Att unna sig 1:2

Ciao sucker. Innan jag börjar vill jag be er notera att jag lagt till en blogg till höger (i det fall ni läser webbversion) och det är Cosmonomics - en blogg om sparande på ungefär samma sätt som här; stort som smått. Kul med alla kvinnliga ekonomibloggare! Men det viktigaste av allt är att skribenten har en helt magisk kompetensmix: "Jag är både läkare och jurist, med fristående kurser i psykologi, rättsmedicin och kriminologi vid sidan av, och jag doktorerar för närvarande i medicin (närmare bestämt på området kardiovaskulära risk- och friskfaktorer). När jag inte är föräldraledig jobbar jag som AT-läkare". Alltså...min dröm om en alldeles egen doktor/jurist i kommentatorsfältet blev precis sann. In och läs!

Yes, ni läste rätt. Dagens inläggsrubrik lyder: "Att unna sig", ett uttryck som ligger på roterande topplacering på min lista av mina mest hatade uttryck tillsammans med "YOLO" och "guldkant"*. På sistone har jag fått en del nudges gällande min självproklamerade rättrådighet, även kallad rättskaffenhet eller redbarhet**. Min konstnärlige ledare menade att jag kanske åtminstone någon gång ibland kunde skriva ett inlägg som kunde vara relevant för vanliga dödliga svenne bananas utan ambitionen att leva på 10 000 kronor per månad och en tältutflykt till Flen som semestervision. Lilla My skrev i förrgår, apropå att jag nämnde att min spending kunde vara något fluktuerande, att det vore kul att få läsa lite om mina säsongsvarianser. Magnus gav en i mitt tycke perfekt sammanfattning i samma inlägg:
Om känslan blir att man späker sig år ut och år in för ett framtida Schlaraffenland där borta i fjärran, då är det inte rätt (för mig). Stor skillnad också på tillfälliga utsvävningar och långsiktiga kostnader. Har man låga fasta kostnader kan man både spara mycket och ibland har lite extra kul.

Och för er obildade som undrar vad Schlaraffenland är kan jag meddela att jag googlade upp det och fann att det var ett fantasiland uppfunnit av folk på förr i tiden för att stå ut med sin miserabla, svältande vardag. I detta land flög stekta sparvar in i folks munnar och grisarna sprang - som synes - runt med knivar i ryggen redo att karvas för en delikat måltid.***Och eftersom en sidosyssla jag har här på blögga är att påminna nutidsmänniskan om hur oerhört jävla bra vi har det - om man bortser från groteska företeelser som att det ibland dröjer med snöröjningen - passar jag på att bända in en graf på temat svält och undernäring:

https://data.worldbank.org/indicator/SN.ITK.DEFC.ZS

Observera att grafen börjar vid millennieskiftet. Går vi tillbaka till 1970 var 28% av världens befolkning undernärd. Idag alltså runt 11%. Trots att vi mer än dubblat vår befolkning sedan 1970. Nej men för all del, låt oss gråta en skvätt över att världen är på väg åt helvete, by all means.

Åter till ämnet. När jag började min sparresa var jag som alkis på dekis och jag bedömer att jag befann mig på hal is de första fyra-fem två-tre åren av reviderad livsstil. Ni måste förstå, jag är uppväxt på 80-talet, formad av en konsumtionskultur och första vågens influencers. Min hjärna hade för länge sedan stelnat i sina synapser****när jag vid 35 hittade Vägen till din första miljon som sedermera ledde mig till Jan Bolmeson som ledde mig till MMM och frälsning. Ett lättsamt angreppssätt av typen "jag drar väl ner lite i största allmänhet och ser hur det går" var inte för mig, nono. Det hade jag försökt tidigare och det slutade alltid i samma sak; en överambitiös överföring till sparkontot den 25:e och en skamfylld stegvis återöverföring till lönekontot runt den 5:e månaden efter tills ingenting återstod på sparkontot. Så vad jag gjorde var att jag, vid sidan om min kontinuerliga slakt av återkommande kostnader a.k.a. räkningar, gav mig själv en "fickpeng" varje månad, motsvarande 250kr/dag*****. Dessa pengar skulle täcka alla kostnader som inte var räkningar och mat. Kläder, medicin, tandläkarbesök, saker till barnen, bio, uteluncher, ja allt. Om jag en dag inte gjorde av med hela beloppet, sköts det över till nästföljande. Ibland hade jag varit duktig och ackumulerat ett par tusen och då kunde jag göra lite större saker som att gå ut och äta eller köpa det där plagget jag gått och suktat efter. Ibland skvalpade jag ner på minussidan (även om det egentligen inte "fick" hända enligt mitt ursprungliga regelverk). Då fick jag snällt sitta still i båten några dagar tills jag var tillbaka på break-even eller plus. Den här metoden funkade mycket bra för mig och triggade en mängd sparpositiva beteenden som att gå istället för att ta buss/taxi, låna böcker istället för att köpa och naturligtvis är det vansinne att sätta sprätt på > hälften av daglig budget på en själlös utelunch när du kan ta med lunch. Det blev som ett spel, en tävling mot mig själv som pågick varje dag, vecka in och vecka ut, vilket gjorde att jag lyckades hålla ögonen på bollen. Och det var otippat tillfredsställande att köpa den där [item x] efter tio dagars snålande. Mycket roligare än tidigare då jag bara drog kortet utan att ha behövt anstränga mig en millimeter. Det var på detta sätt jag omprogrammerade min hjärna från ineffektivt slösparande till 100% badassity.

Efter några år insåg jag emellertid att jag inte behövde denna dagliga kontroll längre utan jag kunde släppa sargen och improvisera. Jag har ju inte längre några konsumtionsbehov så min spending blir vad den blir varje månad. Jag skulle tro att mina fickpengar landar på runt 6 000 kronor per månad men då inklusive allt, även barnens kläder, tågresor mm. Med det sagt; även solen har sina fläckar och eftersom ni är min flock tänkte jag öppna upp det allra heligaste i det allra heligaste för er, mitt kontoutdrag från Stora Feta Fulbanken det senaste kvartalet och redogöra för några saker som skulle kunna anses vara slösaktiga av en frugal weirdo-community.

Men nu inser jag att det här inlägget blir alldeles för långt så del två får ni imöra. Men i väntan på det - vad tror ni om upplägget att avsätta en pott per dag? Effektivt eller töntigt?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Så om ni ursäktar mig en sekund, jag måste bara springa ut i badrummet och rotborsta mina tangentfingrar med Klorin.
**Synonymer.se for president.
*** Jmfr: Vegetarisk måndag i bamba.
****Major slut shaming från medicinskt skolade läsare coming up.
***** Detta belopp drog jag senare ner till 200 kr/dag.

48 kommentarer:

  1. Hade liknande upplägg tidigare när jag började min mer ekonomiska era. Skillnaden var att den bara gällde helger, vardagarna spenderades inga pengar. Men precis som du är inne på, när jag insåg att om jag inte spenderade de pengarna jag avsatt till helgen blev det snabbt mycket sparande, och tillslut letade jag gratis nöjen

    /D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med 0-spending har jag aldrig lyckats med annat under mina lunginflammationer när jag låg inomhus, ur stånd att ens nätshoppa. Jag begriper inte hur du lyckades. Busskort? Nässpray?

      För övrigt gratisnöjen, det måste vi diskutera. Det finns ju huuur mycket som helst om man har ett öppet sinne. Är man en tvågnsmässig pratare med okända som jag kan en busstur från ändhållplats till ändhållplats bli ett nöje (för mig alltså, oklart för medpassagerarna) men då tillkommer ju resan som mina föräldrar brukar "skämta".

      Radera
    2. Att hitta gratissaker att göra, eller för en liten summa, är jag expert på och håller alltid ögonen öppna. Att ha lite nöjen kvar som inte innebär att sitta i soffan och klappa katten, vilket är oerhört billigt nöje, så vill jag ibland lämna hemmets härd, socialisera med andra människor och kanske äta lite gott - utan att det kostar mig något. Så ge gärna fler tips på gratis, eller billiga nöjen. Själv är jag med i några olika nätverk, gratis, som ibland ordnar intressanta föreläsningar på vackra platser med god mat. Helt gratis

      Radera
    3. @Anonym: Jag försöker ju göra det ibland, men då finns det alltid någon som tycker att jag är en tragisk figur som uppmanar folk att äta gratis på event. Ni är som en grupp dagisbarn, är den ena nöjd blir det andra sur etc. Så jag kör på och skriver om det jag vill läsa om så får de som vill hänga på.

      Eeh...om du nu gillar att sitta på soffan och klappa katten, du kan inte tänka dig att bli kattvakt över jul då? 1 000 kronor i veckan ska du ta. Räcker till ett års nöjen för dig.

      Radera
    4. Det mesta har man hemma, med lite planering har man det man behlver iaf (alvedon om det nu skulle behövas) . Ev fika man vill ta tar man hemma hos folk. Träning är grattis,

      /D

      Radera
  2. Har lite tvärtomerfarenhet faktiskt. Är nog född med en snålgen och aldrig gillat att göra av med pengar, redan som liten fick veckopengen växa i burken istället. Tyvärr inte alltid ett helt ok beteenden att vara snål, vare sig för sig själv eller andra, så jag har försökt jobba lite med det. När jag för många år sedan var student så gav jag mig själv veckopeng som jag skulle göra av med till helgen. 400 kronor kommer jag ihåg att det var och tanken var att jag skulle känna att det var ok att unna sig något och inte bara spara. Det var svårt och jag mådde oftast bättre i slutet av helgen om jag hade kvar pengar än om jag hade gjort av med allt. Var väldigt faschinerad över mina kompisar som köpte fika och glass när vi var iväg utan att blinka. Nu för tiden har jag lättare att göra av med pengar och det är oftast svårare att ha dem kvar med 2 tonåringar, 1 renoveringstokig man och hus och vi gillar att resa. Men spargenen är bra att ha då jag fortfarande mår bättre när jag känner att pengarna växer och att vi lägger pengarna på det vi vill och inte på onödiga saker och att alltid jämföra priser och fundera på om det är värt det. Köper fortfarande inte glass och fika i onödan när vi är iväg, matsäck är det som gäller. Kanske ett inlägg i framtiden om spara/slösa beteendet är inlärt eller genetiskt och om hur lätt/svårt det är att programmera om sig från båda sidorna så att man hamnar på en acceptabel nivå???
    /Hea

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kanske ett inlägg i framtiden om spara/slösa beteendet är inlärt eller genetiskt och om hur lätt/svårt det är att programmera om sig från båda sidorna så att man hamnar på en acceptabel nivå???" Kanske det...men nog inte av mig. Om någon känner sig manad är ni välkomna med gästpost i ämnet, jag kan för lite. I alla fall kul att du delade med dig av din take på det.

      En sak som slår mig är att människor som upplevs som "snåla" runt omkring mig [host pappa], den typen av snålhet du tangerar ovan (men med självinsikt kommer carte blanche) är att den sällan genererar så värst mycket stålars. Javisst, min pappa hämtar tidningen Metro i T-banan istället för att prenumerera på morgontidning och han åker mitt i natten till landet för att slippa betala trängselavgift, men sen lägger han pengarna på vanligt bankkonto och drar därtill på sig höga löpande kostnader av typen inomhusparkering (i rädsla för vandalisering av den begagnade bilen). Lite sila mygg och svälja kameler non?

      Radera
    2. Så har det nog varit för mig med mygg och kameler tidigare i livet. Men med min personlighet så dras jag ju mer mot Firebloggar än shopaholicinfluencerbloggar, så de senaste åren börjar allt rätta till sig. Jag behöver ju dessutom inte jobba speciellt hårt med att lära mig att hålla i pengarna, snarare lära mig vart jag ska göra av dem för att de ska växa och ge mig möjlighet till att hoppa av lite tidigare. /Hea

      Radera
  3. Oj oj... Fickpeng på 7 500 kr! Vilken dröm!

    Nu krånglade bloggen och tog bort min kommentar, så jag skriver lite kortare försök nr 2. Det jag vänder mig emot i många diskussioner är att det är så "lätt" att bli FIRE. Bara att spara halva lönen. Men verkligheten ser ju inte ut som så.

    Låt oss ta person A och B, som har ungefär samma basbehov och som egentligen behöver 15 000 kr/mån för att klara sig. Person A får 17 000 kr/mån i lön och kan därmed spara 2 000 kr varje månad. Person B får 27 000 kr/mån i lön och kan därmed spara 12 000 kr varje månad.

    Bägge räknar med att klara sig på 13 000 kr när de inte jobbar, dvs runt 3,9 miljoner behöver de ha i kapital enligt 4 %-regeln.

    Det gör att person B behöver 15 år på sig att spara ihop kapitalet, medan person A behöver 34 år på sig.

    Förstår ni vad jag vänder mig emot? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut och det är ingen som påstått att alla har samma förutsättningar. Nettolän är en förutsättning. Antal barn är en förutsättning. Osv osv. Men alla kan åstadkomma positiv förändring i sitt ekonomiska liv. Eller som MMM (ursäkta min hang-up) säger: "I’m not telling low-income people that they can retire in five years. I am telling them that they can make their lives better, RIGHT NOW, by spending less money on certain things that don’t improve any of our lives."

      http://www.mrmoneymustache.com/2018/10/05/the-fire-movement/

      Radera
    2. Jag förstår absolut vad Anonym tänker och jag kände lite samma när jag läste inlägget. Herregud, jag får på heltid inte ut mer än 20 K i månaden och skulle ha svårt att lägga 7500 på nöjen ens om jag jobbade heltid och ville det. Men samtidigt så gäller det att försöka att inte jämföra sig med andra alltför mycket. Visst är det lättare för en person som tjänar 55 K än en som tjänar 28 K, men det betyder inte att det inte är värt att försöka för oss som har lägre inkomster. Vi har dessutom oftare lägre omkostnader, eftersom vi aldrig vant oss vid uteluncher och fina märkeskläder (man blir som man umgås!), samt oftare har lägre förväntningar på oss. Mina kollegor tror jag inte tycker det är konstigt att mina byxor kommer från H&M och sitter lite sådär. Det är säkert mindre okej på fina byråer i storstan.

      Radera
    3. "och skulle ha svårt att lägga 7500 på nöjen". Om du läser mitt inlägg så ser du att jag säger "Dessa pengar skulle täcka alla kostnader som inte var räkningar och mat. Kläder, medicin, tandläkarbesök, saker till barnen, bio, uteluncher, ja allt." Jag vet inte om gemene man kategoriserar tandläkarbesök, scoutläger, medicin och barnkläder som nöjen? (ok visst kunde en del ärvas men den som har barn i sluggeråldern vet hur överdragsbyxorna brukar se ut framåt vårkanten). Minns att jag har tre (3) barn och även om vi delar 50/50 på deras kostnader är det en del deg. När de närmar sig tonåren vill de dessutom ha mobil och dator, något som idag kanske inte kategoriseras som "lyx" utan mer som en hygienfaktor. Där försöker vi i möjligaste mån köpa begagnat och/eller android, men ibland blir det dumsnålt som med en gammal stationär Apple-unit som ger upp efter ett knappt år.

      Det är för övrigt rätt intressant att notera att 28' brutto motsvarar 10' netto efter att statlig skatt kickat in.

      Radera
    4. Ingen märker att man är klädd i "billiga" kläder.
      Redovisning klädesplagg vid brittfylla med Fru EB på Sturehof:
      Vit skjorta 499kr (H&M)
      Kostymbyxor 499kr(H&M)
      Skepparkavaj inköpt 2011 för 999kr (Dressmann)
      Halsduk 200kr (H&M)
      Finskor från balen i 9an grundskolan tror dem kostade 899kr (Ecco)*
      *Well, haft tur med fötterna som växt klart!

      Nu får Fru EB inflika här om jag kanske såg ut som en lodis ändå :(
      /A

      Radera
    5. Skorna inhandlades 2010 glömde jag skriva.
      /A

      Radera
    6. @Studenten A: Kan man köpa en HM-skjorta för 500 spnn?

      Men du såg ut som tagen ur en Ceruttireklam.

      Radera
    7. Nu när du säger det så var det nog 299 för skjortan..
      /A

      Radera
    8. Går frun ut med andra män än maken?

      Radera
  4. Effektivt - jag gör samma. Dessutom har jag grovt räknat ut vad jag tjänar per dag samt vad jag skulle ha för kostnader som fri. Helt plötsligt kostar den där grejen eller plagget som man glatt köpt tidigare tid och då ställs kostnaden i ett annat ljus

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Dessutom har jag grovt räknat ut vad jag tjänar per dag samt vad jag skulle ha för kostnader som fri." Den är ju en riktig butcher. Säg att man tjänar 800 kr per dag och så går man i gallerian och slöshoppar och äter lunch för 300 kr på lunchen för att trösta sig själv för att man måste jobba. Snacka om moment 22. For retards. (Jag skojar! Döda mig inte, jag var likadan själv!)

      Radera
    2. Jepp - var likadan själv. Tänkte att några hundringar hit eller dit. MEN när man inser att det kostar en arbetsdag så ramlade poletten ner :)

      Radera
  5. Vad är att unna sig? Var ute igår och åt en dyr lunch med en kompis. "Vi unnade oss". Bättre att jag hade låtit bli för min mat smakade blä.Det är mysigare att sitta i kompisens kök med en sprakande vedspis,en kelig katt och godare mat, (jag bjuder gärna tillbaka). Jag borde ha unnat mig att inte äta ute. Varför måste allt man unnar sig vara något som kostar pengar.
    "Du måste ju unna dig något". Jag unnar mig i såna fall mera ledigt, mindre stress, ingen arbetsgivare,mindre konsumerande,härliga sovmornar. Långa promenader mitt på dagen när det är ljust ute. Tid med andra, som lunch med en äldre släkting, snart nitto år, jag tar med mig maten, stekt strömming med potatismos rårörda lingon och en kall öl på det. Kaffe, efterrätt och lite likör,de är guldkant för mig. Unna sig och guldkant på tillvaron måste ju ända vara något som man själv bestämmer vad det ska vara och inte vad andra anser och vill. För mig är en Thailandsresa t ex inte att unna mig./FU

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Bättre att jag hade låtit bli för min mat smakade blä." FU I love you. Dagens introverta skratt.

      Radera
    2. Mina kollegor kör och hämtar mat i princip varje dag som de sedan sitter och klagar på. Does not compute i min frugala skalle.

      Radera
    3. Säg att de rattar sina små joysticks i sina alldeles för stora SUVar på väg till matstället?

      Radera
  6. Oj vad bra inlägg och hittills väldigt intressanta kommentarer. Kära nån, idag skulle min kommentar kunna bli nästan lika lång som Krig och Fred. Men orkar inte, utan kör med några nyckelord för att visa vad jag hittat för guldkorn.

    TAXI: Onödigt dyrt om man inte är flera som delar och tjänsten ABSOLUT nödvändig.

    POTT PER DAG: Körde tidigare med månadspeng, lättare än dagspeng. Nu konsumeras så lite att jag inte behöver några restriktioner.

    NÄSSPRAY: Bra för tillverkarna, säkert lönsamt. Koka din egen mint- eller eucalyptosdoftande vatten och spraya om nödvändigt. Har dock aldrig provat varken det första eller andra. Kanske därför kranen funkar...?

    GRATISNÖJEN: Underskattat, men kräver fantasiförmåga. Konserter i kyrkor, många museéer, vandring i naturreservat, plocka bär (och spara in på dyra bärköp), ja här kunde listan göras oändlig beroende på evig räcka med olika intressen hos folk. Även "måsten" kan göras till nöjen. Det handlar om mindset.

    TVÅNGSPRATARE MED OKÄNDA: Jag till 100%. Att resan tillkommer gör inget, den ingår i S(ocial)L(ife)-kortet. Nu kan man åka båt längst ut i skärgården med det också. Även i Göteborg, där även både generösare kollektivreseregler och människor.

    FRU EB OCH HENNES DAGISBARN: Det är så hon ser på oss bloggläsare.

    "JAG KAN FÖR LITE": Fru EB har en ödmjuk sida. Kan tänka sig gästbloggare på områden där hon inte är så hemma. Men läs igenom gästens text innan publicering! Sällan är gästens text mer intressant än bloggägarens texter, oftast gäller det motsatta. Gästen som vill synas bör fixa egen blogg.

    SOCIALA LIVET BYGGER PÅ PENGAFLÖDE: Sorgligt nog är det svårt att vara social idag utan att pengar ska förbrukas. Någon tjänar nästan hela tiden på att du träffar andra människor. Se till att du och dina vänner är de som då är mest "högavlönade" i sammanhanget!

    /Eva



    SvaraRadera
    Svar
    1. "Att resan tillkommer gör inget, den ingår i S(ocial)L(ife)-kortet." Hefhef. Underbart.

      En helt ny dimension upptäckte jag när jag kombinerade en social faktor (SL) med en annan (hund) för ett tag sedan. Satan vad mycket prat det blev. En man bredvid mig berättade om sin tumör, sin skilsmässa och sitt företag. En annan en lång historia om sina hundar. Jag behövde inte ens öppna munnen!

      Radera
    2. Okej, Fru EB. Du förstår väl vad någon vill visa dig? Människor öppnar sig för dig utan att du ens behöver öppna munnen. I vilka yrken/uppdrag är detta en tillgång eller rent av en förutsättning för framgång? /Eva

      Radera
    3. Ja varför inte. Bara det är för Sveriges räkning. Eller möjligen Finlands. De kommer väl att hjälpa oss i nöden nästa gång, istället för tvärtom. De vill ju liksom försvara sig och vet att fixa det rent praktiskt. Det blir alltså inte förgäves att förlägga sin resurser där. /Eva

      Radera
    4. Jag är skolad i marknadsekonomisk anda som det blir dessvärre till högstbjudande. Det blir hink 4 för er som följer tråden - cash till legospion.

      Radera
    5. Du kan lätt fylla hink 4 om du är beredd att sälja ut oss. Добро пожаловать в Россию! Есть работа для вас.
      /Владимир Владимирович Путин

      /Eva

      Radera
    6. Hahaha! Shit Eva, nu sätter du oss i klistret när du nämnt namnet på Du Vet Vem. Om jag hade spamissues förr...

      Radera
    7. "Spion" - jag avlider en gnutta.

      Jag tror bestämt att jag måste spinna vidare på den här kommentaren i min egen blogg. To be continued...

      Radera
  7. Jag har för tillfället en fickpenning på 442 kr per dag, ner från 467 kr per dag för att jag spenderat för mycket den första tredjedelen av månaden. Däremot håller jag inte strikt på det varje dag utan går det ihop månadsvis är jag nöjd men jag noterar varje dag och gör veckoavstämningar för att kunna göra anpassningar främst i boende. Nu är det lite speciella omständigheter men jag fikar faktiskt på kafé nästan varje dag, (vilket jag inte för hemma) även om jag vissa dagar skippar bakelserna. Jag ser det lite som att gå till kontoret där jag byter kaffe mot tid med datorn eller skolböckerna.

    Jag skriver inte upp utgifterna hemma i Sverige eftersom jag oftast inte har några större problem att låta bli att shoppa. Dessutom handlar jag allt med mitt saseurobonuskreditkort så jag kan ändå se vad som inhandlats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hur kan du hålla koll med alla olika valutor? Är du savant Plina?

      Radera
    2. Oftast är der ju en valuta per land så det är ju inte så svårt. Dessutom är jag uppvuxen med att växla mellan olika språk och valutor. Kambodja har dock sin egen rial men USD används överallt. Uppenbarligen kan man få växel ibland i den lokala valutan.

      Jag har en ungefärlig koll på växelkurser och sedan när jag får en slutsumma i slutet av dagen använder jag valutaomräknaren i Sebs bankapp för att omvandla till kr. Funkar dock inte med rial.

      Radera
  8. Ja gud så fint inlägg, oh älskar din kommentar med Eva! Omprogrammering är vad det handlar om. Det är så jag har blivit en superhjälte när det kommer till matkontot. En pott fördelar på fyra veckor fördelat på två handlingstillfällen. Utfallet har varit MAGISKT. TIPS! det är ALLTID strax före lön som de göttigaste erbjudandena kommer i butikerna, för att få folk att vilja handla trots att de är panka. Så att förlägga merparten av sina inköp sent i månaden är oslagbart.

    Jag hade en superrolig urballning härom veckan. Jag har ju skrutit med att jag enbart använder 3 make-up artiklar. Nu skulle jag närvara vid ett spektakel och kände att nä men va fan. Den här gamla nunan kan bättre. Så nu är jag innehavare av både primer, setting spray (googla vilken blogger under 20 som helst på youtube) ögonskugga times många, highlighter och diverse borstar. Och fasen vad snygg man blir! Stön. Nu tar min nedbantade 5-minutersprocess om morgonen snarare 25 minuter. Och good bye frivilligt glåmiga mogna kvinna som går sin egen väg. Fatta primer, vilket underverk på lite åldrad hud.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allting är relativt morsan. Jag slajdade in på Akademikliniken i jakt på siffror för att ge dig moralisk stöttning med alternativkostnader och helt otippat hamnade jag i en poesifestival, ty hör:

      "Fillers, läppförstoring (3 500 kr)
      Fillers, nasolabialveck (3 900 kr)
      Belkyra - Injektion mot dubbelhakor (9 900 kr)"

      Är det inte vackert?

      Radera
  9. Vi budgeterar med Fun money / fickpengar varje månad, slantarna du spenderar bäst du vill utan att din bättre hälft har något att säga till om, resten går till gemensamma ändamål (hus, bil, sommarstuga, båt, semester osv (ja, FIRE-bollen växer sakta)) Om böjelsen är loppisfynd som glas och skålar eller titanskruvar till cykeln spelar ingen roll så länge det ryms i månadspengen. Fredagspizzan får plats men då på bekostnad av något annat såklart. Blir väldigt enkelt att ställa kostnader mot varandra, tex hårklippning, fyra fredagspizzor eller åtta M6x16 titanskruvar
    /L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som ljuv mjusik L. Precis som du säger - det blir mycket enkelt att ställa kostnader mot varandra. You can afford anything but not everything (Pant). Titanskruvar till cykeln en siger då det.

      Radera
  10. Med titanskruv på cykel går det mycket snabbare att cykla, för tänk så mycket vikten minskar på cykeln när skruvarna är utbytta. Visst tyckte jag att jag såg några titanskruvar som blänkte på cykeln din, på bilden du visa häromveckan av underverket FruEB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör nog inte så stor skillnad när min cykel bär på en 60 kg-låda.

      Radera
  11. Jag och herr Banana körde ett tag med att vi fick var 5000 riksdaler att roa oss med i månaden efter räkningarna var betalda. Jag köpte bla. busskort och medicin för mina medan herr B glatt tankade från det gemensamma räkningskontot/ kassan och höll sig frisk. Som straff betalar jag numera in minimibelopp på räkningskontot efter herr B har maxat sin insättning och köper aktier/Lysa/fonder/Djungelvrål för resten. Woahahaha

    SvaraRadera
  12. Alltså ditt kommentarsfält är helt fantastiskt, det blir nästan en blogg i sig själv!

    SvaraRadera