Capsule Wardrobe vår 2019

Så var det dags för säsongsskifte i garderoben, en frugal weirdos motsvarighet till att gå shopping bananas i MOS. Jag vinnlade mig i höstas om att paketera min sommarlåda så snyggt jag bara kunde - enbart älskade plagg, tvättade, strukna, vikta Kondo style, väskorna i sina dust bags etc. och det var i sanning en fröjd att öppna lådan, trots att vissa av plaggen är mer än tio år gamla. Det som bekymrade mig en smula var att höst- och vinterkläderna verkar ha förökat sig under det senaste halvåret och inte i min vildaste fantasi kunde jag se att dessa kläder skulle rymmas i den för ändamålet avsedda lådan.


Jag identifierade tre problem:
1/ Jag har sparat ett större antal "sköna, stora tröjor att ha hemmavid" som tar ohemult stor plats. Detta i kombination med att jag använder cirka tre av sju är komprometterande för en aspirerande minimalist.
2/ Många av de oanvända plaggen är relativt nyligen (de senaste två-tre åren) införskaffade på second hand men inte använda alls i den utsträckning jag trott att jag skulle använda dem. Lärdom!
3/ En del plagg härrör från tiden i kontorslandskap, exempelvis en jättehärlig mjuk kavajkofta som var perfekt när jag ville bygga lager i kontorsmiljö men som jag inte använt en enda gång under den gångna vintern.

Lösningen var uppenbar men lite jobbig: Ge vidare. Tre kassar blev det. Totalt 34 plagg till Myrorna. Vissa plagg hade jag kunnat sälja på Tradera, exempelvis någon skjorta från Shirt Factory, en Tigerkavaj e d men vet ni, jag öschkade ej som man säger i Delsbo, det var nog med själva skiftet. Plus att jag ser det lite grand som välgörenhet. Ett plagg gav jag emellertid till Stina Vini för det liksom ropade på henne och hon ropade på det.


Aaaah nu kunde jag börja andas igen och jag torkade ur de tomma lådorna och plockade ner ett par överblivna vinterytterkläder ur garderoben ner i källaren där vi lyckligtvis har en garderob så att vi på ett smidigt sätt kan säsongsförvara våra ytterplagg. Nedan en bild på det totala beståndet där rött vänster är sådant som gått till återbruk, rött höger är sådant som gått till vinterlådan och grönt hamnar i byrå och garderoben (överlappande plagg kan vi kanske kalla dem, eller "stomplagg").


Nu var det dags att plocka fram vårlådan och hänga upp. Jag strök alla plaggen igen och eftersom jag hängt ner min mans kostymer och merparten av hans skjortor i källaren är garderoben i princip min nu mohiha.


Nu återstod bara ett moment och det var att packa vinterlådan så snyggt jag bara kunde. Tröjor à la Kondo, Mulberryväskan insmord i Effekt läderbalsam i sin dust bag, cashmeretröjorna i plast för att undvika det Morsan kallar "fest för de små djuren" och den nykemade och lagade plisserade kjolen varsamt vikt för att tas i bruk igen till hösten. Jag längtar redan!


Den uppmärksamme ser att jag introducerat en ny färg i min sommarkollektion och det är kornblått. Jag är egentligen igen fan av kornblått, men min vän A kom dragandes med ett par plagg varav ett var Whyred så jag kände inte riktigt att jag mäktade med att avstå eftersom jag är frugal weirdo men också lite av en klädnörd som gillar svenskt mode (i den mån jag ägnar mig alls åt mode). Nu har jag byggt åtminstone tre fungerande outfits med plaggen och jag ser att de gifter sig rätt väl med min i övrigt rätt slätstrukna färgskala. Dessutom har barn #2 ett nagellack i perfekt matchning som hon nådigt låter mig låna (det är ju trots allt jag som betalt det) vilket kan få mig att framstå som en människa som lägger pengar på stil vilket ju är en schimär men en billig sådan.

Any Heuw, jag känner att jag efter cirka 43 år i livet börjar bli rätt vass på det här. Det som tidigare var en flerdagsexcercis med stor nivå av stress och frustration är nu en knappt dagslång övning (jag inkluderar då all form av tvätt och strykning av sådant som ska arkiveras) och jag har nu färre plagg än någonsin (sommargarderoben ink. lounge wear, sovplagg, badkläder, solklänning etc. är på 51). Vinterplaggen passade precis i lådan och detta betyder att alla mina plagg: vår, sommar, höst och vinter (ex. skor och ytterkläder) ryms i två lådor av nedan slag och det känns mäktigt. Särskilt inför höstens flytt då jag gärna får med mig sakerna smidigt och snyggt, inte genom desperata sopsäcksmanövrar som sen ska ta resten av sommaren att reda ut.

Vinterlåda på väg mot källarförvaring
Jag behövde inte skaffa några nya mammalinnen i år men däremot skyfflade jag ut cirka åtta par platta skor av typen ballerinas och sneakers som mina 43-åriga trampdynor nu slutgiltigt beestämt sig för att vägra. Jag skaffade istället ett par all-round-sandaler av med stuns i som bör funka till allt från shorts till "fest"-klänning så runt 800 kronor på klädkontot för sommaren.


Hur går det för dig då, har du skiftat garderob än?

Mvh/
FruEfficientBadass

31 kommentarer:

 1. Jag garvar inombords! Detta inlägg förstår jag ingenting av! Eller nästan i alla fall. Minimalism förstår jag (och skulle vilja nå lite närmare) och att man också kan handla på chans även i second hand-butiken. Men sen, sommar och vintergarderob? Årstiderna innebär att shortshögen åker upp lite eller ner lite bland byxorna. I bästa fall hängs vinterjackan undan. Fleece, t-shirts och vanliga skjortor använder jag året runt. Det gäller även en bunt av jeansen. Fredagslipsen (inte samma) åker på året runt.
  Härligt, jag fortsätter att le!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Frihetskraft: betydligt större igenkänning av din beskrivning (minus fredagsslipsen, den snaran åker bara på under tvång, som typ bröllop). Vi har alla olika intressen. Garderoben är inte nått större intresse för min del. :)

   Radera
  2. Ej för er karlar. Det finns en anledning till att det finns i runda slängar 700 leverantörer av damkläder och endast en av herr.

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slöt mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavskärare som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett relationsproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Ja, jag skiftade till vårgarderoben i mars, har redan planerat sommargarderoben. Den skiftar jag till när det blir stadigt varmare. I juni kanske?
  Jag byter upp emot 50-70% av garderoben varje säsong. Älskart! Och numera är devisen ; ett plagg inköpt - ett plagg ut. Det håller nere den totala garderoben.
  I Capsulen har jag ca 35 plagg, inklusive skor och ytterplagg, exklusive lounge wear, sovplagg, träningskläder och badkläder. Finns inget ändamål att ha färre, det känns lagom.
  Vårgarderoben är dock svårast, ska klara allt från snö (ja, det snöade i maj) till plus 22 (ja, det var gott i april)...
  Är dock inte så duktig när jag stuvar undan kläderna från en Capsule. Tvättar dem och viker (ej stryker) och in i linneskåpet för förvaring.
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. "ett plagg inköpt - ett plagg ut. " Enda sättet!

   Radera
 3. Mjo, har startat ett skifte. Men en viss moder natur bestämde sig sen för att det skulle snöa och bli minusgrader. Har också passat på att sortera ut. Har försökt titta per kategori, tex träningskläder så ska det räcka med 3 tishor och 3 linnen, så endast favoriterna fick stanna. En Hello Kitty-tisha som var i tightaste laget som inhandlats på barnavdelningen på h&m när jag var 15 klarade sig inte den här gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Har försökt titta per kategori, tex träningskläder så ska det räcka med 3 tishor och 3 linnen, så endast favoriterna fick stanna." Jag får alltid lite svårt att andas när jag ser typ "kändisreportage" med lådor till bredden fulla med exempelvis kategori träningskläder. När ska alla dessa träningskläder roteras och användas? Min man springer flera gånger i veckan och jag fattar att man vill tvätta sin T-shirt, men det räcker med en 3-4 ombyten för att det ska funka.

   När jag hade mina sju stora stickade hemmatröjor kände jag dåligt samvete över de jag inte använde. Ett tag hade jag tre marinblå crew neck-tröjor i lammull och cashemere. Ångest! Det hela löste sig fint med en donation till Myrorna och en till min andliga vägledare och nu har jag den enda tröjan jag vill ha - en perfekt varm och klifri cashmeretröja från Uniqlo. Satisfaction.

   Radera
  2. Till brädden fyllda, inte till bredden. Ett mycket vanligt fel dock!

   Magnus

   Radera
  3. Tack! Jag noterar i mitt Magnus-block.

   Radera
 4. Älskar dina wardrobe inlägg! Själv behöver jag ta tag i min garderob - alldeles för mycket sådant som inte används, inte passar eller inte matchar med annat. Önskar mig en minimalistisk garderob med sköna plagg i bra material, med en liten twist o som passar ihop så jag slipper outfit ångesten. Alla mina kläder är i garderoben året om så jag behöver inte packa undan. Har väldigt få rena vinter/höstplagg eftersom byxor o koftor använder jag året om. Jackor/kappa hänger i klädkammaren under sommaren. Ibland önskar jag att en stylist eller någon som är riktigt bra på det här med stil hade sett över min garderob - tagit bort det som inte passar mig o fyllt på med en bas som håller genom åren. Sidehustle för dig kanske... Om jag minns rätt så har du skrivit ett inlägg om hur man ska gå tillväga med att klippa ut från tidningar. Får kanske bli digitalt istället - har inga modetidningar hemma direkt. /Lily

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag får komma med ett litet tips...Även om du får plats med alla dina plagg i garderoben året om finns det enorm potential i nyhetsaspekten. Hjärnan reagerar på de - sedan ett halvår ur synfältet - "nya" plaggen med ungefär samma dopaminpåslag som om du köpt dem i butik. Om du inte redan testat så skulle jag rekommendera dig att göra det. Inte för att du måste, men för att det kan komma att addera ett extra värde till din klädupplevelse, för att tala marknadsförarsnack.

   Radera
  2. Tack för tipset! Ser absolut poängen med det och ska testa. /Lily

   Radera
 5. Jag kör 4 byten, så är kvar i vår garderoben. En fråga kring klädvård: klädborste: nu eller bä - förhindras noppor? Har en cashmere och en ull tröja med nopp-problematik. Gick på att köpa en slags pimpsten från Filippa k, men har inte funkat bra. Tips på nopp-kam? Den garderob ser fantastisk ut och vilka sandaler! Ha en fin dag/s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ang din tröja, kan du testa en vanlig kam för att få bort nopporna?
   Jag har en merinoulltröja där jag tagit en rakhyvel och hyvlat bort nopporna, men merinoullen ger nog lite "finare" noppor än cashmeren, eller....? Annars kan du testa det (sträck ut materialet ordentligt så du inte gör hål bara... )
   Och sandalerna, jag har 2 par med samma sula (ecco) men annan design som jag älskar! De är så sköna, haft dem i 6-7 år och det ena paret är frågan om de håller denna säsongen... Då köper jag ett par nya liknande.
   /C

   Radera
  2. Vad kan det ta att för hand plocka av nopporna? Två timmar, en halvtimme, en kvart? Jag har ingen aning. Men efter åratal av försök med andra "innovativa" lösningar är det handjobb som gäller. Gör det framför Netflix.

   När ni nu talar klädvårdsborstar - använder ni den så kallade "klädvårdsrullen" - ni vet den med flugpapper på?

   Radera
  3. Använder en såndär med "tyg" med kort hår som man dra med över plagget för att få upp damm och så. Köpt på Lindex för 80 kr, håller din livslängd.
   Flugpappersrullen har jag använt ibland, men både dyrt och inte så bra.
   /C

   Radera
 6. Skiftat garderob? Nja, i en garderobsdel har jag ullunderställ och träningskläder (funkar både för vintersport och skogsturer så här års). En annan har kanske sommargrejer i form av en låda med badkläder (inkl våtdräkt eftersom jag inte fixar svenska badtemperaturer riktigt) och slitna t-shirts för trädgårdsarbete. Stallsakerna och leriga stövlar (gräva i trädgården) är förpassade till förrådet som har separat ingång.
  Övrigt, typ jobbkläder, används året runt och har sin del i garderoben.

  Däremot finns det andra saker som tar stor plats, nämligen lakan, påslakan och örngott. Hur mycket sånt behöver man egentligen?
  Samt handdukar! Med ett antal träningspass i veckan för varje familjemedlem (snitt 3 + matcher/tävlingar) så går det åt massor av handdukar som måste tvättas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har två uppsättningar lakan, påslakan och örngott. Tidigare, när jag haft möjlighet att ha gäst sovandes i soffan, så hade jag även en extra uppsättning med sängkläder (inkl täcke och kudde) till gästen. Nu iom min flytt slipper jag oroa mig för sånt (det ryms ingen soffa eller för den delen luftmadrass i nya lägenheten), så de sakerna är utrensade.

   Handdukar har jag också två uppsättningar av, likaså badlakan. Däremot har jag en speciell sorts badlakan för mitt hår, som är tunnare i materialet och perfekt att vira runt håret för att det ska torka. Så totalt fyra badlakan och två handdukar. :-)

   Radera
  2. Håller med Fri2032, två av varje. Mina barn får snällt duscha med samma badlakan hela veckan. Sen ahr vi några mindre, lättare handdukar för gympapåsar e d. jag kan varmt rekommendera de ihopfällbara handdukarna från Decathlon.

   https://www.decathlon.se/handduk-mikrofiber-m-rosa-id_8501071.html

   Kostar ingenting och tar ingen plats. Inte spa-känsla direkt men gör jobbet.

   Radera
  3. Varför behöver man ett nytt badlakan till varje pass? Jag brukar hänga min på tork när jag kommer och lägga den igen i träningsväskan. Dessutom har jag ytterligare en hemma för dusch.

   Radera
  4. Vem använder ett nytt badlakan till varje pass? Inte på mitt pass. Hade jag haft mörka handdukar hade jag kunnat använda dem veckor i sträck. Tur att jag har vita, annars hade väl soc ringt på.

   Radera
  5. Nej, vi har inte heller ny handduk för varje pass. Men efter ett tag behöver de faktiskt tvättas, även om det är stor skillnad på de små, tunna som barnen har med sig till skolans idrott (kan gå säkert en månad (eller mer) innan de närmar sig tvättmaskinen) och de större som sambon har med sig på sina matcher (där pratar vi om att torka av svetten med handduken under matchens gång. De handdukarna kommer knappt in i huset, eller ... ja, de går direkt i tvättmaskinen utan att passera gå).
   Men de dagar precis ALLA handdukar är nytvättade och någon orkar vika ihop dem och lägga dem på sin plats i garderoben så... får de nästan inte plats. Som tur är händer det kanske en gång vartannat år.

   Spargrisen (som glömde skriva under på förra inlägget)

   Radera
 7. Jag har ju min garderob året om. Vi har samma temperatur på jobbet oavsett när på året jag jobbar, så jag behöver mina tröjor även då. Däremot funderar jag faktiskt på att köpa ett par shorts i år... Ska till ett väldigt varmt ställe i mellanwestern i USA och jag kommer nog förgås om jag inte har shorts.

  Sandalerna såg himla fina ut! Men jag ser inte märket, var är de köpta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan du inte se brännmärket? Det är Ecco, inköpta vid Sergels Torg på typ "Nilson" eller vad kedjan där heter.

   Radera
  2. Kan rekommendera sandalerna å det varmaste. Har två par (olika design, men samma sula) och det är som att gå på moln och förra sommaren började det ena paret bli lite trasiga i innersulan, men ok, då har jag använt dem väldigt mycket i 6 somrar.
   /C

   Radera
  3. Fru EB: Nä, iddes inte förstora bilden. ;-) Men då ska jag svänga förbi nån skoaffär och handla. Svindyrt låter det, men om det är som C beskriver det, så får det vara värt pengarna. Hoppas bara de håller länge för mig med. :-)

   Radera
 8. Jag ska snart oxå ömsa skinn. Kör Project 33 / Capsule och det funkar riktigt bra so far.

  Vi som går och fyndar på Stadsmissionen och Myrorna ibland tackar ödmjukast för att du skänker dina fina märkesvaror dit. Det känns alltid som jag gjort ett extra bra klipp när jag hittar nåt svindyrt där för rimlig peng :)

  SvaraRadera
 9. Älskar allt med inlägget och kommentarerna! Blir ohemult pepp!!

  SvaraRadera