta ett foto av en kändis

Min poäng är denna: Hår är bara hår, det växer ut igen och skulle det gå helt åt skogen kan du ju faktiskt ta en tur till frisören efteråt och förklara läget: "Jag lät mitt barn/respektive/granne klippa mig" så får din frisör en fin anekdot att dela med sig av i baren på frisörförbundets årsträff. Men...om det skulle gå bra, har du en Gift that keeps on giving, for the rest of your life, i form av deg som du pytsar in i ISK:en (eller i mitt fall: deg jag slipper pytsa ut från ISK:en). Ytterligare positiva bieffekter är att hela processen - från idé ("Jag vill klippa mig") till mål ("Jag är klippt") tog 12 minuter. Alternativet, särskilt här i H-land där frisör verkar vara lika sällsynt som kärnfysiker, är att boka tid (uppskattad väntetid 3-5 veckor), ta sig in till stan, sitta och vänta på sin tur eftersom de alltid sölar här uppe och sedan bli klippt till det facila priset av typ 600-800 spänn.***

Skulle du våga någon i din närhet klippa ditt hår och i så fall vem?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Det enda yrkessegment som kan behålla kunder trots att de återkommande förolämpar deras företräden: "Ditt hår är verk-li-gen torrt...", "Huuur länge sen var det du klippte dig egentligen?" eller värst av allt, den diskreta sucken, liksom "Å herregud, en av dessa igen, orkar inte ge mit rökpaus."
** Min enda akilleshäl är Redken All Soft Schampoo...jag kan inte leva utan det. Och mat.
*** Karriärtips: bli frisör på landet, här råder obefintlig konkurrens och du kan ta ohemult betalt även om du suger - vi har återkommande fått gå och efterklippa barn då testar stuckit ut dagarna efter. Och en barnklippning kostar 400 kronor, ungefär dubbelt mot Sthlm.

32 kommentarer:

 1. Bra karriärtips! :-)

  Klipper ni inte barnen själva? Rent ekonomiskt är en sak, men att få tillbaka den där själsdödande tiden som måste tas från prime time (helg eller innan 18 på veckodag) är den riktiga vinsten! Våra barn är 10 och 7 och det har fungerat rätt bra det år vi har hållit på. Vi köpte en bra trimmer (för mig) och riktiga frisörsaxar på Amazon (inklusive en sån där briljant "klippa ur"-sax som bara tar varannat hårstrå) och det har fungerat utmärkt! När barnen blir lite större är min plan att utöka deras vecko/månadspeng med halva kostnaden av en frisör och visa att de kan köpa en bil / resa jorden runt / skaffa en helkroppstatuering vid 18 om de sparar den slanten istället för att ge den till frisören. Vi får se om den taktiken går hem! 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klipper dem jag får. Har försökt att klippa min man också, men han hävdar att han ser ut som Gustav Vasa efteråt, vilket tyvärr stämmer. Men att toppa ett flickhår gör jag gärna och 11-åringen är nöjd med min insats på området. Som du säger, the bliss i att slippa sitta i timslång drop-in-kö helgen före skolstarten, värt allt.

   Radera
  2. Vi kör 2 barn och en man (jag då) under saxen hemma. Frun klipper och vi sparar (pengar, inte hår). Och hon går till frisören en gång i halvåret själv.
   Sonen, som är tio, har aldrig varit hos extern frisör. Och dottern som är 13 har varit 2 ggr.

   Räkna på den vinsten..

   (Och nej, jag ser inte ut som Gustaf, men det beror nog på 15 mm)

   Radera
 2. Oj det måste skilja väldigt mycket i olika delar av landet. Här i ystad vimlar det av frisersalonger. Såpass många så jag ofta funderat på hur alla kan bära sig. Det, hudterapeuter/nagelsalonger och mäklarfirmor vimlar stan av. Själv går jag till frisörskolan en gång på våren och en gång på hösten, betalar 149 kr och håret har aldrig varit så välklippt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det är väl ett tydligt tecken på att Ystad inte är någon glesbygd till skillnad från Delsbo, eller var nu fru EB håller till. Flyttar hur mkt sthlmare som helst till Österlen varje år, både permanet och som sommargäster. Norrut är det fortf utflyttning istället för inflyttning dom gäller...

   Radera
  2. Då får du nog läsa på lite bättre. Österlen är en glesbygd och här bor inte så mycket folk. Och visst flyttar det hit en och annan stockholmare men de flesta är bara här i juli och sen är det rätt tomt på folk. Simrishamns kommun ca 7000 invånare, Hudiksvalls kommun ca 15.000 invånare, ystad kommun ca 29.000 invånare

   Radera
  3. Ansi, med koll på befolkningsstatistik. Siffrorna från Hudik måste röra stadskärnan. Har för mig på att man siktar på att nå 30 000 inom femtio år (eller hur den aggressiva budgeten nu ligger) och då måste man räkna in småorterna omkring.

   Radera
  4. Det har du rätt i.. ska man jämföra får det ju inte vara päron och äpplen 😄 I hela Hudiksvalls kommun bor det ca 37.000 personer och i hela Ystad kommun dvs även den lilla avkroksby där jag bor är det ca 30.000 invånare. Så Hudiksvalls kommun är större än kommunerna i sydöstra Skåne. Folk tror inte att Österlen är glesbygd för det är så mycket turister här, men de är ju här främst under fem-sex veckor på sommaren. I övrigt är det ganska glest med människor. Och det svåra är att många företag har svårt att överleva året runt då det inte finns kundunderlag. Därför undrar jag hur det kan ploppa upp så mycket frisörsalonger och hudvårdssalonger överallt. Finns det en butikslokal ledigt, och det blir det hela tiden eftersom affärer stänger igen, så nog är det någon typ av salong som öppnar där. Eller en mäklarfirma

   Radera
  5. Om vi inte ska jämföra äpplen och päron så är ju Hudiksvalls kommun tre gånger så stor som Ystads kommun och befolkningstätheten är nästan den dubbla i Ystad jämfört med Hudik.

   Radera
  6. Tre gånger så stor till ytan alltså, inte till antalet invånare.

   Radera
 3. Det kan ju också vara en slump att det blivit så. Att frisörerna lyser med sin frånvaro alltså. Vård & skog är ju de stora arbetsgivarna.

  SvaraRadera
 4. Så länge resultatet är närmare Tea Leoni än Elijah Wood så är det klart godkänt i mina ögon! För övrigt så var Deep Impact en riktigt bra film.

  Hon klipper mig och jag klipper Henne när det kommer till toppning och sånt där. Och eftersom jag ser ut som Simba så är det bara toppning som har varit aktuellt de senaste 16 åren.

  Hade inte det frugalaste egentligen varit att antingen låta håret växa till dreads eller raka av det helt och hållet? När du kan frisera dig med en vass stenskärva då har du verkligen gått back to basics ;)

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dreads...inte dumt tänkt. Då slipper man ju betala schampoo också?

   Radera
 5. Visst blir väl håret väldigt ojämnt med hårhack?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte om det är frugan som gör't, för då är det frugalt

   Radera
  2. "Skillnaden mellan en bra och en dålig klippning är en vecka."

   Radera
 6. Har inte varit hos frisör på 8 år. Vi klipper varann här hemma. Stor dotter aldrig heller hos frisör och liten en gång viket blev helt misslyckat. Jag slutade blonda mig också för 8 år sedan och är nu silverblank och har långt hår för det är billigare. Jo - det är sant. Behöver inte tvätta håret jämt för att få till snygg frisör som jag gjorde när jag hade kort hår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en kort frisyr är ju att be om trubbel om man ska klippa själv. Såvida man inte är kille och kör snagg med trimmer.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Jag har gått från dyrfrisör (klipp och folieslingor ca 2000kr!!...) till frisörskolan som tog ca en tredjedel av salongpriset (bra resultat men tog väldigt lång tid). Därefter började jag klippa och färga själv vilket är jätteenkelt med ett långt hår men när jag övergick till page blev det svårare. Så nu har jag köpt ett plastspänne, "crea clip", som man samlar ihop håret med och sedan kör med trimmern precis under spännet och får en alldeles perfekt page.
  Min trettonåring klipper jag med trimmern men femtonåringen vill klippa frisyrer som inte jag behärskar så han får gå till proffsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh crea clip, har sett den in flera turorials. MEN hittar den inte till salu!? Hur ofta händer det, att man inte hittar en produkt, nu med Interwebz och allt. Annars hade det varit en given produkt då jag hade långt.

   Radera
  2. Finns liknande på CDON, Fyndiq m.fl.

   Radera
 9. Ja! älskar detta tema. Jag lärde mig att klippa och färga med hjälp av youtube. Klipper nu maken, båda barnen, mig själv och min mamma. Klipper gärna kompisar också om dom vågar haha Alla är för övrigt mycket nöjda :-D
  /Mika

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Alla är för övrigt mycket nöjda :-D " De törs inte säga annat, du står ju med vass frisörsax i hand.

   Radera
 10. Här ska färgas i morgon, Schwarzkopf Colour Touch 99 kr, I billigaste webbutik efter cashback. Gör det 3 ggr år, urbra färg eftersom den tvättas ut litegrann så utväxten blir helt ok om man väljer en färg nära sin egen. Frisören, älskar honom, så det får bli 600kr x 3 ggr/år. Skulle inte vilja klippa mig själv eller låta någon annan göra det som saknar utbildning. Har väldigt mycket virvlar och är numera delvis lockig så inte ens frisörer har lätt att få ordning på eländet.

  SvaraRadera
 11. Priset beror nog på att frisören i H-vall även betalar skatt på intäkterna och har en lön att leva på. Det finns ställen i Malmö som gör reklam för klippning för 50 kr och deras huvudsakliga syssla är penningtvätt.

  Eftersom jag numera klippt bort det mesta av mitt hår så skulle jag inte klippa själv. Däremot funderar jag på att börja färga själv. Ska fråga frisören om tips inför min stundande flytt för då förlorar hon ändå en kund.

  SvaraRadera
 12. Inte klippt mig hos frisör på typ ett år eller så. Klippte själv en gång genom att sätta håret i två tofsar och sedan tjopp tjopp. Sen gick det en tid och fick jag ett infall att klippa mig hos min favoritfrisör sexhundratiekronor! My gadd! Jag fick mycket klippt för pengarna och det lär dröja minst ett år innan jag går till riktig frisör igen. Efter klippbesöket skapade jag burk där alla pengar från pantburkar jag plockat hamnar. Tänkte se hur lång tid det tar att få ihop sexhundratiekronor.
  /kryddpåfyllaren

  SvaraRadera
 13. Jag är oerhört petig med vem som kommer nära mitt hår med en sax. Går till frisören i snitt 2 ggr per år, 500kr per gång. Ingen färgning, inga slingor, inga hårvårdsprodukter men köper dyrt shampoo på apotea. När de gråa håren börjar komma så kommer jag att färga på egen hand, en tidsfråga.

  Tänkte dock blir bättre på att klippa för ungens skull. Han behöver inte se ut som mamma klippt honom även om så kommer bli fallet.

  SvaraRadera
 14. Jag utbildade mig till frisör under gymnasietiden. Har aldrig jobbat som frisör men en del kunskap sitter kvar. Har därför klippt mig själv sedan jag var 16 år, har inte heller färgat håret på sex år nu. Använder inga stylingprodukter och tvättar håret med billigt tvättbalsam från Willys enligt balsammetoden. Har däremot lagt en del pengar på kosttillskott som ska få hår, hud och naglar att se friskt och starkt ut så det kanske jämnar ut sig ändå.

  SvaraRadera
 15. Steg 2 är naturligtvis att helt sluta tvätta håret med schampoo, som jaaaaag gjort:D. uppstart sker lämpligen under ledighet i soligare väder utan allt för mycket besök i civilisationen. Man sköljer med vatten bara när det passar. Det är vidrigt mellan 2-4 veckor då man får fläta eller nåt för att stå ut och efter ca 6 veckor (individuellt) blir håret fint igen, jag slapp dessutom mitt babyhår, fick ÖKAD VOLYM och självfallet gör att jag inte heller behöver styla det (ehm mycket knut dock). man kan inte alltid borsta ut det och hårborsten måste tvättas minst en gång per vecka eftersom allt hår och fett som annars försvinner i kemikalierna nu liksom borstas ur istället. INGEN jag berättat för har märkt att jag inte tvättar håret och jag får mer beröm än nånsin för mitt hår! Man sparar 300-3000 per år beroende på tidigare ambitionsnivå, Tjo!

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera