Lektion 8: Kom igång

Ja, låt oss komma igång och få det här överstökat för nu känner jag att min relation till den här boken sjunger på sista versen. Så här anser Robert att du bör sätta igång ditt nya liv mot ekonomisk framgång:

1. Hitta din målbild
För Roberts del handlade det om att konkretisera saker han inte ville göra. Han ville inte jobba 9-5 på ett kontor (hear ya sista!), han ville inte betala skatt som en loser-medborgare i största allmänhet (ett återkommande tema) och han ville inte vara antälld. Utifrån dessa målbilder började han sedan mejsla ut planen: Hur göra för att komma dit?

2. Gör dagliga val
Det är dina dagliga val som avgör om du blir rik eller ej. Håller fullständigt med. Med den skillnaden att jag översätter det i att gå istället för att åka kollektivt, äta hemgjord ärtsoppa istället för att ta take-away och handla kläder på Myrorna istället för på Biblioteksgatan. Robert menar mer...investera i lärande istället för att köpa investeringar. Syftet med lärandet är, om jag tolkar det här rätt, att du ska öppna ditt sinne för affärsidéer som kommer att göra dig svinrik.

3. Välj dina vänner med omsorg
Robert lär sig av såväl sina rika vänner (vad man ska göra) och sina fattiga vänner (vad man inte ska göra). Trevligt!

4. Lär dig snabbt
Ja, det står typ bara så. Lär dig snabbt så att du kan tjäna många stålars. Robert är som vanligt bäst i klassen: "He says that's why he can make more in a day than many will make in a lifetime".

5. Betala dig själv först
Denna obegripliga punkt. Ja, du ska alltså spara och investera innan du skattar (obs, ej möjligt om du är svensk löntagare) och betalar hyra, mat och övriga omkostnader. Du tror att jag skämtar när jag säger detta? Se bild nedan där vänster är "rätt" och höger är "fel." Kalla mig konservativ, men jag liksom gillar att inte få Kronofogden på mig.6. Betala dina rådgivare väl
Jag antar att han här bland annat avser sina polare skattejuristerna som är värda sin vikt i guld. Allt är mer värt än att betala skatt, allt! Sen ska man säkert betala någon finansiell wiz kid som kan komma med komplexa invetseringslösningar som mättar författarens smartass-behov. Viktigt att lära sig mycket om svåra saker och betala folk för att kunna om svåra saker så att man kan bli snuskigt rik så att man kan...vahettere...äsch gå till punkt 8.

7. Få tillbaka investeringen omedelbart
Robert talar om att vara en "Indian giver" (får man ens säga så idag? Det heter väl "native american giver"?) d.v.s. att man ska få tillbaka det man investerat omedelbart vilket skulle grunda sig i någon politiskt inkorrekt historia från en gåvoindcident när de första europeerna kom till Nordamerika. Han drar något exempel om ett husförädlingsprojekt han tjänade massor av pengar på. "For each of his investments, Robert says there must be an upsida, something for free - like a mini storage, a piece of land, stock shares, a house. And there must be limited risk."*

8. Använd tillgångar för att köpa lyxvaror
Robert älskar lyx. Han skriver så. "Robert loves luxuries as much as the next person." Jag kommer osökt att tänka på hur barnen pratade i tredje person när de var i förskoleåldern. "Mimmi älskjar glass." Han exemplifierar med en bekant som, istället för att sticka till sonen pengarna till en bil, gav sonen en del av beloppet och information om hur aktiemarknaden funkade så att han själv kunde tjäna ihop till sin bil. På ett sätt sympatiserar jag med den inställningen, men ska man nå dit utan att gambla med högriskföretag som Roberts bekant då uppenbarligen uppmanade sin knappt i hjärnan färdigutvecklade son att göra, vet jag inte hur många år man hade fått vänta. "Här Mimmi, får du 1 500 kronor av mammi. Om du investerar dessa i billiga indexfonder kommer du vid 35 års ålder att kunna ta körkort och köpa en begagnad Corolla."

9. Välj dina hjältar
Nu måste ni ha i åtanke att den här boken skrevs för drygt 20 år sedan: "One of the most powerful ways we learn as children is pretending to be our heroes. Robert continues that as an adult, though his heroes have changed. Insted of pretending to be Willie Maus at bat, he channels the bravado of Trump while negociating a deal or the analytical skill of Warren Buffett when looking at trends." Trump återkommer vid ett flertal tillfällen i boken i egenskap av förebild. Undrar om han hade skrivit om Trump även idag? Troligtvis, eftersom det är Trump affärsgeniet han avser. Undrar för övrigt hur Robert Kiyosaki ställer sig till Buffetts uttalanden kring billiga, långsiktiga indexfonder på sistone? Och det faktum att Buffett vill att hans förmögenhet ska ligga i mestadels indexfonder efter hans död, inte balla allan-förvaltas av ett gäng intelligenta finanskillar med breda slipsar?

10. Var generös och bli belönad
"If you want something, you first need to give." Det är ett uttalande man omöjligt kan ogilla. What goes around comes around. Det jag däremot inte skriver under på är hur boken resonerar kring givande som en affärstransaktion där man liksom verkar vänta sig en cashback. "Whenever you feel in need for something [...] givet it first and it will come back in buckets." Vad händer om Robert skulle, triggad av sin egen brist, ge något och inte få hinkvis tillbaka? Blir han sur då? Jag är bara nyfiken.

En fråga som jag tycker var viktig och central i det här kapitlet är den om drivkrafter. Varför sparar du pengar? Jag anar att merparten som läser den här bloggen gör det för att bli fria, men varför? Varför vill du bli fri? Och är det "do:s" eller "don't:s" som driver dig, att få möjlighet att göra något eller möjlighet att slippa något?

Mvh/
FruEfficientBadass


* Ursäkta en ann' men fram tills nu har det varit mycket snack om att ta stora risker för att "make it big". Nu uppmanas läsaren att tigga till sig perks i samband med investeringar och att dessutom inte acceptera risk. Jag är förvirrad. 

31 kommentarer:

 1. Haha! En möjlig väg på punkten "Betala dig själv först" är alltså att ta sin "income" placera på sparkontot "savings" sen ta ut pengar från sparkontot och betala sin "Expenses. Nä du Robban, du får nog jobba lite mer din modell för att övertyga mig. Slutsumman blir ju ändå att man investerar överskottet för att bygga upp en större inkomst av investeringarna. Har man sen tillräckligt mycket inkomst av sina investeringar för att täcka ens utgifter kan man ju gå direkt till att fortsätta investera sin inkomster. Förutom skatten då, för den är ju som bekant liknande döden, oundviklig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Edit: Jag tror jag hittade svaret på uppbyggnaden av modellen!

   "In 2012, his company Rich Global LLC filed for bankruptcy, after having to pay a sum of $24 million to a company called Learning Annex for using their platform during speaking engagements."

   Radera
  2. "No one has ever proven that Rich Dad, the man who supposedly gave Kiyosaki all his advice for wealthy living, ever existed. Nor has anyone ever documented any vast reserves of wealth earned by Kiyosaki prior to the publication of Rich Dad, Poor Dad in 1997."

   https://www.forbes.com/sites/helaineolen/2012/10/10/rich-dad-poor-dad-bankrupt-dad/#2c21845633ae


   Så nu har jag slutat regna på Robban, ha en fin tisdag!

   Radera
  3. Se där. Jag trodde nog att Rich Dad är en sorts metafor men intressant att höra att det varit ett subreddit. Gällande hans bankrutt kommer ha likt fågel Fenix resa sig ur askan och exklamera något i stil med "Lose Big Win Big - sisters in crime!" (jag hör redan att det är ben boktitel).

   Radera
 2. Tack för att du läst och förklarat boken. Känns som jag kan hoppa över den nu utan att missa något. Har du något betyg att ge? Känns som 5/10 av inläggen att döma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja när jag är KLAAAAR det är ett inlägg kvar jag lovar sen ska jag sluta. Men 5/10 känns helt rimligt.

   Radera
 3. Hello,
  Kul att du genomlyser boken som du gör. Jag har läst den och var inte imponerad. Han ger bara ett stort fejk hittepåintryck den där kyosaki.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Han ger bara ett stort fejk hittepåintryck den där kyosaki. " Ja lite av en karikatyr är han allt. "Typiskt amerrrrikannnskt" som min mormor hade sagt. Medan hon diskat ur sina fryspåsar för att lägga dem på tork.

   Radera
 4. Jag måste ge dig en eloge för att du fortsätter tröska igenom boken. Jag läste förvisso också hela boken, men den gav så lite så jag minns den knappt.

  Som svar på din fråga så sparade jag tidigare för att känna mig trygg. Nu har jag väl insett att jag är trygg (även om jag nojjar ibland) och istället börjat spara till frihet. Jag drömmer både om frihet från (jobbet) och till (mer tid med hästarna). Mitt enda bekymmer är att jag är lite otålig, men jag försöker att utveckla mitt tålamod på den här fronten.

  Läser fö just nu Vanans makt (igen) av Charles Duhigg, kan verkligen rekommendera den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om "Vanans Makt": "Vill du komma igång med träningen, bli mer effektiv, lansera en ny produkt, bygga upp ett framgångsrikt företag eller förändra världen? Allt börjar med att förstå vanans makt. Nästan hälften av allt vi gör går på ren vana. Vanor påverkar individens val, gruppers beteende och hela samhällens inriktning." Ja det här tror jag jättemycket på. Att vi går på autopilot i (jag tror jag har hört en högre siffra till och med) hälften av våra handlingar. Makten i att bryta de vanorna och tratta in dem på något långsiktigt mål är enorm.

   Radera
  2. Jag tyckte den var väldigt intressant, ska försöka sammanfatta i ett blogginlägg endera dagen. Men en sak jag verkligen fastnade för var att om man vill ändra en vana (tex slösa pengar) så får man mycket större effekt om man har en grupp som stöttar. Så upplever jag det med bloggarna om FIRE, man inspirerar varandra och stöttar när det känns tufft, då går det mycket lättare att kämpa på. :-)

   Radera
  3. Något liknande (positivt grupptryck) framfördes i ett mkt bra avsnitt av Paula Pant i veckan: https://affordanything.com/194-the-7-faces-of-fear-with-ruth-soukup/

   Radera
 5. Detta med konsumtion innan skatt kan man väl till viss del göra om man har AB? Privat: Lön - skatt - konsumtion. AB: Inkomst - konsumtion - skatt - lön? Va va va?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju faktiskt en möjlighet med företag. Lika så med belåning för att få en hävstång på sina investeringar.

   Radera
  2. Ja det är väl möjligt rätt långt om du har AB och inte gör för mycket i vinst. Framför allt kan du ju skjuta upp löneskatt nästan ett helt år, men det kan nog ifrågasättas. Gör du mycket vinst (omsättning mer än en miljon) blir det svårare, Bolagsskatt och momspengar ska ju då betalas in löpandes beroende på hur det gick föregående år, arbetsgivaravgifter gå absolut inte att skjuta upp.

   Skjuta upp löneskatt är också möjligt om du är anställd, du måste dock få med din arbetsgivare på att det är en bra idé.

   Summerat så är det inte så himla mycket man kan trixa med, med andra ord. Skatteverket är helt enkelt för bra på sitt jobb!

   Radera
  3. Marknadsförar-L är lite för bra på det där med konsumtion innan skatt i sitt AB. Hon får en fix idé om att hon måste köpa prylar till firman för att slippa skatta på dem. Jag tror att alla sätt att nå ekonomisk slack och frihet är bra utom de dåliga. Den som går igång på företagandet med allt vad det innebär ska ge sig på det, så länge man hanterar det med sunt förnuft. Den som är trygghetsknarkare och bara vill skyffla in starandet i indexfonder ska göra det.

   Radera
  4. För att kunna skriva av saker på firman så måste man ju till att börja med ha en intäkt, sedan kan man bara skriva av saker som verksamheten kräver. Här gräver man sig snabbt en grop ifall man skriver av allt möjligt, hittar skatteverket något skumt vid en revision, så kan man lita på att de gräver djupare! Så rätt dum idé faktiskt.

   Ibland känns det som om folk tror att bara man har ett företag så tjänar man automatiskt pengar.....

   Radera
 6. Njaa, lyssnade ett tag på hans podd (bra innehåll på vissa gäster, resten var mest bara att han skulle glänsa) och även där fortsatte han belysa affärsgeniet till president de har. De två har väl dessutom skrivit en bok tillsammans.

  Men, idiotvurmare eller inte, gött att läsa någon annan som säger så som man själv tänker. Förstår inte hur denna bok kan vara ett måste i ekonomikretsar, men kanske det funkar bättre i USA än här hemma.

  I övrigt, tack för all inspiration <3 Man läser, bearbetar, läser vidare något du rekommenderat, tänker lite till och vips så sker några små förändringar här och där. Har länge varit frugal (utan att veta om att det finns som begrepp) och njutit av livet hellre än att springa i ekorrhjulet (jobbar 60% för att jag vill) och skiter ofta i vad andra tycker man "ska" göra. Men trots det fanns det helt klart några lager till att skala på löken! Hittade en gammal jacka på vinden med ett kvitto från 2005, klippte av och gjorde om! Hade en liten knorr med hår under frisyren som stack ut (läs ofrivillig hockeyfrilla) som jag tvingade min sambo att frisera bort, med lärdomen om att han var både noga och duktig = kommer bli min framtida frisör. Har också fått nytta av mitt sparande av sånt jag aldrig använder = lite smink som jag nu sminkar över grå utväxt med innan det är dags för färgning av håret. Har en bank av glasburkar som ska innehålla glass till gå bort presenter och jag kan bara citera en del av Choose FI´s slogan (tack vare att du skrev om dem så jag hittade den) "one lifehack at a time". Det är exakt så det känns just nu och du är verkligen en stor del i det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å gulledig Linn (med den roliga profilbilden som jag trodde var en person i svart munkjacka som pricksköt med en bazooka innan jag såg att det var ett djur av någe slag).

   Radera
  2. Ser hård ut i en första anblick men är bara en mjuk djurvän.

   Radera
 7. Tack för att läser den där boken. Den har stått på min to do list, men uppenbarligen tur att det inte är den jag har prioriterat...

  Jag sparar för att kunna anpassa arbetet efter hur min kropp mår samt även kunna få ett friare arbetsliv som gör att jag i större utsträckning kan utöva min fritid/livsstil som arbete och få en friare vardag. En gång i tiden hade jag tanken på att jag skulle sluta jobba, men har kommit till insikten att det kommer ta för lång tid för att kroppen ska orka slita så länge samt att jag har blivit så realistisk så jag har greppat att det där med att sluta jobba kommer jag nog aldrig att lyckas med. Skulle jag frigöra några timmar/dag så kommer jag att fylla upp dessa med något annat, men möjligheten till mer vila vore trevligt. /Lotta

  SvaraRadera
 8. Jag tänker inte ta gubben i försvar, men punkt 5 (Betala dig själv först) ser jag som min möjliga väg till FIRE. Då menar jag att jag 1: får lön (eller som i vintras då jag var utbränd, sjukpenning), 2: sparar först min "fasta summa" som går till ISK, fondkonto och LYSA, 3: betalar räkningarna sedan och konsumerar eventuellt överskott 6: välgörenhet och gåvor(och 7: i sann Fru EB:anda sparar det jag inte konsumerat eftersom jag ryser av att behöva gå i andra affärer än matbutiker och trädgårdsaffärer).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan man tolka det och i så fall är jag med på noterna.

   Radera
 9. Trump hade lyckats bättre med sin kapitalförvaltning om han använt indexfonder. Men han verkar vara ett geni på andra saker.

  9. Välj dina hjältar.
  Det där ska jag bli med aktiv på. Söka upp förebilder kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 9 för mig: J L Collins, MMM, i viss mån Buffet (i sitt testamente), Jack Bogle RIP.

   Radera
 10. Om man vill se vad det egentligen kokar ner till, dvs bortom allt lull-lull snack, kan jag rekommendera "CA$HFLOW Classic" vilket är spel som körs på webben eller i en app (naturligtvis) direkt taget från boken.
  Ta en tillfällig-email adress för att registrera (länk till inloggsida skickas så du måste ha tillgång till emailen) och kör sedan några varv i spelet, det tar kanske 10-15 minuter - och jag kan nästan garantera att du får en bättre förståelse för vad Kiyosaki går ut på.

  Som jag ser i spelet så går det ut på att genom en liten handpenning köpa och högbelåna fastigheter skaffa sig kassaflöda (aha: cashflow). Man ser också att aktieköp inte ger något kassaflöda (aha!)fastän fastigheterna gör det på regelbunden basis. Aktier kan man endast tjäna pengar på genom att köpa lågt och sälja högt. Inga utdelningsaktier i detta spel alltså, och indexfonder ska vi inte ens tala om.
  Låter kanske torftigt, men prova själv, länk:
  https://www.richdad.com/apps-games/cashflow-classic

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow ok kanske gör detta i sommar efter intag av en kanna strawberry daquiri. Lånar barnens mailadresser, som jag brukar göra när det rör sig om ljusskygga aktiviteter. Tack för tips!

   Radera
 11. Alltså. Jag måste nog på rehab. Jag har testat ESSEs hudvård. Oh my god. Detsamma säger plånboken. Så jag gömmer mig i hörnet tills jag kommit till sans.
  Morsan (now with glowing silky smooth skin)

  SvaraRadera
 12. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit nöjd med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera
 13. Jag visste aldrig att jag kunde få bra och pålitliga trollformler online som verkligen kunde hjälpa människor som jag som behövde relationshjälp. Jag blev skild från min man när han gick upp med mig och gick tillbaka till sin ex-älskare, jag var så förkrossad och krossad. Jag var inte jag själv förrän en vän till mig hänvisade mig till en stor man som heter Great Baba Ogbogo att han kunde vara till hjälp för min situation. Först tvivlade jag på och kontaktade senare honom och han sa till mig att han skulle få en kärlek förtrollning förberedd för att jag ska få tillbaka min pojkvän. Efter att ha gjort det behövande gjorde jag allt som han instruerade och till min största förvåning fick jag ett samtal från min pojkvän att han skulle komma hem och han var ledsen för allt han fick mig att passera igenom. Resultatet blev framgångsrikt och idag lever vi lyckligt. Jag gav honom mitt ord att jag kommer att dela min erfarenhet med världen så att andra kan få hjälp av något slag från honom. Du kan skicka e-post till honom via: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller för brådskande svar, skriv honom på sin WhatsApp-linje +2349020168697 ... Tack så bra BaBa Ogbogo

  SvaraRadera