Lektion 3: Sköt ditt eget företag inte andras

I lektion tre talas om vikten om att sköta sin egen firma först. Detta behöver inte vara synonymt med att starta ett eget företag för att på så sätt jobba åt sig själv utan är ett symboliskt uttalande som betyder att du till varje pris måste bygga upp dina egna inkomstgenererande tillgångar. Kanske parallellt med att du utför lönearbete åt någon annan, men du skall då avsätta pengar i aktier, fonder eller fastigheter. Old news för en FIRE-anhängare, men väl beskrivet i boken.
"Too many people spend their lives minding someone else's business and making them rich. [...] Promotions or a better job will only help you become more financially secure if the additional money is used to purchase income-generating assets."
Jag har ju tidigare talat om paradoxen med min betydligt mer högavlönade chef som sa upp sig samtidigt som jag och hade räknat ut att han klarade sig i två år på sina besparingar medan jag räknade med minst det femdubbla. Det kom i och för sig från mannen som byggde pool på baksidan med motiveringen "barnen ville ha en" för att sedan förlägga 100% av sommaren antingen till sitt skärgårdshus eller på resande fot i Italien. Men jag kan ta råttgift på att du har någon klämmig kollega med marknadsmässig lön som är en fena på att rodda er arbetsgivarens business men som gärna lägger sparutrymmet på att uppgradera bil eller golfutrustning. Jag har själv stött på mer än en genom mina yrkesverksamma år. Fel fokus. Fokus är fel. Eftersom:
"When hard times come, what many people thought were assets will not help them survive a financial crisis. The car has lost much of its value. Those golf clubs? The same."
Rich Dad säger att tillgångar faller inom någon av nedan kategorier:

1. Företag som inte kräver att du är närvarande. Om det kräver att du är närvarande är det ett jobb, inte en tillgång
2. Aktier
3. Obligationer (reservation för att boken är 20 år gammal...kanske inte jätteaktuellt idag)
4. Inkomst-genererande fastigheter, d.v.s. fastigheter som du hyr ut
5. Skuldebrev
6. Royalties från ex. böcker, patent
7. Saker som har ett värde som ökar alternativt genererar inkomst

Rich Dad säger också att det är viktigt att man skaffar de tillgångar man gillar. Inte bara gillar, man ska ÄLSKA dem. Först var jag nära att skumma förbi den meningen, men ju mer jag tänker på det, desto vettigare låter det. Exempelvis är jag inte ett dugg intresserad av att starta eget företag. Jag saknar affärsidé och jag tycker att det låter meckigt. Med tanke på att knappt ett av tio nystartade företag överlever på lång sikt* känns det spontant inte som att det är just mitt eventuella företag som kommer att överleva. Däremot älskar jag aktier. Och de aktier jag älskar allra mest är investmentbolag. Och sen älskar jag ju Per. Så därför är det helt logiskt att jag köper Spiltan Aktiefond Investmentbolag för stor del av slanten. Min vän Marknadsförar-L däremot, tycker att åtminstone fonder är snarktråkigt. Däremot får hon kickar av att starta bolag. Thus: Jag är framgångsrik i det jag gör och hon är framgångsrik i det hon gör. Skräddare bliv vid din läst.


Har du människor i din närhet eller i din familj där man har tillbringat hela livet med att jobba för någon annan, utan att själv lägga undan något i form av tillgångar? Om ja, varför tror du att det blir på det viset?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Och att de svenska bolag som har högst överlevnad är inom skogs- och jordbruk gör mig ytterligare mindre optimistisk. 

26 kommentarer:

 1. Ja jag känner flera sådana exempel-personer, även i min närhet. Många av dessa vill inte ens tänka på eller prata om sin ekonomiska situation och vissa spelar det ingen roll vad man försöker säga till, de är helt enkelt inte mottagliga för budskapet.

  Det finns ett intressant experiment som kallas "Learned helplessness" - Google it.
  Jag tror många personer hamnar där helt enkelt. Eller bara tror att det är så det behöver vara.

  Den enda jag kan förändra är mig själv. Genom mina handlingar och mitt beteende kan jag visa andra och föregå med ett gott exempel. Jag kan förmedla samma budskap. Men det är den andra personen som måste vilja själv. Annars blir det som att försöka påtvinga en köttätare konceptet att bli vegetarian, det får nästan motsatt effekt.

  Åter tack för dina sammanfattningar av boken, det är en bra repris och jag tycker du väljer ut relevanta exempel och frågeställningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska definitivt googla "learned helplessness", tack för spännande tips!

   Radera
 2. Jag har också flera sådana personer i min närhet. Ännu värre är att de också skuldsätter sig. En kollega tag lån på 500K för att bygga pool. Till saken hör att lokala utomhusbadet ligger över gatan från dem sett.

  Min chef gör ett fantastiskt arbete med att minska de fasta kostnaderna för företaget jag arbetar på. Han är en iller i leverantörsförhandlingar, effektivisering och allmän finurlighet. Hemmavid då? Tillbyggnader, två BMW som byts med högst tre års mellanrum, elcyklar som inte används, många och dyra resor och dyra kläder.

  Jag tycker det är märkligt men det känns som om det är en maskin som tuggar på och de funderar inte öht vad de pysslar med.

  Jag gjorde en hyffsat snäll pris per användning uträkning åt poolkollegan. 200 bad per år över tio år, då var inte driften inräknad (uppvärmd pool) eller eventuella reparationer. 250 kr per bad. Hon konstaterade att det var samma pris som ett månadskort på badet över gatan och sedan skrattades det bort. Ytterligare "kul" i detta är den tid och energi det tar för att bygga en pool, poolhus och allt omkring. Gamla utemöblerna duger inte, måste köpas N Y T T. Pust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag döör över din PPA på poolen. "och sedan skrattades det bort" Vad är det med folk, det är som att de VILL ha kniven mot strupen.

   Radera
  2. Ang poolen och dylikt: folk kan bara behöver ett projekt, tänker jag. De behöver skapa mening där ingen mening finns i sig självt (livet), och då kan det bli pool, resa, inreda vind, sminka barn och ta med till modellagentur, ligga i smyg med granne, FIRE, kast med liten boll eller literatur. Även om jag personligen aldrig skulle byggt en pool eller ens lagt min tid på något av ovanstående (utom kanske ligga med granne) så kan jag begripa mekanismerna bakom./S

   Radera
  3. Jag blev oxå supersvettig av att läsa om grannen med poolen och tror den har INGENTING med något behov eller lust att bada att göra. Ett instagram-vänligt skrytbygge är vad jag tror det är. Eller för att säljannonsen hos fastighetsmäklarn ska visa bilder av poolen först. Folk gör så mycket knas. Mindblowing.

   Radera
  4. Jag tror det är en kombination av S och Kittys analys. Upplever att personen i fråga måste ha något att ta tag i, ett projekt som rullar. Att det blir en pool är nog just för att det ska se gött ut och vara gött.

   Maken hennes gick i väggen för inte så länge sedan och lider sedan dess av ganska jobbig hjärtarytmi. För mig är det mindblowing att man då utsätter sig för poolbygget och skuldberget.

   Radera
 3. Detta är en av böckerna dom samlas i ”livsbiblioteket” åt barnen. Dvs böcker som kommer vara obligatoriska att läsa innan överföring av medel från barn-isk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Vilka mer böcker ligger där? Jag ska på studentmottagning snart och har köpt J L Collins "Simple Path to Wealth" för hon är mottaglig. En sådan känsla - tänk om ungdomen verkligen tar till sig kunskapen, då har man varit med och potentiellt förändrat ett liv.

   Radera
  2. Boken du nämner såklart, följt av ”vägen till din först miljon”, sen nån av böckerna om ekorrhjulet mfl
   Till detta även böcker sim behandlar andra områden i livet, tex ”energitjuvar”

   Radera
  3. Ja Schildfat är bra inkörsport. Your Money or Your Life?

   Radera
  4. Inte kommit till den än.
   Näst på tur är playing with fire och the art of frugal hedonism, får se om någon av dessa kvalar in.

   Radera
  5. Art of frugal hedonism! Kan man lära barnen andemeningen i den har man inte bara säkrat ett gott ekonomiskt liv för dem utan ett gott liv, punkt.

   Radera
 4. Kan villigt erkänna att jag är smått förälskad i mina utdelningsaktier och avanza appen. Gåshud när utdelningsnotiserna plingar in. Senast när jag satt och åt riskakor med ost o honung på balkong, pling 300kr från ett amerikatt bolag.

  Detsamma känslan när jag sussar förbi en större Castellum fastighet och där sitter det kuckelimuck tjänstemän som drar in pengar indirekt till mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :D det är underbart. Kommer aldrig se världen på samma sätt igen.

   Plötsligt lägger jag märket till företag som inte synts innan, och inser att jag äger en liten obetydlig del av allt dom gör. Obetydlig för dom, men inte för mig!

   Castellums område här i stan, varje gång jag handlar på Willys, alla Skanska byggen som pågår, kompisars avbetalning av lånen till SEB, sambon som shoppar på H&M. Av allt går en liten liten promille tillbaks till mig!   Radera
 5. Haha, samma känsla som när jag går förbi Industrivärden och deras i kornblå kostymkläddda vältränade tjänstemän. ”Keep up the good work boys!”

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ni har väl sett den nya bmw:n?" plus
   "Och det här med endless pool är ett måste så man kan simträna hemma i poolen , perfekt innan man åker till jobbet på morgonen. Kommer att sätta dig i absoluta toppen vad gäller simdelen på svensk klassiker och triathlon"

   Radera
  2. Jag ska inte klanka ner på sportevenemang eftersom jag genom min frånvaro av sport i livet per automatik diskvalificeras. Men jag kan ändå få tycka att en svensk klassiker e d är svenne banans motsvarighet till FIRE.

   Radera
  3. Så det är därför dom frivilligt drar på sig neonfärgade cykelkläder och ger sig ut på jakt med sina alldeles för dyra cyklar. Detta medan vi andra kan ta en sväng med vikterna i garaget (vilka inte behöver uppgraderas någonsin utifrån att det kommit en bättre modell som ska göra dig liiite snabbare)

   Fast i den bästa av världar kanske man kan göra både och? Ägna sig åt ”insert valfri prylsport” samtidigt som FIRE, dock bör dessa göras i viss ordning annars sabbar alla cyklar i kolfiber sparkvoten.

   Radera
 6. ja, även jag har stött på dessa människor - har vi inte alla?
  Har vi inte själva varit däri olika grad? Ovetandes om FIRE och sprungit fort som fan för att vara den som man förväntas vara - så vi blir lyckliga och kan må bra någongång?
  Hade kollegor (på den tiden jag arbetade) som skulle ut på lunchen och shoppa pga många mail med REA i headern. En kollega menade att hon skulle spara massor med pengar på att handla pga REA:n. Jag sa då (kanske lite klumpigt och taskigt?) - Du sparar 100% om du inte handlar något alls. *bister stämning och stela leenden.

  Jag skulle inte vilja säga att någon av alla människor är medvetet dumma i sina beslut. Krasst så är vi en produkt av vad vi har formats till genom vår kultur, traditioner, våra föräldrar, skola - vänner etc. Vi gör som vi har blivit präglade och programmerade till. Det tar olika lång tid för oss att se igenom allt det tokiga vi förväntas göra och vi springer som fan i ekorrhjulet allihop. En del har annan inspiration (person i närheten/bok) som öppnar en annan dörr på glänt. Andra mår först dåligt en längre tid eller bli sjuka innan ett annat tankesätt/en annan vision kan få utrymme att växa fram.
  /kryddpåfyllaren

  SvaraRadera
 7. Kloka ord Kryddis. Jag kan delvis hålla med om att vi är resultat av vår omgivning/fostran. Samtidigt är det svårt att blunda för det faktum att vägen mot ökad ekonomisk trygghet är ungefär lika konfidentiell som formulan till en mer vältränad kropp, d.v.s. inte alls. Det som krävs är en tydlig målbild, disciplin och en rejäl dos tålamod. De två sistnämnda tråkigare (på kort sikt) är att rea-shoppa.

  Och vet du, även om din underbart förnumstiga [och korrekta kommentar] kring ”100% på rean” inte föll i god jord där och då kan det faktiskt vara så att du ändå fällt ett litet frö som vid något tillfälle får fäste att gro. Personen i fråga får då lämpligen bjuda dig på en stickling eller två som tack för att du inte på svenne banan-manér bara hejat på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda bygger på samma tes,
   Gör av med mindre än du får in. Lika svårt för svenne banarnas oavsett område.
   På jobbet får man höra ”varför äter du så små matlådor, du har ju inga problem med vikten”.
   Nej att förstå logiken i att man blir på ett visst sätt kopplat till tidigare handlingar verkar svårt.
   Hade jag moffat svenne banan donken meals extra allt hade jag haft mindes kapital och dessutom sett ut som resterande småtfeta-feta arbetskamrater.

   Radera
  2. Jo det föreligger ju ett ganska avancerat orsakssamband.

   Radera
 8. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit nöjd med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera
 9. Jag visste aldrig att jag kunde få bra och pålitliga trollformler online som verkligen kunde hjälpa människor som jag som behövde relationshjälp. Jag blev skild från min man när han gick upp med mig och gick tillbaka till sin ex-älskare, jag var så förkrossad och krossad. Jag var inte jag själv förrän en vän till mig hänvisade mig till en stor man som heter Great Baba Ogbogo att han kunde vara till hjälp för min situation. Först tvivlade jag på och kontaktade senare honom och han sa till mig att han skulle få en kärlek förtrollning förberedd för att jag ska få tillbaka min pojkvän. Efter att ha gjort det behövande gjorde jag allt som han instruerade och till min största förvåning fick jag ett samtal från min pojkvän att han skulle komma hem och han var ledsen för allt han fick mig att passera igenom. Resultatet blev framgångsrikt och idag lever vi lyckligt. Jag gav honom mitt ord att jag kommer att dela min erfarenhet med världen så att andra kan få hjälp av något slag från honom. Du kan skicka e-post till honom via: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller för brådskande svar, skriv honom på sin WhatsApp-linje +2349020168697 ... Tack så bra BaBa Ogbogo

  SvaraRadera
 10. Sådana videor hjälper mig mycket, för jag vill vara väl insatt i ekonomisk läskunnighet och veta vad jag behöver göra för att tjäna bra pengar. Jag började till och med spela sport casino för att tjäna pengar på fritiden, så det är inte bara spännande utan också mycket lönsamt för mig. Jag hoppas också att jag kommer att kunna investera snart.

  SvaraRadera