Jag smygfotar damer på stan

Häromdagen gjorde jag något jag aldrig brukar göra. Jag smygfotade en kvinnas outfit. Min intention var att fråga först men som synes sitter hon och pratar i mobilen och det var ett samtal som aldrig tog slut så jag tog bilden och drog. Jag vet inte vad det var med den här kvinnan men hon gjorde mig lycklig. Lycklig för hon var så snygg, så stilfull och så senior, i kombination. När jag kom innanför dörren såg jag att 11-åringen precis kommit hem och det visade sig att även hon hade lagt märke till damen. Nu syns inte hela hennes stil sådär från sidan, halvt bortvänd, men jag plockade ut liknande plagg från en näthandel så att ni får en tydligare bild av konceptet. Hon har alltså en lårlång grå yllejacka och ett par trekvartslånga, vida byxor i samma material och färg till vilka hon har genomgående bruna accessoarer såsom de helt überljuvliga "bilhandskarna" (hur retro!?), troligtvis från det anrika märket Hestra.



Jämför denna kvinna med slumpvis vald seniorista. För mig ser urtypen av 70-plussare ut antingen som något som trillat ur en Gudrun Sjödénkatalog eller en Myrornas-container. Om det senare: gärna iförd en oformlig jack-kappa i rött, vattenavvisande material över vilken hon trätt en ängslig axelremsväska med blixtlåset ordentligt stängt (gärna hängade framtill på magen), ett par foträta svarta promenadskor och dito byxor med resår i midjan i ett material som slutade produceras på 60-talet. Håret i en icke-frisyr alterntivt färgat mörkrött för att riktigt accentuera utväxten (eftersom hon inte orkar färga mer än en gång i halvåret).

Läsare av denna blogg vet ju att jag har ett traumatiskt förhållande till mitt gråa hår. Kvinnan på bilden ovan fick mig för första gången någonsin att känna mig sugen på grått. Det var liksom...elegant. Vackert grått i en välvårdad page med naturligt fall. Jag kan tänka mig att hon använder silverschampo eller kanske till och med en lättare toning för att få till den rätta silverfinishen. Hon kändes fräsch! Eller som 11-åringen sa: Hon var en tomboy. Jag kan verkligen tänka mig att skaffa exakt basen ovan* och bryta av med några otippade färger typ mango. Naturligtvis flankerat av Chanel Giallo Napoli.


Har du några tankar om hur man behåller stilen genom hela livet?

Mvh/
FruEfficientBadass

* På Zalando skulle ovan manöver gå på runt 4 000 kronor men merparten går naturligtvis att hitta till en bråkdel av kostnaden på second hand. "Bilhandskar" från Hestra runt 800 kr.

27 kommentarer:

  1. Mycket stilig kvinna. Lite oväntat med bruna accessoarer till.
    Själv har jag alltid gillat grått hår. Speciellt när personen varit riktigt mörkhårig och det blandar sig med grått/silver. Längtar tills jag själv är gråhårig och slipper dona med färg. Fast jag har precis hittat mina första gråa, så det lär dröja ett tag./Horsewood9

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hvad menar du? Du färgar håret trots att du inte är gråhårigt but why?

      Radera
    2. Har färgat håret kastanjebrunt/rött sedan 20-års åldern. Det är den färg som känns som jag. Trist råtta annars.

      Radera
  2. Absolut stylish. Både hennes och din tolkning av outfiten. Så nu undrar jag ju vad resultatet blir av denna spaning. Kommer en frugal FIRE person handla på sig allt detta helt ned till nagellacket, som vad jag minns, bara det kostar minst 250 pix? Spänningen stiger...

    Jag lääängtar efter att mitt långa hår blir grått. Då skulle även jag vara beredd att klippa en page. Fast drömmen isf alltid varit som Krystle (Linda Evans) från Dynastin haha... (ja nu fattar ni att jag inte är under 30 iaf ;)

    Jag brukar för övrigt ganska ofta ge beröm till äldre damer på stan, sådär när jag ser dom har nåt snyggt som fångar mitt intresse. Senast slängde jag ur mig i förbifarten "Snygga skor tjejer!" ..till två tanter i 70 års åldern med röda pjuck som stod utanför en butik o halvspråkade. Det funkar ju göra så ibland och väcker oftast glada tillrop och leenden. Kostar ju gratis med komplimanger och gör förhoppningsvis den andra personen glad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kommer en frugal FIRE person handla på sig allt detta helt ned till nagellacket, som vad jag minns, bara det kostar minst 250 pix? Spänningen stiger..." Den dagen jag börjar plocka ut allmän pension ska det ske.

      Radera
  3. De gråa tinningarnas charm :) Just nu känner jag mig snygg, just för att jag har perfekta gråa inslag i håret ovanför öronen.
    Omfamna det gråa tinningarnas charm, detta eftersom det vittnar om ålder och vishet.

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska kanske inte köna dig men jag har fått intrycket av att du är man och där gäller väl lite andra spelregler kring detta med de grå tinningarnas charm.

      Radera
  4. Åh,jag brukar spara ned bilder på äldre italienska damer och sedan dyrt och heligt lova mig själv att det är så jag ska se ut vid 70. Verkar som att vi har en liknande fetisch, haha
    Finns svenska damer med stil men som du säger så klär sig merparten av de lite äldre förskräckligt. Det är som att bekvämligheten är ALLT och att det är fult att lägga pengar på sitt utseende. Kanske en generationsfråga? Jag hoppas jag håller stilen någorlunda med åldern, annars får jag flytta ut på lantstället så att det är ok att mest glida runt i oljerock, jeans, stora tröjor och gummistövlar/Blundstones.
    Det som jag generellt tycker ställer till det lite när det gäller att hålla stilen i Sverige är vädret. Det är ju som bekant ofta kallt eller slaskigt vintertid och framförallt är ju vädret inte helt förutsägbart. I ett land med jämnare och mildare temperaturer så inbillar jag mig att det finns mer tid att slänga på sig härliga outfits än att begrava sig i dunkappor och dra ned en mössa över halva fejset. Men det kanske bara är en ursäkt från min sida att få vara lite modemässigt slö ibland?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "oljerock, jeans, stora tröjor och gummistövlar/Blundstones. " Å så snyyyygt! Mitt äldsta plagg är en oljerock som jag köpte på språkresa i England när jag var 14 år. Alla mina resecheckar gick åt och jag kunde inte köpa någonting annat den resan men det var det värt, jag har använt den hundratals, hundratals gånger och bara doften gör att jag går in i gummistövels-mode. Blundstones står på önskelistan.

      Radera
  5. Det brukar passera en urtjusig kvinna 70+ utanför mitt köksfönster, lite samma stil som ditt span. Min dam har dessutom långt (lite nedan axlarna) grått hår som ofta är uppsatt i tofs med ett svart sammetsband. I can't wait tills mitt hår är helgrått - det här mellanläget med sju färgtoner från grått via brunt till rödblont och med råttfärgad bas är inte kul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "det här mellanläget med sju färgtoner från grått via brunt till rödblont och med råttfärgad bas" Haha! Men hur funker det med en enkel grå toning i den färgmixen?

      Radera
    2. Nope. Jag färgar brunt sedan många år och ämnar härda ut med det tills jag kan sluta färga när det är mer grått. Gjorde ett försök att sluta färga förra året, men nä. Och jag tycker inte grå-färgat är så snyggt. Dessutom är det ju tyvärr just nu så att jag måste försöka se ung ut om jag ska få jobb och ev kunna dejta någon. Alla är inte lika förtjusta i grått hår har jag upptäckt. Det associeras gärna med gammal och trött klimakteriekärring. Vilket iofs är sant men man behöver ju inte basunera ut det faktumet... :D

      Radera
  6. När mitt eget hår började bli grått insåg jag förvånat (har väl inte varit så uppmärksam gällande detta) att jag är en av få kvinnor som inte färgar håret. Mitt hår är grovt som tagel, svart och tjockt. Till och med min frisör avrådde mig från att kliva på färgningståget. Blir matt bara jag tänker att hålla efter utväxten... Känns som om det skulle dränera både själen och plånboken. Det roliga är att då min grå debut skedde förhållandevis sent i livet (kring fyllda 45) så tror människor i min omgivning att jag slutat färga håret nu och berömmer mitt "mod" att låta det grå komma fram... Det säger något om vilka förväntningar det finns på kvinnors utseende när man samtidigt ser alla manliga silverrävar. /Marion

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är 45 sent? Trodde de flesta blev gåra runt 50. Själv fick jag mina första vid 27, cirka 3 månader efter bröllopet säger inte mer.

      Radera
  7. Jag har aldrig haft nån stil och lär aldrig iddas ta tag i att hitta nån heller. Hel och ren får duga. :-)

    SvaraRadera
  8. Apropå att färga hår och inte, så funderar jag på att våga ta steget att sluta slinga håret ljusare. Tror att det till 90 % sitter i mitt huvud att det blir "fräschare", mest handlar det ju om att jag hade ljusare blond färg när jag var yngre och att det mörknar allt mer med åren. Typ honung nu egentligen, men som sagt, jag slingar det ljusare. Dock en gång/år så inte en jättestor utgift.

    SvaraRadera
  9. Handskarna var ju en fin detalj, i övrigt tycker jag nog inte det är så mycket att hänga i julgranen. Men, visst, jämfört med hur en del andra klär sig så.

    Förutom Gudrun Sjödéngänget, som du nämner, stör jag mig på, apropå gerontologisk sartorialism, på 60-70-åringar som klär sig alltför "ungdomligt", eller vad de uppfattar som ungdomligt; alltid jeans, gympapjucks, sådana där täckjacksmaterialsjackor med bulliga valkar. Dress your age!

    Ack, gamla tiders stadsbilder, med män och kvinnor i medelåldern som verkligen såg ut som män och kvinnor i medelåldern!

    Själv bejakar jag min inre 50-ish gubbe när jag väljer kläder.

    Och vad gäller det gråa som sticker fram här (håret) och där (skägget) är jag inte alls missnöjd. Känns helt stilriktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "gerontologisk sartorialism" haha. Jag tycker också att det är så snyggt med svunna tiders stilideal. Estrid Ericson och Josef Frank. https://www.google.com/search?q=estrid+ericson+josef+frank&rlz=1C1GCEA_enSE786SE800&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiX1O7D_aTiAhWSp4sKHaENB5EQ_AUIDigB&biw=1251&bih=587&dpr=1.5#imgdii=_jinCk7BTyhZ2M:&imgrc=daCSj-QWFhoUIM:

      Radera
  10. Nu ångrar jag att "bilhandskarna" har använts till att hugga ved i - visserligen bra grepp om yxan, men borde ha sparats till tjusigare situationer..../Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Way to go, Irene!

      Handskar är spännande.

      Radera
    2. Javisst, Gustav, spännande och praktiska! Håller helt och hållet med dig vad beträffar äldre tiders stadsbilder - vart tog alla praktiska och snygga promenaddräkter vägen - de hittar man inte ens på Myrorna längre...snyft! /Irene

      Radera
  11. Jag tror inte att man plötsligt förlorar sitt sinne för stil med stigande ålder. Enligt vad jag kan se runt omkring mig så har brist på stil ingenting med ålder att göra. Förvisso ser du inte så många unga med just Gudrun Sjödén-stil, men de flesta i alla åldrar ser ut som om de trillat ner i en hög med kläder och kommit upp igen med vad som råkade fastna. Med andra ord, de behåller samma brist på stil genom hela livet. Därav följer troligen att den som har känsla för stil från början även kommer att behålla denna stilkänsla som gammal.

    Jag är 55 och gråhårig, och har turen att bli väldigt snyggt grå. Jag har fått många komplimanger och frågor om var jag går för att göra slingor :D :D I övrigt följer jag Coco Chanels devis om att lyx måste vara bekvämt, annars är det inte lyx. Man kan vara stilfull och samtidigt bekvämt klädd.

    SvaraRadera
  12. Ett inlägg som väcker ’ha begär’ och jag vill byta ut 90% av min garderob... Farligt farligt. Dock vet jag att många klassiska stiliga plagg ser så fina ut på andra speciellt långa smala människor och inte mig som måste ha pall för att nå vissa saker i de övre skåpen alternativt hoppa lite.

    Jag tror inte heller att man förlorar sin stilkänsla med ålder - vissa har den o andra inte.

    Det här med hår - är imponerad av alla er som klipper sig själva och är nöjda med det. Det kommer inte på tal här fast hjärtat blöder när jag tänker på hur mycket jag lägger på frissan varje år. Färg i botten, slingor och kortklippt. Jag började bli grå i ung ålder - typ 33 och idag tio är senare är jag förmodligen nästan helt grå, men jag fortsätter att färga. För att börja spara på den här fronten så kan jag tänka mig att färga håret själv hemma och bara klippa mig hos frissan. Dock vet jag inte hur jag ska hitta en färg som blir bra och inte grön eller gul o så måste jag nog gå hos psykolog för att klara av frissans kommentarer om hemmafärgning. Tips?

    Jag klipper barnen själv (vilket de är sura över) men mannen har jag inte vågat mig på.
    /Lily

    SvaraRadera
  13. Säger bara Grombre på Insta. Grått är så snyggt!

    SvaraRadera
  14. Precis så klär min fru sig 65 år och har alltid varit mån om sitt utseende och klädsel vilket gör att hon är väldigt attraktiv i mina ögon.Har alltid hålllt sig slank och fräsch men vägrar musgrått hår utan har lite mellanblond med slingor.Det gör att även jag klär och vårdar mig.Tror detta kan vara en bidragande sätt att få ett äktenskap att fungera då vi varit gifta i 35 år istället för som vissa gå klädda i mysbyxor linne och ha ölmage,några år efter man stadgat sig.Vem attraheras av en sådan person?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej just precis, så får man artros också för att man har överbelastat lederna med överflödskilona. Tjock och fet haltar man runt med sin knäartros i mjukisbrallor och tisha. All bolibompa går fetbort, skulle inte orka runt i sänghalmen ens 4 sekunder. Men va fan man får ta sig en whisky och tänka på en svunnen tid när man var smal smärt och smidig och inte tjock halt och orörlig.Varning, bli aldrig gammal!/Tom Jones

      Radera
  15. Jag visste aldrig att jag kunde få bra och pålitliga trollformler online som verkligen kunde hjälpa människor som jag som behövde relationshjälp. Jag blev skild från min man när han gick upp med mig och gick tillbaka till sin ex-älskare, jag var så förkrossad och krossad. Jag var inte jag själv förrän en vän till mig hänvisade mig till en stor man som heter Great Baba Ogbogo att han kunde vara till hjälp för min situation. Först tvivlade jag på och kontaktade senare honom och han sa till mig att han skulle få en kärlek förtrollning förberedd för att jag ska få tillbaka min pojkvän. Efter att ha gjort det behövande gjorde jag allt som han instruerade och till min största förvåning fick jag ett samtal från min pojkvän att han skulle komma hem och han var ledsen för allt han fick mig att passera igenom. Resultatet blev framgångsrikt och idag lever vi lyckligt. Jag gav honom mitt ord att jag kommer att dela min erfarenhet med världen så att andra kan få hjälp av något slag från honom. Du kan skicka e-post till honom via: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller för brådskande svar, skriv honom på sin WhatsApp-linje +2349020168697 ... Tack så bra BaBa Ogbogo

    SvaraRadera