Pengar som livsextrakt eller livselixir

Nu är det dags att anmäla sig till Frugalwoods Uber Frugal January och det gör du genom att ange din mailadress här. "Sign-up to receive an email a day from me for 31 days starting January 1, 2019. Every email has a tip, a mantra, an action item, and recommended reading, all designed to help you transform your finances." Naturligtvis gratis.

En relativt ny författarkärlek är Aino Trosell (som även figurerar i den kvalitativa podden Staden som IGMR tipsade om tidigare i höst). Jag har inte riktigt lyckats genrebestämma henne - vissa böcker klassas som romaner och andra som thrillers och det är verkligen något mitt emellan. Den fullständigt gastkramande, klaustrofobiska Ytspänning (2012) var min första Ainoläsning och sedan dess har jag slukat allt som kommit i min väg. Efter mötet med den fantastiska, kostnadsfria Biblioappen (bibliotekens ljudbokstjänst) har jag börjat lyssna på Offshore*. I den här boken förekommer det vissa partier som jag verkligen måste stanna upp vid och spela om igen och igen. Jag tänker inte redogöra för samtliga dessa partier, ni får snällt ladda ner boken själva och njuta av Jakob Eklunds stapplande engelska**.

Men ett parti kan jag inte låta bli att transkribera för det rör pengar och livet. Stycket läses av det kvinnliga berättarjaget (dykarhustrun); en reflektion över hur dykarmannen genom åren blivit allt mer besatt av de pengar han kan tjäna på sina dyk och som en följd därav tillbringar allt mer tid borta från familjen. När han väl kommer hem köper han bubbelbadkar och har sig och det är i sviterna av ett sådant besök hon tänker högt:

Alla saker som du köper när du är hemma, jag har undrat mycket över dem. Precis när du halar upp plånboken och daskar den i näven. Och sen, en kort stund, när du demonstrerar nyförvärvet; då ser du lycklig ut. Men sen verkar du strunta i alltihop. I början tyckte jag att vi hade samma syn på pengar. Man skulle ha dem. Lagom mycket, så att man inte behövde snåla eller jobba på semestern. Men inte så mycket att de tog överhanden och började styra ens liv. Nu verkar pengarna ha blivit ditt liv. Hörde du denna min tanke skulle du protestera. Det låter så fult. Men pengar är det enda du har med dig till oss. Pengar är också det enda du får för att du upphör att andas under några veckor och går ner på dina dyk. Pengar är sammanfattningen av det liv du går miste om den tid du är där. Pengar är koncentrerat liv. Livsextrakt. De tenderar allt mer att bli ditt livselixir. Det mest avskyvärda är din stolthet. Du är så uppenbart stolt över de summor du pressar dig själv till att tjäna och jag vågar inte visa hur sorgligt jag tycker att detta är. Vi har ju allt?”

Pengar som livsextrakt (ett medel som bidrar till liv) eller pengar som livselixir (pengar för pengarnas skull) - så elegant beskrivet non?



Mvh/
FruEfficientBadass

* Varför så mycket dykartema i hennes böcker? 
** Varför anlita en icke engelsktalande svensk skådespelare vid uppläsning av en bok som innehåller rätt många replikskiften på engelska? Även vissa svenska ord verkar han inte förstå betydelsen av eftersom han intonerar fel. Jag vet att det varit debacel kring uppläsarnas ersättningar vid ljudboksinspelningar men det finns faktiskt ett alternativ och det är att avstå jobbet istället för att skyffla runt det med vänsterhanden. Jmfr Katarina Ewelöf uppläsning av Majgull Axelssons "Ditt liv och mitt" som är som lågmäld radioteater.

10 kommentarer:

  1. Boktips: På en öde ö i havet. Också av Aino Trosell och underbart uppläst av Sven Wollter. Ingen dykning! Hälsningar En annan EB

    SvaraRadera
  2. Den fanns inte på Biblio. Däremot hittade jag "Nyårsnatt" uppläst av Wollter som jag nu lånat.

    SvaraRadera
  3. "Pengar är sammanfattningen av det liv du går miste om den tid du är där." , där "där" i mitt och många andras fall är lika med jobbet isf dykning :-)

    Ren poesi som får bli dagens take-away!

    God jul!

    SvaraRadera
  4. Vackert. Och sorgligt. Tar med vänner på frugalutmaning. Hade ändå planerat att kickstarta 19 med snålliv de luxe. Hoppas på fin inspo. Och ska ladda ned något ljud av Aino, orkar på riktigt inte hålla en bok uppe med händerna.
    Morsaraggamuffin på kodeintripp (flunsan känns plötsligt överkomlig)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Nyårsnatt" var ok, men kort (en parafras på Frk Julie som gick mig förbi då jag inte läst/sett pjäsen). Wollter var i sanning en upplevelse.

      Radera
  5. Att arbeta mycket och tjäna pengar är fortfarande en godtagbar ursäkt för att försumma sina närmaste. Det finns inte någon verklig skam där, i alla fall är den inte starkare än att annan eventuell skam får beteendet att fortskrida tills personen kanske kraschar. Vissa gör dock aldrig det, kanske för att man "älskar sitt jobb" och i hög grad är självbevarande till sin personlighet. Det finns som bekant personer som tror att de bryr sig om sin familj, men i verkligheten bidrar dessa enbart med pengar, i en mängd som kanske inte ens efterfrågats. Men som sagt, det finns ingen tillräckligt stor skam inblandad i detta beteende, därför kan det fortsätta. Det är betydligt mer skambelagt att göra mer ovanliga val, som att arbeta mindre eller inte alls för att vara hemma med barn till exempel. Kvinnor som gör detta val blir verkligt skambelagda av många inte minst andra kvinnor. För män är det väl knappt ens tillåtet.

    Vill egentligen inte skuldbelägga den pengahungrige för mycket. Det fanns ett sökande och den sökande blev lurad in i detta, kanske för att alternativen inte fanns till hands. Frun kan vara lika skyldig. Hon erbjöd i "frestelsens tid" när valen gjordes halvt omedveten i djupet på mannen, inget som kunde matcha hans behov. Båda är offer för mänsklig brist.

    Som jag ser det har människan, oavsett kön, en gemensam fiende. Pengakärlek, avguderiet av Mammon, är bara ett av de yttre uttrycken för verkan av denna fiende. Allt utkämpas i de osynliga, men manifesteras i det synliga. Vi ser med mänskliga ögon blott enskilda personers dåliga beteenden och pekar finger och tror oss veta vem som bär skulden och kanske slår oss för bröstet. Men kan vi verkligen ta på oss äran för allt gott som sker och det som "vi själva" skapat? Om så bör vi också upptäcka och ta på oss all skuld med samma självklarhet.

    Det där dyktemat kan antingen handlar om något så enkelt som att författaren råkar ha mycket kunskap på området, eller så är det symboler. Vatten och hav står för den kvinnliga principen och den känslomässiga aspekten av livet. Lätt därför att tänka sig vad dykning i detta vatten står för.

    Och nej, jag har inte läst boken så jag har bara uttryckt mig generellt här.

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Eva: Jag har för mycket knäck i hjärnan för att förstå vad du säger idag. Gällande dyktemat så måste det vara som du säger även om Aino inte ser ut som en dykarbrutta men vad vet jag om dykarbruttor.

      Radera
  6. God Jul FruEB,
    önskar en daglig läsare som emellanåt kommenterar och då anonymt.

    Din blogg jag läser med först, och oftast, samt med störst behållning.

    Du gör ett fantastiskt arbete och jag tror när jag säger det att det är många som håller med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å blushing söta du vet inte om jag skulle kalla det arbete mer terapi. "Thanks for watching" som Hollywoodkändisarna säger.

      Radera