Frugalt nöjestips - Tingsrätten

Efter att ha lyssnat på ett Kropp & Själ på temat "Är du ditt jobb" trillade jag in på det göteborgska konstprojektet Frihetsförmedlingen (jmfr. Arbetsförmedlingen): "Vi hjälper frihetssökande och frihetsgivare ut ur inlåsning". Det är faktiskt riktigt snyggt gjort, gå in och kolla här vettja.

I början av maj nyttjade jag och min vän J - ni vet, hon som sade upp sig utan att ha ett jobb att gå till - vår demokratiska rätt att se vår rättsapparatus från insidan. ÅHG vilken guldgruva! Nu vill jag inte på något vis framställa mig som cynisk och ni får inte tro att jag göttar mig i andras rättsliga haverier på samma sätt som jag göttar mig i Lyxfällan. Men det var så spännande! Så spännande, så spännande och allmänbildande och spännande iiiiiih jag rekommenderar alla att sitta av en förhandling och det i närtid, istället för att sitta och spånglo på fejkade rättegångar på televisionen. Det här är riktiga livet och rent tekniskt är vi alla med och betalar för spektaklet, ni lite mer än jag för tillfället. Inte krävs heller någon föranmälan, man bara slinker in. Är du boende i Stockholms Stad går du in här för att se vilka förhandlingar som är aktuella. Liknande kalendarier torde finns över hela landet inklusive Stockholms kranskommuner.

Reservation för att agendan kan komma att ändras med kort varsel. Vi hade exempelvis siktet inställt på mordförsök, men den hade av oklar anledning utgått och vi fick under dagen nöja oss med ringa narkotikabrott, pengatvätt, grov stöld och hot mot tjänsteman. Men det var inte fy skam det heller, jag satt som på nålar och ville inte missa en minut. Det finns också något djupt förtroendeingivande med att bevittna en svensk rättsinstans. Allt från det att man äntrar byggnaden och får sitt paraply beslagtaget...


...till att se hur respektfullt åklagaren går åt snubben (av sina vänner kallad "bror" men de var inte särskilt lika) som drog runt på stan med en ICA-kasse full av hasch då han råkade blotta innehållet för en civilspanare, båda "ursäkta" och "tack" från alla inblandade, civiliserat är vad det är. Det går inte att blunda för det faktum att socialgrupp tre är överrepresenterad på ena sidan rättssalen (och det är inte den sida där domaren, nämndemännen eller den unge välskrubbade notarien sitter) och det hände både en och två gånger under dagen att jag tänkte att detta var social turism varpå jag fick lite dåligt samvete.Men det skakade jag snabbt av mig eftersom det åtminstone är allmänbildande sådan i en oerhört vacker miljö - Stockholms Rådhus. Om du bor i Stockholm måste du helt enkelt dit, om inte annat för att ta en kaffe i ljusgården. Detta lärde jag mig under dagen:

- Om man haft utlägg för sin resa till rätten går man till kassan. Vid fler än ett utlägg måste utläggets storlek avgöras i rättssalen. Dessa utlägg gäller dessvärre bara de som är kallade till rättegången, ej mig som åhörare. I så fall hade man kunna snickra ihop både ett och två frugala hacks.
- Om rätten tror att ens brott bara kommer att resultera i böter får man ingen försvarsadvokat av staten utan sköter då sitt eget försvar. Då blir det kul, för då ska killgänget som snortade sig igenom en Finlandskryssning själva sköta snacket och det blir ett lingvistiskt äventyr du sent ska glömma.
- En ordningsvakt ska ha över snittet hög tolerans med bråkiga individer, det står inskrivet i någon förordning vars bokstavs- och sifferkombination jag inte minns.

Nästa studiedag i skolan tänker jag utan att tveka ta med barnen till Rådhuset. Jag kan också tänka mig att gå med min man. En morgonförhandling, sedan en trevlig lunch på Spisa eller Piperska Muren och sen en eftermiddagsförhandling. Så mycket mer substans i det än att gå på bio eller åka på någon fantasilös slottshelg där det mest spännande som sker är att paren runt omkring verkar ha ännu mindre att prata om än ni. Ta med din respektive till ditt lokala tingshus och ni kommer att prata i mun på varandra i veckor framöver. Om er relation behöver en extra kick kan ni gå och hålla hand på en förhandling om äktenskapsskillnad.*

Mvh/
FruEfficientBadass

* Jag skojar. Det vore ju oerhört cyniskt. Ni får låta bli att hålla hand och låtsas att ni inte känner varandra naturligtvis.**
** Och om du får dåligt samvete kan du alltid volontärarbeta som vittnesstöd. Inte bara låter det coolt som i en Scorsesefilm, du hjälper till att öka tryggheten hos såväl vittnen som målsäganden. Dessutom hjälpte vår vittnesstödjare till med att rekommendera rättegångar för nybörjare, så de är riktiga multi-taskers. "Som vittnesstöd får du en grundläggande utbildning och bl.a rättsprocessen, gemenskap och ökad kunskap om människor" och de finns vid alla tingsrätter i hela Sverige så det finns ingen ursäkt.

30 kommentarer:

 1. Det jag blir avis på är att ha tiden för att chansa på en sådan upplevelse. Riksdagen härnäst kanske?
  Tack för lyssningstipset. Perfekt till gång/jogg-turen ikväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riksdagen? Snarrrrk. Den kan man väl dessutom se på den statliga televisionen?

   Radera
 2. Du kanske kan bli nämndeman. Då får du betalt för att bevittna skådespelet. De behöver folk som inte är 70+.

  Personligen skulle jag hellre gnaga av mina händer än tillbringa tid med att lyssna på rättegångar. Två år räckte. Funderar man på skilsmässa kan man gå och lyssna på en förhandling om vårdnad så vet man hur man inte ska bete sig om man inte vill förstöra livet för sina ungar. Funkar även som preventivmedel för vem vill ha barn med någon efter att ha sett dessa bittra och småsinta människor. Dessutom sparar man massa pengar på att inte bråka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Personligen skulle jag hellre gnaga av mina händer än tillbringa tid med att lyssna på rättegångar. " Haha

   Radera
 3. Haha.. du är rolig du. Reality dramas, IRL. Cant get more real than that :) Och man kan bara sitta o glo på tokerierna och walk away för man har inget personligen med det att göra. Annat än att skatta sig lycklig för att man inte står där själv och ska hålla anföranden.

  SvaraRadera
 4. Nu är jag en true crime sucker och älskar både Rättegångspodden och En mörk historia. Bärande i båda är upptagningar från rättegångar. Vansinnigt spännande och ofta sorgligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser framför mig ett post-fire-liv som deckarförfattare. ;)

   Radera
  2. Så många möjligheter - så lite tiiiiiiiid!

   Radera
 5. Verkar intressant poddlyssning, taco för tips!

  SvaraRadera
 6. Vilken bra påminnelse - har (som väl är?) inte suttit med vid en rättegång sedan jag hoppade av juridikstudierna. Absolut mycket mer spännande än alla dessa dötrista kriminalprogram på TV - det är på riktigt och man får en unik inblick (tjuvtitt...) i vårt samhällssystem ("social turism"). Vad jag kan sakna från Stockholm är alla dessa möjligheter till spännande föredrag o d (oftast gratis, vill jag minnas) på Universitetet (alltså de som är öppna för allmänheten), Utrikespolitiska institutet, museerna, de olika kulturinstituten osv. Vilken tillgång! /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gör man på utrikespolitiska institutet om en får fråga?

   Radera
  2. https://www.ui.se/

   Radera
  3. Från deras hemsida: "UI:s uppdrag är att främja intresset för och fördjupa kunskapen om utrikes- och säkerhetspolitiska frågor." De anordnar föreläsningar och debatter om aktuella skeenden - ser på deras kalendersida att det blir eftervalsanalys av EU-valet i slutet av maj, nu på fredag är föreläsning om Indien som framväxande stormakt, nästa måndag presenterar Tom Bertelman sin bok "Från ett kallt krig till ett annat". Fast jag ser också att Indien-föredraget kostar 100 kr i inträde - har för mig att sådant tidigare brukade vara kostnadsfritt (men jag kanske minns fel...). /Irene

   Radera
 7. Hur går det förresten för din vän J? Har hon med familj anammat den frugala livsstilen? Läser hon Arkeologi nu?
  Jag är som du hör en sucker för lyckliga slut.

  Hmm jag skulle nog palla att se våldsförhandlingar och liknande. Kanske patentintrång eller nåt annat harmlöst isåfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hur går det förresten för din vän J? Har hon med familj anammat den frugala livsstilen? Läser hon Arkeologi nu? " Hon läser blogger varje vecka och jag skickar henne via denna kommentar en uppmaning att själv besvara frågan.

   Patentintrång finns det massor av. Och är det riktigt blodigt, särskilt med barn inblandade, blir det lyckta dörrar.

   Radera
 8. Kan tänka mig gå på en rättegång någon dag. Men känns som en långdragen historia med massa formella punkter i protokollen som ska gås igenom. Likt en årsstämma, dock går jag på stämmor enbart i syfte att åtnjuta middag/fika 4-free, allt annat är bara dravel (som svetsaren skulle sagt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det var ju exakt detta jag trodde - att det skulle vara knastertorrt. Men det var det inte! De rättegångar vi gick på tog 1-1,5h och sen var det klart (dock ingen dom under detta tidsspann). Domaren i ett par av målen var så himla rolig också på sitt torra sätt - som en riktig Judge Judy som la sig i och ställde frågor åt höger och vänster, med rejält öppet sinne och förmågan att hoppa mellan vitt skilda ämnen. En av Finlandsbåtskillarna fick frågan var de hade köpt knarket på vilket han svarade "på ICA" och då blev han helt till sig domaren. "Vad menar du? Det går väl inte att köpa knark på ICA?" Jaja...rättegångshumor antar jag.

   Radera
  2. Jag ska försöka slinka in på någon imorgon då jag ändå är arbetsbefriad :)

   Radera
 9. Sådant här tycker jag är spännande. Fattar inte varför jag inte har tänkt på att göra detta. Just det - är man i ’8-17 fängelset’ så är det svårt, men jag är på permission just nu, så finns inga ursäkter. Ska luska fram det saftigaste fallet att lyssna på o ta mig dit.
  /Lily

  SvaraRadera
 10. Du är nog lättroad... Kul att läsa dina kommentarer för en som tillbringar varje arbetsdag i rättegång. De flesta åhörare ser väldigt uttråkade ut, särskilt ungdomar som är där på studiebesök. De börjar gäspa efter 10 minuter och sen får de abstinens efter mobilen. Om du tar med dina barn, tänk på att domaren kan stänga ute alla under 18 år från en förhandling. Barn som inte går på högstadiet kan nog inte räkna med att få vara med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Kul att läsa dina kommentarer för en som tillbringar varje arbetsdag i rättegång." Det udda blir exotiskt såklart. Men någonting säger mig att du inte hade tyckt att det varit lika spännande att sitta som åhörare på ett tre timmar långt möte i en industrilokal i förorten och höra prat om logistiklösningar.

   Tack för info om barn. Jag tänkte tanken själv att det vore märkligt att barn i typ 10-årsåldern får vara i rättssalen. Well, när de blir i högstadieåldern ska vi dit.

   Om du sitter i rättssalen varje dag, upplever du att det händer då och då att vanliga sensationslystna medborgare kommer dit och okynnessitter eller är det som du säger mest skolklasser och en och annan anhörig?

   Radera
  2. Det var kul att läsa, jag var inte ironisk...

   Det är ovanligt att det kommer någon utöver journalister, skolklasser och någon enstaka anhörig. Det är ju offentligt förstås, så alla är välkomna, men det kan vara oerhört jobbigt för både brottsoffer och tilltalad att berätta om det kanske svåraste som hänt dem inför inte bara domstolen utan också trettio åhörare. Då kan det vara svårt att förklara att domstolen inte kan göra något åt det om ingen stör ordningen.

   Radera
 11. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit nöjd med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera
 12. Jag visste aldrig att jag kunde få bra och pålitliga trollformler online som verkligen kunde hjälpa människor som jag som behövde relationshjälp. Jag blev skild från min man när han gick upp med mig och gick tillbaka till sin ex-älskare, jag var så förkrossad och krossad. Jag var inte jag själv förrän en vän till mig hänvisade mig till en stor man som heter Great Baba Ogbogo att han kunde vara till hjälp för min situation. Först tvivlade jag på och kontaktade senare honom och han sa till mig att han skulle få en kärlek förtrollning förberedd för att jag ska få tillbaka min pojkvän. Efter att ha gjort det behövande gjorde jag allt som han instruerade och till min största förvåning fick jag ett samtal från min pojkvän att han skulle komma hem och han var ledsen för allt han fick mig att passera igenom. Resultatet blev framgångsrikt och idag lever vi lyckligt. Jag gav honom mitt ord att jag kommer att dela min erfarenhet med världen så att andra kan få hjälp av något slag från honom. Du kan skicka e-post till honom via: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller för brådskande svar, skriv honom på sin WhatsApp-linje +2349020168697 ... Tack så bra BaBa Ogbogo

  SvaraRadera
 13. torpey clare10 juli 2020 16:05
  Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit nöjd med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  Svara

  SvaraRadera
 14. Det är verkligen intressant, tack! Pengar spelar en stor roll i människors liv, och därför är det mycket viktigt att veta vad du behöver göra för att öka din inkomst. Tack vare Internet, även om du spelar yoyo casino kan du tjäna bra pengar, och i allmänhet finns det många sådana sätt att tjäna, du behöver bara hitta något som passar.

  SvaraRadera
 15. Jag förstår inte folk som tror att ett onlinecasino kan ersätta deras kvalitetsarbete. Jag spelar olika casinon från svenskacasinon24 sajten, men för mig är det mer en hobby eller en hobby när jag vill ha det trevligt. Även om jag ibland har riktigt tur, och jag kan tjäna något. I allmänhet rekommenderar jag att du provar det. Det är intressant.

  SvaraRadera