Saker jag inte fattar #16 - När vet kroppen vad som ska återskapas?

För nytillkomna läsare är detta en serie där FruEfficientBadass profiterar på det faktum att hon fått lite trafik till bloggen och således kan utnyttja denna trafik till att få svar på saker hon, i brist på intellektuell stimulans, går runt och grunnar på. Eftersom hen är anonym ids hon inte ens skämmas över frågornas art och natur.

Med dagens inlägg ställer jag mitt hopp till de 37% medicinskt skolade läsarna. Jag begriper bara inte hur kroppen vet när saker ska växa ut igen respektive när den vet att saker inte ska växa ut igen.

Om du klipper av nagel eller hår = det växer ut igen. Det fattar ju ett barn, ink. undertecknad.
Om du slajsar av dig några millimenter pekfinger medan du hackar lök på ett scoutläger = det växer ut igen. Det fattar ju ett barn, ink. undertecknad.* MEN - du skivar av dig en centimeter pekfinger under samma lökhacking - det växer inte tillbaka igen; du måste uppsöka akuten med den avhuggna stumpen i ett litet bylte och hoppas att jourhavande läkare har handkirurgi som specialitet. Inte växer det tillbaka en centimeter eller?!?

Hur vet kroppen vad som är rimligt att återskapa och ej. Var går måttsgränserna? Finns det i kroppens DNA någon form av praxis nedärvd? Ser den då ut ungefär så här:

<1,5 mm= Återkapelse, no questions asked.
1,6-3,0 mm= Återskapelse, med potentiella defekter.
>3,0 mm= Nossir, här går gränsen, uppsök sjukhus och sy.

Hur funkar detta, någon som vet?Mvh/
FruEfficientBadass

* För jag gjorde exakt detta för ett år sedan. Red alert: Scoutledare är långt ifrån så första hjälpen-dugliga som man kan tro, det tog säkert en kvart innan jag, med ett blödande finger invirat i hushållspapper, fick någon som helst hjälp i form av formklippt plåster. "Alltid redo" - was für ein wits - de stod ju helt handfallna inför mitt trauma.

37 kommentarer:

 1. Hår, hud och naglar växer ju hela tiden. Hyvlar du av lite är det ju bara lite mindre som behöver nötas bort. Så länge "produktionsapparaten" är kvar kommer det nytt.

  Varför det inte växer ut en ny arm t.ex måste väl vara kodat i vårt DNA på något sätt, det finns ju djur som kan återskapa tappade lemmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns ju som ett lämpligt område att fokusera på under evolutionen. Jag hade mycket hellre haft den kodningen (armen) än överdriven oro för framtiden.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare.
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Har ingen aning om detta ämne men tycker det låter rimligt med att kroppen jobbar efter någon form av styrdokument med liknade riktlinjer du beskriver! Antagandeprocessen för liknande styrdokument borde vara en rätt långdragen evolutionär process. Vilket resulterat i få förändringar i riktlinjerna under de senaste tusentals åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej precis. Så om vi håller ut några miljoner år till så kan vår avkomma utan problem hugga av sig en centimeter utan att behöva uppsöka handkirurg. Evolutionen är ingenting för otåliga.

   Radera
  2. Jag gillar din tanke! Dessutom på ett språk jag förstår. Min erfarenhet är att det ger bäst resultat genom en konkretisering på aktivitetsnivå: *trumvirvel* handlingsplan! Kan vi tänka oss att styrdokumentet beskriver de övergripande åtgärderna (typ växa ut, inte växa ut) och att handlingsplanen fördelar ansvar och mandat? Hårceller, nu är det er tur att jobba! Även enkelt att följa upp om någon del i maskineriet brister.

   Radera
  3. @Fru EB; det där förutsätter ju att det finns en evolutionär fördel att avhuggna fingrar växer ut igen. Det är ju inte så att man blir överdrivet sugen på att para sig med någon som har en fäbless för egenamputering...

   Radera
  4. @Anonym 09:01: Tänkte inte på det" Naturligtvis är det så att avsaknad av kroppsdel har ett signalvärde. På samma sätt som hanar i alla tider prioriterat att befrukta honor med långt hår (där de kunnat avläsa sjukdomshistoriken ett par-tre år tillbaka i tiden) har honan naturligtvis okulärbesiktigat hanen på dito vis. 0 avhuggna fingrar = bra gener. 1-2 avhuggna fingrar = Låt gå, i tider av dålig tillgång på hanar. > 3 avhuggna fingrar = en riktigt dålig matchning. Naturen outsmartade mig, igen.

   Jag tänker på min f d kollega som skaffade en egen tatueringsmaskin och lät sina polare tatuera honom hemma på fyllan vilket bland annat resulterade i en gigantisk "hänga-gubben-gubbe" på låret. DET skulle kunna vara en modern motsvarighet. Bläcket går ju inte bort bara av sig självt och presumtiva partners har en chans att avvika i tid.

   Radera
  5. Så trodde vi DNA fungerar. Men det finns data som tyder på att förändringar kan komma fortare än så.

   Ett hypotetiskt exempel. Du har i din genuppsättning planen för korta tummar. Men gömt i DNA:ts inaktiverade del så finns programmet för långa tummar som kan aktiveras av yttre stimuli som ex att kunna swipa rätt på Tinder vilket ökar chanserna till fortplantning.....nja kanske lite raljerande inlägg. Men yttre faktorer kan påverka fortare än vi först trodde var möjligt. Hur dessa yttre faktorer kommunicerar med DNA:t vet vi inte tillräckligt om....men spännande är det.
   Mvh
   Thz

   Radera
 3. Stamcellerna är de som gör jobbet. För den som inte vet, är de celler som har förmågan att regenerera vävnad. Stamcellsforskning går i vissa fall ut på att vi ska försöka odla organ som kan transplanteras vid organsvikt. Könscellerna, dvs spermie och ägg innehåller programmet för att skapa en helt ny människa. När väl processen börjat stängs olika förmågor ner i olika celler och de blir specialiserade. Tex hudstamceller eller leverstamceller. Dessa är förprogrammerade till att kunna läka skador (till en viss gräns som du märkt). De "vet" vilket form och hur många som är tillräckligt för att återskapa ett djupt skärsår. Det finns också situationer när denna processen går fel och vi har ohämmad tillväxt som vid cancer. Dessa cancerceller vill inte veta av några begränsningar utan delar och delar och delar sig. Jag har en populärvetenskaplig bok om stamceller och epigenetik (fint ord för programmeringen som sker av DNA med att tysta ner vissa gener och öka upp andra) som heter "Epigenetics revolution". Kan ta med den nästa gång vi ses om du vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och sannolikt är detta en "kostnadsfråga" för kroppen. Att kunna läka sår i huden är mycket viktigt eftersom det är så exponerat (på samma sätt läks t ex tarmen). Det blir dock inte som huden såg ut innan när stamceller fixade biffen, utan blir så gott det går - ärrvävnad. Om man skulle ha kvar stamceller för att kunna växa ett nytt finger/arm/hjärta skulle det sannolikt kosta kroppen oroligt mycket, vilket inte varit lönsamt ur ett evolutionärt perspektiv (nu tänker vi inte från det att vi var apor, utan långt långt tidigare än så). Det är inte så ofta man blivit av med en arm, helt enkelt. Levern är ett undantag, den här kroppen fixat så att den går att förnya från en relativt liten kvarvarande (eller donerad) bit. Stamceller skulle förmodligen också vara en risk för kroppen att bara "ha liggande" om det var möjligt, sett till att de kan bli vad som helst - cancerrisk om det blir fel i deras delningar.

   Inte alls mitt område, men mina tankar ändå...

   Radera
  2. O tack Katarina och Cosmonomics, tror att det var detta jag väntat på. Jag tror att jag fattar tillräckligt mycket för att inte ligga sömnlös på nätterna. Men K du kan skippa boken, det blir too much information. Intressant att huden är så prioriterad. En annan fråga till dig då Cosmo - hur kommer det sig att det är så stor skillnad i läkningstid och man får ett skärsår i fingret och sover med respektive utan plåster?

   Radera
  3. Jag vet inte om du brukar uppleva att det tar längre tid med eller utan plåster, men det finns väl två delar som kan påverka - om du sover med ett plåster skapar du en fuktig miljö som gör huden mer porös (som om du badar länge, som min dotter tittar på sina fingrar och säger "mamma, nu blev mina händer gamla!") vilket försvårar läkningsprocessen. Däremot skyddar ju plåstret så att såret inte rivs upp igen, vilket skulle kunna hända om du sover utan plåster (men är förmodligen en större risk på dagtid). För våra barn, eller ja, den stora som slår sig jämt och ständigt, gäller plåster på dagtid så länge som behovet finns, men inte på nattetid, för att ge bästa läkningsmöjligheten.

   Sen är väl inte huden prioriterad på ett sådant sätt att det läker mer än något annat egentligen - blöder det i ett organ försöker ju kroppen läka det med. Men sår i huden (och mag-tarmkanalen) är en väg in, därför är det viktigt att det går förhållandevis fort, och kroppen är inte så brydd om det blir kosmetiskt perfekt så då är ärrvävnad tillräckligt. Det håller bakterier och annat farligt ute.

   Radera
 4. Haha, mycket bra fråga! De som har svaret har tyvärr ändå inte svaret s a s. Mitt problem med naturvetenskapen, svaren är alltid ett gäng namn, "DNA" och "evolution". Sitt varför får en liksom aldrig svar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske har det att göra med vilket område man har en fallenhet för? Själv fattar jag nada om jag försöker mig på matte eller fysik, spelar ingen roll om det är populärvetenskap. Einsteins relativitetsteori: Det är in genom ena örat och ut genom det andra. Strängfysik kunde lika gärna förklaras för mig på grekiska. Men ge mig DNA, receptorer, HPA-axlar och stamlinjeceller så är jag fisken i vattnet. Där förstår jag på djupet och kan sätta in saker i helheten. Känner ni så när det kommer till era ämnesområden? Jävla tur att jag fattar grundläggande matte som: gör av med mindre än du drar in = ekonomiskt fri på sikt. 4%-regeln har jag greppat också, lyckligtvis, haha.

   Radera
  2. Jag kan väldigt mycket om att rensa i röran. Håller just nu på med ett snudd på elitistiskt nagellacksprojekt i 11-åringens rum. Konsten är att rensa stort utan att det märks.

   Radera
  3. You lost me at "rensa stort utan att det märks". Det tar tre sekunder innan mina barn nosar upp att jag varit och prylbantat deras grejer.

   Radera
 5. Första meddelandet försvann, så jag försöker igen med en kortare version och i flera delar.

  Del 1
  Det beror på att kroppens funktioner oftast är kontrollerade av ett feedbacksystem och att funktioner har ett pris som måste betalas.

  Ex en muskelcell som aktiveras får en instruktion att växa till sig och bli starkare. Om den inte aktiveras så tappar den (väldigt fort) kraft och atrofierar. Kroppen har inte råd att ha en massa muskler som inte används.
  Signalen är beroende på belastningen och styrkan. En rörelse som leder till muskeltillväxt hos en soffpotatis skulle ge signal om att minska styrka hos en mycket vältränad. På så sätt hamnar kroppen i balans och man får den styrka och kondition man behöver för det liv man lever.

  Det vore bra om vi kunde kopiera detta i våra system. En anställd i en stor organisation kan sannolikt över eller underprestera utan att det märks hos individen som inte får någon feedback på att man gör rätt eller ändra sig.

  Med vänlig hälsning
  THZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Del 2

   När det gäller naglar och hår ex så bryr sig inte produktionsenheten hur mycket som finns kvar av produkten utan här styrs det av nytta mot kostnad.
   Ex naglar som redskap och skydd som leder till friskare individ som fortplantar sig bättre.
   Hår är nog som huvudbonad mest knutet till sexuella signaler. Dessa bryter alla regler om nytta/ pris relationer. Det finns exempel i djurriket där de sexuella symbolerna (horn, fjädrar, färger) är direkt skadliga för individen....men de leder till fortplantning så utseendet förstärks.

   Med vänlig hälsning
   THZ

   Radera
  2. Del 3

   När det gäller huden och celler så kan de regenerera inom sitt expertfält. Dvs lapplisor kan bygga nya lapplisor, arkitekter nya arkitekter. Men du kan inte lära en polis till och bli rörmokare....

   Så när huden skadas lite grann, så kan den regenerera sig till viss del. Om en liten skada utan ärr. Lite djupare med ärr och riktigt djup med ärrvävnad.

   Positionen på kroppen påverkar också. Mer ärrvävnad vid skador i mittlinjen.

   Vissa celler som heter stamceller kan bli vad som helst. Men priset i form av att ha "dagdrivare utan jobb" är för stort för att kroppen skulle klara av det tidigare i vår evolution. Sannolikt finns en klart ökad risk för cancer dessutom.

   THZ

   Radera
  3. Del 4 (igen)
   (jäkla jobb som tar bort var och var annat inlägg...morr)

   Vissa celler är gjorda för att regenerera sig. Ex leverceller vars funktion är att ta hand om alla gifter som vi sätter i oss.
   Den kan återskapa sig från endast en liten bit.....tillslut ger den dock upp om du skadat den för mycket med Cherry varje morgon....

   THZ

   Radera
 6. Del 5 och den sista....för tillfället

  Celler kommunicerar med varandra dessutom. Om en cell börjar bli för stor så klagar grannarna....

  Cancerceller är celler som förlorat förmågan att lyssna på den feedbackloop som finns hos originalcellen. Den fortsätter att dela sig och växa utanför den ramen som finns och lyssnar inte på cellerna runt omkring.
  Den lyssnar inte heller på sig själv längre. Annars har celler system som gör att de begår självmord om de märker att de börjar bli konstiga...för att rädda resten av organismen.

  Men kostnaden för dessa system är hög. Därav högre risk för cancer om du en mus som inte beräknas leva så länge och har en liten kroppsmassa (dvs färre celler)
  Är du elefant så har du mindre risk för cancer pga starkare skyddssystem som är värda att ha när du lever så länge och har så stor kroppsmassa.

  Med vänlig hälsning
  THZ
  (som ber om ursäkt för det mindre pedagogiska upplägget...det första och allt för långa inlägget försvann....lätt för mig att säga så här i efterhand naturligtvis ;) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant det där med cancer och olika långlivade arter! Helt nytt.

   Radera
 7. Vad är det för straff den stackars mannen på bilden avtjänar? Konstnären är arg på någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow THZ, I owe you big time, vilket uttömmande svar! Hoppas att du inte lät en patient ligga för länge i magnetröntgen medan du kämpade mot systemen för att få till stånd dessa fem delar förstklassig (och visst pedagogisk!) information. Alla resonemang som illustreras med lapplisor förstår jag.

   Jag blir så full i skratt över denna evolution alltså. "Det finns exempel i djurriket där de sexuella symbolerna (horn, fjädrar, färger) är direkt skadliga för individen....men de leder till fortplantning så utseendet förstärks." Undrar vad motsvarande exempel i människobyn skulle kunna vara?

   Radera
  2. @Anonym 12:34: Det var på förr i tiden så troligtvis hade han slängt lystna blickar på sin grannes får eller någe. Det är i viss mån anmärkningsvärt att vi redan förträngt all skit vi höll på med förr, t o m i vårt självgoda land. Exempelvis var det på medeltiden rätt vanligt att man köpte en fånge från grannbyn och styckade hen på torget som folknöje. A. J Jacobs som jag nämnde på Black Friday eftersom han skrev boken "A thousand thanks" har sedan länge insett att "the good old days were not that good" och han har ett mantra han brukar upprepa för sig själv närhelst han stöter på motgång i livet: "Operation utan bedövning". Eftersom dagens tema är medicin tänkte jag. Tänk på det nästa gång du hamnar i den långsamma kön på ICA.

   Radera
  3. Jag tror utan att det beror på att människan som art inte har råd med för extravaganta sexuella signaler.

   Vi har många svagheter jämfört med andra arter men tre fördelar som är betydelsefulla.
   1 återkommer vi till
   2. Vi har händerna fria. Vi kan släpa maten till ett tryggt ställe och slippa bli byte själv på en utsatt plats
   3 vi står upp och vår gång är mkt energisnål. Detta gör att vi kan vandra och följa maten.

   MEN

   Nr 1 fettklumpen mellan öronen (som man tror vissa saknar ibland). Det är vårat trumfkort men priset är högt, mkt HÖGT.

   Hjärnan konsumerar en stor mängd energi oavsett om du vilar eller ej. Dvs även under svält så tar hjärnan sin vanliga portion av kakan...oavsett storlek på kakan.
   Detta tillsammans med volymen som är en reell risk för så väl barn som mamma vid förlossningen.
   På detta läggs att vi tar tid på oss att bli vuxna....en mer komplicerad hjärna tar tid att lära saker.

   Kort sagt vi betalar ett så pass högt pris för vår hjärna så vi har inte råd med alltför extravaganta "fjädrar" .

   Detta förhindrar ju inte oss att spela med lånta fjädrar....och om ni tvivlar på om det finns en drift att göra det så titta bara på all skönhetsindustri.

   PS
   Inga patienter skadades under denna texts skrivande. Eventuella likheter med ovan beskrivna att och eventuella grannar ni träffar är ett sammanträffande.

   Mvh
   Thz

   Radera
  4. Det är väl därför man tänder på en smart hjärna!? Om man är kvinna då. Alltför utstuderat polerad yta tänker jag försöker dölja brist i intelligensen. Likaså tänker jag om de kvinnor som dras till dessa överdrivet välpolerade män. Men jag kanske bara tänker för ytligt här. Lika barn leka bäst helt enkelt. Det värsta är dock tatueringar. Innehavare av dessa bortsållas direkt. Men det är väl tabu att uttrycka då det blivit så vanligt? Man har olika preferenser förstås. Vore intressant om man kunde veta varför man föredrar det ena före det andra. "Fritt val" fungerar nog inte här, det är väl bara en chimär. /Eva

   Radera
  5. Så intressant alltså. Gällande tatueringar vågar jag inte uttala mig eftersom jag då riskerar att förlora de uppskattningsvis 30% av läsarna som är tatuerade (för rikssnittet är väl 95% och er akademiska profil drar ner det något). Jag är av uppfattningen att det är bättre utan. Om jag skulle tvingas tatuera mig på grund av galen kidnappare/stalker/tatuerare skulle jag göra något jag har nytta av, som multiplikationstabellerna eller mina barns personnummer som jag fortfarande inte lyckats lära mig. JO! Och så Apple ID.

   Radera
  6. Detta kan bli ett känsligt ämne. Känsliga läsare varnas ��
   Naturen bryr sig inte om vad som är socialt acceptabelt just nu.
   Det betyder dock inte att ex homosexuellitet är onaturligt, det är relativt vanligt hos många arter.

   Om man tittar på det ur fortplantning synvinkel så finns det logik i hur vi inte tänker utan bara agerar.

   Första känsliga delen. De två könen har egentligen helt krockade strategier för att sprida sina gener....ur evolution synvinkel.

   Som kvinna så är din avkomma ändlig. Du kan inte bära hur många barn som helst och barnet kräver en stor kostnad i form av amning och skötsel innan det kan släppas fri i Naturen. Dvs du behöver vara petig med vilka män du väljer. Bra gener plus att karlsloken stannar och hjälper till.

   Som man däremot så vinner du det genetiska kriget om du ...låt oss kalla det "sprider sin havre så mycket som möjligt".

   Jag tycker nog man kan se detta beteende utan studier. Men ett så här spännande ämne är naturligtvis studerat.....men det är svårt att särskilja enskilda faktorer.

   Vissa saker sticker ut.

   Symmetri är snyggt. Symmetri är en enkel algoritm för att hitta skadefri partner.

   Hos kvinnor så reagerar männen på strukturer som visar på gott havandeskap och möjligheter till bra amning (höfter och bröst)

   Intelligens är sexigt. Det har man också visat. Men intelligens är svårt att mäta....men det är en egen historia.

   Hos kvinnor så ser man stora skillnader beroende på homonella förändringar/ cykler. Män är betydligt mer attraktiva vid ägglossning än annars. (Affärsidé: sälja info om denna cykel till killarna på Tinder?)

   Känslig del 2. Kvinnors preferenser skiljer sig om de är gravida eller inte. Innan graviditeten väljer kvinnor mer åt "bad boys" = starka gener. När de är gravida mer åt "nice boys". Det gäller ju att ha någon som stannar.

   Men det är så mkt som har betydelse i vad man upplevt i livet vilket gör att man tänder på händer, öron, osv....

   Det är bara på gruppnivå vi kan hitta dessa delar.

   Mvh
   Thz (som fortfarande undrar hur hens andra hälft egentligen tänkte när hen sa ja)

   Radera
  7. @Thz (som antagligen fick ett ja av sin andra häflt för sin energislukande hjärna): Så särskilt känsligt tycker jag inte att det är. Och din affärsidé att korsköra Natural Cycles med Tinder kommer att ta dig till FI innan du hunnit säga in vitro. (eller - labba fram en syntetisk form av feromonerna som utsöndras vid ägglossning och sälj till parfymhusen och det lär gå lika kvickt).

   Jag skrev lite om kvinnor och bling här:

   https://efficientbadass.blogspot.com/2018/01/var-primitiva-hjarna-del-2-kvinnor-och.html

   Radera
  8. Thz: Tycker din generella bild över vad kvinnor och män går efter stämmer bra efter min egen erfarenhet av Tinder. Det kluriga ligger i att lista ut när personen har sin ägglossning.. samt att försöka sälja in bad boy auran när man är en nice boy.
   /A

   Radera
  9. Så det här påfundet med monogami som ideal är en kvinnlig komplott?! Helvete!

   Radera
 8. Det är förstås en smal sak att fixa människor som har självutväxande armar.
  Tag 1 000 000 människor och gör ett par millimeter fingeramputation. De som får bäst sårläkning får bli föräldrar till nästa generation då ytterligare en miljon försökspersoner ska rekryteras. Fortsätt så och öka svårighetsgraden på skadan vart efter befolkningen blir bättre och bättre på återuppbyggnad. Efter några miljoner år har vi människor som lätt återskapar avhuggna armar: https://youtube.com/watch?v=ZmInkxbvlCs
  /M

  SvaraRadera
 9. Min berättelse är förmodligen typisk, men jag hittade en lösning för att lösa min relationskris. Min man föll i en affär med en annan kvinna på jobbet och lämnade mig.
  Jag fick äktenskapet Spell casting-programmet av en andlig far Dr.Oduduwa var mycket hjälpsam som min äktenskap healer
  Han kunde föra tillbaka min ex man hem till mig, det var en överraskning för mig, jag vill gärna förklara hur det hela händer,
  Min make var väldigt kärleksfull och omtänksam till en början, men han ändrade för några månader sedan han fick ett nytt jobb i Stockholm stad och han flyttade till att bo där han träffade en ny dam, de blev kär och började fuska på mig varje gång han flyttade in att bo med henne i ringde mig på telefon för att be om ursäkt precis omedelbart efter den dag kärleksförtrollen lanserades, mitt ex kom tillbaka hem för att be om ursäkt och be om min förlåtelse, idag är vi lyckligare än någonsin tidigare, saker blir mer bättre, intressant och söt. Jag kunde inte ha gjort det utan hjälp av denna Baba. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg någon annan, så sa han att vi var klara. Efter lunch av Love spell, ringde min man mig på mobiltelefon och han återvänder hemma en dag efter. Jag är tacksam, jag rekommenderar honom för alla som har problem med äktenskap eller förhållanden för att lösa idag snabbt konsultera denna spirituella stavhjul för att återvända ex kärlek, snälla finns det ingen anledning att tveka eller tvivla bara meddela honom på e-post: (dr.oduduwaspellcaster@gmail com)
  Idag är alla mina bekymmer över. detta är en positiv avsikt jag måste dela här här, eftersom jag tror så mycket att Dr.Oduduwa kärlek stavkanal kommer att hjälpa någon här att återställa tillbaka förlorade kärleksförhållanden.

  SvaraRadera