Capsule Wardrobe för den sköna snubben

Om gårdagens kapselgarderob snarare adresserade kontorspopulas handlar dagens om en mer uppsluppen klädstil. Ungefär så som man klär sig på kreativa byråer av typen Kurrpa Torsk. Det finns ju mängder av föreslagna baser, men jag föll för en på sajten The Essential Man och sidan How to Create a Minimalist Wardrobe:


Vad jag gillar med den är att jag verkligen har svårt att se att något av plaggen inte går att kombinera med något annat. Försök! Försök du bara, att skapa en usel kombination av ovan du kommer att gå bet. Så till det finstilta:

2 jackor varav en blazer och en mer casual variant
8 överdelar (T-shirts, pikéttröjor, skjortor, valfri mix)
2 byxor (1 par chinos i valfri färg och ett par mörka jeans)
8 kallingar
8 par strumpor
1 par boots
1 par vita sneakers

Tankar kring valen: Tillräckligt många överdelar för att kunnta byta dem varje dag (plus en liten buffert).* Med ovan bas kan man med accessoarer av typen solglasögon, väskor och - återigen - näsdukar (?) skapa variationer på temat utan att för den skull ta upp garderobsutrymme. Sen kommer det überljuvliga och det är när författaren visar "garderoben in action". SOM jag älskar detta.


Det är lite svårt att se detaljerna kanske, men det övergripande intrycket är att det här är en stilsäker person. Mycket variation, men inom ungefär samma färg- och stilskala. Jag upprepar återigen det jag läste/hörde någonstans att en över tid enhetlig - läs uniformslik - stil skapar trygghet för omgivningen. Inte bara det, människor som klär sig ungefär likadant hela tiden upplevs som mycket mer stilsäkra än de som hattar än hit än dit, ängsligt följande senaste trenden stipulerad av fast fashionleverantörerna. Jag kan ju inte låta bli att för säkert femte gången nämna den amerikanska mäklaren Renata Briggman som bar samma sorts kläder i ett års tid och den enda reaktionen var när hon hade på sig sitt röda skärp och folk liksom höll på trilla av stolen av hennes tjusighet. 

Men åter till mannen: Det handlar alltså inte om att ha massor av kläder, det handlar om att ha rätt kläder. En kavaj kan klä upp vilken outfit som helst (tänk på det - shorts och kavaj, lite tjusigt non?). Med en skjorta eller piké under = så proffsigt. Men också väldigt avslappnat om du kombinerar den med jeans och en rundhalsad T-shirt. Jobbar du i en lite mer dynamisk miljö passar den mer informella skinnjackan bra. I övrigt handlar den minimalistiska mansgarderoben mest om de klassiska stapelvarorna jeans, T-shirts och skjorta. Men då ska du ha The Jean, The T-shirt och The Shirt. Jag kommer att tänka på Joshua Becker från Becoming Minimalist, som i någon bildskön YouTube-video påpekade för publiken att han numera bara hade ett par jeans. Men de jeansen satt som en smäck, varpå de medelålders kvinnorna i publiken ivrigt nickade bifall och fantiserade om att JB skulle sluta vara frikyrkopastor och gift. 


Kvalitet och passform framför kvantitet. Drömscenariot är ju att hitta "sitt" märke och "sin" fit och att därefter kunna anskaffa nytt, exakt samma, när plagget slitits ut. Av den anledningen har jag försökt att styra in min man på A Day's March här i Stockholm. Status Quo i formgivningen, samma färgskala hela tiden, bara att köpa om.

Vad säger du, casual man, är inlägget något på spåren?

Mvh/
FruEfficientBadass 

* Inläggsförfattaren berättar att han ibland designar garderobsförslag för "digitala nomader" som behöver ha en så liten garderob att den ryms i en ryggsäck. Då måste han jobba med extremt få plagg och det kräver att användaren tvättar typ varannan dag. Men den här garderoben är framtagen för en person som är stationär och kan tvätta en gång i veckan.

24 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen dina kläd/stil inlägg. Visade dagens inlägg för Mannen på andra sidan frukostbordet.
    Har nyligen läst igenom alla dina kläd-inlägg för inspiration! Plockar igenom min garderob för att plocka bort, rensa ur och ”renodla”. Mycket rolig start på semestern.
    Hoppas ni fått en bra start på boendet norrut!
    Mvh J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å tack! Sommaren är en utmärkt tid att ta ett omtag eftersom man har tid och hinner lufta tanken kring vad som ÄR ens stil, man kan kompletteringsfynda något från vårkollektionen på rean och inte minst står man med en fungerande garderob när höstmodekampanjerna börjar pumpas ut = no spend.

      Vi har fått en mycket bra start norrut, tackar som frågar.

      Radera
    2. FruEB, känns lite som sommarlov fast för hela familjen?

      Radera
  2. Jag bara noterade att kalsonger ingår i casual-garderoben men inte i kontorsmannens garderob. Hm. :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ohoo kinky Ninni, bara en pervers person skulle notera något sådant ekivokt.

      Kommer att tänka på minimalisterna som hade något kalsongknep i det att alla kallingar är svarta utom ett par som är röda, så när man roterar kalsonger (på resande fot) vet man att det är dags att tvätta när de röda dyker upp igen. Är inte helt säker på att jag förstår, men det lät smart.

      Radera
  3. Någon som har tips på hur en kommer undan billig
    med kostym till bröllop? Klädkod: mörk kostym.

    Hyra? Köpa på dressman? Second hand?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du inte redan har en typ mörkblå kostym är det väl en bra idé att Tradera en? Du lär ju behöva en exempelvis till ett framtida bröllop eller din egen begravning. Grattis på 30-årsdagen lite försent förresten!

      Radera
    2. Dressman, mörkblå med väst, be om tips i butiken, du kan köra på den i resten av livet. (vädra av den i duschrummet efter varje gång du använder den)

      Låt expediten välja slips /fluga som passar och sen skaffar du dig en vit slips och ha på begravningar.

      Radera
  4. Skulle vilja leva såhär, tyvärr så är min fru alldeles för glad i att klä upp oss, jag försöker bromsa lite men men.... Har lärt mig att välja mina strider.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du, bestäm själv! Inte ok med en fru som klär upp/ut sin man.

      Radera
    2. Jag som brukade kalla min man "Ken" när det begav sig, älskade att byta outfits på han.

      Radera
  5. OT! Sorry men vi måste tala höns. Eller rättare sagt deras produkter. Måste du inte snickra en ägghylla? Trots 19 år på landet visste jag inte att sådant fanns. Hur coolt och praktiskt! Cumberbatchskt? https://www.instagram.com/p/BzkTRlwidRS/?utm_source=ig_web_copy_link Jobbig länk, men kolla @erikashus om den inte funkar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste kolla in. De är inte äggmogna än, kommer värpa först till hösten säger leverantören. Då ska jag ha en ägghylla till dessa tre hönors produkter.

      Radera
  6. Jag tycker att materialvalen är rätt avgörande. Bomull är värdelöst. Obekvämt, skrynklar sig, luktar illa snabbt, suger åt sig fukt osv.

    Bäst tycker jag att ull är (i kombo med andra material), om det ryms i ens samvete. Annars bambu för underkläder. Sedan har Uniqlo bra alternativa och smarta materialval för en hel del av deras snygga kläder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle det vara nåt fel på ull?

      Borde finnas ett Uniqlo i New York så jag äntligen kan komma mig för att kolla på kläder där. Nu när Fru EB rymt från storstan så är det ju ingen mening att åka dit. Snyft.

      Radera
    2. https://www.djurensratt.se/djurvanlig-konsumtion/ull

      Radera
  7. Du har missat ingenjörssnubben:
    Jeans eller chinos, pikettröja, kofta med dragkedja alternativt fleecetröja, sneakers eller seglarskor, funktionsjacka (som även går att åka skidor i), ryggsäck (typ jag skall ut på dagtur i fjällen). Praktiskt och bekvämt. Snyggt? Det är inte prioriterat.
    /Malin

    SvaraRadera
  8. Vet inte riktigt var jag passar in... är inte corporate eller sköna snubben. Kanske är någon mix mellan sköna snubben och hipster?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du spelar nog i egen liga med din jeanskostym.

      Radera
  9. Åååh skinnjacka!

    Kan vi inte bara bestämma oss för att jag är man och så skippar jag allt dravel med kläder och kör på ovanstående (med några hoodies). Perfekt ju!

    Fast jag tar nog marinblå sneakers och så kanske jag kör på trosor istället för kalsonger, nu när jag tänker efter lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Denna vurm för just hoodies? Tycker de är bökiga, ska man liksom knö dem innanför jackan (huvan alltså) eller ska man ha den på huvudet och se ut som en ungdomsbrottsling? Vad är det för fel på en stilren crew neck cashmeretröja, funkar i alla klimat då den blir varm i kallt och kall i varmt, samt tar ingen plats under ytterplagget samt luktar inte illa om man vädrar den då och då. Den gröna till ett par jeans och de där snygga stallbootsen vad heter de nu igen...börjar på B. Bluestone? Blunderstone?

      https://www.uniqlo.com/uk/en/product/women-cashmere-crew-neck-jumper-408719.html

      Radera
  10. Det här måste jag ta tag i! Fatta vad skönt att bara ha några par av varje sak och att allt matchar, underbart ju! :)

    Mvh / Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

    SvaraRadera