Saker jag inte fattar #20: Äckligt godis

Jag inser att det här inlägget är dömt att misslyckas men jag måste ändå få det ur mig. För face it, det finns goda godisar och det finns äckliga. De äckliga marknadsförs i större utsträckning än de goda, troligtvis för att de är konstruerade behov a.k.a. äckliga, medan de goda inte marknadsförs. Vad jag inte förstår är varför godisproducenterna inte tar det säkra för det osäkra och marknadsför GOTT godis istället för artvidriga påhitt av typen:

Riesen
En jätteseg kola med smak av jättemörk choklad som ger mig ångest. Ivrigt marknadsförd med en snubbe som verkar viktig men uttalar helt obegripliga meningar av typen "Tre månader en tidsplan" för att sedan sitta och tugga i en bil, fattar ingenting. Exakt på vilket sätt ska denna film trigga mitt sug efter mörkt tugg? Och jag noterar att det är denna Riesen som ofta blir kvar i godisskålen på bjudningar, just sayin'.


Toffifee
Från producenten av Risen kommer även denna produkt. Man blandar alltså ett antal komponenter av typen ett skal av ljus cola, en fyllning av något chokladigt och sedan en kärna av något nötigt. Det hela blir hemskt. Hur ska man äta den? Svälja den hel eller försöka tugga sig igenom de olika lagren av olika seghet och densitet och smak? Och så en totalt konstruerad tag-line: "There's so much fun in Toffifee". Nej där finns inget kul, förutom möjligtvis Storcks vinstmarginal och inför nästa omgång reklamfilm: Det blir inte så trovärdigt att ett godis är gott bara för att dubb-skådisen med jämna intervall utbrister "Mmmm!". Inte heller hjälper det att på framsidan skriva "Delicious!". Jag håller med de som bootleggade den här reklamfilmen rakt av från TV:n, produkt och vidhörande kommunikation är skrattretande.


Polly
Polly är, trots att den är seg och äcklig, faktiskt inte en Storck-produkt utan en Cloettadito. Saxat från hemsidan:

"Polly was launched in 1965 and is the leading brand of bagged chocolate on the Swedish market. It’s impossible to eat just one."

Vad är det jag inte förstår? Det är en vit, seg insida och en topping av choklad, det smakar som skumgummi med en icke-kompatibel chokladtopping. Och ja, jag är det levande beviset på att man bara kan äta en, det är möjligt.


Det finns annat som är äckligt också, som guldnougat och fransk nougat och gröna gelékulor och "Merci"-choklad, men det mesta ligger åtminstone utanför reklamloopen så man slipper se det. Jag ska heller inte stipulera vad som är gott godis, för då kommer jag få major shit storm kring de valen. Men om ni undrar är jag stor fan av saltlakrits (särskilt salta balkar) och vanlig ljus choklad samt geléhallon OMG vem kan tycka illa om geléhallon, denna klassiker. Jag skulle emellertid aldrig - åtminstone inte efter min bilburna lakritsfadäs med en polsk kollega - drömma om att bjuda en ej initierad person på saltlakrits. Vad jag inte förstår är varför man inte kan ta och marknadsföra allmänt vedertaget GOTT godis till en större marknad istället för att hitta på artvidriga historier av typen Toffifee, en produkt som ingen rimligtvis bett om. Varför utforskar man exempelvis inte knäcksegmentet? Ingen vettig människa kan ju tycka illa om den knapriga formen av nötig knäck som återfinns i exempelvis Daim? Varför kan man inte bygga vidare på den? Paketera den i mindre bitar, täckta av någe gott? Men nej, det ska vara segt och mörkt och vidrigt. Och polkagrisar? En så fräsch och smakren produkt, snygg dessutom. Istället för den suspekta Polly med all sin degighet och slöa eftersmak. 

Är det bara jag som har svårt för de tre godissorterna ovan? Om nej, vilka andra sorters godis skulle du gärna vilja se kommersialiseras i större utsträckning?

Mvh/
FruEfficientBadass

17 kommentarer:

 1. Oh no!! Riesen kan jag skippa, och håller med om att reklamen är usel! Men jag gillar Toffifee och Fransk Nougat :-). Däre mot har jag svårt för stora dödskallar, och typ gelégodis i skrikande färger.

  Försöker dock spara in på godiskostnaden nu och inte äta alls :-).

  SvaraRadera
 2. Frukt är godis. Så enkelt, så rätt, så enkelt att komma ihåg.
  Är socker djävulens påfund eller är det tandläkarföreningen som står bakom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här i H-land är det billigare att äta godis än att äta fruskt. Åtminstone om man har nära till en Dollar Store vilket man alltid har här uppåt landet.

   Jag tror att socker är Djävulens påfund. Såg en utställnnig om socker på Nordiska muséet för ett par år sedan och visste ni att en vanlig examenspresent under 1900-talets början var löständer? När började man borsta med fluor egentligen? Minns att mina morföräldrar klagade på att de aldrig fått borsta tänderna som barn och unga så rimligtvis kring andra världskriget?

   Radera
  2. Fluor sägs vara en industriell restprodukt som man släppte ut i vattnet på 30(?)-talet. Man upptäckte att det skyddade tänderna för de drabbade och så användes de i tandkräm istället. Men man fortsatte att fluora vattnet på vissa ställen i USA ändå. Görs fortfarande vad jag vet. Men vad som är sant och inte är oklart. Onekligen skyddar det tänderna, men sägs riskera att skada sköldkörteln på grund av att fluoret stör hormonproduktionen.

   Radera
 3. Helt rätt sorter ovan, fullständigt vidriga! Ska listan kompletteras skulle jag föreslå pastiller med kryddsmak. Typ denna https://www.cloetta.se/varumarken-och-produkter/funf-krauter/ som marknadsförs som halstablett, men alla vet ju att halstabletter ska smaka isbjörn för att funka, det är sen gammalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å fy, jag vet vilka du menar. Som att den där smilande munken ska få mig att tro att tabletten har en hälsobringande verkan, det ser ju vem som helst att han inte finns på riktigt. Men problemet här är ju precis som du säger att den vill påskina hälsobringande egenskaper. Det kan man ju i alla fall inte anklaga Riesenmannen för.

   Radera
 4. Jag är helt med dig! Äter helst bara Ramlösa eller Johan Bülow salt lakrits. Och ev någon bra choklad typ Valrohna. Fördel - pga priset blir det inte ofta. Tycker det mesta godis som säljs i matvarubutiker o dyl är vidrigt.

  SvaraRadera
 5. Smaken är som baken. Riesen är ju jättegoda!

  Du får gärna skicka dem som bli över i godisskålen vidare.....

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
 6. Har ni missat allt "turkgodis" (ni som träffat på det vet vad jag menar) som säljs i vissa suspekta butiker för noll och ingenting ...är ju inte ens godis enligt mig .. Tyvärr är jag urusel på märken och tillverkare, men kan återkomma om det behövs.

  SvaraRadera
 7. Smaken är som baken. När det gäller polkagrisar tror jag att man skulle göra små klubbor till barn, en lite större karamell med pinne (kvävningsrisk). Kanske kan lite mindre pepparmyntsolja användas, ”små” barn tycker inte om stark mintsmak. Dubbad reklam suger, låg ambitionsnivå som inte bör belönas.

  SvaraRadera
 8. Jag älskar det. Du har radat upp några av mina favoriter och resten är bara goda 😀

  SvaraRadera
 9. Polly och Riesen är mums!

  Du har missat marmeladkulorna som inte borde få finnas till, URK!

  SvaraRadera
 10. Riesen och Toffifee är goda! Jag köper dem inte själv men äter gärna när de finns, typ julbord. Salta balkar är en favorit sen många år. Geléhallon däremot, urk.

  SvaraRadera
 11. För oss som provat på det här med skippa det mesta av kolhydraterna känner kanske igen sig när man smakar på något som kommer från färdigmatindustrin och dess favör för socker - det är obegripligt sött. Och öl som tidigare smakade beska har som mest en mycket tydlig framträdande egenskap: socker.
  Vanligt godis har jag inte vågat mig på, risken för allvarlig socker chock är överhängande.
  Appropå socker, är det någon här som blir liksom precis som bakfylle-bakis när ni tryckt i er typ halvkilo smågodis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bakis, men ordentlig hjärtklappning om man kör kolhydratsnålt och sen festar till på lite godis.
   Inte alls trevligt, men gott ändå.

   Radera
 12. Älskar riesen, hatar reklamen.
  Älskar toffifee, hatade reklamen.
  Älskar även Polly, varpå jag börjar känna att vi har mindre gemensamt än jag trodde ;)

  /Frihetsmamman

  SvaraRadera
 13. Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler, men jag bestämde mig för att prova och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skickar du ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 och du kommer att få det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.

  SvaraRadera