Min låsta pension

Någon smart person tipsade för ett tag sedan om att en regeländring gjort så att man själv kan få förvalta sin tidigare låsta privata pension och det var ju good news för undertecknad som valde att börja månadsspara 500 kronor i en SEB-fond tidigt millennium baserat på ett direktutskick i brevlådan som lovade mig god pension och fyra nummer av tidskriften Sköna Hem.

Under åren som gått har jag bytt bank och min nya bank - Kuckelimuck Bank -  tog över den låsta pensionen med löfte om att placera den i en lika intetsägande kuckelimuckfond som den jag haft hos SEB, långt borta från mina klåfingrar. Av det skälet har jag aldrig brytt mig så mycket om fondjäveln. Dels för att den känts "förtappad" men också för att jag inte vetat vad jag ska med informationen till, pensionen har ju legat bakom lås och bom.

Men nu alltså gyllene gryning så jag kontaktade min bank och frågade hur jag skulle göra för att frigöra mina paras. Banken svarade: "Då beloppet i ditt privata pensionssparande överstiger årets prisbasbelopp på 45 500 kr är pengarna låsta inom förvaret tills du fyllt 55 år. Du kan alltså inte ta ut ditt placerade innehav. Du kan fortfarande omplacera kapitalet i din internetbank. Du gör detta i den nya internetbanken under menyval Pension - klicka på förvaret - tryck BYT på den fond du vill omplacera." Jag gick in och kollade vad jag hade för något och det var ju någon pretentiös bankprodukt av typen "Generationsfond" kontaminerad med räntor och en avgift på 0,74% vilket är exakt 0,54% mer än jag är intresserad av att betala. Utvecklingen på 10 års sikt var 170% och efter ett getöga på Swedbank Robur Access Asien (199% och 0,20% i avgift under samma tidsperiod) gjorde jag ett quick'n'dirty byte. Vi pratar ändå minst 13 års ytterligare placeringshorisont. Om vi bara för caset låtsas att kuckelimuck-fonden kommer att avkasta lika mycket som Swedbank Robur Access Asien (för enkelhetens skull antar vi en lägre avkastning framgent på 8% per år före avgift) resulterar enbart avgiften i en skillnad på drygt 14 000 kronor.

https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-for-fondavgifter

Nu kanske du inte tycker att 14 000 kronor är så mycket att tjafsa om. Kanske tycker du att Swedbank är värda de pengarna. De är trots allt duktiga på rådgivning. Tror du mig inte? Men se här då, vad som hände när jag skulle byta fonden:


Swedbank vill försäkra sig om att jag:
a) Klarar av att investera mina pengar i den här produkten även om det kan innebära en "stor förlust" och
b) Att jag väljer en produkt med hög risk för att få möjlighet till hög avkastning.

Efter att jag svarat nej på båda frågorna hände följande: Mitt byte gick igenom. Tack Swedbank, det var värt det att betala en omotiverat hög avgift för den här fonden i tjugo år för den omtanke ni visade mig när jag nu bytte bort den. Jag slår vad om att mina hittills inbetalade fondavgifter täckte såväl en av kuckelimuckfondförvaltarens affärsluncher på Brillo som en timmes utvecklartid i Indien för att ta fram ovan "köpinformationsruta".

Har du några låsta fonder du borde omplacera lille vän?

Mvh/
FruEfficientBadass

24 kommentarer:

 1. Antar du pratar om individuellt pensionssparande...som även jag har en massa kosing liggande i eftersom jag var duktig och pensionsparade redan som student i början av 2000-talet. Om det stämmer så är jag lite imponerad att du upptäckte möjligheten att byta först nu, då man kunnat göra det via Swedbanks internetbank i åt minste 15 år ;)

  SvaraRadera
 2. Detta är anledningen till att jag köper aktier i storbankerna men vägrar vara kund själv, de är så nedrans bra på att snuva folk på pengar!

  SvaraRadera
 3. Skrev om detta här: https://iblandgormanratt.blogspot.com/2018/11/herr-igmr-tar-ut-pension-i-fortid.html

  Gött tips som just nu finansierar första delen av vår tvättstugerenovering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det ja, visste väl att det var en smart person som ledde mig in på detta.

   Radera
 4. Alltså pension är fortfarande lite ångest för mig. Jag har tagit ut mina privata pengar från lurendrejarerådgivare från Hades. De är numera så tryggt så tryggt placerade i ett litet fluffigt bo med 0,65% ränta. Anledningen? Jag ska bara vänta in nedgången så att jag kan hoppa på fondtåget igen. Nä, jag vet bättre än att försöka tajma men likväl så är det såhär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag vet bättre än att försöka tajma men likväl så är det såhär." Vi kan inte förneka vår biologi Lana, jag är inte vred på dig.

   Radera
 5. Du är ju ekonom Fru EB, men nämnde du inte tidigare att du under utbildningen egentligen aldrig kom i kontakt med spar- och investeringstänk. Hur kan det komma sig? Eller är utbildningen enbart inriktad på företagsekonomi och därmed på att jobba, bygga företag och jobba jobba jobba och tjäna pengar och fortsätta jobba? Vill ju inte tro det. Ekonomi måste ju kunna vara något så mycket större än så. Det är ju en grund för så mycket annan samhällsverksamhet, utan sund ekonomi fungerar inte livet på jorden! Men vad är själva kärnan i utbildningen?

  Kärnan inom humaniora, som jag studerat, är menings- och sammanhangsskapande inom såväl den yrkessfär man ingår i, som i samhället i stort. Att utbildningen ska berika privatlivet är självklart, annars kan man inte påverka de sammanhang man ingår i så värst mycket. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså...jag är ekonom med en master i Internationell Marknadsföring vilket innebär att jag kan tala Corporate Bullshitiska även på engelska och franska. Tog inte en poäng kring investerande. Och vad jag förstår från de som läst ekonomistyrning så ingår det inte där heller.

   Radera
  2. Okej, du skulle kunna servera oss dagens eller veckans ord/uttryck på det där språket. Som ett led i ett kommande lexikon alltså, för att folk lättare ska se igenom marknadsföringen. Med din humor skulle det denna folkbilding bli till ren nöjesläsning gissar jag. Och lite klirr i kassan kanske om det blir en trevlig liten presentbok på tre olika språk. Det sägs ju att man ska gräva där man står och använda sig av det man redan har. :) /Eva

   Radera
  3. Jag känner civilekonomer som inte sparar en krona och regelbundet tar mindre logiska ekonomiska beslut gällande sin privatekonomi. Så nej, man blir inte automatiskt duktig på investeringar och privatekonomi även om man läst ekonomi på universitet.

   Radera
  4. Instämmer med ovan anonym, en yrkestitel med tillhörande färdigheter leder inte per automatik till samma färdigheter används privat (ex pedagogen som inte har tålamod att vara pedagogiskt med sina barn, familjeterapeuten som har relationsproblem, snickaren som inte färdigställer projekt, organisatören som inte organiserar hemma, läkaren som hjälper utmattade som själv blir utmattad mm) & det är som det är, Vi är människor & gör så gott vi kan & det räcker, ibland skiter det sig & vi får göra om. Mvh Värderad riktning/another retard som inte flyttat privatsparad pension så tack för tips

   Radera
 6. Jobbar på att minimera min kontakt med storbanker, men det är en bit kvar (inklusive gammalt pensionssparande). Känns betydligt bättre att äga dem än att vara kund i dem. Att äga dem just nu är också lite jobbigt med shady business (med fancy latinska namn) och Nordeas flytt till Finland.

  Pension är rätt komplext. Tror inte jag är ensam om att tycka att det är svårt att lägga FIRE-pusslet med alla bitar av gammalt privat pensionssparande och ett par olika tjänstepensioner. Vad ska man ta ut när och hur länge? Hur mycket behöver jag "där och då"? Hur länge lever jag? So many questions...

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hur länge lever jag?" Ja den är rätt svår. Utgå från att du får garantipension 7tkr före skatt och bli glatt överraskad om du får mer. Varför blev jag inte privat pensionsrådgivare?

   Radera
 7. Bra jobbat! Alltid skönt när man får saker gjort. Sedan börjar man fundera varför det tog 15 år.
  Jag fick ner bolåneräntan 0,4procent i våras efter att ha funderat på det i ett par år. Det tog nog 1 timme totalt. Jag sa till min personliga bankman som bjöd på isvatten i sitt svala mötesrum att jag verkar få 0,4 billigare på SBAB efter att ha fyllt i deras forumälär på nätet. Personliga Bankmannen: "Ja de är VÄLDIGT aggresiva nu. Vi ser långsiktigt på våra kunder. Och så har vi ju de här fina kontoren!", och viftade runt med handen för att jag verkligen skulle lägga märke till vad fint och svalt det var på deras kontor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jag dööör! Dels på grund av att du behövde låta beslutet mogna i två år (säger jag som tog 15 år på mig med ovan samt outsourcar allt som heter bolåneförhandling på min man men något ska ju han göra också) och de helt obetalbara kommentarerna från din banktjänsteman. Han/hon/den har ju humor!

   Radera
 8. FruEB, om du kunde flytta pengarna/pensionen från SEB till Swedbank, kan du inte flytta till Avanza? Eller ligger det en gravad hund här månne?
  Väl hos Avanza kan du väl välja på ett antal lågkostnadsfonder, för jag antar att Avanza erbjuder samma sorts fonder även till de med pengar i pensionsparande som de som är vanliga kunder med ISK, KF och vanlig depå?
  Jag antar att det även går lika bra med Nordnet som Avanza, Nordnet har ju även de ett antal fonder som har kostnad noll och de kallas väl för Nordnet Superfond

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eeeh...hmmm...jag tänkte inte på det. Jag skriver upp det i mitt Hello Kitty-block då.

   Radera
 9. Jag hade min IPS hos Folksam Den flyttade jag in hos Nordnet. Alla fonder såldes av och in kom en summa på kontot som jag sedan köpte utdelningsaktier för. Jag sätter naturligtvis inte in mer pengar men tack vare utdelningarna så blir det en och annan ny aktie då och då. Mitt problem är vad jag ska göra när jag fyller 55 (om 2år) Ska jag börja plocka ut och köpa nytt i min ISK för pengsrna eller vänta med att ta ut tills den dag jag väljer att gå i passion? Hmmm...dessa beslut som ska fattas hela tiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Wairam: Utbetalningarna från IPS:n beskattas ju som inkomst av tjänst. Har du inget annat att ta hänsyn till så skulle jag göra utbetalningarna så att skatten minimeras, dvs den period i livet då du har lägst övrig inkomst av tjänst.

   Radera
  2. "göra utbetalningarna så att skatten minimeras, dvs den period i livet då du har lägst övrig inkomst av tjänst."
   Med andra ord, vänta tills den dag jag går i "passion" ;) ...

   Radera
 10. Totalt off topic för dagen, men ett frugalt tips: På söndag är det Barnens Biodag på Filmstaden & alla biljetter till alla barnfilmer som startar före kl 15.00 (inte varje dag man ser 14.59 i biotablån!) säljs till halva priset (även vuxenbiljetter). Passar på att ta med hela familjen för 275.- istället för det dubbla.

  SvaraRadera