Chimichurri

För hundra år och en rullande shoppingvagn sedan brukade vi handla mat hos Internetleverantörer och under säkert 5-7 år experimenterade vi dessutom med olika ”färdiga kassar” av typen Middagsfrid (töntigt namn) och Mathems olika kassar inklusive deras glutenfria kasse (det är min man som bär skulden till +15% matkostnader för vår familj). De absolut bästa, godaste och snabbaste enligt mig var Citygross och jag fick där flera bra recept jag fortfarande rullar runt i mitt cuisine. Idag tänkte jag dela med mig av en jädrans bra grej – vitkålsallad med chimichurridressing*. Jag blev lite osäker på vad chimichurri egentligen är och enligt Wiki är det:

An uncooked sauce used for grilled meat; it comes in a green version (chimichurri verde) and a red version (chimichurri rojo) and originates from Argentina and Uruguay.[1][2] It is made of finely chopped parsley, minced garlicolive oiloregano, and red wine vinegar. The dominant flavors are parsley and garlic.

Alltså, snålvattnet rinner bara jag tänker på denna delikata dressing. Den är så fräsch, så smakrik och underbar att även ett i regel rätt astrist födoämne (looking at you vitkål) blir snudd på ljuvligt då den får beblanda sig med den. Eftersom jag är en höftare & heppare får ni här min instruktion. Blanda:

-        En rejäl skvätt olivolja
-        En mindre skvätt vitvinsvinäger
-        Salt & peppar
-        Två pressade vitlöksklyftor
-        En mycket finhackad röd chili (eller en halv om du är en mes)
-        Persilja (jag köper Findus frysta på både denna och ibland även chilin så har jag det alltid hemma)
-        Lite rivet limeskal och juicen från en halv lime

Till vänster spetskål - vitkålens eleganta kusin
Wikipedia menar att man ska använda rödvinsvinäger men jag anser med emfas att det ska vara vitvinsvinäger. Samma källa menar att det ska vara oregano i. Jag har inte testat det och känner du att du är mogen nog att ta egna beslut utan FruEB:s välsignelse, go ahead. Dessutom utesluter W en helt central ingrediens nämligen limen. Ett måste, om du frågar mig.

Det är ju lite astrist att finstrimla vitkål så mitt tips är att du gör en ordentlig batch i början av veckan och skaffar en skål med tättslutande lock så att du kan hålla salladen fräsch i kylen två-tre dagar. Tre dagar är absolut max, sen är den rejält ledsen.  Denna sallad passar till precis allt. Allt, allt, allt. Falukorv, ett par stekta ägg, paj, en liten köttbit från grillen, rött, vitt, rosé. Du kan dessutom göra detta på en mängd olika kålsorter exempelvis röd. Min favorit är emellertid att göra den på spetskål, den är spröd och fin och inte dyr (i skrivande stund kampanjpris Mathem 20kr/st).

Mvh/
FruEfficientBadass

* Om vi bortser från det faktum att vitkål är jättebilligt vilket borde vara det primära skälet till att du äter den badass, är den cancerförebyggande (ex. lung, tjocktarm, bröst, prostata och urinblåsecancer - ingen av dem låter jättekul om jag ska vara ärlig). Därtill sägs den minska risken för reumatism, förbättra immunförsvaret, sänka blodsocker och det onda kolesterolet. What's not to like?




15 kommentarer:

  1. "Vad ska vi med det här till?" sa min man om vitkålshuvudet jag köpt.

    "Jag vet inte" svarade jag, "men det var billigt och det dyker säkert upp något bra"

    Och hade jag rätt eller hade jag rätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan också döda inkräktare med det. Och använda det som sänke i närmsta sjö.

      Radera
  2. Låter som en kusin till storfavvon pesto :) borde testa någongång i sommar. Ett annat bra tillbehörstips är att göra egen vitlöksmajonäs: 1äggula, 3dl smakneutral olja som raps eller solros dock ej kallpressad. 1tsk vitvinsvinäger,1klyfta riven vitlök, salt och peppar. Vispa med elvisp och häll sakta i oljan. Supergott till grillat eller lite vad som, dippa grönsaker kanske :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm låter gott. Jag har dessvärre majonnäsfobi - är rätt säker på att jag skulle misslyckas. Det där ”hälla olja långsamt” är inte min melodi.

      Radera
    2. Finns ett idiotsäkert majotrick:alla ingredienser ska vara kylskåpskalla. Häll sedan 1 helt ägg, 2 dl rapsolja, 1 skvätt vinäger + lite salt i en hög och smal bägare. Ta sedan stavmixern och ställ den på botten av bägaren. Kör igång den och dra den sedan uppåt långsamt. Et voila - majo. Rör sedan ner smaksättning för hand. Håller 3v i kylen. Gör mig egen srirachamajo. Lööööv it!

      Radera
    3. Jag har själv aldrig gillat majonäs(köpevarianten) tills jag gjorde en själv. Nu är jag helt såld och gör en så fort det möjligen kan passa.

      Radera
    4. Samma här, köpemajo är urk.

      Radera
  3. Tack för inspirationen! Snabbt och enkelt var det att göra. Perfekt till kvällens middag./ Kvinna 45

    SvaraRadera
  4. Tack själv. Blev lite sugen på att testa egen majonnäs till på köpe. Vad är sriracha Mia?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sriracha är en tunn chilisås som är fermenterad, inte söt. Fullkomligt livsfarlig och beroendeframkallande! Finns numera överallt, men superbillig om du råkar ha en asiatisk livs i närheten. Går att ha till allt. Blandas med fördel i majo och så dippar man klyftpotatis däri...

      Radera
    2. Tuffingar har den på korven istället för ketchup. 😉

      Radera
  5. Vitkål gives me the chills sedan hemkunskapen. Någon tyckte inte om tonåringar och bestämde sig för att de skulle laga vitkåls- och ananassallad som uppgift. Strimla vitkål, skär ananasringen (från burken) i småbitar och blanda. Ät upp! Uuääärk! Smakade just urtrist vitkål med ananas. Men jag är beredd att provsmaka detta krankhetens bleka huvud nu när det tipsas om den goda såsen. Men smakar det som hemkunskapen så kommer jag att hämnas vitkåls-style. Stora onda vitkålshuvuden kommer att stå på lur runt ditt kvarter fru EB! Och de nöjer sig inte med chimichurri. De vill ha ananas och du är bjuden till bords. Woahahaha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uuuuh läsko! Jag kanske snart hittar ett itudelat vitkålshuvud i sängen?
      @Mia - det låter lite som Gochuchang- en koreansk rödpeppar-pasta, fermenterad, som man har till bland annat bi bim bap? I så fall förstår jag att sriracha är beroendeframkallande - jag kan få helt galna cravings på gochuchang. Och kimchi.

      Radera
  6. Jag dagdrömmer om den svenska pizzasalladen som är gjord på vitkål och serveras på alla pizzerior hemma. Finns inte här i USA men jag har gjort den själv några ggr. Vitkål är billigt och bra. Sriracha är fantastiskt! Det funkar i mycket.

    SB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår dig, endast Sverige iransk pizzasallad har. Avundas dig att du lyckas göra egen, min blir mycket olik originalet.

      Radera