Snåla Snickarn - Intro

Jorå s'att. Om oktober månad var min introspektiva månad kommer november att bli min fixelidonamånad för hemmet. Varför?

It looks like crap. Helt ärligt, jag lyckas tack vare minimalism i kombination med dimmad belysning i kombination med vin till gästerna ge sken av en lagom nivå av fräschör. Men häromsistens hade vi besök av ett barn* som frågade min yngsta varför vi hade det så skitigt hemma. Missförstå mig inte, jag satte mig inte ner och grät över detta uttalande för jag har tillräckligt uppfuckat städsinne med självkänsla för att inse att vi inte har per definition skitigt - det barnet (som bor i en nyrenoverad paradvåning några kvarter närmare vattnet) menar att vårt hem är lite...sletet. Men se då om du inte tror mig:

Exhibit 1: Detalj i pardörr vardagsrum (EFTER att min man försökt spika ihop en monsterglipa)

Exhibit 2: Detalj ytterdörr (var tvungen att ta bort en kvadratisk grej för att få på låskåpan och orkade inte med efterarbetet)


Exhibit 3: Garderobsdörr - detalj. Upp me't på Hemnet bara!

Dessutom har våra golv en del övrigt att önska efter årtionden av vad som ser ut att vara barn/hund/utomjordingsslitage, men det känns mer som ett "inför-försäljnings-projekt". Vad gäller snickerierna har jag ju fram till nu fuskat runt en del men nu är det dags att ta dem på allvar. Anledningen varandes att vi hyser gott hopp om att kunna hyra ut vår bostad under åtminstone första hönsåret i Hälsingland. Men då måste bostaden vara i uthyrningsskick och jag bedömer att den inte kommer att vara det förrän följande är på plats:

1/ Uppfräschning snickerier.
2/ Uppfräschning väggfärg i samtliga rum utom sovrummet (som har en tapet som vi först hatade men sen kom att älska).
3/ Kemtvätt av gardiner i vardagsrum och sovrum.
4/ Fix av soffa i vardagsrummet så att det inte ser ut som att ett barn har kräkts över armstödet.**
5/ Ommöblering så att normala människor kan bo i vår lägenhet (inte alla känner sig bekväma med att ha alla klädbyråer i vardagsrummet och stå och byta om tillsammans. Det kan ju tänkas att vi hyr ut till pryda östeuropéer*** till exempel).

Jag har till detta projekt nästan ett helt läsår, d.v.s. fram till nästa vår så det är ingen ko på isen. Men jag har inget bättre för mig och efter att jag googlat filmer av nedan typ började det rycka i målarnerven och tänkte jag att det var lika bra att smida medan järnet var varmt****.


Redan samma kväll jag kom på idén tog jag med mig min tantvagn samt ett barn och åkte kollektivt till DIY-mecka i Stockholm och det visade sig vara en lyckoträff utan dess like. Jag har tidigare bara hängt där under villaåren a.k.a. the emprisoned years, och då var man ju tvungen att stå och trängas med alla andra svenne bananer en lördag förmiddag under sommarhalvåret. En måndagkväll i oktober var jag i princip själv där och kunde kidnappa en personal - som var avslappnad och trevlig - som likt en personal shopper gick med mig och hjälpte mig att hitta precis allt på listan. Som medlem i SKB har jag också 15-20% på alla lagerförda varor så om jag inte behöver köpa på mig mer färg kommer del ett (se nedan) i renoveringsprojektet kommer att gå på 1 262kr. Detta eftersom arbetskostnaden kostar gratis.*****

Återkommer med uppföljning. Jag vet, det är hur spännande som helst.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Tänk alltid igenom konsekvenserna innan ni bjuder hem ett barn.
** Vilket inte stämmer, det är minst tre barn som kräkts på vårt armstöd.
*** Magnus, böjning ink. accent är kollad.
**** What's with the porn music i alla hantverkarfilmer?
***** Jag.

33 kommentarer:

 1. Kul ha tid med sånt där. Den där ytterdörren har ju mycke potential!

  SvaraRadera
 2. Kemtvätt av gardiner!?Har ni några? Och i såna fall, varför gardiner som måste kemtvättas? Skicka något på kemtvätt, tänk på miljön, kostnaden. Är det verkligen sant?
  Den där skitungen ni hade hemma hos er, Kan få som i "Havets hjältar" ramla av lyxkryssaren och bli räddad av råbarkade sjöbusar sen kommer ungen aldrig klaga mer. Eller skicka ungen till mig i min lilla sletna hyresetta på landet, jag har ett förråd ungen kan få sova i.Lite mat kan väl människobarnet få om det bättrar sig./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså den där "skitungen" rår ju inte för att den är bortskämd. Men fy vad jag skulle skämmas om jag var förälder. Vilket praktfiasko uppfostrat en sån "brat". Förhoppningsvis är det inte försent att korrigera ännu. Nästa vända till Thailand skickar man iväg ungen att jobba på risfälten och bo i hydda med stampat jordgolv. Det skulle ge lite perspektiv...

   Radera
  2. Min tanke var faktiskt att det skulle kunna ha tänkts (men inte sagts kanske) av många barn (inklusive mig själv) med den bakgrund jag har och då hör jag inte till de bortskämda precis. Det du visat upp Fru EB, är precis den bild jag fick av Stockholm när jag flyttade hit. Folk hade de lite schavigt hemma, främst i gamla innerstadslägenheter, något jag var helt ovan vid. Där jag kommer ifrån är hemmet första prioritet och allt är alltid fixat, allt i bästa skick. Så jag har kommit att tolka lite schavighet som tecken på en högre bildningsnivå, eftersom alla perfekta hem jag är van vid i Norrbotten innehas av uppenbar arbetarklass. Nu bor jag i hundra år gammalt hus, en fönsterkarm är lite fuktskadad och färgen flagnad och folk från norr som hälsar på, tycker jag gått ned mig alldeles rent boendemässigt. Ha gamla "ladugårdsnycklar" till flera gammeldörrar, ja kära nån vad "fattigt" och bonnigt jag lever, tycker de alltså om min boning i fina landshövdingehuset, K-märkt och allt.

   Nä, jag säger som Tomas Tranströmer: "Vi ställde upp och visade våra hem. Besökaren tänkte: Ni bor bra. Slummen finns invärtes i eder." Men lite omvänt då här eller hur man väljer att se det. /Eva

   Radera
  3. Jag såg det också mer som ett barns spontana kommentar utan eftertanke än någon sorts bortskämdhet.

   Nu är ungen nog ingen norrlänning man man får ju ställa det i relation till vad man är van vid. Jag kommer alltid att komma ihåg min reaktion till min första lägenhet i Göteborgs miljonprogramsområden, vilken shock att folk bodde så. För att inte tala om att jag tackade nej till att flytta därifrån till ett av de där k-märkta sunkiga landshövdingehusen som var populära i Majorna för den var så sliten och bostadsbolaget hade inga tankar på att fixa den.

   Radera
  4. Plina, du ville inte till landshövdingehuset?! De är ju så fina, det vackraste med Göteborg! Okej, de var/är sunkiga. Min lägenhet var riktigt sunkig när jag flyttade in, långt värre än den jag bytte ifrån, som faktiskt var från miljonprogrammet. Men så mycket mysigare, så gammalt och vackert med villaägaren omkring, mer liknande det liv jag kom ifrån. Nå, glad nu över nytt fräscht badrum i alla fall. I övrigt inte mycket gjort här sedan ryska revolutionen och en liten badrumsinstallation 1968. Att fixa här skulle kosta mer än skjortan. ;) Känner igen chocken från den första tiden i miljonprogrammet söder om Stockholm. Fick tillfälliga hudutslag och mådde illa i tunnelbanan, metallsmak i munnen. Klotter och nedgångna byggnader, sunkigt även bland folk i innerstan, ja värre ibland! Smutsigt överallt. Och alla kramade varandra, alltså kramade folk de inte kände, mig också! Kulturkrock en masse. Hade då aldrig kramat någon utanför familjen. Tror man är en betydligt rikare "fattig" på landsbygden, den allmänna boendestandarden är högre där. /Eva

   Radera
  5. Jag hade gärnat flyttat dit om det hade varit någorlunda modernt i badrums- och köksväg men tänkte att det borde ju dyka upp fler lägenheter. Kort därefter fick jag en etta i Johannesberg som var ok standardmässigt förutom att den var lite lyhörd. Jag har nog haft relativt tur med mina lägenheter. I Stockholm hyrde jag en etta på Rådmansgatan efter hyresvärden kontaktade mig när jag var på väg från Norrland för att kolla på en annan lägenhet utanför tullarna så vi bestämde träff innan dess och jag hade kontraktet klart 10 min efter att jag träffat killen.

   Radera
  6. Idag har jag lärt mig ett nytt ord jag kan stoltsera med när jag träffar mina fellow pensionärer på Arkitektmuseets (muséets? muséts? musets? Jag är rädd för mäster Magnus) vänner: Landshövdingshus. Var tvungen att bildgoogla.

   En liten kommentar med risk att göra mig osams med alla på västkusten ink. min egen släkt: Det är ju lite sjavigare där överlag. Min egen teori är att det har med saltet att göra. Allt verkar liksom flaga.

   Radera
 3. Jag är ju mycket för hemmafix och hamnar ofta i flow ( https://www.ted.com/talks/mihaly_csikszentmihalyi_on_flow?language=sv ) när målarpenseln sveper likt en sommarhimmelsvala över väggarna.

  Det som fångade mitt intresse här är klädsituationen i vardagsrummet. Berätta mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så det är så han ser ut polacken med det ostavnignsbara namnet.

   Alltså, vi hade av dörrtekniska skäl våra klädbyråer i vardagsrummet, vilket också var lite trevligt eftersom vi då fick möjlighet att umgås några minuter på morgonen, flasha lite kött ut mot gatan (bor längst ner) och placera coffee table books och ljus på. Men nu fick det räcka - byråerna är tillbaka i sovrummet.

   Radera
  2. Vad är dörrtekniska skäl?

   Radera
  3. Jag visste att du skulle fråga det. Jag kan inte förklara. Det blir okulärbesiktning framgent.

   Radera
  4. Mystiken tätnar och jag tycker det är jobbigt att inte veta. Men den som väntar på något gott.

   Radera
  5. Att (ännu) inte veta, det är vad som ger livet mening. Vad kommer du göra när du har alla svar? ;) /Eva

   Radera
 4. Inte behöver du fixa för att hyra ut. Jag har hyrt ut min lägenhet och tjänar lite på.den varje månad och den var såååå sliten på väggarna efter att ha bott där länge med både småbarn och hund och katter som klöst sönder tapeterna på många ställen. Jag hade spacklat lite,men kom mig inte för att göra mer. Min hyresgäst köpte färg och tapeter och frågade om han fick fixa lite. Javiss sa jag. Han hyr i två år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart, du behöver inte ens fixa själv. Kanske hyresgästen är riktigt händig och har god smak. Uppenbarligen en skötsam person i alla fall. Tänk om andrahandshyresgäster fixade ett boende-cv likt arbetssökanden, händighet och fix skulle gynna uthyraren mycket, inte minst tryggheten att hemmet sköts om.

   Radera
  2. Kenske. Men enligt en snurra på nätet ska vi kunna ta uppåt 30 papp brutto i månaden utan att råka i klammeri med hyresnämnden och de kunder agenturen vänder sig till är expats, ambassadfolk e d och jag tror inte att de har ambitionen att ställa sig med målarburken (fördomsfullt kanske). Jag gör better safe than sorry i det här fallet och i skrivande stund är jag uppe i runt 5 000 kronor i inköp, vilket skulle tjänas in under första veckan. Och liksom IGMR tycker jag att det är mycket terapeutiskt att måla även om jag är mer rollertypen. Man kan säkert dra psykologiska växlar på det här - den bejakande skavankpersonligheten eller den ängsliga som maniskt vill täcka över.

   Radera
 5. Men ni har ju jättefint och mysigt hemma! Nu har jag aldrig varit i någon paradvåning i dina hoods iof men de känns ju som undantaget på denna jord. Sen är det klart att vissa ställen har man ju som man själv stör sig på och jäklars vad härligt det är att få sånt fixat.

  Ditt inlägg touchar också något som jag själv funderar över. Nämligen hur barnen eventuellt kan påverkas av att jag som förälder väljer en något annorlunda livsstil än grannar. Först vill jag bara säga att jag inte på något vis tror att mina barn inte får allt de behöver för en bra uppväxt. Men i RELATION till andra kanske de ser sig själva som att de har mindre. Just detta att jämföra sig är ju väldigt mänskligt och om vi märker att vi har mindre kan det få oss att må dåligt. Ser faktiskt detta som en anledning att flytta därifrån vi bor nu.

  Å andra sidan växte jag själv upp och hade det inte bäst ställt materiellt sett. Absolut inte dåligt men ändå bodde i lägenhet när många andra bodde i hus etc. Har inte påverkat mig en sekund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Katarina: "Sen är det klart att vissa ställen har man ju som man själv stör sig på och jäklars vad härligt det är att få sånt fixat". Ja visst är det härligt! Nu tog vi (jag) tag en gammal el-surdeg. I ett av takuttagen stack det bara ut lite sladdar och vi har aldrig kommit till skott med lampa över matbordet. VIlket resulterat i många tända ljus på vinterhalvåret vilket är trevligt men ibland vill man ha en lätt allmänbelysning för att undvika strömavbrottskänslan. Dessutom stod dimmern i spis-delen av köket och fladdrade vilket störde oss någon oterhört. In med elektriker_Nisse och tjoff, fixat på en timme. Snålfan i mig kunde emellertid inte låta bli att mysa över att min rislampa från IKEA kostade 29 kronor. F.ö. är jag väldigt kinkig med ljussättning och i min mening är det denna rislampa och PS som duger som allmänbelysning i ett kök - jag avskyr att bli bländad. Dimmerspots är ju annars det bästa, men kanske inte så mysigt över köksbord.

   Radera
  2. Belysning har varit vår akilleshäl. Det har handlats armaturer, ljuskällor och förstås dimmers till alla boenden! Köket tänds när vi närmar oss huset och om kameraövervakningen upptäcker någon på tomten. Ja du hör - det har inte varit gratis.

   Radera
  3. En ljusnörd, underbart! Om jag hade fått välja om min karriär från scratch hade jag blivit elektriker inriktning ljusdesign, lätt. Att möblera ett rum med ljus, det är en hobby för livet. Bra business också, har en kompis som sysslar med detta och han går inte arbetslös om man säger så. Tjänar betydligt bättre än gängse tjänsteman på UD också skulle jag tro.

   Radera
  4. Vad hindrar dig? :)

   Radera
  5. Jag med! Det är så mycke crappy ljussättning helt i onödan. Det finns potential.:)
   Jag sitter och kopplar lite LED-lampor som hobby nu. El och ljus är en så skön kombination av logik och estetik eller vad man ska säga.

   Radera
  6. @Anna: Aoutch, hade hoppats att ingen skulle poka mig med den nålen. Ingenting antar jag. Aaargh, nu har jag fått den där i huvet också.
   @Kaktus: Jag är helt övertygad om att dålig och deppig ljussättning leder til depression. Tror till och med att jag läst att bra inomhusbelysning på vinterhalvåret är bra för humöret. "El och ljus är en så skön kombination av logik och estetik eller vad man ska säga." Mmm... verkligen! Min vän elektrikern som numer är ljusarkitekt är verkligen en konstnär. Fast händig. En händig konstnär.

   Radera
  7. Det kanske är svårare än det verkar.

   Radera
  8. I väntan på att du blir färdig ljusarkitekt, har din vän vägarna förbi Östergötland nångång? :)

   Radera
  9. Han är överallt. Han har f ö gjort ljuskonst i nya pendeltågsutrymmena i Sthlm. På riktigt- han gör också privatbostäder och är du intresserad och gärna offrar ditt nest egg mot kick ass snyggast i östergötland belysning kan jag maila kontaktuppgifterna.

   Radera
 6. Hej, vet du vad en heloc(home equtiy line of credit) och kan man använda den för att betala av sitt lån snabbare? finns det ens i sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heloc är nåt som amerikanska banker har kommit på. Det innebär i princip att du kan öka ditt bolån när du behöver.

   Radera
  2. Men det betyder väl att man kan få använda de pengar man har fått bundna i sitt boende? Finns det något liknande i Sverige?

   Radera
  3. I Sverige höjer vi ju bara våra bolån allt vad vi får för banken.

   Radera