En dikt om Rusta

Apropå inlägget från häromdagen om att alla fått det bättre men 1% har dragit iväg bland annat på grund av globaliseringen och färre krig*; Steven Pinker menar ju att ämnet ojämlikhet i världen är "en signaturfråga för vänstern". Jag säger där pass, då jag är så patologiskt ointresserad av partipolitik att det enbart är det sociala trycket som får mig att över huvud taget rösta. Min uppfattning är att ideologier ibland/ofta/alltid stelnar i obsoleta värdegrunder och sällan/aldrig förmår utvecklas organiskt med samtiden, exempelvis då ny forskning presenteras eller när förutsättningar på annat sätt ändras.**

Men om det är så att jag trampat de läsare som klassificerar sig som vänster på tårna (d.v.s ni som inte blev upprörda när jag sa E-orden häromsistens***) kommer här en i partipolitiken så uppskattad pudel, ett par strofer av er egen huspoet, trädgårdsromantikern Göran Greider****:

"Och vargen sätter sig nu i rörelse, miltals, tyst genom skogarna.
När han kommer till staden förintar han allra först Rusta.
Sedan ICA Maxi.
Slutligen IKEA.
Det som ska bli den stora handelsplatsen.
Den som suger märg, och ben, ur hundra små lanthandlare."Mmm poesi. Så vackert, så expressivt och så...fullständigt osäljbart. Det är med fingerspitzgefühl han genom vargarnas blick illustrerar hur köpladorna av egen kraft tar död på den fryntlige lanthandlaren. Ni minns kanske hur jag tidigare skrivit om hur hundratals, ja kanske tusentals värdshus försvann i Sverige när bilen kom och folk inte behövde vila sina hästar över natt? Jag tänkte att även värdshusvärdarna kunde få sig en släng av diktarsleven eftersom de, till skillnad från alla ICA-handlare i avfolkningsort, nu glömts bort:

"Likt snirklande armar
Greppande, gripande
Tyst ringlar gasolormen leende in
I vårt gemyt i vårt gryt i vår bar i vår boning
Värdshusvärden är död, ej målgrupp för kloning"

Anledningen till att jag lyssnade på Greiders strofer var att jag genom familjen IGMR fick tipset om en podd vid namn "Staden - En podcast om arkitektur, stadens utveckling och hela arbetet med att skrapa lite på fasaden", med Dan Hallemar (redaktör Arkitektur Förlag) och Håkan Forsell (urbanhistoriker och författare), två välartikulerade personer som kombinerar kognitiv pregnans och en snudd på överjordisk förmåga att få ämnena att flyta. Därtill välavvägda musikval i slutet av varje avsnitt och diskret spons. Mitt hjärta tog ett extra glädjeskutt när jag dessutom fann ett avsnitt om det ställe vi ska flytta till i sommar ho ho hooo vad sköj det var. Bara tanken på dessa två intellektuella storstadsbor spatserandes på stora torget jämte Gök-Olle, Buska-Lars och Knabbe Kålrot gjorde mig yr av glädje. Jag är således helt fast. Efter det avsnitt som Hr & Fru IGMR rekommenderade (#53 Bostadens Filosofi) kastade jag mig över #61 Staden - Shopping! Och det var här jag fick lyss till Greider.

Det som slår mig är att ett ämne (ex. "shopping") har att vinna på att korsköras med ett annat. I det här fallet arkitektur och den urbana utformningen. Det blir som att börja lära sig om ämnena i 3D. Det här verkar vara min nya favoritpodd för ett tag framöver så vill du vara med och leka får du faktiskt ta och börja lyssna du med. Nej jag bara skojar. Du får inte vara med och leka oavsett, men lyssna gärna på podden för guds skull, åtminstone om du vill kunna bära din svarta polotröja med högburet hufvud framöver. Har lagt till den under flik "podtips" också.

Mvh/
FruEfficientBadass


* Fulfotat ur Roslings Factfulness:


** Meritokrati åt folket! Eeh, vasa? Vilka som ska styra landet? Men JAG såklart, flankerad er. Storugglan & Kaktus blir talespersoner ekonomi& näringsliv, Eva blir talesperson kultur & flummeri andliga frågor, IGMR miljö, Plina roddar UD & Morsan får infrastruktur.  Visst har vi även några pedagoger som kan få ordning på skolan bland läsarna? 
*** ETC, Ehrenberg
**** Och dagarna är som små sekler, AB Förlag, 2012. Den fick fin kritik av Aftonbladet när den kom. För övrigt den tidning där Göran Greider jobbade på vid tidpunkten för diktsamlingens publicering.

57 kommentarer:

 1. Det är skrämmande hur mycket stadsutveckling sker utifrån ett konsumtionsperspektiv. Levande stadskärna = shopping. Förändringen att mindre butiker i centrumhandeln gett vika åt externhandeln, större shopping center med parkeringshav, börjar nu leda till att även externhandeln börjar ge vika åt e-handeln. Det blir mest tydligt i mindre städer då storstäder har ett större konsumentunderlag centralt och folk inte har bil i samma utsträckning. Politiker är livrädda för att missa etableringar och gör allt för att blidka näringslivet. Tänk om Biltemas nya köplada lägger sig i grannkommunen istället?? Huuga!
  /Mvh Samhällsplaneraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir intressant hur retaildöden kommer slå mot dessa kommuner. Den kommer och det går snabbt nu. Amazon dundrar snart in i Sverige...

   Mvh Retailern

   Radera
  2. Jag skulle säga glesbygden redan använder internethandel till det mesta så det enda amazon kan bidra med är sänkta priser.

   Personligen älskar jag internethandeln och bojkottar köplador om det bara går. Jag hade en diskussion för några år sedan med Ikea som ville att jag skulle åka och hämta någon del som inte var i paketet ute i Malmös köpladaträsk. Jag berättade att jag beställt på internet för jag inte hade någon lust att krångla mig dit, läs åka buss eller hyra bil, utan jag ville ha det per post. Efter lite diskussion så skickade de delarna.

   Radera
  3. Helt enig. Jag köper i princip allt, förutom mat och lite renovering, online.

   Radera
  4. @Plina: De största näthandlarna är stockholmarna, ironiskt nog (även sett i %).

   Radera
  5. @FruEB - Är inte ett dugg förvånad. Jag bor så centralt som man kan i Malmö och handlar så mycket som jag kan via nätet.

   Jag har handlat en del som skickats till pappa i obygden (som de ska ta med när de kommer till jul) och leveranstiderna är fantastiska i många fall med tanke på var de bor.

   Radera
  6. Handlar även jag det mesta online. Stod i kö på Clas Ohlsons i lördags i säkert 5 min, det var ingen höjdare. Sjukt stressade människor.

   Radera
  7. Skillnaden med Amazon blir bikuporna och drönarleveranserna. Billigare kan en anta.

   Radera
  8. @FlowFI: Clas O levererar via Mathem numera, upptäckte jag nära jag skulle köpa papper till skrivaren. Så nu behöver jag ALDRIG besöka det stället igen hurra!

   Radera
  9. @Fru EB Mathem levererar tyvärr inte ute i bushen som jag bor i! Vi har alltså lantbrevbärare, det är lite coolt!

   Radera
  10. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare.
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Kul att du gillar! Det känns som att dra på sig en varm och go tröja att lyssna på detta radarpar.

  SvaraRadera
 3. Kommer att tänka på SVT dokumentären Resten av Sverige med Po Tidholm. Sevärt om än lite extremt. Avsnittet om Ikea i Haparanda som visar att den där shoppingen kanske inte alls är lösningen på allt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh gulliga Po Tidholm... :) Man kan bli vänster bara av hans engagemang. Men FruEB, gillar verkligen detta du skrev:

   "Min uppfattning är att ideologier ibland/ofta/alltid stelnar i obsoleta värdegrunder och sällan/aldrig förmår utvecklas organiskt med samtiden, exempelvis då ny forskning presenteras eller när förutsättningar på annat sätt ändras."

   Klokt, håller helt med. Du låter mer konservativ än liberal, vilket jag trodde att du faktiskt var. Utvecklas organiskt med samtiden... konservatism, konservatism! Så befriat från teknikreligion och snäv rationalitet och kortsiktigt nyttotänk. Du borde skriva en dikt om det där. Men Storugglan som du ville göra till talesperson, delar han verkligen detta tänk? Han verkar tro på teknikens undergörande verkan, på ökad kontroll osv. Läste hans svar i förrförra inlägget. Blev mållös och svarade inte. Se till att han talar med Plina också. Det behövs lite sans och balans. Har nu förstått att inte ens Storugglan är perfekt, blev omtumlad minst sagt.

   Jo just jag...varande norrbottning och född i Haparanda så har jag ju följt det där med Ikea där lite granna. Själva centrum är liksom dött, därtill finns där en stort uppgrävt nu vattenfyllt hål. Visst, Ikea gav några arbetstillfällen, men det verkar som man trott att allt bara ska ordna sig genom yttre medel, det verkar ha blivit en norrbottnisk specialitet detta med att vänta på yttre frälsare. Inte är det konstigt att norrbottensprofilen Bengt Pohjanen säger att Tornedalen gränsar till Gud...haha det finns någon inbyggd religiositet i hela synsättet att vänta på yttre hjälp och lita på övermakten och utländska (stockholmare inräknade) gubbar som besöker "bönderna" i kostym och snackar affärer. /Eva

   Radera
  2. @Eva: Jag lämnar min politiska diagnos åt proffsen d.v.s. dig. Jag blir nyfiken: Är det jobbigt att ofta bli besviken på människor du piedestalerat eller har du vant dig med tiden?

   Radera
  3. Jag har inte vant mig ännu, det har hittills hänt så sällan att jag piedestalerat någon. Jag brukar oftast själv inta högsta platsen, konkurrensen är så liten och det är svårt att passera mina kriterier. Så om någon ändå gör det och jag då upptäcker att jag missbedömt läget, skadar det min goda självbild. Tänker att jag ju är så omdömesgill... Undrar sedan i förrgår om jag är något av det jag tror om mig själv, sorgligt om det inte är så, eftersom jag har så goda föresatser. Först halvguden Eric Schüldt och dagen därpå Storugglan den Vise. Måste tänka på hjärtat! ;) /Eva

   Radera
  4. Förresten, antar att du Storugglan har hökögon på denna blogg och läser här. Förstår vad du skrev om det där med artikeln tidigare, det var ju ett missförstånd från min sida förstår jag. Men då presenterade du din tekniktro och vårt behov av ökad kontroll. Moral var snarare något du kunde tycka var intressant som en slags middagskonversation, "Vad är moralens räckvidd?" Hmm, vi befinner oss på olika planeter kanske? Nu tror jag ju inte på "högre" moral som det allena saliggörande för samhällets fortbestånd. God moral ger i bästa fall ökad insikt om människans brister och egocentricitet däremot. Tror inte vi kan lösa denna brist själva genom att bli "goda" samhällsmedborgare.

   Men erkännandet bör leda till någon typ av ödmjukhet. Den ödmjukheten är förstås inte kortsiktigt lönsam, tvärtom kan den tvärbromsa samhällsmaskinen och sätta käppar i de ekonomiska hjulen. Inte heller driver den någon vinststyrd teknikutveckling. Ödmjukhet är motsatsen till snäv nytta och kall rationalitet. Moralens räckvidd sträcker sig för övrigt till det där med att man bör älska sin nästa som sig själv. /Eva

   Radera
  5. @Eva: Jag tror kanske inte att vi riktigt är på samma planet (även om ingen av oss nu för tiden kan fördra Eric Schüldt, dock av olika skäl, tror jag - för min del är det hans upptagenhet med sin egen röst och sina egna andliga gnissel).

   I min ungdom läste jag (i översättning) Turgenjev, Tjernysjevskij och Dostojevskij. I just denna ordning, då den ena ledde vidare till den andre. Befann mig nog först på Tjernysjevskijs planet, sedan Dostojevskijs och undrar om jag inte nu, sent om sider, hittat tillbaka Turgenjevs. Jag tror du förstår vad jag menar.

   Radera
  6. Ja, på senaste livepoddsamtalet inledde han med "välkommen till min 40-årskris". Har flera gånger funderat på att skriva till honom att han lämnar ut sig alldeles för mycket. (Han har svarat på tidigare mail om andra saker.) I intervjun med Helena Granström i Expressenpodden 60 min i juli gick han på tok för långt, skulle nästan kalla samtalet för -laget i stället. Jag förstår honom väl, är lik honom. Men, man stoppar innan saker går överstyr vad gäller intimitet med personer som inte ingår i den privata sfären. Hans behov verkar dessvärre enorma. Får lite moderskänslor...

   Kul minsann att du läst en massa ryssar. Hur i all sin dar kunde du veta att jag skulle förstå det där? Har jag outat min ryskkunskaper tidigare? Och du är tillbaka till Turgenev, jaha ja, jo minsann en liberal på den tiden det fanns fog för det, något fanns att bli befriad från. Men han verkar ha varit sorgset och melankoliskt lagd. All kärlek i romanerna går i stöpet, så även i hans personliga liv. Men han skriver riktigt bra romaner om den överflödiga människan, nihilisten och idealisten. Gillade Rudin, Ett Adelsbo, Min första kärlek, Asja, Elena, och Fäder och söner mycket. Läste dem på ryska förstås! ;) /Eva

   Radera
  7. Eva, du har läst ryska och uppenbarligen även Dostojevskij. Resten följer på det.

   Radera
 4. Kom att tänka på detta inlägg från Malena Ernman angående shopping.

  https://www.facebook.com/malenaernman/photos/a.10153147698185731/10156526851705731/?type=3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okaj. Jag köper att bilden är effektiv (om syftet är att skrämma upp omgivningen vilket verkar vara en familjen Ernmanhobby). Men jag får klåda på kroppen varje gång jag ser random väderfenomen bli kvitto på apokalypsen. Jag motsäger givetvis inte det faktum att vi släpper ut för mycket koldioxid i atmosfären. Men det blir smått komiskt när svenne banan ska börja dra slutsatser utifrån okulärbesiktning av sin närmiljö. Tänker på katastrofrullen "Day after tomorrow". "Vi förespådde att istiden skulle komma om 30 000 år men det var fel, det var 30 år! NEJ! Vi räknade fel på några kommatecken, den kommer om TRE DAR!".

   En sak om det balanserades med anekdotiska berättelser från motsatta fenomen. Bara senaste veckan en bekant i Boston som "inte känner igen sig i klimatet längre, vintrarna är helt annorlunda sedan 90-talet." Okej, varmare då? "Nej, kallare. Vintern kommer tidigare och lämnar senare". Eller det faktum att Stockholms kajplatser har problem eftersom vattennivåerna sjunker. Många Facebookinlägg om det? Jag menar inte att dessa fenomen ska tas som intäkt för att allt är bra eller att klimatet är stabilt (klimat är sällan det, med eller utan koldioxidutsläpp). Men jag tycker att det kan vara bra att ha i bakhuvudet att de bildbevis som presenteras av allmänheten eller TV-meteorologer (vars utbildning i regel inte inbegriper de kunskaper i fysik/kemi du behöver för att med trovärdighet kunna uttala dig om "klimat", inte bara "väder") borde balanseras med dito anekdoter från de som er motsatsen för att inte eskalera den redan rådande klimatpaniken som i bästa fall leder till svenne banans behov av terapi (4real) och i värsta fall i en känsla v hopplöshet och "världen går ändå under, jag kan lika gärna köpa kinaplast". M a o varken Ernman Sr eller Jr kommer att bli miljöpolitisk talesman i min nya regering.

   Radera
  2. "Men det blir smått komiskt när svenne banan ska börja dra slutsatser utifrån okulärbesiktning av sin närmiljö. Tänker på katastrofrullen "Day after tomorrow". "Vi förespådde att istiden skulle komma om 30 000 år men det var fel, det var 30 år! NEJ! Vi räknade fel på några kommatecken, den kommer om TRE DAR!"."

   Haha, jag döör. Älskar Day after tomorrow, alla vet väl att klimatet är en sjukt jobbigt och otrevlig jäkel? Out to get ya!

   Och det är "värsta vintern någonsin är här". Med "någonsin" menar man på de senaste 150 åren vi mätt vädret. Hade varit intressant med en graf över klimatet de senaste 4 000 000 000 åren för att få en jämförelse.
   Förnekar inte heller mänsklighetens påverkan på klimatet, men stör mig också på slutsatserna ibland. Åter igen har vi människor så svårt att längre än vår korta existens här på jorden.

   Radera
  3. Om du säger emot eller vill diskutera alternativ - som du gör här - anses du vara "klimatförnekare". Har du hört: Förneka klimat? Är det ens ett intressant retoriskt grepp?
   Här kan vi tala om stämplar som används både flitigt och extremt enahanda av dessa personer.
   Det väl Bush Jr sa, "if you are not with us, you are against us" och det verkar rörelsen, speciellt i Sverige, ha anammat helt och fullt, även fast idéen kom från deras motståndarläger. Så se fram emot att bli bekämpad FruEB.

   Radera
  4. Ja så är det väl. Även om jag inte förnekar att människan släpper ut mer koldioxid än som är lämpligt är väl all form av ej 100% rättning i leden ink tro på tt sommarens värme (i europa) är en sneak peak av nästa års apokalyps (eller förlåt, den apokalyps vi har att vänta om fem år) synonymt med klimatförnekelse/djävulsdyrkan. Men det är inte så lätt för folk. De ska hålla reda på alla producenterbjudanden och göra en vettig prioritering emellan dessa, engagera sig i olika sociala medier och därtill se till att hålla sig snygga när de skottar snö på uppfarterna (för det är väl bara klimatförnekare som använder snöslunga?). Tur att jag är bäst och alltid har rätt, då slipper man sömnbesvär.

   Radera
  5. Och för att undvika att få hundbajs hem i brevlådan (har nog med hundbajs som det är): Jag motsätter mig INTE det faktum att vi släpper ut för mycket koldioxid. Men jag ogillar det Rosling kallar "Akutinstinkten" och den stress och känsla av kris som utlöses hos människor när det ständigt förmedlas en överdramatisk uppfattning om världen. Fördelen med att leva i en demokrati med yttrandefrihet är att man kan diskutera saker utan att för den skull ge avkall på action. Därför är jag nyfiken på det här till synes fishy reportaget med avsändaren "SweTV". Ser mycket hemmasnickrat ut och hyser otvivelaktiga Illuminatikonspiratoriska idéer (FN söker världsherravälde etc). Men Lars Bern känns enligt mig trovärdig, om än gammal (han har väl inte så mycket karriär att förlora kan en tänka). Jag kände inte till honom sedan tidigare. Någon som är mer insatt än jag får gärna ge mig fler ledtrådar. Är han köpt eller ej? Och i så fall, av vem?

   https://www.youtube.com/watch?v=h2SeZiKjzYk&t=28s

   Radera
  6. Du ser, det är redan 49 000 personer som har blivit vilseledda.

   Och som SVT själva anger angående sina nyheter:
   "SVT Nyheter ska bedriva nyhetsarbetet så att människor uppfattar oss som trovärdiga. Vi gör noggrann research och ställer krav på oss själva att hålla en balanserad ton i vår presentation. Det ska gå att lita på SVT."

   Observera ordvalet "uppfattar oss som trovärdiga" - det behöver alltså inte vara sant, det som presenteras behöver bara uppfattas som något som inte är icke-trovärdigt.

   En del utrikes-korrar (alla?) är ju av den uppfattningen att de inte behöver uppfylla kraven på rapporteringen (staturerna i sändningstillståndet) för det gäller ju bara i Sverige och de utrikes-korrarna alltså) befinner sig ju bevisligen inte i Sverige........

   Radera
  7. ugh.. Ernman tur att hon inte är med i din regering, en person som kör järnet på "Fearmongering" (google it!) och anekdotisk bevisföring. Jag har så svårt att förstå varför gemene man (ta min generaliseringen med en skopa salt), pratar om stora komplicerade frågor, exempelvis miljö, och baserar hela sin världsbild på att sommaren var varm i stockholm därför kommer jorden gå under. Hua.

   Och för att göra en parallell till mitt expertisområde som är Finans och investeringar. För att utröna om det är skicklighet eller slump om man är duktig på investeringar så tänk på att det krävs 20 år av att konsekvent slå index för att utesluta slumpen. Jag vet iaf vad jag väljer =)
   /A

   Radera
  8. @FEB: "Men Lars Bern känns enligt mig trovärdig". Du kan nog göra din egen research.

   Radera
  9. @Anonym 17:05: Jag trodde aldrig jag skulle säga detta men jag blir alltmer anti public service. Opartisk rapportering? Yeah right. För några år sedan fruktade de stora nyhetsinstitutionerna att en eller två jättar skulle ta över rubbet och man talade om "vikten av demokratisk nyhetsförmedling". Idag har pendeln slagit över och vem som helst kan ladda upp vad de vill d.v.s. total demokrati. Då är samma institutioner missnöjda och hävdar att de behövs för att främja det goda samtalet wuäwuä. Detta hade jag trott på om det inte vore för a) Avsaknaden av det goda samtalet (se FFFs inlägg om reklam i veckan och se klippet från Graffman som berättar att hon under sin TV-tid såg debattledare plocka ihop de absoluta meningsmotståndarna inför ett debattprogram, inte för att skapa en konstruktiv dialog utan för ökad "nerv"). De senaste veckorna har TV varit fulla av klimat-profetior men har vi någon ekomodernistisk förespråkare med ett mer pragmatiskt sätt att se på miljöproblemen i rutan typ en svensk Stewart Brand eller John Asafu-Adjaye? Nej! Men vi kan rapportera live från när Malena Ernmans dotter sitter och lipar utanför riktsdagshuset. Jag saknar ett vuxet samtal! b) det faktum att SVT-medarbetarna till 53% röstar MP. Inget ont om MP (eller...fast annat avsnitt), men jag har lite svårt att skriva under på opartisk rapportering om majoriteten av nyhetsproducenterna röstar på ett minoritetsparti. M a o att konsumera public service är bara snäppet mer intressant än att titta på testbilden (som f ö har försvunnit?). Om några år när de värsta avarterna av gräsrotsrapportering fasats ut och slipats ner, tror jag att vi kommer att ha ett mer kvalitativt nyhetsflöde. Som Wiki, fast mer snabbrörligt. The ingenuity of mankind.

   Radera
 5. Fru EB! Får jag be om råd? Jag står inför ett yrkesval. Bakgrund; 26 år gammal och pluggat 5 år. Jobbat på olika projektanställningar i 1,5 år hos samma arbetsgivare och höjt min lön en del under den tiden. Har nu blivit erbjuden ett annat jobb hos annan arbetsgivare då min anställning går ut vid årsskiftet. Haken är 80% tjänst och gå ner i lön med (worst case scenario) 8000kr. De kan absolut inte möta min nuvarande lön. Min nuvarande arbetsgivare kan inte ge besked om fortsatt anställning eller ej. Är i rekryteringsprocess även där, men kommer behöva fatta ett beslut om jobb 1 innan min nuvarande arbetsgivare kan lämna besked. Det här känns som ett jättesvårt beslut. Har du några kloka tankar att dela med dig av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kära Ellen. Det är din syokonsulent som talar. Utan att ha all info tillgänglig (ex. är dina långsiktiga mål att tjäna mkt stålars eller annat samt hur väl lirar de två arbetsgivarna med "annat"?) men om jag ska våga mig på ett spontansvar skulle jag säga: Tag det jobb du erbjudits (d.v.s. 80%-aren). Jag har sett otaliga exempel på folk som börjar en ny anställning för att en vecka senare säga upp sig (eller tom redan innan de börjat sin anställning) för att deras gamla arbetsgivare kommit med mössan i hand med ett bättre erbjudande (d.v.s. det är ingen katastrof). OCH hellre en fågel i handen än tio i skogen. Du är ung och du behöver ett jobb, punkt.

   8 000 kan kännas monstruöst men blir inte lika dramatiskt på sista raden. Och med 80% kan du med fördel antingen sidogigga (du är inte livegen, din arbetsgivare råkar bara vara din enskilt störst kund) och/eller ägna dig åt lönsam insourcing av shit vilket kanske vida kommer att överskrida din nettoförlust av lön.

   En sak till: Arbetslivet är sällan linjärt med en logisk lönekurva som tickar upp ett antal procent per år. Lön kan fluktuera kraftigt och det SKA den göra. Det visar att du inte är en trygghetsknarkande stofil (du är lite för ung för det) som ängsligt sitter och kramar din tillsvidareanställning och ber till gud om att slippa få gå i nästa omorganisation. Med dina fem studieår är du troligtvis kvalificerad (såvida du inte ströläst humaniorakurser vilket ofta leder till döden) så du har inga skäl till oro. Se din nya deltidsanställning som en stepping stone att landa på i väntan på nästa stora ryck. Och njut av att ge din nuvarande arbetsgivare fingret. På ett välartikulerat och värdigt sätt naturligtvis.

   Radera
  2. Just det där med lönen på sista raden är intressant. För det första ska man alltid förhandla om lönen. För det andra kan en lönesänkning i slutändan leda till en högre lön i framtiden. Jag flyttade i samband med ett tillfälligt jobb (7 mån) till en kommun en annan kommun som hade lägre kommunalskatt så i slutändan fick jag mer pengar ut. Sedan hade de också pga en missuppfattning gjort antällningen till en tillfällig anställning så när de annonserade ut jobbet igen så hade de insett vilken fantastisk anställd jag var och att de inte kunde leva utan mig så jag fick en ny och högre lön som de normalt aldrig betalade till sina anställda (eftersom jag var tjänstledig från mitt gamla jobb).

   Mitt tips är att ta upp detta dilemma med att du blivit erbjuden ett annat jobb med fin nuvarande arbetsgivare för det kan göra att se sätter fart på saker och ting.

   Radera
  3. Bra inspel Plina. Tumskruva latmaskarna.

   Radera
 6. Det verkar extremt svårt att komma åt att de "rika" drar iväg när saker blir bättre. Det verkar fungera procentuellt. Alltså att om Svensson får 20% mer ett visst år så får Wallenberg också 20% mer. Och Wallenbergs 20% går inte helt åt till ny tv utan det blir en del över till utdelningsaktier. Jag läste också oerhört intressant förklaring för ett tag sedan som jag inte kommer ihåg som säger att om man drog in alla pengar i världen och delade ut dem igen lika mycket till varje individ, så skulle det bara ta några år tills fördelningen igen skulle se ut ungefär som den gjorde innan. Pengarna rör sig uppåt i systemet.

  SvaraRadera
 7. @Kaktus, intressant tanke om pengarna. Kommer du ihåg källan möjligtvis? Skulle vara kul att läsa!

  SvaraRadera
 8. Jag har också hört något liknande. "Och Wallenbergs 20% går inte helt åt till ny tv utan det blir en del över till utdelningsaktier." Nej nej, Wallenbergs deg går åt till att anskaffa nya arbetare som ska slava för dem i...fabrikerna var det väl? Och när de sugit musten ur ytterligare en generation blue collars drar de in deras barn and the circle goes on. Ni har väl läst intervjun med The Man? https://www.raptitude.com/2013/09/an-interview-with-the-man/

  SvaraRadera
 9. Svar
  1. Haha...gick sådär. Men jag vill bara poängtera att jag föraktar MUF lika mycket som Ung Vänster (även om den förra definitivt hade roligare fester och snyggare killar).

   Radera
  2. Och Ung vänster hade snyggare tjejer.

   Radera
  3. Haha ja det kan jag tänka mig. Men frågan är: Var de lika lösaktiga?

   Radera
  4. bara om man klarar genderquizzen.

   Radera
 10. Flow fi, jag hittar inte källan nu. Vad jag förstod så är de allra fleasta nationalekonomer överens om att det skulle bli så (om man kan tänka sig nåt så extremt hypotetsiskt). Inte samma individer, men fördelningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och med "de allra flesta nationalekonomer" menar Kaktus "någon snubbe han hörde på radion för ett halvår sedan". Men jag hörde samma snubbe så det stämmer.

   Radera
 11. Ok, så länge nationalekonomerna är eniga så, who am I to disagree.
  Apropå teorier så i star trek finns ju inte pengar alls längre. Undrar vem som frivilligt tvättar de offentliga toalettern? Det kanske förutsätter ett robotservice-samhälle för att få det att få runt. Undrar om kultursektorn exploderar under en sån samhälluppsbyggnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Undrar vem som frivilligt tvättar de offentliga toalettern?" Alltså jag hade kunnat göra det, eftersom jag är sjuk i huvudet och gillar att bringa glans i sunkiga miljöer. Men någon hade ju fått ta sig an mig, husera mig någonstans, ge mig mat och bekräftelse. Hörde förresten "någon" vilket måste varit i ChooseFI eftersom det är där jag hämtar 99% av min input, som berättade om (jag tror det var) Kennedys besök på Nasa vid tiden för månlandningsförberedelserna. I korridoren stannar han en städare och frågar: "Hur är det att jobba här" (eller liknande) varpå mannen svarar: "Det känns fantastiskt att bidra till att få en man till månen". Genom mitt public toilet-städ får färre människor kolera och vi kan fortsätta att leva i high chaparral of heaven on earth.

   Radera
  2. Det kanske är en hållbar teori då! Tror det ingår i samhällskontraktet i Star Trek att man får alla sina grundläggande behov tillgodosedda. Jag är inte så insatt egentligen, men tror inte dom har kinaplast iaf!

   Radera
  3. Det där är en irriterande elimination i Startrek. Att det inte finns pengar. I Star wars har man ju olika sorters konstiga mynt beroende på var i rymden som baren man är på finns. Mycket troligare.

   Radera
 12. Eftersom jag gick under jorden igår missade jag att svara på gårdagens inlägg men mitt potentiella svar passar bra här också: jag har slutat att se köplador och IKEA som lämpliga rekreationsplatser. Jag har aldrig varit någon större shopoholic men det fanns en period då jag såg ett IKEA- besök som ett normalt söndagsnöje.

  I tretton år var Täby centrum min närbutik. Jag såg under dessa år hur denna koloss blev allt mer överjäst och i takt med det allt mer ointressant.

  I sin nuvarande inkarnation som föregångare till MOS (samma ägare) ger detta centrum mig ett akut illamående.

  SvaraRadera
 13. För att illustrera klimatförändringar används alltid smältande isar, alternativt stormar. Jag avfärdar inte riskerna med stigande CO2-halt men gillar inte skrämselpropagandan. Det är svårt att sia, särskilt om framtiden. Tänk alla förståsigpåare som under alla mina år förutspått:
  - Peak oil (om 5-10 år, alltid)
  - Kommersiell fusionskraft (om 10-20 år, alltid, fast nu verkar det inte vara särskilt hett)
  - Räntehöjningar (om ett år cirka, de senaste åren)
  - Recession (snart, alltid)

  Intressant också om stelnade ideologier. Håller med där, men på något sätt flyter de också ut i något slags otydlig ideologisk gegga. Vad är egentligen "liberalism" idag (eller "socialism" för den delen). De hade nog sin höjdpunkt på 1900-talet. Idag ser jag inte samma konfliktytor.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vad är egentligen "liberalism" idag (eller "socialism" för den delen). De hade nog sin höjdpunkt på 1900-talet. Idag ser jag inte samma konfliktytor." Det är exakt detta som är problemet! Jag är STORT jävla tacksam för vad folkhemssocialismen drivit igenom i Sverige i form av arbetsrätt etc. Men idag, när vi nått allra längst upp i Maslows behovspyramid som stat, ekar socialismen ihålig och man börjar jamsa runt med en massa pseudofrågor. Samma med all apartier - det är därför deras partiprogram är så intill förvillelsen lika (ety de grundas på någon workshop där man lagt örat mot rälsen för att förstå hur de ska vinna marknadsandelar hos svenne banan). På ett sätt kanske vi ska vara glad över vår ideologiska gegga, det är ju ett kvitto på att vi nått långt, långt i samhällsbygget och att det inte längre finns några akuta behov att tillfredsställa (major slut shaming to expect från folk som inte kan läsa statistik) (förlåt)

   Radera
  2. Tror inte det där stämmer. Låter som Francis Fukuyamas slutsats om "historiens slut" något år efter Berlinmurens fall. Människor har en enastående förmåga och vilja att uppfinna stora idébyggnader, med större eller mindre verklighetsförankring, att samlas kring. Just nu verkar det vara religiös fundamentalism (i olika former), nationalism och konservatism som är i ropet. Jag tror dessa människor om några år kommer att vara lika desillusionerade som mången 70-talsmaoist var när allt visade sig vara ett luftslott. Då är det dags för någon ny stor idé...

   Radera
  3. När LCHF gjort sitt så är det nog den kyrkan man ska enrollera sig i.

   Radera
 14. Jag föreställer mig aldrig att jag gör det här, men jag är glad och vill att andra ska få sin hjälp. Jag är registrerad sjuksköterska, mitt 5-åriga äktenskap gick ihop, min man lämnade mig och våra barn lämnade huset och andra saker jag hörde, jag hörde att han såg en tjej som jag försökte mitt bästa för att ta med hem, jag bad trots att Jag gjorde inte Jag gjorde inget fel för att få saker att fungera, men han vägrade helt att prata, behandlade mig konstigt och till och med ignorerade barnen. Jag blev besviken och var tvungen att söka hjälp tills jag såg Dr. Egwalis andliga hemfall. Han försäkrade mig att han skulle vara glad och att allt skulle bli bra om några dagar, men jag var verkligen skeptisk. Jag kontaktade äntligen honom igen, vi gick igenom processen tillsammans och blev förvånade över att trollformeln fungerade och min man kom hem efter två års separation. Dr. Egwali, han är faktiskt mannen i hans ord. Om du har problem med ett förhållande eller någon aspekt av ditt liv, kontakta trollkarlen dr. Egwali för långvarig behandling.
  El. E-post: Dregwalispellbinder@gmail.com
  WhatsApp / Viber-nummer: +2348122948392

  SvaraRadera