Ett frugalt hacksäng

Glad november! Titeln blev fel, det skulle vara sänghack, men det såg så trevligt ut så jag lät det stå. Ni som är intresserade av investeringar kan hoppa dagens avsnitt för det här handlar om frugal hack, DIY masterplanning going back to Walden self sufficiency badassity på temat säng. Mina nästa hyresgäster på landet behöver femton sängplatser vilket är cirka tre fler än vad som finns i dagsläget. Dessutom har jag lyft ner två resårbottnar från nedan stomme på plan ett för att inreda småttingarnas rum (därav resan till Jysk) så nu har jag en tom stomme till ingen nytta. Ber på förhand om ursäkt för den anakronistiska 80-talslampan jag borrat upp i en gammal allmogemöbel. Tyckte det matchade i färg när jag var 20+.


Jag är inte jättehaj på sängar, men förstod ju att antingen köper jag två likadana resårbottnar som jag hade innan och där börjar priserna på runt 1 300 kr/styck för de mest basala modellerna. Eftersom detta inte är en säng som ska nyttjas 24/7 utan mer 4/365 har jag ingen lust att lägga alltför mycket stålars. Dessutom har jag inget att transportera hem madrasserna i (även ellastcykeln har sina gränser) plus att jag är otålig och vill ha det hela fixat NU. Så jag funderade på att skaffa lamellbottnar som jag sedan kan lägga några av husets oändligt många gamla bonnamadrasser på och hittade en modell på Jysk för runt 230 kronor.Men den hade fått ett rätt dåligt betyg så jag gick in och kikade. OMG ni måste gå in och läsa recensionerna på denna modell - den måste ha hållit kundtjänst sysselsatt i åtminstone ett kvartal. jag saxar:


Jag bara älskar all additonal info man får i kundomdömen. Om denna "Kvinna 45-54 år Getinge" får man veta att hon inte bara sover i en sängram från Jysk, hon väger 68 kilo och "sover stillsamt och ensam". Snif. Any Heuw, inget av omdömena fick mig så sugen på skiten varför jag beslutade mig för att göra mig mina egna ribbor och inte vilka som helst utan av hundraårig fur bredd 5XL komplett med boss* och väderleksrapport från 1850 och framåt. På dessa ribbor kan du ha national hambo contest utan att de ger ifrån sig så mycket som ett litet knirr.


Så jag drog fram tre (av uppskattningsvis 100) långa plankor från ladugårdens innandöme, sticksågen och ett par bockar och sågade till dem i lämplig längd. Efter lite sopa av var det bara tjoff, tjoff, tjoff ner i sängen.Jag vill minnas att jag läst någonstans att det ska finnas ventilation undertill så jag lämnade några centimeter här och där. Sen på med första lagret fulmadrasser. Som synes fyllde de inte ut ramen riktigt, varken på längden eller bredden, så jag fick lite nödtorftigt rulla ihop bomullsmattor för att täppa till gliporna.


Vid lager två lade jag madrasserna omlott mot det undre lagret och matade på med filtar i kanterna.


Som ni ser har jag nu nått över "färglinjen" vilket gladde mig mycket. Och när de hyfsat nya bäddmadrasserna ink. skyddslakan från IKEA åkte på ser sängen ut som vilken säng som helst väl? Den kändes väldigt stabil...säkert bra för folk som gillar modell "superfast". Potentiell stoic win för de som inte gör det; de får åka hem och sova i sin vanliga säng sen**.


Den trånga sektorn var nu täcken. Jag har tidigare ersatt i princip alla gamla släkt-lik med nytt från IKEA men nu fanns det bara gamla täcken kvar. Underst skymtar ett par 60-talare och de röda är säkert från tidigt 1900-tal. Väldigt fina tycker jag men...tunga och gamla.


Som kompensation lade jag sprillans kuddar med kuddskydd i dessa sängar och en fancy säng på nedre plan fick lite mer tveksamma kuddar. Gungor och karuseller tänker jag. Och så på med ett nytvättat överkast för att skydda mot muslortarna.


Frugal wins:
- Optimering # sängplatser vilket är bra för uthyrning = deg in.
- Alternativkostnad 500-2 600 kr. på Jysk för potentiellt värdelösa produkter bort.
- Nyttjande av befintligt trämaterial gör att jag framledes slipper ta en eller 50 turer till tippen.
- De gamla bondska madrasserna som legat och skämts i en kökssoffa i snart hundra år kom till användning. Liksom täckena.
- Jag fick leka med sågen och det är alltid trevligt.

Har du byggt någe själv på sistone?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Boss=hälsingska för småfnul, skräp.
** Note to self: Placera oönskade gäster i dubbelsängen plan 2.

28 kommentarer:

 1. Tunga täcken är underbart! Påminner om när man sov över hemma hos farmor/mormor typ 1975. Särskilt bra täcken om man har sömnproblem, tyngden hjälper kroppen att slappna av. I brist på sådana där härliga mormorstäcken har jag köpt ett svindyrt (+5000) tyngdtäcke. Lyckliga gäster säger jag bara!! Du kan ta extra betalt för täckena, lätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toppen! Hade precis glömt bort tyngdtäcket.

   Radera
 2. The complete Allmoge-experience! Jag tänker på direktmarknadsföring till det stora landet i väster. De kommer att stå i kö för att hyra! Genialt med skyddstäckning från Ikea, gammal madrass blir som ny på ytan och man förhindrar ytterligare bidrag till 100 års svett och andra härligheter. Det är något visst med gamla tagelmadrasser, de liksom ryter år en, ligg ner och håll käften. Härligt!

  SvaraRadera
 3. Imponerande Fru EB, du fixar till brädorna i sängen själv! Ser av kommentarerna att man är imponerad av täckena. Det är liksom de och de där gamla madrasserna som gör mig mest bekymrad. Är väl lite känslig för gamla textilier, speciellt de med stoppning och som folk sovit i under åratal. Och så liggande i en kökssoffa i "snart hundra år"! Ryser vid tanken att sova i dessa ting. Tänker på små djur och på det läskiga upplevelsen när jag sov i dylikt utomlands för tre dollar natten. Delade säng med löss och jag längtade bara hem. Vid hemkomst var hela jag biten och härjad. Förlåt för min negativism här, annars gillar jag allt gammalt och gediget och gamla täcken är vackra. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som astmatiker delar jag din skepsis till madrasserna. Har förmånen att övernatta hos mina svärföräldrar ibland (kattägare som gillar att återbruka textilier som legat på vinden i åratal) och det går som det går. Det blir inga rekordtider på milen en vecka efter ett sådant besök. Jag gillar det dock i teorin och ser inga problem med det om man inte är med i astmakören som jag.

   Radera
  2. @Eva/IGMR: Men tänk på den mäktiga karma som uppstår när man får sova i de sängmaterial som flera generationer svenska bönder legat och dött i?

   Radera
  3. Dubbel dos Singulair och sedan en god natts sömn.

   Radera
 4. I'm personally a big fan of efficientbadass blog. Thanks for sharing this post.
  clipping path service

  SvaraRadera
 5. På riktigt imponerad över din händighet! Inte för att det var någon stor sak att kapa bräder men att du ändå gjorde det, asgrymt! Vill också som Maria dessa tunga tunga täcken som gör att man knappt kan röra sig. Snyggt blev det också!

  SvaraRadera
 6. Min första reaktion byggtekniska ,att ribborna skall ligga på andra hållet. Att det var väldigt mycket gamla textilier. Undvik att erbjuda eller hyra ut till en allergisk person att sova där , kan sluta på akuten och utslagen en vecka efter det. Har ni sjukhus i närheten? Ibland måste man tänka hälsosamt framför pengar. Ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Dentystamajoriteten: Tack! @Anonym 12:28; "ribborna skall ligga på andra hållet" ja du ser, en himla tur att jag inte skaffade dem, jag hade blivit ännu mer irriterad än kvinnan från Getinge plus att jag behövt lägga ytterligare 2,5h på att cykla tillbaka till Jysk för att hamna på ruta ett.

   Radera
 7. Imponerande dagsverke. Uppå familjeomsorger, läsande, lyssnande, bloggskrivande och -kommenterande. Tyler Cowen brukar i sin podd fråga efter hemligheten bakom de alltid lika produktiva gästernas production function. Så jag undrar, så här lite off topic: Vad är hemligheten bakom FEB:s produktion function?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10 timmars sömn och någon form av odiagnosticerad diagnos?

   Radera
 8. Frugalreflexen-köpreflexen 1-0. Så himla lätt att sätta igång och köpa för att lösa stora och små problem. Jag bara antog att du använt gamla men ändå fräscha madrasser och täcken till sängen. Hade själv inte tänkt en sekund på att lägga ner dessa i sängen. Hade varit grymt nöjd med mig själv om jag vore du. *high five*

  Ang gårdagens inlägg: snacka om "grus i maskineriet" på en lagom nivå. Själv cyklade jag hem 50% av maten som går åt här hemma för två veckor i fredags. PLUS 9 kilo kål att göra surkål av i en ryggsäck (känner av stelheten i korsryggen ännu). Svettigt och tungt. Underbart att äta lunchen sedan, att kämpa lite för det vardagliga är klart underskattat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "PLUS 9 kilo kål att göra surkål av i en ryggsäck (känner av stelheten i korsryggen ännu)" Oh that's evil shit. Hatten av för dig Katarina, cykla med vitkål i storleken av en femåring (?) i ryggsäcken, det är Iron Man-varning på den.

   Radera
 9. Du behöver inte köra resterande plankor till tippen. De ska du såga upp och elda i kakelugnarna! Slöseri annars!
  Anonym 06:54

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart. Skulle bara kolla att du var vaken Anonym.

   Radera
  2. Att elda upp hundraåriga plankor är slöseri med material som gjort för riktig fönsterrenovering. Riktigt gamla fönster håller länge och ruttnar inte i första taget på grund av träet de är byggda av. Nuförtiden håller de inte alls lika länge då träden är planterade och inte heller får bli lika gamla som förr innan de fälls. Skogen förr var ju urskog, dagens skogar är "konstgjorda", tänk skillnaden i kvalitet och hårdhet! /Eva

   Radera
 10. Måste också tipsa om denna rätt, som 3:4 åt här hemma, det är godkänt hos oss (2:4 är tråkigt och när man når 1:4 och behöver upprepa mantrat "du lagar mat åt dig själv, du lagar mat åt dig själv", då kan det ju hända att man behöver mer än ett glas (ytspänt) med vin till maten). Tänker att det kan nog nå 4:5 hos dig?
  https://www.coop.se/recept/pasta-rosso-med-vitloksfrasta-champinjoner/

  Billigt och gott! Frugalt!
  Anonym 06:54

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ser ut att kunna funka, de gillar av någon anledning svamp.

   Radera
 11. Snickeri nu också ovanpå alla andra roliga tips? Är det månne inspirerat av MMM? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut är DIY-temat en MMM-produkt. Jag har alltid varit en fixare men har fuskat mig igenom det mesta. Det gjorde jag iofs i detta också, men det händer i allt större utsträckning att jag ägnar en dag åt förarbete (=googling) innan jag tar mig an något större, som nu med uppfräschning snickerier hemma. Min man tycker om att berätta om mina tidigare DIY-projekt ex. när jag målade staketet och då inte orkade skrapa utan målade över myrägg och andra kryp (liksom orka), när jag hängde upp en ljuskrona i köket på söder som föll ner mitt under middagsbjudning (plugg? was ist das even?) eller när jag fondväggstapetserade i hast så att tapeterna började flaga. Och då vet han inte ens om hur jag målat över färgflagor på lister och dörrar. Well, poäng varandes att jag nu i min mogna ålder börjar ta detta med renoveringar på lite större allvar.

   Radera
 12. Inte ofta jag ser någon använda ordet boss, jag är uppväxt med det uttrycket om man nu kan säga så. Har aldrig tänkt att det var något ovanligt som behövde en fotnot, inte föränn en vän nu i vuxen ålder sa "Jag har alltid undrat vad det där boss var för något".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan ju bli märkliga förvecklingar om någon tror att man menar chefen. "Men sätt dig inte där, det är ju fullt med boss". "Du har ju boss över hela kroppen" (like woops how DID you know) etc.

   Radera
 13. "Du har ju boss över hela kroppen", kan väl kontra med att jag sällan använder parfym. Men när jag gör det så är det Boss... Hugo Boss

  SvaraRadera