Livet på landet

För protokollet vill jag bara påminna er om att jag, drillad i corporate planering som en är, lägger inläggsmattor en månad i taget vilket gör att bloggen drabbas av en viss fördröjning mot vad som de facto händer i mitt liv. Därför rekommenderar jag att du som har stalkertendenser följer mig på Instagram eftersom det är realtidspostningar. Men här kommer då ett inlägg som skrevs den 1 juli med några tankar kring livet här på landet. Executive Summary: Vår familj har aldrig haft det bättre.

Ja naturligtvis gör sommaren sitt till (även om den under våra första veckor mest påminde om tidig höst) och det faktum att vi tripplat vår bostadsyta och fått såväl katt som höns som en lånehund. Det är som en dopamindusch deluxe över hela familjen och alla är tagna av dessa nya familjemedlemmar. Hönsen i synnerhet är ju en fröjd. Eller "kycklingarna" som säljaren kallade dem, även om de i min värld såg ut som hönor när de kom. "Det här är vårt bästa liv hittills" som 11-åringen helt korrekt konstaterade. Ja, hur kan det inte vara vårt bästa liv med nedan komponenter?
Livet med djur är helt enkelt ett bättre liv och det bästa är att de - till skillnad från den krävande hunden jag vaktade i stan - är i princip självgående. Hunden lånar vi ju bara när vi vill och hönsen och katten klarar sig själva med lite matpåfyllning då och då. Idel kel har vi emellertid och barnen, som vid det här laget är helt hundvana, har lärt sig lyfta såväl katt som höna och plocka fästingar. Jag känner att deras djurliga allmänbildning är på topp! Det som saknas är väl häst, men de verkar inte så intresserade (jag överväger alltså inte att skaffa häst, men vi har tvenne ridksolor på gångavstånd och det kostar cirka 30% av Stockholmspriset så det hade varit görbart). 

Livet på landet, hélas. Det är i princip befriat från stress. Nej, det ÄR befriat från stress, för det finns inga stressade människor här. Man stannar på fika inte en timme, utan 3-4 timmar. Man pratar långsammare, går långsammare, kör långsammare, betalar långsammare. Allt går i ett sakta mak och det är som balsam för själen (och ibland outhärdligt med förlåt mig jag är ny i det här). 

Marknadsförar-L talar ofta om familjen som "klanen". Att det kanske inte är hela världen om ett barn inte känner sig 100% bekväm i skolan eller har mängder med lekkamrater. Däremot är det viktigt att man känner sig hemma i familjen och att familjen har ett rikt liv, såväl socialt som intressemässigt. Att barn i mångt och mycket får sin andliga näring hemmavid, även om vännerna tar över om inte förr så i tonåren. Jag har, särskilt här på landet, en känsla av att vi som familj blir tightare. Dels är vi mer utlämnade åt varandras sällskap eftersom vi bor på en gård, en bit ifrån andra. Vi inledde också vår vistelse med två veckors digital detox vilket var välbehövligt. Men också för att vi i denna nya kontext trevar oss fram tillsammans. Min man var på en sportturnering och vi följde alla med för att kolla. I Stockholm hade detta inte hänt utan han hade åkt själv och vi andra hade pysslat med vårt. Vi håller på och budar på tält på Tradera för vi ska för första gången i våra totala liv campa. Vi har varje kväll filmvisning av sådant vi fyndat på loppisar. Vi snickrar och målar tillsammans, planterar växter tillsammans, åker och handlar ihop, bakar ihop. Allt som grupp eller subgruppper, precis som hönorna som sällan rör sig mer än en halv meter ifrån varandra. Hon som sålde hönorna till oss berättade att det är deras skydd - genom att vara nära får de skydd av gruppen. Så känner jag med vår vistelse här på landet. Vi går ihop som grupp. Förhoppningsvis inte på ett defensivt och uteslutande sätt...

Jag har hört om andra som exempelvis gjort utlandsår med familjen att det blir så här. Har du någon erfarenhet av detta slag? 

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Du som läser bloggen på DATAN vet att det sedan länge finns en etikett "Livet på landet". Jag har, fram tills nu, inte postat så många inlägg på temat men nu blir det åka av. D.s.

17 kommentarer:

 1. På DATORN ;) Datan är informationen som är i själva datorn. Man läser på datorn, använder datorn. Tänk födelsedata: information (mjukvara). Må väl och glad lördag hälsas fr sö Dalsland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte alls så att FruEBA har koll på sitt språk och redan vet det du kommenterar. Gemenerna kan vara en indikation på detta...

   Radera
  2. VERSALERNA menar du kanske... :)

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Avsaknaden av gemenerna, tänkte jag nog, men ditt förslag är bättre

   Radera
  5. Haha vet inte vilket som är bäst: Att jag utan att tveka skulle kunna använda uttrycket DATAN, att Jeanette välvilligt rättar mig eller förvirringen kring gemener och versaler (som jag f ö delar, tillsammans med horisontellt och vertikalt - hur svårt kan det vaaa, horisonten liksom). Oddsuttryck fattar jag inte heller, betyder högoddsare att något är mycket gamling eller tvärt om?

   Radera
  6. Freudian slip : Mycket GAMBLING.

   Radera
 2. Vi flyttade utomlands med våra barn (då 6 och 4) för tre år sedan och även om det inte var frugala skäl bakom flytten så handlade det mycket om att komma närmare varandra som familj igen. Jag kunde dra ner mitt resande med 80% och min fru drar på grund av annat skattemässigt läge in lika mycket på att jobba halvtid som från sitt heltidsjobb Sverige.

  Det du beskriver ovan stämmer väl in på oss. Vi har hittat en harmoni i familjen som vi inte var i närheten av förut. Nu undrar jag om vi någonsin kommer flytta "hem" igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns vissa anledningar till att låta barnen gå klart gymnasium i Sverige, men fram till dess kommer vi nog kunna hålla oss borta. Hehe.

   Det var för övrigt först när vi fick mer tid över här som vi på allvar kunde ta en titt på vår ekonomi. År 1 utomlands var en katastrof med pengar som rann åt alla möjliga håll, men egentligen inte så annorlunda gentemot i Sverige. Nu har vi en helt annan medvetenhet och kontroll vilket bidrar till känslan av harmoni.

   Radera
 3. Låter härligt med familjeliv där ni hinner vara tillsammans, den tiden går så snabbt förbi sägs det ju. För mig kunde det inte gå fort nog över när jag växte upp, ville bort och iväg från eländet. Som vuxen har jag en konstellation av stjärnor runt ikring mig men ett liv utanför familjenormen, trots det funnit mig till rätta i tillvaron. Tittar in här och tycker det är fantastiskt med ert nya liv.

  SvaraRadera
 4. Har erfarenhet av det motsatta, inget jag rekommenderar. Familjen jag växte upp i hade ingen sammanhållning, som såklart inte blev bättre när vi barn flyttade hemifrån. Idag är sammanhållningen pliktskyldig och jag har "familj" i andra relationer. Så outsägligt sorgligt och det smärtar varje sommar, jul, påsk, födelsedag etc. Men så blev livet. Som förälder har man ett stort ansvar att skapa sin klan.

  SvaraRadera
 5. Det här långsammare livet som helar och lugnar har jag upplevt de senaste veckorna i vår ungerska småstad.

  Man jobbar mycket tycks det som, men helt befriat från vår hets och hysteri. Man tar sig tid och man pratar med varandra, hälsar på folk man möter och hjälper varandra även om man inte känner varandra. Cyklister trampar fram i ett lugnt tempo anpassat för omständigheterna och inte som om de deltar i Tour de France.

  Jag försöker ta med mig lite av den känslan nu när jag är tillbaka i Stockholm.

  SvaraRadera
 6. Vi bodde ett halvår i thailand. Exakt som du säger, vi umgicks på ett helt annat sätt än hemma. Det var ett bra halvår även om jag inte mådde bra utav att gå ner i varv så mycket. Som någon sa " hade jag gått ner i varv mera hade jag slutat andas". lite så kändes det. Så frågan är om jag verkligen ska sluta arbeta ...någonsin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. " hade jag gått ner i varv mera hade jag slutat andas". Hade några sådana dagar förra veckan efter utrensningen jag skrev om för ett par inlägg sedan. Det bara regnade och jag hade endast minstingen hemma. VI kollade film från soffan hela dagarna och rörde oss inte utanför huset. Det var härligt, visst, men jag blev liksom helt apatisk, kunde inte ta mig för något. Jag trivs bäst när jag får varva projekt med vila.

   Radera
 7. Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler, men jag bestämde mig för att prova och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skickar du ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 och du kommer att få det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.

  SvaraRadera