Min budgetfrisyr

Som jag tidigare skrivit om har jag ingen skam i kröppa utan började för cirka tre år sedan att klippa mitt eget hår. Vissa inom frugalsekten har partners som klipper dem (exempelvis Frugalwoods) och även om min är bra på att snickra och spela piano så är han inte betrodd med sax. Att klippa sig själv är lite av en utmaning men långt ifrån en omöjlighet, särskilt om du inte har killkort. Eller som någon sa: "Skillnaden mellan en bra och en dålig klippning är en vecka". Jag tar gärna den veckan om det innebär att jag sparar 13 000 på ett år eller närmare ett litet sommartorp på tio år. Dessutom slipper jag sitta i en frisörstol och se en butter kvinna stå och slafsa runt med mina hårtestar innan hon försöker att inte dölja en diskret suck.

Anyhow, rätt länge höll jag på med tofsmetoden d.v.s. två tighta råttsvansar direkt bakom öronen och två snabba klipp varefter jag klippetiklippte bort det som spretade sådär uppenbart. Eftersom jag ofta fönade mitt hår med rundborste blev det liksom lite vågigt och det syntes inte att håret kanske inte var klippt med preussisk millimeterrättvisa så som det skulle synts på ett spikrakt hår. Jag var nöjd och glad tralala tills...jag tror det var när jag såg en film med någon med snygg page eller så var det när jag såg mitt rätt lama hår i profil som jag bestämde mig för att klippa skiten. Det kan ha haft med våren också, då vill man gärna förändra saker.

Jag använde mig av nedan videos och jag kan rekommendera att ni - i det fall ni går i hårklippartankar av typen från längre till page - ser dem alla tre för att plocka olika bitar från de olika filmerna. Exempelvis skulle jag ju inte råda någon att klippa håret med nagelsax som hon gör i video ett. Om du är så snål att du inte går till frisören får du lägga några hundra på en frisörsax. Själv har jag en Tweezerman.
Trixet är ju att klippa rakt i nacken, och det tycker jag att jag fick bra tips om i framför allt video nummer två. Video nummer tre är bra ur "steg-för-steg"-synpunkt och jag antecknade faktiskt i vilken ordning hon gjorde saker. Framledes kommer jag nog att be 11-åringen om hjälp för nu har jag satt grunden och hon klarar nog av att toppa. Det jag tyckte var svårast var att se sig själv i spegeln och klippa. Allt blir ju spegelvänt och handen vill liksom inte lyda eftersom ögoninfon inte stämmer med vad hjärnan vill. Till skillnad från tidigare valde jag att klippa i sidbena vilket innebär att man måste låta frisyren ligga så, annars ser man ut som en byfåne med långa, tunna testar på fel sida hövve. Det blev lite kortare än vad jag hade tänkt men vem bryr sig, om en månad är det i rätt längd. Jag blev väldigt nöjd måste jag säga och även om jag var tvungen att ad hoc-klippa lite testar här och där under första dygnet blev det på det stora hela rätt bra. Eller vad tycker ni suckers?

Det är en blandning av mig och en katt med gräs i bakgrunden, bli inte rädda.

Jag upptäckte till min förvåning att jag har lite självfall och beslutade där och då att upphöra med min "styling" i form av värmeborst-fön efter varje tvätt. Aaah jag känner mig så ungdomligt laissez-faire, bara tvätta och sen rasa ner på kudden efter en galen natt på krogen (minus galen natt på krogen).

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Det visade sig att även Liz Frugalwoods klippt av sitt långa hår nyligen, läs mer här, hon skriver i vanlig ordning helt fantastiskt om detta. Gillar särskilt hur hon i sin research trakasserat korthåriga kvinnor på stan. D.s.

31 kommentarer:

 1. Jag har slutat klippa mitt långa hår och kör i lite olja i topparna om det ser risigt ut. Oljan kostar 200kr, räcker i ett år och luktar salongslyx.

  Sambons korta frilla har jag klippt några gånger (ej rakad) och det har inte blivit så bra (gett upp i frustration). Funderar på att ta tag i det igen eftersom han springer till frisören så ofta. Klipper ni korta frisyrer själva? /Eelien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klipper min man med maskin där man med en kam ställer in längden, på så sätt får han en "frisyr" och inte bara snaggat i en längd. Det är inte så svårt. Men det är klart, det längsta håret på hans huvud är då 20mm och kortaste 4mm.
   Själv går jag till frissan med mitt korta hår. 5-6 gånger per år, underhåller håret i nacken med ovan nämnda trimmar så ser även mitt hår ok ut i alla 10 veckor. Frissan tar 550 per gång. Jag varken färgar eller bleker håret... Stolt över mina naturligt gråa slingor!

   Radera
  2. @Eelien: Jag har också köpt en olja. Redken All Soft såklart, och ja, det skänker en liten daglig lyx att tvinna ett par hårtestar med den. Jag tror emellertid att den kommer att räcka längre än ett par år så lite som går åt.

   Anonym: Detta intresserar mig mycket eftersom det är svindyrt att klippa män dit vi flyttar och nu när han inte längre behöver gå till jobbet känns det som läge att ta tag i detta DIY-projekt. Jag vill ju undvika att han ser ut som att han gör lumpen, det ska vara längre upptill och kortare på sidorna. Har du tips på apparat, YouYube-klipp etc?

   Radera
  3. Killklippningar med apparat, sådana splitternya apparater kan ju fås för två-tre hundralappar nuförtiden
   https://www.youtube.com/watch?v=tAFAD3RLhd8

   Radera
 2. Jag har lååångt hår och betror mina (vuxna) söner en omgång med saxen om det ska klippas (någorlunda) rakt av. Har lite självfall som sedan tar hand om (eventuella) småproblem. Alla frisörer jag gått till har ändå suckat och kämpat med att få det rakt pga detta faktum. För ändamålet har jag inhandlat den schysstaste frisörsaxen jag hittade på Åhlens skönhetsavdelning (eller vad det kallas) med litet skyddsfodral och belagt med bannor från att användas i något annat sammanhang utom hår.

  Nu senast var jag länge väldans sugen på att gå till "riktig frisör" och göra en all in med plusmeny på allt. Men efter att jag hittade denna blogg och läste Fru EBs topp 10 spartips, punkt 4 tog jag genast mitt förnuft till fånga och Youtubade upp någon metod a la Unicorn där långt hår samlas i hästsvans högt upp i pannan och som jag sedan kunde klippa av själv i valfri längd nånstans på framsidan. Voila så var resultatet ett uppklippt långt svall a la värsta Stureplansmodell..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste genast testa unicorn-klippet!

   Radera
  2. Nyklippt och mycket nöjd med resultatet! Snabbt fixat mellan turerna ner till tvättstugan.

   Radera
  3. Unicorn har jag också testat med skiftande resultat. Det blir liksom en trekantsform på håret när det ligger mot ryggen, om ni fattar. Inget ont i det, men jag själv föredrar att det är klippt i en hyfsat rak linje. Man får prova sig fram helt enkelt, det är ju bara hår.

   Jag har också gått i "riktig frisör"-tankar under våren men sen trillade jag på ovan klipp och blev nöjd med denna klippning. Jag tror att det kan vara bra för dig Kitty att gå dit och få en plusmeny ur systemet för att konstatera att du ett par veckor efter besöket ser ut ungefär som efter en hemmaklippning. Ungefär som den som slutat äta socker ibland behöver en sockerkoma för att inse att det inte var så gött ändå.

   Radera
 3. Snyggt! Men 13000!! Hur ofta klipper du dig och var?? Jag betalar 560 kr, 4-5 ggr/år. Men det kanske är billigare i landsorten. Lätt värt det iaf eftersom jag har världens trevligaste och bästa frisör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en dimma, men klicka på första länken i inlägget för materialspec. Landsort och landsort, du bor väl i Öret? Dit vi flyttar kostar en usel klippning 400 spänn för barn, går upp mot 600 för kvinnor. Tips till aspirerande frisörer: Hälsingland behöver konkurrens.

   Radera
  2. Åhå, du räknar in färg, då förstår jag. Örebro brukar räknas till landsorten av Stockholmare.

   Radera
 4. Jag är imponerad och lite avundsjuk på er som lyckas klippa er själva och sen stolt kan gå p kring utan papoersoåse över huvudet.

  Mitt hår är tunt och spikrakt med några knepiga virvlar. Efter många år av plågsamma frisyrförsök har jag landat i en professionellt klippt rak page som med ett minimum av fönande och ett maximum av hårspray ger ett hjälpligt acceptabelt resultat.

  Lyckligtvis räcker det att klippa det var åttonde vecka så i slutänden är det en hyfsat liten utgiftspost.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du inte bara gå wild n crazy nu när du slutar jobba? Odla midjelångt, skaffa kulturminister-flätor eller färga hemma i helt galna kulörter? Som en andlig transit.

   Radera
  2. Jag har en fåfäng dröm om långt hår som jag har flirtat med då och då. Tyvärr är mitt löjligt tunna hår inte med på noterna. Det envisas med att växa ut i bedrövliga stripiga testar som inte ens duger att fläta. Om jag i övrigt råkade vara bildskön skulle ett illa klippt hår kunna tolereras men som det nu är behöver mitt utseende all hjälp det kan få....

   Radera
 5. Och jag har varit hemmaklippare i många år. Både barn, kompisar och mig själv. När jag för ett antal år sedan opererade mig och fick svårt att lyfta händerna ovan huvudet, gick jag till frissan. Lägg till att ekonomin började bli avsevärt bättre och sedan var hemmaklippning ett minne blott. Nu när jag skall gå ned i tid, kanske det är dags att plocka upp saxen igen och byta lite tjänster? / Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart du ska! En klippning mot ett sexpack ägg mot ett däckskifte mot en NO-lektion.

   Radera
 6. Glömde säga att det såg jättefint ut! Och tjockt, noterar jag avundsjukt. /Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å tack! Nog första gången någon sagt att jag har tjockt hår. Det är nog en optisk villa drivet av det faktum att det inte är "etappklippt" på frisörmanér utan klippt rakt av, då blir det liksom lite fylligare i topparna.

   Radera
 7. Låter som rena drömmen att kunna klippa sitt hår själv. Men mitt hår är extremt tjockt, så det måste tunnas ut av frisör för att bli nåt vettigt. Jag går iofs bara till frisör 1-2 gånger/år ändå, men det beror på att min favorit håller till i obygden och jag har ca 40 mil dit.

  I höstas tog jag beslutet att spara ut mitt korta hår, eftersom det blir billigare och enklare att besöka frisören mer sällan, så nu ser det ut som en gigantisk risbuske. Kommer inte ha vägarna förbi frisören förrän i september. Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tag Kittys tips ovan och gå till Åhléns "Skönhets-avdelning" och skaffa en "Uttunnings-sax" för, tror jag det var, 169 kronor. Den ser ut som en vanlig sax minus att ena bladet är taggat så att det bara klipper av hälften av längderna när du tjoffar runt. Lyft på ditt översta hårlager och sätt i en tofs på huvudet och rassla igenom underhåret med den obarmhärtiga uttunnaren. Anledningen till att du ska skona det översta lagret är att du inte vill gå runt med spretande stubb mitt på hövve.

   Har ett barn med bisarr hårvolym, därför vet jag ovan. Eftersom barnet har kort hår ges frisörbesök, men ovan rutin glesar ut dem.

   Radera
  2. Ack jag är för feg...

   Radera
 8. Sååå sugen på att prova, det är bara att det känns lite väl extremt. Skulle dock vara skönt att slippa förnedringen att sitta hos frisören som dömmer ut mitt tunna hår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wash it off bitch, efter en gång är du såld.

   Radera
 9. Som man, har jag klippt mig själv med hårtrimmer från Clas olsson sedan 2011ish.

  Än har jag inte blivit påkommen av de gånger jag vistas i finare sammanhang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte du såg proffsklippt ut ja. Men jag är å andra sidan partisk. Inspirerad av ditt och andra trimnings-tips ovan har jag idag gått igenom fem tutorials (eller ok två) gällande mans-klippningar och om cirka tio minuter ska jag göra debut på mannen. Jag var tvungen att stärka mig med ett par glas Round House från beställningssortimentent innan bara.

   Radera
  2. Wow, visa gärna för/efter bilder

   Radera
 10. Haha, minns när jag och min dåvarande kille skulle klippa varandra för några år sedan. Mitt hår växer sakta så det var nog 2 års sparande han klippte av när jag bett om "endast topparna". Han fick raka sig helt, men det var för att han inte var nöjd med det jag gjort och sen skulle ta saken i egna händer och råkade ha fel inställning på trimmern. Att inte bry sig så supermycket om utseende känner jag är ett ganska bra spartips generellt =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Men även med långsam hårväxt är det ju ändå bara hår. Inte hud. Jag hade en mindre nogräknad kollega som hade skaffat en tatueringsmaskin som han och hans kompisar lattjade med på fyllan. Jag vill inte gå närmare in på vad han skaffade för tatueringar i det fall han råkar läsa bloggen (vilket jag har svårt att tro) men OMG ångest ångest...Som att han ett kladdblock på benen.

   Radera
 11. Hej, jag heter "ALLIE REYNA" Jag är från USA. Jag var gift i 7 år med Ruben. Saker började bli ful och vi hade slagsmål och argument nästan varje gång. Det blev sämre vid en tidpunkt som han lämnade för skilsmässa ... Jag försökte mitt bästa för att få honom att ändra sig och stanna hos mig men all insats var meningslös. Jag bad om och försökte allt men ändå fungerade ingenting.

  Genombrottet kom när någon introducerade mig till den här underbara, stora stavningskastaren som till sist hjälpt mig ut ... Jag har aldrig varit ett fan av saker som detta men bara bestämde mig för att försöka motvilligt, för att jag var desperat och lämnade inget val ... Han gjorde speciella böner och använde rötter och örter ... Inom 2 dagar kallade han mig och var ledsen för allt det emotionella trauma han hade orsakat mig, han flyttade tillbaka till huset och vi fortsätter att leva lyckligt. vilket underbart mirakel Baba Egbe gjorde för mig och min familj.

  Jag har introducerat honom till många par med problem över hela världen och de har haft goda nyheter ... Jag tror starkt på att någon där ute behöver sin hjälp. För brådskande hjälp av någon typ, kontakta Baba Egbe nu via hans Email: babaegbetemple@gmail.com eller WhatsApp honom på +7 (926) 512-8701.

  SvaraRadera
 12. Ja har klippt mig själv många gånger asnöjd varje gång

  SvaraRadera
 13. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit nöjd med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera