Fattigveckan Del 1 - Röd linsgryta

Vecka tre i januari - Sveriges svar på hungersnöd. I länkad artikel tipsas om följande för överlevnad:
  • Storhandla
  • Ta med matlåda till jobbet
  • Se över vad du har för avtal och utgifter
  • Samla ihop lån och krediter
  • Om det ändå blir knappt: be om uppskov med räkningar

Alla "knep" utom de två sista är vad jag kallar hygienfaktorer i ett vanligt liv, även utanför fattigveckan (de två sista är för deltagare i Lyxfällan). Men om du nu befinner dig i fattigveckan och vill klara dig till nästa lön om typ nio dagar, är det ett minimum av konsumtion som gäller. I princip den enda kostnad du inte kan undkomma på kort sikt är matkostnaden. Låt mig presentera:


MINA GLASBURKAR 

Mina glasburkar

 
Glasburkarna hittade jag på ett loppis på landet (mitt eget loppis faktiskt, tänk vad praktiskt) och är gamla syltburkar som inte går att använda då det behövs såna där klämmor jag inte lyckas få tag i. Inspirerad av en god väns vegetariska matlagning reste jag åstad till ICA Maxi och köpte röda och gröna linser, gula ärtor, kikärtor, sesamfrön och belugalinser. Sen åkte jag hem och googlade fram minst två recept per art som jag skrev på små etiketter och satte på burkarna. Burkarna står centralt placerade i mitt kök så jag ser dem hela tiden. Steget till att blötlägga lite ärter en onsdagskväll eller dra igång en linsgryta söndag eftermiddag blir därför minimalt kort och därmed blir det gjort.

Jag skojar inte om jag säger att de här burkarna sparar mig 5 000 kronor i månaden. Enligt konsumentverket ska min familjs mat kosta 9 780kr per månad. Jag har, som ni säkert gissat, stenkoll på vad vi handlar mat för (jag har ett speciellt kreditkort för det så det är rätt enkelt) och under 2017 snittade vi på 4 756kr per månad, knappt under hälften. Den stora anledningen till det är att vi äter rätt mycket vegetariskt och då rätt okomplicerad vegetarisk mat med få ingredienser. Och eftersom jag bedömer att ditt sinne är svagt efter helgernas utsvävningar tänker jag nu dagarna som kommer injicera lite billig, vegetarisk matinspiration i ditt liv.

Dag 1. Röda linser (5 pers)
Mjukstek hackad vitlök (ett par klyftor) och en-två lökar (färg spelar ingen roll). Krydda med salt, peppar och chili (torkad eller färsk, färsk kostar någon spänn och är jättebra för immunförsvaret, finhacka i så fall och låt mjukna till med löken). När dofterna har spridit sig i köket, häll på ett par burkar krossad tomat och en buljongtärning du löst upp i en halv kopp hett vatten. Medan det hela småputtrar skär du potatis i små kuber (sköj dem rena men behåll skalet på - det är där all C-vitamin finns) och lägg i. Låt koka en kvart eller så, och lägg sen i linserna (cirka 2 dl). Dra ner värmen och låt sjuda i kanske 10 minuter. Denna smaksättning är neutral och passar de flesta. Jag brukar addera stora mängder spiskummin (2-3msk) eftersom mina barn alltid äter mer om det smakar tacos. Har du någon gammal taco- eller fajitaskryddmix liggande hemma kan du hälla ner den. Servera som den är eller med bröd. Eller ris, en klick crème fraîche och en klyfta lime.

Kostnad enligt mathem.se:




Ovan blir en middag för runt en femma per person om jag väljer Willys som leverantör (samma källa som Mathem plockar från och sen adderar i snitt 30%). Om man betänker att min familj lägger runt 160 kronor om dagen per mat (frukost och middag eftersom vi äter lunch utanför hemmet) är en middag enligt ovan en riktig snittprisdumpare som möjliggör såväl stenbitsrom som en lite fransk ost då och då, utan att för den skull ligga på konsumentverksbudget.

Mvh/
FruEfficientBadass


P.s. Om du inte klickade på Lyxfällanlänken längst upp, please do! Tyvärr var "Johnny" bara ett skämt, men gränsen är hårfin. D.s.

5 kommentarer:

  1. Jag brukar tänka tvärtom tallriksmodellen, protein, kolhydrater, sallad och frukt. Typ grytor, friedrice, gratänger, stroganoff, kåldolmar, wok, pasta med olika såser (carbonara,bolognese osv) för sånna rätter äter man inte lika mycket kött och protein. Det går att dryga ut sånna rätter och det blir låg kostnad per tallrik.
    Soppa är billigt, älskar soppor. Potatis och purjolöksoppa mmmm... Alla ovanstående tips går att göra med endast grönsaker och då blir det ännu billigare :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Friedrice? Är det så enkelt som det låter? Vad lägger man i?

      Radera
  2. Hej,
    Jag är vegetarian sedan eh 35 år sedan - jisses jag låter pissgammal! Hur som helst, ditt recept på linssoppa är ett av mina standard favoritrecept. Jag gör den nästan 1gg/månad mest för att den är så himla god. Jag brukar även förutom potatis har hackade morötter i. Jag tar bara en burk passerade tomater i men sedan mot slutet en burk kokosmjölk i. Sedan förutom chili har jag generöst med koriander och curry också. Testa vet jag! Lovely.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gammal och vegetarian - det kanske finns ett samband:)? Tack för input, jag ska genast testa. Det fantastiska med asiatiska smaker är att de är så ljuvliga i kombo. Har alltid fryst chili, fryst koriander och dito ingefära hemma samt burkar med kokosmjölk/grädde - då blir det alltid gott.

      Radera
  3. En till "gammal vegetarian" här :) en som verkligen gillar ärtor, bönor, linser etc.

    Chili utan kött å utan vegfärs är en annan sån favorit som funkar för alla som gillar bönor. Vill man ha något mer än blandade bönor å lök för att få substans kan man ösa i quinoa. Å en riktigt schysst chili får ändå bättre "botten" om man stoppar i ett par rutor mörk choklad eller någon matsked kakaopulver.

    Jag äter med ris eller bröd men det funkar fint med pasta också och jag har vänner som äter chili med kokt potatis med.

    SvaraRadera