Att unna sig 2:2

Innan jag börjar: Jag är lite nyfiken på ett par saker nämligen: Vem är du? Vem är jag? Levande charader. Nej men allvarligt, vem är du som läser denna blogg (förutom Morsan, Plina, Eva, Maria, Kaktus, Storugglan etc osv.): Vad har ni för könstillhörighet (ni behöver ej ange), ålder, yrke och framför allt: Hur hittade ni till denna blogg? Jag är så vansinnigt nyfiken snälla lämna en kommentar. Jag är särskilt nyfiken på märkliga alias som italienska skräckfilms-anspelningar och Meow.

Hej igen! Var var vi...jo precis, solen har sina fläckar och efter att nu ha gått igenom mina kontoutdrag sedan skolstarten (alltså inte min skolstart 1983 utan sedan 20 augusti 2018) inser jag att i princip bara lägger mina Visa-svepningar på Systemet.* Men bortsett från stora gröna apoteket dök det upp några poster som jag tänkte djupdyka i - fallande i storleksordning, mätperiod 180820-181112.

1. Alternativmedicin** 2 750 kr
Jag har som en del redan noterat en del problem med ryggen. Eller ska jag säga "hade". I våras började jag gå hos en kompetent kiropraktor som förutom att knäckeliknäcka också gav mig en del övningar att göra dagligen hemma. Andning, stärka höfter, balans etc. Under hösten har jag även på rekommendation från en i min närhet börjat komplettera med besök hos en sjukgymnast som gav sin välsignelse till dessa övningar och därutöver även la på ett par. Därtill har jag investerat i ett högkvalitativt gummiband för 250 kr. Ta i trä men för första gången på flera år känner jag att det har vänt och att jag är på väg tillbaka. Jag hade gladeligen lagt på en nolla på ovan belopp, kanske till och med två. Att bli sängliggande av att ha lyft en matkasse är inte direkt livskvalitet.

2. Julklappspennor till ett barn, 1 395kr
Våra barn, åtminstone de två äldsta, ritar mycket. Mycket = minst fyra timmar per dag. Det är faktiskt ett av barnen som gjort loggan till bloggen ink text. Efter att ha läst  detta inlägg från MMM är jag lite svag för att uppmuntra deras talanger och tydligen duger inte vanliga pennor från Rusta så dessa köpte jag på Internetz från UK.


3. Böcker 1 250 kr
Whaaaaaat?! Köpa böcker? Jag formligen hör hur ni drar efter andan. Inte bara för att jag är en hard core library lover, men också för att jag nästan fick läggas in på psyket efter min stympning av bokyllan för ett år sedan så varför börja ackumulera böcker på nytt? Anledningen till att jag skaffat just dessa böcker är att det är titlar jag ständigt återkommer till. Det är mycket frustrerande att vagt minnas något Norberg skrev om Borlaug för att inte omedelbart kunna slå upp det. På samma sätt som att jag kan bli orolig om jag inte genast får tillgång till Inès de la Fressanges tankar kring hur man bär en vit skjorta på vinterhalvåret. Så nedan titlar satt som en smäck tillsammans med Factfulness och Parisian Chic. Givetvis tar jag med mig dessa böcker när vi gör en gröna vågen och ni kan kallt räkna med på en rundgång bland dessa ämnen när jag börjar få slut på bloggidéer.3. Stockholm filmfestival 1 270 kr***
I skrivande stund har jag sett Climax (Gaspar Noé), Monsters And Men (Marcus Green), Afghan Cycles (Sarah Menzies), Sibel (Guillaume Giovanetti & Cagla Zencirci), Piercing (Nicolas Pesce), När fjärilarna kommer (Tolga Karacelik) och Fuga (Agnieszka Smoczynska). På listan står Chelas arv (Marcelo Martinessi) och minst två kvällssittningar till denna vecka, har bara inte bestämt vilka.Ni som följt mig ett tag vet att film är bland det bästa jag vet. Det är en av de saker jag skulle kunna ägna mig åt på heltid, se på film (hör av er ni som vill bekosta denna livsstil!) och förra veckan, då alla klagade på det grå vädret, satt jag nersjunken i biomörkret och reste över hela världen med ett saligt leende.

4. Pi-symposium Cirkus, 495 kr
27 oktober arrangerade Kungliga Vetenskapsakademien och Fri Tanke ett symposium med Anna Rosling och Steven Pinker (Åsa Wikforss i mitten). Temat var upplysningsideal, faktaresistens och vetenskap. I stort sett samma tankegods som jag redogjorde för i dessa inlägg om Roslings Factfulness respektive Gapminders DollarStreet.**** Det var härligt att sitta där och känna sig som en del i den intellektuella eliten samtiden. Nejmen allvarligt talat, den här typen av träffar är som terapi för mig. Så länge Pinker och Rosling kan le och säga att saker är på rätt väg kan jag andas ut och fortsätta med de saker jag håller på med i vardagen utan medicinering.
Så totalt 7 210 kronor lagda på annat än gul lök och rovor sedan slutet av augusti. Därutöver har jag gått åstad och splurgat även på andra saker av typen utelunch än de ovan, men dessa poster var störst. 7 210 kronor i en indexfond bla bla ger runt 45 000 den dagen jag fyller 67. Men, för att återanknyta till Magnus Schlaraffenland-liknelse:
Det viktiga är långsiktigheten och medvetenheten tror jag. Sedan måste man unna sig något ibland, annars blir livet för tråkigt. Om känslan blir att man späker sig år ut och år in för ett framtida Schlaraffenland där borta i fjärran, då är det inte rätt (för mig).
Mvh/
FruEfficientBadass

* Not till entourage: När ska ni köra intervention egentligen?
** Jag skriver så bara för att väcka min man som är skeptisk till all vård som inte bedrivs på vårdcentral.
***2 194kr om man räknar in krognotan från invigningskvällen. Herregud, jag hamnade ju bredvid en Darling-skådis i kön, och sen trillade vi in i ett gäng unga filmskapare, jag fick feeling, jag blev en sån där...vad kallas det nu för...cougar med svårartat kung-i-baren-komplex. Det var tanken på att börja morgondagen med afghansk dokumentär klockan 09:00 som till slut räddade mig från finansiell kollaps.
**** Jag skulle säga att Roslings tal var ganska exakt det jag länkar till här så där har du sparat 500 spänn vassego. Och Pinkers bok finns säkert att låna på bibblan.

246 kommentarer:

 1. Jag unnar mig inte, jag bara väljer hur jag ska leva mitt liv. Swishade precis över pengar till ett spex. Ett relativt billigt nöje trots allt men det är så nice att få låtsas vara bekymmersfri student för någon timme eller två.

  Sedan i somras är jag en återkommande läsare men kommenterar mycket sällan. Jag 25 år, kvinna, sambo, ekonom, sparar i fonder och då främst indexfonder.

  Jag tror att jag såg en kommentar från dig i en annan typ FIREblogg.

  / Funderar på något coolt alias men får återkomma

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Swishade precis över pengar till ett spex." Well done! Ingår fulöl?

   Radera
 2. Jag hade nästan kunnat kopiera kommentaren ovan! Kvinna, 26 år, sambo. Sparar i aktier och fonder. Jobbar i offentlig sektor efter 5 års utbildning. Hittade också hit via en annan blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så praktiskt! Jag är sjukt imponerad. "Sparande" för mig vid 26 var att spara ihop till vårt bröllop vilket jag lyckades med enbart för att jag då bodde utomlands och lyfte dagligt traktamente i 6 månader. Annars hade vi fortfarande betalat av på det.

   Radera
 3. Tack för en superbra blogg! Och även för bra blogg-tips de senaste dagarna/veckorna!
  Jag är kvinna, 34 år, forskare/ingenjör, "upptäckte" FIRE i våras när jag hade semester i samband med byte av jobb och hittade till din blogg via nån annan blogg (minns dock ej vilken, sorry). Har alltid varit ganska sparsam men hade innan våren inte nåt riktigt mål, eller jo, insats till lägenhet, men har nu anpassat sparandet och börjat med indexfonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt! Ingenjör är ju över snittet återkommande i den amerikanska FIRE-bloggosfären, lustigt (eller kanske helt logiskt?) att det är samma här.

   Radera
 4. Kvinna 42 och ingenjör. Hittade också hit via en annan blogg och är en trogen läsare. 2 barn i mellan- högstadieålder och bor i en förort.

  Gillar tanken på att kunna välja själv, så för slösaktig för FiRE men ekonomisk och välbetald och gillar mitt jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag refererar till mitt kategoriska uttalande om att ni alla är civilingenjörer alltså.

   Radera
 5. Hej!
  Kvinna 44 år bor i grannlandet..Är mest intresserad av alla spartips som du delar med dej av i denna underbara blogg! Är väldigt intresserad av hela FIRE rörelsen men både jag och min man jobbar inom yrken(i mitt fall livsmedelsbutik) med absoluta minilöner så det känns omöjligt fast vi ibland kan spara 50% av lönen så blir det en rätt liten summa.Har gjort men egen FIRE variant och sparat så mycket jag kunde några år för att nu ha råd att jobba 3 dagar/vecka en sån otroligt skillnad!
  Din blogg hittade jag då du kommenterat hos nån annan blogg kanske Sparo eller Snålcoahen?

  AnnH

  SvaraRadera
 6. Jag hade blivit förvånad om du inte hade lagt pengar på kultur och en och annan drink. Jag är allt lite avundsjuk, jag har inte lagt några pengar alls på kultur under hela året om man bortser från att hyra filmen Jurassic World, piece of shit by the way och ett besök på Legoland. Jag skyller på att jag bor för långt från de kulturella arrangemangen, -men idoltalang no name kan man ibland hitta mimandes på det lokala köpcentrumet. Jag besöker Systemet då och då, räcker det för att vara side kick här bland kultureliten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Lana "men idoltalang no name kan man ibland hitta mimandes på det lokala köpcentrumet" Å vad jag saknar dina kommentarer. Kan du inte bara fixa det? Och du är kärnan i min kulturelit, you know it dawg.

   Radera
 7. Precis som "Funderar på något coolt alias men får återkomma" så unnar jag mig inte något utan väljer hur mitt liv skall levas givet yttre omständigheter.

  Jag identifierar mig som man (oftast en "grumpy old man"). Min fru anser
  att jag är en "Man som heter Ove". Men så illa tycker jag nog inte att det är även om jag ser ett samhälle i förfall där många bara ser till sig själva och skiter i hur andra har det. Jag är 45 år, så enligt feminister tillhör jag den hemska gruppen vita medelålders män.

  Efter två universitetsutbildningar, bl a en magisterexamen i Datavetenskap är jag verksam inom IT-branschen där jag jobbar på ett medelstort amerikanskt företag med att utveckla en viss typ av affärssystem.

  Gift, två barn, bor i villa, kör inte Volvo och ingen hund.

  Jag växte upp under knappa förhållanden i ett kärleksfullt hem. Det fanns alltid mat på bordet och man fick dagligen en överdos av kramar men i övrigt var det knapert. Så jag har ett inbakat frugalt beteende i mig även om jag ibland får fnatt och köper ett par handgjorda brittiska skor med lädersula. Oh, vad de sitter bra på fötterna :-) och de håller i decennier.

  Mitt sparande har under lång tid bestått av olika fonder men på senare tid har det blivit mer och mer aktier och jag har faktiskt lyckats slå index de senaste åren genom att främst köpa aktier i tråkiga men högutdelande företag. All utdelning återinvesteras i nuläget. Det finns även indexfonder i portföljen.
  Jag var delägare i ett företag som såldes för några år sedan vilket fyllde på portföljen med en skaplig summa. Vi skulle redan idag kunna leva på avkastningen, men väljer att fortsätta arbeta. Min fru älskar sitt jobb som läkare/forskare/föreläsare och jag trivs bra med mitt. Men att fortsätta tills jag blir 67? Nja, det blir det nog inte.

  Vi försöker hålla nere vår konsumtion. Vi väljer ekologiska eller närproducerade alternativ då det går att motivera och rättvisemärkt så ofta vi kan. Vi kör väldigt lite bil, köper ingen "Kina-plast" och jag har inlett ett krig här i hemmet mot plast över lag.

  Jag har läst din blogg regelbundet sedan i våras då jag hittade hit via Sparos blogg.

  /R, originalet

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Min fru anser att jag är en "Man som heter Ove" " Mycket roligt.

   "Vi skulle redan idag kunna leva på avkastningen, men väljer att fortsätta arbeta." På heltid? Eller har du "unnat dig" (förlåt måste småkräkas lite i munnen) att gå ner i arbetstid för att leka med en hobby? Katter et cetera?

   Radera
  2. :-)
   Jo, jag har gått ner i tid till att bara jobba 100% så jag har hur mycket tid som helst nuförtiden jämfört med då jag reste närmare hundra dagar om året och stundtals jobbade både dag och natt. Jag har kul på jobbet, ersättningen är för bra för att tacka nej till och numera reser jag bara ca trettio dagar om året. Portföljen kan gott få växa sig lite större, så jag kör på ett tag till. Hobbies finns, dock inga husdjur. Vill inte ha mer åtaganden än vad jag har nu.

   Den största anledningen till att din blogg är bland det första jag läser på morgonen är humorn och det fantastiska språket.

   /R, originalet.

   Radera
  3. "Jo, jag har gått ner i tid till att bara jobba 100%"

   note to self: Starta inte eget företag. Du är för lat.

   Radera
 8. Skriver ju allt mer sällan nu pga dålig tillgång till stationär dator (jag får fasiken aldrig kommentarerna att fungera på ipad/iphone), men eftersom du är nyfiken (och jag vet hur jobbigt sånt kan vara!) så försöker jag posta det här. :-)

  Jag är kvinna, 36 år, jobbar som registrator (fansy ord för att lägga in papper på rätt ställe så nån stackare hittar det om tio år).

  Funderar på vilken blogg du kommenterade i, som gjorde att jag hittade hit. Kan det ha varit miljonär innan 30? Eller minimalisterna Alternativt så kanske att jag råkade slinka in på nån ekonomiblogg som MI30 länkat till och du där hade skrivit nåt roligt. Det var länge sedan, för jag minns att jag bara behövde läsa ikapp kanske tio inlägg på bloggen.

  Får passa på att säga att jag älskar alla dina inlägg, oavsett inriktning, så fortsätt snälla! Det som skär i hjärtat mest är de underbara bloggar jag läst genom åren som slutat att uppdatera (känn dig träffad M om du läser detta, hehe) och som gått i graven. Snyft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om de som försvunnit. Snålis. Snif.

   Radera
 9. Wow. Varför gjorde jag inte detta innan? Jag RYSER när jag får veta mer om er och inte undra PÅ att detta kommentatorsfält håller så hög nivå givet era smarta cv:n. Och AnnH: Det du gör är helt otroligt och du borde vara poster girl för hela rörelsen. En sådan total avsaknad av offerkofta och pragmatisk inställning till livet och FI. "Ok jag kommer inte att bli helt fri men jag kan gå ner till tre dagar i veckan". Go FINLAND! Fortsätt att fylla på snälla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du för vänliga ord..är så fruktansvärt nöjd med mina egna val i livet.Tänk på alla stackare som kämpat sig igenom en lång dag på jobbet medans jag har myst under filten framför tvn hela dagen under tiden som köttsoppan puttrat på spisen.Din blogg och ditt fina kommentator fält har gjort att jag känner mej mindre ensam,mina vänner jagar ännu pengar,prylar och chartersemestrar och förstår inte hur jag har råd att jobba så litet.
   AnnH/poster girl

   Radera
 10. Även jag köper böcker. Mest för att jag ofta läser om dem. Och för att jag läser mest på engelska.

  Minaturligtvis utlägg för diverse piller på hälsokosten är också tokiga. Placebo eller ej men de tycks nödvändiga för att hålla min artroshöft funktionsduglig.

  Jag skulle vilja säga som en del andra. Det handlar nog inte om att unna sig utan om att göra val. Att innan plånboken öppnas räkna till tio och fundera på om hur cost benet analysen ser ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Android gjorde en del mer eller mindre fiffiga ändringar i det ovanstående men förhoppningsvis förstår ni vad jag menade. ...

   Radera
  2. Jag använder en amerikansk ebokstjänst som heter Scribd för ca 10 USD i månaden som gör att jag inte köper så många böcker längre. Den har lite irriterande begränsningar om du är storkonsument av böcker men med gratis reseböcker så får den hänga kvar ett tag iaf. Bara den besparingen tjänar in kostnaden två-tre gånger i månaden.

   Radera
  3. @Frihetsgraderna: Android har uppenbarligen humor. Och gällande böckerna är det denna lilla hög som jag känner ett behov av att läsa om (jag har ju redan lånat samtliga på bibblan en gång).

   Radera
 11. Jag hittade hit via Martina Johansson, vars blogg om träning och keto jag följt ett par år. Ägnade timmar åt att läsa ikapp och hittade fler o fler bloggar om ekonomi/sparande. Du inspirerar!
  Jag är 51 år, kvinna, lärare och mamma till två tonårspojkar. Min man är inte med på tåget än, men jag sparar på i fonder sen många år och har ökat sparandet sen jag började läsa här. Har skalat några lökar och pytsat in på ISK-en. Mina ärvda aktier får finnas med år efter år och ge mig utdelningar på våren.
  FIRE för mig blir att gå ner i tid, kanske redan till nästa läsår. Högstadielärarjobbet sliter...
  Hälsningar En annan EB

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Min man är inte med på tåget än". men då får vi väl se till att få med han på tåget då, vi får fråga dem i commjunityt vad dem tycker.*

   * Jag uttrycker mig grammatikvidrigt så att du ska härda ut några år till i högstadieläraryrket för det är VIKTIGT! Chapeau claque till dig.

   Radera
  2. Tack för att du tycker läraryrket är viktigt Fru EB! Jag är gymnasielärare men funderar på att lämna yrket. Det var så roligt när eleverna var tidiga åttiotalister och skolan sköttes med kunskap och bildning i fokus. Men nu är det andra bullar som gäller, därför jobbar jag inte nu, utan går omkring och hänger och väntar på bättre tider.

   Det positiva är att lönerna numera är så pass bra att jag med mina utgifter kan spara 70% av lönen varje månad. Annars kunde man ju inte spontant vara ledig i månader såhär. Har ett sparkapital också som jag jobbat ihop själv sedan jag flyttade hemifrån, en del är i fonder men mest på högräntekonto. Annars är jag tyst om mina finanser. Men sanningen är att jag faktiskt inte behöver jobba en timme förrän 2025 om jag inte vill. Förutsatt att fasta kostnader inte skenar utom kontroll eller annat kaos händer i samhället då. Men jag vill gärna arbeta, med något meningsfullt! /Eva

   Radera
  3. Har du lyssnat på MillionaireEducator på MadFientist? Han ser för skön ut på bilden. Haha! Hoppas du får lite Ed Mills spirit på din ledighet.

   "Det positiva är att lönerna numera är så pass bra att jag med mina utgifter kan spara 70% av lönen varje månad." Du sa vad sa du? Spara 70% på en lärarlön? Dra mig baklänges på en skottkärra. Är inte den eviga litanian att lärare tjänar så dåligt? Jag har missat något. Vad roligt i så fall.

   Jag minns när jag pluggade i Frankrike på 90-talet. Då var det i alla fall snack om att läraryrket var så statusfylld där. Att vara lärare (även på lägre nivåer än gymnasiet) var likställt med att vara jurist, läkare e d. Kanske lyckas man med lärarlyftet då eller..?

   Radera
  4. Och så länken
   https://www.madfientist.com/millionaire-educator-interview/

   Radera
  5. Tack, ska kolla länken. Detta gnäll om lärares löner tycker jag är överdriven, de har ju faktiskt ökat mycket på senare år. Det är förstås relativt vad man tycker är en hög lön. Sett till gymnaselärares utbildningslängd (4,5-5,5 år beroende på ämnen) så kanske man inte tycker de är höga men tja, jag tycker normala lärarlöner (på gymnasiet) mellan 38 och 45 tusen inte är låga i alla fall. Flera där jag jobbat har haft över 50 och en till och med 60 tusen, alla över 50 var mattelärare, den grupp som är mest eftertraktad och svår att få tag på. Och att spara 70% av normal lärarlön blir enkelt när man som jag inte har skulder, inga barn och bor billigt. Jag har redan bohag och prylar som jag gillar, garderoben är knökafull (igen) trots megarensning för tre år sedan och mina resor inom landet tenderar att bli få och billiga. Utomlands åker jag sällan, senast var för 6 år sedan. Mat äter jag förstås, men mer än 2 tusen får mat & hushåll inte kosta per månad.

   Nu till länken... Kul med alla kommentarer idag förresten. Bara du klarar av detta nu utan att förlora ödmjukheten Fru EB, haha, vi vill ju ha kvar den vanliga Fru EB och inte att du går och blir snobbig stjärna. Märk väl, stjärna får du alltså gärna bli, men inte snobbig mot oss dagisbarnföljare. :) /Eva

   Radera
 12. I morse skrev jag två långa och tjusiga inlägg med svar på dina frågor men den elaka bloggen envisades med att äta upp dem. Nytt försök:

  Jag är kvinna som närmar mig sextio med stormsteg. Särbo utan egna barn. Jag är civilingenjör i botten men har ägnat huvuddelen av mina trettio år i statsförvaltningen åt att leda och styra i olika former och konstellationer.

  Sparsam har jag nog alltid varit. Sen de skenande räntorna under det sena nittiotalet har jag haft en aversion mot att ha lån och därför amortera som första steg. Parallellt med ett buffertsparande. Skuldfri sen typ 2002. Började så smått med fonder i den veva. Tyvärr dyra fonder eftersom ingen pratade om fondavgifter på den tiden.

  Numera kör jag stor andel ondexfonder i ISK och kapitalförsäkring (men har en viss förkärlek för småbolagsfonder).

  Bloggen hittade jag via Google. Minns inte vad sökorden var. Sannolikt något kring finansiellt oberoende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så sökte du på städa, cava eller britt ekland. Nåväl, jag har läst på om dig på din blogg redan och jag föll som en fura för ditt inledande "självmedicinera med ytterligare en repris av say yes to the dress." Det ska bli kul att följa din resa över målsnöret (som råkar sammanfalla med införskaffning höns i casa Badass, du är välkommen upp på en guidad tur bland ägg och kanske hönslik)

   Radera
  2. För övrigt wikiade jag även Frihetsgraderna men förstod ingenting. Du kanske kan förklara det när vi ses.

   Radera
 13. Min väg hit ser väl ut ungefär såhär: Hoardersprogram på tv - minimalismbloggar (som har en tendens att bli för flummiga för mig när folk väl har slängt sina saker och sedan ofta börjar gräva i sitt inre. Jag är fan inte mindful!) - Cait Flanders (Blonde on a budget) - MrMoneyMustasch - och här är jag!

  Jag är 54 och har inte varit sparsam för fem öre. Tyvärr. Däremot är jag ganska lat och föredrar fritid framför arbete. Är delägare i ett företag vars främsta mål är att vi ska ha roligt och inte behöva jobba mer än nödvändigt. Står valet mellan att växa eller ta extra semester så väljer vi det senare. Bio på arbetstid är en självklarhet.

  Detta gör ju att jag inte tjänar så mycket, men jag har aldrig gillat att shoppa i någon större utsträckning. (Har kommit hem från en treveckorsresa med besök i fem länder med en penna som enda inköp...) Nu har jag i alla fall börjat spara och insett att det finns alternativ utanför bankens rekommenderade ISK. Hoppas att jag ska kunna sluta jobba regelbundet vid 61 och istället flytta ut på landet och odla höns, föda upp bin och bli självförsörjande på potatis.
  Visst ja, jag är kvinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Är delägare i ett företag vars främsta mål är att vi ska ha roligt och inte behöva jobba mer än nödvändigt. Står valet mellan att växa eller ta extra semester så väljer vi det senare. Bio på arbetstid är en självklarhet." Behöver ni fler delägare? Låter som min framtida arbetsgivare.

   "Har kommit hem från en treveckorsresa med besök i fem länder med en penna som enda inköp...)" Haha! Svårslaget. Inlägg på temat kommer imorgon.

   Radera
 14. Kvinna, 37år, civing o småbarnsmamma. Gillar å ena sidan mitt jobb, ogillar ofriheten å andra sidan. Har cirka 15gånger mina årsutgifter i sparande (till 90procent i indexfonder). Hittade hit från nån annan blog, en massa fire bloggar var listade o jag klickade på ett par olika o fastnade direkt för din! Gillar att du är tjej o glammig.
  Det jag fokuserar på är att försöka bygga upp nåt sorts sidegig. Har hittills inte funkat så bra. Har tackvare dig hittat choosefi podcasten. Har tom vågat skickat en länk till ett avsnitt till en vän, pratar annars aldrig om fire med nån i verkliga livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså kvinna 37.
   1/ "Har cirka 15gånger mina årsutgifter i sparande (till 90procent i indexfonder)" Men då är du ju i princip FIREd? Den dagen du halkat ner på besvärande nivåer kommer din feta tjänstepension från civilingenjörsåren att börja trilla in. Och låt mig tipsa om det ultimata side gigget: Hundvakt. Skaffa egen firma och ta ett par hundra per promenad. Finns alltid en marknad. Och deg. Hunddagis kostar uppåt 4tkr i sthlm. Din usp: Du är personlig, du är smart, du kan lära hunden om kvantmekanik.
   2/"Gillar att du är tjej o glammig." Å man tackar! Vet inte vilket jag blev gladast för. Att kallas tjej eller glammig alltså. Numera refererar folk mest till mig som kvinna och fram till samma dag jag slutade jobba fick jag vid 50% av gångerna på systemet visa leg men efter jobbslut: 0% leg. Vad betyder det?

   Radera
  2. E tyvärr pälsdjursallergiker, snyft, snyft. Dessutom har mina föräldrar hund så hade bara åkt på att
   passa deras byracka gratis.

   Har iaf en dejt med en vännina i helgen där vi ska spåna på lite sidegig-ideér.

   Radera
 15. Hej.
  Jag hittade hit via Sparo, och läser numera din blogg varje dag.
  53årig gubbe som jobbar med transport.
  Har fondsparat sedan mitten av 80talet, och ända sedan barnsben varit sparsam.
  Kommer tyvärr aldrig kunna leva enligt 4%regeln eftersom en stor del av fondportföljen betalat för lägenhet, bilar mm.
  Är dock skuldfri och planerar gå i pension så tidigt som möjlig och använda kapitalet till pensionstillskott.

  Jag tycker det är otroligt roligt läsa om er som lyckats, eller kämpar hårt för att bli en FIRE.

  Tack för en bra och rolig blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag tycker det är otroligt roligt läsa om er som lyckats, eller kämpar hårt för att bli en FIRE." Gubbe 53 i transportbranschen - är du Jesus? Det var den vackraste kommentar jag läst evva. Tänk att på riktigt känna så (looking at you Lana och andra ogina honkatter som inte vill sprida FIRE), då är man liksom home safe. Grattis till det!

   Radera
 16. Man på 37 vårar. Abetar inom retail uppskattar grovarbete, lugnet, miljörörelsen, jämnställdhet och vegetarisk kost.

  Kul att få en bättre bild av vilka dina följade är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "uppskattar grovarbete" Jotack, jag kan inte följa din avloppshistoria mer nu, det är för nervpåfrestande.

   Du glömde förresten nämna att ett stort intresse är att samla och elda upp pinnar.

   Radera
  2. Sant, det är mitt största intresse. Just nu tänds brasorna med obehandlade reglar från tvättstugan samt en obehandlad lastpall.

   Radera
  3. Vad är det för sketch jag tänker på? Inte solsidan när han grillar, det är någon annan, som är besatt av att elda. Vilken vilken...

   Radera
  4. Kaminmannen från Percy Tårar!

   Vänligen, Hanna

   Radera
 17. Hittade hit via någon annan sparblogg - oklart vilken.
  Kvinna, 49 år och arbetar med ekonomi på deltid. Ogillar att lägga min arbetstid på ett företag som har enda syfte att tjäna mer pengar. Kommer alltså säga upp mig vid årsskiftet och i typ mars då sluta med vanligt jobb - yey!!
  Är inte ekonomiskt oberoende än så kommer sedan ta lite random side jobs som eventuellt dyker upp.
  Sparpengar på vanligt bankkonto till 95% och ISK 5% <-- rädd för börsen.

  Ang. problem med kroppen så har jag fått otroligt bra hjälp av Markus Greus på Optimum metoden i Mölndal. Pricy men fett värt varenda krona, rekommenderas! http://optimum-metoden.se/
  Pengarna tillbaka om man inte är nöjd.
  /kryddpåfyllaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, Kryddis! Så härligt att få veta lite mer om dig jag har varit så nyfiken. Vem är hon, denna ängel, som kan finna gemyt och nöje i att pula runt med sina kryddburkar. Men nu måste jag bryta in med ett par kommentareer:

   "Ogillar att lägga min arbetstid på ett företag som har enda syfte att tjäna mer pengar. Kommer alltså säga upp mig vid årsskiftet och i typ mars då sluta med vanligt jobb - yey!!
   Är inte ekonomiskt oberoende än så kommer sedan ta lite random side jobs som eventuellt dyker upp." Klockrent! Det är FI spirit utan att vara FI. Det kommer att gå jättebra för dig. MEN!!!

   "Sparpengar på vanligt bankkonto till 95% och ISK 5% <-- rädd för börsen." Kryddpåfyllarn, du får inte vara rädd för börsen...det kanske är en KBT-fråga som Markus Greus kan hjälpa dig med. Du är alldeles för ung för att gå miste om ränta på ränta-effekten.

   Radera
  2. Jag har läst och lyssnat massor om att spara på ISK och ränta på ränta. Kunskap = Check på den.
   Antagligen är/har jag space:at ut lite åt konspirationsteoretikerhållet (nytt ord?) för jag kan inte lägga pengar på något jag inte tror på är vettigt/hållbart.
   Håller det öppet att det kan vara mig det är fel på och inte börsen, men jag vill kunna fortsätta sova gott om natten så det blir så här. Jag får ränta på ränta men det går liiiite långsammare *glad gubbe

   /din kryddis

   Radera
  3. När det smäller kommer jag hem till dig och får kryddig mat, non?

   Radera
  4. Oavsett om/när det smäller eller inte så är du när som välkommen till skåne och till min bästa spicy lins-soppa/gryta. Först ett glas cava eller två, naturligtvis med lite snacks. Vän får följa med.

   Radera
  5. Ok. Jag tar med mig favoritbarnet och lämnar de andra åt zombisarna.

   Radera
 18. Jag hittade också via en annan blogg. Men din är i princip den enda jag återkommer till, en gång på morgonen och sen en gång på kvällen för att läsa alla kommentarer.
  Jag är en 43-årig tvåbarnsmamma på västkusten med ambitionen att bli fri inom tio år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men din är i princip den enda jag återkommer till, en gång på morgonen och sen en gång på kvällen för att läsa alla kommentarer." Denna kommentar gör mig både upprymd och lite skärrad. Tänk att jag matar på mitt blaj rakt in i hederliga människors vardag. Herregud vad vet ni om mig egentligen? Jag kanske är (och faktiskt med rätt stor sannolikhet är) helt förryckt och en vacker dag kommer jag att smyga in Illuminati-konspirationsteoprier på riktigt och ni ba "Okaj, säger hon så...hon hade ju rätt om att aktiv förvaltning suger så kanske ändå...vart skulle man swhisha nu säger hon..."

   Radera
 19. Man (no kidding!), 56 år och civilingenjör. Hittade hit via en annan blogg (Sparo?) och föll direkt för en blogg med namnet FruEfficientBadass. Nu är det den enda blogg jag följer regelbundet. För humorn, klokheten och de många infallsvinklarna på FIRE, sparande och livet.

  Själv unnar jag mig: Gott vin och restaurangbesök ibland, nya böcker ibland samt viss kultur: konserter, teater och museer (!). Den största "onödiga" kostnadsposten är väl vår 10 år gamla bil med tillhörande garageplats. Funderar på alternativ, men den får nog hänga med ett tag till. Uteluncher är numera sällsynta, och klädinköpen minst sagt sporadiska. "Select conscious spending" kanske man kan kalla det. Att bara vänta ett tag med att köpa något fungerar för mig. Ofta falnar intresset snabbt, så köpet uteblir.

  Magnus

  PS. Kul att jag blivit citerad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "konserter, teater och museer" Mmm, jag gillar också musëum.

   Jag vill passa på att tacka dig Magnus, inte bara för att du introducerade mig för konceptet Schlaraffenland, men också för din stringenta språkgenomgång på daglig basis. Nu kanske du tror att jag raljerar, men inget gläder (glädjer?) mig så mycket som någon som uppskattar ett korrekt språkbruk lika mycket som en ann.

   F.ö. (vilket man kanske inte kan tro när man läser blögga) brukade jag i regel snabbt få epitetet "språkpolis" på mina tidigare arbetsplatser och fick ofta vara någon form av korrekturläsare för andras korrespondens, presentationer etc. och det är en rätt trist roll att ha. Därför känns det skönt att ha hittat en språkfrändefrände. Läser du språk[tidningen]? http://spraktidningen.se/

   Radera
  2. Jag ser ju på ditt språk i bloggen att du är en språkfrändefrände. Ibland är det jobbigt att vara "språkpolis" och lite av en yrkesskada (jobbar mycket med användardokumentation - in American English dock). Det är ju ändå innehållet som är viktigast. Har varit periodare med Språktidningen. Gillar den men är inte prenumerant för närvarande.

   Magnus

   Radera
 20. 30årig kvinnlig apotekare. Läst varenda inlägg sedan jan/feb någon gång, men är dålig på att kommentera. Uppskattar bloggen (och dess kommentarer!) mycket! Tror jag hittade bloggen via kommentar från dig hos MI30.
  Mina intressen (med risk för att låta som en 12-åring som fyllt i en "mina-vänner-bok") är det mesta som rör skönhet. Mig kan ni fråga om bästa budgetsmink eller hudvård :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. OMG. Apotekaren, jag tror inte att du förstår vilken pandoras box du nu har öppnat (eller vad korrekt metafor nu skulle vara). Är det något den här läsarskaran (åtminstone halva) går igång på så är det hudvård och då gärna tips som går ut på att billigt är lika bra som dyrt. Kan du inte maila mig dina favoriter så gör jag ett inlägg om det? (Mailadress under flik "kontakta mig" i webbläge)

   Radera
  2. Ska bli! Ge mig några dagar bara ;)

   Radera
 21. Man 31 år, gift, 2 barn, civilingenjör, "bra jobb" i finansbranschen. Har läst olika ekonomibloggar länge (hittade nog din via någon annans blogglista) men fastnar mest för "livsstilsbloggarna" (där jag kategoriserar dig) snarare än "number-crunching-bloggarna" (typ Gottodix). Försöker spara flitigt, men fortfarande rätt tidigt i sparkarriären. Även om jag lockas mycket av FIRE så tycker jag inte det fullt ut besvarar vad jag vill göra framöver med min tid; varför jag sparar. Klart jag lockas av friheten, möjligheten att kunna välja hur jag spenderar min tid, vara mer med barnen etcetera. Men vad är det exakt jag sparar till, vad vill jag uppnå? Ja, det håller jag fortfarande att lista ut, men till dess kan det inte skada att ha lite pengar på banken.

  /H

  Ps. Som Ellinor ovan skrev så kommenterar jag sällan för att det inte funkar för mig att lägga anonyma kommentarer via iPhone/iPad. Har haft samma problem flera gånger på IMGR:s blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga större problem via ipaden men safari på datorn verkar inte funka. Däremot skriver jag ett pseudonym i namnkolumnen sä det kanske är tricket.

   Radera
  2. @H: "Även om jag lockas mycket av FIRE så tycker jag inte det fullt ut besvarar vad jag vill göra framöver med min tid; varför jag sparar. Klart jag lockas av friheten, möjligheten att kunna välja hur jag spenderar min tid, vara mer med barnen etcetera. Men vad är det exakt jag sparar till, vad vill jag uppnå? Ja, det håller jag fortfarande att lista ut, men till dess kan det inte skada att ha lite pengar på banken." Om du hade sett mitt 30-åriga jag hade du drabbats av akut hybris. Min sparhorisont var cirka tre veckor och meningen med livet var att föda barn och jacka upp sig ett pinnhål i taget, gärna mot en mellanchefsroll (vilket i retrospekt visade sig vara exakt så sugigt som managementlitteraturen hintar om redan på högskolan). Du har ju ett jävla guldläge - att ha en bra finansiell bas så att när det hela slår i fläkten någon gång kring 40 (det är väl i regel då de existentiella tankarna kommer och man inser att man faktiskt vill bestiga det där berget eller bygga den där båten) är du i princip good to go. Jag avundas dig.

   Radera
 22. Tjogofem till åldern och av manligt kön. Utbildad civilingenjör som blev klar 2017 och har därefter jobbat i lite mer än ett och ett halvt år. Har stegvis insett att just denna arbetsplats käkar upp mig bitvis. Känslan, efter examen, kan beskrivas lite som "WHAT, va det här ALLT, efter fem år, kul?". Kanske levde man i bubblan att man skulle komma triumferande ut i arbetslivet med en bultande känsla i bröstet av att jag är viktig, jag bidrar och jag gör nytta... Niet. Så bidde det inte. Ännu. TBC.

  Har gått och sökt lite nya tjänster, varit runt på intervjuer och kastat ur mig intetsägande klyschor och fraser som: "Jag är en målmedveten person som prioriterar resultat och drivs av nya utmaningar". Nice. Mest konsultfirmor skall tilläggas, och samtliga har gett ett rättså (väldigt) "säljigt" och själlöst intryck (ganska långt ifrån den där "göra nytta-känslan" alltså).

  Dääärför, står jag just nu och väger två skålar. I den ena skålen hittar vi ett fortsatt jobbsökande, inom företaget dock (vilket pågått utan större framgång, utom någon enstaka intervju hitills) eller utanför (inga konsultbolag dock). Nackdel deluxe är att jag på oviss tid sitter kvar på nuvarande tjänst. TVI VALE.
  Skål nummer tvåss då. Ja, jag har faktiskt alltid haft en liten dröm(? tanke är nog mer rättvist) om att bli lärare. Och hur kan man då bli lärare som redan utbildad ingenjör? Mjo serru, KPU heter det och innebär att man under en kortare utbildning kompletterar sina ämneskunskaper med pedagogik. Super eller hur? Har därför sökt in på programmet och inväntar antagningsbesked, vilket kommer i mitten av december. Låter la (yes man är från Göteborg) som taget då eller? Naj, inte riktigt. Först vet jag ju inte om jag kommer in. Secundo, så är jag smått bekymrad over att förlora inkomst och ta lån under det året som jag går tillbaks till skolbänken. Icke helt opti när man jobbar mot att bygga cashgenerator. Men ja, det är bara ett år och det kanske är försumbart i längden. Ytterligare orosmoln är den löneutveckling som jag "byter bort". Såvitt jag vet är den, tyvärr, inte kalas. Inte för att jag förväntar mig att tjäna stora stålars på ingenjörsbanan, jag är en medelmåtta med duga, men FI aspirationen hade troligtvis gått mycket snabbare.

  Sååå lite om min sparresa också. Kommer från en typisk "consumer sucka" familj. Har alltid haft det gott ställt, men pengar in har lika snabbt flödat ut. Hur man lyckats med det konstycket när man haft relativt höga inkomster är en bra fråga. Tror att det mestadels bottnar i okunskap. Hur har jag då själv agerat ekonomiskt, under mina blott 25 år? Som en replika... Min absoluta lowpoint inträffade sommaren 2015 då jag nödgades ta SMS-lån för att ha råd med mat för resterande månad. Ett dyrt leverne under en sommar sätter sina spår. Speciellt när man är ett 23-årigt pucko (lyxfällan inc.). Aja, det betalades tillbaka snabbt när sommarjobbspengarna tickade in i slutet av månaden. Men att ha tagit ett SMS-lån känns ändå som någon sorts brännmärkning.

  Vad har då hänt sedan dess? Jo såatte, nu med jobb och allt efter examen har jag skalat löken succesivt, och undermedvetet faktiskt, och tagit ner mig på en nivå som är under den jag hade vid studierna. Det blir därför en bra slant over varje månad och med en sparkvot på ~50 % jobbar jag på för att bygga min cashgenerator, dvs FI.

  Nu kom det ut en massa mer än vad jag kanske tänkt mig initialt. Men men, hoppas ni inte misstycker. För att ge lite bakgrund till hur jag hittade din blogg Fru Badass, så var det egentligen via Snålcoachen. Har läst en hel del ekonomi-/finans-/sparbloggar och insett att de som jag bäst knyter an till är av just kvinnliga bloggare. Inte kommit fram till varför, men det är en tankenöt jag får klura på. Kanske är det språket, approachen, who knows? Fill me in pls. Blir iaf inte lika taggad på att läsa bloggar skrivna av manliga aktiestreebers.

  Allt gott! Tack för en fantastisk blogg och tillika kommentarsfält.

  /BJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Man 25 BJ: "Känslan, efter examen, kan beskrivas lite som "WHAT, va det här ALLT, efter fem år, kul?". Kanske levde man i bubblan att man skulle komma triumferande ut i arbetslivet med en bultande känsla i bröstet av att jag är viktig, jag bidrar och jag gör nytta... Niet." Du bara MÅSTE börja blogga. Seriöst, jag vill höra mer av den där rösten och veta vartåt det bär. Pls?

   Radera
  2. Den är faktiskt in the making as we speak (och har varit på tapeten ett tag, skam den som ger sig vava) Ska bara samla kraft och mod.
   I'll be back.
   /BJ

   Radera
 23. Hälsa maken att han får lugna ner sig lite. Allt alternativt är inte hokus pokus. Jag har tex hittat en yrselspecialist i Melbourne Down Under som för 10 papp och ett 12 v behandlingsprogram i sajberspejs troligen kan trolla bort min 4-åriga yrsel. Min yrsel som i Australien har en egen diagnos, som man inte har en aaaaaaaaaaning om på svenska vårdcentraler. Så, med detta sagt - adjö på ett tag. För att göra utrymme i hjärnan för detta så blir det inget frekvent häng här för mig ett tag framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "För att göra utrymme i hjärnan för detta så blir det inget frekvent häng här för mig ett tag framöver." Ok, lycka till! Och tack för att du meddelade så slipper vi ringa efter den där gruppen som letar efter försvunna människor.

   Radera
  2. Ja jag vet ju hur oroliga vi är över Snålcoachen så bäst att meddela sitt frånfälle. Kommer nog läsa sparhacks o dyl någon gång/vecka men inte kommentera.

   Radera
 24. 37 år. När jag inte försöker sälja skor till dig så jobbar jag med miljöfrågor och kemisk arbetsmiljö, driver stall och försöker utbilda ryttare i att det är inte hästens fel att det blir fel, det är ryttaren som är orsaken till allt ont, är avlastningsfamilj och håller också på med ett start up, ja, jag jobbar för mycket. Landade in här via en annan blogg för ca 1 år sedan, vilken det var kommer jag inte ihåg. Intresset för FIRE är en trasig kropp, levt livet lite för hårt (crash test dummydocka) samt har ledsjukdom som gör att jag högst troligen inte kommer kunna jobba ett fullt arbetsliv. Så nu sparar jag det jag kan (med hästar blir detta begränsat) och försöker hitta lösningar på passiva inkomster och pengamaskiner. I väntan på detta så firar jag alla former av ekonomiska delmål i sånt som bubblar.
  /Lotta (Nä, det blev inget mer fantasifullt än så. Den dag jag har så mycket tid över blir det ett glas bubbel i badkaret istället)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow. Du påminner mig om Montana Money Adventure. Strong kvinna är du!

   Radera
 25. Kvinna på 62 år. Hittade dig i kommentarerna hos MI 30. Jag är pensionär sedan ett år men arbetar lite som sjuksköterska. Kom in sent i sparandet men jag sätter av lite till mitt isk varje månad. Köper då aktier vilket jag tycker är kul. Jag är särbo och har ett eget hus som jag tänker sälja inom några år och då blir det inte mer jobb tror jag. Din blogg är väldigt bra och jag har följt den en tid. Mitt stora problem är hur jag ska få med min dotter på spartåget. Tror att du skrivit om det tidigare. Mormora

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Mitt stora problem är hur jag ska få med min dotter på spartåget." Antar att du läst inlägget: https://efficientbadass.blogspot.com/2018/06/hur-min-familj-staller-sig-till-sparande.html

   Radera
 26. Kvinna, 37 år från storstaden. Hittade bloggen via en annan ekonomiblogg, minns en vilken... Fire hittade jag via Familjelivs ekonomiforum (vid den tiden hade jag en bebis och hade väl googlat "bebis 4 månader sover inte" men ekonomiintresserad som jag var redan då halkat in på ekonomidelen av forumet), där en kvinna som bloggade under pseudonymen Familjen Fri (nu nedlagd blogg, ej att förväxla med Familjen Fri? och Fantastiska farbror Fri) kommenterade. På bloggen nämnde hon MMM och efter att ha läst "The shocklingy simply math behind early retirement" var saken biff. Aldrig har jag tittat bakåt och mitt liv förändrades till det bättre osv osv.

  Intressant ämne att unna sig. Personligen känner jag mer sällan behov av det numera. Köper jag något är det för att jag vill ha och behöver det men den där unna sig-känslan gör sig sällan påmind. Det tror jag beror på att jag istället unnar mig tid som jag själv styr över och som ger slack i familjens schema. Tidigare när jag jobbade heltid med två små barn och mycket resor låg unna sig-behovet på mest hela tiden. Tiden jag själv styr över är ju värd massor av pengar, har aldrig räknat på alternativkostnaden av att jag ger mig själv tid istället för att göra ett till uppdrag bara för att jag kan. Hur ser du själv på det fru EB? Finns det en prislapp på tiden som du är fri eller är den "gratis"? Hoppas att du förstår hur jag menar... Det försvinner ju inte ut några pengar ur fickan men det kommer in mindre också tack vare valet att inte jobba heltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tiden jag själv styr över är ju värd massor av pengar, har aldrig räknat på alternativkostnaden av att jag ger mig själv tid istället för att göra ett till uppdrag bara för att jag kan." Alltså tid går ju faktiskt inte att köpa för pengar som den gamla klyschan säger så nej jag räknar inte på alternativkostnad. Det är detta som är pudelns kärna för mig. Om jag har kämpat på hela mitt liv med studier och karriär och bostadskarusell och barnafödande vill jag känna att det finns en punkt som är "platå", alltså ett ställe att åtminstone under några år stanna till på och bara casha in LIV. Vilket är vad vi kommer att göra nu f.o.m. midsommar med gröna vågen och hönsen och jag kommer att läsa vidare till ngt jag inte kommer att tjäna pengar på men det är helt jävla sekundärt. Jag lever. Det finns folk omkring mig som redan dött i cancer. Ska jag fortsätta att "hugga i" och fylla på min tjänstepensionspott bara för att...jag kan?

   Radera
  2. Ok inser nu att ovan låger arrogant. Det är ju inte som att jag led stort av att sitta i 170 kvadratarn med Hemfrid och tjänstebil, men ni fattar...förhoppningsvis...Känslan av att äga sin egen tid är i min mening större än allt*.

   *Lokala avvikelser kan förekomma.

   Radera
  3. @Katarina det roliga var att jag också tänkte hänvisa till en kommentar jag fått av en "Katarina" en gång om att hen inte skulle gå tillbaka till jobbet ens för 100tkr i månaden, med motivationen "men jag behöver ju inte pengarna" som typ den skönaste FI-kommentaren evva. Tills jag insåg att det ju är du Katarina som skrev den här kommentaren. Fniss.

   Radera
  4. Så bra resonerat. Själv kan jag bli ambivalent inför alternativkostnaden. Mina bästa dagar anser jag att jag redan är FI eftersom jag styr min tid till stor del men mina sämsta dagar känner jag att jag bara fördröjer processen och att det tar för lång tid att bli FI. Sen tycker jag nog att det går att köpa tid för pengar det är ju det jag gjort med mitt sparkapital. Alltså jag är så avundsjuk på er kommande gröna våg. Vill också! Ska bli så spännande att få följa era äventyr och insikter.

   Måste också säga att kommentarsfältet är alltid guld här inne men idag - wow! Man vill ju läsa/veta mer om var och en som skriver. Inspirerande!

   Radera
 27. Vit cis-kvinna med sambo, jobbar som programmerare på ett spelföretag. Oerhört impad över din aktiva, och roande, blogg! Började spara lite mer seriöst för typ 3 år sen. Dock har jag hittills i november bränt lika mycket som du listar här ovanför på enbart restaurangmat och drinkar. (Det är ett hårt liv att leva utan barn i vår huvudstad..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. F ö coolt jobb och det som min äldsta vill göra.

   Radera
 28. Jag vet inte hur jag hittade hit men jag börjar varje arbetsdag med att läsa din blogg! (Ja jag skäms lite, men det är väl bara bra för arbetsgivaren att jag blir på gott humör på morgonen?) Det jag tycker är så bra med din blogg är att den är så blandad, det handlar om både högt och lågt! Tyvärr är jag lite för blyg för att kommentera men får försöka bättra mig.
  Själv är jag 53 år, kvinna, sambo, jobbar administrativt. Sparar i indexfonder men önskar att jag börjat mycket tidigare! Den här bloggen har fått upp mina ögon för att dra ner på mina utgifter, men med intressen som bilar och resor kommer jag aldrig att bli någon hard core-sparare.
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men det är väl bara bra för arbetsgivaren att jag blir på gott humör på morgonen?" Verkligen! Skicka organisationsnummer så skickar jag dem en faktura.
   "Sparar i indexfonder men önskar att jag börjat mycket tidigare!" Samma historia som för alla. Det verkar inte spela någon roll när man börjar spara, man ångrar alltid att man inte började tidigare.

   Ett knep jag hörde på någon podd var att försöka visualisera sitt framtida jag (jätteflummig men enligt utsago effektivt) i en vardagssituation, ex. när du står och öppnar en flaska cava eller delar en morot i stavar. Då blir det verkligt. Att bara tänka på ett abstrakt framtida jag går fetbort. Det är som att föreställa sig sin död. Jag tänker att jag ska försöka lära mina barn det knepet. För mig är det för sent. Jag började också spara i indexfonder för sent. Buäbuä.

   Radera
 29. Jag är 43, bor i Norrlands inland med make och barn i skolåldern. Driver eget företag sen drygt 15 år tillbaka. Ingen akademisk utbildning. Växte upp med frugala förebilder, anammade tyvärr intet och har varit en slarvig slösa av pinsamma mått. Började nyktra till för några år sedan och är nu helt besatt av att leva sparsamt. Det har blivit min religion, det ger mig sinnesro och självförtroende att spara kronor.

  Jag har ett jobb jag älskar så det är inte pensionering jag suktar efter utan möjligheterna mindre ekonomisk sårbarhet ger. För mig är låga kostnader viktigare än en gigantisk sparpott eftersom det ger dubbel effekt. Så klart blir jag glad om någon skulle slänga 10 miljoner i huvet på mig men jag har insett, de senaste åren, att det inte är mängden pengar som spelar den största rollen. Det är den avskalade löken som är vägen till lycka, själva mind setet. Jag startar ALLTID dagen med FruEB och morgonkaffe/morgonbajsning. Hittade bloggen via Snålcoachen (vad har hänt henne?!!) när någon trodde att jag och FruEB var samma person. Alltså, det lever jag länge på. Jag kommer berätta det för barnbarnen och funderar på att gravera in Fru EB/Morsan på ett sånt BFF-hjärta i guldplatinering och stalkerskicka det till Fru EB. Din blogg är som SYRE för mig. Tack för allt klokt du delar.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var jag miss Marple som drog den slutsatsen,att Morsan och fru EB var en och samma person, som sedan visade sig vara fel.Var inne på fel spår helt enkelt.Men bättre med två än en av eran kaliber.Jag är bara glad för detta lilla misstag.

   Radera
  2. Mysteriet fick sin lösning. Morsan - blögga vore inte blögga utan dina inspel. Även om jag ibland önskar lite mindre information. Exempelvis kommer jag aldrig att kunna radera bilden av hur du läser min blogg ur huvudet.

   Radera
  3. Haha, jag känner att jag måste bygga upp min image som burdus medelålders förhögtgarvande frigjord kvinna igen efter att jag berättat om mitt sminkbakslag. Alltså när man suddar ögonskuggan, först pålagd med en liten pensel, med en större pensel, aaah perfECTION!. Det ser ut som att man är FÖDD med spännande kattögon.
   Morsan

   Radera
  4. Morsan! Jag läste din sminkkommentar igår eller när det var. Nu är jag nära fördärvet. Har sminkat mig extremt lite de senaste åren, men stod i badrummet i morse och filosoferade om att återuppta både primer och YSL:s concealer. Efter en tjugominuters ångestattack över hur dyyyyyrt det skulle vara att återuppta gamla sminkvanor så bestämde jag mig för att nog åldern tagit ut sin rätt här. Vad biter på 49-åriga påsar under ögonen liksom? För att citera den eminenta och numer nedlagda podden "Kom in i garderoben": Det skulle vara som att sminka en bajskorv.

   Radera
  5. Det blir kniv på er allihop. Kom till Östermalm, där har vi gott om drop-in-tider.

   Radera
 30. Kvinna sextio år,har inte haft fast arbete på snart 20 år, jobbat lite sporadiskt, inte mycket alls. Flyttat och sålt lägenheter, inte något lukrativt i innerstan eller så, men jag har fått in tillräckligt med pengar för att leva som jag gör.Gillar att leva på lite pengar blir liksom lite mer tokig och påhittig med allt. Det är lite mer Pippistuk på tillvaron, när man inte gör som förväntat. Håller inte på med aktier och fonder alls, och vet inte riktigt vad jag gör här men tycker du är kul och intressant och jag får lite nya infallsvinklar. Sen har vi iallafall något gemensamt...Att kunna roa sig utan att ha ett jobb att gå till, det verkar ju många ha svårt med, "att gå hemma och dra", som de säger.
  Hittade dig genom Snålcoachen som är försvunnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "och vet inte riktigt vad jag gör här men tycker du är kul och intressant och jag får lite nya infallsvinklar. Sen har vi iallafall något gemensamt...Att kunna roa sig utan att ha ett jobb att gå till, det verkar ju många ha svårt med". Ja visst är det märkigt? Jag har mer än någonsin att göra nu och jag har ett enormt sug efter livet på ett sätt som jag inte hade när jag jobbade eftersom jag hade fullt upp med att hålla alligatorerna på armlängds avstånd. Fuck vad jag inte saknar att jobba (pardon my french). Därav inte sagt att jag inte kommer att ta mig jobb framledes (jag giggar redan lite smått) men ni fattar.

   Radera
 31. FruEB - "Est-ce true? OMG jag ska omgående kasta mig på Swedbank som "förvaltar" min idiotköpta privata pensionslösning som jag köpte eftersom jag fick tre nummer Sköna Hem när det begav sig."

  Kan du inte dela med dig till dina läsare om hur det går med återköp av pensionsförsäkring hos Swedbank? Citatet var ju från i fredags 9 november och du som är känd på din blogg att få saker att hända, här finns det nog läsare som vill hänga med i svängarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ouff...den jäveln ja. Jag skriver upp den i mitt Hello Kitty-block as we speak. Tack för påminnelsen!

   Radera
 32. side note..
  postat av DDT
  Min väg hit ser väl ut ungefär såhär: Hoardersprogram på tv - minimalismbloggar (som har en tendens att bli för flummiga för mig när folk väl har slängt sina saker och sedan ofta börjar gräva i sitt inre. Jag är fan inte mindful!)

  Ha ha - den sista meningen där. Själv älskar jag att gräva i mitt och andras inre =)
  Tror att denna blogg med kommentarer för mig är som för andra som kastar sig över senaste numret av Hänt i veckan eller dyl.
  /kryddpåfyllaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. bBra, jag glömde helt kommentera detta med hoarderprogram. Jag var i många år närmast tvångsmässig konsument av dessa tills jag insåg att det var riktigt sjuka människor där vars bot och bättring bara var en TV-produktionsteknisk chimär. Då var jag tvungen att slutat titta för det kändes smutsigt. På samma sätt som Lyxfällan. De här människorna behöver ju inte privatekonomisk rådgivning, de behöver terapi och en rak höger.

   Radera
 33. Man, närmare 50 enligt hustrun, men passet tycker jag säger några år yngre...men hustrun brukar ha rätt ;)

  Jobbar som läkare inom vårt kära sjukvårdssystem som många undrar hur och om det fungerar. Det undrar vi på insidan också! Framförallt undrar vi kring all &%#"##¤%" administration som gör att man inte hinner med patienterna. ("Folie-hatt på" Vi är övertygade att adm.arbete är ett påfund för att spara pengar, då patienter kostar pengar).

  Med vänlig hälsning
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, jag tolkade försst Thz som "Therèze" och såg framför mig en blond kvinna 25+ med fransk manikyr. Tills du började prata D-vitamin och jag förstod att jag hade en riktig doc på kroken och då försöker jag uppföra mig för läkare är hårdvaluta i min värld.

   Radera
 34. Kvinna, 50+, med särbo och två utflyttade barn. Informationsstrateg (= uppsnajsad arkivarie) med en doktorsavhandling någonstans långt bak i forntiden. Hittade hit via Snålcoachen. Är alldeles för privat för att kommentera men läser dagligen och skrattar ofta tillsammans med er alla.

  Gillar mitt jobb och tänker inte pensionera mig. Skuldfri, schysst lön, regelbundet sparande, frugalt leverne blandat med upplevelser signerade kreativt lagd särbo. Shoppar typ aldrig, tycker det är såååå tråkigt (riktiga pappersböcker undantagna).

  Jag läser din blogg och lär mig saker, förundras över visst och tar med mig annat att grunna på. Är särskilt förtjust i dynamiken mellan dig och de av dina läsare som så där extrovert kastar sig in i samtalet (själv har jag övervägt hela dagen om jag skulle kommentera....). Och nu gör jag det, nu trycker jag på publicera! Huga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. AHA! Jag vet vem du är!

   Nej lugn kvinna 50+, din integritet är obefläckad. Stort tack för att du tog mod till dig och kommenterade så fint. Och du ska veta att jag är stolt över att lyckas attrahera informationsstrateger med doktorsexamina i bagaget. For real dawg.

   Radera
 35. Tack för länkningen - jag gick in på min blogg och plötsligt hade jag 750+ visningar och fattade ingenting! Sen gick jag in för att läsa bloggen här och såg din härliga inledning på förra inlägget och fick förklaringen :)

  Mycket mer presentation behövs kanske inte, men 34, kvinna, läkare (och utbildad jurist, egenföretagare i grafisk formgivning/webbdesign), doktorerar, två små barn, föräldraledig, allt mer inne på FI (men inte nödvändigtvis RE för jag gillar mitt jobb väldigt mycket, bara inte 40 (60) timmar i veckan). Shoppar i princip uteslutande begagnat numera, framför allt till barnen, och har ett pågående projekt för att få ner matkostnaderna. Läser din blogg för att den är awesome och får mig att skratta, och det är inte så många bloggar alls och särskilt inte ekonomibloggar som lyckas med det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen orsak. Vi läkare måste stötta varandra. Eller...jag är visst bara hypokondriker men tycker själv att jag har ungefär samma kunnande när jag möter mina läkare. Som den gången då jag hade ont under fotsulorna och berättade för min läkare att jag nog hade levercancer, men han envisades med att det berodde på att jag gått från sommarens flipflops till höstens pumps och tusan, han hade rätt. 500 kr per fot kostade kalaset eftersom EuroAccident ("förmån" på mitt förrförra jobb) skrev en remiss per fot.

   AnyHow, stort tack för ditt inlägg om solcellerna, jag är efter Ehrenbergs bok på riktigt i köpläge. (kul förresten med alla sura kommentarer efter Ehrenberg - det hör tydligen till kitet att ogilla vänsterpartister om man är intresserad av ekonomi).

   Radera
  2. Alltid bra med patienter som kan (nästan) lika mycket som en själv. Det förkortar ju tidsåtgången per patient avsevärt. Vi kanske ska påbörja att patienterna kan skriva recept åt sig själva också, så gör vi det hela ännu effektivare.

   Det är väl förhållandevis svårt att vara intresserad av ekonomi och samtidigt vara vänsterpartist? FI är ju lite vänster om vänster antar jag, men när de sammanfattar sin ekonomiska politik med "man kan räkna lite på hitan och ditan" så blir man ju alldeles oavsett lite fundersam. Och V:s ekonomiskpolitiske talesperson som verkar behöva översätta varje utgift till ostbågar (-krokar?) för att förstå. Tja.

   Radera
  3. Ostkrokgate, vilken soppa. Jag vidhåller emellertid att Ehrenberg är bra på att sälja in konceptet solceller. Vilket iofs inte är så svårt eftersom det i princip saknas nackdelar.

   Ja! När får vi börja skriva ut recept!? Gärna via någon färgglad app. Får mig att tänka på en rätt medioker komedi (som jag då tyckte var vansinnigt rolig) jag såg för ett antal år sedan (Idiocracy). Rätt kul sjukhusscen.

   Radera
 36. 47-årig, gift kvinna från GBG. Hittade din blogg via Snålcoachen (saknar henne mkt). Gillar verkligen din blogg (och kommentarerna och asteriskerna), det är en av dagens höjdpunkter att läsa den. Läkare med eget företag. Älskar jobbet och kommer säkert att jobba längre än 65 (om hälsan står mig bi). /Berrygirl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Hvad?! Är det tidig julafton ännu en läkare? Så underbart att du tycker att jag är en av dagens höjdpunkter. Jag vet på riktigt inte vad jag ska säga så glad blir jag.

   Radera
 37. Hej!

  Kvinna, 40 år, gift, fyra barn, bor i Göteborgstrakten. Utbildad civilingenjör och civilekonom. Jobbar som försäljningschef. Sparar 60% av lönen plus löneväxling. Når FIRE inom några år och vill då flytta omkring utomlands i så stor utsträckning det är möjligt med barn i skolåldern. Hittade FIRE 2013 då jag var föräldraledig ett år utan föräldrapenning. Började blogga tidigt, hittade MMM och Snålcoachen i samma veva. Därifrån till EB. Läser ofta. Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjusigt! Lyckliga du som vaknade ur dvalan så tidigt, nästan i begynnelsen av MMM. Låter som härliga framtidsplaner. Har alltid undrat över dessa dubbla examina. Blir det dubbelt antal år om man ska samköra en civilekonom och en civilingenjör eller kan du hitta synergier?

   Radera
 38. Kvinna, 40+, bor i Norrland med man & 3 tonåringar (negativ inverkan på sparutrymme & utrymme rent generellt). Har sällan jobbat 100%, jobbade 120% innan första barnet (sjukt bra drag, maxade FPn), jobbade sen deltid för det mesta. Nu när barnen är större jobbar jag 75% för min skull (har en utmattning i bagaget) & det är banne mig helt LJUVLIGT att varje vecka ha en helt ledig dag bara för mig själv! Fick lära mig vila för att läka, en färdighet jag saknade. Nu övar jag varje dag på det & särskilt intensivt min lediga dag (tyvärr suger de äldres schema så de har sovmorgon eller är ibland lediga på MIN dag. Helt orimligt). Har alltid varit sparsam (köpte allt second hand som tonåring, tog bussen ut i spenaten till kyrkans butik & köpte svarta sopsäckar fulla med gamla kläder & skor med lite unken doft för några sedlar). Minimalism, FI & att leva livet med intention & riktning känns rätt för mig! Mvh Värderad Riktning (hurra jag har hittat ett alias, tidigare L från Norrland) PS ej ingenjör

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Värderad Riktning" - ett riktigt bra namn. "Tyvärr suger de äldres schema så de har sovmorgon eller är ibland lediga på MIN dag. Helt orimligt." Du får ta ett snack med skolan. När jag ett tag jobbade 80% (efter första barnet) ägnade jag min lediga dag åt att städa, tvätta och handla inför helgen. Min man talar fortfarande i uppskattande ordalag om hur lyxigt det var. Like NOT. Men bra att få denna nyckelinsikt tidigt eftersom jag allt sedan dess fokuserat på egen behovsuppfyllelse istället för att hasa runt som en servil desperate housewife.

   Radera
 39. 41-årig kvinna från södra Sverige, gift & tre barn. Civilingenjör (där fick du en träff till!), men undrar varför?! Jobbar deltid för närvarande, men siktar på 0% lönearbete om ca 5 år. Maken & jag sparar ca 50% av våra inkomster, trots att vi reser 8-10v om året.

  Jag hittade hit via Sparo eller Snålcoachen, pga dina kommentarer där. Älskar språket & stilen på din blogg & ser varje morgon fram emot att läsa dagens inlägg! I mitt & makens förhållande är det jag som sköter lökskalningen & minimalismen, medan han har huvudansvar för investeringarna, så inriktningen på din blogg passar mig som hand i handske. Ser fram emot att följa din blogg & din FI(RE)-resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur övertalar du din arbetsgivare att ge dig 8-10v ledigt?
   mvh från den 37årige civilingenjören lite högre upp

   Radera
  2. Alla anställda har 8v (iallafall övertidsavlösta - 6v semester + 2v arbetstidsförkortning) & därutöver tar vi ev ut lite föräldradagar (som arbetsgivaren i princip inte kan neka).

   Radera
  3. Tinga, vad lika våra profiler är! Vi reser också 8-10 veckor om året. Jobbar dock båda heltid då vi annars ändå skulle ha gjort 100% av jobbet fast med mindre lön.

   Vilket belopp siktar ni mot för att ni FIRE? Vi satte från början 7 MSEK. Sedan blev det nästan avbetalt hus plus 7 MSEK. Nu siktar vi mer mot 10 MSEK (men då ingår tjänstepensionerna) plus hus. Kan bero på att vi just nu båda har jobb som vi trivs med. Är det fler som har flyttat mållinjen uppåt ju närmare de kommit?

   Jag tror att fler ingenjörer fastnar för FIRE för att vi gillar att räkna plus att många ingenjörer är ganska prestigelösa! Många av mina ekonomvänner tycker inte alls om privatekonomi (även om flera jobbar som räknenissar typ controller) men de gillar å andra sidan statusprylar.

   Radera
  4. Hehe, just nu jobbar jag ca 60% för 80% av lönen (finns ingen anledning att överprestera när alla chefer är nöjda med befintlig prestation)!

   Ca 9-10 Mkr inkl tjänstepension, men 2.5-3 Mkr i bostadslån (värde ca det dubbla för närvarande) är vår målsättning.

   Radera
 40. Hej fru EB och alla andra. Jag är kvinna, 33 år och jobbar som socialsekreterare i en ort som inte är stockholm. Jag har följt bloggen sedan starten och hittade hit från snålcoachen när du outade i hennes kommentarsfält att du startat blogg. Numera är du istället för snålcoachen min hub för alla FIRE-/snål-/ekonomibloggar jag gillar. Jag tog för länge sedan bort min RSS läsare för att det stressade mig med olästa inlägg. Nu vet jag att du skriver varje dag och jag kan lätt klicka mig vidare till andra när/om jag känner för det. Inte för att jag behöver det eftersom du täcker alla ämnen som jag tycker är intressanta. Förutom dina inlägg så älskar jag ditt kommentarsfält.(Hur går det med romansen mellan studenten A och Ellinor?)

  Jag har ärvt frugalgenen av mina föräldrar som hade det ganska tight i början min uppväxt. Jag ökade egentligen aldrig mina utgifter efter att jag studerat färdigt men kämpar fortfarande med vad som ibland övergår till dumsnålhet. Jag har fortfarande inte kommit igång med FIRE på riktigt, jag har förut mest jobbat i otrygga anställningar inom låglöneområden och är en redig trygghetsnarkoman och just när jag tyckte att jag hade en tillräcklig kontant buffert (vilket är typ tre års utgifter...) och skulle öppna isk (ja jag skaaa) så blev jag sjukskriven för utmattning. Därför har jag gett mig det här året att inte tänka på pengar mera. Jag skickar över lite mindre till sparkontot och har spenderat på onödiga saker som nya glasögon, tandläkaren och en resa och har lagt fokus på att rensa hemma och förenkla min vardag på olika sätt då det kändes viktigare. Men nu ska jag snart vara tillbaka på jobbet på heltid så efter årsskiftet är det jag som surfar in på avanza efter att ha dubbelkollat förfarandet i investmentschool for retards. Tack för det fru EB! /Curry

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag skickar över lite mindre till sparkontot och har spenderat på onödiga saker som nya glasögon, tandläkaren och en resa". Ja det må jag säga Curry. HAR DU INTE LÄRT DIG NÅGONTING PÅ BLÖGGA? Nu får du inte äta rovor på resten av året hör du det.

   Radera
  2. Så gulligt att du är nyfiken på vår romans! <3

   Man kan väl säga att den rann ut i sanden då jag till viss del fick lite åldersnoja (ok, en kollega sa häromdagen att hen trodde jag var 25 år, men hur i hela friden skulle jag då hunnit med 5 ½ års universitetsstudier och 11 års förvärsarbete?!) men framförallt kom jag aldrig iväg till Stockholm.

   Så om Studenten A inte ruttnat fullständigt på mig, så har jag kanske en date innestående till år 2020 när jag förhoppningsvis orkar ta mig den långa resan till stora staden. Eller så dejtar jag helt fräckt Fru EB istället. ;-)

   Radera
  3. @Fru EB, ja inte äta rovor ska jag nog kunna ordna. Sagda resa händer om dryga veckan så då ska jag äta billig pad thai nästan resten av året!

   @Ellinor, Ja jag har nästan dött av nyfikenhet. Äh ålder är bara en siffra etc. etc. Men hur ska jag kunna hålla mig till 2020 innan jag får veta?! Hm, det är klart att han inte har ruttnat på dig, han är alldeles för göllig för det men dejta fru EB måste nästan vara snäppet vassare såå.. win-win?! /Curry

   Radera
  4. hehe så roligt att andra kommer ihåg detta.. kommentarsfältet är verkligen bäst!

   Ellinor: du vet att du har en stående dejt att casha in hos mig, bara höra av dig =) nä men, ålder är bara en siffra eller vad säger man. Dock ska tilläggas att jag nästan uteslutande umgåtts med äldre personer och min gamla kollega som är i 40års ålders och 3 barn sa vid ett tillfälle att jag är äldre i sinnet än honom, på något konstigt vänster såg jag det som en komplimang.
   /A

   Radera
 41. Dalkulla, 33 jordsnurr, två kids, man och därtill hörande villa & Volvo. Föddes frugal. Som 16 åring investerade jag för första gången på börsen och sedan har intresset för ekonomi (och den frihet det kan innebära) ökat exponentiellt. 5 år på universitetet och tidigt barnavlande gjorde det naturligt att aldrig joyna konsumtionshets i någon större omfattning. Har missbrukat din blogg länge, så länge att jag inte minns när det startade. Du levererar eldig, lingvistisk njutning och det är starkt beroendeframkallande! Du sticker ut i bloggosfären av denna anledning. Ställer mig i skaran som aldrig brukar kommentera på någon blogg, men för dig, ett undantag. // Dalkullan

  SvaraRadera
  Svar
  1. I'm so honored. Jag kommer ligga halva natten och fundera på hur man uttalar exponentiell på klingande dalmål.

   Radera
 42. Det viktiga i det här inlägget är att jag ser en Meet the frugalwoods som jag nästan kan sätta ena armen på att du skänkte bort i våras (åtminstone ett finger). Har du köpt den igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes Frihetsmamman, jag har köpt den igen. Men jag vet att hens syskon ligger i tryggt förvar hos Maria vilket gör denna köpedubblett värd varenda spänn. Plus att jag hade kladdat ner Marias exemplar.

   Radera
 43. OK, jag ger mig också till känna... Man, åldersmässigt inom kort på "döhalvan" av livet, med tonårsbarn och fru. Civilingenjör, Teknisk doktor och Docent, och alltså lika överutbildat som mången läsare på din blogg. Något av en trygghetsnarkoman, som velat ha finansiella hängslen och livrem gärna i dubbel uppsättning, med alltid tänkt på det där med FI, men först när jag startade egen konsultfirma för något år sedan och räknade på risker om jag blev utan uppdrag insåg jag att ... ja... ens tidigare inkomster (och tjänstepension) har gjort att man snart kan klara sig utan att sälja sin själ till 100% till något storföretag, och dess "leka kontor" lekar. Känner så igen mig i din cyniska bild av arbetslivet :). Vidare är egentligen total siffernörd, så borde egentligen sitta och dregla över alla P/E och analysbloggar inom ekonomisfären, men icke.... din självdistans och humoristiska sätt och skriva är världsklass, I like! Du har skrivit ett antal oneliners som är helt underbara: Ex (i en kommentar)
  "9 juli 2018 - Hoppas vi inte desillusionerar några yngre läsare nu. Kanonmat behövs för att min portfölj ska ge avkastning till min tidiga pensionering."

  Hur jag hittade hit? Kommer inte ihåg, via någon länk och med den titel du har så klickar man, en riktig clickbait :-D.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Man, åldersmässigt inom kort på "döhalvan" av livet". Hr Docenten är inte så dålig på oneliners han heller, en blir ju riktigt upplyft av en sådan mening. Och jag tar mig friheten att sno formuleringen "...ens tidigare inkomster (och tjänstepension) har gjort att man snart kan klara sig utan att sälja sin själ till 100% till något storföretag, och dess "leka kontor" lekar." till ett julpyssel jag tänkte ägna mig åt i helgen. Jag ska måla med Panduros porslinsfärg på vita kaffekoppar och ge bort i julklapp och jag tycker att den meningen är spot on vad jag skulle vilja förmedla till cirka 12 personer i min absoluta närhet.

   Tack snälla för dina stringent formulerade komplimanger. Jag tror aldrig jag fått en komplimang av en docent förr. Trivia: När jag var liten gjorde jag och min kompis Nicole en tidning vi kallade "Docenten" som vi sålde till våra föräldrar för en krona styck och framsidan pryddes av en blodfylld spruta. Det var det vi trodde en docent pysslade med. Om jag ska vara ärlig är jag inte så mycket klokare idag.

   Radera
 44. Så roligt att läsa allas kommentarer! Själv läser jag dagligen, men skriver väldigt sällan pga kombination av läsning via mobil/padda och lathet. Är en extremt dålig sms:are också, föredrar att prata eller läsa. Logistiker som jobbar heltid och roar mig med att studera halvtid, sambo och bor i hus sedan ett halvår, utanför Göteborg, närmar mig 50 med stormsteg och gillar mitt jobb men inte att vara inlåst och som jag tyvärr nu har, en timmes resväg enkel väg. Min målsättning är att sluta jobba om tio år, får se om jag klarar det. Aningen tveksamt dock. Har slösat hejdlöst genom åren, mellan 20 och 30 års ålder drog jag omkring, pluggade humaniora, jobbade så lite som möjligt för pengar men ganska mycket gratis (föreningsliv) och vaknade till liv närmare 30. Funderade på att bli civilekonom för att få ett vettigt jobb men ville verkligen inte plugga till det så det blev KY-utbilning inom inköp och logistik och ångrar mig inte. Har haft bra jobb och ökat min lön med drygt 20 000 kronor på 18 år. Ogillar halvfabrikat och Lidl (inte ens när jag bodde i Tyskland handlade jag där). Bakar helst allt matbröd också men i perioder förfaller jag till köpebröd och avskyr mig själv för det. Gillar linser och bönor och sparar i aktier, men behöver kamma mig och jobba lite med planeringen där. Hamnade av en slump hos Minimalisterna, hittade en kommentar från Snålcoachen och blev begeistrad och läste hela hennes blogg under en intensiv helg. Saknar henne! Hittade dig hos Snålcoachen är djupt tacksam över ditt intensiva bloggande för du gör min dag (och alla ni som är lite mer energiska än vad jag är och kommenterar!), men ibland först kväll för jag hinner ibland inte med att läsa förrän efter jobbet. Snålcoachen och i förlängningen du har förändrat mina tankar och beteenden, även om jag inte på något sätt är vare sig frugal och eller hardcore när det kommer till ekonomin. Har dock en sambo som är det av naturen. Vi lägger just nu väldigt mycket pengar på att amortera ner våra lån för det är nackdelen med att köpa hus i den här åldern. Även om det fanns sparande (sambon) och en såld bostadsrätt (jag) med i kontantinsatsen så har det inte varit mycket av bostadskarriär i våra tidigare liv. Kvinna som kallar sig "C".

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Min målsättning är att sluta jobba om tio år, får se om jag klarar det." Klart ni gör. Ni säljer husjäveln opch flyttar ut i någon liten sjöbod på Brännö (geo-arbitrage).

   Radera
 45. Kvinna 36, gift, två barn i lågstadiet. Bor i villa i Västerbottens inland - här är huspriserna låga så därför är vi helt skuldfria. Jobbar som gy-lärare men har jobbat deltid sedan barnen kom till världen. Något jag kunnat göra tack vare vårt hyfsat sparsamma liv. Downshift, minimalism och miljö ligger mig varmt om hjärtat. Trots endast 1,5 inkomst i familjen kan vi ha en sparkvot på ca. 45-50%. Inga höga löner men det är billigt att leva där det saknas affärer och där det inte finns någon riktig norm att klä sig snyggt. Här gäller fritidskläder för alla. ��
  Hittade hit via annan sparblogg och läser din blogg två gånger per dag. På morgonen inlägget och på kvällen kommentarerna. Du sätter guldkant på min vardag och jag unnar mig (��) att ta tiden och läsa din blogg.
  Mannen är med på firefärden och han är också hängiven läsare. Vi diskuterar ofta tillsammans det vi läst. Målet med sparandet är inte mer konkret än att vi önskar mer oberoende och möjligheter att själva få styra livet. Tack för en bra blogg.
  /JS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Götteligött. Västerbottens inland altså...jag måste googla.

   Alltså, what's wrong with you people? Varför slutar alla ortsnamn på sele? Rusksele, Vormsele, Mårdsele...Vormsele låter riktigt läskigt. Hade en kund från Haparanda och jag garvade ihjäl när han skulle beskriva hur han och hans fru jagade extrapriser (de var ultra frugal weirdos). "Jo men så tar vi ica-blAdet (betoning på versalen) och lägger jämte konsum-blAdet, och så serr vi Över det förstår du vad som är bIlligt den vEckan."

   "Målet med sparandet är inte mer konkret än att vi önskar mer oberoende och möjligheter att själva få styra livet." Eeh...like the tag line of FIRE if you ask me.

   Radera
  2. Nu måste jag lägga mig i (då jag bott x år i norrlands inlandet något längre ned i landet, men med flera olika orter med -sele).

   "sele" är ett gammalt ord för lugnt vatten och då kan man gissa sig till att det finns många vattendrag i västerbottens inland. :-)

   Själv har jag tex levt ganska nära Långsele, dvs "Långt, lugnt vatten". Vilket stämmer väldigt bra på vattnet som flyter förbi högstadieskolan. ;-)

   Sådär, då fortsätter jag att läsa ikapp gårdagens kommentarer. Herregud vad ni skriver! :-D Tur att jag har det lite som Plina (vill jag minnas att det var), även om jag jobbar typ 40 % på 100 % lön.

   Radera
 46. Man, 34, ekonom. Hittade hit via sparo.

  Likt någon annan ovan är jag mera glad i iakttagelser, tankar, och val i livet snarare än aktietips och analyser. Kör 90% fonder, allt på autogiro, så roligare att läsa om man man kan ägna sin vunna tid på snarade än att fundera kring ett bolags vinstmarginaler. Och sen hatten av för inslagen av humor i samtliga inlägg.

  Uppskattar frekvensen samt inlägg i ottan så man har något att göra på morgonen.

  Förövrigt gissar jag att detta var det mest kommenterade inlägget!? Bra uppmaning. Den sovande delen av publiken vaknade.

  /D

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Uppskattar frekvensen samt inlägg i ottan så man har något att göra på morgonen." Hehe vad gör du annars på morgnarna? Ligger katatonisk och ser upp i taket?

   Radera
 47. Jag är en 35 årig kvinna som bor i Paris och jobbar på en ekonomiavdelning med budget (ah the irony). Jag har länge levt paycheck to paycheck och i Augusti minska min inkomst med 700euros (priset på barnomsorg gick upp och bidraget ner) och helt plötsligt hade jag knappt pengar till räkningarna började googla som en galning på spartips och halka in på din blogg och hela fire konceptet efter att jag börjat lyssna på choose FI tack vare dig. Jag har ändrat hela mitt tänkande och har nu helt plötsligt pengar till räkningar och lite mer. Så stort tack!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mais bien fait chouchou ju suis fière de toi! Mon premier boulot était à Porte de Vincennes et à vrai dire, travailler dans une boîte francaise est le pire (au moins pour moi qui a des problèmes d'autorité). Mon patron, homme évidemment, avait une toilette à lui tout seul avec une signe "Patron" la-dessus. L'administration était affreuse est l'utilisation d'Internet francais (a.k.a. Minitel - invention débile) était toujours en cours d'utilisation 24/7). Bon, au moins on pouvait prendre un petit verre à midi.

   Radera
 48. Kvinna, 36 år, gift och har småbarn. Arkitekt, har kommenterat någon gång om handikapptoaletter och mina yrkeskollegors eventuella sadism. Bor i norra norrland, är i ett lite ambivalent mittemellan-läge när det gäller sparande (det är lite halvhjärtat för tillfället) men har aldrig varit någon slösa av rang.
  Vet inte hur jag hittade bloggen, men älskade den direkt när jag snubblade över den i somras, och har läst ALLT. Älskar språket, den personliga tonen och det känns superlyxigt att det finns ett nytt blogginlägg som väntar varje dag.

  //Hannata

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor dU i Lycksele? Nej, det var bara en long shot. Vad roligt, jag minns den kommentaren! Du fattar inte vad länge jag har grubblat på det där. Jag har flera andra saker jag går och grubblar på men jag kommer aldrig till skott med de inläggen nuförtiden för det är för mycket bubbel och rörelse i kommentatorsfältet som jag känner att jag måste få iväg först. KAN NI BARA HÅLLA KÄFTEN SÅ ATT MAMMA FÅR JOBBA I FRED!

   Radera
 49. Kvinna 40+ i Norrbotten. Jobbar inom kommunal förvaltning och kan inte greppa att jag förväntas göra det i minst 20 år till. Hittade hit för någon månad sen och har blivit beroende av min dagliga dos. Sparar med målet att kunna gå ner i arbetstid utan att vara rädd för det eviga snacket om hur låg pension man får om man ens tänker tanken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sparar med målet att kunna gå ner i arbetstid utan att vara rädd för det eviga snacket om hur låg pension man får om man ens tänker tanken". Det var någon som benämnde det så fiffigt: Pensionsmonstret. Pensionsmonstret ska bli namnet på den barnbok jag ska ge ut som en POD (print-on-demand via Vulcan förlag) till våren. Jag kom på det först nu och jag tackar dig Kvinna 40+ i Norrbotten för att du gav mig idén. Så här ser korttexten ut på adlibris:

   "Långt inne i en djup, kall, fuktig grotta i Vormsele bor ett ohyggligt monster. Monstret har knivar istället för naglar och tre stövlar på varje fot och varje kväll dricker han tio liter blod från oskyldiga barn (ok jag kan få copyright issues med Gunilla Bergström här, se "Mera monster, Alfons" ) innan han sätter sig vid sin stationära dator och ser över vilka svenska medborgare som under dagen ansökt om att få gå ner i arbetstid. Därefter vässar han sina klor och ger sig ut på jakt."

   Radera
 50. Kvinna, 46 år, tjänsteman inom byggbranchen. Gift och mamma till två tonårs söner. Hittade köpstoppsbloggen för 10-år sedan och hittade ”hem”. Har sedan dess följt ett antal bloggar kring enkelhet, konsumtion och ekonomi. Din hittade jag via Snålcoachen.
  Vårt mål är skuldfrihet och vi närmar oss. Fortsättningen därefter är inte lika klar men skuldfrihet ger frihet och möjlighet att välja, och det är detta som är kärnan för mig.
  Mvh J

  SvaraRadera
 51. 52-årig man från södra norrlands kustland, singel och snyltar på min guddotters familj (billigare än att ha egen :-) ) när det gäller gemenskap samt socialt utbyte. Har alltid arbetat som chef, ledare, positiv påverkare, mest i ett personalrikt telekomföretag där drömmen var att gå i avtalspension vid 58 år med 65% av lönen på fickan samt full pensionsinbetalning tills jag fyllde 65. Dock kom antalet nedskärningar fortare än jag hann bli äldre och den planen kraschade för knappt tio år sedan. Uppfann då nästa plan som var att åtminstone spara lite för sämre tider. Har alltid varit ekonomisk sedan mitt första Resurs Bank hyrköp av en video till endast 13% ränta. Har sedan några år gått "all in" när det gäller tjänstepension via bruttolöneavdrag tillsammans med sparande i aktiefond. Sparar nu totalt ca 60-70% av inkomsten varje månad. När FFF aviserade att han ämnade att bli FIRE insåg jag själv att även jag kunde agera som lottoåke om det inte passade sig https://www.youtube.com/watch?v=f6Vep6cbr-M Själv hittade jag @FruEB i våras. Då hade jag tränat att läsa bloggar hos FFF samt MI30 sedan ett år tillbaka. Numer kollar jag redan tidigt på morgonen om något nytt har publicerats. Följer upp med att läsa kommentarer när jag kommer hem på kvällen. Jag "kom ut" i kommentarsfältet i samband med temat "Alligatorer och kattungar" vilket kändes stort för mej/frivilligpensionär

  SvaraRadera
 52. Troget läser jag kl 06:30 varje morgon, skulle säga att jag läst samtliga dina inlägg! Skrattat åt din hårda sarkastiska syn på det s.k löneslaveriet, skrattat och hummat med bland alla härliga kommentarer, själv har jag bara bidragit två gånger men ska försöka skärpa mig lite :)
  Vi passa på att berömma alla som kommenterar för ett trevligt språk och respektfull ton, tror aldrig att jag reagerat negativt på vad någon skrivit.
  Vem är då jag (undrar jag själv faktiskt ibland)? En s.k medelålders (53år) vit man, ensamstående med tre fantastiska barn som nu är utflugna ur boet. Jag har jobbat alldeles för mycket under alldeles för många år, idag som rektor på en gymnasieskola. Börjar sukta efter att dra ner på tempot lite och även skala löken bit för bit, t ex flyttar jag från min 4 rok till 2 rok vid årsskiftet = 3 laxar in på kontot i månaden :)
  Egentligen är jag ganska ointresserad av pengar, det jag är ute efter är förhållningssättet till livet och det hittar jag näring till b la genom din blogg!

  Läser vidare imorgon :)
  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om kommentatorerna. Det är odågan Theresa Williams som besöker oss då och då med sin catfishing men annars är det väldigt god stämning.

   Radera
 53. @J: Sounds like a splendid plan!
  @Frivilligpensionär: "Har alltid varit ekonomisk sedan mitt första Resurs Bank hyrköp av en video till endast 13% ränta." Vilken kung! Jag hade THorn-TV.
  "Sparar nu totalt ca 60-70% av inkomsten varje månad." Där ser man, inte illa. Äter du maten hemma hos din guddotters familj också? I Söderhamn? Eller Hudiksvall? Eller...nej Norrtälje räknas väl inte till Norrland antar jag för er Norrlänningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norrland börjar vid Dalälven med betoning på Ä. Tidigare när guddottern uppskattade memory, lägga pussel, läsa för mej, leka sjörövare kunde det bli både fika och middag ett par gånger i veckan. Numer när memory inte är lika hett och hon snart är lovlig för apoteket röda näsan blir det kanske en gång i månaden./frivilligpensionär

   Radera
 54. Man (eh får man säga så eller är man pojkvasker?) 24 vårar, jobbar inom finans i Stockholm. IT/ekonomi utbildning i ryggen. Tycker effektivitet och integritet är vackert, försöker leva mitt liv som jag lär. Ibland tror jag MMM är jesus men kommer sen på att jag är ateist. Gillar promenader, långa konversationer, cykla och god dryck bland annat.
  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Du satte ord på mina MMM-känslor. (men han måste vara jesus)

   Radera
 55. Kvinnlig läkare, 30-årsåldern, med ett barn, hund och man. Läste MMM i ett par år, och blev köpt på det i samband med vantrivsel på arbetet, som jag i efterhand inser berodde på att jag arbetade alldeles för mycket (läs 80-timmarsveckor) och fick för mycket ansvar för min kompetensnivå. Men inget ont som inte för något gott med sig! Har tillsammans med mannen nu lyckats komma upp i 1,6 mille (varav en ligger bunden i vårt hus) i tillgångar samtidigt som vi sparat mer än hälften av våra föräldradagar. Kapitalansamlingen kan jag dock inte riktigt ta åt mig äran för, för det är nog bara till hälften sparande och till hälften vinst från lyckade bostadsförsäljningar. I lördags flyttade vi in i ännu ett hus med renoveringspotential som det så fint heter. Jag gillar läget (utsikt, stor tomt, cykelavstånd till jobbet), men att det inte är något gjort med huset senaste 40 åren verkar avskräcka tillräckligt många för att få det betydligt billigare än vad renoveringskostnaderna motiverar... Förvånar mig att inte fler är villiga att köpa ett hus med daterade tapeter och golv när man betänker prisskillnaden mot ett till ytan mer tilltalande, men i övrigt likadant hus. Nu för tiden mår jag inte dåligt på arbetet, och det känns meningsfullt för det mesta, men jag funderar på varför vi egentligen arbetar så mycket nu för tiden (för bara ett par generationer sedan var det ju typ normen att bara en person i ett hushåll arbetade). Jag har känt flera som gått bort eller blivit svårt sjuka innan sin pension, varav någon till och med uttryckt "Jag som arbetat tills efter pensionsåldern och anställt så många, jag har ju rätt till några år som frisk pensionär" (varför argumentera med en cancer liksom?) Detta, och att ha fått barn, har fått mig att inse att livet inte väntar. Nu jobbar jag 4 dagar i veckan, och funderar på om det tar för mycket tid, även fast jobbet nu fungerar bra. Annars är mitt största intresse litteratur och jag försöker nu skriva en dystopisk framtidsroman, något jag finner märkligt uppmuntrande ;) Blir också glad av din blogg som är så välformulerad och charmig!

  /Liten 'stach

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu en läkare, still counting. Härligt att du a) inte bara kommit till insikt utan även b) lyckats genomdriva en sådan livsstilsförändring. Och grattis till hus!

   Radera
 56. Kvinna, 37 årig naturvetare, arbetar nu i en stor "värdebaserad" organisation i södra Sverige efter att ha slavat på myndighet i 8 år. Innan dess bestod livet mest av studier, ideellt engagemang och timvikariat.

  Trivs med livet och nuvarande arbete där jag ändå tycker jag bidrar till något vettigt, en bättre värld, på heltid;-) men frågan är väl om jag verkligen vill jobba resten av livet eller när nu pensionsåldern kan tänkas befinna sig när det blir dax. Härligt känsla att kunna bestämma över sin egen framtid.
  Snålcoachen var vägen till dig-hon är saknad.

  Inleder alltsom oftast morgnarna med att läsa din blogg. Saknar den de enstaka gångerna som jag går upp TIDIGT och dagens blogginlägg inte publicerats ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är ens ”värdebaserad organisation”? Låter som corporate bullshitiska.

   Radera
 57. 49-årig tonårsmamma och läkare. Uppväxt med frugal ( snål ) pappa och slösaktig / consumersucker mamma. Hmmm ..... av olika anledningar ändå haft en aversion till sparandet ( Någon form av rebelle mot föräldern kanske, i detta falla pappa ) och anammat consumersmodellen rakt av och all the way fram tills nu för ca 2 år sedan då jag kanske trots att jag gillar mitt jobb vill styra min tid mer och också hänga på filmfestivaler på bästa sändningstid dvs. Mitt på dan, en vardag!
  Any heuw, ( älskar det uttrycket ) hittade jag dig via Snålcoachen som jag på riktigt är orolig för. Tror faktiskt inte att hon hade lämnat bloggosfären självmant, men man tror man vad vet man.
  Sparar inte riktigt så mycket som jag skulle vilja än.... får jobba lite på det, men har förtröstan i att det tog 4 år för dig att ändra ditt mindset.
  Gillar verkligen ditt språk och levande intellekt. Utmärkta kombo, so keep up the good work // Kasus

  SvaraRadera
  Svar
  1. "av olika anledningar ändå haft en aversion till sparandet Någon form av rebelle mot föräldern kanske". Låter som den perfekta rebellhandlingen.

   Radera
 58. Kommenterar aldrig men vad händer, två dagar i rad. Man, programmerare, snart 40, via Sparo vill jag minnas.

  Var med i svängen när JD Roth sålde getrichslowly 2009, läste MMM och jcollins 2013, Joshua Becker 2014, mi30 innan första miljonen osv osv. Med tanke på den historiken borde FI-bollen vara i full rullning i ett minimalistiskt hem? Nja, uterummet, tvättstugan, båten och några cyklar betalades kontant i alla fall. Men som Rich Dad säger, det där är inte assets utan liabilities.

  I år har lånekort införskaffats, böcker om rika babylonska pappor lånats, tjänstepensionen flyttats, parabolen sagts upp (eller om ett år, billigare så), 700 saker sålts/skänkts/slängts (märks det? om man vet var man ska titta). Väger det upp för sommarstugan inköpt förra hösten, inte riktigt, men vi hade i alla fall tur med vädret.

  Inget att sörja över det som kunde redan ha varit FI, utdelning på Investor i morgon är det av de första stapplande stegen mot nya mål.

  /L Titanskruv

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Inget att sörja över det som kunde redan ha varit FI, utdelning på Investor i morgon är det av de första stapplande stegen mot nya mål." That is the spirit indeed. Vänd dig inte om, bara knata framåt, det är vad som skiljer agnarna från vetet. Och "snart 40" är cirka 6 år tidigare än mina första stapplande steg som var en skäms-depå med HM, Ratos och Active Biotech (like why?).

   Radera
  2. Eller vänta nu...jag var ju 35 då. Jag tänkte att du sa att du var snart 30...nej nu blev det krångligt titanskruv.

   Radera
 59. Kvinna 45år. Bor i Norrlands inland (en känsla av att Morsan bor nextgårds). Arbetar som konsult i nån bransch och får se när jag börjar trappa ner. Mellan 5-10 år tror jag. Hittade hit från någon blogg och har hängt här sedan årsskiftet.Trivs väldigt bra här!/kvinna45

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Arbetar som konsult i nån bransch". Mmm spännande. Trevligt att ha dig här kvinna45

   Radera
 60. Nu har det hänt igen. Hade skrivit ett långt inlägg som svar på dagens önskemål. Men så bara "försvann" hela kommentaren, är väl nåt vajsing med apparaten eller nåt. Gör ett nytt försök så småningom. Men varmt tack så länge för en kanonblogg inklusive alla flitiga kommentatorer!

  SvaraRadera
 61. FruEB - Med tanke på antalet kommentarer så borde antalet läsare/sidvisningar vara ganska stor nu.
  Om du vill för du gärna avslöja lite data om bloggen, du har väl nån sådan som bloggarskriverska som är en sån där analytics-sida med tjusiga grafer tex med tiden på ena axeln och antalet läsare på den andra och massa annat sånt där ögongodis för alla oss naturvetare, läkare, ingenjörer och ekonomer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ögongodis för mätbesatta människor? Varför är antalet visningar viktigt att veta? Det är just på grund av sådant här jag aldrig kan umgås med så länge med raden av yrkesfolk du nämnde. Förutom ingenjörer då, de har också andra intressen. Faktum är att just den gruppen är bland de mest intressanta människotypen av alla, så bra att så många ingenjörer dykt upp här.

   Radera
  2. Tror att de flesta här tycker att sprida FI(RE) är något positivt, och att då nå ut till fler (=fler som läser och fler sidvisningar) är något bra och något att sträva efter. Om allt färre skulle läsa och besöka bloggen har iallafall jag svårt att få ihop med att FruEB skulle vara framgångsrik i sin strävan men jag kanske har missförstått något här.

   För övrigt tycker jag att alla människor är hjärtligt välkomna hit - oberoende av vilket sorts "yrkesfolk" de råkar vara eller ha valt som födkrok.

   Radera
 62. 37 årig jurist/ekonom som normalt jobbar på konsultbolag men är nu ute på vift i vida världen. Normalt bosatt i Skåne men insett att jag inte kommer pensionera mig där. Läst olika ekonomi- och minimalistbloggar under flera år. Lyckats bättre med minimalistdelen.
  Ingen aning om var jag hittade dig men i någon länklista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde att du är t f moderator på blögga här också. Inne varje dag, oavsett om du är i Sibirien eller Shanghai. Tack för det!

   Radera
 63. Hann inte kommentera igår because life och nu har jag ägnat större delen av min SLtid till att läsa hela kommentatorsfältet. Skyndar mig lite nu för jag vill OCKSÅ vara med! Hittade hit i somras och är såå glad för det! Kvinna, lärare i Sthlm, just passerat 40-strecket. Uppväxt med småländsk ingenjörsfar och har alltid hånat hans DIY projekt, men se - efter att ha hittat hit har även jag lärt mig byta trasigt hjul på kabinväska till lättrullandes inlinesvariant! Har alltid levt frugakt men med resor som tydliga spar mål för att undkomma den stimmiga cubiclen klassrummet. Asså den känslan att säga upp sig va?! För att sedan löka runt i billiga länder i Asien och Sydam - hjärta på det! Det är dock inte lika tillfredsställande att komma hem till fosterland med noll kronor på kontot och leta nytt jobb.. Tack för en fantastisk blogg! Den har fått mig att låta stashen vara (resor är idag ett annat sparande) och fått sambon med på tåget! /Anna
  PS. Jag är liite orolig för en eventuell intervention kring din konsumtion av glasbankens varor ty då bör även jag lyssna.. Buhublä.. Min absolut största 'unna mig' utgift är bar&bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "PS. Jag är liite orolig för en eventuell intervention kring din konsumtion av glasbankens varor ty då bör även jag lyssna.. " Jag tror det är lugnt, än har de inte dykt upp i vardagsrummet. Och gör de det är det bara att spela med så går vi ut och tar en Brittfylla efteråt.

   Radera
  2. Jag menar, så länge man dricker som en Bondbrund (ej att förväxla med bonn-brud, se kapitel "Morsan" från i söndags) kan det ju inte vara någon fara.

   Radera
 64. Man, dryga 30 och ingenjör. Bor med fru och två ungar i en medelstor stad i geografiskt sett södra Sverige.
  Hittade hit precis som alla andra via någon annan blogg, kanske sparo, som jag antagligen också hittade till via någon annan blogg. Man liksom bara klickar sig vidare and here I am....
  Att vara föräldralediga var nog den avgörande faktorn för oss att börja inse hur ekonomiskt man kan leva. Det började med en tävling mot oss själva, att inte plocka ut några föräldradagar och leva på en lön utan att nalla av budgeten. Nu står vi inför dilemmat hur vi ska hinna plocka ut alla föräldradagar innan den första omgången brinner inne när barnet fyller 4. "Tyvärr" måste vi nog ha 8-9 veckors semester kommande åren och umgås med barnen + långledigt över storhelger osv. Snacka om att få valuta för pengarna, den absolut bästa belöningen man kan få för att leva ekonomiskt!
  Älskar att du lyfter upp ämnet att unna sig. Vi jobbar stenhårt med att skala löken och vara ekonomiska. Stoppar in varenda krona vi kan på börsen sedan ett par år. När man klarat av ungar, hus och bilköp samt sparat ihop en tillräcklig budget så finns det såklart mycket mer pengar att stoppa undan. Trots två medellöner och dyra intressen, som vi inte tänker avstå för att nå någon FIRE inom x antal år lyckas vi spara ca 40% varje månad. Vi skulle kunna öka den siffran rejält, men för oss är livskvalitet att få ägna oss åt våra intressen med barnen, och då får det kosta pengar, även om vi såklart har skalat löken där med.
  Fantastiskt att ha en partner som är med på tåget, i alla fall till 80%. Frugan är riktigt badass vad det gäller barngrejer. Tror inte hon köpt ett endaste klädesplagg eller leksak/julklappar/presenter med mindre än 20% rabatt senaste åren. Stora merparten är nog minst 50% rabatt. Det är i alla fall i mina ögon badass!
  Själv har man en fetisch för att jaga matpriser. Bra svenska råvaror, lagar all mat från grunden och matlådor. Man blir mörkrädd när man hör om vänners utgifter för mat...

  Skulle bara skriva nån kort rad men svävade ut lite mer än jag tänkte från början. Men är nog mycket det jag gillar med din blogg också, hur du svävar ut kring olika ämnen, och hur fantastiskt du använder ord och språket, älskar´t
  Nu när jag har släppt sargen och skrivit min första kommentar hoppas jag att jag kommer fortsätta kommentera, att följa diskussionerna bland kommentarerna är ju halva nöjet

  /MixMax

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Nu står vi inför dilemmat hur vi ska hinna plocka ut alla föräldradagar innan den första omgången brinner inne när barnet fyller 4." Hmmmm....ungefär diamteralt mina FL-upplevelser då jag först stashade en 20' att ha som "extra" SAMT maxade allt. Maxade procent. Maxade dagar. Det brände slut på typ nio månader (ink "buffert") och sen stod jag där, med de där värdelösa lägstanivådagarna (vad är poängen med dem?). Det bådar i sanning gott inför framtiden. För dig alltså.

   Apropåp julklappar småbarn, jag hade en spendy pants-kollega somhade ett (1) sparknep up his sleeve och det var att ge barn under tre år sina egna leksaker i julklapp. Antar tt han lyfte bort dem ur barnens åsyn några veckor innan jul. Sen slog han in dem och voila, total pappersbonanza-ycka under granen!

   Radera
 65. Jag hitta dig via en kommentar, minns ej vilken blogg... men första inlägget jag läste var om linssoppa om jag minns rätt. Och nudging. Det var inte jättemånga äldre inlägg att läsa ikapp tack och lov. Jag är besatt av ekonomi, minimalism och livsmedel. Jag är trettioett, singel med katt och mjölkkor, har i hela mitt yrkesliv främst uppehållet mig i gigandets största bransch=jordbruket. Har haft fast anställning i ett år. Sammanlagt i mitt liv. Jag planerar inte FIRE, det som intresserar mig är att leva resurssnålt men effektivt och medvetet. Alla har det så bra i dag men få tillåter sig/hinner någon njutning av det goda. För alla andra har mer. FIRE rörelsen en livboj för alla som inte trivs med sina livsval. En omprogramering av hjärna och livet. Vilket är jäkla bra!

  Jag har en granne jag får potatis av, hur mycket jag vill som tack för att jag hjälper honom med hans tjurar nån helg om året. Eller när han skall på begravning och så. Ett bättre utbyte av tjänster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Alla har det så bra i dag men få tillåter sig/hinner någon njutning av det goda. För alla andra har mer. FIRE rörelsen en livboj för alla som inte trivs med sina livsval. En omprogramering av hjärna och livet." Jag snor'n ok? Du är numera min stora idol givet lantbruket. Visst var det du som gav mig smäll för att jag övervägde hönsfoder från Granngården?

   Radera
  2. Det minns jag inte men jag tycker att hönor är det mest fantastiska produktionsdjur man kan ha=mycket upplevelse/ägg för en liten tidsmässig och ekonomisk insats så jag kommentera säkert. Nu jämför jag iof med mina 70 kor så min referensram kanske är skev, en del kanske tycker det är jättejobb med hönor. Och köp foder hos en bonde om du har någon nära borde bli mer prisvärt. Haft i hönor i omgångar tyvärr har alla blivit uppätna av übersmarta och jävligt händiga rävar så nu ligger farmandet på is tills vidare. Behöver bygga nån typ av strålningssäker bunker eller liknande först. Och skaffa gevär.

   Radera
 66. Kom via Snålcoachen (<3<3<3) och nu är du bloggista numero uno alla kategorier pga rolig, daglig och ämnesområdet.

  Har medfödda snålgener påspädda av uppväxt i 70-talets antikommersiella miljöer. Läste t ex redan då boken ”Ut ur ekorrhjulet” som förespråkade frivillig enkelhet i ganska extrem form utifrån kristet och kväkarperspektiv inkl praktiska tips av hardcorekaraktär . Blev dock varken minimalist eller hårdsparare men definitivt ingen consumer sucka heller (tittar frågande när ”shopping” anges som aktivitet eller turistmål, även alien i förhållande till fenomenet ”lönehelg”, mode och skönhet). Akilleshälen är mindre musikinstrument o relaterade föremål i synnerhet som resesouvenirer (illgrönt notställ från New York, plastblockflöjt från Krakow, julnoter för stråkkvartett från Salzburg…)

  Kvinna 60 läkare på västkusten. Således snart FIR, tjuvstartat genom flera års deltidsarbete. Utmärkt och meningsfyllt arbete men det finns ju så mycket annat roligt att göra än att vara på jobbet…/Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Akilleshälen är mindre musikinstrument o relaterade föremål i synnerhet som resesouvenirer (illgrönt notställ från New York, plastblockflöjt från Krakow, julnoter för stråkkvartett från Salzburg…)" Spelar du själv? I så fall vad? Jag blir lite nyfiken med alla dessa läkare, de brukar ha ett instrument. Själv försökte jag i flera år få till en stråkkvartett i Sthlm gnom att sätta in annonser på "vän sökes" men fick bara konstiga svar, bland annat en dokumentärfilmare som ville göra en film om /underförstått tragiska/ människor som annonserar under "vän sökes".

   Radera
  2. Älskar att pilla på de flesta instrument jag får syn på vilket går ut över spetskompetensen* men i den mån den finns så är det på viola som jag spelar i amatörstråkensemble, projektsymfoniorkester mm. Ganska mycket brukspiano+orgel. Den stora mängden blockflöjter därhemma får tyvärr inte den praktiska kärlek de förtjänar. Och så älskar jag det lilla röda dragspelet kollegorna gav mej i 50-årspresent! Senaste inköp var en DooD (googla) vars bräkanden inte är helt populära där hemma. Ännu.
   * Alltså vem gillar att öva?
   /Karin

   Radera
  3. Och förresten - just nu spelar vi Brandenburger sexan!! Första gången för mig, har annars ett långs kärleksförhållande till tredje Brandenburgaren. Vad spelar du?/Karin

   Radera
  4. Angående spetskompetensen* så håller jag fullständigt med. Ensambarn till två konstmusiker tillbringade jag en timme om dagen med mitt icke-lukrativa instrument under åren 6-14. Hade de lagt den tiden att lära mig om ränta-på-ränta hade det varit jag som byggt rymdfarkoster nu.

   Brandenburg#6 första allegrot en storfavorit, ligger i min städlista https://open.spotify.com/user/fqacjso5xonj9ctp1ku458v2g/playlist/4x9wmYZ3uujubxFohRO7nX?si=FYuZOdxMS4anrupZ1TEinQ.

   Nu sportar jag min höstlista https://open.spotify.com/user/fqacjso5xonj9ctp1ku458v2g/playlist/24aQf9nBVlx6Eeap417GzY?si=5Ir9UsaOSxmrVP9jXT-Ltw samt studntals filmmusik av Hans Zimmer (det är inga ord i så lätt att skriva till). (detsamma gäller egentligen alla Bachs passioner, eftersom jag inte förstår tyska. Lyssnade på Johannes+Matthäus när jag pluggade, säkert 500 gånger styck. Jag kan ge minutlånga recitament på tyska utan att förstå ett ord. "Und Jesus antwortete; Der Judenkönig!")

   Radera
 67. Kvinna 53, ensamstående (sedan gravid) med son snart 17 år. Är hör och häpna varken civilingenjör eller läkare (utbildad gymnasielärare i svenska o engelska, men jobbar med administration inom landstinget). Hittade dej via Snålcoachen o är liksom många andra fast vid den här fantastiska bloggen. 2 besök, morgon och kväll, för att läsa ditt blaj och sedan andras kommentarer. Kommer från en familj där mamma varit ekonomisk och pappa köpt grejer och har nu insett att jag har blivit min mamma och sonen är sin morfar :-). Arbetar stenhård på att få honom att förstå vikten av att börja spara i tid, och efter några år av hjärntvätt så sparar han faktiskt nu minst 15% av alla sina inkomster (studiebidrag + sommarjobb) och frågar ofta om "det där ränta-på-ränta som du alltid tjatar om). Själv köper jag ingenting nuförtiden o sparar allt jag kan för att känna friheten att kunna välja. Ja, det var väl det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "och efter några år av hjärntvätt så sparar han faktiskt nu minst 15% av alla sina inkomster (studiebidrag + sommarjobb) och frågar ofta om "det där ränta-på-ränta som du alltid tjatar om)." Allvarligt? Riktigt bra jobbat måste jag säga. Jag återkommer ständigt till Katerine Marcal/Kielos underbara citat: "Barn är som våt cement, allt som passerar lämnar ett avtryck". Jag försöker också enträget, men det går trögt. De tycker att "aktier" är samma sak som "deklareringar och sånt".

   Radera
  2. Se det som långsiktigt projekt. Det är så irriterande att upptäcka i vuxen ålder att man säger samma saker som sin mamma eller pappa i ens ungdom.

   Radera
  3. Värsta känslan. Minus att mina föräldrar aldrig sa: "Tänk på ränta-på-ränta-effekten lilla vän".

   Radera
  4. Verkligen värsta känslan o "så ska jag aldrig bli" o nu står man här o är sin mamma.. Hon pratade iofs inte heller om ränta - på ränta, hon sa "ni måste ha en buufffeeertt". Bra råd det med.

   Radera
 68. Kvinna, jämnårig med kronprinsessan. Läkare, två barn i grundskolan, man, bor i grannkommun till storstad. Strävar inte efter FIRE, men oberoende från nuvarande arbetsgivare, dvs att jag skall kunna gå den dagen jag inte har lust längre. Är dålig på att shoppa så det blir mycket pengar kvar i slutet på månaden. Maken och jag har nu enats om en investeringsplan så snart skall vi se pengarna växa.
  Jag hittade din blogg via en annan blogg. Gillar tips på budget-cava och dina analyser av arbetslivet, påhittade shoppingbehov och hur du försöker få barnen att äta billigt. Mina barn äter bara makaroner och mamma scans så jag bunkrar när det är extrapris. Fortsätt att skriv som du gör så fortsätter jag att läsa och skratta!
  /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Mina barn äter bara makaroner och mamma scans" Du vet att jag för runt sju år sedan serverade Mamma Scans köttbullar och makaroner varje kväll i en månads tid utan reaktion från barnen? Jag undrar när övergången sker, jag menar, när börjar de gilla riktig mat? Det är ju rätt få vuxna man ser som sitter och tjurar på krogen för att de inte får mamma scan. "Asså, det har öppnat ett nytt ställe på Rörstrandsgatan, fett najs alltså, du måste gå dit. De serverar liksom fabriksrullade köttbullar, fiskpinnar, falukorv med mild senap och sån där "ren" pasta du vet, med bara smör i." Mennågon gång måste ju övergången ske, när när NÄR!?

   Radera
  2. Är det verkligen såhär?! Varken jag eller brorsorna har någonsin gillat fabriksfärdig mat, kanske för att vi från första början fick riktig mat av hemmavarande mamma tills vi var i sena tonåren. Kommer ihåg en Felix burkköttfärssås som hon serverade på en gång, ett rejält undantag alltså. Var väl sju år någonting, satt vid bordet i tre timmar, inget skämt! Maten skulle ned, det var inget jag bestämde över. Efter det åt jag allt som ställdes på bordet, gillade förstås det mesta ändå, men fattade att det inte lönar sig att ha en negativ åsikt om maten. Övergången kanske sker tidigt om föräldrarna inte ger upp utan står på sig? Det handlar ju om makt! ;) /Eva

   Radera
  3. Malin i kronprinsessaålder - " Strävar inte efter FIRE, men oberoende från nuvarande arbetsgivare, dvs att jag skall kunna gå den dagen jag inte har lust längre. Är dålig på att shoppa så det blir mycket pengar kvar i slutet på månaden. Maken och jag har nu enats om en investeringsplan så snart skall vi se pengarna växa. "

   Finns typ inget som gör mig gladare än att läsa kommentarer som dessa. Gör investeringsplanen enkel (typ breda indexfonder) och gärna så det sker automatiskt. Era framtida jag kommer att tacka er och mina kollegor i finansbranschen borde investerat som er istället för att trejda bort sina pengar =)
   /A

   Radera
 69. Åhåhåh jagmed jagmed, viftar ivrigt med handen! :D

  Kvinna, fru, syster, dotter osv men mestadels bara mamma till tre vilda småtjejer (minsta 2 år och guuud vad jag hade förträngt 2årsålder, att hon inte bryter en arm om dagen är ett mirakel)! 35 år och medelålders enligt min elaka svärmor (eller har hon gud förbjude rätt?!?!?) älskar parenteser btw och dina härliga asterisker FruEB! Är civilekonom som varit föräldraledig i sex år och sen sept är jag statsanställd ååhh ångesten! Får kortslutning i hjärnan av att läsa inlägg och kommentarer här om att skala lök och hålla igen medan jag måste återgå till matlådor och uppdatera garderoben, dubbelsuck på det liksom ;)

  Har läst vartenda inlägg, hade lite att göra i början när jag hittade hit från Snålis (saknad!) gör som många andra, läser ditt inlägg på morgonen om jag hinner och sen kommentarerna på kvällen. Alltså som jag älskar kommentatorerna!!! Och dina inlägg är så härliga, alltid bjuder de på ert gott skratt eller åtminstone ett litet flin, inte illa.

  Vad gäller FIRE, frugala osv så står jag ff och håller i sargen, trygghetsnarkoman a la grande, visst är det paradoxalt!

  //Ida från Småland

  SvaraRadera
  Svar
  1. "minsta 2 år och guuud vad jag hade förträngt 2årsålder". Jag har förträngt allt. I mitt minnesarkiv sitter mina barn uppradade på soffan i nytvättat hår och diskuterar vilken My Little Pony i människogestalt de tycker är finast. Minns inga bråk eller kläs eller spring ut i gatan. Naturen är god på så vis. Annars hade vi kanske dödat våra barn.

   Radera
 70. Bättre sent än aldrig :-)

  Kvinna, 38 år, socionom, brottsförebyggande som skolat om sig och börjar arbeta på en Ur och Skurförskola (förskolan är i sig en förebyggande insats så lite samma bransch och 3-åringar är för övrigt samhällets våldsammaste grupp).

  Bor i närförort till Stockholm, bott i innerstan men renoverade ett hus och byggde en lägenhet som finansierar boendet. Delar sommarställe, segelbåt och vinterställe med syskon och svärföräldrar och bor i vår surfbuss på sommaren. Mycket valuta för lika många saker - puh!

  Har två barn och en fantastisk man som hoppade på FIRE-tåget samtidigt. Hittade hit via minimalisterna och har all investerad deg i ISK att tacka EB för.

  / Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. "3-åringar är för övrigt samhällets våldsammaste grupp". Håller helt med. Jag tycker att det är märkligt att man tillåts ha dem i vanliga hem utan assistans från någon form av myndighet. Jag har en vän (låt oss kalla henne Marknadsföring-L för det är så hon heter) vars änglalockade lilla 1½-åring högg henne med en förskärare för inte så länge sedan. Senare samma dag kom hon upp med ett glas vatten på mammas rum "å så rart" tänkte mamman "hon förstår att hon gjort fel och vill trösta" och fick sen glaset rakt i ögat med blåtira som följd. Barnet vänder externt en kerubliknande gestalt till så folk tror ju att hennes man misshandlar henne.

   Radera
 71. 26 årig man(?) som bor i Göteborg och jobbar som IT-konsult. Jag hittade din blogg via listan med bloggar som ligger underst på alla KTMs inlägg.

  SvaraRadera
 72. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 73. Aftonblad_surfaren15 november 2018 kl. 16:39

  30årig man från orten men degen rullar in likt Lotto-åke. Försvarar mina hoods tillsammans med broschorna (MI30,Chansar mest), våra antagonister (konsumenterna) håller på ta över. Som tur är grillen kvar på hörnet och kebaben doftar muuuuuma ända från Saltkråkan ön.

  Tids nog när plånkan jag sitter på är lika hög som Törning Tåså, börjar jag hjälpa Mohammed, Ahmed, Sten, Benny och övriga b0yz att komma på banen igen. Har jag tur kanske de låter mig få låna deras trimmade moped som jag kan gasa runt i orten på.

  Investerar i thööög aktier och fönder som fokuserar på para till ägarna, främst investmentbolag. Avkastningen har snart finanserat döner kebab varannan dag ätande. Dock inget jag säger till chefen på kebabhörnet, vill inte att de ska upptäcka min falska bild. När jag på helgen växlar om från skjorta till adidas byxor (med rand) och tönga sneaker, tror folk jag får bidrag från staten. Men bakom denna avslappnade klädstil gömmer sig finansiell frihet.

  Käp öp thä göd blög, me läki läki

  SvaraRadera
 74. Jag är en ensamstående morsa på 30 år. Jobbar som administratör i offentligt sektor där jag är ostimulerad men har det liksom för tryggt på jobbet för att våga byta just nu, jag har 16(!) år kvar till FI om jag fortsätter i den här takten. På fritiden stimulerar jag huvudet genom att plugga en master.

  Jag har läst din blogg sedan start i princip, hittade den via kommentarsfältet hos Snålcoachen. Ni två har gett ett sådant mervärde till mitt liv.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
 75. Började surfa efter likasinnade då beslutet var taget att definitivt lämna arbetslivet för gott. Fann dig via någon annan ekonomi eller FIRE blogg.

  Man 59 år med sambo och dotter 17år. Arbetade tidigare som ingenjör.

  Varit ekonomiskt medveten sen 40år tillbaka. Nu ekonomiskt oberoende (med självvald storlek på konsumtion).

  Eftersom jag stora delar av arbetslivet känt mig lurad på friheten, har en hel del (meningslös) tröstkonsumtion skett, vilket jag förstått först i efterhand.

  Gjort några tidigare avhopp från ekorrhjulet, men av olika anledningar återvänt efter några år.

  För mig är hela grejen att vara ”fri”, sova tills jag vaknar, slippa meningslösa av företagsledningen uppfunna projekt, ha tid och energi att lära mig mer om allt intressant som finns, utöva hobbys och helt enkelt njuta av livet.

  Försörjer mig nu på tidigare hopknåpade besparingar som ger skapligt kassaflöde via aktie utdelningar. Sambo har minskat arbetstid men vill fortsätta ett tag till.

  Det mesta som gör mig lycklig är gratis eller snudd på gratis. Utevistelse när solen är uppe, läsa böcker som beställs på kommunala biblioteket, umgås med likasinnade, serva familjen bättre än vad som var fallet innan, göra ”allt” själv (inte betala andra för tjänster, tex. serva bil, eller husreparation).

  Eftersom inget behov av tröstkonsumtion nu finns är utgiftssidan minimal, trotts att lyckan är maximal.

  Vis av tidigare avhopp från ekorrhjulet krävs egen förmåga att planera tillvaron (viss struktur) så att inte bara dagarna försvinner.

  Den breda allmänheten har väldigt svårt att ta till sig ett liv som ”fri”med måttlig konsumtion, så mestadels tar jag inte debatten. Därför är FIRE bloggar viktiga för oss ”udda typer”.

  Tack för ditt givande tillskott i FIRE bloggandet!

  SvaraRadera
 76. Jaha, då dyker man upp till ytan efter att ha ubåtat din blogg nästan varje dag i över 1år.
  Osäker på om jag hittade dig via MMM-googling eller något kommentarsfält (MI30?). Du krokade mig iaf direkt med din synsätt och språk, är nu något av en FruEB-junkie. Det har varit jävligt häftigt att följa bloggens utveckling, med alla härliga stammisar bland kommentarerna som bara blir fler.
  Är en 32-årig hane från Hälsingland (represent!) som får sina byggstenar från lön som ingenjör i byggbranschen. Upptäckte FIRE lite på samma sätt som du om jag minns rätt, först via Rika Tillsammans efter att ha slögooglat nån fond för PPM, tror det var 2014. Därifrån tumlade man in på MMM och sen var det kört.
  Tack för att du förser oss med landets skönaste blogg! Fortsätt med det annars jävlar.

  SvaraRadera
 77. Jag har följt din blogg sedan ditt fjärde-femte inlägg, hittade hit via dina kommentarer hos Snålcoachen och Sparo. Jag kommenterar här sporadiskt och läser ibland inläggen varje dag, ibland sparar jag ihop hela veckan och sträckläser på lördag morgon (när det bara är jag och kaninerna som är vakna här hemmma). Egentligen vill jag kommentera varje inlägg, MEN det tar så mycket av mitt hjärnengagemang och tid som jag behöver lägga på annat, så därför blir det sällan. Det är fantastiskt att läsa allas inlägg ovan, kan du inte börja med gästinlägg av dina läsare?? Finns många här jag skulle vilja läsa mer om!
  Jag är 45 år, bor i hus i Stockholmsområdet m man och två barn, socionom, delägare i ett företag, jobbar rätt lite (alltså jobbar= drar in pengar i utbyte mot min tid hos kund) vilket är självvalt, har ett relativt fritt liv och aldrig söndagsångest. Kom in på FIRE för 5-6 år sedan, men trots att löken ständigt skalas, så är vi långt ifrån ekonomiskt fria (eller, vi skulle kanske kunna vara det om huset säljs och vi flyttar någonstans utanför storstäderna, men det kommer vi inte göra just nu iaf). En vacker dag kommer vi dock vara det (ungefär samtidigt som huset är vackert minimalistiskt- ett ständigt pågående projekt sedan fyra år tillbaka..) det är inte det allra viktigaste för mig dock, håller med Morsan om att Mind setet ger sinnesro, att ha låga kostnader ger valfrihet på vägen till FI. Ok, det var nog allt! -Nej just det, fortsätter med samma slags smickrande kommentar som du redan tidigare fått, din blogg är den enda jag regelbundet följer (nästan helt sant iaf, jag följer även Martina Johanssons, onkel tom, och kanske någon mer, -ok säger istället att din blogg är den enda som jag aldrig missat att läsa ett inlägg hos och i princip samtliga kommentarer!
  /MMLR-Maria

  SvaraRadera
 78. Kvinna. Plus 30, sub 40. 08a. Drar in deg som jurist i offentlig förvaltning (oh the glamour). Kommer inte ihåg hur jag hittade hit men troligtvis via nån annan sparblogg (är Queen of slösurfning). Har alltid varit relativt sparsam (har tex aldrig haft 0 på kontot 24:e). Började riktiga sparresan med att spara 10 % av lönen till buffert efter att ha upptäckt rikatillsammans. Går nu all in i indexfonder på isk. Drömmer mer om FI än RE men no way att jag jobbar till 69 eller vad pensionsåldern är nu för min åldersgrupp.

  SvaraRadera