Tillåten shopping-lista

Darlings. Innan jag börjar - TACK alla ni som kommenterade igår. Jag vet knappt vad jag ska säga. Det känns helt surrealistiskt att alla dessa smarta, roliga och till synes normala människor läser denna blogg i princip dagligen. Nog för att jag är intelligent, rolig och med en väl utvecklad grandios personlighetsstörning, men HUR gick detta till? Any Heuw, det var så kul att höra ifrån er, kändes som en klassåterträff av det icke-Anna-Odellska slaget. Jag inser också att alla går igång på olika saker. En del  gillar spartips, andra gillar livsstilsteman, ytterligare några gillar när jag kölhalar Carnegie (eller vänta...det var ju bara jag). Så kontentan är att jag fortsätter som jag tidigare gjort, skriver om sådant jag själv vill läsa och passar inte det kan ni dra åt h-e (labil är jag också).

Det händer då och då att jag rör mig i ett köpcentrum med den uttalande agendan att slå ihjäl tid, oftast i samband med någon form av umgänge med andra honor. För att inte förgås av tristess och känslor av meningslöshet har jag i mobilen skapat en lista på items man lite nödtorftigt skulle kunna kalla "rolig shopping". Helst hade jag bara hängt inne i en matbutik och sonderat koreanska hyllan i dylika sammanhang, men någon gräns på knäpperierna får det väl ändå vara. Dessutom har MOS och liknande infernon väldigt dåligt med just mat, såvida vi inte talar restauranger med högt täckningsbidrag för ägaren. I alla fall, jag har en lista med saker som jag då kan passa på att köpa eftersom de oftast finns i butiker av typen "Åhléns", "Kicks" och/eller "Apoteket". Fördelen med artiklarna är också att även om jag har hemmet fullt av dem, kommer de förr eller senare att gå åt och jag behöver inte bedöva mitt dåliga samvete med en sextona GT efter avslutad tur:

 • Tandborstar
 • Strumpor 
 • Bomullsrondeller
 • Läppbalsam
 • Nagelborste
 • Deo
 • Hårfärg
 • Balsamspray

Faktum är att jag för ett par år sedan drönade runt i två timmar på ett av Berlins finaste varuhus och kom ut med -tada - en balsamspray. En dyr sådan visserligen, men inte lika dyr som alternativshoppingen hade varit. För övrigt skrattade jag gott åt gårdagens kommentar från DDT: "Jag har aldrig gillat att shoppa i någon större utsträckning. Har kommit hem från en treveckorsresa med besök i fem länder med en penna som enda inköp". High ten bitch!

Här köper jag min balsamspray
Det är funktion och socialisering i ett. Testa det du med vettja!

Mvh/
FruEfficientBadass

39 kommentarer:

 1. Aftonblad_surfaren15 november 2018 kl. 08:41

  Klädaffärer går jag enbart i för att testa ut storlekar så man vet vad man får när det beställs second hand från Tradera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart. Aftonblad_surfaren; är det på skoj? För att roa FruEB?

   Radera
  2. Aftonblad_surfaren15 november 2018 kl. 10:37

   Roar mest mig själv när jag surfar på aftonbladet :)

   Radera
 2. Jag har en lång shoppinglista i mobilen, med rubriker på var jag köper dessa saker (tex Biltema, Apoteket, Hööks). Sedan har jag en liten tävling med mig själv, inspirerad från denna blogg, hur länge kan jag stå emot att faktiskt köpa det som står på listan?

  Jag har ju tidigare nämnt mina shorts, som jag klarade av att inte köpa under hela den varma sommaren. Kanske klarar jag ett par år till utan shorts? :-)

  Men när jag tänker på det är nog min största räddning att jag inte har några vänner (typ). Eller iaf ingen vän jag träffar i samband med shopping. De fåtal vänner jag har, är antingen kollegor eller hästfolk. De förstnämnda kostar förvisso en del i AW, men de sistnämnda träffar jag på ridturer och det enda som kostar då är bensinen att ta sig till dem. Weeeh!

  Just nu laddar jag mentalt för årets shoppingfrossa för hästfolk; Sweden International Horse Show. Ska dit en dag och har lovat mig själv att jag får spontanköpa 1 (1) sak samt kolla på att ev köpa en körpisk (haha, med den kommentaren kommer jag aldrig få dejta mer). Återkommer med rapport efteråt om jag klarade av det. För handen på hjärtat, jag har alla grejer jag behöver och mer därtill...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men när jag tänker på det är nog min största räddning att jag inte har några vänner". Bra Ellinor, du tänker "outside of the box" somm an säger på corporate bullshitiska. Jag ska lägga till det i mina "topp 10 sparknep".

   Ett shorttips om du inte är så noga är att klippa av ett par gamla "mjukisbyxor" (med fördel inköpte 2nd hand) och rulla upp benen. Tar trettio sekunder och kombinerat med en schysst klassisk bomullsskjorta och en casual sweater knyten runt axlarna ser du ut som million dollar baby. Det är väl f ö så Hollywoodstjärnorna klär sig (minus skjortan):sparkdräckt från Juicy Couture?

   Radera
  2. Hm... Jag har precis rensat min minimalistiska garderob (så nu har jag exakt 12 tröjor, 3 kjolar och 4 par jeans) och behöll bara ett par mjukisbyxor och de är i fleece. Får kanske nån dag testa på att köpa begagnat men jag är så förbannat bred över låren (46:a) att såna byxor liksom inte finns. Noterbart att jag är 40-42 på överkroppen. :-P Så tveksamt om jag blir nån "million dollar baby" oavsett vad jag drar på mig. Jag är väl mer åt bondmora-hållet.

   Radera
 3. EB - vi gör egen balsamspray. En skvätt Barnängen Volymbalsam + vatten i en fin sprayflaska av finare märke så ser det exklusivt ut. De IGMRska hårmanerna looks dashing - OCH baby IGMRs trasselhår går att reda ut superenkelt med samma spray.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aargh varför kom jag inte på det själv!?! Vad tror du natusan har för täckningsGRAD på den produkten?

   Radera
  2. Alltså det är ju ett lägre hängande äpple än att riva egen pumptvål (vilket vi inte gör. Kör Lidltricket). i och med att det i princip bara är vatten så är den nog ganska god även om det finns andra bisnissis (hrrrm) som troligtvis har betydligt högre.

   Radera
 4. Jag försöker också dämpa ett plötsligt shoppingsug med att besöka ett hyfsat ofarligt ställe och köpa något som i vart fall sannolikt ändå hade handlats förr eller senare.

  Såsom igår då jag valde att gå in på Hemkörning istället för att ta en bussresa till något farligare ställe. Jag behövde ju köpa skorpor...

  Gick ganska bra fast i slutänden fick jag slanta upp 266kr så lite mer än skorpor blev det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemköp,Hemköp, Hemköp!!!

   Inget annat! Jag förstår att Android vill vara hjälpsamt men det finns gränser....

   Radera
  2. "Gick ganska bra fast i slutänden fick jag slanta upp 266kr så lite mer än skorpor blev det." Ikea-syndromet.

   Radera
  3. Lyckligtvis är Hemköp lite ofarligare än Ikea. Inte så stor risk att man råkar komma hem med en oplanerad bokhyllevägg eller soffgrupp....

   Nu blev det lufttorkad skinka, mozzarella och glass som sannolikt med tiden kommer ätas upp. Ingen katastrof alltså men som antishoppingåtgärd var det mindre lyckat.

   Radera
 5. Har väl tur som har ett naturligt litet shoppingsug och aversion mot shoppingcenter (har ännu inte satt min fot på MOS). Men förbrukningsvaror av typ toalettpapper, tandkräm och diskmaskinstabletter till bra pris kan man ju knappast förköpa sig på. Tvivlar dock på att man kan fynda så'na varor i MOS.

  Magnus

  PS. Ska det vara en "sexa G&T"? Minst, eller hur? Personligen är jag ganska enahanda med drinkar: G&T under sommarhalvåret; Dry Martini under vinterhalvåret. Bubblare: Aperol Spritz (sommar), Cosmo (vinter).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste gå igenom MOS för att ta sig till Friends arena. Ska dit första advent och jag fasar redan. Vem pallar att vara där inne egentligen?!

   På drinkkontot gillar nykteristen San Fransisco utan alkohol, men få bartender idag kan göra drinken. Den ska INTE vara illröd, utan hälften röd, hälften gul. *morr*

   Radera
  2. San Fransicso - snyggt röd-gul. Härliga 80-talet! Men är den inte lite söt?

   Magnus

   Radera
  3. En kan faktiskt gå runt MoS, frisk luft och några extra steg vinner en då! /Anna

   Radera
  4. @Magnus. Jag är egentligen ingen drinkmänniska men under pistolhot tar jag en horse's neck på bourbon.

   Radera
  5. @Fru EfficientBadass: Egentligen är jag ingen drinkmänniska heller (men en G&T en varm sommareftermiddag kan vara nedrans god), och framför allt inte en bourbon-drickare, men horse's neck verkar smarrig. Tack för tipset. Denna blogg är en guldgruva!

   Radera
 6. Det gäller att välja sin vänner med omsorg och var man umgås med dem, så Ellinor har ju gjort helt rätt val. :) Nuförtiden skyr jag shoppingcenter som pesten och träffar vänner i skogen (inte alla är troll) eller i simhallen. Perfekt kombo med rörelse och prat. Mitt planlösa shoppande är numera sällsynt och mitt mantra är alltid "var ska jag ha det/passar det till det jag har". Dock lättare att spontanköpa "onödigt" ätbart i form av ost eller annan läckerhet.../C

  SvaraRadera
 7. Tips! Man kan komma in på arenan genom att gå runt MOS på utsidan.
  Jag tröttnade på SHS shopping när allt började bli så hysteriskt för 10-15 år sen. Samma med Falsterbo, förr var veckan lugn fram till onsdag och torsdag, inga köer nånstans och mer som en ”vanlig” tävlingsplats. Nu verkar det ju helt bisarrt mycket folk. Tycker framförallt att det är lite tragiskt när många verkar tycka shoppingen är viktigare än själva tävlingarna :( Var på Dublin Horse Show förra året och där var mässan minimal och allt fokus på hästarna, kändes vettigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta aktiviteter är förknippade med shopping och konsumtion numera och det är lätt att haka på andras vilja att tjäna pengar på våra behov. Det ger en större och snabbare kick än den egentliga officiella aktiviteten. Hur skulle muséer vara utan en egen lite shop? Simhallen utan kafé, något överhuvudtaget utan kafé och/eller butik? Människan är social och så länge man inte umgås i hem, måste man kompensera med andra mötesformer. Man går dessutom hellre på shoppingställen än besöker jobbiga ensamma faster eftersom beroendet av kicken är större än förmågan att leva "rätt". Gamla faster är ju åtminstone delvis jobbig eftersom hon är ensam...

   Att inte göra av med pengar och samtidigt träffa folk är nästan omöjligt. Inte ens nära släkt går alltid att träffa utan att det ska vara i gallerior eller restauranger. Jättetrist utveckling. När jag ber folk komma hem till mig istället frågar de förvånat vad vi ska göra där. Bara prata över en fika eller mat duger inte. Kanske man ska inrätta någon liten butik här i huset med kafé med fikat som är "inne" just nu? Och någon happening så det blir ruljans på folk ute på gatan att titta på? Kära nån, vilka döingar försöker jag umgås med egentligen?

   Och Mall of Scandinavia är ett horribelt ställe. Det är värre än IKEA, där har man i alla fall lärt sig hur man kan gena till utgången innan man stupar av trötthet av alla intryck. /Eva

   Radera
  2. "När jag ber folk komma hem till mig istället frågar de förvånat vad vi ska göra där." Bisarr utveckling. Tacka vet jag på landet i Hälsingland. Då går man förbi grannen och knackar på och sen sitter man inne i köket i tre timmar och pratar, inga konstigheter. Att säga till mina grannar att "ska vi gå och ta ett glas vin på torsdag" hade verkligen mötts med höjda ögonbryn. "Vad menar due, vi ha jö kokkAffe å bulla" (bullbältet).

   Radera
  3. Eva, mina bästa grannar o fikatanter har dött, var av ett utdöende släkte. Saknar deras opretentiösa umgänge i all enkelhet och tysta tröst. Bulle, kaffe och värme slår alla shoppingcentra, gallerior och restauranger i världen./FU

   Radera
 8. Jag blir rädd att jag framställer mig själv i lite för god dager med min minimala shopping här. Man skulle kanske kunna inbilla sig att mitt hem är något slags minimalistisk dröm. Så är tyvärr inte fallet. Sist jag räknade hade jag närmare 60 ljusstakar/värmeljushållare. Det är fan inte rimligt någonstans!
  Skulle gärna skyllt på att jag fått dem av vänner. Men ärligt talat, så många kompisar har jag inte.
  Någon har uppenbarligen släpat in enorma mängder saker i mitt hem och den idioten är troligtvis jag. Minns bara inte hur eller när det hände.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men gud! Det var ju det som hände mig förra hösten! https://efficientbadass.blogspot.com/2017/11/halloweenspecial-det-spokar-pa-landet.html
   Who you gonna call? Ghost busters!

   Radera
  2. Haha! alla är så himla roliga här inne:-)

   Ellinor, vi bor sjukt nära MOS i ett hus, så behöver du ta en paus eller sova i ett gästrum finns det! Fast vi har två vilda barn.

   / Ingrid

   Radera
 9. Jag tycker det är väldigt tråkigt att "shoppa" eller för det mesta iaf. Om jag går förbi verktygshyllorna på clas ohlson / biltema så börjar det klia i fingrarna. Typ "Åh en gängsats skulle jag verkligen vilja ha, det måste man ju liksom ha för att kunna fixa hemma. Och helicoil behövs ju såklart med". Men har ju inte behövt dessa än så tur att jag lyckats hålla mig ifrån att köpa än iaf.

  Missade kommentera igår så gör det nu,
  Man, 27år, sambo och småbarnsförälder, civilingenjör och hittade hit från kronan till miljonen

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Åh en gängsats skulle jag verkligen vilja ha, det måste man ju liksom ha för att kunna fixa hemma. Och helicoil behövs ju såklart med". Är det en manlig motsvarighet till kvinnors förhållande till primer och highlighter på Kicks? Nej mycket märkligt det där att så fort man avlägsnar sig så försvinner behovet. Med ett undantag: Möbeltassar. Jag har ladrig tillräckligt med möbeltassar och glömmer det alltid när jag är på CO.

   Radera
 10. Fru EB, nu skulle jag ha lite kommentarpaus dåra. Men du MÅSTE apropå konsumtion och skönhet lyssna på dagens avsnitt av podden Säker stil. Mein Gott!! Jag står nästan inte ut att lyssna, och idag var det nog rekord i konsumtionsidioti på temat unna sig. Som den allmänt kulturelitistiska människa jag är måste jag understryka att jag inte är någon vanelyssnare, men brukar göra det ibland när jag behöver rensa systemet med att reta upp mig med något hjärndött navelskåderi från huvudstaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. P. S Jo. Några kloka citat från fjolårets nobelpristagare i ekonomi. Men innan dess, hjälp.

   Radera
  2. Ok bara för att du är du ska jag lyssna. Jag kommer att sakna dig. Kommer du att kolla Instagram så att man kan skicka en hälsning?
   Jag vill också säga att jag inte kan kommentera på gårdagens inlägg längre av ngn outgrundlig anledning så ni som ej fått bekräftelse av mamma, jag har läst och myst åt era meddelanden. Nattinatt!

   Radera
  3. Instagram är mitt fikabord! Välkummen(med tjockt L) som vi säger i min del av världen som inte syns knappt i ditt tårtdiagram. Jag tror du ev åkte i en rensning i ett försök att komma ner till 100, men jag har redan ångrat mig så svaa där du. Fö finns det ännu värre avsnitt. Deras värld är så låååååååååångt man kan komma från min, jag lyssnar med samma skräckblandade förtjusning som man ser på exotiska naturprogram. Särskilt minnesvärt är ett avsnitt som handlade om pushpresenter. Jag hade aldrig hört talas om detta och var helt absorberar av fenomenet (eufemism för idiotin). Finns det bara i Stockholm? Är det något för 90-talister?veeeeeeem kom på detta?! Och hur ska en handväska laga ett söndertrasat underlig? Och sedan när blev det jämställdhet att män mutar/belönar kvinnor för barnafödande och kvinnor gladeligen UPPMUNTRAR till detta? Urk, kort sagt. Over & out.

   Radera
  4. Pratar du fortfarande om Stilpodden? Utan läsglasögon för jag förstår runt hälften. Vem lyssnar på stipodden med Sydow & Poret? Kvinnor med yrsel Närke uppenbarligen. Lite som mitt förhållande till Fredagspodden. Jag lovade mig själv i två år att ”det här är sista gången” innan jag lyckades göra slut.

   Radera
 11. Meh ... min kommentar på gårdagens inlägg verkar ha ramlat bort. Nu måste jag alltså minnas vad jag skrev för 10 minuter sedan ... Inte lätt för en förvirrad 50 årig kvinna.

  Jag är inte en akademiker utan jobbar med internationella frakter. Jobbet är kul men det finns ju så mycket kul liv utanför jobbet och jag har ju först nu börjat inse att sparade pengar kan köpa en frihet.

  Sprattlat på som en consumer sucka alldeles för länge. För tio år sedan hände något i mitt huvud (eller i hjärtat kanske) och jag lämnade Stockholm, karriär, krogar och butiker. Flyttade hem till Norrbottens kustland, köpte hund och en liten stuga och blev en skogsmulle.

  Som så många andra så gick färden från hoardertv till minimalism och Konmari. Förra året så började jag spara på allvar.

  Jag hittade dig via Snålcoachen och nu är du mitt morgonnöje. Älskar din självironi och dina tips och ett stort TACK till alla som även gör kommentarsfältet till ett nöje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vare dig det blev Placera-artikel. Anyhow, will passa på att säga att blogger ballar ur lite då och då nu i dagarna. Kommentarer publiceras och syns i mitt admin-läge men syns inte på bloggen, jag kan ibland inte kommentera, ni kan ibland inte kommentera. Att skriva från dator verkar vara mest effektivt. Sen skrev Plina något initierat om att testa annan webbläsare vad vet jag. Har testat att komma i kontakt med bloggers ”hjälpcenter” samt mitt eget hjälpcenter (IGMR), men utan resultat.

   Radera
 12. Gör också listor i mobilen. Fast på saker som bör inhandlas nästa gång jag råkar befinna mig i lämplig affär. Skyr affärer & ber till övre makter att jag aldrig ska behöva gå in i MoS. Särskilt inte nu när jag vet att man kan gå runt :) Har som tur är har jag en snäll make som ordnar matinköpen, även om jag ff får ta hand om inköp av kläder till barnen..
  Försökte i våras umgås med kollegor "på stan" i Gbg. Gick i hasorna på övriga & försökte socialisera, men tillslut stod jag inte ut längre utan gick å köpte en glass.
  Har aldrig kommenterat hör tidigare, kom mig aldrig för igår så kör på idag istället..
  Kvinna, 35 år, gift med två små barn. Jobbar på sjukhus, men har gått ner till 75% sedan första barnet. Hittade hit via annan sparblogg för nåt år sen. Har alltid varit sparsam, eller snarare livrädd för alla typer av lån, och som student blir man då rätt sparsam... Bor i villa i liten by 1,5 mil utanför medelstor svensk stad. En by med goa grannar, som man fastnar i köket hos över en kopp kaffe. Dock sällan bullar, men det är antagligen för att vi är småbarnsföräldrar & att de små brukar tolka bullarna som ett roligare alternativ till middag.
  /LadyRoots

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha skrattar åt din sista mening. En bekant på UD* har rötter i trakterna krinf Färila. När hon kommer hem sitter hon och hennes mamma och spelar kort och fikar med rödvin i finporslinet timmar i sträck medan pappan (lite förvirrad efter en stroke) fnular runt i bakgrunden och ställer samma frågor tretton gånger på rad. Antar att de har chilinötter i sockerskålen.
   *Helt onödig upplysning i syfte att låta en bit av UD-alluren singla ner på en ann

   Radera