Styckmörda...

...din matbudget med Tex-Mex! I somras hörde jag som jag tidigare nämnt Jillian Johnsrud - Montana Money Adventures - på ChooseFI podcast avsnitt 84. Hon är både smart, snygg, god och [fyll på med valfritt positivt adjektiv] så jag har börjat prenumerera på hennes nyhetsbrev. I det första kom länkar till några av hennes mest basala och populära inlägg, varav ett hette $1 Meals To Slash Your Food Budget. Jag tycker mig veta att ni gillar den här typen av inlägg (att utmana matbudgeten) och eftersom även jag gör det kör vi igen då: rätter för inga pengar alls!


Jag är lite osäker på detta med upphovsrätt och så, men jag tänkte att om jag låter Google göra ett riktigt uselt översättningsjobb så kanske Jillian inte längre känner att det är copyright her so to speak. Fire it away Google:

Vitböna och Kycklingchili: Kryddade vita bönor, Kycklinglår, Konserverad kryddad tomater kokta tillsammans i en crockpot. Plus lite gräddfil och ost. Jag älskar det här serveras med tortillaprodukter!

Tre böna-enchiladas: Layer majs tortillas utsmyckade med refried bönor, kryddade svartbönor och röda bönor. Lägg i vad du har hittat på försäljning: konserverad majs, oliver, hackad lök, salsa eller enchiladasås och lite ost. Om vi ​​har något överkomligt kött eller kyckling lår, kommer vi att förutse att en lägger 1-2 pund för 7-10 portioner.

Tostadas: Corn tortillas skillet kokta med refried bönor och tillval: toppade tomater, ost, salsa, gräddfil, lök, majs, sauterade paprika eller korg, eller mald kött.

Kyckling Nudelsoppa: Jag använder helvete pasta, soppa lager, morötter, lök, kyckling lår och lite kryddor. Mash potatisskålar: Bottenskikt upp: Hemlagad potatismos, konserverad majs, Grillad kycklinglår skivad tunna och brun sås. Pastasallad: Hela vete pasta, oliver, tomater, hackade lök, italiensk dressing, kanske lite fetost.


Spaghetti: Jag köper helvete pasta i bulk och vi serverar den med vit eller röd sås (eller båda!) Det här är vår lätta gå till efter en lång dag vandring eller vid sjön. 

Fransk Toast: Jag vet inte varför men jag gör bara detta till middag! Vi lägger ofta till en sida av ägg,

Asiatiska nudlar: Jag använder romaine nudlar och lägger till i någon frusen asiatisk grönt eller om kale går gangbusters i trädgården, en stor sats av kale. (Detta är bokstavligen det enda sättet jag kan få mina barn att äta kale!) 

Grillade jordnötsmörsmörgåsar: Jag vet inte varför dessa smaker så bra grillad. Jag lägger till lite honung och ibland skivad banan. Det är fantastiskt. 

Grillad Burritos: Detta är en camping favorit. Jag använder refried bönor eller svarta bönor och lite ost i jumbo tortillas med salsa och laga dem på grillen.

Ja, jag vet inte det ja, kvinnan verkar ju ur balans. Den där helvetespastan hon tjatar om till exempel, aldrig hört talas om.


Inte heller vet jag hur man förhåller sig till gangbusters i trädgården. Men det jag tar med mig från Jillians matfilosofi är att man har mycket att vinna på att tänka TexMex; kryddiga bönor, enchilladas, tortillachips, gräddfil, hackad lök. Jag märkte detta i somras när jag var själv med barnen i ett par veckor och jag fokuserade på saker vi normalt inte kan äta när glutenmannen är närvarande (ex. obegränsat med vetetortillas). Med åtminstone mina barn funkar det som så att om man serverar plock i skålar som de får lägga i ett tortillabröd, så äter de. Och kallar det av oklar anledning för "burrito". På Lidl har de en "burrito-kryddmix" som jag köpte och pudrade alla ingredienser med. Succé! 

Har du några tweaks på Tex Mex som är såväl barn- som plånboksvänliga?

Mvh/
FruEfficientBadass

69 kommentarer:

  1. Det här är inte 10 krs mat men ibland lägger sig fisken på tvären på minderåriga, oklart varför. Jag vände det till Guide Michelinmat genom att lägga panerad fisk i t-bröd tillsammans med majs, lite sallad och majonäs och sen wrappa lite tjusigt. Serveras tillsammans med en liten, typ 1 dl skål med pommes vid sidan kryddat med lite grillkrydda. Säger bara tjoff och allt är borta, förvandlat till läxvänligt mood.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sejva, du är ett geni. JAG blir sugen såhär på morgonkvisten. Detta ska testas med den slatt av hoki från Lidl som ligger och skäms i frysen. Gör du egna pommes och i så fall hur?

      Radera
  2. Japp! Jag som då inlett en köpfri månad (in och läs på bloggen!) har bestämt mig för att tömma skafferiet. Hittade 2 burkar fiskbullar i hummersås (inköpta när??) Dessa serverade med kokt potatis eller ris (1 burk a´15.- räcker till 2 måltider för mig) och litta grönt blir en billig måltid. Pasta med pesto och en knäckemacka, helt ok och soppor av alla de slag.
    " Vi lägger ofta till en sida av ägg" Hahaha! En sida av ägg är bra till mycket. Köp dig en höna eller två till och hoppa på "Äggdieten" (Googla) ägg innehåller i princip allt du behöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är fortfarande helt tagen av Sejvas input, och undrar nu om man kan wrappa även fiskbullar (typ min haträtt) i t-bröd med lite majs, majo och sallad för en trevlig upplevelse. Jag ska genast in och läsa.

      Radera
  3. @SLIM det är något fel på din feed. Din blogg ska upp i toppen av min blogglista (syns i PC-läge) om du nyligen gjort ett inlägg, nu ligger den längst ner tillsammans med de sidor som saknar RSS-feed (om det är så det heter)? Kanske någon savvy chic bland läsarna/fellow bloggare kan berätta hur man gör?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eeeeee.......?? Fikonspråk! "Kanske någon savvy chic bland läsarna/fellow bloggare kan berätta hur man gör?" Hoppas, hoppas!

      Radera
    2. Nu har halva dagen gått och jag har fortfarande inte hittat knapp-h-vetet som fixar min feed. (Gråter OCH sliter mitt hår) Inte ens Google kan hjälpa mig...Någon som använder Blogspot som kan tänka sig att berätta för en olycklig new bee?

      Radera
  4. OMG, den där bilden är helt sjukt disturbing!

    Men, vilka bra recept! Grillade burritos låter hur gott som helst. Jag gillar alla alternativ som man kan slänga på grillen utan att använda en dyr köttbit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Hon verkar vara en riktig bönkonstnär dessutom, lager på lager av stekta bönor och så lite riven ost på det. Jag ska absolut trissa igenom listan med barnen. Mitt eget partytrick är tacokrydda och riven ost på allt.

      Radera
  5. Teori: Helvete = hel vete = whole wheat = fullkorn
    Google translates for you.....

    Aldrig kommenterat innan, men tack för en mycket underhållande blogg :-)
    /MO

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland måste man ta till Google translate för att röka ut de mest ljusskygga språkpoliserna i läsarskaran...

      Radera
  6. God fortsättning FruEB!

    Den första låter riktigt god genom den hilariouska Google-svenskan (har en Crock-Pot som jag verkligen gillar). Tex-Mex är ju lätt att tycka om. Mitt tips är att fixa tacokryddan själv. Troligen blir det billigare och du slipper en massa tillsatser. Typ koriander, chilipulver, spiskummin, lite farinsocker och en skvätt vinäger (och salt och peppar förstås). Men refried beans tycker inte jag är någon höjdare.

    Och fattiga riddare är goda, men inte till middag?!

    Tack MO för att du förklarade "helvete". Kunde bara läsa det på ett djävulskt svenskt sätt.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Mitt tips är att fixa tacokryddan själv. Troligen blir det billigare och du slipper en massa tillsatser." Säkert. Maria/Mia gav ju ett recept häromsistens men det var en ingredienslista ungefär fem gånger så lång som din och absolut inte billigare än min ICA-brandade för 9:90. Sen undrar jag över det där med skvätt vinäger, det tillsätter du så att säga under matlagnignen? Inte i burken där du förvarar din mix. DU gör alltså ny varje gång?

      Radera
    2. Funkar inte typ storpack från santa maria för taco? Kostar inte i närheten av 10 kronor per tillagning.

      Radera
    3. Poängen med att göra själv är att man slipper tillsatserna. Annars brukar det ibland gå att köpa Icas tacomix för 1 kr med hållbarhet två år framåt. Icas I love eco reas ibland för 6 kr/påse.

      Men här verkar det inte handlas på Ica. Har dubbel bonus där och har aldrig förstått det där med att de är så dyra. Men det beror på vad man köper, jag synar deras erbjudanden hela tiden. Ett par gånger per år 5 kr för 1 kg Barillapasta, 5 kr för tomatpuré, Icas olivolja 750 ml för 39 kr, rotsaker 2 kr/kg osv. Dove-refill 5 dl för 10 kr. Rapsolja 10 kr. Deras lågbudgetoliver är de klart bästa. Stor burk 935 g för 19.90.

      Tror det kommer många fina erbjudanden från alla mataffärer veckan innan januarilönen... /Eva

      Radera
    4. Yes, tillsätter en skvätt vinäger (helst cidevinäger). Det var ett tag sedan though då vi försöker minimera vår köttkonsumtion. Lite oregano ska det vara också. Receptet kommer från amerikanska mattidningen Cook's Illustrated som alltid testar en massa varianter för att hitta det "bästa" receptet.

      Magnus

      Radera
    5. @Magnus cohool det ska testas. Men visst kan ni väl använda tacokrydda även till vego, enl. morsans recept med bönmixen exempelvis?

      Radera
    6. @FruEB: Absolut. Tänkte just på att testa med någon sin-carne-variant. Borde funka lika bra med bönor, quorn eller någon annan vegoprodukt.

      Radera
    7. Tacokrydda; Jag köper 1 kg av Santa Marias på Citygross, minns inte priset exakt men vi pratar typ 120 kr, räcker aslänge! Så på påse är onödigt dyrt.

      Radera
    8. Meh! Har du glömt min ljuvliga tacokrydda redan? Så enkel, så supergod!

      1,5 tsk salt
      2 tsk chilipulver
      2 tsk paprikapulver
      1 tsk vitlökspulver
      1 tsk lökpulver
      1 tsk spiskummin
      2 krm cayennepeppar

      Radera
    9. @Ellinor Jamen just det ja. Problemet är att jag tror att det blir billigare för mig att köpa färdig. Särskilt om jag ska följa Sejvas Citygross-tips. Iofs rör jagmig mycket sällan på Citygross nuförti'n utan bil.

      Radera
    10. Jag kollade på innehållsförteckningen på santa maria-påsen och använde det som recept minus alla onödiga tillsatser.

      Jag handlar också alltid på ica om jag inte handlar på nätet. Lidl avskyr jag. De andra som är intressanta ligger inte inärheten av var jag bor.

      Radera
    11. Men det finns ju samma på Willys typ. 75 kr gör 560 geam. Kanske mer överkomligt? Kom till samma prisslutsats som du. Kör därför på tillsatser.

      Radera
    12. @Anonym 20:15: Notering gjord (även om jag inte kan hitta den i webbutiken https://www.willys.se/sok?q=tacokrydda&sort=price-desc)

      Radera
  7. Mycket lämpligt inlägg för jag låg igår kväll och funderade på när jag kan tipsa om ett mathack utan att verka helt OT. Vi gör nämligen också sushi en gång varannan vecka och vi har fått tipset från nån smart receptsida att byta ut sushiricet mot grötris. Mycket billigare och samma resultat. Tycker vi.

    Annan mat vi kör på är ”bowls” som vi tolkar som plockmat i en skål istället för i tortillabröd. Funkar med alla rester och lite frysta ärtor och majs.

    Eller fried rice med alla möjliga saker i.

    Vi gör också egna potatisbullar av potatismosrester, slår kilopriset för färdigköpta. Barnen älskar det.

    Blir sugen på att testa mer texmex nu också..


    / Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt sjukt att du nämner detta med grötriset eftersom jag testade just det på nyår och om du frågar mig var det epic fail, det blev hårt och kronigt! Kan bero på att jag tog fel tid, jag kokade precis som man gör med sushiris 18 min för att sedan stå och svalna i 18 min. Gjorde jag fel?

      BOWLS! Älskar det! En av mina absoluta favoriträtter genom alla tider är koreansk bibimbap och för något år sen introducerade min manmig för något hawaianskt koncept i stockholm där man serverar göttiga grejor i en bowl av bambu. Nonom.

      Radera
    2. Jaa! Vi varvar poké bowl från Hawaii med sushi som fredagslyx. Och eftersom barnen gillar rå fisk så mycket gör vi också ceviche. Men nu pratar vi inte budgetmat längre. Men Frugalwoods pratar ju om ”date”-middagar så att man inte lockas att äta ute på helgen.

      Hmm...ja det står ingen tid på vårt grötris heller så vi brukar få testa lite när det är klart. Vilken flopp då:-( och på nyår...

      /Ingrid

      Radera
    3. Får skylla mig själv för att jag mat-experimenterar på nyår (lyckligtvis var det bara interna gäster som inte brydde sig). Min svärmor provlagade sin meny några dagar före nyår vilket var kul för oss som fick äta den.

      Radera
    4. Håller med Fru EB. Grötris blir vidrigt som sushi. Eller så är jag för petig med min sushi. ;-)

      Radera
  8. Bönquesadillas. Sjukt enkelt, ungar älskar det, perfekt utflyktsmat. Mosa kidneybönor/svarta bönor/whatever bönor med en burk majs, rejält med spiskummin, paprikapulver, salt och peppar. Någon örtkrydda kan du också tjoffa i tex fryst koriander. (Under tiden har du så klart tagit upp rivet exemplar av billig ost ur frysen) . Blanda i den rivna osten och sen breder du det på majstortillas, lägger på ett lock av en till tortilla. Steker i mellanvarm panna med lite smör så osten innuti smälter ihop hela klabbet. Sedan delar du den i pizzabitar. Lyxvarianten, då gör du en god tomatsalsa till och har en hel middag. Shweinigt gott, billigt och barnvänligt.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Mosa kidneybönor/svarta bönor/whatever bönor med en burk majs, rejält med spiskummin, paprikapulver, salt och peppar." Menar du mixa? Alltså...vilken skattkista vi öppnade. Jag har nu två recept bara från er som kommenterat som åker upp på nästa veckas To Eat.

      Radera
    2. Nej, bara stompa ihop med potatisstomp eller bara en gaffel/grej. Om man mixar blir det för mycket åldringutantänder tänker jag..
      Mors

      Radera
    3. Detta blir dagens lunch, men med vetetortillas. Som den hemmafru jag är så provar jag även att göra egna torillas... TACK!

      Radera
    4. Typiskt, Frihetsmamman ska alltid vara mest husfru. Jag tänker minsann också göra denna till lunch, men med vita bönor som jag rent intuitivt lade i blöt igår kväll så det så.

      Radera
    5. Jag som inte klarar av bönor/linser/ärtor etc. Går den att göra utan bönorna? Älskar quesadillas!

      Radera
    6. @Ellinor: Ja du kan ju alltid göra med köttfärs tänker jag? Eller bara ost i? Men då faller ju hela greenwashing/frugalist-argumentet.

      Radera
    7. Haha, jag tycker poängen försvinner lite då Ellinor. Poängen för mig var att jag skulle vara frugal och framstå som miljömedveten (är en riktig bov när det kommer till annat nämligen). Så hur blev det? Jo, KICKASS. Ungen åt dock inte det här heller. Men kommer fanimig tvinga i hen 7 gånger till för att säkerställa att det är permanenta åsikter. För det är inte ofta jag hittar veg-alt som inte känns som en sorglig kompromiss, men nu gjorde jag det. YEY!

      PS. Egna tortillas är superlätt, nästan gratis (om man använder olja eller margarin istället för smör iaf) och mycket godare. Skickar med receptet för den sugne.

      https://www.tasteline.com/recept/vetetortilla/

      Radera
    8. @Frihetsmamman, stortack för receptet! Jag har favoritmarkerat det nu så att det kan ligga och götta sig med alla andra favoritmärkta recept i min browser...

      Radera
  9. Hej och tack för en fantastisk blogg!
    Måste tipsa om Portionen under tian, och hennes nya bok. Massor av bra recept.

    Har även nyss insett att gula örter is the shit!!! 15 kr för ett kilo torkade på Hemköp. Fatta hur mycket mat det blir! Poängen är att man kan ju göra så mycket mer än ärtsoppa. Jag testade falafel i går, och bytte ut kikärtorna mot gula ärter. Hur gott som helst. Steker en stor sats, fryser in och så är det bara att plocka fram och tina och äta med nån sallad/ris/couscous etc.
    Från och med nu kommer allt att mätas i gula ärtor. En ute-kaffelatte? - det är ju för tusan mer än två KILO gula ärter! osv osv osv
    /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är receptet:
      https://undertian.com/recept/veganska-falafel-pa-gula-artor/

      Radera
    2. @S Jag VEEET - har en gigasats ärtsoppa in da slowcooker as we speak (det är ju torsdag). Apropå att mäta tings värde i gula ärtor så stod jag nyss på Hemköp och synade snabbkaffehyllan. Vårt vanliga (Gevalia Gold) 55kr. Någon obegriplig Garant-kampanj där mellanrost kostade 44 kr (ord pris 31, möjligen felmärkt? Hatar när de inte kan ha koll på hyllkantsetiketterna) frestade mig för ett par sekunder, men vis av erfarenhet vet jag att man kan råka på ett riktigt rävkaffe (ex. ICA Basics märka bumlingar till snabbkaffe som jag snål-tvingade-i-mig under en månads tid) tog jag den vanliga. Vi köper nog en 300 g påse Gevalia pulverkaffe var tredje vecka. Jag vet inte vad en stor latte på Starbucks kostar men kan tänka mig att det är i samma environger. Så jag kunde med gott samvete satsa på det säkra kortet.

      Radera
    3. Men snabbkaffe?! Det finns ju inget sådant som inte är mer än ett nödsubstitut tycker jag. Kan väl knappast bli billigare än vanligt bryggkaffe? Nu lyxar jag oftast till det med Nespresso men dricker vanligen bara kaffe på jobbet på vardagar.

      Magnus

      Radera
    4. @Magnus: Det är väl som med pulvermos antar jag. Jag är uppväxt på pulvermos och tycker det är godast. Samma sak med snabbkaffe - vi var ett instant hem. Jag tycker att snabbkaffe har en mycket rundare och mildare smak.

      Radera
    5. @FruEB Är det inte lustigt vad som är ens normala. Min bror har lyckats äta köttbullar vid ett antal tillfällen här i Thailand och diskussionen har varenda gång varit om det är pulvermos och typ mamma scans köttbullar. Vi har aldrig haft det hemma och det är inte heller något som jag skulle köpa hem för jag tycker inte det är gott. Snabbkaffe har jag köpt utomlands för att det inte finns ngn kaffebryggare men vi har gått på riktig kaffejakt på caféer eftersom thailändarna verkar anse att det ska vara pulverkaffe. Nu som vuxen kan man uppskatta allt hemlagat och hembakat betydligt mer. När man var liten var det ju höjden av lyx att få butiksbröd.

      Radera
  10. Möcke bra, tackar för de tipsen.

    Är normalt helt ok på att köpa in ingredienser billigt och improvisera därefter men det kan ju vara skönt att fylla på arsenalen med lite fler grundidéer. Kiitos!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Tioårsplanen: Den mest värdefulla matlagningskompetensen är den du nämner. Jag tycker väl själv också om det, men ibland står det ändå still och så blir det samma marockanske köttbullar i tomatsås igen och igen och igen. Tex Mex har ju också fördelen att det gillas av di små.

      Radera
  11. Vill bara tipsa om palt, aldrig gjort det själv men växte upp med hemmagjord Pitepalt-jättegott. Har nu googlat rec: potatis och vetemjöl, i mitten kan man ha: stekt lök, korv, skinka. Blev så inspirerad idag när jag läste alla kommentarer så jag tror jag ska göra palt i morgon. Gjorde ärtsoppa själv för första gången igår-supergott ! Downshiftat till halvtid sedan ett år ,( tack vara strävan mot FI) har jag både tid och ork för att laga mat från grunden./ Catarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ärtsoppa går också utmärkt att frysa.

      Radera
    2. @Catarina Underbart! Jag håller med dig om det (både palten och det härliga i att ha tid och fokus att laga mat - att ha verklig inspiration kring matlagning är livsglädje). Tror du att man kan göra palt på glutenfritt mjöl? @Plina: Helt riktigt. Det är helt omöjligt att känna skillnad på fryst vs icke-fryst ärtsoppa. Jag gör idag en batch som kommer att räcka till idag samt två torsdagar framöver (=2 Big Pack i frysen). Kostnad runt sju kronor per gång = 1,5kr/pp. How sick is that?

      Radera
    3. Jag har någon kokat två femliters grytor med soppa när jag av misstag lagt heöa paketet i blöt. Blev lite för mycket i frysen även för mig. :-)

      Radera
    4. @Plina Jag lade av misstag kikärter i blöt istället för gula ärter för ett par veckor sedan. Om ni undrar varför det var så mycket humus på Insta före jul. Jag åt humus tills det kom ut genom örona. De sväller ju så förbaskat, så kikärter upp till halva bunken väller ju över kanten nästa morgon.

      Radera
    5. Hur sköter ni magen med denna höga ärt- och bönkonsumtion om man får fråga? Tips? :)

      /Eva

      Radera
    6. @eva Det är viss tillvänjning har jag insett, det går bättre med tiden. Men ett trix är att byta kokvatten på kikärter och bönor efter en kvart. Och linser och mungbönor är snällare mot magen. Andra sorter går inte alls - jag får typ tarmvred av edamame och kidney så de går bort numera. Läste någonstans att man kan ha bikarbonat i blötlöggningsvattnet också men det har jag inte testat.

      Radera
    7. Angående ärtsoppa så lägger jag 1 kg gula ärter i blöt och dagen efter tar jag fram den största grytan och gör ärtsoppa.
      Allt åker in i frysen, jag tycker ärtsoppan blir mycket godare om den först fryses och sedan värmes upp.
      /kryddpåfyllaren

      Radera
    8. Jag äter inte ärtor eller bönor varje dag så det har aldrig varit ett problem för mig.

      Radera
  12. Måste tipsa om potatis/rotfruktsgratäng med linser! Koka belugalinser, blanda med strimlad (som Jansson) potatis (och ev andra rotfrukter), fräst lök och vitlök, salt, peppar + grädde efter samvete (tycker mellangrädde är bäst). Strö över ost när det är 20 min kvar av tillagningstiden. Bra allt-i-ett mat, och går ner även hos den som inte gillar linsernas konsistens - de känns inte ihop med potatisen. Lyxvriant: tillsätt kantareller om du råkar ha det i frysen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Maria: Låter jättegott. Men jag kan redan nu se martyrminen hos barnen. "Jag är inte så hungrig mamma." [fem sekunders paus] "Får jag ta en frukt?". Jag får lägga den till listan på grejer jag och min man ska äta när vi kickat den sista ungen ur boet d.v.s. om 9 år, fem månader, tre dagar och 18 minuter.

      Radera
    2. Ska testa när jag åter börjar laga mat.

      Jag har beslutat att köra 7 måltider vegetariskt i veckan, dvs lunch eller middag, efter att ha ätit lunch på en vegansk restaurang nu i några dagar. Borde ju inte vara så svårt om jag inte själv behöver laga maten.

      Radera
    3. Aha! Recept där man kan lura i sig själv linser. Me like! Tack för receptet Maria!

      Radera
    4. @ellinor För mig är det konsistensen som är problemet Gillar du att baka finns massor med bröd, kakor, fröknäcke mm med baljväxter. Kolla klippen från tv 4 nyhetsmorgon härom dagen. Jag ska testa granola med knapriga linser! Köpte en vegansk kokbok också och där fanns ett lins-strössel till soppa, sallad mm som lät intressant Chilirostade kikärter är också bra att lura sig själv med. Och jordnötter, som ju är en böna :L

      @fruEB Håll ut!

      Radera
  13. Ingen aning om det går att göra palt på glutenfritt mjöl, men jag tycker stärkelsen i potatisen borde kunna räcka för att hålla "ihop det". Du kan ju prova med en liten sats först./ Catarina

    SvaraRadera
  14. En favoriträtt och grymt billig. Dock bra om man gillar linser. �� https://www.svt.se/recept/mesir-wat-etiopisk-linsgryta
    Ta random kycklinggryta och byt till kikärtor så sjunker priset på rätten drastiskt. Baka matbröd med linser och bönor! Mixa keso och använd istf ricotta. Jag är inte så mycket för halvfabrikat och inser att jag är väl nördig ibland...oftast. Gjorde korvbröd till julens prinskorvar till gästande barns förtjusning, för att jag tyckte det var kul. Tack för tipset om Fat, Acid-filmerna Fru EB! Ska testa att göra egna (enklare) tortillas och blev grymt lockad av sura apelsiner. /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den grytan är fantastiskt, har ätit den på restaurang p den tiden jag gick på restaurang för att äta exotiska linsgrytor. Ja eller hur är den härlig serien? Jag är lite lite störd på programledaren men kan inte riktigt komma på varför, men allt är förlåtet för man får sådan inspiration. Efter första avsnittet (FAT) var jag tvungen att gå ut i vinterkvällen och köpa lufttorkad skinka och parmesan.

      Radera