Frugal Wins "Före/efter"

Ni som följer mig på Instagram vet att jag ibland lägger upp kvalitativa före/efter-bilder på hushållsnära arbete. Varför? För att jag själv älskar sådana bilder och jag bara utgår från att det finns en handfull därute som också gillar dem. Och ni stackare lever allt som oftast en tynande påver tillvaro eftersom samhället erbjuder så vansinnigt få före/efter-bilder (undantaget viktreduktionspreparat i dampress).

Det här är min egenhändigt framtagna tes: Livet blir roligare och mer tillfredsställande med före/efter-bilder. Jag blir uppriktigt förbannad om jag lånat en bok om, säg städa och rensa, och den saknar före/efter-bilder. Otyg! Skulle då tro att de fuskat och inte ALLS haft stökigt innan och då faller hela idén. Nedan ett par före/efter jag delat på Instagram det senaste året:

Vardagsrum efter "fredagsmys", fotat lördag morgon.

Vardagsrum efter mitt raseriutbrott med dammsugaren.

Tvätthög före vikning.

Tvätthög efter vikning.

Frugal wins: Jag får på riktigt dopaminpåslag av dessa foton, vilket troligtvis egentligen tärvar terapi. Men terapi är dyrt och att ta bilder är gratis, så jag fortsätter. När jag får dessa små lyckorus känner jag inte samma behov av att skaffa nytt eller måla om, jag kan bara scrolla i mitt Instaflöde och påminna mig mina storverk och sen är det klart och bra. Plus att det ger ett incitament i stunden att ta tag i skiten, på samma sätt som jag fordom vid lönecava betingade mig själv att bli nöjd varje gång jag fick sätta en plupp på grafen över mina tillgångar. "Du får vad du mäter" som någon floskelchef sa någon gång (eller var det jag själv?) och det är sant. Att bara gå runt och träska vardagssysslor utan någon form av positiv feedback är dömt att bli glåmigt och trist, med risk för att du hemfaller att på mekanisk väg medelst plånbok skapa dig "spänning" i tillvaron. Att glädjas åt sina vardagliga åstadkommanden är att krama essensen ur tillvaron - det är deep year, året om.

Och nej, så länge folk fortsätter att lägga ut dagliga snyggselfies och bilder på tår i motljus tänker jag inte skämmas över mina före/efter-bilder på Insta. Gillar du före/efter-bilder och om nej - vad kan jag göra för att få dig på rätt bana?

Mvh/
FruEfficientBadass

11 kommentarer:

 1. Älskar före/efter-bilder men slipper helst jobbet däremellan. Kollar jag på något renoveringsprogram så ser jag aldrig hela, utan tittar bara på eländet i början, skippar hur de går till väga och kollar sedan in mot slutet hur fint det blev, det är alltid lika njutbart när det går från kaos till ordning. Likadant om de stylar någon person som har fastnat i exempelvis sjuttiotalet och haft samma stil sen dess,och tar den till modern tid. Brukar var hippietyper eller någon gammal hårdrockare, alltid kul att se förvandlingen./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstås nästan aldrig frugalt dock, det man ser på tv. När jag känner missnöje med mitt hem numera däremot så köper jag inte något nytt utan möblerar om, tar fram något som har legat och dammat ett tag(sånt har inte du)eller städar rejält någonstans och njuter av resultatet. Minns min mamma och grannen de gjorde storstädningar tillsammans hemma hos varandra, oj va roligt de hade, ett tips om man tycker det går trögt med städningen, involvera en kompis.
   Såg grannens nya hallmöbler igår, kände inte ett sting, åh jag vill också ha. Utan tänkte bara - varför har de gjort det, köpt nytt? De gamla möblerna var ju precis lika bra. /Em

   Radera
  2. Jag älskar också make-overs (med undantag för de plågsamma lyteskomiska "extreme"-varianterna. Tycker emellertid att det är för få sådana program nuförti'n (eller är det bara för att jag inte tittar?). Tänker ofta på att det måste finnas en marknad för den här formen av program, eftersom åtminstone du, jag och Jeanette tycker att det är tillfredsställande att se kaos bli till ordning. Men icke. Däremot Desperate Housewives*100, hjärndöda tävlingsprogram, danska antikrundor. Mer före/efter till folket!

   (Jag skulle kunna tänka mig att till och med prenumerera på en ljusskygg, pornografisk pappersvariant (skickas i omärkt kuvert) bara fullproppat med random före/efter, allt från "frukostbord efter att barnen rest sig upp för att gå till dagsis/skola" / "frukostbord efter att allt är undanplockat", "Garage med peak stuff" / "Garage efter megarensning och låd-organisation".) Tar någon inom förlagsvärlden tag i den här pucken då?

   Radera
 2. Jag ÄLSKAR före och efter foton. Bring me more.

  Gjorde en minimalistutmaning tidigare i år och fotade då också före och efter - så tillfredsställande att se resultatet. Gjorde en 30 dagars rensningsutmaning med en kompis, du vet den där man ska rensa ut en sak dag ett, två saker dag två och så vidare. Lätt till en början men när man kommit upp i dag 25, 26, 27 så blir det riktigt tufft. Jag och min kompis fotade det som vi rensat ut för dagen och skickade foton (som bevis) till varandra via messenger. Grymt roligt!

  Älskar att få se resultat av hårt jobb i före och efter foton, oavsett om det gäller röjning av badrumsskåp, blomrabatt eller skog.
  /JS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ja, blomrabatt fotar jag också! Så irriterande när man är nästan klar med ett rensningsprojekt och kommer på att man glömt ta förebild...

   Smart det där med att skicka till varandra. Det bygger iofs på att man har en dito störd person i sin omgivning. Det har jag visserligen kom jag på, så det får bli ett projekt framöver.

   Radera
 3. Jag följde Insta-kontot lifeinjeneral, en amerikansk konsult som hjälper folk med organisering och sortering i hemmet. Det var väldigt mycket före-efter, men frustrerande eftersom de även efter hade så vansinnigt mycket grejer. Visst, dina fem par beiga pumps står snyggt i ordning på skohyllan i walk-in closeten, men hur kom du fram till att du behöver fem par?

  SvaraRadera
 4. Jag gick in och kollade och håller helt med. Hennes "efter" är - okej välordnade men ändå - mina "före". Plus en himla massa annat dravel som inte har med före/efter att göra, men nu fattar jag inte hur jag ska avfölja henne, hon ligger inte i min lista av folk jag följer paniik.

  SvaraRadera
 5. Jag gillar "före-efter" och borde jobba mer med det själv. Tyvärr glömmer jag att ta den viktiga före-bilden. Kommer på det halvvägs in och då är det försent.

  Mera sånt från dig mottages dock tacksamt!

  SvaraRadera
 6. Älskar både dina och andras före och efterbilder! Så tillfredsställande :)
  Har inte kommit mig för att göra det själv men kommer börja nu. Både för egen del men också strategiskt läggas i familjechatten i ett stimulerande "se och lär" syfte ;)
  Mvh
  Fru Fox

  SvaraRadera
 7. Jag älskar också före- och efter-bilder.
  Dessutom går jag igång på extreme-varianten. Extra kul när det hänt ordentligt med grejor på kort tid.
  Under alla byggprojekt hemma tas alltid en före-bild eftersom man rätt snabbt vänjer sig vid resultatet och då kan det vara bra att kolla före/efter och nypa sig i armen - f*n jag har fixat detta själv, är nog rätt bra på detta ändå.
  Tex som när snålf*n knackat berg för hand för att få ner poolen på rätt ställe, när svenne banan anlitar sprängare direkt för samma uppgift och spräckt budgeten x tio. Sen att det tog två år ör en annan femma.

  SvaraRadera